Möte 2023-02-22
-
1
Godkännande av dagordning samt val av justerare och dag för justering
-
JO har gjort en begäran om yttrande till nämnden rörande hur socialtjänsten tillämpar 11 och 12 §§ FL. Begäran om yttrandet är inte kopplad till klagomål från någon enskild. Lagstiftningen syftar till att minska den sökandes irritation över långsam handläggning och ger den enskilde möjlighet att begära att ett ärende ska avgöras i beslut efter sex månader. I begäran om yttrande framgår att JO i samband med sin löpande granskning av klagomålsärenden har lagt märke till att vissa myndigheter ibland inte tillämpar 11 och 12 §§ FL alls eller tillämpar bestämmelserna på olika sätt. Begäran om yttrande innehåller en rad frågeställningar om hur nämndens verksamheter tillämpar lagstiftningen. I detta tjänsteutlåtande besvarar förvaltningens dessa frågor. I samband med handläggningen av detta yttrande har förvaltningen blivit uppmärksammad på att det saknas rutiner för information till de enskilda som söker insatser inom socialtjänsten om rätten att begära att ett ärende ska avgöras i beslut enligt 12 § FL. Rutiner för detta kommer att införas snarast.
Bilagor
-
223kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktigeledamot Nike Örbrink (KD) har lämnat en motion till kommunfullmäktige med förslaget att inrätta en central bidragsnämnd med ansvar för stadens fördelning, utbetalning och uppföljning av föreningsbidrag. Förvaltningen bedömer att förslaget har fördelar vad gäller möjligheter till en likvärdig och likställd hantering av föreningsbidrag i staden men ser också risker då det lokala perspektivet och kunskapen går förlorad. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
667kb Ladda ner dokument
-
-
Föreningsbidraget syftar till att stärka den ideella sektorns förutsättningar att erbjuda verksamhet av god kvalitet inom stadsdelsområdet. Föreningarnas verksamhet ska vara en förstärkning av, och ett stöd till, nämndens kärnverksamhet och bidra till ett mervärde för invånarna. Aktiviteter som bidrar till att stärka nämndens trygghetsskapande arbetes ses också som ett mervärde. Stadsdelsnämndens övergripande målsättning med föreningsbidraget är att stödja verksamhet för barn och unga som främjar jämlika uppväxtvillkor, att unga görs delaktiga i utvecklingen av sitt närområde och i formandet av mötesplatser, att öka jämställdheten i stadsdelsområdet, att öka kulturella och publika evenemang i stadsdelsområdet, att öka tryggheten i stadsdelsområdet och att främja och utveckla miljö- och klimatarbetet i stadsdelsområdet.
Förvaltningens handläggning av föreningsbidrag styrs av stadens riktlinjer för föreningsstöd och av nämndens lokala riktlinjer. Förvaltningen har under hösten 2022 gett information och stöd till föreningar i ansökningsförfarandet. 23 ansökningar för 2023 har inkommit och under rubriken Synpunkter och förslag i detta ärende redogör förvaltningen för hur förslagen till beslut motiveras för var och en av ansökningarna. Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar om föreningsbidrag för 2023 enligt dessa förslag. Förvaltningen föreslår att nämnden uppdrar åt förvaltningen att göra en extra utlysning av föreningsbidrag för 2023 där inriktningen är aktiviteter för barn och unga samt trygghetsskapande insatser. Detta görs som ett avsteg från riktlinjerna och för att skapa likvärdiga föreutsättningar för föreningslivet i Spånga-Tensta stadsdelsområde som i Rinkeby-Kista stadsdelsområde.Bilagor
-
317kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
-
Revisionskontoret har granskat om stadens arbete med nedbrytning och uppföljning av kommunfullmäktiges mål följer kommunfullmäktiges intentioner och kommunstyrelsen och granskade stadsdelsnämnder har fått rapporten för yttrande. Förvaltningen håller i huvudsak med om slutsatserna i rapporten särskilt vad gäller mängden styrsignaler som riskerar att minska kraften i kommunfullmäktiges styrning. Vidare ser förvaltningen ett behov av att säkerställa relevans och tillförlitlighet vad gäller kommunfullmäktiges indikatorer. I verksamheterna är ILS ett känt och viktigt instrument för styrning och uppföljning. Förvaltningen planerar att erbjuda nämndens ledamöter utbildning i stadens integrerade ledningssystem. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till stadsrevisionen som sitt yttrande
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
862kb Ladda ner dokument
-
-
6
Boendeplan för särskilt boende för personer med funktionsnedsättning enligt LSS och SoL 2023 – 2033
Stadsdelsförvaltningarna i region Västerort, Spånga-Tensta Rinkeby-Kista, Hässelby-Vällingby och Bromma, har i samarbete tagit fram en plan för bostäder med särskild service för personer
med funktionsnedsättning för perioden 2023-2033. Regionens boendeplan bildar, tillsammans med övriga regioners boendeplaner, underlag till den stadsövergripande boendeplanen som tas fram av socialförvaltningen.
Boendeplanen omfattar bland annat befintliga boenden, planerade byggprojekt och uppskattat behov av bostäder med särskild service för personer med funktionsnedsättning.
Swecos prognos över behovet av bostäder med särskild service för perioden 2023-2032 utgör ett viktigt underlag i boendeplanen.Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
799kb Ladda ner dokument
-
708kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
335kb Ladda ner dokument
-
648kb Ladda ner dokument
-
29kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
320kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
518kb Ladda ner dokument
-
529kb Ladda ner dokument
-
319kb Ladda ner dokument
-
275kb Ladda ner dokument
-
336kb Ladda ner dokument
-
258kb Ladda ner dokument
-
322kb Ladda ner dokument
-
14kb Ladda ner dokument
-
13kb Ladda ner dokument
-
15kb Ladda ner dokument
-
305kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
803kb Ladda ner dokument
-
878kb Ladda ner dokument
-
-
Äldreförvaltningen har genomfört kvalitetsobservationer vid det privata äldreboendet Kavat Vård Vilobacken som drivs av Kavat Vård AB.
Observationerna har fokuserat särskilt på tre olika processer: personlig omvårdnad, mat och måltider samt stimulans och vila.
Verksamheten visade på kvaliteter inom bland annat trygghet och säkerhet, tillgänglighet och kontinuitet. Verksamheten kan utvecklas vidare genom ökad kompetens i svenska språket samt följsamhet till basala hygienrutiner. Genomförandeplanerna behöver utvecklas på så sätt att den enskildes individuella behov, förutsättningar och intressen tydligare framgår. Detta för att bättre kunna utforma och erbjuda gemensamma och individuella aktiviteter utifrån de enskildas behov och förutsättningar i syfte att skapa en meningsfull tillvaro. Den digitala teknikens möjligheter kan också utvecklas i utbudet av aktiviteter, både i grupp och enskilt. Vidare kommer en utbildningssatsning öka personalens kunskap i hur demenssjukdom yttrar sig för att anpassa sitt bemötande efter situation.
Förvaltningen ser positivt på att äldreförvaltningen genomför kvalitetsobservationer vid kommunala och privata vård- och omsorgsboenden inom Spånga-Tensta stadsdelsområde.
Resultatet visar på god kvalitet i vård- och omsorgsboendet. Utvecklingsområdena ger inte förvaltningen skäl till att gå vidare med uppföljning av verksamheten utöver den som löpande sker.Bilagor
-
281kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning mottog den 5 december 2022 ett medborgarförslag gällande aktivitet i form av snickeriverkstad för seniorer i Spånga by.
Förvaltningen uppskattar synpunkterna i det inkomna förslaget och kommer att utreda möjligheterna att genomföra aktiviteter i snickeriverkstaden inom ramen för träffpunktsverksamheten för seniorer.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
354kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutade 2023-01-25, §18, att uppdra till förvaltningen att bereda inkommer medborgarförslag från Mari Källman om önskan:
Att seniorer får en egen lokal i Tensta med liknande utbud av aktiviteter som finns i Spånga.
I medborgarförslaget står det att Stockholm stad satsar mycket på äldre. Det sker bland annat genom träffpunkter i många delar av staden som t ex träffpunkten i Spånga centrum på Stormbyvägen. Mari Källman framför förslag om att inrätta en träffpunkt i Tensta med ett liknande utbud som träffpunkten i Spånga med skäl om att det finns många seniorer som inte klarar av att promenera hela vägen till Stormbyvägen i Spånga och hem och som kanske inte heller har de ekonomiska förutsättningarna att flera gånger i veckan åka kommunalt fram och tillbaka.Bilagor
-
437kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
-
12
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under januari 2023
-
13
Information, nämndens och förvaltningens frågor
-
14
Anmälan av protokoll och domar/beslut
-
15
Nedläggning av faderskap enligt 2 kap 7 § föräldrabalken (FB)