Möte 2019-10-24
-
1
Godkännande av dagordning samt val av justerare och dag för justering
-
2
Svar på remiss om ”Ändring av reglementen för vissa facknämnder och stadsdelsnämnderna samt i reglemente med allmänna bestämmelser för Stockholms stads nämnder”
Stadsledningskontoret har tagit fram förslag till ändringar i reglementena för arbetsmarknadsnämnden, fastighetsnämnden, kommunstyrelsen, kulturnämnden, miljö- och hälsoskyddsnämnden, servicenämnden, socialnämnden, stadsdelsnämnderna och reglementet för äldrenämnden. Därutöver har uppdatering skett i reglemente med allmänna bestämmelser för stadens nämnder samt i reglemente med bestämmelser om stadsrevisionen i Stockholms stad. Förslaget är remitterat till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd för yttrande. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd berörs av förändringarna i reglementet för stadsdelsnämnderna samt i reglemente med allmänna bestämmelser för Stockholm stads nämnder.
Förvaltningen har ingenting att erinra vad gäller de föreslagna förändringarna i reglementena. Däremot vill förvaltningen understryka vikten av staden snarast påbörjar det praktiska arbetet med tydliggörande och reglering av ansvarsförhållandena, avseende personuppgiftsansvar, i de stadsgemensamma IT-systemen, mellan stadens nämnder.Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen i Stockholms stad har remitterat Näringslivspolicy för Stockholms stad (dnr KS 2019/273) till samtliga stadsdelsnämnder samt berörda facknämnder, kommuner, myndigheter och organisationer för yttrande.
Näringslivspolicyn är ett stadsövergripande måldokument som utgår från kommunfullmäktiges mål som syftar till att lägga fast en gemensam riktning för stadens näringslivsarbete.
I policyn presenteras fyra fokusområden där näringslivsperspektivet behöver förstärkas. Policyn knyter också an till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling enligt Agenda 2030. Förvaltningen anser att näringslivspolicyn skapar förutsättningar för bättre livsvillkor i stadsdelsområdet och att den är ett stöd i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
-
4
Svar på remiss av "Motion om översyn och utredning av nya personalpolitiska insatser och förmåner för att främja stadens kompetensförsörjning"
Kommunstyrelsen har remitterat en motion (KS 2019/574) från Clara Lindblom (V) om en översyn och utredning av personalpolitiska insatser och förmåner för att främja stadens kompetensförsörjning. För att staden på sikt ska klara kompetensförsörjningen föreslår Clara Lindblom olika personalpolitiska insatser och förmåner inom nedanstående områden:
80-90-100 modellen
Årskort på SL
Pensionsväxling
Utvecklingsprogram för specialister
Permanent kompetenssatsning
Förvaltningen anser att kompetensförsörjningen av specialister kan vara intressant för vidare utredning, och att det i övrigt är positivt med en kontinuerlig utveckling av metoder för god arbetsmiljö.Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
En motion från Rikard Warlenius (V) om klimatnödläge har remitterats till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. I motionen beskrivs det att Stockholms stad har tagit många viktiga steg på väg mot en hållbar stad, men att utmaningarna är så stora och brådskande att det inte går att säga att staden gör det som krävs. Mot bakgrund av detta föreslås kommunfullmäktige ta ställning till ett antal beslutspunkter kopplat till klimatarbetet.
Stadsdelsförvaltningen är överlag positiv till att stadens klimat- och hållbarhetsarbetet utvecklas. Förvaltningen arbetar redan idag för att lyfta lokala klimatlösningar inom verksamheterna. Under 2020 planeras bland annat åtgärder som gynnar den biologiska mångfalden i form av förändrad skötselnivå på gräsytor, naturvårdande skötsel och lokalanpassningar med bland annat källsortering och klimatsmart belysning. Förvaltningen ska även påbörja arbetet med spårningssystem för bedömning av våra byggprodukter utifrån dess kemiska innehåll.
Beträffande motionens övriga beslutspunkter har stadsdelsförvaltningen inget ytterligare att erinra om utan dessa frågor bör beslutas centralt inom staden.Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat vision 2040 – Möjligheternas Stockholm till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd för yttrande (KS 2019/483). Förslaget är, i likhet med budgeten, indelad i tre huvudteman med samma utgångspunkter som kommunfullmäktiges inriktningsmål.
Förvaltningen är positivt till förslaget och anser att visionen är ambitiös och framåtsyftande och ger en tydlig bild om var kommunfullmäktige vill att staden vill vara år 2040. Visionen skapar även tydlighet kring hur de politiska prioriteringarna för staden ser ut.
Förvaltningen anser dock att visionen behöver en tydligare riktning om hur staden ska arbeta för att minska de specifika problem som finns i ytterstadsområdena.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
54mb Ladda ner dokument
-
-
Fristad servicehus och Fristad vård- och omsorgsboende har ett omfattande renoveringsbehov med stambyte. I dagsläget är 101 lägenheter i servicehuset uthyrda och 52 är tomma. Situationen med många outhyrda servicelägenheter genererar höga nettokostnader vilket påverkar nämndens ekonomi negativt. Förvaltningen bedömer, med stöd av Micasas tekniska analys av fastigheten, att en eventuell renovering inte är aktuell då den skulle bli för kostsam.
Det finns en betydande överkapacitet av servicehuslägenheter inom staden samtidigt som efterfrågan på servicehusplatser minskar. De äldre efterfrågar istället andra boendeformer såsom seniorboende. Förvaltningen vill arbeta för ett ökat utbud av anpassade och tillgängliga boendeformer för äldre i stadsdelsområdet, till exempel seniorbostäder.
De äldre som bor på Fristad servicehus och Fristad vård- och omsorgsboende kommer i samband med avvecklingen att ges möjlighet att välja annat boende i staden.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden beslutar om avveckling av Fristad servicehus och Fristad vård- och omsorgsboende.Bilagor
-
256kb Ladda ner dokument
-
460kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden beslutade i mars att anta medborgarförslag om etablering av en ny temalekpark i stadsdelsområdet samt att uppdra förvaltningen att utreda lämplig plats.
Förvaltningen planerar att genomföra en upprustning av Palmérsparken till en temalekpark i stadsdelsområdet. Beslut om vilket tema lekparken kommer att få föreslås genomförs genom samverkan med invånare och en omröstning.
Projektet påbörjas under hösten 2019 med omröstning och projektering. Färdigställande förväntas till hösten 2020. Upprustning av Palmérsparken kommer att bekostas inom förvaltningens investeringsbudget och projektet är budgeterat till 5 mnkr.Bilagor
-
189kb Ladda ner dokument
-
-
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutade på nämndens sammanträde 2019-08-29 § 22, att uppdra till förvaltningen att bereda en inkommen skrivelse från Rashid Mohammed (V), Nasir Abdullahi Ali (S) m.fl. I skrivelsen föreslås att dricksvattenfontäner eller vattenkranar anläggs i stadsdelens lekparker och vid andra lämpliga platser i den offentliga miljön.
Stadsdelsförvaltningen ställer sig i grunden positiv till förslag om vattenkranar i offentlig miljö. En samlad bedömning är dock att det inte ekonomiskt genomförbart att anlägga vattenkranar på samtliga berörda parkytor, dels på grund av ökade driftkostnader och dels på grund av kostnader för anläggande.Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
49kb Ladda ner dokument
-
-
Förslag på platser för två nya övergångsställen i Tensta har överlämnats i en skrivelse till stadsdelsnämnden. Förvaltningen har diskuterat frågan med trafikkontoret. I korsningen Björingeplan/Uppingegränd kommer övergångsställe anläggas, troligen under 2020. Önskemål om en genomgående gångbana vid Tisslingeplan är inlämnade till trafikkontorets investeringsenhet som beslutar i ärendet.
Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden beviljade totalt 414 900 kronor till föreningar i Spånga-Tensta stadsdelsområde att genomföra aktiviteter för barn och unga mellan 6-15 år under sommaren 2019.
En mängd olika aktiviteter som lockat många deltagare har genomförts. Totalt har 1893 barn och unga deltagit i sommarens aktiviteter, varav 772 var flickor (41 %) och 1121 var pojkar (59 %).
Uppföljningen visar samstämmigt att aktiviteterna har varit lyckade och att föreningar, barn, unga och föräldrar är mycket nöjda med sommarens aktiviteter.
Förvaltningen har identifierat några förbättringsområden som tidigareläggning av ansökningsprocessen, kommunikation och föreningarnas återredovisning.
Förvaltningen föreslår att återredovisningen av sommarlovsbidragen läggs till handlingarna.Bilagor
-
207kb Ladda ner dokument
-
-
Sammantaget prognostiseras en budget i balans efter resultatöverföringar.
-
14
Anmälan av månadsrapport - trygghet och säkerhet
-
15
Anmälan av tjänstemannabeslut fattade på delegation 2019
-
18
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under september 2019
-
19
Kurser och konferenser
-
20
Information, nämndens och förvaltningens frågor
-
21
Anmälan av protokoll och domar/beslut
-
22
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken (FB)