Möte 2024-10-24
-
1
Godkännande av dagordning och tid för justering
-
15
Svar på remiss - Serveringstillstånd Ygbergs Mat AB
-
20
Sammanställning lex Sarah – beslut och inkomna rapporter 2024 – SoF och ÄO
-
23
Protokoll från planeringsrådet 2024
-
24
Protokoll från förvaltningsgruppen 2024
-
25
Protokoll rådet för funktionshinderfrågor 2024
-
28
Nämndens och förvaltningens frågor
-
29
Sociala delegationens protokoll 2024
-
30
Avvikelse vid läkemedelshantering
-
§ 1
Godkännande av dagordning och tid för justering
-
Medborgarförslaget lyder:
Jag vill lämna ett förslag för att förbättra för både cyklister och bilister på Gamla Bromstensvägen i Bällsta. Det är en trång gata där cyklister och bilar behöver samsas om vägen. Jag åker där både som cyklist och bilist och upplever det inte säkert då det är trångt att köra om cyklister och många farliga omkörningar görs. Mitt förslag är att bygga en cykelväg utmed tågspåret som då kan börja från Ekstocksvägen, gå bredvid Solvalla och sedan mynna ut vid den nya tvärbanestationen vid Solvalla. Behövs mer utförlig/tydlig information är ni välkomna att höra av er.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Medborgarförslaget lyder:
Det här är mitt medborgarförslag. Om nu Bromma flygplats läggs ner och marken blir tillgänglig för Stockholms stad för andra syften då är mitt förslag att vi/ni ser till att bygga ut idrottsanläggningar för primärt ungdomsidrott.
Stockholm har sett till antalet invånare ett av landets lägsta antal ”platser” för idrottande ungdom. Det är köer och brist på tider för en mängd idrotter.
Bristen leder till färre idrottande ungdomar vilket i sin tur leder till ökad ohälsa, understimulerade ungdomar som istället gör annat som leder dem på fel spår som sedan kostar staden i ett senare skede och att ungdomsidrotten hämmas i Stockholm gör att färre framgångsrika elitidrottare kommer fram. Staden har en unik chans att agera nu.
Syftet att förtäta den med bostäder för att möta bostadsbristen är hedervärd men leder inte sällan till att områden får nästan bara bostäder. För en levande, fungerande och växande storstad behövs områden insprängt med annat. Att fokusera på fler bostäder och då tänka att idrottsanläggningar sedan får tillkomma i ytterområden leder även till ökad segregation inom idrotten. Vi åker idag bil ganska långt för träning, alla har inte råd med bil och det är inte heller miljövänligt. Området i Bromma flygplats har en närhet med god kollektivtrafik vilket skulle kunna möjliggöra nyttjandet för i stort sett hela Stockholm. Missa inte den här chansen, då om vi stockholmare säljer av marken för t ex bostäder så blir det oåterkalleligt. När kommer vi nästa gång ha en sådan större yta (dessutom platt) som ämnar sig för att skapa plats för hälsa och idrott? Jag ber er att tänka långsiktigt Hoppas vi är fler som tänker lika och att staden lyssnar. Det här är en chans jag tror många ställer sig bakom!
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Medborgarförslaget lyder:
Varför får vi boende inte vara med och lämna synpunkter innan ni kör över oss. Varför göra laddplatser som inte används överhuvudtaget, det finns 6 stycken el-platser som ytterst sällan används på Björnsonsgatan. Om någon används så är det en eller två som används i dagsläget. Nu ska det göras flera el-laddplatser på Björnsonsgatan som överhuvudtaget inte kommer att användas som alls, utan kommer att försvåra för boende att parkera sina bilar.
Det är ingen som har elbilar i Blackeberg om det finns så är det firmabilar. Varför inte lägga pengarna som alla boende har nytta av istället som på alla gångvägar som är under all kritik och andra saker.Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Medborgarförslaget lyder:
Förslag att tillgängliggöra idrottshallen i Nockebyhovsskolan för hallhyra. Det råder hallbrist i Stockholm och att öppna upp tillgängliga hallar för att kunna
nyttjas utanför skolans öppettider ger dels inkomst till kommun och också bra ur medborgarperspektiv. Av oklar anledning kan man nu inte hyra Nockebyhovsskolans idrottshall vilken skulle kunna fungera för tex pingis eller gymnastik.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Medborgarförslaget lyder:
Jag är en av många som simmar i Kyrksjön från och med maj tom september. Vi är många som utnyttjar denna sagolika plats. Problemet är att Badbryggan med trappa alltid är trasig. Trappan har varit trasig i tre (3) år utan åtgärd. I augusti hände enligt uppgift en olycka med två pojkar som ramlade då tre
trappsteg saknas. Vad gjordes då… man spikade upp två brädor uppe vid bryggkanten. Verkligen farligt. Ungdomar klättrar över förstås.. har även sett vuxna göra det. Kyrksjön är en sagolik plats för många medborgare i Bromma, fågelskådare, simmare, skridskoåkare, bara koppla av en stund och njuta av naturen med mera.
En helt ny trappa måste till… den nuvarande har varit trasig till och från många, många år. Och… på vintern åker familjer med barn ofta skridskor på den isande Kyrksjön… då går man ned för trappan.. detta är verkligen viktigt att kunna utnyttja denna plats som används av väldigt många boende i Bromma. På bryggan äts ofta medhavd förtäring. Mysigt..! faktiskt Medborgarförslag är Att se till och med det snaraste skaffa en ny trätrappa ned i vattnet från
badbryggan som ligger på den norra sidan av Kyrksjön. Och kallas Badbryggan
Hälsningar med förhoppning om en renovering av trappa vid badgryggan
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Medborgarförslaget lyder:
Ett medborgarförslag nedan…
Elise Ottosen Jenssen var pionjär i ett långsiktigt arbete för att göra alla barn som föds till välkomna barn. Elise Ottesen Jensen gick modigt emot kyrka
och gammaldags moraliska fördomar i sitt drivande arbete med preventivmedelsupplysning och sexual information för 100 år sedan.
Elise Ottesen Jensen såg till att 1933 driva frågan om sexual Information och grundade RFSU. Elise Ottesen Jensen har haft stor betydelse för att kvinnors liv och vardag har förändrats till det bättre. Hennes arbete har bidragit till en mänsklig sexualitet. Till glädje för såväl kvinnor som män.
Elise Ottesen Jensen bodde i Ålsten i Bromma. I Bromma finns många platser som passar utmärkt att uppmärksamma Elise Ottesen Jensen goda förtjänster och var Bromma-boende… som i sina goda gärning och drivande förmåga viktig kvinna och borde uppmärksammas som en manifestation för Bromma.
Enligt uppgift är platser, gator,staty med mera uppmärksammande män till 87 % i Stockholm. Här kan och borde Bromma stadsdelsnämnd ändra på det…!
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
§ 8
Fyllnadsnominering till det gemensamma funktionshindersrådet för Bromma och Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnder
Funktionsrätt Stockholms stad samordnar nomineringarna till stadsdelsnämndernas, facknämndernas och bolagsstyrelsemas råd för funktionshinderfrågor i samverkan med funktionshinderföreningar inom och utanför Funktionsrätt Stockholms stad. I Bromma och Hässelby-Vällingbys råd har en ledamot (Torbjörn Dacke, FUB) avsagt sin plats i rådet och Funktionsrätt Stockholm har inkommit med en fyllnadsnominering för den platsen.
Funktionsrätt Stockholms stad nominerar följande:
Leonore Nyström från Astma- och allergiföreningen i Stockholm.Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
För att tydliggöra det grundläggande kravet att både verksamheten och aktiviteten som ansökan avser ska vara så väl partipolitisk som religiös obunden har den del som avser just detta förtydligats. Förtydligandet medför en ökad tydlighet för de som avser ansöka om föreningsbidrag från Bromma stadsdelsnämnd samt en mer rättvis och enklare bedömning för stadsdelsnämnden då beslut om de lokala föreningsbidragen ska fattas.
Genom de reviderade reglerna eftersträvar förvaltningen att det tydligt ska framgå vad som krävs av en förening för att beviljas föreningsbidrag.
Förvaltningen föreslår att nämnden antar förvaltningens förslag till reviderade regler för föreningsbidrag.Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag har inkommit till Bromma stadsdelsnämnd gällande upprustning av Äppelviken. Förslagsställaren menar att skötseln av utemiljön i Äppelvikshamnen är eftersatt och föreslår att staden ska ta fram en åtgärdsplan för att återställa miljön och skapa trygghet och tillgänglighet.
Förvaltningen instämmer med att Brommas strandpromenader ska vara trygga och tillgängliga men har vid den senaste inventeringen inte identifierat några särskilda skötselbehov på platsen, utöver det som genomförs löpande. I första hand genomförs gallring av träd som utgör en säkerhetsrisk för förbipasserande. Förvaltningen låter skott av ungträd växa upp under en femårsperiod för att sedan genomföra gallring och spara ungträd som på längre sikt ska ersätta de gamla träden. Förvaltningen ska ha önskemålet i åtanke vid planering av framtida åtgärder men ser inte behov av en särskild skötselplan för Äppelvikshamnen utöver de tjänstebeskrivningar som redan finns.Bilagor
-
Ett medborgarförslag har inkommit till Bromma stadsdelsnämnd gällande Ulvsundaskolans skolgård. Förslagsställaren vill att skolgården rustas upp i allmänhet samt att den bollplan som ligger invid skolgården ska rustas upp med konstgräs och att de trasiga fotbollsmålen ska lagas.
Stadsdelsförvaltningen ställer sig positiv till förslaget men har begränsad rådighet. Förvaltningen ansvarar för den bollplan som omnämns i förslaget men utbildningsförvaltningen ansvarar för skolgården. Nya nät till fotbollsmålen är beställda och dessa kommer att sättas upp inom kort. För att minimera spridningen av mikroplaster och skadliga kemikalier kommer förvaltningen inte att anlägga konstgräs. En konstgräsplan kräver också mer underhåll än
en grus- eller asfaltsplan, vilket bidrar till förvaltningens bedömning. Förslaget kommer att vidarebefordras till utbildningsförvaltningen för kännedom.Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag har inkommit till Bromma stadsdelsnämnd gällande önskemål om slyröjning och beskärning av träd längs Alviks strandpromenad. Förslagsställaren menar att strandpromenaden är igenvuxen och mörk samt att utsikten är skymd från sittplatserna längs parkvägen.
Förvaltningen känner till att det växer sly längs strandlinjen i Alvik. Åtgärder i form av gallring och slyröjning planeras utifrån ett femårsintervall, eller i mån av resurser. Åtgärder längs strandlinjen kommer att utföras senast under 2027. Under hösten 2024 pågår rensning längs belysta parkvägar i Alvik.Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat förslag om ny klimathandlingsplan för Stockholm, som ska gälla fram till 2030, till Bromma stadsdelsnämnd för yttrande. Klimathandlingsplanen konkretiserar stadens sex klimat(del)mål som ska nås för Stockholms klimatomställning till år 2030. Stadens klimatarbete ska ske i fem utpekade omställningsområden som är identifierade utifrån stadens arbetsprocesser och inom dessa omställningsområden finns det cirka 140 samlade åtgärder som bidrar till att nå klimatmålen.
Bromma stadsdelsförvaltning är positiv till förslaget om en ny klimathandlingsplan till 2030 och dess innehåll.Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
-
§ 14
Svar på remiss - Strategi för Stockholms utomhusbelysning. Rätt belysning, på rätt plats, vid rätt tillfälle, KS 2024
Miljö- och hälsoskyddsnämnden har på uppdrag av kommunfullmäktige och i samarbete med kommunstyrelsen, trafiknämnden och stadsdelsnämnderna tagit fram en strategi för stadens utomhusbelysning. Syftet med strategin är att möjliggöra ett stadsövergripande och gemensamt arbetssätt i förhållande till
fokusområdena biologisk mångfald, energi- och resurseffektivisering, ljusföroreningar, gestaltning och upplevd stadsbild samt trygghet och säkerhet.
Bromma stadsdelsförvaltning ser positivt på att en stadsövergripande strategi för utomhusbelysning tagits fram och konstaterar att den ligger i linje med hur förvaltningen arbetar idag men att den säkerställer en systematik och att alla fokusområden beaktas.
Förvaltningen ser att de synpunkter som lämnades i samband med kontorsremissen i början av året har inarbetats i stor utsträckning. Synpunkterna berörde bland annat förtydliganden avseende implementering och uppföljning. Förvaltningen efterfrågar centralt upphandlade ramavtal för belysningsåtgärder, byggledning och besiktning som stadsdelsförvaltningarna kan avropa ifrån.Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
-
Näringsidkare med serveringsstället Restaurang Ygbergs ansöker för Ygbergs Mat AB om stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang, söndag-torsdag kl. 11:00-00:00, stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang, fredag-lördag kl. 11:00-01:00 samt stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i uteservering, måndag-söndag kl. 11:00-23:00. De ansökta alkoholdryckerna är spritdrycker, vin, starköl och andra
jästa alkoholdrycker. Restaurang Ygbergs är belägen på Ålstensgatan 15 i Bromma. Stadsdelsförvaltningen finner inte att serveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Årets medborgarundersökning genomfördes under maj och juni. Resultaten i årets medborgarundresökning avseende Bromma stadsdelsområde bör i huvudsak ses som positivt. De svar som har lämnats av Brommabor har givit ett bättre resultat än staden som helhet för frågeområdena ”renhållning” och ”trygghet”. Resultaten avseende ”kultur” är å andra sidan sämre än för staden som helhet och för ”trafikmiljö” är frågeresultaten både bättre och sämre.
De resultat som presenteras i de många stadsövergripande undersökningar som genomförs utgör viktiga underlag för det ständigt pågående utvecklingsarbetet som stadsdelen bedriver. Precis som i utfallet för medborgarundersökningen 2023 är den statistiska säkerheten för Brommas delresultat mer osäkert än för staden i stort, vilket medför att resultaten och de slutsatser som kan dras utifrån dessa bör hanteras med en viss försiktighet. Resultaten
ger dock en indikation om vilka områden som fortsatt bör stärkas och prioriteras i stadsdelens verksamhet.Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Årsprognosen 2024 är positiv med 18,8 mnkr efter fond. Den positiva avvikelsen förklaras i huvudsak till följd av att behovet av äldreomsorg inte ökat som förväntat, att avtal förhandlats om funktionshinderomsorgen och den buffert som finns hos stadsdelsdirektören.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till detaljplan för fastigheten Fröjel 12 i Beckomberga. Planförslaget innehåller 180 bostäder fördelade på nio punkthus samt ett mobilitetshus. Den planerade bebyggelsen placeras inom området för det nedlagda kraftledningsstråket, mellan befintliga bostäder och Råcksta koloniområde. Viktiga frågor att hantera under planprocessen är dagvatten och skyfall samt spridningssamband för skyddsvärda arter.
Förvaltningen anser att förslaget innebär ett välkommet tillskott av bostäder och ser positivt på att de anläggs delvis på redan hårdgjorda ytor. Vidare anser förvaltningen att förslaget är väl anpassat till befintlig miljö genom att typologi och gestaltning inspirerats av befintlig bebyggelse och att grönska får ta plats
mellan husen och i gaturummet.
Förvaltningen ser positivt på att planen reglerar användningen natur i syfte att värna ekologiska värden och säkerställa en bibehållen spridningskorridor. Förvaltningen ser inga problem med att ta över driften för den tillkommande naturmarken förutsatt att höjder anpassas till omgivande mark och att höjd tas vid planering av åtgärder för hantering av dagvatten och skyfall.
De planerade bostäderna hade med fördel upplåtits med hyresrätt för att bidra till en balans mellan upplåtelseformer i området och därmed möjliggöra för fler målgrupper att flytta in.Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har tagit fram ett förslag till detaljplan för Abrahamsbergs bollplan i Bromma. Syftet med planförslaget är att möjliggöra anläggande av en konstgräsplan för sjuspel på befintlig grusplan. Planförslaget innebär att bollplanen regleras om från parkmark till mark för idrottsändamål. Konstgräsplanen ska vara bokningsbar för föreningslivet och ska också kunna användas av skolor och för spontanidrott. Vintertid ska konstgräsplanen fungera som spontanidrottsyta för skridskoåkning. Förvaltningen har inget att erinra gällande att markanvändningen ändras från parkmark till mark för idrottsändamål. Anläggningen behöver ges en tydlig avgränsning i mötet med parkmark för att underlätta drift och skapa tydlighet i ansvarsförhållanden. Vidare bör gående kunna passera genom och förbi området utan onödiga barriärer.
Förvaltningen förutsätter att samtliga material är godkända i Byggvarubedömningen enligt Stockholms stads krav samt att Miljöförvaltningens rekommendation för konstgräs, gummigranulat och platsgjutet gummi följs, för att minimera spridningen av mikroplast och skadliga kemikalier. I och med att bollplanen kommer att användas för schemalagd föreningsidrott ser förvaltningen att biltrafiken till och från anläggningen kommer att öka i samband med träningstillfällen och att parkeringsbehovet därmed utökas.
Förvaltningen ser positivt på att planen kommer att spolas med is vintertid för att möjliggöra användning året runt och för fler aktiviteter.Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Redovisning av inkomna lex Sarah-rapporter från verksamheter i egen regi och information om rapporter från verksamheter som drivs i enskild regi samt beslut enligt lex Sarah tagna under perioden 2024-08-28-2024-09-30.
Från verksamheter inom Brommas egen regi har två rapporter inkommit gällande händelser enligt lex Sarah och en rapport med information om lex Sarah har kommit. Ett beslut har fattats enligt lex Sarah under denna period som berör verksamheter i Brommas egen regi. Ingen information om beslut har kommit från enskild regi gällande lex Sarah.Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
En skrivelse med rubriken ”Lekpark Brålunden” har inkommit från Liberalerna. Skrivelsen lyder:
En medlem i Liberalerna Bromma besöker med jämna den nyligen upprustade Lekparken Brålunden. I samband med detta träffade vederbörande en förälder med ett barn i rullstol som hade svårigheter att ta sig upp för de nyanlagda ramperna eftersom de har skarpa och ganska höga kanter. (Se bild nedan för exempel).
Vårt förslag är ramperna ska kompletteras med slutande kanter för att underlätta för barn som av olika skäl har problem att delta i leken på grund av kanterna.
I övrigt har vi bara hört gott om ombyggnaden.
Vi har informerat medlemmen om Tycktill Appen men lovade även att lämna in förslaget till nämnden.