Möte 2023-03-22
-
1
Godkännande av dagordning samt val av justerare och dag för justering
-
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har från kommunstyrelsen emottagit remiss om Riktlinjer avseende Stockholms stads sommarkollo. Riktlinjer reglerar syfte och mål med Stockholms stads kolloverksamhet samt hur platserna på kollogårdarna ska fördelas till boende i stadens stadsdelsnämndsområden. Riktlinjerna reglerar även övergripande ansvarsfördelning mellan stadens nämnder och kolloarrangörerna samt hur beslut om personalförstärkning fattas.
Förvaltningen ser positivt på förslaget på de uppdaterade riktlinjerna och anser att de ligger i linje med de mål som finns i 2023 års verksamhetsplan. Likaså är förvaltningen positiv till att kolloplatserna ska fördelas till boende i stadens stadsdelsområden utifrån en resursfördelning som tar hänsyn till befolkningsmängd och socioekonomiska faktorer. Förvaltningen bedömer att strävan mot en starkare lokal förankring i form av ledare och personal från området kan skapa större igenkänning bland föräldrar och öka antalet barn som deltar på kollo. Vidare anser förvaltningen att fler ansökningstillfällen och ett längre ansökningsförfarande kan öka antalet sökande från stadsdelsområdetBilagor
-
168kb Ladda ner dokument
-
266kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
3
Revidering av Stockholms stads riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap med tillhörande tillämpningsanvisningar
Kommunfullmäktige beslutade i budget 2022 att kommunstyrelsen ska se över och revidera de stadsövergripande riktlinjerna för idéburna offentliga partnerskap (IOP) med tillhörande tillämpningsanvisningar. Stadsledningskontoret har nu tagit fram förslag på reviderade riktlinjer och tillhörande tillämpningsanvisningar som kommunstyrelsen har skickat på remiss till berörda nämnder för yttrande. För Spånga-Tensta stadsdelsnämnd är samverkan med civilsamhället en viktig del i det trygghetsskapande arbetet. Den verksamhet som drivs inom ramen för IOP är ett komplement till nämndens kärnverksamheter och har en koppling till trygghetsarbetet. Nämnden har i dag överenskommelser för IOP med sex föreningar.
Förvaltningen är positiv till förslaget till riktlinjer och tillämpningsanvisningar och bedömer att de kommer att ge en förbättrad styrning och vägledning i nämndernas och förvaltningarnas arbete med IOP. Förvaltningen föreslår att det i riktlinjerna och tillämpningsanvisningarna ska framgå att metoder och arbetssätt som tillämpas i IOP om möjligt bör vara evidensbaserade eller i vart fall vila på beprövad erfarenhet. De bör även kompletteras med ett avsnitt som klargör hur nämnderna bör hantera redan ingångna överenskommelserBilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
289kb Ladda ner dokument
-
1021kb Ladda ner dokument
-
327kb Ladda ner dokument
-
197kb Ladda ner dokument
-
-
I syfte att öka likställighet i de specifika funktionerna över staden har äldreförvaltningen i samråd med stadsdelsförvaltningarna tagit fram funktionsbeskrivningar (benämns uppdragsbeskrivningar i budget) för funktionerna anhörigkonsulent, dietist, fixartjänst och digital stödjare. Genom funktionsbeskrivningarna förtydligas roller, ansvar och uppdraget för medarbetaren, ledningen samt i förlängningen stadens invånare.
I budget 2022 gavs äldrenämnden i uppdrag att ha en samordnande roll för de specifika funktionerna i syfte att hålla ihop funktionerna, tydliggöra uppdrag och utveckla gemensamma arbetsmetoder med mera. Strukturen för nätverken kommer att arbetas fram i dialog inom respektive funktion i samverkan med äldreförvaltningen. I och med dessa nätverk skapas möjlighet att stötta implementering samt att kontinuerligt följa upp och utveckla funktionerna.
Förvaltningen ser positivt på framtagna funktionsbeskrivningar och att äldrenämnden har en samordnande roll för att utveckla och implementera de specifika funktionerna så att de motsvarar det behov stadens invånare har.Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat delbetänkandet ”Vägar till ett tryggare samhälle - Kraftsamling för barn och unga" (SOU 2022:67) till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd för yttrande. Delbetänkandet fokuserar på två områden; barns och ungas involvering i gängkriminalitet samt våld i barns och ungas nära relationer.
Betänkandet presenterar en rad förslag, exempelvis att Socialstyrelsen ska kartlägga vilka insatser som kommuner erbjuder barn och unga som utsatts för våld i en nära relation samt att regeringen ska ta fram ett inriktningsdokument som beskriver de insatsområden som är mest angelägna att arbeta med för att förebygga att barn och unga involveras i gängkriminalitet.
Förvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till de förslag som ges i delbetänkandet. Förvaltningen föreslår att Spånga-Tensta stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
196kb Ladda ner dokument
-
-
Sammantaget prognostiseras en budget i balans efter resultatöverföringar.
Bilagor
-
284kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningarna i region västerort (Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Hässelby-Vällingby och Bromma) har i samarbete tagit fram en boendeplan för äldre. Planen avser 2024, med utblick mot 2040, och utgör underlag till den stadsövergripande boendeplanen som tas fram av äldreförvaltningen.
Antalet personer över 65 år och äldre i västerort väntas öka med 47 procent fram till 2040. I västerort finns idag sammanlagt 1 120 platser på vård- och omsorgsboende. Beslutade och planerade vård- och omsorgsboenden inom västerort bedöms tillgodose kommande behov. Av de som fick beslut om vård- och omsorgsboende under de senaste året valde 70 procent att bo kvar i västerort.
I Spånga-Tensta kommer andelen äldre över 65 år öka med ca 275 personer fram till år 2029. Procentuellt störst ökning sker i gruppen 80 – 89 år vilket är den målgrupp som oftast får beslut om plats på äldreboende. Kommande behov av äldreboendeplatser i stadsdelen avseende demens och somatik bedöms tillgodoses med nuvarande planering. När det gäller korttidsplatser, profilboende för äldre personer med psykisk ohälsa och demensplatser för yngre behöver stadsdelen i samverka med staden i övrigt planera för nämnda målgrupper. Under 2022 har antal äldre som bor på vård- och omsorgsboende återgått till nivåer före pandemin. -
Den 25 oktober 2022 inkom ett medborgarförslag gällande fler lokaler för medborgare och föreningar som nämnden gav förvaltningen i uppdrag att bereda. Stadens ambitioner är höga för föreningsklimatet och kommunfullmäktiges budget för 2023 visar på ett flertal sätt som staden ska möta behovet av lokaler för föreningslivet. Stadsdelsförvaltningen är medveten om behovet av lokaler för föreningsdrivna aktiviteter och deltar aktivt i samverkan med nämnder och förvaltningar för att påtala behovet i stadsdelsområdet. Nämnden har ett idéburet offentligt partnerskap med Rädda Barnens riksförbund som bland annat syftar till att öppna upp Tensta Träff för föreningar och enskilda. Förvaltningen ser inget utrymme för ytterligare insatser på området och föreslår att nämnden avslår medborgarförslaget.
Bilagor
-
699kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunerna har en skyldighet att rapportera gynnande beslut enligt 9 § lagen om stöd till vissa funktionshindrade (LSS) samt 4 kap 1 § socialtjänstlagen (SoL) som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum. Kvartalsvis rapportering sker enligt 28 f-g §§ LSS samt 16 kap 6f § SoL till Inspektionen för vård och omsorg, socialförvaltningen, äldreförvaltningen och stadsrevisionen.
Förvaltningen har rapporterat enligt de anvisningar som finns.
Under kvartalet har 24 beslut rapporterats som ej verkställda, verkställda eller avslutade utan verkställighet inom verksamhetsområdena stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), äldreomsorg (SoL) och omsorg om personer med funktionsnedsättning (SoL). Verksamhetsområdet individ- och familjeomsorg har inga ej verkställda beslut att rapportera för kvartalet.
11 av de totalt 24 beslut som har rapporterats avser äldreomsorgen. Orsaken till att merparten av besluten inte har kunnat verkställas i tid är att de enskilda tackar nej eller inte har valt utförare.Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
11
Anmälan av tjänstemannabeslut fattade på delegation
-
Protokoll från den 5 oktober 2022 anmäls.
Bilagor
-
13
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under februari 2023
-
14
Information, nämndens och förvaltningens frågor
-
15
Anmälan av protokoll och domar/beslut