Det finns inga sammanträden att visa än
Inget protokoll har publicerats
Godkännande av dagordning samt val av justerare och dag för justering
Inom ramen för storstadssamverkan som bedrivs mellan Stockholm, Göteborg och Malmö identifierades ett behov av samverkan mellan kommunerna kring personer som har behov av att tillfälligt bo i annan kommun i samband med avhopp från ett kriminellt nätverk. Detta föranledde ett arbete som inkluderade såväl medarbetare som arbetar operativt men även strategiskt med målgruppen samt jurister i alla tre städer. Arbetet resulterade i ett avtal som syftar till att reglera samverkan så att den kommun där en avhoppare är tillfälligt bosatt verkställer – för hemkommunens räkning – gynnsamma och hållbara insatser som utgör stöd för den enskilde avhopparen för att förhindra en återgång i kriminalitet.
Avtalet omfattar endast insatser som avser stöd inom avhopparverksamhet enligt definition § 6 i avtalet och inte eventuella behov av andra insatser såsom hemtjänst och försörjningsstöd.
I avtalet framgår även att Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd planeras sammanläggas under våren 2023.
Förvaltningen föreslår att Spånga-Tensta stadsdelsnämnd godkänner det föreslagna avtalet Avtal om samverkan för insatser till avhoppare.
Bilagor
Sammanträdestiderna 2023 är föreslagna med hänsyn till den föreslagna tidplanen för nämndernas arbete med bokslut och verksamhetsberättelse, budgetunderlag, uppföljning av budget och verksamhetsplan.
Bilagor
Länsstyrelsen fördelar varje år statsbidrag till kommunens verksamhet med personligt ombud för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Ansökan om statsbidrag för 2023 avser kostnader för en heltidstjänst.
Bilagor
I oktober 2022 har stadsdelsförvaltningen genomfört verksamhetsuppföljning i utförarverksamhet för Spånga-Tensta hemtjänst i kommunal regi.
Hemtjänsten bedöms ha goda förutsättningar att bedriva en trygg och säker vård och omsorg med brukarna i fokus. De brister som har identifierats genom uppföljningen avser ett flertal rutiner där dessa helt eller delvis saknas och som behöver åtgärdas inom uppföljningsområdena:
Ledningssystemet för det systematiska kvalitetsarbetet
Riskanalys
Samverkan
Processer och förankring
Vidare behöver verksamheten arbeta med att uppdatera genomförandeplaner och säkerställa processen mellan genomförandeplaner och social dokumentation för att ytterligare säkra verksamhetens kvalitetsarbete.
En första uppföljning av de direkta åtgärder som verksamheten behöver vidta utifrån uppföljningens resultat kommer att genomföras under kvarvarande del av året. De långsiktiga åtgärderna kommer kontinuerligt följas upp fram till nästa uppföljningstillfälle under nästkommande år.
Bilagor
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete ställer krav på den eller de nämnder som ansvarar för ledningen av socialtjänsten att inrätta ett ledningssystem för det systematiska kvalitetsarbetet. Förvaltningen har uppmärksammat att det finns behov av att ersätta nämndens ledningssystem från 2012 utifrån rekommendationer från stadsrevisionen, utifrån samordning med stadens nya kvalitetsprogram och behov av en tydlig koppling till stadens system för målstyrning. Förvaltningens förslag till nytt ledningssystem för socialtjänsten innehåller bland annat förtydligande av chefer och medarbetares ansvar och en ökad transparens i förhållande till nämnden genom årliga kvalitetsberättelser och verksamhetsuppföljningar av utförarverksamhet som rapporteras till nämnden. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens förslag till ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete för socialtjänstens verksamheter inom Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och att detta ersätter tidigare ledningssystem från 2012.
Bilagor
Månadsrapport Ekonomi
Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning mottog den 21 juli 2022 ett medborgarförslag gällande utflykter och aktiviteter till platser utanför Spånga-Tensta stadsdelsområde. Förslagsställaren vill att förvaltningen anordnar med utflykter till bland annat Kolmården och Tom Tits Experiment.
Förvaltningen ser positivt både på att det finns ett intresse av att besöka platser ute i landet samt på anordna utflykter till så många som möjligt inom befintlig verksamhet.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
Medborgarförslag gällande skyltar och information med anledning av ny lag om elsparkcyklar inkom till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd 2022-08-03.
Bilagor
Svar på medborgarförslag gällande att forsla utrensat sly och kvistar till stadsdelens koloniträdgårdar
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutade 2022-10-27 att ge förvaltningen i uppdrag att bereda ankommet medborgarförslag gällande forsling av utrensat sly och kvistar till stadsdelens koloniträdgårdar. I medborgarförslaget lyfts en förfrågan om få använda avfall som ved och ris, från stadsdelens parkskötsel, som ett positivt inslag i koloniträdgårdarnas tillåtna byggnation. Förvaltningen framhåller att dagens parkskötsel hanterar avfall på ett ansvarsfullt och regelrätt vis och avråder från forsling ved och ris till koloniträdgårdarna med hänvisning till risk för smitta och spridning av oönskade element, samt förlust av insatser för främjande av biologisk mångfald.
Förvaltningen föreslår mot bakgrund av det att stadsdelsnämnden beslutar att avslå medborgarförslaget.
Bilagor
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutade 2022-03-31 att ge förvaltningen i uppdrag att bereda ankommet medborgarförslag gällande belysning i Bifrostparken. Medborgarförslaget lyfter en förfrågan om mer och bättre ljus i Bifrostparken. Förvaltningen avråder från ytterligare ljusinstallationer med hänvisning till att det redan finns god belysning på platsen och att ytterligare belysning skulle medföra negativa konsekvenser för närboende och den biologiska mångfalden.
Sammantaget föreslår förvaltningen att Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att avslå medborgarförslaget.
Bilagor
Förvaltningen ser mycket positivt på det inkomna medborgarförslaget. Pulkabacken vid Solhöjden i Tenstadalen är populär bland barn och unga i alla åldrar, och en fullt fungerande belysning skulle gynna platsen och dess brukare mycket.
Tidigare lystes pulkabacken upp från eftermiddagen till kvällen, men belysningen har sedan flera år tillbaka varit släckt beroende på en misstänkt skadad elkabel. Förvaltningen har återkommande undersökt möjligheterna att reparera belysningen bland annat mot bakgrund av att utomhusaktiviteterna ökade markant under pandemin. Reparationsplanerna försvåras dock av att området är behäftat med fornlämningar som begränsar både felsökning och eventuellt arbete. Förvaltningen har under 2021 ansökt om trygghetsinvestering för att försöka avhjälpa problemet, men tyvärr avslogs ansökan. Förvaltningens ambition är att antingen reparera belysningen eller på annat sätt tillse att tillräcklig belysning installeras i backen. Detta är en prioriterad fråga under 2023.
Med hänvisning till ovanstående föreslår förvaltningen att medborgarförslaget kan anses besvarat.
Bilagor
Slutrapporten visar det samlade resultatet av årets vattenkvalitetsmätningar och inspektionsrapporter. Analys av vattenprover har genomförts under plaskdammssäsongen, 1 juni –31 augusti, där prover har tagits i stadsdelens plaskdammar.
Bilagor
Äldreförvaltningen har genomfört kvalitetsobservationer vid det privata äldreboendet Villa Solhem som drivs av Vardaga.
Observationerna har fokuserat särskilt på tre olika processer: personlig omvårdnad, mat och måltider samt stimulans och vila.
Verksamheten visade på kvaliteter inom bland annat trygghet och säkerhet, tillgänglighet och kompetens. Men verksamheten kan utvecklas vidare genom att i genomförandeplanerna utförligare beskriva de enskildas individuella intressen, behov av stimulans och vad som är meningsfullt för dem. Detta för att bättre kunna utforma och erbjuda gemensamma och individuella aktiviteter utifrån de enskildas behov och förutsättningar i syfte att skapa en meningsfull tillvaro. Den digitala teknikens möjligheter kan också utvecklas i utbudet av aktiviteter, både i grupp och enskilt.
Förvaltningen ser positivt på att äldreförvaltningen genomför kvalitetsobservationer vid kommunala och privata vård- och omsorgsboenden inom Spånga-Tensta stadsdelsområde.
Resultatet visar på många kvaliteter i vård- och omsorgsboendet. Utvecklingsområdena ger inte förvaltningen skäl till att gå vidare med uppföljning av verksamheten.
Bilagor
Kommunerna har en skyldighet att rapportera gynnande beslutenligt 9 § lagen om stöd till vissa funktionshindrade (LSS) samt 4 kap 1 § socialtjänstlagen (SoL) som inte verkställts inom tre
månader från beslutsdatum. Kvartalsvis rapportering sker enligt 28 f-g §§ LSS samt 16 kap 6f § SoL till Inspektionen för vård och omsorg, socialförvaltningen, äldreförvaltningen och stadsrevisionen.
Förvaltningen har rapporterat enligt de anvisningar som finns.
Under kvartalet har 21 beslut rapporterats som ej verkställda, verkställda eller avslutade utan verkställighet inom verksamhetsområdena stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), äldreomsorg (SoL) och omsorg om personer med funktionsnedsättning (SoL). Verksamhetsområdet individ- och familjeomsorg har inga ej verkställda beslut att rapportera för kvartalet.
12 av de totalt 21 inrapporterade besluten avser stöd och service till vissa funktionshindrade enligt LSS eller SoL. Orsaken till att merparten av besluten inte har kunnat verkställas i tid är att de enskilda tackar nej eller inte har valt utförare. I något enstaka fall har den enskilde valt att pausa eller tacka nej till insatser på grund av covid-19.
Bilagor
Vartannat år genomför Stockholm stad Stockholmsenkäten – en enkätundersökning om ungdomars levnadsvanor. Stockholmsenkäten syftar till att ge en uppfattning om hur olika normbrytande beteenden förändras över tid.
Resultatet visar att brott och utsatthet för brott minskar över tid. Den upplevda tryggheten i bostadsområdet minskar generellt i staden, men bland flickor i årskurs 9 och flickor och pojkar i år 2 på gymnasiet i Spånga-Tensta ses en positiv utveckling där tryggheten ökar. Tobaks- och nikotinbruket har ökat sedan mätningen 2018. Flickors snusande i gymnasiet år 2 har ökat från 2 procent 2018 till 19 procent 2022. När det gäller psykisk ohälsa fortsätter flickor att må sämre än pojkar och könsskillnaderna ökar till följd av att flickor rapporterat ett allt sämre mående. Resultatet från Stockholmsenkäten bidrar till att tydliggöra skillnader mellan könen, vilket är en viktig kunskap i det fortsatta förebyggande arbetet.
Stadsdelsförvaltningen föreslår att Spånga-Tensta stadsdelsnämnd godkänner redovisning av Stockholmsenkäten 2022 och lägger redovisningen till handlingarna.
Bilagor
Medborgarförslag gällande fler lokaler för medborgare och föreningar.
Bilagor
Anmälan av tjänstemannabeslut fattade på delegation
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under november 2022
Information, nämndens och förvaltningens frågor
Anmälan av protokoll och domar/beslut
Överklagande av tingsrättsdom om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 § föräldrabalken (FB)
Överklagande av tingsrättsdom om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 § föräldrabalken (FB)