Möte 2020-01-30
-
1
Godkännande av dagordning samt val av justerare och dag för justering
-
2
Svar på remiss om otion om att Stockholms stad ska ansluta sig till det globala FN-initiativet The Shift
Karin Wanngård (s) har lämnat in en motion till Kommunfullmäktige om att Stockholms stad bör ansluta sig till det globala FN-initiativet The Shift. Motionen tar upp frågan om att Stockholm behöver göra mer för att bryta den negativa utvecklingen på dagens bostadsmarknad.
Staden arbetar på olika sätt med frågan om bostadsförsörjning men huvudansvaret ligger inte hos stadsdelsnämnderna. Stadsdelsförvaltningen anser att det uppdrag som berörda nämnder har i budget 2020 ligger i linje med syftet med the Shift. Stadsdelsförvaltningen föreslår därför att Stockholms stad avvaktar och studerar vilka effekter ett medlemskap har på Malmö stad som hittills är den enda kommun i Sverige som anslutit sig.Bilagor
-
194kb Ladda ner dokument
-
1013kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat en motion (KS 2019/1042) från Sissela Nordling Blanco och Anna Rantala Bonnier (Fi) om ökat stöd till anhöriga drabbade av dödsskjutningar i Stockholm. Med anledning av skjutningarna under de senaste åren vill skribenterna att stödet till anhöriga som drabbats av dödsskjutningar eller anhöriga till personer som har en kriminell livsstil ska utvecklas. Skribenterna föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar att stödet till anhöriga ska öka och att målgruppen ska inkluderas i stadens program för anhörigstöd. Förvaltningen anser att det är viktigt att staden erbjuder denna typ av stöd och är positiv till kommunfullmäktiges uppdrag till socialnämndens att under 2020 utreda hur stödet kan förbättras. För att skapa ett effektivt anhörigstöd behöver den interna samverkan utvecklas, rollfördelning tydliggöras och kompetenshöjande insatser genomföras för en gemensam kunskapsbas. Förvaltningen är även positiv till stadens satsning på avhopparverksamheten för kriminella personer, men vill samtidigt framhålla det långsiktiga arbetet med social prevention för att på sikt minska det dödliga våldet.
Bilagor
-
212kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen i Stockholms stad har remitterat motion om stärkande av stadens arbete mot oseriösa värdar (KS 2019/1268) till bland annat Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.
I motionen skriver Clara Lindblom (V) att den ökande bostadsbristen inneburit att allt fler oseriösa fastighetsvärdar sett chansen att tjäna snabba pengar på att tillhandahålla bostäder som inte når upp till den säkerhet och kvalitet som hyresgäster har rätt att vänta sig. Vidare föreslår skribenten att staden bör se över nuvarande möjligheter att ingripa mot fastighetsvärdar och skärpa markanvisningspolicyn.
Socialtjänsten har inte något generellt bostadsanskaffningsansvar. Dock har socialtjänsten ansvar för att motverka och förebygga hemlöshet.
Exploateringskontoret har det samlade ansvaret för förvaltning och exploatering av stadens mark. Förvaltningen har inte rådighet över de förslag som skrivs fram i motionen och har därför inga synpunkter på förslagen eller var dessa ska hanteras organisatoriskt.
Förvaltningen föreslår att Spånga-Tensta stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat förslag om klimathandlingsplan för Stockholms stad, som ska gälla under perioden 2020-2023, till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd för yttrande. Klimathandlingsplanen syftar till att påvisa hur staden ska uppnå etappmålen till år 2023 samt det långsiktiga klimatmålet om ett fossilfritt och klimatpositivt Stockholm 2040 med netto-nollutsläpp.
Förvaltningen är överlag positiv till förslaget om Klimathandlingsplan 2020-2023 För ett fossilfritt och klimatpositivt Stockholm 2040 och dess innehåll. Stadsdelsnämnden har inget utpekat utsläppsbeting i föreslagen klimatbudget. De nämnder och bolag som inte har några beting ska beskriva i VP vilka åtgärder de avser att vidta inom sina respektive verksamheter utifrån rådighet.
Utifrån rådighet kan stadsdelsnämnden verka för att underlätta anpassningar och åtgärder som bidrar till måluppfyllelsen. Förvaltningen föreslår bland annat åtgärder om stärkta miljökrav inom upphandling av entreprenadmaskiner och organisationens egna fordon. Vidare anser förvaltningen att det inom stadsplaneringen finns betydande möjligheter att minska trafikvolymer i stadsdelsområdet. Därutöver finns det stora möjligheter att via en utökad digitalisering minimera resekrävande fysiska möten inom staden.
Förvaltningen framhåller även det bör vara möjligt för stadsdelsnämnder att ansöka om investeringsmedel kopplat till arbetet med biologisk mångfald.Bilagor
-
243kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat förslag om nytt miljöprogram för Stockholms stad, som ska gälla under perioden 2020-2023, till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd för yttrande. Parallellt med miljöprogrammet har även Klimathandlingsplan 2020-2023 För ett fossilfritt och klimatpositivt Stockholm 2040 utarbetats. Miljöprogrammet omfattar sju prioriterade mål som i sin tur består av 16 etappmål och förslag på indikatorer. Vissa av de sju prioriterade målen är tidssatta till 2030 och 2040 medan andra är mer långsiktiga. Etappmålen är målsättningar som ska uppnås under programperioden och beskriver hur staden rent kvalitativt ska nå måluppfyllelsen. Nämnder och bolagsstyrelser med utpekat genomförandeansvar för ett etappmål har ansvar för att i sin verksamhetsplan formulera mål, samt indikatorer och aktiviteter som syftar till att uppfylla miljöprogrammets mål.
Förvaltningen är överlag positiv till förslaget om stadens nya miljöprogram 2020-2023. Förvaltningen har sammanställt synpunkter på de etappmål som stadsdelsförvaltningen berörs av samt synpunkter på hur delmålen kan uppnås. Förvaltningen föreslår bland annat inrättandet av en central stödjande funktion för stöd inom kravställning i upphandlingsfrågor, inköp och avtalsskrivningar.
Vidare anser förvaltningen att drift- och underhållsfrågor behöver förtydligas vid anläggning av dagvattenanordningar i stadsdelsområdet samt ansvarsfördelningar kopplade till lokala åtgärdsprogram för grön- och blåområden.
Därutöver vill förvaltningen framhålla att grönkompensationsåtgärder behöver förstärkas när parkytor tas i anspråk för stadsutvecklingsprojekt.
Förvaltningen framhåller även behovet av en enhetlig policy i hanteringen av stadens koloniföreningar samt möjligheten till att ansöka om investeringsmedel kopplat till arbetet med biologisk mångfald.Bilagor
-
302kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
-
Clara Lindblom och Rashid Mohammed, båda Vänsterpartiet, föreslår i en skrivelse till kommunstyrelsen att Fristad servicehus ska omvandlas till ett kollektivboende för äldre i första hand och ett sedvanligt seniorboende i andra hand då andelen äldre kommer att öka kraftigt i Stockholm kommande decennierna och behovet av tillgängliga och äldreanpassade bostäder är stort. Det kommer därför finnas behov av bostäder för äldre i Bromsten även framöver.
Förvaltningen anser överlag att det är viktigt att det finns ett varierat utbud av äldreboenden, både i staden och i stadsdelen, och medverkar för att det ska finnas en mångfald av boendeformer i stadsdelen genom att delta i de gemensamma uppdragen som finns kring detta. I budget för 2020 framgår att äldreförvaltningen tillsammans med stadsdelsnämnderna, Micasa fastigheter AB och privata aktörer, ska bidra till utvecklingen av såväl biståndsbedömda som icke biståndsbedömda boendeformer för äldre.
Det åligger förvaltningen att ha aktivitetscenter i nära anslutning till seniorbostäder men inte när det gäller andra boendeformer.Bilagor
-
206kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har under året arbetat med utgångspunkt från stadens långsiktiga mål om ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart samhälle samt med de fokusområden som nämnden lagt fast i verksamhetsplanen för 2019.
Nämnden har uppfyllt två av kommunfullmäktiges inriktningsmål helt och ett delvis. Det inriktningsmål som uppfylls delvis är "En modern storstad med möjligheter och valfrihet för alla" beroende på lägre uppfyllelse inom verksamhetsmålen "Stockholm är en trygg, säker och välskött stad att bo och vistas i", "I Stockholm når barn sin fulla potential då Stockholms skolor och förskolor är de bästa i Sverige" och "I Stockholm har äldre en tillvaro som präglas av hög kvalitet, trygghet och självbestämmande". Under året har insatser gjorts inom alla områden för att åstadkomma en högre uppfyllelse men ännu inte gett det resultat som krävs. Med utgångspunkt från analyser om vad detta beror på och vilka insatser som behöver vidtas kommer nämnden att arbeta vidare med dessa utmaningar för att under 2020 nå ökad uppfyllelse.
Bilagor
-
171kb Ladda ner dokument
-
359kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
476kb Ladda ner dokument
-
237kb Ladda ner dokument
-
387kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Delegationsordningen är ett arbetsverktyg för förvaltningens medarbetare. I syfte att förenkla arbetssätt föreslås en revidering av delegationsordningen i ärendegrupperna allmänna ärenden, ekonomi, försörjningsstöd och övrigt ekonomiskt bistånd, barn och unga, förskola samt äldre, funktionsnedsättning och socialpsykiatri.
Revideringen består till största del av redaktionella justeringar, dock föreslås två nya beslutsgrupper tilläggas delegationsordningen; dels beslutande om anmälning av vanvård av djur i enlighet med den så kallade Lex Maja-lagen och dels beslut om insats i social insatsgrupp i egen regi.
Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att anta förvaltningens förslag till reviderad delegationsordning. Förvaltningen reviderar nummerordning och andra redaktionella ändringar efter fastställande i nämnden.Bilagor
-
194kb Ladda ner dokument
-
-
10
Svar på remiss om strategi för att minska risken för att barn, unga och unga vuxna dras in i kriminalitet
Kommunstyrelsen har remitterat Strategi för att minska risken för att barn, unga och unga vuxna dras in i kriminalitet (KS 2019/1507) till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd för yttrande.
Syftet med strategin är att skapa förutsättningar för ett strukturerat, kontinuerligt och långsiktigt arbete för att minska risken att barn, unga och unga vuxna dras in i kriminaliteten.
Strategin utgår från fyra övergripande utgångspunkter som innefattar särskilt utpekade områden inom vilka vissa aktiviteter, arbetssätt och åtgärder ska äga rum på den lokala nivån.
Förvaltningen är positiv till strategin och ansatsen att arbetet ska ske utifrån universell, selektiv och indikerad prevention och att samhandling lyfts fram som en särskilt viktig utgångspunkt i arbetet. Förvaltningen håller i arbetet med den nya lokala samverkansöverenskommelsen med polisen på att ta fram ett förslag till organisation för det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet, där samverkan mellan skola, socialtjänst och skola är en integrerad del. Förvaltningen ser inte behov av att skapa ytterligare samverkansforum, utan strävar efter att undvika parallella processer för att effektivisera arbetet.Bilagor
-
241kb Ladda ner dokument
-
320kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionens revisionskontor har granskat om staden bedriver ett strukturerat arbete för att motverka våldsbejakande extremism. Revisorernas granskning av nämndens arbete genomfördes 4 september 2019. De av kommunfullmäktige beslutade riktlinjerna för arbetet mot våldsbejakande extremism ingår i stadens trygghets- och säkerhetsprogram och syftar till att tydliggöra stadens arbete. Revisorernas sammanfattande bedömning är att staden har strukturer för arbetet mot våldsbejakande extremism. Arbetet har organiserats inom ramen för befintliga verksamheter och följer intentionerna i stadens budget och riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism. De utvecklingsområden i arbetet som revisorerna för fram är att rapporteringen till kommunstyrelsen behöver utvecklas, stadsdelsnämnderna behöver säkerställa att medarbetarna fullföljer stadens webbaserade grundutbildning samt tydliggöra hur samverkan med civilsamhället ska utvecklas i enlighet med stadens riktlinjer.
Bilagor
-
219kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionens revisionskontor har genomfört en granskning i syfte att bedöma huruvida ett antal nämnder, bland dem Spånga-Tensta, bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänstens individ- och familjeomsorgs myndighetsutövning gällande barn och unga i enlighet med socialstyrelsens föreskrifter. Revisorernas sammantagna bedömning är att det pågår ett arbete med att utveckla det systematiska kvalitetsarbetet, men att de granskade nämnderna inte fullt ut bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete i enlighet med socialstyrelsens föreskrifter. Revisorerna betonar vikten av att nämnderna säkerställer att medarbetarna har kunskap om och arbetar i enlighet med rutiner för egenkontroll och avvikelser. I förvaltningen pågår ett övergripande utvecklingsarbete för att revidera och systematisera förvaltningens kvalitetsledningssystem.
Bilagor
-
204kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningen har i samarbete med stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Spånga-Tensta och Bromma tagit fram ett förslag på en modell för att begränsa anhöriganställningar inom ledsagar- och avlösarservice inom stöd och service till personer med funktionsnedsättning. Syftet med modellen är att kvalitetssäkra insatserna samt att öka rättssäkerheten och stärka brukarperspektivet i utförandet av insatserna.
Den modell som har arbetats fram innebär att anhöriga inte ska kunna anställas som ledsagare eller avlösare om det inte föreligger synnerliga skäl. Enhetschef vid aktuell beställarenhet föreslås ansvara för att bedöma och besluta om synnerliga skäl föreligger. Modellen innebär inte några förslag på begränsningar av objektanställningar.
Förvaltningen ställer sig positiv till att anhöriganställningar inom ledsagar- och avlösarservice begränsas genom att modellen införs. Förvaltningen bedömer att den leder till ökad likställighet inom staden, både mellan privata och kommunala utförare, samt en ökad rättssäkerhet, självständighet och livskvalitet för den enskilde.Bilagor
-
206kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
Rashid Mohammed (V) med flera har inkommit till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd med en skrivelse gällande barn- och ungdomsvården. I skrivelsen önskas svar på; vilka konsekvenser underskottet får för barn- och ungdomsvården, vilka besparingsåtgärder som planeras samt hur handlingsplanen för förbättrade arbetsvillkor för socialsekreterare påverkas.
För att komma tillrätta med budgetavvikelse samt öka kvaliteten i verksamheten har avdelningen för individ och familj genomgått en omorganisation. Omorganisationen ska leda till förbättrade och likvärdiga förutsättningar för socialsekreterare och chefer. Förutom omorganisationen pågår budgetbesparande åtgärder så som tätare uppföljning av dygnetruntvård för barn och unga samt att utveckla rutiner för avtalsskrivning och uppföljning av ingångna avtal.
Budgetunderskott ska inte medföra konsekvenser för enskild individ då behov prövas individuellt enligt gällande lagar, praxis och riktlinjer. Dock ställer det krav på organisationen att arbeta effektivt och innovativt samt med mer systematisk uppföljning.
Arbetet med stadens handlingsplan för förbättrad arbetssituation för socialsekreterare och biståndshandläggare fortsätter.Bilagor
-
229kb Ladda ner dokument
-
50kb Ladda ner dokument
-
-
Rashid Mohammed m.fl. (V) föreslår i en skrivelse att Fristad servicehus ska utvecklas i stället för att läggas ner. Andelen äldre kommer att öka kraftigt i Stockholm kommande decennierna och behovet av tillgängliga och äldreanpassade bostäder är stort. Det kommer därför finnas behov av bostäder för äldre i Bromsten även framöver enligt skribenten.
Förvaltningen anser överlag att det är viktigt att det finns ett varierat utbud av äldreboenden, både i staden och i stadsdelsområdet, och medverkar för att det ska finnas en mångfald av boendeformer i stadsdelsområdet genom att delta i de gemensamma uppdrag som finns kring detta. I budget för 2020 framgår att äldrenämnden tillsammans med stadsdelsnämnderna, Micasa fastigheter AB och privata aktörer, ska bidra till utvecklingen av såväl biståndsbedömda som icke biståndsbedömda boendeformer för äldre.
Det åligger förvaltningen att ha aktivitetscenter i nära anslutning till seniorbostäder men inte när det gäller andra boendeformer. Förvaltningen bedömer att de planer som finns för boende för äldre inom stadsdelsområdet räcker för att tillgodose behovet.Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
Stadens säkerhetsavdelning producerar varje månad en rapport över tryggheten och säkerheten i Spånga-Tensta stadsdelsområde.
Förvaltningen föreslår att Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att lägga månadsrapporterna för november och december månad 2019 till handlingarna.Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
19
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under december 2019
-
20
Information, nämndens och förvaltningens frågor
-
21
Kurser och konferenser
-
22
Anmälan av protokoll och domar/beslut
-
23
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § Föräldrabalken (FB)
-
24
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § Föräldrabalken (FB)
-
25
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § Föräldrabalken (FB)
-
26
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § Föräldrabalken (FB)