Det finns inga sammanträden att visa än
Inget protokoll har publicerats
Godkännande av dagordning samt val av justerare och dag för justering
I samband med budget för 2019 gavs kommunstyrelsen i uppdrag att revidera Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram 2018-2021 i syfte att tydliggöra och fokusera stadens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.
Förvaltningen anser att Stockholms stads trygghetsprogram ger ett tydligt ramverk och en struktur för hur det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet ska bedrivas och vad som ska uppnås. Positivt är att programmet lyfter fram samverkan och samverkansprocessen som grundläggande för att nå resultat.
Förvaltningen är även positiv till stadens höga ambitioner att nå målet om att inte ha några utsatta eller särskilt utsatta områden samt halverat upplevelsen av otryggheten till år 2025.
Förvaltningen ser stora fördelar med att samla styrningen av det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i ett stadsövergripande styrdokument för att nå framgång.
Trygghetsprogrammets helhetsperspektiv med förebyggande sociala insatser, riktade sociala insatser, stadens offentliga miljö och stadsutveckling är alla lika viktiga pusselbitar för att nå framgång i arbetet.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
Socialdepartementet har remitterat utredningen Fast omsorgskontakt i hemtjänsten till Stockholms stad med en inbjudan att komma med synpunkter. Kommunstyrelsen har remitterat utredningen till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. I utredningen Fast omsorgskontakt i hemtjänsten presenteras förslaget att det ska regleras i lag att de äldre som har hemtjänst ska erbjudas en fast omsorgskontakt som ska se till behoven av kontinuitet, trygghet, individanpassad omsorg och samordning.
Vidare föreslås att den fasta omsorgskontakten ska vara undersköterska. Förvaltningen ser positivt på att kontaktmannaskap används för att öka delaktigheten och självbestämmandet för äldre personer som har hemtjänst, men ser också problem med att den fasta omsorgskontakten ska ha både arbetsuppgifter av omsorgskaraktär och mer koordinerande arbetsuppgifter.
Bilagor
Clara Lindblom (V) och Tina Kratz (V) har till kommunstyrelsen inkommit med en motion om minskning av allmän visstidsanställning. Kommunstyrelsen har remitterat motionen till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.
I motionen lyfts behovet av att minska allmänna visstidsanställningar generellt sett och allmänna visstidsanställningar i förskola och skola i synnerhet eftersom dessa är mest förekommande där.
Motionärerna lyfter att trygga anställningar för alla medarbetare är en grundläggande förutsättning för att uppdragen gentemot stockholmarna ska kunna genomföras på bästa sätt. Som ett led i arbetet för att säkra trygga anställningar, menar motionärerna, att allmän visstidsanställning generellt behöver minska och i synnerhet inom förskola och skola. Det beror på att allmän visstidsanställning är mest förekommande inom skola och förskola, särskilt bland barnskötare och elevassistenter som arbetar med barn i behov av särskilt stöd.
Motionärerna föreslår att kommunstyrelsen får följande tre uppdrag: att initiera en partsgemensam överenskommelse för att minimera allmänna visstidsanställningar med prioritet av barnskötare och elevassistenter i förskola och skola, att tillse att nödvändiga kompetensutvecklingsinsatser för såväl chefer som barnskötare och elevassistenter som arbetar med barn i behov av särskilt stöd finns tillgängliga och att därutöver vidta lämpliga åtgärder för att tydligt minska allmän visstidsanställning i all verksamheter där anställningsformen förekommer, exempelvis i kultursektorn.
Förvaltningen anser att det är positivt med trygga anställningsformer inom förskolan. Enbart en del av personalen anställda inom förskola på förvaltningen har en allmän visstidsanställning. Dessa finns för att tillgodose behovet av ökad bemanning gällande barn i behov av särskilt stöd och för att kunna hantera att barnantalet fluktuerar under året.
Förvaltningen har ett stödteam som löpande ger stöd och handledning till pedagoger, förskollärare och rektor kring barn som är i behov av särskilt stöd.
Sammantaget gör förvaltningen bedömningen att det arbetet som pågår är tillräckligt.
Bilagor
I budget för år 2019 gavs miljöförvaltningen i uppdrag att ta fram nya upphandlingsriktlinjer med avseende på tunga fordon för staden. Förslag till upphandlingskrav för tunga fordon utgörs enligt följande nivåer;
Spjutspets: Tunga fordon (totalvikt över 3,5 ton) som drivs helt med el samt bränslecellsfordon
Avancerad: Tunga fordon ska som lägst uppfylla utsläppskraven motsvarande euroklass VI eller bättre, samt för sin framdrift drivas av annat bränsle än fossilt.
Baskrav: Euroklass VI eller bättre.
I förslaget från miljöförvaltningen framgår det att stadens nämnder föreslås att alltid använda Avancerad eller Spjutspets som utgångspunkt. Nivå Bas får endast användas när andra alternativ inte är tekniskt eller kommersiellt möjliga.
Förvaltningen ställer sig över lag positiv till förslaget, men vill särskilt lyfta fram att det saknas en tydlighet om organisationen gällande uppdraget att leverantören regelbundet måste redovisa vilket bränsle som tankats i fordonen så att villkoren kan följas upp.
Bilagor
Spånga-Tensta stadsdelsnämnds långsiktiga mål är att bidra till ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart samhälle. Verksamhetsplanen anger inriktningen för nämndens verksamhet under 2021 och bygger på kommunfullmäktiges tre inriktningsmål, stadsövergripande styrdokument och målen i Agenda 2030. Utifrån målen arbetar nämnden för att öka invånarnas delaktighet i samhället, stärka tryggheten och bidra till en hållbar ekonomi och miljö.
Bilagor
Förvaltningen har på uppdrag av stadsdelsnämnden och i nära samråd med nämndens näringslivsråd utarbetat ett förslag till lokal handlingsplan för Spånga-Tenstas näringslivsarbete för åren 2020-2022.
Den lokala handlingsplanen har stadens näringslivspolicy som tydlig plattform och utgår från stadsdelsområdets lokala förutsättningar för företagande. Den lokala planens mål är knutna till näringspolicyns fyra fokusområden.
Förvaltningen är positiv till en handlingsplan för det lokala näringslivsarbetet och föreslår att stadsdelsnämnden godkänner förslaget till lokal handlingsplan för Spånga-Tenstas näringslivsarbete för åren 2020-2022.
Bilagor
Länsstyrelsen fördelar varje år statsbidrag till kommunens verksamhet med personligt ombud för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Ansökan om statsbidrag för 2021 avser kostnader för en heltidstjänst.
Bilagor
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd fastställde den 23 maj 2019, § 9, riktlinjer för föreningsbidrag. Av riktlinjerna framgår bland annat de villkor som gäller för nämndens bidragsgivning inklusive uppföljning och redovisning. Sista dag för att inkomma med ansökan om föreningsbidrag för 2021 var den 30 november 2020.
Förvaltningen anordnade innan dess två informationsträffar, den 13 oktober och den 22 oktober, om möjligheten att söka föreningsbidrag på medborgarkontoret i Tensta. Därutöver annonserades även om möjligheten för det lokala föreningslivet att ansöka om föreningsbidrag i lokal media, via foldrar på medborgarkontoret samt via förvaltningens kanaler på social media. Hjälp och stöd för föreningslivet i frågor om ansökningar har i övrigt funnits tillgänglig via föreningssamordningen på medborgarkontoret, som har drop-in-tider varje torsdag mellan kl. 13-15.
Totalt har 23 föreningar ansökt om ca 8,5 miljoner kr i föreningsbidrag. Nämnden har avsatt 1,4 miljoner kr för föreningsbidrag för 2021.
Samtliga ansökningar har beretts av en förvaltningsövergripande beredningsgrupp
Bilagor
Föreningen Internationella bekantskaper har inom utsatt tid inkommit med en ansökan om 213 000 kr i föreningsbidrag för 2021. Bidraget ska finansiera en läxhjälpsverksamhet i Tensta.
Förvaltningen anser att föreningen bedriver ett viktigt arbete som når den prioriterade målgruppen barn och unga. Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att delvis bevilja Internationella bekantskapers ansökan med 150 000 kronor i föreningsbidrag för 2021.
Bilagor
Föreningen IOGT-NTO Järva har inom utsatt tid inkommit med en ansökan om 40 000 kronor i föreningsbidrag för 2021. Bidraget ska bland annat finansiera ett förebyggande arbete mot alkohol ungdomar och vuxna.
Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att avslå föreningen IOGT-NTO Järva ansökan med 40 000 kronor i föreningsbidrag för 2021 med motiveringen att föreningen inte varit verksam under minst två år.
Bilagor
Föreningen Tensta 4H-klubb har inkommit med en ansökan om 150 000 kronor i föreningsbidrag för 2020. Föreningen vill skapa meningsfulla aktiviteter för barn och ungdomar och uppmuntra till ett engagemang för miljö och natur.
Förvaltningen konstaterar att Tensta 4-H har en etablerad närvaro i stadsdelsområdet och erbjuder aktiviteter för ett stort antal barn och ungdomar där även barn med funktionsnedsättningar prioriteras.
Den planerade verksamheten ligger väl i linje med och kompletterar nämndens verksamheter för målgruppen, vilket medför ett mervärde för stadsdelsområdet.
Utifrån en samlad bedömning föreslår förvaltningen att nämnden beslutar att bevilja Tensta 4H-klubbs ansökan med 150 000 kronor i föreningsbidrag för 2021.
Bilagor
Tensta United IS fokus ligger inom kultur och idrott. Nu vill föreningen bredda verksamheten till att även omfatta tech. Målgruppen är ungdomar från stadsdelsområdet.
Syftet är att skapa en plattform för reell påverkan där barn och ungdomar ska vara med och uttrycka sina åsikter om hur Spånga-Tensta ska se ut i framtiden och även skapa ett större engagemang för civilsamhället och det offentliga.
Förvaltningens bedömning är att medel för denna verksamhet kan sökas från kulturnämnden och när det gäller idrottslig verksamhet från idrottsnämnden.
Förvaltningen anser att stadsdelsnämnden redan idag erbjuder ungdomar techverksamhet genom TechTensta och föreslår att stadsdelsnämnden avslår Tensta Uniteds ansökan om 571 000 kronor i föreningsbidrag för 2021.
Bilagor
Spårvägens simförening har inkommit med en ansökan om 357 000 kronor i föreningsbidrag för 2021. Bidraget ska finansiera sommarsimskola i Järvabadet.
Bidragsgivning avseende simundervisning är något som i Stockholms stad hanteras av idrottsförvaltningen och under sommaren 2021 planerar idrottsförvaltningen att genomföra simundervisning där barn och unga från stadsdelsområdet kan delta.
Med anledning av idrottsförvaltningens planerade simundervisning och att bidraget enligt riktlinjerna inte lämnas till sådan verksamhet där facknämnd ensam ansvarar för stadens bidragsgivning föreslår förvaltningen att nämnden avslår Spårvägen simförenings ansökan om 375 000 i föreningsbidrag för 2021.
Bilagor
Spånga Blåbandsförening har inom utsatt tid inkommit med en ansökan om 135 000 kronor i föreningsbidrag för 2021. Bidraget ska bland annat finansiera barn- och ungdomsverksamhet, språkcaféer för nyanlända och opinionsbildande program- och kulturkvällar.
Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att delvis beviljar Spånga Blåbandsförenings ansökan med 70 000 kronor i föreningsbidrag för 2021. Förvaltningens bedömning är att medel i första hand beviljas för föreningens barn- och ungdomsverksamhet samt för språkcaféer för nyanlända. Medel för verksamhet för den vuxna målgruppen och särskilt kvinnor ryms inom den Idéburet offentligt Partnerskap (IOP) som stadsdelsnämnden och Spånga Blåbandsförening ingått.
Bilagor
KFUM Zliproad har inkommit med en ansökan om 10 000 kronor i föreningsbidrag för 2021. Föreningsbidrag avser att bland annat att genomföra aktiviteter under jullov, sportlov, påsklov och höstlov.
Förvaltningen anser att föreningen når prioriterad målgrupp och att deras aktiviteter breddar stadsdelsområdets utbud. Utifrån en samlad bedömning föreslår förvaltningen att nämnden beslutar att bevilja KFUM Zliproads ansökan med 10 000 kronor i föreningsbidrag för 2021.
Bilagor
Somaliska kultur och författarorganisation har inom utsatt tid inkommit med en ansökan om 150 000 kronor i föreningsbidrag för 2021. Bidraget ska finansiera olika lovaktiviteter under året.
Förvaltningen bedömer att föreningens verksamheter kompletterar nämndens verksamheter och därmed bidrar till att skapa ett mervärde i stadsdelen.
Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att delvis bevilja Somaliska kultur och författarorganisations ansökan med 20 000 kronor i föreningsbidrag för 2021.
Bilagor
Stiftelsen The Global Village har inom utsatt tid inkommit med en ansökan om 369 380 kronor i föreningsbidrag för 2021. Stiftelsen vill skapa en mötesplats för politiker och boende i Järvaområdet som ett komplement till Järvaveckan.
Stiftelsen The Global Village vill genomföra tio stycken Town Hall Meetings i Spånga-Tensta under 2021. Majoritet och opposition kommer att bjudas in vid separata tillfällen. Mötena kommer att genomföras digitalt om det inte är möjligt att genomföra dem fysiskt.
Förvaltningen ser positivt på Stiftelsen The Global Villages initiativ att skapa möten mellan politiker och medborgare och ambitionen att öka både kunskap och förståelsen dem emellan.
Förvaltningen anser dock att ansökan inte ligger inom nämndens målsättning för föreningsbidraget 2021. Föreningsbidraget riktar sig till föreningar som på olika vis främjar aktiviteter för bland annat barn och ungas uppväxtvillkor, kultur och trygghet och där man riktar sig till en bred målgrupp. Verksamhet som har religiös eller politisk inriktning beviljas inte föreningsbidrag.
Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar avslå Stiftelsen The Global Villages ansökan om 369 380 kronor i föreningsbidrag för 2021.
Bilagor
Föreningen Järva Folkets Park har inkommit med en ansökan om 500 000 kronor i föreningsbidrag för 2021. Föreningen planerar att använda medlen som tidigare år inom ordinarie verksamhet.
Förvaltningen bedömer att Järva Folkets park bedriver en verksamhet som ligger väl i linje med nämndens riktlinjer för föreningsbidrag och att föreningen kompletterar nämndens kulturverksamhet.
Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att delvis bevilja Föreningen Järva Folkets Parks ansökan med 100 000 kronor i föreningsbidrag för 2021.
Bilagor
Gulan förening i Stockholm har inkommit med en ansökan om totalt 75 000 kr i föreningsbidrag. Gulan erbjuder lokalen minst en gång per månad som en mötesplats för kvinnor och barn.
Förvaltningen bedömer att de aktiviteter som riktar sig till barn, unga och kvinnor ligger i linje med nämndens riktlinjer för föreningsbidraget.
Utifrån en samlad bedömning föreslår förvaltningen att nämnden beslutar att delvis bevilja Gulan förenings ansökan med 10 000 kronor i föreningsbidrag för 2021.
Bilagor
Tensta familjer och ungdomsförening har inkommit med en ansökan om 70 000 kronor i föreningsbidrag för 2021. Föreningen vill främja likvärdiga och jämställda uppväxtvillkor för kvinnor, barn, ungdomar och barnfamiljer.
Förvaltningen ser positivt på föreningens initiativ. Eftersom föreningen inkommit för sent med kompletteringar till ansökan föreslår förvaltningen dock att nämnden beslutar att avslå Tensta familjer och ungdomsförening ansökan om 70 000 kronor i föreningsbidrag för 2021.
Bilagor
Föreningen Stockholm vi unga - Tenstaflickorna har inom utsatt tid inkommit med en ansökan om 110 108 kronor i föreningsbidrag för 2021. Föreningen arbetar för att främja unga tjejers inflytande, fritid och organisering.
Bilagor
Spånga Tennis och bordtennisklubbs har inom utsatt tid inkommit med en ansökan om 3 550 000 kronor i föreningsbidrag för 2021. Föreningen avser att använda de sökta medlen för renovering och upprustning av lokalen. Föreningsbidrag beviljas inte för upprustning eller renovering av lokaler. Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att avslå Spånga Tennis och bordtennisklubbs ansökan om 3 555 000 kronor i föreningsbidrag för 2021.
Bilagor
Föreningen Språkbruket har inom utsatt tid inkommit med en ansökan om 100 000 kronor i föreningsbidrag för 2021. Bidraget ska bland annat finansiera förbättrade språkkunskaper bland vuxna.
Språkbruket, som startades i november 2019, vill kombinera praktisk och teoretisk språkundervisning med textil som inriktning.
Förvaltningen ser positivt på initiativet och kommer att följa föreningens arbete. Med anledning av att föreningen inte varit aktiv under minst två år föreslår förvaltningen att nämnden avslår Språkbrukets ansökan om 100 000 kronor i föreningsbidrag för 2021.
Bilagor
Föreningen Musiker utan gränser har inkommit med en ansökan om 24 000 kronor i föreningsbidrag för 2021. Bidraget ska finansiera fyra sommarkonserter.
Då föreningen Musiker utan gränser inte inom utsatt tid inkommit med fullständig ansökan föreslår förvaltningen att nämnden beslutar att avslå föreningen Musiker utan gränsers ansökan med 24 000 kronor i föreningsbidrag för 2021.
Bilagor
Föreningen Stockholm vi unga/Oss vi unga har inom utsatt tid inkommit med en ansökan om 59 820 kronor i föreningsbidrag för 2021. Föreningen arbetar för att öka jämställdheten, främja jämlika uppväxtvillkor för unga tjejer samt möjliggöra att målgruppen får vara mer delaktiga i formandet av sin lokala mötesplats.
Bilagor
Föreningen Röda Korset har inom utsatt tid inkommit med en ansökan om 490 000 kronor i föreningsbidrag för 2021. Bidraget ska bland annat finansiera samordning av digital läxhjälp.
Läxhjälpverksamheten är en öppen verksamhet främst för målgrupperna skolelever i åk 1-9, gymnasiet, eftergymnasial utbildning samt i mån av tid SFI. Läxhjälp ges i alla ämnen, där svenska och matematik är vanligast.
Förvaltningen bedömer att föreningens verksamheter kompletterar förvaltningens verksamheter och föreslår att nämnden beslutar att delvis bevilja föreningen Röda Korsets ansökan med 50 000 kronor i föreningsbidrag för 2021.
Bilagor
Somaliska föräldrar och modersmålsförenings har inom utsatt tid inkommit med en ansökan om 966 000 kronor i föreningsbidrag för 2021.
Förvaltningen anser att ansökningar av den komplexitet och omfattning som Somaliska föräldrar och modersmålsföreningen utgör, inte bäst eller lämpligen hanteras inom ramen för stadsdelsnämndens bidragsgivning och föreslår därför att nämndens framtida stöd till Somaliska föräldrar och modersmålsföreningen verksamhet bör drivas i formen av ett Idéburet offentligt partnerskap (IOP).
Förvaltningen föreslår att nämnden dels beslutar att avslå Somaliska föräldrar och modersmålsföreningen ansökan om föreningsbidrag för 2021, dels uppdrar till förvaltningen att tillsammans med Somaliska föräldrar och modersmålsföreningen utreda möjligheten att stärka nämndens samarbete med Somaliska föräldrar och modersmålsföreningen i form utav en IOP.
Förvaltningen föreslår att framtida IOP under 2021 finansieras via icke förbrukade delen av nämndens budget för föreningsbidrag.
Bilagor
Föreningen Pergah Co. har inom utsatt tid inkommit med en ansökan om 250 000 kronor i föreningsbidrag för 2021. Bidraget ska användas för att sprida danskonsten i stadsdelsområdet. Föreningen riktar sig framför allt mot barn och unga, men vill bredda verksamheten mot vuxna och äldre.
Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att avslå föreningen Pergah Co. ansökan om 250 000 kronor i föreningsbidrag för 2021 med motiveringen föreningen inte har en utpräglad verksamhet i Spånga-Tensta och inte heller har sin lokala hemvist i stadsdelsområdet.
Bilagor
Föreningen Spånga folkdansgille har inom utsatt tid inkommit med en ansökan om 40 000 kronor i föreningsbidrag för 2021. Föreningens syfte är att levandegöra svensk bygdekultur, främst genom dans och dräkter.
Förvaltningen anser föreningen bedriver verksamhet som syftar till att öka antalet kulturella evenemang i stadsdelsområdet. Förvaltningen bedömer även att föreningen genom sin kulturella verksamhet kompletterar förvaltningens kultur och fritidsverksamhet.
Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att delvis bevilja föreningen 30 000 kronor i föreningsbidrag för 2021.
Bilagor
Ärendet utgår
Föreningen Geesgud har inkommit med en ansökan om 200 000 kronor i föreningsbidrag för 2021. Bidraget ska finansiera utflykter, läxhjälp, lovaktiviteter, sykurs, datakurs och föreläsningar.
Föreningen Geesgud inkom den 21 december med ansökan om 200 000 kronor i föreningsbidrag för 2021. Sista ansökningsdag för föreningsbidrag var den 31 november 2020. Med anledning av för sent inkommen ansökan föreslår förvaltningen att nämnden beslutar att avslå ansökan om föreningsbidrag.
Bilagor
Varje år genomför staden en brukarundersökning inom socialpsykiatrins sysselsättningsverksamheter. Årets resultat visar en positiv utveckling jämfört med föregående år i de flesta av frågorna i enkäten. Den positiva utvecklingen är störst i de frågor som rör nöjdheten med det stöd som den enskilde brukaren får.
Det framträder skillnader i svaren mellan de som har fått hjälp att besvara frågorna och de som har besvarat frågorna på egen hand. I vissa frågor är skillnaderna stora vilket ger anledning till att vidare analysera orsaken till detta.
Bilagor
Inkommet medborgarförslag om en ny hundrastgård i grönområdet mellan Tensta och Rinkeby, även kallat Spångadalen.
Bilagor
Information, nämndens och förvaltningens frågor
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under december 2020 och januari 2021
Godkännande av förfrågningsunderlag avseende nytt parkavtal för upphandling av entreprenör
Anmälan av protokoll och domar/beslut
Överflytt av vårdnad till särskild förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § föräldrabalken (FB)