Möte 2020-03-12
-
1
Godkännande av dagordning samt val av justerare och dag för justering
-
2
Svar på remiss av motion om en egen tävlingsklass för Stöd och service till personer med funktionsnedsättning i stadens kvalitetsutmärkelse
En motion från Clara Lindblom (V) och Alexandra Mattsson Åkerström (V) om en egen tävlingsklass i stadens kvalitetsutmärkelse för stöd och service till personer med funktionsnedsättning har remitterats till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Motionen lyfter behovet av att synliggöra verksamhetsområdet funktionsnedsättning i kvalitetsutmärkelsen då det i många sammanhang hamnar i skuggan av övrig socialtjänst.
Förvaltningen ställer sig huvudsakligen positiv till förslaget och delar motionärernas uppfattning att en egen tävlingsklass i kvalitetsutmärkelsen skulle bidra till att synliggöra verksamhetsområdet och det goda arbete som bedrivs. Förvaltningen bedömer att förslaget skulle kunna bidra till ett ökat engagemang kring kvalitetsutveckling inom området genom att målgruppen och de gemensamma utmaningar och arbetssätt som finns inom verksamheterna kommer i fokus. Förvaltningen ser dock en risk att den egna tävlingsklassen skulle bli för liten jämfört med de övriga klasserna. Det skulle kunna innebära att klassen har för få deltagande verksamheter och risken för att en vinnare inte kan utses ökar.
Förvaltningen föreslår även ett namnbyte på den nuvarande tävlingsklassen ”Socialtjänst samt stöd och service till personer med funktionsnedsättning”. Förvaltningen förslag är att tävlingsklassen istället ska heta ”Individ- och familjeomsorg samt stöd och service till personer med funktionsnedsättning”.Bilagor
-
203kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
-
Sissela Nordling Blanco och Anna Rantala Bonnier, båda Feministiskt Initiativ (Fi), har till kommunstyrelsen inkommit med en skrivelse, daterad 16 april 2019, om att införa metoden GVI (Group Violence Intervention) mot vapenvåldet i Stockholms stad. Motionärerna för fram att staden måste göra mer för att få slut på vapenvåldet och att i Malmö stad prövas modellen ”Sluta skjut” som är ett samarbete mellan polisen, kriminalvården, Malmö stad och engagerade invånare för att få stopp på skjutningar och ge rätt stöd till den som vill bort från våld och kriminalitet. Motionärerna föreslår att Stockholms stad, likt Malmö stad, inför det nya arbetssättet mot skjutningar med inspiration från den amerikanska modellen Group Violence Intervention. För att metoden ska fungera i Sverige och i Stockholm är det bra om en utvärdering av hur metoden fungerar i Malmö görs. Förvaltningens förslag är därför att invänta den utvärdering som görs av Malmö universitet och Brå för att se hur metoden ska kunna implementeras i Stockholms stad.
Bilagor
-
210kb Ladda ner dokument
-
58kb Ladda ner dokument
-
-
1 januari 2020 trädde en lagändring i kraft som innebär att asylsökandes möjligheter att flytta till eget boende (EBO) inom vissa områden kommer att begränsas från 1 juli i år. Enligt förslaget ska asylsökande som på egen hand bosätter sig i ett område med socioekonomiska utmaningar som huvudregel inte ha rätt till dagersättning eller särskilt bidrag enligt lagen om mottagande av asylsökande.
Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
598kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista har tillsammans med polisen tagit fram en lokal samverkansöverenskommelse. Överenskommelsen utgår från den centrala överenskommelsen mellan Stockholm stad och Polisregion Stockholm samt den gemensamma trygghetsstrategin som beslutats i båda stadsdelsnämnder.
En gemensam organisation för arbetet har fastställts. I organisationen ingår förutom stadsdelsförvaltningarna och polisen även representanter från utbildningsförvaltningen, trafikkontoret och andra relevanta samverkanspartners.
Arbetet startar med att en gemensam lägesbild tas fram som underlag för det fortsatta arbetet med orsaksanalyser och prioriteringar inom fastställda samverkansområden.Bilagor
-
197kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
-
6
Boendeplan för bostäder med särskild service för personer med funktionsnedsättning enligt LSS och SoL 2020 – 2030
Stadsdelsförvaltningarna i region västerort (Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Hässelby-Vällingby och Bromma) har i samarbete tagit fram en plan för bostäder med särskild service för personer med funktionsnedsättning. Planen avser perioden 2020-2030. Boendeplanen utgör ett underlag till den stadsövergripande boendeplanen som tas fram av socialförvaltningen.
Boendeplanen omfattar befintliga boenden, planerade byggprojekt och uppskattat behov av bostäder med särskild service för personer med funktionsnedsättning. Swecos prognos över behovet av bostäder med särskild service för perioden 2020-2030 utgör ett viktigt underlag i boendeplanen.
Bilagor
-
194kb Ladda ner dokument
-
475kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningarna i region västerort (Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Hässelby-Vällingby och Bromma) har i samarbete tagit fram en boendeplan för äldre. Planen avser 2021, med utblick mot 2040, och utgör underlag till den stadsövergripande boendeplanen som tas fram av äldreförvaltningen. Boendeplanen omfattar befintliga boenden, planerade byggprojekt och uppskattat behov av bostäder.
Bilagor
-
225kb Ladda ner dokument
-
810kb Ladda ner dokument
-
-
Det nuvarande avtalet med Stockholms Stadsmission för drift av fritidsgården House of Tensta i Blå huset löper ut den 31 januari 2021. Förvaltningen har därför på uppdrag av stadsdelsnämnden gjort en utredning avseende driftsform, mål och inriktning för samtliga fritidsverksamheter, inklusive fritidsgården i Blå huset.
Utredningen visar att fritidsgårdsverksamheten har haft olika utmaningar att bedriva en kvalitativ verksamhet, främst inom områdena organisation och styrning, lokaler, samverkan och fritidsgårdarnas verksamhetsinriktningar. Förvaltningens bedömning är att det pågående utvecklingsarbetet har bidragit till förbättringar inom ovanstående områden, men att det krävs en fortsatt tydlig inriktning och en långsiktig, hållbar organisation för att förbättringsarbetet ska leda till stabila resultat.
Förvaltningen ser för- och nackdelar med en utförare alternativt en blandning av olika regiformer. En utförare ger stordriftsfördelar exempelvis vid bemanning, resursutnyttjande och aktivitetsplanering. Flera utförare däremot bidrar till en bredare kompetensbas och möjligheter till erfarenhetshetutbyte som kan stimulera till verksamhetsutveckling.
Förvaltningens samlade bedömning är att verksamhetsutveckling och samverkan kan stimuleras om fritidsgårdsverksamheten bedrivs av flera utförare. Olika perspektiv, erfarenheter och kompetenser kan, om det tas tillvara, bidra till utveckling av verksamheten som helhet. Det kräver dock tydliga upparbetade strukturer för samverkan. På sikt kan det leda till att verksamheten blir bättre rustad att möta ungas önskemål och olika behov.Bilagor
-
249kb Ladda ner dokument
-
-
Pensionärsföreningar i Spånga-Tensta stadsdelsområde har möjlighet att ansöka om ekonomiskt bidrag för den verksamhet som de bedriver. Bidrag kan ges till pensionärsföreningar som har sin huvudsakliga verksamhet inom stadsdelen. Nuvarande riktlinjer antogs av stadsdelsnämnden i december 2009. Dessa fastställer grundbeloppen till 700 kronor i verksamhetsbidrag och sju kronor per medlem i aktivitetsbidrag.
Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen fick i samband med nämndens sammanträde den 12 december 2019, i uppdrag att tillsammans med Verdandi utreda möjligheten att stärka samarbetet med Verdandi i form av en IOP.
Ett förslag till IOP har tagits fram i samverkan mellan förvaltningen och Verdandi. Tre samverkansområden har identifierats med barn, unga och vårdnadshavare som huvudsakliga målgrupper.
Målet med samverkan via IOP är att stärka den positiva sociala kontrollen i stadsdelsområdet som en del i nämndens brottsförebyggande- och trygghetsskapande arbete.
Förvaltningen förslår att överenskommelsen ska gälla under åren 2020-2021. Vidare föreslår förvaltningen att Verdandi beviljas 845 000 kronor per år för projektet.Bilagor
-
190kb Ladda ner dokument
-
327kb Ladda ner dokument
-
-
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har meddelat att de ska genomföra en granskning av nämndens arbete med våld i nära relation. Inspektionen avser ärenden som rör våldsutsatta vuxna över 18 år samt barn i åldern noll – 17 år som misstänks ha eller har bevittnat våld i nära relation. Nämnden ska inför tillsynen ha genomfört egengranskningar via en länk till IVO på alla barnutredningar som avslutades under perioden april-november 2019. En av aktualiseringsorsakerna till inledd utredning ska vara att barnet misstänks ha eller har bevittnat våld i nära relation. Egengranskningen ska vara klar 28 februari. Nämnden ska också göra egengranskning på vuxenutredningar där den vuxne har ansökt om skydd och stöd utifrån våld i nära relation. Ärendena ska ha avslutats under perioden april-november 2019. Utöver egengranskningarna begär IVO att nämnden inför granskningen redovisar svar på ett antal frågor.
Bilagor
-
283kb Ladda ner dokument
-
236kb Ladda ner dokument
-
271kb Ladda ner dokument
-
310kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
225kb Ladda ner dokument
-
961kb Ladda ner dokument
-
-
Den 22 oktober 2019 inkom ett medborgarförslag gällande informationsskylt vid dammarna i Tenstadalen. I förslaget framhålls riskerna med att mata fåglar och att information krävs för sprida kunskap om dess konsekvenser. Informationsskyltarna bör även vara tillgängliga på flera språk för att öka kunskapsspridningen.
Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning ställer sig positiv till medborgarförslaget. En informationsskylt vid dammarna i Tenstadalen kommer att etableras i enlighet med medborgarförslaget. En övergripande inventering kommer även genomföras av förvaltningen då behovet av denna typ av informationsskyltar finns på fler platser i stadsdelsområdet.
Inventering och etablering av skyltar bekostas inom förvaltningens budget för investeringar under 2020.Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Den 16 september 2019 mottog Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning ett medborgarförslag om att på ett bättre sätt utnyttja ytorna under E18-brospannet vid Elinsborgs bollplan. Förslagsställaren vill att en skatboardramp på ytan.
Enligt förslagsställaren menar, med hänvisning till ett liknande projekt under lilla Västerbron, att det på andra ställen byggts under stora vägkonstruktioner.
Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning ställer sig positiv till förslaget. Förvaltningen föreslår dock att Tenstadalen utreds som lämplig plats för etablering. Skaterampen föreslås även ansökas om och bekostas inom ramen för trafiknämndens investeringsprojekt under perioden 2021-2023.Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd mottog i december 2019 ett medborgarförslag gällande förändrade öppettider för fritidsgården House of Tensta i Blå huset.
Fritidsgården House of Tensta drivs på entreprenad av Stockholms stadsmission till och med 31 januari 2020. Enligt gällande avtal har fritidsgården öppet fem kvällar per vecka, tisdag till och med lördag. Inom Spånga-Tensta stadsdelsområde finns fritidsgårdar i egen regi vilka håller öppet måndagar, en av de dagar då House of Tensta har stängt. Söndagar har ingen fritidsgård i stadsdelsområdet öppet. Förvaltningen bedömer att det för närvarande inte är möjligt att utöka öppettiderna för House of Tensta och förändra avtalets omfattning. Däremot kan förslag på förändrade öppettider beaktas vid avtalets upphörande.
Förvaltningen har fått i uppdrag att återkomma till nämnden med förslag på driftsform, mål och inriktning för samtliga fritidsverksamheter, inklusive House of Tensta. Utredningen kommer att presenteras i samband med nämndens sammanträde den 12 mars 2020. Förvaltningen föreslår att utredningen, som även omfattar öppettider, ska vara ett underlag för framtida inriktningar för fritidsgårdsverksamheten i Spånga-Tensta.
Mot bakgrund av det förslår förvaltningen att Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att avslå medborgarförslaget.Bilagor
-
198kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen i Stockholms stad har remitterat promemorian Bättre studiestöd till äldre (dnr KS 2019/1996). Förvaltningen har lämnat svar på remissen till kommunstyrelsen.
I promemorian föreslås att åldersgränser för rätt till studiestöd ska höjas och återbetalningsregler ändras. Det föreslås även extra studieveckor till studerande över 40 år. Utredaren väljer att inte lägga förslag på en ny deltidsnivå inom studiestödet.
Förvaltningen ser positiva effekter av förslagen då de kan leda till att fler inleder studier. Förvaltningen anser att en ny deltidsnivå ska införas inom studiestödssystemet för att gynna kortutbildades möjligheter att kombinera studier på olika nivåer inom komvux, samt för att kombinera studier med arbete. Förvaltningen anser även att utredningen behöver göra en konsekvensanalys ur ett kommunalt perspektiv då förslagen leder till behov av fler utbildningsplatser och nya studerandegrupper.Bilagor
-
232kb Ladda ner dokument
-
268kb Ladda ner dokument
-
-
16
Anmälan av kontorsyttrande på förslag om Språkplikt - deltagande i grundutbildning i svenska för rätt till försörjningsstöd
Socialdepartementet föreslår att det ska införas ett tillägg i 4 kap. 1 § socialtjänstlagen (SoL) om att den enskilde vid behov ska delta i grundutbildning i svenska för att anses stå till arbetsmarknadens förfogande. Den föreslagna lydelsen blir följande:
…”Den som inte kan försörja sig men som kan arbeta har rätt till försörjningsstöd enligt första stycket om han eller hon står till arbetsmarknadens förfogande i vilket ingår att vid behov delta i grundutbildning i svenska. Om det finns godtagbara skäl har den enskilde rätt till försörjningsstöd även om han eller hon inte står till arbetsmarknadens förfogande”.
Bakgrunden till förslaget är att för den som tar emot försörjningsstöd och saknar kunskaper i svenska är språkstudier och arbete en viktig väg in i samhället. Kvinnor och män ska från samhällets sida mötas av samma förväntningar och krav och ska ges samma förutsättningar för att kunna försörja sig själva och stå på egna ben genom inträde på arbetsmarknaden. Det vanligaste försörjningshindret är arbetslöshet och anledningarna till svårigheter för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden är bland annat låg utbildningsnivå och bristande kunskaper i svenska. Mot bakgrund av detta, anses det motiverat att införa ett tillägg i SoL om att vid behov delta i språkutbildning. Språkplikten ska riktas mot den enskilde och genom tillägget i lagen tydliggörs att kravet att stå till arbetsmarknadens förfogande även inkluderar att vid behov delta i grundutbildning i svenska.
Förvaltning ställer sig positiv till socialdepartementets förslag till tillägg i 4 kap 1 § socialtjänstlagen om att den enskilde vid behov ska delta i grundutbildningen i svenska för att anses stå till arbetsmarknadens förfogande, så kallad språkplikt.
Förvaltningen anser att det är bra med ett förtydligande av språkkravet i lagen för att tydliggöra för den enskilde om vilka krav som gäller för att vara berättigad till försörjningsstöd. Att språkkravet tydliggörs i lagen kan även leda till att det i större samsyn i staden vid handläggning av ärenden.Bilagor
-
190kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Inkommet medborgarförslag om utegym i Hjulsta.
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
-
18
Redovisning av ej verkställda beslut enligt 9 § och rapportering enligt 28 f-g §§ LSS samt enligt 4 kap 1 § och rapportering enligt 16 kap 6f § SoL, kvartal 4 2019
-
19
Anmälning av tillsynsplan enligt lagen om tobak och liknande produkter (2018:2088) för Spånga-Tensta stadsdelsnämnd 2020
I enlighet med socialförvaltningens riktlinjer för stadsdelsförvaltningarnas uppdrag av tillsyn av e-cigaretter och folkölstillsyn ska en tillsynsplan finnas tillgänglig och varje år revideras.
Enligt den nya lagen om tobak och liknande produkter (2018:2088) som träde i kraft den 1 juli 2019 krävs tillstånd för försäljning av tobaksvaror. Förslag är att tillsynsansvaret för tobak ska tillhöra socialförvaltningen som handlägger och fattar beslut om tobakstillstånd. Ett formellt beslut väntas fattas inom tertial 1. Stadsdelsförvaltningens tillsynsplan avser därför försäljning av folköl, elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare.
Förvaltningen föreslår att förslag till tillsynsplan 2020 antas av stadsdelsnämnden.Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
Sammantaget prognostiseras en budget i balans efter resultatöverföringar.
Bilagor
-
394kb Ladda ner dokument
-
-
21
Anmälan av månadsrapport - trygghet och säkerhet
-
25
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under januari och februari 2020
-
26
Information, nämndens och förvaltningens frågor
-
27
Kurser och konferenser
-
28
Anmälan av protokoll och domar/beslut
-
29
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § Föräldrabalken (FB)
-
30
Begränsningar i umgänget enligt 14 § 2 st 1 p lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)
-
31
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § föräldrabalken (FB)