Stockholmsenkäten genomförs vartannat år och är en enkätundersökning som riktar sig samtliga elever i Stockholms stad som går årskurs 9 och år 2 på gymnasiet. Stockholmsenkäten är en stadsövergripande undersökning om ungdomars levnadsvanor med 103 frågor som syftar till att kartlägga ungdomars drogvanor, psykisk hälsa, upplevelse av trygghet, tendenser till kriminalitet samt risk- och skyddsfaktorer. Enkäten syftar också till att ge lokala data om ungas livsvillkor som grund för det förebyggande arbetet.
Enkäten över staden som helhet visar att elever som uppger sig ha använt narkotika någon gång har ökat något sedan 2016 års mätning i alla grupper. Årets analyser visar också att tillgången till narkotika har ökat sett över hela staden.
Ungdomar i ytterstadsområden känner sig generellt mer otrygga än ungdomar i staden i stort. I likhet med övriga stadsdelar i staden rapporterar pojkar i Spånga-Tensta genomgående betydligt högre grad av upplevd trygghet i det egna bostadsområdet, jämfört med flickor, som har låga resultat.
Enkäten visar vidare att sammansatt index ”God psykisk hälsa” fortsätter att sjunka och ligger i 2020 års mätning på de lägsta nivåerna hittills och då framför allt bland elever i årskurs 9. Den psykiska hälsan är ojämlikt fördelad mellan könen där flickor redovisar en sämre sammantagen psykisk hälsa. Denna tendens återspeglas också i Spånga-Tensta stadsdelsområde.
I Spånga-Tensta uppger de allra flesta elever i både åk 9 och gymnasiets år 2 att de inte använder tobak, båda grupperna redovisar högre siffror jämfört med staden. En hög andel av ungdomar i Spånga-Tensta uppger att de inte dricker alkohol precis som i föregående års mätningar.
Bilagor