Det finns inga sammanträden att visa än
Inget protokoll har publicerats
Godkännande av dagordning samt val av justerare och dag för justering
Kommunstyrelsen har överlämnat en remiss till förvaltningen att besvara som gäller motionen Följ Coronakommissionens slutsatser om äldreomsorgen! skriven av Karin Wanngård (S), Emilia Bjuggren (S) och Jan Valeskog (S). Skribenterna argumenterar kring kommissionens slutsatser om att äldreomsorgen är en fragmenterad organisation, om brister i medicinsk kompetens i omvårdnaden, om behov av högre bemanning och ökad kompetens inom yrkeskåren samt kring tillgång till skyddsutrustning. Skribenterna anser att Stockholms stad ska ta till sig av Coronakommissionens slutsatser och rekommendationer och att kommunfullmäktige ska besluta enligt 14 listade att-satser.
Pandemin har inneburit en omfattande påverkan på stadsdelsförvaltningens alla verksamheter, invånare och näringsliv. Störst påverkan har pandemin haft för äldreomsorgen. Under pandemin har förvaltningen vidtagit en lång rad åtgärder för att minska smittspridningen. Utifrån lokala behov har förvaltningen anpassat verksamheten fortlöpande.
Förvaltningen menar att staden bör invänta både stadens och Region Stockholms utvärderingar och analyser på området och utifrån dessa vidta de åtgärder som bedöms som nödvändiga. Förvaltningen framhåller vikten av att säkerställa ett bättre fungerande system för sammanhållen journalföring inom äldreomsorgen och menar att det inom ramen för verksamhets- och avtalsuppföljningar finns möjligheter att vidta åtgärder mot privata utförare som brister i efterlevnaden av kompetenskrav.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat Motion om att staden bör garantera att det finns arbetskläder till all förskolepersonal till stadsdelsnämnden. Lisa Palm (Fi) föreslår i motionen att kommunfullmäktige ska ge stadsdelsnämnderna uppdraget att tillgodose personal inom den kommunala förskoleverksamheten arbetskläder, skor samt att resurser tilldelas stadsdelsnämnder motsvarande kostnad för inköp av arbetskläder och skor.
Förvaltningen instämmer i motionens andemening om de positiva effekterna som ett stadsövergripande brukande av arbetskläder inom förskolan skulle medföra, men ser att antal praktiska problem och ekonomiska konsekvenser med förslaget.
Sammantaget anser förvaltning att frågan behöver utredas vidare för att belysa dessa.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat en skrivelse från Rashid Mohammed och Sara Stenudd (båda V) gällande kartläggning av antisemitism i skolan till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd för yttrande.
Skribenterna föreslår att Stockholms stad ska genomföra en kartläggning av antisemitismen i skolan motsvarande den som gjorts i Malmö. Skolborgarrådet har vid en pressträff meddelat att Stockholm ska genomföra en liknande undersökning under hösten 2021.
Stadsdelsförvaltningen har i uppdrag att arbeta förebyggande enligt handlingsplanen mot våldsbejakande extremism och den lokala samverkansöverenskommelsen mellan stadsdelsförvaltningen, lokalpolisen och utbildningsförvaltningen. Arbetet innebär i stort att stärka demokrati, främja positiva livsval bland barn och unga och att arbeta förebyggande kring riskfaktorer som kan leda till exempelvis radikalisering och vistelse i våldsbejakande miljöer.
Förvaltningen upplever det arbetet som överlag väl fungerande, framförallt avseende samarbetet med de kommunala skolorna i stadsdelsområdet.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat en motion (KS 2021/401) från Rashid Mohammed och Torun Boucher (V) om att skapa ett kultur- och föreningscentrum i Tensta.
Motionärerna föreslår att Tensta gymnasiums och Tensta träffs lokaler ska användas till ateljéer, replokaler, dansstudios, föreningslokaler med mera och att platsen ska bli ett nytt kluster för konstnärer och andra kulturutövare som musiker och dans- och cirkusutövare.
Vänsterpartiet i Stockholm stad yrkar därför att SISAB i samråd med kulturnämnden och fastighetsnämnden får i uppdrag att se över hur Tensta gymnasium och Tensta Träff kan utvecklas till ett kultur- och föreningscentrum.
Förvaltningen menar att oavsett verksamhetsinriktning för området är det viktigt att anta ett helhetsperspektiv på stadsdelen Tensta för att skapa en attraktiv, levande och hållbar stadsdel.
Förvaltningen föreslår att Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att överlämna tjänsteutlåtandet som svar på remissen.
Bilagor
Kommunstyrelsens har remitterat förslag om handlingsplan för skadedjurbekämpning till Spånga-Tensta stadsdelsnämnden för yttrande
Stadsdelsförvaltningen är överlag positiv till förslaget till handlingsplanen. Att bekämpa skadedjuren står i mångas intresse, både invånare, företagare, fastighetsägare, förvaltare och besökare. Förvaltningen anser att det är bra att ansvaret för bekämpningen ligger hos en förvaltning, vilket bör göra insatserna likvärdiga över hela staden.
Bilagor
Trafiknämnden har i budget 2020 fått följande uppdrag;
”Trafiknämnden ska i samarbete med kommunstyrelsen och stadsdelsnämnderna ta fram en handlingsplan för att minska klotter i staden samt, om möjligt, samverka med privata fastighetsägare.” I handlingsplanen har trafikkontoret tillsammans med stadsdelsförvaltningarna kartlagt förslag på arbetssätt som kan upprättas i syfte att minska förekomsten av nytt klotter i staden samt metoder för att kunna klottersanera på ett mer effektivt och hållbart sätt.
Förvaltningen anser sammantaget att handlingsplanen är väl genomarbetad samt att de föreslagna åtgärderna täcker många av de problem som finns med klotter i staden.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat motion att uppdra till stadsbyggnadskontoret att initiera anläggandet av nya koloniområden från Peter Wallmark (SD) till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd för yttrande.
Förvaltningen delar motionens andemening om att fler ska få tillgång till odlingsbar mark. Däremot anser förvaltningen att det finns praktiska och ekonomiska svårigheter som försvårar en implementering av motionens förslag.
Bilagor
Stadsdelsnämnden har erhållit en remiss från kommunstyrelsen på en utredning av en klimatanpassad miljöbalk för samtiden och framtiden. Stadsdelsförvaltningen är överlag positiv och ser de föreslagna åtgärderna som rimliga.
Förvaltningen vill särskilt lyfta behovet av utbildning och lättförståelig information kring de olika åtgärder som föreslås samt behovet av ytterligare utredningar i de frågor som varit utanför gränsdragningen i denna utredning.
Bilagor
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beviljade föreningsbidrag om 1 400 000 SEK för år 2020. Av de 31 föreningar som ansökte om föreningsbidrag uppfyllde 18 föreningar stadsdelsnämndens riktlinjer och beviljades bidrag. Med anledning av pandemin har föreningarna gjort olika anpassningar för att kunna bedriva verksamhet. För några föreningar har detta inneburit att all verksamhet har ställts in under året.
För att säkerställa efterlevnad av demokrativillkoret och att verksamhetens faktiska omfattning motsvarar det föreningen beviljats bidrag för har förvaltningen genomfört en extern granskning av 2020 års bidragsprocess. Resultatet från granskningen har legat som underlag till förslag till reviderade riktlinjer.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens återredovisning av föreningsbidrag för 2020 och lägger den till handlingarna.
Bilagor
I ärendet föreslås reviderade riktlinjer för nämndens bidragsgivning till verksamhet som utförs av ideella organisationer.
Bilagor
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har överlämnat inkommen skrivelse skrivelse från Rashid Mohammed m.fl. (V) och Karin Ploen (Fi) angående förskolefakturor som går till inkasso till förvaltningen för beredning. I skrivelsen lyfts frågor om hur många av förvaltningens förskolefakturor som går till inkasso och hur många familjer som berörs. Därutöver efterfrågas information om förvaltningens arbete för att säkerställa att så få fakturor som möjligt går vidare till inkasso och vad som händer då detta ändå sker.
Bilagor
I en skrivelse till nämnden från den 29 april 2021 ställer Rashid Mohammed m.fl. (V), Anna Jonazon m.fl. (S) och Karin Ploen (Fi) frågor rörande förvaltningens arbete med relationsvåld. I tjänsteutlåtandet besvarar förvaltningen de frågor som ställs. Förvaltningen ser en uppgång i antal ärenden rörande relationsvåld och bedömer att det finns resurser att möta den ökade efterfrågan. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens svar på skrivelsen.
Bilagor
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har mottagit ett medborgarförslag rörande uppförande av en park för skate-, inlines- och kickbikes-åkning vid Lundaängarna i stadsdelen Solhem.
Under åren 2006-2017 har Spånga-Tensta stadsdelsnämnd emottagit sex olika medborgarförslag gällande byggen av skateramper i Sundby, Solhem, Bromsten, Tensta och Spångadalen. Förvaltningen har varit positiva till samtliga förslag men har på grund av olika orsaker fått avslå de tidigare medborgarförslagen.
Vid nämndens sammanträde 12 mars 2020, § 13, uppdrog nämnden till förvaltningen att utreda möjligheten att uppföra en skateramp i Tenstadalen, som ett sätt att knyta ihop stadsdelen med en anläggning som troligtvis lockar unga från hela stadsdelsområdet, samt att söka investeringsmedel för detta.
Förvaltningen har identifierat ett område i närheten av Faringeplan och Spånga IP som särskilt lämpligt, och har äskat medel för projektering och uppförande av en skate-anläggning där.
Förvaltningens bedömning är att ovanstående anläggning uppfyller behovet av skate-relaterade anläggningar och att en ny sådan inte behöver uppföras vid Lundaängarna.
Bilagor
Sammantaget prognostiseras en budget i balans efter resultatöverföringar. Prognoserna innehåller flera osäkerhetsfaktorer med anledning av den pågående pandemin. Redovisning av konsekvenserna för nämnden rapporteras mer utförligt i samband med tertialrapport 2.
Utredningen om stärkt rätt till personlig assistans har haft i uppdrag att se över vissa frågeställningar inom personlig assistans enligt LSS. Utredningen har remitterats till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och ska vara kommunstyrelsen tillhanda senast 2021-08-17. Utredningen föreslår åtgärder på tre områden som sammantaget ska leda till att kontinuiteten och förutsägbarheten inom personlig assistans och assistansersättning ökar:
• Förstärkt stöd vid behov av sjukvårdande insatser.
• Nya grundläggande behov
• Stärkt assistans för barn
Förvaltningen ställer sig huvudsakligen positiv till utredningens förslag om stärkt rätt till personlig assistans till förstärkt stöd vid behov av sjukvårdande insatser och förslag till nya grundläggande behov. Förvaltningen ser dock risker med utredningens förslag om att införa en ventil som innebär att barn i vissa fall kan beviljas kommunalt finansierad personlig assistans med hänvisning till barnets bästa även om behovet av hjälp är litet. Förvaltningen bedömer att förslaget kommer att leda till oklarheter kring vilka barn som kan uppfylla kriterierna för insatsen personlig assistans då ”barnets bästa” är ett oprecist bedömningskriterium.
Bilagor
Under 2021 har Origo Group på uppdrag av Stockholms stad genomfört brukarundersökningar för vårdnadshavare med barn i förskola/familjedaghem. Undersökningen är en totalundersökning och riktas till samtliga vårdnadshavare med barn i förskola/familjedaghem i Stockholms stad (kommunal och enskild regi).
Den totala svarsfrekvensen för Spånga-Tensta stadsdelsområde för 2021 är 66 procent. För de kommunala förskolorna i Spånga-Tensta är svarsfrekvensen 68 procent och för de enskilt drivna förskolorna 58 procent.
Svarsfrekvensen i Spånga-Tensta är på samma nivå som stadens totala resultat. Svarsfrekvensen har sjunkit med en procentenhet jämfört med 2020.
Undersökningen består av 28 frågor fördelade inom fem olika områden; ”sammanfattande omdöme”, ”utveckling och lärande”, ”normer och värden”, ”samverkan med hemmet” samt ”kost, rörelse och hälsa”. I Spånga-Tensta stadsdelsområde är vårdnadshavarna generellt sett mindre nöjda än 2020, skillnaden är 1-4 procentenheter per område. Jämfört med staden totalt är vårdnadshavarna i stadsdelen generellt sett lika nöjda 2021.
Undersökningen visar att vårdnadshavare till flickor och pojkar har en liknande uppfattning om det egna barnets möjligheter i förskolan. Svaren visar att nöjdheten är på samma nivå eller skiljer sig 1-3 procentenheter.
Analys av förskoleundersökningens resultat lämnas i samband med Tertialrapport 2, T2.
Bilagor
Ordförandebeslut enlig 6 kap 39 § kommunallagen om att stadsdelsnämndenssammanträde hålls inom stängda dörrar
Inkommit medborgarförslag rörande att skapa en vattenlekplats i Spånga By. Förslagsställaren anser att den nuvarande minigolfbanan är nedgången och att den inte används i så stor omfattning. Istället föreslås att en vattenlekplats skapas på platsen.
Bilagor
Anmälan av tjänstemannabeslut fattade på delegation
Information, nämndens och förvaltningens frågor
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under juni och juli 2021
Anmälan av protokoll och domar/beslut
Förvaltningen har fått i uppdrag av stadsdelsnämnden att genomföra en entreprenadupphandling av stödboende och boende med särskild service för socialpsykiatrins målgrupp samt den öppna träffpunkten för personer med psykisk ohälsa. Målet med upphandlingen är att teckna avtal med en leverantör som kan bedriva verksamheten med god kvalitet, med ett boendenära perspektiv som fokuserar på individen och säkerställa en stabil organisation för driften.
Förvaltningen har valt att genomföra upphandlingen i form av en innovationsupphandling där ett särskilt fokus lagts på följande områden som bedöms bidra till kvalitet i verksamheterna: återhämtningsperspektivet, digitalt utanförskap, sysselsättning och hälsa.
Upphandlingen sker i samarbete med serviceförvaltningen och socialförvaltningen.
Begränsningar i umgänget enligt 14§ 2 st 1p LVU