Möte 2023-01-26
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har tagit emot ett medborgarförslag om att öppna en fritidsgård i Stureby. Författaren till medborgarförslaget uttrycker oro kring att ungdomar hänger vid Sturebyskolan, tunnelbanan och bostadsområden. Författaren anser att en fritidsgård i Stureby skulle bidra med en trygg mötesplats och ökad vuxennärvaro för de ungdomar som hänger i Stureby.
Förvaltningens bedömning är att en ny fritidsgård i Stureby inte är aktuellt i dagsläget, dels eftersom en deltidsverksamhet är utmanande att driva med kvalitet och dels eftersom det riskerar att bli en mötesplats där ungdomsproblematiken gror och blir mer komplext. Istället arbetar förvaltningen med att inkludera ungdomar från Stureby i befintliga fritidsgårdar som finns i närliggande områden. Det pågår en gedigen samverkan mellan förvaltningens förebyggande verksamheter, skolan, polisen och föräldrar för att påverka ungdomssituationen i området med olika insatser. Förvaltningen kommer att se över vilka fritidsgårdar som behöver prioriteras och utvecklas kommande år, utifrån barn och ungdomars förutsättningar och behov i våra olika stadsdelar.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
-
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har tagit emot ett medborgarförslag om att öppna en ny fritidsgård i Stureby. Författaren till medborgarförslaget uttrycker oro kring att ungdomar hänger på Sturebyskolans skolgård på kvällstid. Författaren förslår att Skutan på Sturebyskolan är en möjlig lokal för en fritidsgård i Stureby med exempelvis fältassistenter som personal.
Förvaltningens bedömning är att en ny fritidsgård i Stureby inte är aktuellt i dagsläget, dels eftersom en deltidsverksamhet är utmanande att driva med kvalitet och dels eftersom det riskerar att bli en mötesplats där ungdomsproblematiken gror och bli mer komplext. Istället arbetar förvaltningen med att inkludera ungdomar från Stureby i befintliga fritidsgårdar som finns i närliggande områden. Det pågår en gedigen samverkan mellan förvaltningens förebyggande verksamheter, skolan, polisen och föräldrar för att påverka ungdomssituationen i området med olika insatser. Förvaltningen kommer att se över vilka fritidsgårdar som behöver prioriteras och utvecklas kommande år, utifrån barns och ungdomars förutsättningar och behov i förvaltningens olika stadsdelar.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
315kb Ladda ner dokument
-
-
Verksamhetsplanen för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd anger inriktningen för förvaltningens verksamhet under 2023. Verksamhetsplanen knyter an till kommunfullmäktiges tre inriktningsmål:
-
Ett Stockholm som håller samman med en stark och jämlik välfärd i hela staden
-
Ett grönt och fossilfritt Stockholm som leder en rättvis klimatomställning
-
Ett Stockholm med en stabil och hållbar ekonomi med utbildning, jobb och bostäder för alla
Inom varje inriktningsmål har fullmäktige formulerat mål för verksamhetsområden. Stadsdelsnämnden har i sin planering konkretiserat kommunfullmäktiges mål genom att formulera nämndmål, indikatorer och aktiviteter som väntas bidra till att målen uppnås.
Verksamhetsplanen har utformats i enlighet med stadens integrerade system för ledning och styrning av verksamhet och ekonomi (ILS).
Bilagor
-
260kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
16mb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
409kb Ladda ner dokument
-
665kb Ladda ner dokument
-
777kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
908kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
Svedmyrabadet vänder sig till personer med funktionsnedsättning. En uppföljning har gjorts för att se om Svedmyrabadet följer avtal och anbud.
Förvaltningen bedömer att Svedmyrabadet är en välfungerande verksamhet som följer avtal och anbud. Verksamheten arbetar dagligen med att erbjuda en trygg, säker och trivsam miljö.
Antalet besökare och efterfrågan på olika vattengymnastikpass har ökat efter lättade restriktioner. Badet fyller en viktig funktion både ur ett hälsoperspektiv- och ett socialt perspektiv för målgruppen. Förbättringar har gjorts i lokalerna men det finns ytterligare behov av underhållsåtgärder.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner rapporten.Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Efter tidigare beslut om nedläggning av Enskededalens servicehus, dnr nr 2019/632, sades samtliga hyresavtal med hyresvärden Micasa upp. Micasa påbörjade därmed omvandlingen från servicelägenheter inom äldreomsorgen till seniorbostäder. I samband med ombyggnationen måste befintligt gruppboende enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) bestående av fyra lägenheter på Bersågränd 9 evakueras och är sedan i behov av ett nytt permanent boende. I syfte att tillgodose stadens och stadsdelsförvaltnings behov av gruppbostäder inom LSS, och samtidigt modernisera och kostnadseffektivisera boendet, föreslås att befintliga lägenheter och lokaler på Bersågränd 7 byggs om och att en ny gruppbostad med sex lägenheter inklusive personal- och gemensamhetsutrymmen inrättas.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förslaget att inrätta en ny gruppbostad LSS med sex 6 lägenheter på Bersågränd 7, fastigheten Dalen 20.
Förvaltningen föreslår även att nämnden godkänner att hyresavtal för gruppbostaden tecknas med Micasa och att förvaltningen söker stimulansbidrag och startkostnader enligt Medel för lokaländamål 2023.
Förvaltningen föreslår vidare att nämnden godkänner förslaget att avveckla befintligt boende på Bersågränd 9.Bilagor
-
730kb Ladda ner dokument
-
759kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
8
Remiss av ändring av presidierna i stadsdelsnämnderna och revidering av Stockholms stads regler om arvoden m.m. för kommunala förtroendeuppdrag
Från och med den 1 mars 2023 föreslås stadsdelsnämndernas presidium utökas från en ordförande och vice ordförande till en ordförande, en förste vice ordförande och en andre vice ordförande. I samband med det finns det behov av att ändra både i Stockholms stads regler om arvoden m.m. för kommunala förtroendeuppdrag och i reglementet med allmänna bestämmelser för Stockholms stadsnämnder.
Förvaltningen tillstyrker förslaget och föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på remissen.Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat en motion om att inrätta en central bidragsnämnd för att motverka välfärdsbrottslighet. Motionen har väckts av Nike Örbrink (KD). Förvaltningen tog emot remissen den 1 december 2022 och stadsdelsnämnden ska yttra sig senast den 6 mars 2023.
Nike Örbrink (KD) föreslår att kommunfullmäktige ska besluta att kommunstyrelsen får i uppdrag att inrätta en central bidragsnämnd med ansvar för stadens fördelning, utbetalning och uppföljning av föreningsbidrag.
Förvaltningen anser att det är mycket viktigt att motverka välfärdsbrott i staden, oavsett om det gäller upphandlingar, föreningsbidrag eller andra typer av bidrag men ser inte ett behov av en central nämnd.
Förvaltningen bedömer att kunskaper om lokala behov, förhållanden och ideella verksamheter finns inom den enskilda förvaltningen och ser en risk att den lokala kontakten och kunskapen om det lokala civilsamhället skulle minska om ansvaret flyttas till en central nämnd. I det fall en central funktion skulle vara aktuell föreslår förvaltningen mer centralt stöd.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
667kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har arbetat fram ett samrådsförslag till detaljplan för del av fastigheten Årsta 1:1, i stadsdelen Östberga. Detaljplanen föreslår fyra punkthus med totalt cirka 90 bostäder, samt en lokal för centrumändamål. Planförslaget fastställer att värdefull natur och ett särskilt skyddsvärt träd behöver tas i anspråk för att möjliggöra bebyggelse. Vidare föreslår planförslaget en breddning av gatan i anslutning till planförslaget.
Förvaltningen anser att den övergripande ambitionen från planförslaget, om att förbättra stadsmiljön utmed Östbergabackarna, är positiv. Dock anser förvaltningen att det är olyckligt att någon cykelbana inte ryms i den breddade gatan. Dessutom lyfter förvaltningen att en remsa parkmark bör placeras mellan parkväg och fastighetsmark för ny bebyggelse, för att underlätta för framtida snöröjning och annat underhållsarbete på parkmark.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
11
Stadsdelsdirektörens information
-
12
Redovisning av delegationsbeslut
-
13
Anmälningar för kännedom
-
14
Stadsdelsnämndens frågor
-
15
Nedläggning av faderskapsutredning 2 kap 7 § föräldrabalken
-
16
Nedläggning av faderskapsutredning 2 kap 7 § föräldrabalken
-
17
Nedläggning av faderskapsutredning 2 kap 7 § föräldrabalken
-
18
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § föräldrabalken
-
19
Begränsningar i umgänget enligt 14 § 1 p LVU
-
20
Begränsningar i umgänget enligt 14 § 1 p LVU
-
21
Skrivelse om lokal upphandling av verksamhetsdrift för korttidsboenden inom LSS