Det finns inga sammanträden att visa än
Inget protokoll har publicerats
Godkännande av dagordning samt val av justerare och dag för justering
En remiss från kommunstyrelsen har inkommit. Remissen avser kulturnämndens förslag på strategi för stadens nattklubbar och livescener. I budget 2020 fick kulturnämnden flera uppdrag som på olika sätt syftade till att stärka förutsättningarna för en nattlivs-och livescensvänlig stad. Uppdragen delades med flera andra förvaltningar och bolag i staden. Förslaget till strategi för nattklubbar och livescener svarar sammanhållet på dessa uppdrag.
Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget om strategi för nattklubbar och livescener. Strategin ger en god överblick över arbetet med att utveckla en attraktiv stad för boende, besökare, näringsliv och aktörer inom området.
Förvaltningen anser dock att det finns ett behov att ytterligare förtydliga rollen som Spånga-Tensta stadsdelsområde, och övriga ytterstadsområden, har i utvecklingen av staden som en nattklubbs-och livescensvänlig stad och på vilket sätt lokala förutsättningar och utmaningar på bästa sätt kan tillgodoses och nyttjas i det arbetet.
Ärendet är ett remissvar rörande Slutbetänkande av Utredningen om språk- och samhällskunskapskrav för svenskt medborgarskap och andra frågor om medborgarskap (USSMA). Slutbetänkandet innehåller förslag om
Där utöver föreslås att Migrationsverket ska handlägga alla typer av medborgarskapsärenden och att avgiften för anmälan om medborgarskap ska höjas.
Förvaltningen är positiv till att barns och vuxnas rättigheter och intressen skyddas genom de utökade möjligheterna att avslå en ansökan om befrielse från svenskt medborgarskap som ett skydd mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Förvaltningen bedömer att det är positivt att det är en myndighet som får ansvar för handläggning av alla medborgarskapsärenden. Detta torde förenkla för de enskilda individer som berörs.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat Mer relevant än någonsin – biblioteksplan för Stockholms stad 2022-2025 (dnr 2021/850).
Kulturförvaltningens har tagit fram ett förslag till ny biblioteksplan som utgår från stadens vision Möjligheternas Stockholm och Här är världen större – biblioteksplan 2016-2020.
I förslaget formuleras fem strategiska förflyttningar för biblioteksverksamheten där mångfald, innovationer, nytänkande och tillgänglighet är ledord. Biblioteksplanen ska bidra till en stad som är världsledande i att leva upp till barnrätt och mänskliga rättigheter.
Förvaltningen anser att de fem strategiska inriktningar som föreslås i biblioteksplanen lever upp till stadens vision och i många delar är en innovativ plan för att möjliggöra för ett öppet och tillgängligt bibliotek för alla. Förvaltningen menar att dessa strategiska förflyttningar gynnar stadsdelsområdets invånare och ligger väl i linje med planen att samlokalisera biblioteket och medborgarkontor på Tenstagången.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden beslutar att överlämna tjänsteutlåtandet som svar på remissen.
Bilagor
Socialnämnden har begärt yttrande från Spånga-Tensta stadsdelsnämnd gällande serveringstillstånd för Oyu Margad AB.
Oyu Margad AB har serveringsstället Sushi spot på Spångatorg 4.
Utifrån en lokalområdessynpunkt bedömer stadsdelsförvaltningen att ett serveringstillstånd för restaurang Sushi Spot inte anses föranleda social eller annan olägenhet för närområdet.
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd överlämnar stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande som remissvar till socialförvaltningens tillståndsenhet.
Bilagor
Under årets andra tertial har konsekvenserna av pandemin och sjukdomen covid-19 fortsatt att påverka nämndens verksamheter, vilka har anpassats utifrån lokala behov. Utgångspunkten har varit att begränsa smittspridningen med särskilt fokus på riskgrupper och att upprätthålla prioriterade verksamheter. Nämnden har haft beredskap för en eskalerande situation och kontinuerligt planerat utifrån tillgänglig information och bedömning av läget. En viktig del i arbetet har varit att förstärka myndigheternas budskap.
Spånga-Tensta stadsdelsnämnds långsiktiga mål är att bidra till ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart samhälle. Verksamhetsplanen för Spånga-Tensta stadsdelsnämnd anger inriktningen för nämndens verksamhet under 2021 och bygger på kommunfullmäktiges tre inriktningsmål, stadsövergripande styrdokument och målen i Agenda 2030. Utifrån målen arbetar nämnden för att öka invånarnas delaktighet i samhället, stärka tryggheten och bidra till en hållbar ekonomi och miljö. Kommunfullmäktiges inriktningsmål bedöms uppnås helt.
Bilagor
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har ingått samarbeten med fem föreningar i form av överenskommelser om idéburet offentligt partnerskap (IOP). Detta är en återredovisning av samverkansöverenskommelsen med Verdandi.
Verdandi har i stort uppfyllt åtaganden inom de prioriterade samverkansområdena. Dock har pandemin inneburit att föreningen har fått anpassa verksamheten efter gällande restriktioner, vilket inneburit att vissa aktiviteter inte kunnat genomföras som planerat eller har fått genomföras på ett pandemianpassat sätt.
Förvaltningen förslår att stadsdelsnämnden godkänner redovisningen av samverkansöverenskommelsen med Verdandi.
Bilagor
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har ingått samarbeten med fem föreningar i form av överenskommelser om idéburet offentligt partnerskap (IOP). Detta är en återredovisning av samverkansöverenskommelsen med Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta.
Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta har i stort uppfyllt åtaganden inom de prioriterade samverkansområdena. Dock har pandemin inneburit att föreningen har fått anpassa verksamheten efter gällande restriktioner. Detta har inneburit att vissa aktiviteter inte kunnat genomföras som planerat eller genomförts på ett pandemianpassat sätt.
Förvaltningen förslår att stadsdelsnämnden godkänner redovisningen av samverkansöverenskommelsen med Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta.
Bilagor
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har ingått samarbeten med fem föreningar i form av överenskommelser om idéburet offentligt partnerskap. Denna redovisning gäller samverkansöverenskommelsen med Spånga Blå Band.
Spånga Blå Band har i stort uppfyllt de åtaganden som överenskommelsen omfattar. Trots pandemin har föreningen genomfört det planerade programmet för 2020, dock med vissa begränsningar och anpassningar utifrån gällande restriktioner.
Förvaltningen förslår att stadsdelsnämnden godkänner redovisningen av samverkansöverenskommelsen med Spånga Blå Band.
Bilagor
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har ingått samarbeten med fem föreningar i form av överenskommelser om idéburet offentligt partnerskap (IOP). Detta är en återredovisning av samverkansöverenskommelsen med Grannstöd Spånga-Tensta.
Grannstöd Spånga-Tensta har utifrån pandemins begränsningar uppfyllt överenskomna åtaganden. Det har under året inneburit en begränsning av antalet genomförda observationspass. Dock genomfördes cirka 100 pass under året.
Förvaltningen förslår att stadsdelsnämnden godkänner redovisningen av samverkansöverenskommelsen med Grannstöd Spånga-Tensta.
Bilagor
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutade 2021-08-26, § 19, att överlämna ett medborgarförslag avseende tillskapandet av en vattenlekplats i Spånga By till förvaltningen för beredning.
Förvaltningen delar förslagsställarens bild av att minigolfbanan är nedgången. Förvaltningen anser dock att det i dagsläget inte finns behov av tillskapandet av en vattenlekplats i Spånga By. Däremot anser förvaltningen att det finns behov av att rusta upp den befintliga minigolfbanan på platsen. Förvaltningen avser återkomma med förslag om hur detta skulle kunna hanteras och finansieras, i samband med verksamhetsplanen för 2022.
Sammantaget föreslår förvaltningen att medborgarförslaget ska avslås.
Bilagor
Stadsdelsnämnden utsåg den 4 januari 2021 ledamöter och ersättare i näringslivsrådet. Ordföranden Björn Rydstedt (C) har begärt att entledigas från sitt uppdrag i näringslivsrådet. Den vakanta platsen ska tillsättas.
Stadsdelsnämnden utsåg den 4 januari 2021 ledamöter och ersättare i brottsförebyggande rådet. Ledamoten Björn Rydstedt (C) har begärt att entledigas från sitt uppdrag i brottsförebyggande rådet. Den vakanta platsen ska tillsättas.
Bilagor
Kommunerna har en skyldighet att rapportera gynnande beslut enligt 9 § lagen om stöd till vissa funktionshindrade (LSS) samt 4 kap 1 § socialtjänstlagen (SoL) som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum. Kvartalsvis rapportering sker enligt 28 f-g §§ LSS samt 16 kap 6f § SoL till Inspektionen för vård och omsorg, socialförvaltningen, äldreförvaltningen och stadsrevisionen.
Förvaltningen har rapporterat enligt de anvisningar som finns. Under kvartalet har 66 beslut rapporterats som ej verkställda, verkställda eller avslutade utan verkställighet inom verksamhetsområdena stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), äldreomsorg (SoL) och omsorg om personer med funktionsnedsättning (SoL). Verksamhetsområdet individ- och familjeomsorg har inga ej verkställda beslut att rapportera för kvartalet.
45 av de totalt 66 beslut som har rapporterats avser äldreomsorgen. Orsaken till att merparten av besluten inte har kunnat verkställas i tid är att de enskilda har valt att pausa eller tacka nej till insatser på grund av covid-19.
Bilagor
Inkommit medborgarförslag gällande staket vid Bällstaån, utsträckning jämte Åkerteggränd, Sidvallsgränd och Plogbillsgränd.
Bilagor
Med anledning av att Folkhälsomyndigheten konstaterat att det finns samhällsspridning av covid-19 i Stockholm och att uppmaningen är att minska de sociala kontakterna beslutar ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd att sammanträdet 2021-09-30 inte ska vara öppet för allmänhet. Ordföranden har samrått med nämndens vice ordförande Rashid Mohammed (V) och de är överens om att mötet ska hållas stängt. Sammanträdet kommer att hållas i förvaltningshuset, Fagerstagatan15.
Information, nämndens och förvaltningens frågor
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under augusti 2021
Anmälan av protokoll och domar/beslut