Möte 2019-11-28
-
1
Godkännande av dagordning samt val av justerare och dag för justering
-
Förvaltningen fick i uppdrag i nämndens verksamhetsplan 2019 att ta fram en trygghetsstrategi i samverkan med Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning och med stöd av stadsledningskontoret. Syftet är att skapa en gemensam inriktning för det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet under åren 2020-2025. Strategin ska säkerställa att arbetet sker strukturerat och utifrån ett långsiktigt, hållbart perspektiv och i enlighet med stadens viljeinriktning.
I trygghetsstrategin föreslås två inriktningar av strategisk betydelse och fyra arbetssätt som ska vara vägledande för strategingenomförande. Fokus för de strategiska inriktningarna är social respektive situationell prevention. Arbetssätt som ska vara vägledande för strategins genomförande är samverkan, delaktighet och förtroende, systematiskt och kunskapsbaserat arbete samt innovativt förhållningssätt.
Förslaget är att arbetet samordnas med Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning genom en gemensam styrgrupp och en gemensam beredningsgrupp. I dessa grupper kommer relevanta samverkanspartners bjudas in att delta. Berörda verksamheter ansvarar för att beslutade åtgärder genomförs. Dessutom föreslås att arbetet integreras i stadens system för ledning och uppföljning av verksamhet och ekonomi (ILS).
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden antar trygghetsstrategin enligt bilaga 1.
Bilagor
-
224kb Ladda ner dokument
-
563kb Ladda ner dokument
-
257kb Ladda ner dokument
-
-
Sammanträdestiderna 2020 är föreslagna med hänsyn till den föreslagna tidplanen för nämndernas arbete med bokslut och verksamhetsberättelse, budgetunderlag, uppföljning av budget och verksamhetsplan.
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning har, tillsammans med Micasa Fastigheter i Stockholm AB tagit fram ett förslag på nya förvaltningslokaler i fastigheten Stranninge 1 i Tensta. Förslaget innebär att de delar av stadsdelsförvaltningen som idag sitter på Fagerstagatan 13-15 i Lunda flyttar till fastigheten Stranninge 1 i centrala Tensta efter att det huset totalrenoverats och anpassats efter förvaltningens önskemål. Den totala årshyran för förvaltningslokalerna beräknas uppgå till ca 10,24 mnkr. Stadsdelsförvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner förhyrningen av lokalerna i Stranninge 1 av Micasa Fastigheter i Stockholm AB och att nämnden uppdrar åt förvaltningen att återkomma med förslag till genomförandebeslut. Förhyrningen förutsätter godkännande av kommunstyrelsens ekonomiutskott.
Bilagor
-
243kb Ladda ner dokument
-
476kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har ingått samverkanöverenskommelser genom idéburet offentligt partnerskap (IOP) med tre föreningar inom stadsdelsområdet. Partnerskap har slutits med Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta, Spånga Blåband och Grannstöd Spånga-Tensta. Syftet är bland annat att stärka det trygghetsskapande arbetet genom samverkan med civilsamhället.
Samverkansöverenskommelserna för Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta och Spånga Blåband löper ut i början av 2020. Överenskommelserna fortsätter att löpa med ett års förlängning till 2023 om ingen av parterna säger upp överenskommelsen. Samverkansöverenskommelserna med Gransstöd Spånga-Tensta löper ut i november 2020 med års förlängning till 2023 om ingen av parterna säger upp överenskommelsen.
Förvaltningen avser att fortsätta samverkansöverenskommelserna med Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta och Spånga Blåband ytterligare ett år och återkommer till nämnd avseende Gransstöd Spånga-Tensta i oktober 2020.
Bilagor
-
252kb Ladda ner dokument
-
-
En skrivelse om att förvaltningen sätter upp hjärtstartare i publika miljöer har inkommit till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Förvaltningen anser att det, på grund av kostnadsskäl, inte är möjligt att placera ut hjärtstartare utomhus. Istället pågår en komplettering av de befintliga hjärtstartarna inom de lokaler som förvaltningen administrerar. De som är tillgängliga för allmänheten kommer att registreras och märkas så att de blir lätta att hitta till.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
59kb Ladda ner dokument
-
-
Spånga-Tensta stadsdelsförvaltnings hantering av allmänna handlingar inspekterades den 30 oktober 2018 av Stadsarkivet. Stadsarkivets synpunkter har sammanställts i en inspektionsrapport och förvaltningen har fått ett antal förelägganden och rekommendationer. Förvaltningen har skickat in en åtgärdsrapport som beskriver hur föreläggandena åtgärdats. Förvaltningen föreslår att Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att lägga åtgärdsrapporten till handlingarna.
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
9
Redovisning av ej verkställda beslut enligt 9 § och rapportering enligt 28 f-g §§ LSS samt enligt 4 kap 1 § och rapportering enligt 16 kap 6f § SoL, kvartal 3 2019
Kommunerna har en skyldighet att rapportera gynnande beslut enligt 9 § lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt 4 kap 1 § socialtjänstlagen (SoL) som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum. Kvartalsvis rapportering sker enligt 28 f-g §§ LSS samt 16 kap 6f§ SoL till Inspektionen för vård och omsorg, socialförvaltningen, äldreförvaltningen och kommunrevisionerna.
Förvaltningen har rapporterat enligt de anvisningar som finns. Ej verkställa beslut har rapporterats inom samtliga verksamhetsområden. Fem av de totalt elva ej verkställda besluten avser äldreomsorg. Majoriteten av besluten, tio, avser kvinnor. Då underlaget endast utgörs av elva beslut görs inte en analys av skillnader mellan könen.
Typ av insats och uppgiven orsak till att besluten ej är verkställda varierar. Bland annat uppges att det saknas lämplig kontaktperson eller ledig bostad samt att den enskilde valt att tacka nej. Ytterligare analys av ej verkställda beslut sker inom verksamheterna.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden lägger redovisningen av ej verkställda beslut för tredje kvartalet 2019 till handlingarna.Bilagor
-
212kb Ladda ner dokument
-
-
Resultatet i undersökningen kommer från Socialstyrelsens brukarundersökning - Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2019 samt Stockholms stads brukarundersökning som har genomförts av Enkätfabriken. Undersökningen riktar sig till brukare över 65 år och som hade pågående biståndsbeslut inom hemtjänst, dagverksamhet, servicehus samt plats på vård- och omsorgsboende.
Resultaten kommer att sammanvägas och analyseras vidare av förvaltningen.Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
18mb Ladda ner dokument
-
870kb Ladda ner dokument
-
911kb Ladda ner dokument
-
-
Brukarundersökningen inom socialpsykiatrin 2019 har genomförts av Enkätfabriken på uppdrag av Stockholms stad. Undersökningen omfattar boendestöd, stödboende, gruppboende och HVB-hem. För Spånga-Tensta stadsdelsnämnd redovisas ett resultat för boendestöd och stödboende.
Svarsfrekvensen i Spånga-Tensta är 51 procent vilket är en högre nivå än föregående år då svarsfrekvensen var 29 procent.
Jämfört med resultaten från 2018 har det skett en något negativ utveckling i Spånga-Tenstas resultat för boendestöd och stödboende. Resultaten kommer att sammanvägas och analyseras vidare av förvaltningen.Bilagor
-
173kb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
-
Ett förslag till detaljplan för kv. Hedvig 7 och del av Solhem 16:1 i stadsdelen Solhem i Stockholm, S-Dp 2017-05974, har upprättats av stadsbyggnadskontoret. Detaljplanen möjliggör cirka 165 lägenheter i en till fem våningar samt cirka sex LSS-lägenheter. Detaljplanen möjliggör även ett höghus med 15 våningar som ska utgöra ett landmärke vid Spånga station.
Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning är i grunden positiv till att det byggs fler bostäder i centrala Spånga och har ett behov av fler LSS-bostäder. Närheten till kollektivtrafiken och fler verksamhetslokaler är positiv, liksom att det flyttar in mer människor i anslutning till Spånga torg vilket kan förväntas bidra till att stärka detaljhandeln och det övriga näringslivet i området. Vidare ser förvaltningen det som positivt att man inte ianspråktar grönytor för nybyggnationen.
Stadsdelsförvaltningen är tveksam till den föreslagna högre huskroppen och föreslår att det utreds huruvida en sänkning av byggnadshöjden på höghusdelen kan medföra en mer sluten struktur. Förvaltningen anser att det bör förtydligas hur antalet besöksparkeringar till Spånga centrum påverkas av förslaget samt hur trafiksäkerheten längs Värsta allé ska stärkas. Det saknas också en ersättningsplats för den offentliga toaletten som försvinner enligt planförslaget. Stadsdelsförvaltningen ser avslutningsvis att möjliga scenarios för framtiden för stationsområdet bör omnämnas i planen. I övrigt har stadsdelsförvaltningen inga synpunkter på den föreslagna planen.
Bilagor
-
173kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
-
Sammantaget prognostiseras en budget i balans efter resultatöverföringar.
Bilagor
-
499kb Ladda ner dokument
-
-
Stadens säkerhetsavdelning producerar varje månad en rapport övertryggheten och säkerheten i Spånga-Tensta stadsdelsområde. Förvaltningen föreslår att Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att lägga månadsrapporten för oktober månad 2019 till handlingarna.
Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
20
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under oktober 2019
-
21
Kurser och konferenser
-
22
Information, nämndens och förvaltningens frågor
-
23
Anmälan av protokoll och domar/beslut
-
24
Begränsningar i umgänget enligt 14 § 2 st 1 p lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)