Möte 2022-11-24
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har fått ett medborgarförslag om att höja åldersgränsen på Rågsveds fritidsgård. Personerna som skrivit förslaget saknar en gemensam plats för ungdomar över 15 år att umgås på i Rågsved efter skoltid. Personerna önskar att förvaltningen höjer åldersgränsen på Rågsveds fritidsgård till 18 år.
Förvaltningens bedömning är att verksamheten i Rågsved fortsättningsvis behöver rikta sig till den yngre målgruppen för att kunna erbjuda en trygg verksamhet för de yngre, då utvecklingsarbete pågår. I arbetet ingår också att se över om fler gårdar ska vara mer riktade mot en äldre respektive yngre målgrupp. Förvaltningen anser att det finns ett brett utbud av fritidsgårdsverksamheter i Vantör för ungdomar över 15 år som erbjuder fritidsaktiviteter samt trygga mötesplatser. Förvaltningen hänvisar ungdomar över 15 år till Drömgården i Rågsved, Hagsätra fritidsgård samt Högdalens fritidsgård.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
-
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har den 25 augusti 2022 mottagit en skrivelse från Inge Pihlström (-) där de frågar om förvaltningen har någon åtgärdsplan för att motverka illegala arrangemang i Hagsätraskogens naturreservat, hur en eventuell tidsplan ser ut för åtgärderna och om arrangörerna av festerna är kontaktade och erbjudits Snösätra kulturplats som alternativ plats för arrangemanget. Inge Pihlström (-) ställer även frågor om vem som utför tillsyn i naturreservatet och om förvaltningen samarbetare med polisen eller andra föreningar i frågan.
Förvaltningen har genomfört och kommer genomföra flera åtgärder under 2022/2023 för att göra Hagsätraskogens naturreservat mer attraktivt för besökare och mindre attraktivt som festplats.
Förvaltningen har en upphandlad parkentreprenör som utför tillsyn av Hagsätraskogens naturreservat.
Förvaltningen har inget samarbete med polisen kring den aktuella platsen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelse.Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
För hela nämndens verksamhetsområde prognostiseras ett överskott om 15,7 mnkr efter resultatöverföringar. Före resultatöverföringar prognostiseras ett överskott om 17,0 mnkr.
Förvaltningen bedömer den ekonomiska situationen som stabil med utmaningar framförallt avseende ökade kostnader för placeringar inom verksamhetsområdet Social omsorg barn och unga.
Överskottet har ökat från 4,5 mnkr efter resultat överföringar i september till 15,7 mnkr i oktober. Överskottet motsvarar c:a 0,6 procent mot budget. Ökningen beror i huvudsak på minskade kostnader för placeringar samt ökade stadsbidrag och övriga intäkter.
Bilagor
-
355kb Ladda ner dokument
-
800kb Ladda ner dokument
-
-
6
Ansökan från polisen om revidering i lokala ordningsföreskrifter för utökat alkoholförtäringsförbud i Högdalen
Lokalpolisområde Farsta (LPO Farsta) har inkommit med önskemål till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning om ändring i Allmänna lokala ordningsföreskrifter i Stockholms stad genom utökning av det befintliga alkoholförbudet i Högdalen. Mot bakgrund av det som framgår i underlag från LPO Farsta, personal från Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning samt ordningsvakter i Högdalen centrum föreslår förvaltningen ett utvidgat alkoholförbud i Högdalen.
Förvaltningen instämmer i polisens och övriga aktörers bedömning att ett utvidgat alkoholförbud skulle vara en preventiv åtgärd. Utifrån den nuvarande lokala problembilden skulle ett utökat förbudsområde kunna möjliggöra ett mer effektivt och riktat arbete mot grupper med beroendeproblematik, minska antalet ordningsstörningar och därmed förbättra tryggheten i området.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd hemställer hos kommunfullmäktige att ändra de lokala ordningsföreskrifterna i enlighet med förvaltningens tjänsteutlåtande.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
252kb Ladda ner dokument
-
509kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 6 kap. 23 § kommunallagen (2017:725) ska nämnden bestämma tid och plats för sina sammanträden.
Förvaltningens förslag för nämndsammanträden utgår från stadsledningskontorets tidplan för nämndernas arbete.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden fastställer sammanträdesplan för år 2023, som regel på torsdagar klockan 18.30 om inget annat anges, i enligt med förvaltningens förslag. Vidare föreslår förvaltningen att stadsdelsnämndens sammanträden äger rum i förvaltningens lokaler på Slakthusplan 8A.
Utgångspunkten är att sammanträdena är öppna för allmänheten, utom vid den slutna delen med ärenden om myndighetsutövning.
Förvaltningen föreslår även att en nämndinformation hålls en vecka innan nämndsammanträdena.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd fastställer sammanträdesplan för 2023 enligt förvaltningens förslag.Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
Sociala delegationen är ett beredande och beslutande utskott till stadsdelsnämnden. Sociala delegationens uppdrag är att på stadsdelsnämndens vägnar besluta i ärenden som rör enskildas personliga eller ekonomiska förhållanden, så kallade individärenden, enligt vid var tid gällande delegationsordning.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd utsåg den 3 januari 2022 Erika Wing (M) till ordförande och Gisela Norrman (S) till vice ordförande bland ledamöterna i sociala delegationen.
Kommunfullmäktige beslutade den 17 oktober 2022 om skifte i presidiet för nämnden. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds ordförande Hassan Jama (V) har meddelat förvaltningen att han önskar skifte i presidiet för nämndens sociala delegation för att det ska spegla presidiet i nämnden.
Efter fyllnadsval den 24 mars 2022 utsågs Tomas Agnemo (Fi) som ersättare till sociala delegationen. Den 7 november 2022 beslutade kommunfullmäktige att entlediga Tomas Agnemo (Fi) från sitt uppdrag i nämnden. En ny ersättare behöver därför utses.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd utser Gisela Norrman (S) till ordförande och Erika Wing (M) till vice ordförande bland ledamöterna i sociala delegationen från och med den 25 november 2022 till och med den 31 december 2022.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd utser ersättare NN till sociala delegationen från och med den 25 november 2022 till och med den 31 december 2022.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har arbetat fram ett samrådsförslag till detaljplan för del av fastigheten Enskede gård 1:1, i stadsdelen Johanneshov. Detaljplanen föreslår ett flerbostadshus med cirka 40 bostäder byggs. Den föreslagna exploateringen innebär att ett flertal träd och andra växter behöver tas bort. Enligt förslaget ska viss trafik vara tillåten i en slinga som går från Skärmarbrinksvägen, utmed husets framsida och vidare ut på Sofielundsplan via befintlig gång- och cykelväg genom parken. Detaljplanen beskriver hur den föreslagna huskroppen kommer ha en avskärmande effekt mot bullerkällor för att förbättra ljudmiljön på och omkring Sofielundsplan.
Förvaltningen instämmer med planförslaget angående att det föreslagna husets ljudavskärmande effekt. Platsen är utpekad som en bullerutsatt park, vilket gör den lämplig för exploatering. Förvaltningen lyfter att lösningen för angöringstrafik kan leda till en rörig stadsmiljö och anser därför att det behöver framgå tydligt i detaljplanen att angöringstrafik är underordnad gång- och cykeltrafik utmed den föreslagna angöringsslingan. Vidare lyfter förvaltningen att det är olyckligt att så många träd behöver tas bort och vill vara delaktig planeringen av grönkompensationsåtgärder inom ramarna för detaljplanen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
193kb Ladda ner dokument
-
-
10
Remiss av handlingsplan stadsgemensam basnivå för det hälsofrämjande, förebyggande och uppsökande arbetet riktat till seniorer
I budget för 2021 uppdrogs äldrenämnden att i samarbete med idrottsnämnden och stadsdelsnämnder vidareutveckla det förebyggande och uppsökande arbetet i syftet att säkerställa en stadsgemensam bottenplatta för utveckling av det hälsofrämjande, förebyggande och uppsökande arbetet riktat till seniorer. Därefter har en handlingsplan tagits fram av äldreförvaltningen i samverkan med flera av stadens förvaltningar.
Inom Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning är det hälsofrämjande och förebyggande arbetet väl etablerat. Förvaltningen har ett proaktivt förhållningssätt och arbetar med att ge stöd i ett tidigt skede för den äldre. Detta för en ökad livskvalitet samt att minska behovet av bistånd.
Förvaltningen ser positivt på att en handlingsplan tagits fram. Det är bra att staden sätter en lägstanivå för det stöd som ska erbjudas stadens invånare. Dock ser förvaltningen ett behov av att revidera handlingsplanen så att det tydligare framgår att den äldre stockholmaren är i fokus, i syfte att möta deras varierade behov och önskemål. Förvaltningen önskar även en översyn av handlingsplanens upplägg, innehåll, mål och syfte.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
229kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har skickat utredningen Alla tiders föräldraskap – ett stärkt skydd för barns familjeliv på remiss till stadsdelsnämnden. I utredningen finns bland annat förslag som syftar till att stärka barns rätt till sina föräldrar, åtgärder som kan vidtas för att underlätta för familjer där det finns fler än två vuxna som tar föräldraansvar och hur man kan underlätta fler adoptioner.
Förvaltningen ställer sig positiv till de förslag som framkommit i utredningen. Förändringarna innebär att barns rätt till sina föräldrar stärks och att reglerna blir lika för alla barn, oavsett vilken familjekonstellation man är uppvuxen i. Barnens behov av trygghet, stabilitet och ekonomiskt skydd stärks. Föräldrabalkens regler blir tydligare, mer modern och könsneutral.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på remissen.
Bilagor
-
12
Stadsdelsdirektörens information
-
13
Anmälningar för kännedom
-
14
Redovisning av delegationsbeslut
-
15
Stadsdelsnämndens frågor
-
16
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
-
17
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
-
18
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
-
19
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)