Möte 2020-09-24
-
1
Godkännande av dagordning samt val av justerare och dag för justering
-
Alexandra Mattson Åkerström (V) och Robert Mjörnberg (V) har till kommunstyrelsen inkommit med en motion om att tillgängliggöra demokratin. Motionen har remitterats till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd för yttrande senast 2020-10-20. Motionärerna menar att staden inte lever upp till målsättningen om att personer med funktionsnedsättning har rätt att delta i demokratin på samma villkor som andra. Motionärerna lämnar fyra förslag som ska bidra till att tillgängliggöra demokratin.
Förvaltningen välkomnar förslag som syftar till att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. Förvaltningen anser att ett namnbyte på stadens funktionshinderråd till funktionsrättsråd kan bidra till att belysa kopplingen mellan funktionshinder och mänskliga rättigheter. Förvaltningen instämmer vidare med motionärerna om behovet av att bredda deltagandet i funktionshinderrådet för att nå en god representation av befolkningen i stadsdelsområdet. Dock anser förvaltningen att rekryteringsinsatser för att nå ut till nya representanter är något som ligger inom ramen för funktionshindersorganisationernas befintliga uppdrag och att staden därför inte ska tilldela medel för detta.
För övrigt instämmer förvaltningen i motionärernas förslag om att staden behöver bedriva ett arbete för att tillgängliggöra offentliga handlingar för personer med funktionsnedsättning.Bilagor
-
210kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
Clara Lindblom (V) har till kommunfullmäktige inkommit med en motion om en handlingsplan för att bekämpa trångboddhet. Kommunstyrelsen har remitterat motionen till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Övriga remissinstanser är stadsledningskontoret, exploateringsnämnden, socialnämnden, stadsbyggnadsnämnden, Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, Skärholmens stadsdelsnämnd, Stockholms stadshus AB, Akademikerförbundet SSR Stockholms stad, Fryshuset, Hyresgästföreningen Stockholms stad, Rädda barnen, Stockholms stadsmission och Vision Stockholms stad.
I motionen lyfts att trångboddheten ökat under de senaste 20 år och kan antas ha negativa konsekvenser. Förslaget i motionen är ta fram en stadsövergripande handlingsplan för att bekämpa trångboddheten.
Bilagor
-
193kb Ladda ner dokument
-
186kb Ladda ner dokument
-
-
Miljö- och hälsoskyddsnämnden har fått i uppdrag av kommunfullmäktige att ta fram en strategi för stadens arbete med biologisk mångfald. Handlingsplanen var i februari 2020 ute på kontorsremiss inom staden där förvaltningen ombads inkomma med synpunkter på framtagen strategi.
Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning ställer sig överlag positiv till de revideringar som genomförts i handlingsplanen. De förslag som stadsdelsförvaltningen lämnade i kontorsyttrandet har arbetats in i nuvarande förslag till handlingsplan.
Det nya förslaget innehåller bland annat ett förtydligande stycke om invasiva främmande arter samt en reviderad ansvarsfördelning. Förvaltning ser positivt på revideringarna, men vill förtydliga behovet av en övergripande strategi i staden för arbetet med invasiva arter.
Förvaltningen ser positivt på att platsspecifika åtgärder i samverkan med miljöförvaltningen tas fram och att en plattform för goda exempel förmedlas. Förvaltningen föreslår även att utpekade åtgärder och ansvar kan implementeras i respektive organisations verksamhetsplan under miljöprogrammets mål för en kontinuerlig uppföljning.Bilagor
-
205kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat Stockholms stads strategi för arbetsmarknadsinsatser till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Övriga remissinstanser är stadsledningskontoret, socialnämnden, utbildningsnämnden, Stockholms Stadshus AB, kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågor, Almega Kompetensföretagen, arbetsförmedlingen, Famna, Samordningsförbundet Stockholms stad och de övriga stadsdelsnämnderna.
Strategin syftar till att definiera stadens långsiktiga arbete med arbetsmarknadsinsatser, målsättningar, prioriteringar och vägledande principer. Syftet är också att visa på samband med andra politikområden, stadens roll i arbetsmarknadspolitiken och ansvarsfördelning inom staden.
Förvaltningen ställer sig positiv till den framtagna strategin.
Bilagor
-
214kb Ladda ner dokument
-
673kb Ladda ner dokument
-
-
Avfallsnämnden har, genom Stockholm Vatten och Avfall, tagit fram ett nytt förslag till avfallsplan för Stockholms kommun 2021-2024. Avfallsplanen 2021-2024 är i stort en revidering av den föregående avfallsplanen för perioden 2017-2020.
Förvaltningens synpunkter och förslag berör flera olika områden i avfallsplanen. Förvaltningen anser att en viktig åtgärd för att arbetet med avfallsplanen ska uppnås är att varje verksamhet ska implementera utpekade åtgärder i respektive verksamhetsplan för att sedan följas upp i verksamhetsberättelserna.
Förvaltningen vill påpeka att kommunikation och samverkan med civilsamhället och berörda förvaltningar inom staden i olika former är en viktig del i arbetet att motverka nedskräpning och uppnå förbättrad avfallshantering. Stadsdelsförvaltningen eftersöker därför samordnande och centrala funktioner som särskilt driver arbetet kring nedskräpningsproblematiken runt ÅVC och klädinsamlingskärl samt arbetar mot förekomst av tjuvtippar av farligt avfall i stadsdelsområdet.
Därutöver behöver även tydliga ansvarsfördelningar mellan SVOA och övriga förvaltningar fastställas avseendearbetet med nedskräpning i marin miljö. Förvaltningen anser att underhåll av stadens vattendrag måste prioriteras och driftansvar måste förtydligas.Bilagor
-
304kb Ladda ner dokument
-
691kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknadsdepartementet har remitterat betänkandet Kommuner som utförare av tjänster åt Arbetsförmedlingen- en analys av de rättsliga förutsättningarna till Stockholms stad med en inbjudan att komma med synpunkter.
Kommunstyrelsen har remitterat betänkandet till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Övriga remissinstanser är stadsledningskontoret, arbetsmarknadsnämnden, Skarpnäcks stadsdelsnämnd, Södermalms stadsdelsnämnd och samordningsförbundet Stockholms stad.
I betänkandet föreslås bland annat förtydliganden av kommunernas befogenheter på arbetsmarknadsområdet och förslag som ska stärka förutsättningarna för konkurrens på lika villkor mellan kommuner och andra fristående aktörer när kommuner deltar i upphandlingar eller valfrihetssystem.
Förvaltningen ställer sig positiv till utredningen.Bilagor
-
212kb Ladda ner dokument
-
-
Justitiedepartementet har remitterat utkast till lagrådsremiss ”Slopad straffrabatt för unga myndiga vid allvarlig brottslighet” till Stockholms stad med inbjudan att lämna synpunkter.
Kommunstyrelsen har remitterat utkastet till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Övriga remissinstanser är stadsledningskontoret, socialnämnden, Skarpnäcks stadsdelsnämnd och Södermalms stadsdelsnämnd.
I utkastet till lagrådsremiss lämnas förslag på att den så kallade ungdomsreduktionen ska avskaffas om det för brottet är föreskrivet fängelse i ett år eller mer. Detsamma föreslås gälla vid exempelvis försök, förberedelse eller stämpling till ett sådant brott.
Vidare föreslås att vissa allvarliga brott, till exempel mord eller våldtäkt mot barn inte ska kunna preskriberas om brottet begåtts av någon som fyllt 18 år.Bilagor
-
222kb Ladda ner dokument
-
890kb Ladda ner dokument
-
-
9
Svar på remiss - "Departementspromemorian" Stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende – förslag till bestämmelser rörande bl.a. omedelbar placering, sekretess och skolgång
Socialdepartementet har remitterat departementspromemorian Stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende – förslag till bestämmelser rörande bland annat omedelbar placering, sekretess och skolgång till Stockholms stad med en inbjudan att komma med synpunkter.
Kommunstyrelsen har remitterat betänkandet till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Övriga remissinstanser är stadsledningskontoret, socialnämnden, utbildningsnämnden, Skarpnäcks stadsdelsnämnd och Södermalms stadsdelsnämnd.Bilagor
-
213kb Ladda ner dokument
-
864kb Ladda ner dokument
-
-
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har från kommunstyrelsen emottagit remiss om ”Stockholms stads riktlinjer avseende förenings- och kulturbidrag”. Sista svarsdatum är satt till 1 september 2020.
För att säkerställa att bidrag inte ges till föreningar/organisationer som har en verksamhet som står i strid med samhällets grundläggande värderingar om respekt för alla människors lika värde och enskildas grundläggande fri- och rättigheter har stadsledningskontoret tagit fram riktlinjer avseende förenings- och kulturbidrag. Av riktlinjerna framkommer att nämnderna ska föra in ett demokrativillkor i sina riktlinjer eller rutiner för handläggning av förenings- och kulturbidrag. Demokrativillkoret konkretiseras i riktlinjerna genom att bidrag inte ska lämnas till en förening/organisation om den eller någon av dess företrädare, inom ramen för verksamheten:- utövar våld, tvång eller hot eller på annat otillbörligt sätt kränker den enskildes grundläggande fri- och rättigheter,
- diskriminerar eller på annat sätt bryter mot principen om alla människors lika värde,
- rättfärdigar, främjar eller uppmanar till sådana ageranden som anges i 1 eller 2, eller
- motarbetar det demokratiska styrelseskicket.
Förvaltningen anser att förslaget till riktlinjer är väl genomarbetat och har inga synpunkter på ändringar och föreslår att nämnden tillstyrker remissen.
Bilagor
-
196kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
554kb Ladda ner dokument
-
Kommunstyrelsen har remitterat ”Riktlinjer avseende lokalupplåtelser – demokrativillkor, som är ett förslag på stadsövergripande riktlinjer för lokaluthyrning som möter stadens demokrativillkor, till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd för yttrande.
Förvaltningen ser överlag positivt på att demokratikrav vid lokalupplåtelser konkretiseras genom tydliga riktlinjer och som innebär en gemensam utgångspunkt för samtliga nämnder vid uthyrning. På så sätt skapas en välbehövlig samsyn kring frågorna över staden. Vidare anser förvaltningen att riktlinjerna överlag är välformulerade och kommer att kunna utgöra ett stöd i handläggningen av frågor om lokalupplåtelser.
Förvaltningen efterfrågar dock förtydligande i riktlinjerna om hur kontroller ska genomföras proportionerligt.Bilagor
-
222kb Ladda ner dokument
-
634kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Som ett led i att ersätta förskolelokaler med tillfälliga bygglov i stadsdelen Solhem planeras för en ny förskola med tre avdelningar och mottagningskök på Bifrostvägen 2-6. Förskolan ska inledningsvis tjäna som evakueringsenhet för Skydraget och Harspåret och mot senare delen av 2020-talet permanentas som en egen enhet.
Bilagor
-
1015kb Ladda ner dokument
-
-
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd antog 2019-06-13, § 9, riktlinjer för föreningsbidrag i Spånga-Tensta. I riktlinjerna fastslås dels vilka generella villkor som ansökande föreningar och organisationer ska uppfylla för att kunna tilldelas föreningsbidrag, dels hur den formella processen kring ansökningarna ska genomföras. Inom ramen för detta anger riktlinjerna att ansökningar om föreningsbidrag ska vara förvaltningen tillhanda senast den 15 oktober varje år. Riktlinjerna anger även att beslut om föreningsbidrag ska ske i samband med nämndens behandling av verksamhetsplanen, om inte annat meddelas.
Nämnden beslutade även 2020-05-28, § 3, att beviljade föreningsbidrag för verksamhetsåret 2020 inte ska återkrävas för de fall där aktiviteter inte kunnat genomföras som en följd av coronaviruset och Covid-19.
Förvaltningen föreslår mot bakgrund av ovanstående samt den pågående pandemin att nämnden beslutar att fastställa sista ansökningsdatum för föreningsbidrag 2021 till 30 november 2020.Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
-
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd uppdrog vid nämndens sammanträde den 28 maj 2020 till förvaltningen att bereda inkommet medborgarförslag rörande uppförande av ett utegym på ängen bakom Arrendevägen i Sundby.
Förvaltningen anser att stadsdelsområdet är i behov av ytterligare utegym, då det i dagsläget bara finns två stycken i Spånga-Tensta, vid Lundaängarna och Spånga IP.
Idrottsförvaltningen planerar att anlägga ett utegym i Hjulsta.
Ett ytterligare utegym planeras som en del av ombyggnaden av Palmérsparken, i distriktet Flysta. Sammantaget kommer alltså Spånga-Tensta stadsdelsområde inom ett par år att ha fyra utegym. Förvaltningen vill invänta uppförandet av de planerade utegymmen för att därefter uppskatta behovet när dessa är driftsatta.Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd uppdrog vid nämndens sammanträde den 23 april 2020 till förvaltningen att bereda inkommet medborgarförslag rörande dels uppförande av en ny lekplats på gräsytan vid Byvägen/Bergbostigen, dels uppförande av olika informationsskyltar.
Förvaltningen anser sammantaget att de i förslaget utpekade informationsskyltarna är i behov av uppdatering och att det är rimligt att dessa därför byts ut.
Avseende uppförande av en ny lekplats vid Byvägen/Bergbostigen anser förvaltningen att behovet i området kommer att täckas av upprustningen av Palmérsparken i Flysta.
Sammantaget föreslår därför förvaltningen att nämnden beslutar att delvis anta medborgarförslaget, avseende de delar som berör uppsättning av informationsskyltar vid rullstensåsen och om Solens Folk.Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
-
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutade på nämndens sammanträde den 17 augusti 2020 att uppdra till förvaltningen att bereda inkommet medborgarförslag rörande anläggandet av en ny BMX/dirt-bana i ett skogsområde i Sundby.
Förvaltningen anser sammantaget att det föreslagna området är olämpligt för uppförandet av en sådan typ av anläggning samt att behovet av BMX-liknande banor kan tillgodoses inom den kommande anläggningen av en skatepark.Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
74kb Ladda ner dokument
-
-
18
Anmälan av ordförandebeslut enligt 6 kap 39 § kommunallagen om att stadsdelsnämndens sammanträde hålls inom stängda dörrar
Ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Ole-Jörgen Persson (M) beslutar enligt 6 kap 39 § kommunallagen på nämndens vägnar, då beslutet är brådskande, att hålla sammanträdet 2020-09-24 stängt för allmänhet. Detta på grund av Folkhälsomyndighetens uppmaning att minska de sociala kontakterna med anledning av viruset covid-19. Sammanträdet kommer att hållas i Spånga Folkan, Spångavägen 353. Beslutet fattas med stöd av punkten 1.1 i stadsdelsnämndens delegationsordning.
Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
20
Redovisning av ej verkställda beslut kvartal 2 2020
-
22
Information, nämndens och förvaltningens frågor
-
23
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under augusti 2020
-
24
Kurser och konferenser
-
25
Anmälan av protokoll och domar/beslut
-
26
Upphörande av umgängesbegränsning enligt 14 § 3 st LVU
-
27
Överflytt av vårdnad till särskild förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § föräldrabalken (FB)
-
28
Begränsningar i umgänget enligt 14 § 2 st 1p LVU