Möte 2020-11-26
-
1
Godkännande av dagordning samt val av justerare och dag för justering
-
Finansdepartementet har remitterat Rut-utredningens slutbetänkande ”Rutavdrag för äldre” (SOU 2020:52) till Stockholms stad för synpunkter.
Kommunstyrelsen har remitterat slutbetänkandet till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Övriga remissinstanser är stadsledningskontoret, äldrenämnden, Skarpnäcks stadsdelsnämnd, Södermalms stadsdelsnämnd och kommunstyrelsens pensionärsråd.Bilagor
-
283kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2021-2024. Förvaltningen ställer sig positiv till programmet som helhet och vikten av att anhörigperspektivet och anhörigas behov av stöd lyfts. Programmet är övergripande men ger en fördjupad beskrivning av det arbete som förväntas ske under programperioden. Förvaltningens bedömning är att det kommer att krävas tydliga uppdrag och gränsdragningar för att genomföra arbetet i staden och i samarbete med andra aktörer. Förvaltningen ser även behov av mer kompetensutveckling och arbete för att öka likställigheten av insatsen anhörigstöd över staden.
Bilagor
-
337kb Ladda ner dokument
-
-
4
Svar på remiss - Motion om Stockholms stads verksamheter finns till för dess invånare –inte för dess byråkrati
Karin Wanngård (S) har till kommunfullmäktige inkommit med motion om Stockholms stads verksamheter finns till för desinvånare - inte dess byråkrati. Kommunstyrelsen har remitterat motionen till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. I motionen framförs en kritik av stadens ledningssystem och uppföljningsmodell. Motionären menar att uppföljningsmodellen leder till att bedömningen av måluppfyllelsen i nämndernas tertialrapportering inte överensstämmer med hur måluppfyllelsen ser ut i verkligheten. Motionären föreslår att kommunstyrelsen ges i uppdrag att utvärdera och återkomma med förslag till förändringar av stadens ledningssystem med syfte att bättre mäta och följa upp kvaliteten på verksamheten och den nytta den ger till invånarna. Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning anser överlag att stadens nuvarande målstyrningsmodell fungerar väl, framförallt mot bakgrund av storleken och komplexiteten på de verksamheter som den ska tillämpas på. Förvaltningen ser dock att det finns behov av utveckling av målstyrningsmodellen genom att bredda underlagen för analys, bland genom att verksamhetsmålen för äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri kompletteras med fler indikatorer än de befintliga. Därutöver ser förvaltningen behov av att balansera omfattningen på styrningen i stadens målstyrningsmodell. Detta eftersom en alltför detaljerad styrning riskerar att leda till en försämrad helhetssyn och en omfattande administration.
Bilagor
-
283kb Ladda ner dokument
-
559kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat förslag på inriktning av Stockholms stads påverkansarbete inom EU avseende digitalisering till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd för yttrande.
I europeiska kommissionens prioriteringar för perioden 2019–2024 samt arbetsprogrammet för år 2020 lyfts digitalisering som ett av de mest prioriterade områdena. Utöver att EU måste ”stå rustat för den digitala tidsåldern” så betonas att digitalisering kan nyttjas som verktyg för en snabbare och mer effektiv grön omställning. Flertalet förslag har aviserats för 2020.
I förslaget föreslås att Stockholms stads övergripande position inom EU:s policy området digitalisering ska bygga på följande grundstenar:
Stockholms stad stödjer EU:s ambition och ökade fokus på digitalisering
Stockholms stad bedömer att EU underskattat kostnaderna och tiden som behövs för det digitala omställningsarbetet
Stockholms stad betonar vikten av tillgång till operatörsneutral passiv fiberinfrastruktur för digitaliseringen
Stockholms stad betonar vikten av att tydliggöra skillnader och kopplingar mellan befintlig lagstiftning och kommande lagförslag
Stockholms stad behöver öka den interna samordningen och den externa samverkan för en framgångsrik, hållbar digital omställning
Förvaltningen stödjer positionen överlag men vill framhålla vikten av att servicen för ännu icke digitala medborgare säkras.Bilagor
-
6
Svar på remiss - Stockholms stads program mot våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, prostitution, människohandel för sexuella tjänster samt sexuellt våld oberoende relationer
Kommunstyrelsen har remitterat Stockholms stads program mot våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, prostitution, människohandel för sexuella tjänster samt sexuellt våld oberoende relationer till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Övriga remissinsatser är stadsledningskontoret, arbetsmarknadsnämnden, exploateringsnämnden, fastighetsnämnden, idrottsnämnden, kulturnämnden, kyrkogårdsnämnden, miljö- och hälsoskyddsnämnden, servicenämnden, stadsbyggnadsnämnden, trafiknämnden, utbildningsnämnden, valnämnden, äldrenämnden, överförmyndarnämnden, övriga stadsdelsnämnder, Stockholms stadshus AB, kommunstyrelsens pensionärsråd, kommunstyrelsens råd för Agenda 2030, kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågor, Alla Kvinnors Hus, Fryshuset, Kvinnors Nätverk, länsstyrelsen Stockholm, länsstyrelsen Östergötland, Mångkulturellt centrum, nationellt centrum för kvinnofrid, Origo, polisregion Stockholm, region Stockholm, RFSL Stockholm, Riksorganisationen GAPF - Glöm aldrig Pela och Fadime, ROKS, Rädda Barnen, Somaya kvinno- och tjejjour, Stockholms tingsrätt, Sveriges Kvinnolobby, Terrafem och Unizon.
Socialnämnden har, i enlighet med uppdrag givet i budget för 2020, reviderat Stockholms stads program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck 2017-2020. Socialnämnden har tagit fram förslaget på reviderat program i samråd med en referensgrupp. 15 civilsamhällesorganisationer har också lämnat synpunkter på programmets föreslagna aktiviteter.
Programmet är baserat på strategi för att förebygga och bekämpa våld i Stockholms län 2020-2026, vilket den regionala strategin för att förebygga och bekämpa våld i Stockholms län som tagits fram inom ramen för Operation kvinnofrid 2020. Då den regionala strategin har utökat målgrupperna till att även omfatta personer utsatta för prostitution och människohandel för sexuella ändamål samt personer utsatta för sexuellt våld oberoende relationen inkluderas även dessa målgrupper i stadens program.
Sweco har på uppdrag av socialnämnden tagit fram en rapport med fokus på hur väl känt nuvarande program är i staden, programmets svagheter och styrkor samt utvecklingsbehov inom området i staden. Rapporten har fungerat som underlag till förslaget på reviderat program.Bilagor
-
315kb Ladda ner dokument
-
711kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholm Vatten och Avfall planerar ett fördröjningsmagasin under naturgräsplanen vid Bromstens IP i syfte att motverka översvämningar vid Bällstaån.
Stadsdelsförvaltningen anser att det saknas redogörelser för ansvarsfördelning kring nya anläggningar, för återställningsansvar samt för påverkan på friluftslivet. Vidare saknas också en tidsplan för projektet i samrådshandlingarna.Bilagor
-
619kb Ladda ner dokument
-
-
Under det gångna året har civilsamhällets aktörer bidragit på olika sätt för att hantera pandemin och dess följder. Föreningslivet i Spånga-Tensta är en positiv kraft i samhället som i det rådande läget har bidragit aktivt i stadsdelens praktiska krishantering.
Genom en särskild satsning möjliggörs nu för stadsdelsnämnderna att bevilja ytterligare bidrag till lokala organisationer. Mot bakgrund av det föreslås att föreningar med verksamhet i Spånga-Tensta ges möjlighet att ansöka om föreningsbidrag för aktiviteter eller verksamhet som bidragit i hanteringen av pandemin, exempelvis arbete för stöd till äldre, barn och unga, och riskgrupper, trygghetsskapande arbete eller arbete för att minska utanförskap.
Verksamheten eller aktiviteten kan äga rum vid ett eller flera tillfällen och ansökan kan omfatta verksamhet/aktiviteter som antingen är genomförda under 2020 eller kommer att genomföras under 2020.
Bidraget föreslås uppgå till maximalt 30 000 kronor per förening.
Sista dag för att lämna in ansökan till stadsdelsförvaltningen är den 14 december 2020.Bilagor
-
273kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
-
Årets trygghetsmätning visar på ett försiktigt positivt resultat för stadens som helhet, i förhållande till den gradvisa ökning av oro och otrygghet som noterats från 2011. För 2020 tycks ökningarna ha planat ut, eller till och med börjat minska.
En fråga är i vilken mån Covid-19 har påverkat resultaten, eftersom insamlingen av data pågick under mars till och med juni. Svenska erfarenheter inom området saknas. Dessutom kan påverkan variera mellan grupper och även kring olika dimensioner av trygghetsfrågan.
I Spånga-Tensta har tryggheten generellt ökat och särskilt stadsdelen Tensta utmärker sig i positiv riktning. Trots det är den upplevda otryggheten fortfarande högre inom vissa områden jämfört med staden som helhet. Positivt är också att förtroende för stadsdelsförvaltningen har ökat.
I trygghetsmätningen jämförs olika grupper med varandra; kvinnor, äldre 65-79 år, personer med funktionsnedsättningar, födda utomlands, de som bott området mindre än ett år och mer än 5 år samt de som saknar gymnasieutbildning. Grupper som utmärker sig avseende otrygghet är personer med funktionsnedsättning, äldre 65-79 år och kvinnor.
Nytt för i år är en trygghetsmätning av personer över 79 år mantalsskrivna i Stockholms stad, vars resultat presenteras i en särskild äldrerapport.Bilagor
-
353kb Ladda ner dokument
-
42mb Ladda ner dokument
-
27mb Ladda ner dokument
-
-
Sammanträdestiderna 2021 är föreslagna med hänsyn till den föreslagna tidplanen för nämndernas arbete med bokslut och verksamhetsberättelse, budgetunderlag, uppföljning av budget och verksamhetsplan.
Under normala omständigheter inleds varje sammanträde med en öppen frågestund för allmänheten. Med anledning av rådande smittspridning av covid-19 föreslår förvaltningen att nämndens ordförande tillsammans med vice ordförande, utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer, får avgöra huruvida varje enskilt sammanträde ska vara öppet eller stängt för allmänheten.
Bilagor
-
253kb Ladda ner dokument
-
-
Varje år deltar Stockholms stad i Socialstyrelsens brukarundersökning Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?
Syftet med undersökningen är att kartlägga de äldres uppfattning inom hemtjänst och på särskilt boende. Utöver dessa brukarundersökningar genomför staden själv en brukarundersökning inom dagverksamhet.Sammantagen nöjdhet inom hemtjänsten har sjunkit från 86 till 84 procent. Det är i linje med stadens resultat som helhet. Sammantagen nöjdhet inom särskilt boende har sjunkit från 86 till 85 procent. Det är ett högre resultat än staden som helhet på 81 procent. Andelen nöjda brukare i stadsdelens dagverksamheter är 89 procent, vilket är något högre än resultatet 2019 då motsvarande andel var 88 procent. Resultatet i stadsdelen är på en lägre nivå än för staden totalt, vilket är 93 procent.
Svarsfrekvensen för samtliga brukarundersökningar inom äldreomsorgen år 2020 är låg och därför måste alla jämförelser göras med försiktighet. Svarsfrekvens har sjunkit totalt sett, vilket kan vara en konsekvens av pandemin.
Bilagor
-
326kb Ladda ner dokument
-
1008kb Ladda ner dokument
-
1022kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag för fastigheten Köpinge 2 i Tensta. Planen syftar till att möjliggöra uppförandet av en ny byggnad för restaurang/festlokal/konferens i tre våningar med takterrass och källare.
På grund av kort handläggningstid har stadsdelsförvaltningens synpunkter skickats till stadsbyggnadskontoret som ett kontorsyttrande. Stadsdelsförvaltningens kontorsyttrande biläggs denna anmälan.Bilagor
-
232kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
Sammantaget prognostiseras en budget i balans efter resultat-överföringar. Prognoserna innehåller fler osäkerhetsfaktorer än normalt med anledning av den pågående pandemin som på ett omfattande sätt påverkat nämndens verksamheter, medarbetare, invånare och näringsidkare på kort tid. De verksamhetsmässiga och ekonomiska konsekvenserna kommer med stor sannolikhet att förändra nämndens förutsättningar under en längre period. Redovisning av konsekvenserna för nämnden har rapporterats mer utförligt i samband med årets tertialrapporter.
Bilagor
-
640kb Ladda ner dokument
-
-
15
Anmälan av ordförandebeslut enligt 6 kap 39 § kommunallagen om att stadsdelsnämndens sammanträde hålls inom stängda dörrar
Ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Ole-Jörgen Persson (M) beslutar enligt 6 kap 39 § kommunallagen på nämndens vägnar, då beslutet är brådskande, att hålla sammanträdet 2020-11-26 stängt för allmänhet. Detta på grund av Folkhälsomyndighetens uppmaning att minska de sociala kontakterna med anledning av viruset covid-19. Sammanträdet kommer att hållas i Spånga Folkan, Spångavägen 353. Beslutet fattas med stöd av punkten 1.1 i stadsdelsnämndens delegationsordning.
Bilagor
-
233kb Ladda ner dokument
-
-
Protokoll från den 14 oktober 2020 anmäls.
Bilagor
-
18
Information, nämndens och förvaltningens frågor
-
19
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under september 2020
-
20
Kurser och konferenser
-
21
Anmälan av protokoll och domar/beslut
-
22
Begränsningar i umgänget enligt 14 § 2st 1p lag med särskilda bestämmelser om vår av unga (LVU)
-
23
Begränsningar i umgänget enligt 14 § 2st 1p lag med särskilda bestämmelser om vår av unga (LVU)
-
24
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
Finansdepartementet har remitterat Rut-utredningens slutbetänkande ”Rutavdrag för äldre” (SOU 2020:52) till Stockholms stad för synpunkter.
Kommunstyrelsen har remitterat slutbetänkandet till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Övriga remissinstanser är stadsledningskontoret, äldrenämnden, Skarpnäcks stadsdelsnämnd, Södermalms stadsdelsnämnd och kommunstyrelsens pensionärsråd.Bilagor
-
283kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2021-2024. Förvaltningen ställer sig positiv till programmet som helhet och vikten av att anhörigperspektivet och anhörigas behov av stöd lyfts. Programmet är övergripande men ger en fördjupad beskrivning av det arbete som förväntas ske under programperioden. Förvaltningens bedömning är att det kommer att krävas tydliga uppdrag och gränsdragningar för att genomföra arbetet i staden och i samarbete med andra aktörer. Förvaltningen ser även behov av mer kompetensutveckling och arbete för att öka likställigheten av insatsen anhörigstöd över staden.
Bilagor
-
337kb Ladda ner dokument
-
-
§ 4
Svar på remiss - Motion om Stockholms stads verksamheter finns till för dess invånare –inte för dess byråkrati
Karin Wanngård (S) har till kommunfullmäktige inkommit med motion om Stockholms stads verksamheter finns till för desinvånare - inte dess byråkrati. Kommunstyrelsen har remitterat motionen till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. I motionen framförs en kritik av stadens ledningssystem och uppföljningsmodell. Motionären menar att uppföljningsmodellen leder till att bedömningen av måluppfyllelsen i nämndernas tertialrapportering inte överensstämmer med hur måluppfyllelsen ser ut i verkligheten. Motionären föreslår att kommunstyrelsen ges i uppdrag att utvärdera och återkomma med förslag till förändringar av stadens ledningssystem med syfte att bättre mäta och följa upp kvaliteten på verksamheten och den nytta den ger till invånarna. Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning anser överlag att stadens nuvarande målstyrningsmodell fungerar väl, framförallt mot bakgrund av storleken och komplexiteten på de verksamheter som den ska tillämpas på. Förvaltningen ser dock att det finns behov av utveckling av målstyrningsmodellen genom att bredda underlagen för analys, bland genom att verksamhetsmålen för äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri kompletteras med fler indikatorer än de befintliga. Därutöver ser förvaltningen behov av att balansera omfattningen på styrningen i stadens målstyrningsmodell. Detta eftersom en alltför detaljerad styrning riskerar att leda till en försämrad helhetssyn och en omfattande administration.
Bilagor
-
283kb Ladda ner dokument
-
559kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat förslag på inriktning av Stockholms stads påverkansarbete inom EU avseende digitalisering till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd för yttrande.
I europeiska kommissionens prioriteringar för perioden 2019–2024 samt arbetsprogrammet för år 2020 lyfts digitalisering som ett av de mest prioriterade områdena. Utöver att EU måste ”stå rustat för den digitala tidsåldern” så betonas att digitalisering kan nyttjas som verktyg för en snabbare och mer effektiv grön omställning. Flertalet förslag har aviserats för 2020.
I förslaget föreslås att Stockholms stads övergripande position inom EU:s policy området digitalisering ska bygga på följande grundstenar:
Stockholms stad stödjer EU:s ambition och ökade fokus på digitalisering
Stockholms stad bedömer att EU underskattat kostnaderna och tiden som behövs för det digitala omställningsarbetet
Stockholms stad betonar vikten av tillgång till operatörsneutral passiv fiberinfrastruktur för digitaliseringen
Stockholms stad betonar vikten av att tydliggöra skillnader och kopplingar mellan befintlig lagstiftning och kommande lagförslag
Stockholms stad behöver öka den interna samordningen och den externa samverkan för en framgångsrik, hållbar digital omställning
Förvaltningen stödjer positionen överlag men vill framhålla vikten av att servicen för ännu icke digitala medborgare säkras.Bilagor