Möte 2022-01-27
-
1
Godkännande av dagordning samt val av justerare och dag för justering
-
Kommunstyrelsen har skickat en remiss om tillämpningsanvisningar för köhantering inom särskilt boende för äldre till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd för yttrande.
Förvaltningen ställer sig bakom revidering av riktlinjerna för köhanteringen inom särskilt boende.Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
284kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ett utkast till lagrådsremiss om nya könstillhörighetslagar till stadsdelsnämnden. Utkastet till lagrådsremiss innehåller förslag om att två nya lagar, Lagen om vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen och Lagen om ändring av det kön som framgår av folkbokföringen ska ersätta Lagen om fastställande av könstillhörighet i vissa fall (1972:119). Det föreslås även en del förändringar i andra lagar kopplat till detta. Syftet är att särskilja processen kring könstillhörighet avseende folkbokföringen från processen för kirurgiska ingrepp i könsorganen. Det övergripande målet är att en ändring av det kön som framgår av folkbokföringen som huvudregel ska bygga på självbestämmande. Förvaltningen har inga synpunkter på förslagen då de inte bedöms få några konsekvenser för kommunal verksamhet.
Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsledningskontoret föreslår att staden provar att under perioden maj-december 2022 införa en modell för kvalitetspremie inom hemtjänsten. Förslaget innebär att äldrenämnden ges i uppdrag att ansvara för uppföljning av de tre föreslagna kvalitetsindikatorerna. De indikatorer som föreslås är kontinuiteten i den personal som den enskilde träffar, andelen arbetade timmar som utgörs av timavlönade medarbetare och medarbetarnas utbildningsnivå. Vidare föreslås att kommunstyrelsen ges i uppdrag att betala ut kvalitetspremien i slutet av året till de utförare som uppfyller kriterier i enlighet med stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Äldrenämnden ges i uppdrag att tillsammans med kommunstyrelsen utvärdera försöket med kvalitetspremie inom hemtjänsten.
Förvaltningen ser överlag positivt på idén om en kvalitetspremie inom hemtjänsten, men vill understryka vikten av noggrann uppföljning av modellen samt att systemet är robust mot manipulation och inte medför en administrativ börda.Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
484kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsledningskontoret riktlinjer om mutor och representation är vägledande för förvaltningens arbete. Utifrån granskning i årets revision om intern kontroll för 2021 har det uppmärksammats att riktlinjer om mutor och representation behöver antas av nämnden. Förvaltningens förslag är att nämnden beslutar om att stadens riktlinjer om mutor och representation ska vara styrande i arbetet.
Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
Planförslaget innebär att norra delen av Bromstens idrottsplats bebyggs till förmån för skol- och idrottsverksamhet. Skolan ska primärt tjäna för de elever som tillkommer i samband med utbyggnaden av den intilliggande Bromstensstaden.
Förvaltningen är positiv till att det tillskapas en F-6 skola och är positiv till att trafiksäkerheten ökas kring Duvbovägen och vid anslutande vägar så att elever och personal kan ta sig till skolan på ett trafiksäkert sätt. Stadsdelsförvaltningen vill dock att berörda förvaltningar tar ett gemensamt grepp för att minska risken att hämtning och lämning vid den nya skolan sker med bil.
Enligt detaljplaneförslaget kommer en femårig evakueringsperiod bli nödvändig för Bromstens IK. Stadsdelsförvaltningen förutsätter att stadsbyggnadskontoret kommer överens med föreningen om en evakueringslösning. När idrottshallen står klar kommer detta innebära en möjlighet till inomhusträning under vintertid för föreningar i närområdet.
Förvaltningen efterlyser också en dialog kring grönkompensationsåtgärder för den ianspråktagna parkmarken vid den tillkommande transformatorstationen.
I övrigt har stadsdelsförvaltningen inga synpunkter.Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
302kb Ladda ner dokument
-
7
Ordförandebeslut enlig 6 kap 39 § kommunallagen om att stadsdelsnämndens sammanträde hålls inom stängda dörrar
Med anledning av att Folkhälsomyndigheten konstaterat att det finns samhällsspridning av covid-19 i Stockholm och att uppmaningen är att minska de sociala kontakterna beslutar ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd att sammanträdet 2022-01-27 inte ska vara öppet för allmänhet.
Ordföranden har samrått med nämndens vice ordförande Rashid Mohammed (V) och de är överens om att mötet ska hållas stängt. Sammanträdet kommer att hållas i förvaltningshuset, Fagerstagatan15Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Det sammanfattande omdömet för dagverksamheten inom äldreomsorgen i Spånga Tensta är att 96 procent är nöjda, vilket är en fortsatt utveckling från 89 procent år 2020 och 84 procent år 2019. För staden totalt är det sammanfattande omdömet 95 procent år 2021.
I Spånga-Tensta så är det 9 svarande, i jämförelse med 19 personer föregående år. Svarsfrekvensen blir för Spånga-Tensta 33 procent och för staden totalt är svarsfrekvensen 55 procent. I och med att det är få svarande i Spånga-Tensta så får det beaktas vid analys av resultatet.
Årets undersökning, som staden ansvarat för, visar sammantaget att brukarna i staden överlag är nöjda med dagverksamheterna eftersom de flesta påståenden ligger på över 90 procent, vilket gäller för Spånga-Tensta också.
Nästa års brukarundersökning genomför av Socialstyrelsen i januari och februari 2022.Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
42mb Ladda ner dokument
-
-
Under hösten 2021 deltog Stockholm stad för första gången i Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) nationella brukarundersökning inom verksamhetsområdet funktionsnedsättning; daglig verksamhet, gruppboende och serviceboende. När det gäller undersökningarna inom hemtjänst yngre och korttidsvistelse/korttidshem har Stockholm stad genomfört undersökningarna.
När det gäller området hemtjänst för personer under 65 år så har Spånga Tensta högst nöjdhet bland brukarna i staden med 89 procent. Brukarna anser sig få gott bemötande, känner sig trygga och nöjda med aktiviteter och mat.
För personer som bor i serviceboende så upplever de sig mer nöjda än staden i övrigt. Däremot kan kommunikationen mellan personal och brukare utvecklas.
Brukarna i gruppboende känner sig i genomsnitt mer nöjda än föregående år i flera frågor och Spånga-Tenstas sammanlagda resultat är bättre än resultatet för staden som helhet. En negativ trend har dock skett rörande upplevd diskriminering, trygghet och bemötande. Resultatet visar att andelen män känner sig något mer trygga än kvinnor. Kvinnorna verkar trivas något bättre än männen.
I daglig verksamhet är brukarna i Spånga-Tensta generellt lite mindre nöjda än staden i övrigt. Brukare inom privat regi upplever sig vara mer nöjda på fler områden än brukarna i egen regi. Fler kvinnor än män känner sig trygga med personalen.
I korttidsvistelse/korttidshem är brukarna mer nöjda med än staden i övrigt. De anser sig få rätt stöd och vara med och bestämma. Däremot önskar de bättre bemötande av biståndshandläggarna.Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
59mb Ladda ner dokument
-
53mb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stad genomför årligen en medborgarundersökning men på grund av Covid-19 genomfördes den inte år 2020. Enkäten är uppdelad på dels frågor om den egna stadsdelen samt dels frågor om staden som helhet. Resultaten för Spånga-Tensta redovisas i ärendet utifrån ett urval av årets resultat. Prioriteringar av utvecklingsområden framgår av verksamhetsplanen för 2022.
Bilagor
-
202kb Ladda ner dokument
-
-
Inkommit medborgarförslag gällande hinderbana vid Småbrukarvägen i Sundby.
Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
194kb Ladda ner dokument
-
316kb Ladda ner dokument
-
271kb Ladda ner dokument
-
231kb Ladda ner dokument
-
775kb Ladda ner dokument
-
-
Näringslivsrådets protokoll från den 15 oktober 2021 anmäls.
Bilagor
-
Protokoll från den 16 mars 2019 och den 21 september 2021 anmäls.
Bilagor
-
16
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under december 2021
-
17
Information, nämndens och förvaltningens frågor
-
18
Anmälan av protokoll och domar/beslut
-
19
Upphörande av umgängesbegränsning enligt 14 § 3 st LVU
-
20
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § Föräldrabalken
-
21
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § föräldrabalken (FB)
-
22
Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 9 § FB
-
§ 22
Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 9 § FB