Möte 2021-11-25
-
Förvaltningen har tagit emot ett medborgarförslag om att placera ut parkmöbler och anlägga en bouleplan på en gräsyta vid lägenhetshus på Grafikvägen, i stadsdelen Johanneshov.
Förvaltningen tycker att det är positivt med förslag som syftar till att befolka de offentliga miljöerna i stadsdelsområdet.
På gräsytan från medborgarförslaget planerar förvaltningen att anlägga en grusväg tvärs över, där det idag finns en upptrampad stig som många vandrar utmed. I samband med detta kommer förvaltningen utreda möjligheterna att placera ut parkmöbler och papperskorgar.
Angående förslaget om att anlägga en boulebana, anser förvaltningen inte att platsen är lämplig, eftersom den omges av en bilväg utan övergångsställen.
Bouleplanen i Grynkvarnsparken ligger cirka 400 meters gångväg från gräsytan från medborgarförslaget. Förvaltningen kommer påbörja en upprustning av Grynkvarnsparken 2023, och kan i samband med det utreda om det finns behov av att utöka befintlig bouleplan.Bilagor
-
283kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
En invånare, som också är verksam i föreningsstyrelsen för Kulturkvarter Snösätra, har skickat in ett medborgarförslag om hur man kan utveckla industriområdet Snösätra till en kulturplats. Förslaget grundar sig på ett mastersarbete från Lunds universitet med titeln ”Snösätra in change -A design proposal for when an industrial graffiti landscape encounters a nature reserve”. Medborgarförslaget inkom till stadsdelsförvaltningen den 4 juli 2021.
Stadsdelsnämnden i Enskede-Årsta-Vantör har ett pågående uppdrag från kommunfullmäktige att i samarbete med olika förvaltningar samt olika aktörer påbörja etableringen av en kulturplats i Snösätra. Förvaltningen anser att förslaget ger flera intressanta perspektiv och idéer om hur en framtida utveckling av Snösätra kan se ut. Förvaltningen anser att medborgarförslaget ska ingå som ett av flera viktiga underlag till förvaltningens pågående uppdrag.Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
103mb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har tagit emot ett medborgarförslag från en boende som föreslår att förvaltningen anlägger en discgolfbana i Årsta eller Östberga. Enligt medborgarförslaget saknas det en sådan i stadsdelsområdets norra delar
Förvaltningen tycker att det är positivt med förslag som främjar fysisk aktivitet och att discgolfbanor kan integreras i den offentliga miljön utan att förhindra andra aktiviteter där.
Eftersom en discgolfbana och en träningskorg kommer anläggas under året i Högdalen respektive Östberga vill förvaltningen avvakta tills de har tagits i drift och utvärdera hur de fungerar, innan eventuella nya discgolfbanor kan utredas.Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
190kb Ladda ner dokument
-
-
Medborgarförslaget handlar om att bygga en miniramp för skateboardåkning i Sandfjärdsparken i Årsta. Förslagsställaren anser att det saknas en anläggning för skateboardåkning i Årsta. Sandfjärdsparken är föreslagen som plats eftersom parken ligger centralt, nära tvärbanestationen Valla torg, men inte alltför nära bostadshus. Stadsdelsförvaltningen tycker att idén om en miniramp i Årsta är intressant, men att den föreslagna platsen inte är lämplig eftersom den ingår i ett område där Stockholms stad planerar många nya bostäder.
Förvaltningen anser att förslaget om en miniramp i Årsta ska beaktas när nya spontanidrottsytor i stadsdelen planeras.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
-
En boende i Ormkärr har skrivit ett medborgarförslag som föreslår att förvaltningen anlägger en hundrastgård i Ormkärr.
Förvaltningen pekar på att det pågår planering för att anlägga en hundrastgård i Hagsätra. Hundrastgården ska täcka upp behovet för hela stadsdelen, inklusive Ormkärr.
Förvaltningen bedömer att det finns lämpliga platser i Hagsätra, men en exakt plats behöver utredas vidare under hösten 2021. Önskemålet om plats från detta medborgarförslag kommer att tas med i det utredningsarbetet. Preliminärt bedömer förvaltningen att en ny hundrastgård i Hagsätra kan vara färdig under våren 2022.Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
58kb Ladda ner dokument
-
270kb Ladda ner dokument
-
-
En boende har skrivit ett medborgarförslag som föreslår att förvaltningen anlägger en hundrastgård i Lisebergsparken, i stadsdelen Östberga. Författaren av medborgarförslaget föreslår två olika platser i parken, som förvaltningen har tagit ställning till.
Den ena är på en plats där Trafikkontoret idag har en markupplåtelse, för att kunna använda ytan som snöupplag. Förvaltningen anser därför att det inte är möjligt att anlägga en hundrastgård på den platsen.
Den andra platsen ligger inom detaljplaneområde norra Östberga. Arbete med den detaljplanen startas upp under hösten, och förvaltningen anser därför att det är olämpligt att göra större investeringar i områden som berörs.
Årstafältets hundrastgård kommer våren 2022 flyttas till en yta mellan Lidl och rackethallen i stadsdelen Enskedefältet, och förvaltningen kommer då hänvisa hundägare i Östberga till denna.
Frågan om behov av hundrastgård i Östberga föreslår förvaltningen ska utredas inom ramarna för pågående och kommande detaljplanearbeten i stadsdelen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
351kb Ladda ner dokument
-
341kb Ladda ner dokument
-
-
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har mottagit en skrivelse den 16 juni 2021 från (S), (V) och (Fi). Ärendet syftar till att svara på skrivelsens frågor och redovisa förvaltningens arbete om valdeltagande och valambassadörer inför valet 2022.
Författarna till skrivelsen menar att det finns skillnader i valdeltagandet mellan stadsdelens olika områden i det senaste kommunalvalet samt ett samband mellan ekonomiska förhållanden och antalet personer som röstar.
Valdeltagandet i landstingsvalen och kommunalvalen är i allmänhet lägre än i riksdagsvalet.
Enligt stadens budget 2021, samt budgetförslaget 2022-2024, ansvarar stadsdelsnämnden bland annat för lokalt demokrati- och utvecklingsarbete. Varje stadsdelsnämnd ska även bidra till en ökad tillit till myndigheter.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har i nuvarande verksamhetsplan inget utpekat uppdrag att arbeta för ett ökat valdeltagande i det kommande valet. Vidare finns det inget utpekat uppdrag att stadsdelsnämnder ska arbeta för att öka valdeltagandet inför kommande val i den nuvarande budget eller det nyligen presenterade budgetförslaget för Stockholms stad 2022-2024.
Förvaltningen arbetar däremot kontinuerligt med civilsamhället för att stärka valdeltagandet och delaktigheten i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområde.Bilagor
-
206kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
För hela nämndens verksamhetsområde prognostiseras ett överskott om 12,0 mnkr efter resultatöverföringar. Överskottet i prognosen förklaras främst av att reglerna för statsbidrag generalschablon ändrats inför 2021. De nya reglerna innebär att medel förvaltningen fonderade sedan två år tillbaka måste bokföras som intäkter 2021. Om intäkterna inte motsvaras av ökade kostnader redovisas detta som ett positivt resultat i prognosen under verksamhetsområdet Nämnd och administration.
Förvaltningen följer ekonomins utveckling inom varje verksamhetsområde noga samt följdeffekter på verksamhet och ekonomi till följd av pandemin.Bilagor
-
367kb Ladda ner dokument
-
306kb Ladda ner dokument
-
-
Under år 2021 har stadsdelsförvaltningen direktsänt, spelat in och publicerat nämndens sammanträden. Detta har gjorts för att tillgängliggöra sammanträdena för allmänheten under tiden de varit stängda på grund av rådande pandemi.
Ärendet syftar att möjliggöra för förvaltningen att direktsända, spela in och publicera nämndens sammanträden även under år 2022 om liknande behov skulle återuppstå.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner att stadsdelsförvaltningen tillåts att direktsända, spela in och publicera stadsdelsnämndens sammanträden vid behov under år 2022.Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 6 kap. 23 § kommunallagen (2017:725), förkortad KL, ska nämnden bestämma tid och plats för sina sammanträden.
Förvaltningens förslag för nämndsammanträden utgår från stadsledningskontorets tidplan för nämndernas arbete.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden fastställer sammanträdesplan för år 2022, som regel på torsdagar klockan 18.30 om inget annat anges, i enligt med förvaltningens förslag.
Vidare föreslår förvaltningen att stadsdelsnämndens sammanträden äger rum i förvaltningens lokaler på Slakthusplan 8A.
Utgångspunkten är att sammanträdena är öppna för allmänheten, utom vid den slutna delen med ärenden gällande myndighetsutövning. Med anledning av covid-19 kan ändringar och anpassningar ske i enlighet med Stockholms stads och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Förvaltningen föreslår även att en nämndinformation hålls en vecka innan nämndsammanträdena klockan 17.30.
Bilagor
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
Solrosens dagverksamhet riktar sig till äldre personer med demenssjukdom. En uppföljning har gjorts för att se om dagverksamheten följer avtal och anbud.
Förvaltningen tycker att dagverksamheten fungerar bra och följer avtal och anbud.
Dagverksamheten har haft bra tillgång till personal och har ordnat aktiviteter som har fungerat bra under pandemin.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
I syfte att tillgodose stadens behov av gruppbostäder föreslår förvaltningen att en friliggande gruppbostad om 13 lägenheter samt personal- och gemensamhetsutrymmen inrättas i fastigheten Färgfotot 3, Bandhagen på Trollesundsvägen 44, fastighetsägare Mofast.
Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har skickat ett förslag till ändring av reglementen för vissa facknämnder och stadsdelsnämnderna på remiss till stadsdelsnämnden. Ändringar föreslås utifrån kommunfullmäktiges budget för 2020 och lagändringar.
Förvaltningen instämmer i förslaget till ändring av reglementen för vissa facknämnder och stadsdelsnämnderna.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
-
16
Remiss av Uppdragsbeskrivningar för stadsdelsnämndernas dagverksamhet och vård- och omsorgsboenden inom stadens valfrihetssystem
Den 7 september 2021 inkom en remiss till förvaltningen från kommunstyrelsen. Remissen ska besvaras senast den 20 december 2021.
Förvaltningen ombeds att yttra sig kring uppdragsbeskrivningar för stadsdelsnämndernas dagverksamhet och vård- och omsorgsboende inom stadens valfrihetssystem, som äldrenämnden tagit fram.
Förvaltningen tycker att det är bra att uppdragsbeskrivningarna förtydligas i avsnitt så som personalens kompetens, arbetsledning och vårdhygienisk standard. Det är även bra att äldrenämnden ges i uppdrag att i samband med revidering av förfrågningsunderlagen revidera uppdragsbeskrivningarna, att följa upp uppdrags-beskrivningarna och rapportera till verksamhetsansvarig nämnd.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
341kb Ladda ner dokument
-
416kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet bereder ansökningar från Stockholms stads restauranger om serveringstillstånd för spritdrycker, vin, öl och andra jästa alkoholhaltiga drycker. Socialförvaltningens tillståndsenhet skickar ansökan på remiss till stadsdelsnämnderna.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har fått ansökan om serveringstillstånd på remiss. Remissen inkom den 16 september 2021. Genom att skicka ansökningar om serveringstillstånd på remiss till stadsdelsnämnderna ges en möjlighet att yttra sig om nyetablering av serveringsställen och sena serveringstider.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd tillstyrker ansökan om serveringstillstånd för restaurang Kamuchas Restaurang HB, Hagsätra torg 32, 124 73 Bandhagen, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 21:00 för allmänheten i restaurangen.Bilagor
-
416kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
-
18
Stadsdelsdirektörens information
-
20
Nämndens frågor
-
21
Ansökan om ändring i vårdnad gällande särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8a § föräldrabalken (FB)
-
22
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken (FB)
-
23
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
-
24
Förbud att utöva umgänge enligt 14 § 2 stycket 1 punkten lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)
-
25
Anmälan av sociala delegationens protokoll