Möte 2023-11-16
-
1
Godkännande av dagordning och tid för justering
-
11
Svar på medborgarförslag om en fritidsgård, disco och ett spelhus för personer med funktionsvariationer
-
16
Protokoll från rådet för funktionshinderfrågor 2023
-
20
Anmälningsärende – inkomna rapporter och beslut enligt Lex Sarah, SoF och ÄO
-
En skrivelse angående helhetsgrepp för framkomlighet i Bromma har inkommit från Moderaterna.
-
23
Ansökan om serveringstillstånd Salladsmagasinet
-
24
Protokoll från social delegation 2023
-
25
Avvikelse vid läkemedelshantering
-
26
Avvikelse vid läkemedelshantering
-
27
Avvikelse vid läkemedelshantering
-
28
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
§ 1
Godkännande av dagordning och tid för justering
-
Inom avsnitt allmänna ärenden föreslås en ny delegation 1.45 som ger förvaltningschefen möjlighet att besvara remisser i nämndens ställe när svar inte kan ges inom remisstiden och anstånd inte kan erhållas.
Inom avsnitt ekonomiskt bistånd föreslås fler nya delegationer kopplade till kapitel 9 i socialtjänstlagen.
Mindre justeringar av delegater och omfattning av delegation föreslås i avsnitt 10. missbruk, 12. Individ- och familjeomsorg – socialpsykiatri och 13. Omsorg om personer med funktionsnedsättning – barn och vuxna.Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Sociala delegationen är ett utskott till nämnden som beslutar i ärenden som innebär myndighetsutövning mot enskild. Stadsdelsnämnden utser sju ledamöter och fyra ersättare inom stadsdelsnämnden för ett år i taget, varav fyra ledamöter från majoriteten och tre ledamöter från oppositionen. Med anledning av
att Fredrik Strelert (S) avsagt sig uppdraget som ledamot i stadsdelsnämnden kan han inte längre tjänstgöra i nämndens utskott social delegation. Nämnden har att utse en ny ersättare i sociala delegationen.
Socialdemokraterna har föreslagit att Petter Jennervall (S) blir ny ersättare i sociala delegationen istället för Fredrik Strelert (S).Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
§ 7
Remissvar - Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2024-2028, KS 2023/791
I stadens budget för 2023 angavs att kommunstyrelsen ska revidera Programmet för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2018-2023. Områden som lyfts fram tydligare i denna revidering är bland annat barnperspektivet, hur programmet bidrar till stadens arbete med
agenda 2030, gruppen äldre, gruppen som bara har insatser enligt socialtjänstlagen, personer med psykiska funktionsnedsättningar, den särskilda utsattheten för våld och diskriminering samt vikten av att ha ett hälsoperspektiv i arbetet.
I framtagandet av Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2024-2029 har utvärderingen av nuvarande program beaktats. Det reviderade programmet ger stöd till Bromma stadsdelsnämnd i arbetet med att förverkliga stadens mål för det funktionshinderspolitiska arbetet. Förslag om att ta fram tillämpningsanvisningarna som ska ge förslag på aktiviteter och indikatorer välkomnas av förvaltningen som stöd i arbetet med verksamhetsplaneringen.
Bromma stadsdelsförvaltning ställer sig positiv till remissen om reviderat Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2024-2029.Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
Näringsidkare med serveringsstället Salladsmagasinet ansöker för Salladsmagasinet om stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang och uteservering, måndag-söndag kl. 11:00-21:00. De ansökta alkoholdryckerna är vin och andra jästa alkoholdrycker samt starköl. Salladsmagasinet är belägen på Follingbogatan 32A i Beckomberga.
Stadsdelsförvaltningen finner inte att serveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Årsprognosen 2023 är positiv med 10,6 mnkr efter fond. Den positiva avvikelsen förklaras i huvudsak till följd av den buffert som finns hos stadsdelsdirektören med 12,4 mnkr och att funktionshinderomsorgen visar en positiv avvikelse med 6,7 mnkr. Individ och familjeomsorg har ekonomiska utmaningar till följd av placeringar och har en negativ prognos med 4,2 mnkr. Förskolan dras med höga hyresökningar och inflationseffekter och har en negativ avvikelse med 6,5 mnkr. Äldreomsorgen redovisar ett positivt resultat med 5,3 främst då volymerna ej kommit upp till väntade nivåer.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna har inkommit med en skrivelse kring bristande språkkunskaper hos medarbetarna i stadsdelens förskolor. Sverigedemokraterna önskar svar på frågor kring kunskapsnivån, hur många medarbetare som har bristande språk, vilka åtgärder som planeras och om det finns planer på att införa språktester vid rekrytering.
Förvaltningen redogör i svaret på skrivelsen deras bild kring kunskapsnivån i svenska språket och vilka åtgärder de har vidtagit. Därtill lyfter förvaltningen andra utmaningsområden som påverkar rekryteringen av nya medarbetare.Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
I en skrivelse daterad 2023-09-28 har Findel Madison (SD) framfört synpunkter kring bristande underhåll av Lillsjönäs gård. Tunastiftelsen förvärvade gården av Stockholms stad 2021 och marken upplåts med tomträtt.
Stadsdelsnämnden är inte ägare av fastigheten och har således inte rådighet över frågan. Det är upp till exploateringsnämnden att avgöra om tomträttshavaren brutit mot avtalsvillkoren.Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Redovisning av inkomna lex Sarah-rapporter från verksamheter i egen regi och information om rapporter från verksamheter som drivs i enskild regi samt beslut enligt lex Sarah tagna under perioden 2023-10-07 – 2023-10-26.
Från verksamheter inom egen regi har en rapport inkommit gällande en händelse enligt lex Sarah och fyra beslut har fattats enligt lex Sarah.
Från verksamheter som drivs i enskild regi har en lex Sarah-rapport inkommit.Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
En skrivelse angående helhetsgrepp för framkomlighet i Bromma har inkommit från Moderaterna och Kristdemokraterna. Skrivelsen lyder enligt följande:
Trafiken vid Brommaplan har länge varit kantad av problem som påverkar såväl fotgängare som cyklister samt de som är beroende av bilen. Framkomligheten till, från och inom Bromma lämnar betydligt mer att önska. Vår bedömning är att den planerade utbyggnaden av bussfilen vid Brommaplan (i tidsbesparande syfte) inte står i paritet till den trafikstockning det kommer innebära för biltrafiken från Ekerö under rusningstrafiken på morgonen. Detta i ett redan ansträngt länge med långa bilköer.
På samma sätt är åtgärderna för cykelbanor vid Alviksplan ännu ett exempel på hur trafiken kommer att begränsas med långa köer som resultat. Samtidigt som det är av stor vikt att cykelförbindelserna från Bromma in till staden förbättras, får inte ombyggnationen resultera i att framkomligheten till och från Bromma försämras för andra.
Vi vill se ett helhetsgrepp om framkomligheten till, från och inom Bromma. Bara så kommer människors möjligheter att smidigt kunna ta sig fram öka, samtidigt som trafiken blir tryggare för alla. Genom ett helhetsgrepp för trafiken skulle förutsättningarna förbättras för ökad tillgänglighet, kortare och säkrare resor samt minskade utsläpp. Det skulle vara bra för alla brommabor.