Möte 2019-08-29
-
1
Godkännande av dagordning samt val av justerare och dag för justering
-
2
Svar på remiss av KLIVA:s delbetänkande På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk
Kommunstyrelsen har remitterat delbetänkandet På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska som andraspråk (dnr KS 2019/1135) till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd för yttrande.
Regeringen tillsatte den 26 juli 2018 utredningen Stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk (KLIVA).
Det huvudsakliga syftet var att analysera förutsättningarna för att elever inom svenska för invandrare (sfi) ska kunna erbjudas en utbildning av god kvalitet som motsvarar elevernas behov och förutsättningar.
Förvaltningen stödjer utredningens betänkande i alla delar och bedömer att utredningens förslag kommer att bidra till ökad kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk. Förvaltningen vill även uppmärksamma tillgänglighetsfrågor och behov av individuella lösningar och stöd till följd av funktionsnedsättningar.Bilagor
-
Kommunstyrelsen har remitterat en motion om att i Stockholms stad införa en haverikommission gällande mäns våld mot kvinnor. I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar om att skyndsamt tillsätta en kommunal haverikommission mot mäns våld mot kvinnor. Haverikommissionen föreslås få i uppdrag att förebygga, utreda och föreslå förbättringar för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Haverikommissionen föreslås utreda fall där våldet fått dödligt utfall.
Förvaltningen anser att det inom nämndens verksamheter finns god kunskap för att upptäcka, utreda och ge stöd och insatser vid förekomst av våld i nära relation. Förvaltningen arbetar fortlöpande med att förbättra kunskapen och arbetet på området. Förvaltningen menar att det går att ytterligare förbättra och strukturera samverkan med berörda myndigheter på lokal nivå i syfte att ge enskilda personer mer samordnat stöd.
Förvaltningen ser flera svårigheter med att införa en kommunal haverikommission. Ansvarsfördelningen och skillnaden mellan en utredning av en eventuell haverikommission, socialtjänstens utredningsskyldighet enligt lex Sarah-bestämmelserna samt IVO:s tillsyn behöver förtydligas. Det behöver även säkerställas att föreslagna åtgärder är sådana att berörda aktörer; socialtjänst, polis och sjukvård, har rådigheter över dessa.
Förvaltningen anser även att det är viktigt med ett klargörande om vilken information som i enlighet med sekretessbestämmelserna kan komma att lämnas ut från socialtjänst, polis och sjukvård till en kommunal haverikommission.
Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att överlämna tjänsteutlåtandet som svar på motionen samt att nämnden beslutar om omedelbar justering. -
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har fått en remiss av motion om att staden behöver fler Stockholmsrum. Förvaltningen är positiv till att även ytterstadens utveckling uppmärksammas, men anser att det bör undersökas om det finns utrymme i det befintliga Stockholmsrummet. Förvaltningen poängterar att eventuella nya Stockholmsrum bör vara placerade där många rör sig, exempelvis i anslutning till stora inomhuscentrum.
Bilagor
-
557kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
-
5
Svar på remiss av Övergripande samverkansöverenskommelse mellan Stockholms stad och Polisregion Stockholm
Kommunstyrelsen har remitterat Övergripande samverkansöverenskommelse mellan Stockholms stad och Polisregion Stockholm till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd för yttrande (KS 2019/656).
Tidigare samverkansavtal med Polisregion Stockholm, som löpte ut i maj 2019, har reviderats. I denna överenskommelse läggs större vikt på strukturerad samverkan mellan staden och polisen samt med andra relevanta samverkanspartners.
Det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet innebär i denna samverkanöverenskommelse att både långsiktiga och kortsiktiga åtgärder sker parallellt.
Förvaltningen anser att ambitionen att förtydliga organisation och struktur för arbetet är bra, men framhåller att styrningen i den föreslagna överenskommelsen behöver konkretiseras och tydliggöras. Även överenskommelsen koppling till budget och verksamhetsplan behöver förtydligas.
Därutöver anser förvaltningen att överenskommelsen ligger väl i linje med den trygghetsstrategi som utarbetas i samverkan mellan Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta stadsdelsförvaltningar.Bilagor
-
Kommunstyrelsen Stockholms stad har remitterat betänkandet SOU 2019:35 Demokrativillkor för bidrag till civilsamhället (dnr KS 2019/1146) till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd för yttrande.
Regeringen beslutade den 8 mars 2018 att uppdra åt en särskild utredare att se över demokrativillkoren i statsbidragsförordningarna samt tillämpningen av dessa villkor.
Demokrativillkorsutredningen har lämnat förslag till ett förtydligat och enhetligt demokrativillkor för den statliga bidragsgivningen till civilsamhällets organisationer. Utredningen har också tagit fram en vägledning som ska stödja handläggare på statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter i tillämpningen av demokrativillkoret.
Förvaltningen stödjer utredningens betänkande i alla delar. Förvaltningen föreslår att bidragsgivande organisationers erfarenhet av tolkningen av demokrativillkoren samlas in och återges för att utveckla en gemensam tolkning av demokrativillkorens innebörd.Bilagor
-
12mb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat en motion (KS 2019/574) om att öka takten för tryggare anställningar till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.
Den 26 april 2019 inkom en motion från Karin Wanngård (S) med förslag på olika åtgärder för att öka stadens attraktivitet som arbetsgivare och för att öka takten i arbetet för trygga anställningar.
Skribenten menar att ofrivilligt deltidsarbete bland kvinnor i traditionella arbetaryrken samt visstidsanställningar i form av timavlönad personal bidrar till ökad ojämställdhet.
Skribenten anser att Stockholms stad behöver en aktiv personalpolitik och att det krävs ett strategiskt arbete på högsta politisk nivå för att förändra verkligheten.
Förvaltningen anser att stadens pågående nuvarande arbete överensstämmer med intentionerna i motionen och är i linje med rådande lagstiftning, avtal, riktlinjer och personalpolicy. Vidare anser förvaltningen att det är viktigt att verksamheternas behov styr vilka anställningsformer som används i förvaltningen. Detta för att arbetet ska kunna bedrivas så effektivt som möjligt.Bilagor
-
1015kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningen har begärt yttrande från bland annat Spånga-Tensta stadsdelsnämnd gällande serveringstillstånd för restaurang BM Grill, Bromstensplan 1-3 i Spånga.
Förvaltningen förslår att stadsdelsnämnden godkänner ansökan om serveringstillstånd.
Bilagor
-
Kommunstyrelsen har skickat en remiss från Länsstyrelsen i Västmanlands län till bland annat Spånga-Tensta stadsdelsnämnd för yttrande. Remissen heter ”Uppdaterad åtgärdstabell för särskilt skyddsvärda träd 2020-2024” och är ett åtgärdsprogram för särskilt skyddsvärda träd vilka omfattar gamla, grova och ihåliga träd som står i kulturlandskapet.
I förslaget till åtgärdsprogram, som är en uppdatering av tidigare program, definieras skyddsvärda träd och vilka trädmiljöer som är särskilt viktiga att prioritera inom bevarandeplanering och vid genomförande av skötselåtgärder. I åtgärdsprogrammet beskrivs en rad olika åtgärder, fördelade mellan olika aktörer, som tillsammans ska leda till att uppsatta mål om bevarande och utveckling av skyddsvärda träd och trädmiljöer uppnås.Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget till åtgärdsprogram för särskilt skyddsvärda träd är mycket ambitiöst och viktigt. Bevarandet av gamla, grova och ihåliga träd är viktigt ur många aspekter, inte minst ur ekologisk synvinkel. Förvaltningen ställer sig dock frågande till om tidplanen och de ekonomiska förutsättningarna för flera de föreslagna åtgärderna är realistiska, exempelvis att till senast år 2022 ha upprättat trädvårdsplaner och specifika åtgärdsplaner för särskilt skyddsvärda träd. Framtagandet av dessa dokument tar stora personella och ekonomiska resurser i anspråk.
Bilagor
-
Anna Jonazon med flera (S) inkom på nämndens sammanträde den 23 maj 2019 med en skrivelse om stoppad trygghetsinvestering på Solhem 16:1, Spånga.
I skrivelsen ställer sig skribenterna frågande till att en trygghetsinvestering på 2,0 mkr, avseende anläggandet av en lekpark på tomten Solhem 16:1 i Spånga, som Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beviljades 2018, inte beviljades ombudgetering för år 2019.
Mot bakgrund av detta ställer skribenterna följande frågor:
Vad är anledningen till att ompröva ett redan fattat, godkänt och budgeterat beslut?
Hur kan bedömningen på några få månader ändras från behov av trygghetsinvesteringar till att behovet inte är tillräckligt?
På vilket sätt gynnar det Spångaborna att budgeterad trygghetsinvestering stoppas?Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
Rashid Mohammed med flera (V) inkom med en skrivelse vid nämndsammanträdet den 13 juni 2019 gällande behov av stärkt beredskap för ökat våld.
Förvaltningen bedömer att det finns beredskap att möta de eventuella ökade behov av insatser som kan uppstå i och med att personer i kriminella nätverk under hösten friges ur fängelse.Bilagor
-
200kb Ladda ner dokument
-
66kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har i uppdrag att årligen utarbeta en stadsövergripande rapport för verksamhetsområde förskola inklusive en analys av utvecklingen inom området.
En avsikt med rapporten är att den ska bidra till att kommunfullmäktige, utbildningsnämnden och stadsdelsnämnderna ska kunna fatta välgrundade beslut gällande utveckling av stadens förskolor.
Flera utvecklingsområden är gemensamma för stadens förskolor. Det handlar om kompetensförsörjning, kompetensutveckling och att utveckla underlagen för att kunna bedöma utbildningens måluppfyllelse i förhållande till läroplanens mål.
Förskolerapporten innehåller förslag till utvecklingsinsatser inom följande områden: personalens utbildning, personalens förutsättningar, kompetensutveckling, måluppfyllelse och skolplattformen.Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
Sammantaget prognostiseras en budget i balans efter resultatöverföringar.
-
Stadens säkerhetsavdelning producerar varje månad en rapport över tryggheten och säkerheten i Spånga-Tensta stadsdelsområde.
Förvaltningen föreslår att Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att lägga månadsrapporten för maj månad 2019 till handlingarna -
I budget 2019 har äldrenämnden fått i uppdrag att i samråd med stadsdelsnämnderna genomföra ett projekt för matlyft inom äldreomsorgen. Syftet är att lyfta måltidsupplevelse, motverka ofrivillig ensamhet och sprida goda exempel. Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning har i enlighet med ansökan tilldelats 450 tkr av Äldreförvaltningen genom projekt matlyftet.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
308kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige har gett äldrenämnden i uppdrag att årligen utarbeta en stadsövergripande rapport för verksamhetsområdet inklusive en analys av utvecklingen. I äldreomsorgens årsrapport har förvaltningen samlat in och sammanställt statistikuppgifter och annan relevant information gällande stadens demografiska utveckling, äldreomsorgens volym och det utvecklingsarbete som bedrivits under 2018.
Syftet med årsrapporten är att ge en samlad lägesbild av stadens äldreomsorg och dess utveckling inom verksamhetsområdets olika delar. Rapporten syftar också till att fungera som ett verktyg i arbetet för likställighet inom stadens äldreomsorg samt spridning av utvecklingsarbete och goda exempel inom staden.Bilagor
-
17
Anmälan av tjänstemannabeslut fattade på delegation
-
19
Anmälan av protokoll för brottsförebyggande rådet 2019
-
20
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under juni - juli 2019
-
21
Kurser och konferenser
-
22
Information, nämndens och förvaltningens frågor
-
23
Anmälan av protokoll och domar/beslut
-
24
Upphörande av hemlighållande av vistelseort enligt 14 § 3 st LVU
-
25
Upphörande av hemlighållande av vistelseort enligt 14 § 3 st LVU
-
26
Upphörande av hemlighållande av vistelseort enligt 14 § 3 st LVU