Det finns inga sammanträden att visa än
Inget protokoll har publicerats
Godkännande av dagordning samt val av justerare och dag för justering
Arbetsmarknadsnämnden bedriver uppsökande arbete för att nå och erbjuda insatser till unga 19-29 år som varken arbetar eller studerar och till kvinnor med en svag ställning på arbetsmarknaden. De har uppmärksammat att en del av målgruppen har behov av mera individinriktade stödinsatser och därför föreslår arbetsmarknadsnämnden att nämnden, via Jobbtorgen, självständigt ska kunna fatta biståndsbeslut enligt Socialtjänstlagen (SoL).
Stadsdelsförvaltningen ser positivt på förslaget och ser det som ett bra komplement både till förvaltningens arbete med arbetsmarknadsinsatser och jobbtorgs arbete med personer som uppbär ekonomiskt bistånd. Dock anser förvaltningen att förmåner som beviljas ska föregås av ett individuellt beslut som har stöd i lagstiftningen. Gränsdragningen mellan arbetsmarknadsförvaltningen och stadsdelsförvaltningen behöver även ses över utifrån förslaget.
Bilagor
Kommunfullmäktige i Stockholms stad fattade 2018 beslut om ett reviderat funktionshinderspolitiskt program, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2018 - 2023.
Kommunstyrelsen har utrett frågan och föreslår kommunfullmäktige, utifrån stadsdelsledningskontorets tjänsteutlåtande, besluta att följande ska gälla den 1 januari 2023.
Stadsdelsförvaltningen ställer sig sammantaget bakom kommunstyrelsens förslag.
Bilagor
Reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden som rör våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, prostitution, människohandel för sexuella ändamål och sexuellt våld oberoende relation
Ett förslag till nya riktlinjer för handläggning av ärenden som rör våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, prostitution, människohandel för sexuella ändamål och sexuellt våld oberoende relation har tagits fram. De nuvarande riktlinjerna är från 2014 och bland annat ny lagstiftning som tillkommit gör att de behöver revideras. I det nya förslaget har målgruppen för riktlinjerna utvidgats från att tidigare enbart ha varit ärenden som rör våld i nära relationer. Förslaget innebär också en utökning av flera delar samt att några nya har tillkommit. Utöver att målgruppen har utvidgats har de största utökningarna skett i avsnitten om handläggning och barnrättsperspektivet, och avsnitt om allmänna utgångspunkter respektive skolgång för barn i skyddat boende har tillkommit.
Förvaltningen ser positivt på förslaget och anser att de reviderade riktlinjerna är förenliga med aktuellt regelverk.
Bilagor
Verksamhetsplanen för Spånga-Tensta stadsdelsnämnd anger inriktningen för nämndens verksamhet under 2022 och bygger på kommunfullmäktiges tre inriktningsmål, stadsövergripande styrdokument och målen i Agenda 2030. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har under den andra tertialen bidragit till stadens mål om ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart samhälle.
Det osäkra och snabbt föränderliga världsläget som uppkommit bland annat utifrån kriget i Ukraina påverkar nämndens verksamhet och ekonomi i olika grad. Nämnden bevakar noga utvecklingen och har beredskap för att möta identifierade utmaningar.
Nämnden bedömer att alla kommunfullmäktiges verksamhetsområdesmål kommer att nås helt under året utifrån prognosen att målvärdet för flertalet indikatorer kommer att uppnås, att förväntat resultat för underliggande nämndmål uppnås och att aktiviteter genomförs enligt plan.
Bilagor
Under perioden februari till april har stadsdelsförvaltningen genomfört verksamhetsuppföljningar i bostad med särskild service LSS i kommunal regi. Uppföljningarna omfattar sex grupp- och servicebostäder.
Tre av grupp- och servicebostäderna bedöms ha goda förutsättningar att bedriva en trygg och säker verksamhet med brukarna i fokus. De brister som har identifierats genom uppföljningarna avser mindre justeringar eller tillägg till de befintliga rutinerna. De åtgärder som uppföljningarna har resulterat i kommer att följas upp vid kommande verksamhetsuppföljning 2023.
Övriga tre grupp- och servicebostäder har förutsättningar att bedriva en trygg och säker vård för de boende men större brister, framförallt avseende genomförandeplaner och arbetsbeskrivningar, har identifierats. Särskilda åtgärdsplaner har skapats för att säkerställa att de största bristerna åtgärdas utan fördröjning. Övriga åtgärder är mer långsiktiga och följs upp vid kommande verksamhetsuppföljning under 2023.
Gemensamt för samtliga grupp- och servicebostäder är att verksamheterna behöver säkerställa ett strukturerat ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete enligt SOSFS 2011:9 för att kunna säkra verksamhetens kvalitet.
Bilagor
Förvaltningen har genomfört en särskild uppföljning av Bromstensgårdens akut- och utredningshem. Verksamhets-uppföljning är ett viktigt verktyg i arbetet med att säkerställa att verksamheter bedrivs med god kvalitet och i enlighet med styrande lagar och regelverk.
Utifrån genomförd verksamhetsuppföljning är stadsdelsförvaltningens bedömning att verksamheten håller en god kvalitet och bedrivs i enlighet med socialförvaltningens kravspecifikation. Uppföljningen konstaterar att inga åtgärder behöver vidtas.
Bilagor
Brukarundersökning inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning – hemtjänst yngre och korttidsvistelse 2022
Enkätundersökning för personer med hemtjänst under 65 år samt för personer med korttidstillsyn inom LSS har genomförts av Stockholm stad. Undersökningen visar på följande:
Hemtjänst yngre
Årets index för nöjdhet är 82 i Spånga-Tensta gällande hemtjänst för personer under 65 år. Det är en negativ utveckling från förra årets index som var 93, men högre än 2020 års index som var 70. Årets index för staden totalt år 2022 uppgår till 79. Det är en överrepresentation av kvinnor som svarar. Viss skillnad ses i svaren för flertalet frågor beroende på om respondenten är kvinna eller man där generellt männen är mer nöjda.
Korttidsvistelse
Årets index för nöjdhet är 92 i Spånga-Tensta gällande personer som haft insatsen korttidsvistelse. Det är en negativ utveckling från förra årets index 95, men högre än index 84 från år 2020. Indexet för staden totalt år 2022 uppgår till 87. Jämförelser mellan könen går ej att genomföra eftersom det är för få svarande.
Förvaltningen tar fram en handlingsplan för identifierade utvecklingsområden. Handlingsplanen införlivas i verksamheternas verksamhetsplan för år 2023.
Bilagor
Den 21 juli 2022 inom ett medborgarförslag gällande utflykter och aktiviteter till plaster utanför Spånga- Tensta stadsdelsområde.
Bilagor
Den 13 juni 2022 inkom ett medborgarförslag gällande belysning i pulkabacken vid Solhöjden.
Bilagor
Anmälan om medborgarförslag gällande skyltar och information med anledning av ny lag om elsparkcyklar
Medborgarförslag inkommit gällande skyltar och information med anledning av ny lag om elsparkcyklar.
Bilagor
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under augusti 2022
Information, nämndens och förvaltningens frågor
Anmälan av protokoll och domar/beslut
Överflytt av vårdnad till särskild förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § föräldrabalken (FB)
Upphörande enligt 14 § 3 st LVU av umgängesbegränsning
Upphörande av umgängesbegränsning enligt 14 § 2 st 1 p LVU samt upphörande av hemlighållande vistelseort enligt 14 § 2 st 2 p
Upphörande av umgängesbegränsning enligt 14 § 2 st 1 p LVU samt upphörande av hemlighållande vistelseort enligt 14 § 2 st 2 p
Beslut enligt 14 § 2 st 1 p om umgängesförbud
Överflytt av vårdnad till särskild förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § föräldrabalken (FB)