Möte 2022-03-31
-
1
Godkännande av dagordning samt val av justerare och dag för justering
-
2
En skärpt syn på brott mot journalister och utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner (SOU 2022:2)
Kommunstyrelsen har överlämnat en remiss till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd gällande betänkandet av utredningen om ett förstärkt straffrättsligt skydd för vissa samhällsnyttiga funktioner och några andra straffrättsliga frågor. Utredningen har i huvudsak haft i uppdrag att ta ställning till vilka samhällsnyttiga funktioner som är i behov av ett förstärkt straffrättsligt skydd. I uppdraget har det även ingått att ta ställning till behovet av en lagändring gällande brottet våld eller hot mot tjänsteman samt om det finns behov av ett förstärkt straffrättsligt skydd mot brott som riktar sig mot någon som utövar sin yttrandefrihet. Vidare har utredningen innefattat ställningstagande till om det straffrättsliga ansvaret för tjänstefel bör utvidgas och om straffskalan för brott mot tystnadsplikt bör skärpas.
Sammanfattningsvis föreslår utredningen att det införs ett förstärkt straffrättsligt skydd för utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner samt för de som yrkesmässigt bedriver nyhetsförmedling eller annan journalistik. Vidare föreslås att straffskalan för brott mot tystnadsplikt skärps och där det konstrueras ett särskilt brott, grovt brott mot tystnadsplikt, som tydliggör och signalerar allvaret i gärningen. Förvaltningen ställer sig positiv till utredningens förslag eftersom det bland annat skulle stärka det straffrättsliga skyddet för ett flertal yrkesgrupper inom samhällsnyttiga funktioner.Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat Motion om utveckling av Järva av Emilia Bjurgren m.fl. (S) till bland annat Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Motionärerna framhåller att Järva är ett område med stora kvaliteteter samtidigt som tryggheten i Järva är betydligt lägre jämfört med innerstaden. Motionärerna anser vidare att det under nuvarande mandatperiod inte har tagits några initiativ till att utveckla Järva. Motionärerna föreslår att kommunfullmäktige beslutar att kommunstyrelsen startar ett projekt som heter Fokus Järva tillsammans med Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta stadsdelsnämnder och att en general tillsätts för att leda och styra arbetet. Vidare ska samtliga berörda nämnder och bolag bidra till utvecklingen av Järva.
Stadsdelsförvaltningen anser att ett ökat fokus förvisso är bra för utvecklingen och resurstilldelningen i stadsdelarna, men anser att merparten av de åtgärder som föreslås redan pågår i någon form. Detta i form av samverkansöverenskommelsen med polisen, platssamverkan, samt stadsutveckling Kista-Järva. Att tillskapa ytterligare projekt riskerar att minska effekten av de pågående.Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen är positiv till att prioriteringen fortsatt föreslås vara gång-, cykel- och kollektivtrafik och är också positiv till de generella planeringsinriktningarna som föreslås.
Förvaltningen efterlyser en strategi för hantering av elsparkscyklar för att minska olyckor, öka framkomligheten och minska risken att dessa används som flyktfordon vid brott. Stadsdelsförvaltningen påpekar också vikten av att fortsätta arbetet med att tillgänglighetsanpassa gaturummet och vill poängtera vikten av att stämma av resultatet med respektive funktionshinderråd.
Därtill ses ett stärkt samarbete med grannkommunerna som positivt för möjligheterna till pendling.Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
30mb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
-
Remiss från kommunstyrelsen inkom till stadsdelen med en önskan om att nämnden yttrar sig om motion kring att starta ett fritidshjälpmedelsbibliotek skriven av Lisa Palm (Fi). Lisa Palm (Fi) skriver att möjligheten till en meningsfull fritid är ojämlik. Enligt motionen är det många personer med funktionsnedsättning som efterfrågar en mer meningsfull fritid men ekonomin hindrar vilka hjälpmedel som kan införskaffas. I motionen föreslås att Stockholms stad öppnar ett fritidshjälpmedelbibliotek. En vidareutveckling av arbetet med fritidsbanker som idag startas upp i staden.
Stadsdelsförvaltningen anser att alla har rätt till en meningsfull fritid utifrån sina egna förutsättningar. Fritidshjälpmedel gör det lättare för personer med funktionsnedsättning att utöva fritidsaktiviteter eller sporter. Personer med funktionsnedsättning är överlag mindre aktiva på sin fritid och mår sämre än befolkningen i övrigt. Att fler unga med funktionsnedsättning kan ta del av och få en aktiv fritid är viktigt, något som fritidshjälpmedelsbibliotek skulle kunna bidra till.
Ska fritidshjälpmedelsbibliotek öppnas behöver frågor som ansvar, kostnad, kunskap om brukarnas behov utifrån funktionsnedsättning, kunskap om hjälpmedlens funktionalitet samt förflyttning av hjälpmedel utredas vidare.Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
55kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har uppmärksammat behov av att revidera nämndens lokala rutiner för lex Sarah. Förvaltningens förslag innebär att rollen lex Sarah-ansvarig läggs på avdelningschef för berörda avdelningar. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens förslag till reviderade rutiner.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
295kb Ladda ner dokument
-
-
Länsstyrelsen fördelar varje år statsbidrag till kommunens verksamhet med personligt ombud för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Ansökan om statsbidrag för 2022 avser kostnader för en heltidstjänst.
Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
229kb Ladda ner dokument
-
386kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningarna i region västerort (Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Hässelby-Vällingby och Bromma) har i samarbete tagit fram en boendeplan för äldre. Planen avser 2023, med utblick mot 2040, och utgör underlag till den stadsövergripande boendeplanen som tas fram av äldreförvaltningen. Boendeplanen omfattar befintliga boenden, planerade byggprojekt och uppskattat behov av bostäder.
Andelen invånare över 65 år beräknas i regionen öka med 51procent från 2021 till 2040. I regionen finns idag sammanlagt 1009 platser för vård- och omsorgsboende.
Beläggningen på vård- och omsorgsboende blev något högre under senare delen av 2020 med en fortsatt ökning även under 2021, om än inte till samma nivå som innan pandemin. Regionen ser att det finns en risk att behovet av vård- och omsorgsboende kommer öka.
Beslutade och planerade vård- och omsorgsboenden inom regionen de närmsta åren ger regionen ett tillskott på totalt 630 platser, vilket bedöms tillgodose kommande behov.
I Spånga-Tensta kommer andelen äldre över 65 år öka i stadsdelen med ca 550 personer mellan åren 2024 - 2029. Procentuellt störst ökning sker i gruppen 80 – 89 år. Vilket är den målgrupp som oftast får beslut om plats på äldreboende. Av de totalt 630 planerade äldreboendeplatserna i regionen så finns 148 platser i stadsdelen, vilket bedöms vara tillgodosedda utifrån kommande befolkningsökning.Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
936kb Ladda ner dokument
-
-
En granskning av stadens arbete med placeringar av barn och ungdomar på Hem för vård och boende (HVB) har gjorts av revisionskontoret. Revisorerna har vid granskningen kontrollerat Inspektionen för vård eller boende (IVO)-tillstånd, individuella avtal, vårdplaner, genomförandeplaner, dokumenterade uppföljningar av genomförandeplaner samt uppföljningsprotokoll. Granskningen har genomförts i socialnämnden, Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd och Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.
Granskningen visar på brister gällande Hässelby-Vällingby och Spånga-Tensta stadsdelsnämnds dokumentation om och uppföljning av placerade barn och ungdomar på HVB. Utifrån redovisade iakttagelser och bedömningar lämnas följande rekommendationer till nämnden:
Säkerställ att dokumentation och uppföljning av vårdplaner och genomförandeplaner genomförs.
Upprätta dokumenterade rutiner för kontroller av IVO-tillstånd inklusive dokumentation av genomförda kontroller.
Säkerställ och upprätta dokumenterade rutiner för att HVB gör kontroller ur polisen misstanke- och belastningsregister.
Säkerställ att dokumentation och uppföljning avseende individuella avtal vid direktupphandlingar sker
Barn och ungdomsenheten inom Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning har tagit fram en handlingsplan för kvalitetsutveckling utifrån de områden som rapporten berör.
Förvaltningen föreslår att nämnden lägger rapporten till handlingarna.Bilagor
-
168kb Ladda ner dokument
-
346kb Ladda ner dokument
-
200kb Ladda ner dokument
-
-
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har överlämnat inkommen skrivelse från Rashid Mohammed med flera (V), Anna Jonazon med flera (S) och Karin Ploen (Fi) Ey angående handlingsplanen för förbättrad arbetssituation för förskollärare och barnskötare till förvaltningen för beredning. I skrivelsen ställs frågor om det finns en handlingsplan för förbättrad arbetssituation för förskollärare och barnskötare, hur arbetet med handlingsplanen har fortlöpt och vilka åtgärder som vidtagits för att förbättra förskolans personal- och arbetssituation sedan handlingsplanen tagits fram. Förvaltningen redogör för hur arbetet har fortlöpt och vilka åtgärder som vidtagits sedan handlingsplanen togs fram samt att vidare arbete inkluderas i det löpande systematiska arbetsmiljöarbetet.
Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
-
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har ingått samarbeten med fem föreningar i form av överenskommelser om idéburet offentligt partnerskap (IOP). Ett av dessa är en överenskommelse med Somaliska föräldrar och modersmålsföreningen som löper under 2021-2023. Överenskommelsen gäller trygghetsskapande insatser, fritidsaktiviteter för barn och unga, feriearbete och unga ledare, samverkan mellan ungdomar, föräldrar och förening samt föräldrastöd. Detta ärende är återrapporteringen till nämnden om den verksamhet som bedrivits inom ramen för IOP:t under 2021. Förvaltningen bedömer att föreningens arbete ligger i linje med överenskommelsen och föreslår att nämnden lägger rapporten till handlingarna.
Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
336kb Ladda ner dokument
-
-
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutade 2022-01-27, § 11, att uppdra till förvaltningen att bereda inkommet medborgarförslag gällande uppförandet av en hinderbana vid Småbrukarvägen i stadsdelen Sundby.
Stadsdelsförvaltningen utreder möjligheten att anlägga hinderbanan på närliggande parkmark.Bilagor
-
194kb Ladda ner dokument
-
318kb Ladda ner dokument
-
273kb Ladda ner dokument
-
233kb Ladda ner dokument
-
-
Sammantaget prognostiseras en budget i balans efter resultatöverföringar.
-
14
Anmälan av kontorsyttrande över boendeplan 2022-2032, bostad med särskild service SoL och LSS avseende region Västerort
Stadsdelsförvaltningarna i region Västerort, Spånga-Tensta Rinkeby-Kista, Hässelby-Vällingby och Bromma, har i samarbete tagit fram en plan för bostäder med särskild service för personer med funktionsnedsättning för perioden 2022-2032. Regionens boendeplan är, tillsammans med övriga regioners boendeplaner, underlag till den stadsövergripande boendeplanen som tas fram av
socialförvaltningen. Boendeplanen omfattar bland annat befintliga boenden, planerade byggprojekt och uppskattat behov av bostäder med särskild service för personer med funktionsnedsättning. Swecos prognos över behovet av bostäder med särskild service för perioden 2022-2032 utgör ett viktigt underlag i boendeplanen.
Socialförvaltningens tidplan för arbetet med den övergripande boendeplanen medför att stadsdelsnämndens påskrivna kontorsyttrande samt region Västerort boendeplan ska lämnas till socialförvaltningen senast den 18 februari. Respektive stadsdelsnämnds protokollsutdrag från nämndsammanträdet ska lämnas till socialförvaltningen senast den 22 april.Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
233kb Ladda ner dokument
-
277kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunerna har en skyldighet att rapportera gynnande beslut enligt 9 § lagen om stöd till vissa funktionshindrade (LSS) samt 4 kap 1 § socialtjänstlagen (SoL) som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum. Kvartalsvis rapportering sker enligt 28 f-g §§ LSS samt 16 kap 6f § SoL till Inspektionen för vård och omsorg, socialförvaltningen, äldreförvaltningen och stadsrevisionen.
Förvaltningen har rapporterat enligt de anvisningar som finns. Under kvartalet har 38 beslut rapporterats som ej verkställda, verkställda eller avslutade utan verkställighet inom verksamhetsområdena stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), äldreomsorg (SoL) och omsorg om personer med funktionsnedsättning (SoL). Verksamhetsområdet individ- och familjeomsorg har inga ej verkställda beslut att rapportera för kvartalet.
Av de totalt 38 ej verkställda besluten under fjärde kvartalet är 30 av dem beslut som har rapporterats från äldreomsorgen. Orsaken till att merparten av besluten inte har kunnat verkställas i tid är att de enskilda har valt att tacka nej av olika skäl, inte pga. covid-19 i lika stor utsträckning längre.Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Inkommit medborgarförslag gällande belysning vid Bifrostparken.
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument
-
-
Protokoll från pensionärsrådets möten den 14 oktober 2021, 18 nov 2021 och den 1 december 2021 anmäls.
Bilagor
-
Protokoll från pensionärsrådets möten den 26 januari 2022 och den 23 februari 2022 anmäls.
Bilagor
-
20
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under februari 2022
-
21
Information, nämndens och förvaltningens frågor
-
22
Anmälan av protokoll och domar/beslut
-
23
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § första stycket, punkt 1 Föräldrabalken
-
24
Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 9 § FB
-
§ 23
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § första stycket, punkt 1 Föräldrabalken
-
§ 24
Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 9 § FB