Möte 2024-11-21
-
1
Godkännande av dagordning och tid för justering
-
19
Svar på remiss till Bromma stadsdelsnämnd-Serveringstillstånd
-
20
Svar på remiss - Serveringstillstånd-Sthlms Dövas Förening
-
22
Svar på remiss serveringstillstånd - Italgotti AB 9.1.1-10359/2024
-
31
Nämndens och förvaltningens frågor
-
32
Sociala delegationens protokoll 2024
-
33
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken
-
§ 1
Godkännande av dagordning och tid för justering
-
Medborgarförslaget lyder:
Jag vill härmed lämna in ett medborgarförslag om att snarast förbättra trafiksäkerheten på Alpvägen 1 till 9 i Bromma. Det förekommer flera allvarliga
problem med trafiksituationen på denna sträcka, som medför stor fara för boende och passerande, särskilt barn. De problem som upplevs är följande:
• Felaktig körning: Alpvägen är enkelriktad, men många fordon kör åt fel håll, vilket ökar risken för olyckor.
• Hög hastighet: Bilar kör ofta i för hög hastighet, både i den tillåtna riktningen och mot trafiken.
• Avsaknad av trottoar: Det finns ingen riktig trottoar för gående. Fotgängare, inklusive barn, tvingas gå längs vägen och riskerar att skadas.
• Tunga transporter: Trots att detta är ett bostadsområde, körs tunga transporter längs gatan i hög hastighet, vilket ökar både olycksrisken och
bullerproblemen.
Med tanke på att barn passerar denna gata dagligen, och att det endast är en
tidsfråga innan en allvarlig olycka inträffar, kräver vi som bor här att kommunen
omgående vidtar åtgärder för att förbättra säkerheten. Våra förslag på åtgärder är
följande:
1. Farthinder: Installera farthinder längs Alpvägen för att sänka hastigheten och
förhindra fortkörning.
2. Riktig gångpassage: Anlägg en tydlig och säker gångpassage med tillhörande
trottoar, så att gående inte längre behöver dela väg med fordon.
3. Ökad skyltning och övervakning: Tydliggör enkelriktningen med förbättrad
skyltning, och överväg övervakning för att få bort de som kör mot trafiken.
Vi hoppas på en snar och positiv respons för att undvika allvarliga incidenter och
förbättra säkerheten i vårt bostadsområde.Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Medborgarförslaget lyder:
Jag och många med mig passerar dagligen Dragontorpet (Gustav III:s väg 5) mitt i Abrahamsberg och några få minuter från tunnelbanan. Torpet är ett tidigare soldattorp från 1700-talet och flyttades hit under tidigt 1800-tal. Dragontorpet har även gett Abrahamsberg sitt namn. Här bodde Abraham Phil under 1800-talets senare del. Det är en vacker och lummig plats som har stor potential.
Dragontorpet bör bli en publik mötesplats, till exempel café eller restaurang. Det skulle tillföra liv och rörelse till Abrahamsberg, öka tryggheten och ge en fin atmosfär till en idag bortglömd plats. Fastighetskontoret äger Dragontorpet, men att enbart hänvisa till det som svar bidrar inte till att detta blir verklighet. Fastighetskontoret äger ett stort antal fastigheter varav många av strategisk betydelse för staden. För Fastighetskontoret är inte detta en sådan fastighet.
Fastighetskontoret är fastighetsutvecklare men stadsdelsnämnden är stadsutvecklare. Förslaget stärker området i stort, men stadsdelen behöver vara pådrivande för att det ska bli verklighet. Jag vill att stadsdelsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att bereda medborgarförslaget och inleda en dialog med Fastighetskontoret för att gemensamt vilja hitta en aktör som kan driva en publik verksamhet, levandegöra platsen och stärka Dragontorpet som historisk byggnad för Abrahamsberg. Förslaget ska följas upp och ges återkoppling på vad förvaltningen har gjort. Förslaget har även uppmärksammats av Mitt i Bromma (nummer 34).Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Medborgarförslaget lyder:
I våras, på våra dagliga morgonpromenader, såg vi till vår stora glädje att man planterat nya tallplantor och några björkar i Nockeby. Efter några stormiga vintrar har ett mycket stort antal tallar fått svåra skador då grenarna knäckts av tung blötsnö. Därför kändes det så roligt att man från stadsdelen velat föryngra och på sikt ersätta och komplettera det skadade trädbeståndet.
Vi vill nu framföra en önskan att man gör en inventering av hur de gått för det nyplanterade trädbeståndet. Tidigt såg vi att hanhundar revirmarkerade på plantorna vilket i sig på sikt skulle varit förödande eftersom tallarna inte skulle tålt så mycket urin. Senare kunde vi konstatera att alla tallplantor förstörts genom att rådjuren fejat sina horn.
Där svåra skador på plantorna uppstått eller att de helt försvunnit vill vi be förvaltningen att plantera nya plantor samt att en skötselplan tas fram för att se till att plantorna får vatten, skyddas mot rådjursbockarnas fejande och hundars urinerande.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Medborgarförslaget lyder:
Förslaget innebär ett att staden för att dels:
- Förbättra Mälarens vattenkvalitet
- Skapa lite mer variation i Ålstensängens utformning nedre del.
Bör anlägga en sedimenterings/uppehållsbassäng på den stora dagvattenledningen, som går rakt under och genom Ålstensängen ned till Mälaren. Denna dagvattenledning avvattnar större delen av Ålsten.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Bromma stadsdelsnämnd har blivit uppsagd från Svartviksslingan 89, en av de två förskolelokaler nämnden hyr i stadsdelsområdet Minneberg. Uppsägningen för avflytt träder i kraft årsskiftet 2024-12-31. Hyresvärd för den uppsagda lokalen är bostadsrättsföreningen Tangen. De har erbjudit stadsdelsnämnden
en annan lokal på närliggande adress inom samma bostadsrättsförening. Denna lokal avser bostadsrättföreningen att rusta upp inför ibruktagande som föreslås ske den 1 januari 2025. Stadsdelsnämnden bedömer att genom inhyrning av den erbjudna lokalen fortsatt kan säkerställa behovet av förskoleplatser i området.Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Sedan en tid tillbaka har stadsdelen erfarit en ökad delaktighet från stadsdelens invånare i form av medborgarförslag, vilket förvaltning och nämnd ser positivt på. Utvecklingen har medfört ett behov av att effektivisera hanteringen av förslagen i syfte att bättre tillvarata förslagen, underlätta såväl förvaltningens som nämndens hantering av dessa samt ett tydligare samarbete med andra förvaltningar i de fall då förslagen inte berör Bromma stadsdelsnämnd.
Förvaltningen har tillsammans med presidiet utarbetat förslag på nytt arbetssätt med ambitionen att uppnå detta.Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har tagit fram ett förslag till sammanträdestider för 2025 med utgångspunkt för stadsledningskontorets tidplan för budget- och uppföljningsarbetet. Alla sammanträden, förutom den 2 januari, är öppna för allmänheten. Sammanträdet måndagen den 2 januari börjar klockan 09.00 och äger rum i förvaltningshuset på Köpsvängen 24. Övriga sammanträden äger rum i Alviks kulturhus, Gustavslundsvägen 168A.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har tagit fram ett förslag till sammanträdestider för sociala delegationen 2025. Samtliga sammanträden föreslås äga rum på torsdagar i konferensrum Brommasalen, Köpsvängen 24 med början kl 08.30.
Följande datum föreslås för 2025:
9 januari
6 februari
6 mars
10 april
8 maj
12 juni
10 juli
7 augusti
4 september
9 oktober
30 oktober
20 november
29 december (måndag)Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag har inkommit till Bromma stadsdelsnämnd om att hedra kvinnorättskämpen och Ålstensbon Elise Ottesen-Jensens gärning genom att uppföra ett minnesmärke i Bromma.
Förvaltningen ser positivt på förslagets syfte att öka representationen av kvinnor i den offentliga miljön och anser att det finns ett historiskt och kulturellt värde i att uppmärksamma fler inflytelserika kvinnor.
Kulturförvaltningen är den fackförvaltning inom Stockholms stad som ansvarar för att levandegöra och förmedla stadens historia samt ta fram nya verk till parker, gator och torg. Förvaltningen har därför vidarebefordrat förslaget till kulturförvaltningen. Om ett genomförande blir aktuellt kommer stadsdelsförvaltningen utse en lämplig plats på parkmark i Bromma.Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag har inkommit till Bromma stadsdelsnämnd gällande trappan vid badbryggan i Kyrksjöns norra del. Medborgaren menar att trappan varit trasig en längre tid utan åtgärd. Detta ska ha lett till en olycka under sommaren. Medborgaren menar att trappan fortsatt utgör en fara och föreslår att
den ersätts med en ny trappa i trä.Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
§ 12
Svar på medborgarförslag - Förbättra för cyklister och bilister på Gamla Bromstensvägen Bällsta.
Ett medborgarförslag har inkommit till Bromma stadsdelsnämnd gällande trafiksituationen för cyklister och bilister på Gamla Bromstensvägen i Bällsta. Medborgaren upplever trafiksituationen som osäker och föreslår att en cykelbana anläggs utmed tågspåret, från Ekstocksvägen till den nya tvärbanestationen vid Solvalla. Stadsdelsförvaltningen ser generellt positivt på åtgärder som bidrar till en säkrare trafikmiljö men vill understryka att trafikkontoret är den förvaltning som behöver bedöma förslagets genomförbarhet.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag har inkommit till Bromma stadsdelsnämnd gällande utvecklingen av Bromma flygplats efter flygverksamhetens avveckling. Medborgaren vill se att området byggs ut med idrottsanläggningar för primärt ungdomsidrott.
Förvaltningen delar bilden av att det finns en stor efterfrågan på idrottsanläggningar i Bromma och i Stockholm som helhet. Förvaltningen vill därför se att såväl idrottsanläggningar som parker och grönytor med möjlighet till spontanaktivitet inkorporeras i planerna för flygplatsområdets utveckling. Förvaltningen har inte rådighet i frågan men kommer att medverka i planeringen den mån vi bjuds in. Förslaget har vidarebefordrats till exploateringskontoret och stadsbyggnadskontoret som ansvarar för planeringsprocessen.Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
I ett förslag till Bromma stadsdelsnämnd föreslår en medborgare att Nockebyhovsskolans idrottshall ska göras tillgänglig för bokning. Förslagsställaren hänvisar till att det råder hallbrist i Stockholm och menar att det skulle gynna både kommunen och dess medborgare att tillgängliggöra fler idrottshallar för bokning utanför skoltid.
Förvaltningen ser positivt på ett resurseffektivt lokalutnyttjande samt till att skapa förutsättningar för en aktiv fritid för barn och unga. Förvaltningen har emellertid inte rådighet över frågan utan hänvisar till utbildningsförvaltningen som ansvarar för Nockebyhovsskolans idrottshall. Ärendet har vidarebefordrats till utbildningsförvaltningen för kännedom.Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
I en skrivelse till Bromma stadsdelsnämnd vill Sverigedemokraterna belysa brister i trafiksäkerheten längs Bällstavägen samt föreslå att farthinder som hastighetsdämpande åtgärd utreds.
Stadsdelsförvaltningen ser generellt positivt på åtgärder som bidrar till en trygg miljö och en ökad trafiksäkerhet för alla trafikantgrupper. Förvaltningen vill dock understryka att trafikkontoret är den fackförvaltning inom Stockholms stad som ansvarar för investeringar i gator och vägar samt för utveckling av
trafiksäkerheten. Förslagets lämplighet och genomförbarhet behöver därför bedömas av trafikkontoret.Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
I en skrivelse till Bromma stadsdelsnämnd efterfrågar Liberalerna, genom Hanna Wistrand och Stefan Ennerfelt, tydliggöranden avseende ansvarsgränserna mellan stadens nämnder när det kommer till tillskapandet av nya spontanidrottsytor. Vidare efterfrågar skribenterna ett mer jämställt utbud av spontanidrottsytor samt en utvecklad samverkan mellan stadsdelsförvaltningen och idrottsföreningar i Bromma.
Förvaltningen arbetar i enlighet med Stockholms stads strategi för spontanidrottsytor genom att kontinuerligt anlägga nya spontanaktivitetsytor i stadsdelsområdet med hjälp av nycklade investeringsmedel samt ansökta trygghetsinvesteringsmedel. Förvaltningen har anlagt ett tiotal nya spontanaktivitetsytor under de senaste tre åren och genomfört ett flertal enkäter för att samla in medborgarnas önskemål. Särskild hänsyn har tagits till de prioriterade målgrupperna som anges i strategin. Under våren 2024 anlades en hinderbana i Blackeberg som ett resultat av förvaltningens första medborgarbudget som riktades till Brommas grundskoleelever. Ytterligare en medborgarbudget kommer att planeras under 2025 och ett antal enkäter kommer att genomföras inför kommande parkupprustningar. Förvaltningen ska fortsatt beakta jämställdhetsperspektivet i planeringen.
Det ligger i stadsdelsförvaltningens uppdrag att anlägga spontanaktivitetsytor på parkmark medan idrottsförvaltningen ansvarar för anläggandet av bokningsbara idrottsanläggningar för föreningsidrott både inomhus och utomhus, på mark planlagd för idrottsändamål. Spontanidrott definieras i Stockholms stads strategi för spontanidrottsytor som den idrott eller motion som utförs på egen hand eller i grupp utan att någon organisatör eller instruktör anordnar eller styr verksamheten. Spontanidrottsyta definieras vidare som en iordningställd utomhusyta avsedd för idrott eller rörelse som är öppen för allmänheten, inte behöver bokas och kan nyttjas kostnadsfritt.
I de fall det inte framgår tydligt vilken typ av idrottsyta som efterfrågas i medborgarförslaget föreslår förvaltningen att en dialog fortsättningsvis upprättas med medborgaren för att diskutera förslaget innan ärendets hantering fastställs.Bilagor
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
§ 17
Svar på skrivelse från Liberalerna gällande fråga om Tertialrapport 2 2024 för Bromma stadsdelsnämnd
I en skrivelse till Bromma stadsdelsnämnd, daterad 2024-09-26, efterfrågar Hanna Wistrand (L) och Stefan Ennerfelt (L) en redogörelse från förvaltningen gällande underskott i budget hos hemtjänsten i egen regi.
Förvaltningen arbetar aktivt för att säkerställa att den prognostiserade budgeten för alla förvaltningens verksamheter bibehålls och efterlevs under året. Vid de tillfällen när uppföljning visar att underskott prognostiseras eller konstateras, görs analys om att en handlingsplan ska upprättas. Handlingsplanen ska utgöra en analys av intäkter och utgifter för att kunna identifiera orsaker så att åtgärder kan sättas in. Inom avdelning äldreomsorg konstateras att
hemtjänst i egen regi redovisar underskott. En handlingsplan är under arbete och åtgärder har identifierats. Arbetet kommer att fortgå under hösten och även vara underlag för budget 2025. Förvaltningen vill dock framföra att avdelningen i sin helhet prognostiserar att täcka underskottet. Avdelning äldreomsorg vill särskilt framför vikten av att se till avdelningen som en helhet.Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
I en skrivelse till Bromma stadsdelsnämnd har Liberalerna, genom Hanna Wistrand och Stefan Ennerfelt, föreslagit att en plan för 3x3-basket anläggs på den före detta förskoletomten på Dartanjangs gata 1, alternativt på annan plats i Annedal. 3x3 är en variant av basket som enligt skrivelsen innebär en förhållandevis låg investeringsutgift.
Skribenterna menar att Annedal är eftersatt när det kommer till möjligheter till en aktiv fritid och att en 3x3-plan innebär utökade möjligheter till både spontanaktivitet och öppna aktiviteter i samverkan med föreningslivet.
Förvaltningen delar uppfattningen att det finns en stor efterfrågan på spontanaktivitetsytor och andra fritidsaktiviteter för unga i Annedal. Det råder brist på parkmark att anlägga spontanaktivitetsytor på i och med att den parkmark som planerades i samband med områdets utbyggnad har tagits i anspråk för
utbyggnaden av Tvärbanan och Mälarbanan. Åtgärder som genomförts är anläggandet av en cykelpark intill Lönnebergaparken samt en pumptrackanläggning vid Bällstavägen. Det finns även planer på reinvesteringsåtgärder i Annedalsparken under 2025. Den före detta förskoletomten är planlagd delvis för idrottsändamål och delvis för exploateringsändamål. Stadsdelsförvaltningen förvaltar endast parkmark, vilket innebär att vi saknar rådighet över ytan. Förvaltningen för en dialog med ansvariga förvaltningar kring möjligheten att nyttja platsen tillfälligt för spontanidrott.Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
Näringsidkare med serveringsstället Bedy’s ansöker för Bedys & Hashimi AB om stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang, måndag-söndag kl. 11:00-01:00 samt om stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i uteservering, måndag-söndag kl. 11:00-22:00. De ansökta alkoholdryckerna är spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Bedy’s är belägen på Bällstavägen 199 i Bromma. Stadsdelsförvaltningen finner inte att serveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Näringsidkare med serveringsstället Alberts café & Bar ansöker för Sthlms Dövas Förening om stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap, i restaurang, måndag-söndag kl. 11:00-02:00. De ansökta alkoholdryckerna är spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Alberts café & Bar är belägen på Gustavslundsvägen 168A i Bromma. Stadsdelsförvaltningen finner inte att serveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har tagit fram ett förslag till beslut om inrättande av biotopskyddsområde i Nockebyhov. Syftet är att bevara och på sikt utveckla de naturvärden och den biologiska mångfald som är knuten till mark med mycket gamla träd. Nockebyhov har en viktig funktion inom stadens gröna infrastruktur för arter knutna till ädellövskog och barrskog, men även för fladdermöss och groddjur.
Förvaltningen ser positivt på förslaget att inrätta ett biotopskyddsområde i Nockebyhov med syftet att bevara och stärka områdets naturvärden och biologiska mångfald.
Förvaltningen föreslår att biotopskyddsområdet även inkluderar närliggande idrottsmark och parkmark som ingår i ett sammanhängande naturmarksstråk med strandlinje. Genom att omklassa idrottsmarken till naturmark får stadsdelsförvaltningen huvudmannaskapet och kan genomföra naturvårdande insatser.Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Näringsidkare med serveringsstället Italgotti ansöker för Italgotti AB om stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang och uteservering, måndag-söndag kl. 11:00-21:00. De ansökta alkoholdryckerna är spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Italgotti är belägen på Tappvägen 31E i Annedal, Bromma. Stadsdelsförvaltningen finner inte att serveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Årsprognosen 2024 är positiv med 22,8 mnkr efter fond. Den positiva avvikelsen förklaras i huvudsak till följd av att behovet av äldreomsorg inte ökat som förväntat, sent inkomna statabidrag och att avtal förhandlats om funktionshinderomsorgen.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Redovisning av inkomna lex Sarah-rapporter från verksamheter i egen regi och information om rapporter från verksamheter som drivs i enskild regi samt beslut enligt lex Sarah tagna under perioden 2024-10-01-2024-10-28. Från verksamheter inom Brommas egen regi har inga rapporter inkommit gällande händelser enligt lex Sarah och ingen rapport med information om lex Sarah har kommit gällande enskild regi. Ett beslut har fattats enligt lex Sarah under denna period som berör verksamheter i Brommas egen regi. Ingen information om beslut har kommit från enskild regi gällande lex Sarah.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
En skrivelse med rubriken "Förslag hantering och formering av ett ungdomsråd i Bromma" har inkommit från Liberalerna och Moderaterna. Skrivelsen lyder:
Liberalerna och Moderaterna stödjer grundidén om att skapa ett ungdomsråd i Bromma. Det är viktigt att lyssna på och förstå ungdomarnas idéer för hur Bromma ska utvecklas till en ännu bättre stadsdel.
Grundidén som vi utgår ifrån är den presentation som nämndens planeringsråd fick en ta del av och som utgick ifrån exempel, erfarenheter och slutsatser från hur andra har gjort.
De erfarenheterna och den efterföljande diskussion visade att det finns ett stort antal svåra frågor att hantera om man vill hålla ett väl fungerade ungdomsråd i gång över tid. Frågor som ett för litet urval, sviktande engagemang och svårt med nyrekrytering.
Vår uppfattning är därför att vi ska lösa ut de svåra frågorna genom att organisera insamlingen av ungdomarnas synpunkter på ett annat sätt än ett traditionellt råd.
Vårt förslag är att organisera genomförandet på samma eller ett liknande sätt som vi genomför våra medborgardialoger, fast på våra skolor. Genom samverkan med skolorna kan vi utifrån gemensam planering regelbundet ställa frågor till eleverna eller be om deras synpunkter, tex i samband med samhällskunskapsundervisningen. Då skapar vi demokrati i praktiken.
Det är politiken/förvaltningen som väljer aktuell frågeställning och lämpliga målgrupper.
Utan att gå in i några detaljer så skulle ett genomförande kunna se ut så här: Dialogerna genomförs på några olika skolor varje läsår i samråd med respektive skola enligt en standardiserad modell. Förvaltningen utvecklar modellen. Antalet genomföranden per läsår lämnar vi öppet just nu, det måste förvaltningen och skolorna komma överens om.
Vi ser att med den här metoden vi löser bl.a. följande frågor:
• Vi får en bredd av ungdomar. Många kan komma till tals – ingen kan dominera.
• Vi får in många fler synpunkter som vi aldrig kommer att matcha i ett klassiskt råd på några få personer.
Vi får en tydlig och begränsad målgrupp att kommunicera med för genomförande: rektorerna.
• Vi löser ut frågan
o om olika råd och för olika åldrar.
o om svårigheten med kontinuitet över tid och intresse att delta.
o om vem som ska delta – väljas in
• Det blir lätt att återkoppla resultat och även lätt att kommunicera externt t.ex. med lokalpressen.
Vi uppdrar därför åt förvaltningen:
Att utreda om förslaget till hantering och formering av ett ungdomsråd enligt ovan beskrivning är möjlig och om så är fallet återkoppla med en plan för nästa steg.
Ytterligare en skrivelse har inkommit från Moderaterna och Liberalerna med rubriken: "Skrivelse angående att grönska försvunnit från Stockholms stad". Skrivelsen lyder:
Enligt en granskning av Sveriges Radio har minst 1 300 hektar grönska försvunnit från svenska städer (med minst 50 000 invånare) de senaste fem åren. Det är en oroväckande utveckling – dels då grönskans betydelse för välbefinnande och trivsel spelar stor roll, dels för att minskad grönska både ökar sårbarheten för klimatförändringar samt minskar den biologiska mångfalden och riskerar leda till försämrad luftkvalitet. Det gäller naturligtvis även här i Bromma.
Våra partier vill öka krontäckningsgraden genom att rusta upp stadens grönytor och parker, plantera fler träd och vårda den grönska som redan finns i staden. Då ökar stadens motstånds-kraft gentemot mer extrema väder, luftkvaliteten blir bättre, trafikbuller dämpas och den biologiska mångfalden stärks.
Men fler och bättre grönområden och parker i Stockholm ställer också högre krav på skötsel och underhåll.
Med anledning av ovanstående vill vi fråga förvaltningen:
1. Finns det någon bedömning av hur andelen grönska utvecklats i Bromma de senaste fem åren?
2. Hur säkrar vi långsiktig skötsel och underhåll av Brommas befintliga grönområden?
3. Vilka proaktiva åtgärder görs för att stärka befintliga grönområden och stärka grönskan i vår stadsdel?