Möte 2020-12-17
-
1
Godkännande av dagordning samt val av justerare och dag för justering
-
Kommunstyrelsen har remitterat revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Övriga remissinstanser är stadsledningskontoret samt resterande stadsdelsnämnder.
Kommunfullmäktige har beslutat att utfärda riktlinjer för nämndens verksamhet för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg. Dessa riktlinjer är ett stöd för de biståndshandläggare som fattar myndighetsbeslut inom socialtjänstens äldreomsorg till personer som är 65 år och äldre och som kan vara i behov av bistånd enligt socialtjänstlagen (2001:453) (SoL) eller lagen (1993:387) om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). Riktlinjerna fungerar som ett komplement till gällande lagstiftning och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd, m.fl.
Nuvarande riktlinjer är fastställda av kommunfullmäktige den 11 december 2017.Bilagor
-
197kb Ladda ner dokument
-
746kb Ladda ner dokument
-
-
Skolbiblioteksplan för skolor och förskolor i Stockholms stad 2021-2024 har remitterats till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd för yttrande. Planen ska ersätta skolbiblioteksplan 2017-2020. Syftet med planen är att verka för ökad likvärdighet gällande tillgång till bibliotek i skola och förskola. Stadsdelsförvaltningen ser positivt på förslaget till skolbiblioteksplan 2021-2024. Särskilt positivt ser förvaltningen på förtydligandet av ansvaret mellan de olika aktörerna samt att planen lägger vikt vid förstärkt samverkan mellan pedagogisk personal och bibliotek. Förvaltningen ställer sig även positiv till att det i förslaget till skolbiblioteksplan framgår tydligare vilken roll förskolan har i att utveckla barns digitala kompetens.
Bilagor
-
212kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
186kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
Tina Kratz, Cicci Herrström och Maria Ljuslin, alla Vänsterpartiet, har inkommit med en motion daterad 11 juni 2020 som avser förskolans barngrupper och arbetsvillkor för barn och personal. Motionärerna för fram att förskolan är ålagd en viktig kompensatorisk uppgift för att skapa jämlika förutsättningar för alla barn samt att förskolepersonalens möjligheter till kompetensutveckling är avgörande för att kunna säkerställa en likvärdig och en kompensatorisk förskola. I motionen föreslås åtta åtgärder som motionärerna anser är nödvändiga för att nå löftena om minskade barngrupper, målen i Lpfö18 och målet om förbättrad arbetsmiljö i förskolan.
Bilagor
-
259kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
Tenstadalen kommer att rustas upp under de kommande två åren inom projektet för Grönare Stockholm. I samband med Tenstadalens upprustning har trafikkontoret även identifierat behovet av att huvudstråket för gång- och cykelvägen genom dalen behöver breddas med upp till 1,5 meter.
Efter genomfört projekt kommer en värdeöverföring göras av anläggningskostnaderna från trafikkontoret till stadsdelsförvaltningen. Detta beror på att cykelstråket ligger på parkmark och i dagsläget inte klassas som ett pendlingscykelstråk i stadens cykelstrategi.
Stadsdelsförvaltningen bedömer att en värdeöverföring av kapitalkostnaderna för anläggandet av gång- och cykelvägen är genomförbart under förutsättning att trafiknämnden fattar likalydande beslut.
För det fall cykelstråket i samband med kommande revidering av cykelplanen uppgraderas och klassas som pendlingsstråk kommer värdeöverföring inte bli nödvändig. Trafikkontoret kommer då att ansvara för cykelstråket i anläggningsregistret och behålla ansvaret för kapitalkostnaden.Bilagor
-
556kb Ladda ner dokument
-
-
Sedan den förra förskolan på Gullingeplan 30 brann ner 2013 har det funnits ett behov av en permanent ersättningslösning i området. En förändring av detaljplanen medger nu en nybyggnation i två plan på samma plats som den tidigare förskolan. Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning har tillsammans med SISAB arbetat fram ett förslag på en ny permanent förskola, enligt konceptet framtidens förskola, på platsen. Förvaltningen föreslår därför att Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att godkänna beställningen av en ny förskola med fem avdelningar på Gullingeplan 30 i enlighet med förslagshandlingarna från SISAB.
Bilagor
-
253kb Ladda ner dokument
-
-
Förskoleverksamheten på Spånga Stationsväg 83 ingår i Solhems förskolor och har tre avdelningar i ett plan. Byggnaden är en paviljong som står på tillfälligt bygglov på parkmark. Bygglovet löper ut mars 2022 och någon vidare förlängning av bygglovet medges inte då byggnaden då stått i maximala 15 år. 2020 års befolkningsprognos för Solhem visar också på ett vikande underlag den kommande perioden. Således kommer byggnaden att avvecklas och de berörda barnen erbjuds plats på närliggande enheter. Ur ett verksamhetsperspektiv är det bra att gå ur en lokal inför sommaruppehållet för att slippa avbryta mitt i en termin, därför föreslår förvaltningen att stänga ner förskolan hösten 2021.
Bilagor
-
193kb Ladda ner dokument
-
-
Ett minskande barnantal i Tensta, kostsamheten och sårbarheten i mindre enheter samt en förestående evakuering föranleder att förvaltningen föreslår att avveckla förskoleverksamheten på Tensta Allé 18. Verksamheten på den öppna förskolan påverkas inte av nedläggningen.
Bilagor
-
200kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholmsenkäten genomförs vartannat år och är en enkätundersökning som riktar sig samtliga elever i Stockholms stad som går årskurs 9 och år 2 på gymnasiet. Stockholmsenkäten är en stadsövergripande undersökning om ungdomars levnadsvanor med 103 frågor som syftar till att kartlägga ungdomars drogvanor, psykisk hälsa, upplevelse av trygghet, tendenser till kriminalitet samt risk- och skyddsfaktorer. Enkäten syftar också till att ge lokala data om ungas livsvillkor som grund för det förebyggande arbetet.
Enkäten över staden som helhet visar att elever som uppger sig ha använt narkotika någon gång har ökat något sedan 2016 års mätning i alla grupper. Årets analyser visar också att tillgången till narkotika har ökat sett över hela staden.
Ungdomar i ytterstadsområden känner sig generellt mer otrygga än ungdomar i staden i stort. I likhet med övriga stadsdelar i staden rapporterar pojkar i Spånga-Tensta genomgående betydligt högre grad av upplevd trygghet i det egna bostadsområdet, jämfört med flickor, som har låga resultat.
Enkäten visar vidare att sammansatt index ”God psykisk hälsa” fortsätter att sjunka och ligger i 2020 års mätning på de lägsta nivåerna hittills och då framför allt bland elever i årskurs 9. Den psykiska hälsan är ojämlikt fördelad mellan könen där flickor redovisar en sämre sammantagen psykisk hälsa. Denna tendens återspeglas också i Spånga-Tensta stadsdelsområde.
I Spånga-Tensta uppger de allra flesta elever i både åk 9 och gymnasiets år 2 att de inte använder tobak, båda grupperna redovisar högre siffror jämfört med staden. En hög andel av ungdomar i Spånga-Tensta uppger att de inte dricker alkohol precis som i föregående års mätningar.Bilagor
-
245kb Ladda ner dokument
-
-
Sammantaget prognostiseras ett överskott mot budget om 1,0 mnkr efter resultatöverföringar. Prognoserna innehåller fortfarande osäkerhetsfaktorer, främst med anledning av att kompensation för extraordinära kostnader utifrån den pågående pandemin ännu inte är fastställd. Pandemin har på ett omfattande sätt påverkat nämndens verksamheter, medarbetare, invånare och näringsidkare på kort tid. De verksamhetsmässiga och ekonomiska konsekvenserna kommer med stor sannolikhet att förändra nämndens förutsättningar under en längre period. Redovisning av konsekvenserna för nämnden kommer att rapporteras mer utförligt i samband med årets verksamhetsberättelse.
Bilagor
-
677kb Ladda ner dokument
-
-
Protokoll från den 4 mars 2020 anmäls.
Bilagor
-
14
Information, nämndens och förvaltningens frågor
-
16
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under november 2020
-
17
Kurser och konferenser
-
Protokoll från sociala delegationen den 7 december 2020 och den 10 december 2020 samt från stadsdelsnämndens slutna del den 26 oktober 2020 anmäls.
-
§ 10
Månadsrapport för november 2020 - Ekonomi