Möte 2021-11-25
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
3
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7§ andra stycket föräldrabalken
-
4
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7§ andra stycket föräldrabalken
-
5
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7§ andra stycket föräldrabalken
-
Sociala delegationen är ett utskott till Södermalms stadsdelsnämnd som har till uppgift att på nämndens vägnar besluta i individärenden. Enligt instruktionen för sociala delegationen ska utskottet bestå av sju ledamöter och fyra ersättare som väljs för ett kalenderår i taget. Bland ledamöterna i sociala delegationen ska en ordförande och en vice ordförande utses.
Södermalms stadsdelsnämnd utsåg den 4 januari 2021 inom sig sju ledamöter, varav en ordförande och en vice ordförande, samt fyra ersättare till sociala delegationen 2021. En av ersättarna, Magnus Nilsson (S), har nu avsagt sig sitt uppdrag i sociala delegationen. Stadsdelsnämnden föreslås därför entlediga honom från sitt uppdrag samt utse en ny ersättare till sociala delegationen för resterande del av år 2021, enligt förslag som presenteras vid sammanträdet.Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
Månadsrapport per oktober med helårsprognos visar på ett överskott om 94,0 mnkr före och ett överskott om 87,0 mnkr efter resultatöverföring. I prognosen råder en osäkerhet på intäkts- och kostnadsutvecklingen till följd av covid-19. Detta gäller bland annat antalet personer inom vård- och omsorgsboenden och personer med behov av försörjningsstöd.
Förvaltningen ser ekonomiska effekter av covid-19 i form av kostnadsökningar för extrabemanning, skyddsutrustning och ökad sjukfrånvaro. Samtidigt har förvaltningen minskade kostnader för inställda hemtjänstbesök då kunder avsäger sig hjälpen samt minskade kostnader för köp av platser på vård- och omsorgsboende. Totalt har förvaltningen erhållit 21,0 mnkr i covid kompensation för perioden januari – oktober.
Verksamhetsområdet äldreomsorg redovisar ett överskott om 39,5 mnkr, individ och familj ett överskott om 33,0 mnkr, ekonomiskt bistånd ett överskott om 3,5 mnkr, service till personer med funktionshinder ett överskott om 5,0 mnkr och övrig verksamhet ett överskott om 15,0 mnkr. Stadsmiljö prognostiserar ett underskott om 2,0 mnkr. Övriga verksamheter prognostiserar en budget i balans.
Sjukfrånvaron för september är 8,47 procent för rullande 12 månader.Bilagor
-
202kb Ladda ner dokument
-
441kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
415kb Ladda ner dokument
-
590kb Ladda ner dokument
-
427kb Ladda ner dokument
-
-
Vid en inspektion av förskolelokalen 2016 uppdagades bullerproblem från lokalens ventilationssystem. På grund av byggnadens ålder, krav på kostsamma och omfattande förändringar av ventilationssystem samt oenighet kring ansvar har åtgärder för att komma tillrätta med bullernivåerna blivit utdraget. Hyresvärden och stadsdelsförvaltningen har kommit överens om en tidsplan för åtgärdande av buller samt ett hyresavtal som sträcker sig över fem år. Avtalet omfattar en årshyra om 1 236 960 kr exkl. moms. Det ger en årshyra per barn om 26 318 kr exkl. moms samt en årshyra om 2 621 kr exkl. moms per kvm. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att teckna ett nytt femårigt hyresavtal med hyresvärden.
Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har tagit fram ett förslag till sammanträdestider för stadsdelsnämnden år 2022. Förvaltningen föreslår att nämnden sammanträder vid tolv tillfällen. Sammanträdena föreslås som regel starta klockan 17.30 och huvudsakligen genomföras i förvaltningens lokaler med undantag för ett antal tillfällen då nämnden framfört önskemål om att sammanträda på andra platser på Södermalm. Förvaltningen återkommer med förslag på lämplig tid och lokal för detta. Förvaltningen har även tagit fram förslag på tider för nämndens informationsmöten, som föreslås infalla en vecka innan nämndens sammanträden mellan klockan 17.00 och 18.00 och genomföras digitalt.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Under oktober månad 2021 har sex medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
872kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande att det behövs fler bänkar i parken längs Högalidsgatan. I förslaget föreslås att tre bänkar placeras, i hörnet av Högalidsgatan/Borgargatan samt mittemot Högalidsgatan 40 och 44.
Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget då det syftar till att öka tillgängligheten i stadsmiljön.
Ansvaret att tillhandahålla bänkar i stadsmiljön är delat mellan trafiknämnden, som ansvarar för gatumark, och stadsdelsnämnden, som ansvarar för parkmark.
Om de i medborgarförslaget föreslagna bänkarna placeras ut på önskade platser kommer de att hamna på parkmark. Bänkarna skulle dock användas av gående som använder trottoaren som löper längs med Högalidsgatan. Idag finns två bänkar i höjd med Högalidsgatan 34 som är placerade på parkmark men som används av gående på trottoaren. Dessa bänkar ansvaras och underhålls av trafikkontoret. Eventuella ytterligare bänkar längs med denna sträcka bör därmed enligt förvaltningen anläggas och underhållas av trafikkontoret.
Med anledning av beskrivningen ovan föreslår förvaltningen att nämnden överlämnar medborgarförslaget till trafiknämnden för vidare hantering.
Bilagor
-
506kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att anlägga en gångväg mellan Henriksdalshamnen och Danviksbron.
Exploateringskontoret har inlett arbetet med stadsutvecklingsprojektet Nordöstra Sjöstan. Att anlägga en gångväg på den föreslagna sträckan finns med som ett av de mål exploateringskontoret arbetar för att uppnå. Arbetet med Nordöstra Sjöstan är än så länge i ett tidigt stadie och det är flera moment och undersökningar som måste genomföras de kommande åren. Med tanke på detta går det tyvärr inte att göra en tidplan över när en eventuell gångväg kan vara på plats.Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande flytt av badbrygga i Årstaviken av säkerhetsskäl. I förslaget beskrivs att bryggan nedanför Eriksdalslundens koloniträdgårdsförening är placerad inom Årstavikens Segelsällskaps hamnområde och att det under åren inträffat flera farliga situationer mellan badande och båtar. Förslagsställaren föreslår med anledning av detta att bryggan rivs och placeras 100-200 meter väster om den nuvarande bryggan.
Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget då det syftar till att öka säkerheten i samband med bad vid den aktuella bryggan.
På uppdrag från trafiknämnden har trafikkontoret inlett en utredning av gång- och cykelförhållandena längs med stråket som löper längs med Årstavikens norra strand. I utredningen ser trafikkontoret över hela stråket från Hornstull till Skanstull för att hitta sträckor som kan breddas och/eller förbättras med ny beläggning, sittplatser och liknande åtgärder. I uppdraget ingår även att utreda möjligheten att anlägga en eventuell brygga för gående som skulle kunna avlasta stråket där det är som smalast, mellan Vickersgatan och Hammarby Slussväg, det vill säga i anslutning till den aktuella bryggan. Förvaltningen deltar i planeringen av detta projekt och har till trafikkontoret lämnat önskemål om att den nya eventuella bryggan ska möjliggöra bad. Genom att möjliggöra för bad enbart från bryggans insida mot stranden skulle badande hindras från att komma ut för långt från stranden och därigenom inte heller riskera kollision med båtar.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
416kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande inhägnad pool i Hammarby Sjöstad.
Miljöförvaltningen arbetar med att ta fram en handlingsplan för inrättande av fler badplatser i staden. Planen är att miljö- och hälsoskyddsnämnden ska anta handlingsplanen i juni 2022.
I arbetet med handlingsplanen för inrättande av fler badplatser i staden har miljöförvaltningen bland annat undersökt tre platser i Hammarby Sjöstad. Gällande de tre platserna i Sjöstaden är viktiga aspekter vattenkvalitet, bottenförhållanden och växtlighet.
Förvaltningen inväntar att miljöförvaltningens handlingsplan för inrättande av fler badplatser i staden ska presenteras inför antagande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Bilagor
-
171kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande rökförbud med tydlig skyltning på samtliga bryggor på Reimersholme.
Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget då det syftar till att erhålla en trivsam miljö på bryggorna på Reimersholme. Stadsdelsnämnden saknar dock mandat att införa rökförbud på allmän plats då detta regleras i lag. Förbud mot bland annat rökning utomhus regleras i lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter (LTLP).
Enligt ovanstående lag råder rökförbud i utomhusmiljöer bland annat på uteserveringar, lekplatser och vid entréer.
Utifrån lagen konstaterar förvaltningen att det inte är förbjudet att röka på bryggorna på bland annat Reimersholme. Förvaltningen kan med anledning av detta inte heller placera skyltar med information om rökförbud på bryggorna.
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande biologisk mångfald. I förslaget föreslås att gräsytor ska besås med en varierad flora, att gräsytorna ska klippas mer sällan samt att gräsytorna ska städas från plast och metallskrot innan de klipps.
Stadsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget då det syftar till att öka den biologiska mångfalden i stadsdelsområdets parker.
För att bidra till den biologiska mångfalden i parkerna, i linje med stadens handlingsplan för biologisk mångfald, har förvaltningen bland annat tillfört tusensköna (Bellis perennis) till gräsytor i exempelvis Axel Landquists park, vid Katarina Bangata och parken Droskan. Förvaltningen har även det senaste året utökat antalet ängsytor i slänter där klippning sker två gånger per växtsäsong, exempelvis i Vitabergsparken, Tantolunden och Tjurbergsparken. Intill vändplanen vid Tantogatan/Sockerbruksgränd har förvaltningen även nyanlagt en äng som ska slås en gång per år.
Ovan nämnda insatser har enligt förvaltningen varit mycket lyckosamma och förvaltningen har för avsikt att under kommande år utveckla den biologiska mångfalden på stadsdelsområdets gräsytor.
Beträffande förslaget att gräsytorna ska städas från bland annat plast och metallskrot innan de klipps, anges detta som krav i de avtal som förvaltningen har med parkdriftsentreprenören.
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
-
Miljö- och hälsoskyddsnämnden fick i budgeten för 2020 i uppdrag att ta fram en handlingsplan för minskad plastanvändning. För att få till stånd en minskad plastanvändning behövs ett helhetsgrepp kring plast som innefattar både inköps- och avfallsaspekter och uppdraget har därför fått ett breddat fokus - en hållbar plastanvändning.
I handlingsplanen fastslås en plaststrategi vars syfte är att vara en vägledning vid beslut för en mer hållbar plastanvändning i Stockholms stad. Plaststrategin är uppdelad i inköp, användning och avfall för att tydliggöra att alla dessa delar är viktiga i arbetet för en hållbar plastanvändning. Så gott som alla i staden berörs på något sätt av strategin.
Förvaltningen ser positivt på handlingsplanen för hållbar plastanvändning och dess ambition att ta ett helhetsgrepp över plastanvändningen i staden samt att den kopplar an på ett logiskt och bra sätt till Miljöprogrammet. Åtgärderna som stadsdelsnämnden ansvarar för anses vara rimliga med viss stöttning av andra nämnder och bolag.
Bilagor
-
216kb Ladda ner dokument
-
-
18
Förslag till detaljplan för Yxan 4, fastigheten Yxan 4 m.fl. i stadsdelen Södermalm, S-Dp 2016-14530
Stadsbyggnadskontoret har översänt för yttrande ett förslag till detaljplan som innebär att 274 bostäder kan uppföras inom fastigheten Yxan 4 vid Varvsgatan/Högalidsgatan samt på intilliggande park- och gatumark inom fastigheten Södermalm 2:8.
Stadsdelsförvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till att det tillkommer bostäder i ett centralt läge inom staden nära service och kollektivtrafik. Förslaget innebär dock stor påverkan i det aktuella området varför det är viktigt att den nya bebyggelsen i största möjliga mån anpassas till områdets karaktär.
Förvaltningen ser ett ökat behov av utevistelse i parkmiljö när delar av trädgården inom kvarteret Yxan 4 försvinner på grund av den nya bebyggelsen. Förvaltningen ser mot bakgrund av detta ett behov av grönkompensation i direkt närhet, exempelvis i Kristinehovsparken söder om planområdet.
Förvaltningen ser negativt på den del av förslaget som innebär att delar av befintlig park mellan Kristinehovsgatan och Skinnarviksringen tas i anspråk och planläggs som bostäder (kvarter 2 och 3). Förslaget att anlägga bostäder i detta område går enligt förvaltningen emot stadens strävan till anpassning till ett förändrat klimat vilket bland annat innebär bevarande av grönytor som kan omhänderta dagvatten och utjämna temperaturväxlingar. Vidare innebär förslaget i denna del påverkan på befintliga spridningssamband i landskapet. Därutöver påverkas befintliga bergsformationer.
Med anledning av ovan nämnda redogörelse ser förvaltningen negativt på föreslagen bebyggelse inom kvarteren 2 och 3.
Bilagor
-
703kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Gazza, Hornsgatan 66.
Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
195kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Villan Stadsmuseet, Ryssgården.
Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
203kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang JanBertil, Götgatan 78.
Förvaltningen avstyrker serveringstillstånd till kl. 01.00 i uteserveringen och har inget i övrigt att invända mot ansökan.
Bilagor
-
228kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Pizzeria nivå, Lilla Nygatan 15.
Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
212kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Skåningen, Skånegatan 88.
Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
-
24
Redovisning av särskilt stöd för att genomföra sommarcafé med kulturprogram i Kristinehovs Malmgårds trädgård
Stadsdelsdirektören beslutade den 10 juni 2021 att bevilja Kristinehovs Malmgård stöd om 60 000 kronor för att bedriva sommarcafé med kulturprogram i Kristinehovs Malmgårds trädgård.
Kristinehovs redovisning av beviljat bidrag framgår av detta tjänsteutlåtande.
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
240kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade på delegation anmäls.
- Anmälan om yttranden till Spelinspektionen 2020-01-01 -- 2020-12-31, dnr. SÖD 2020/12
-
26
Anmälan av sociala delegationens protokoll
-
Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 15 november 2021 anmäls.
Bilagor
-
232kb Ladda ner dokument
-
-
Protokoll från pensionärsrådets sammanträde den 15 november 2021 anmäls.
Bilagor
-
457kb Ladda ner dokument
-
-
30
Information från förvaltningen
-
31
Övriga frågor
-
§ 1
Val av justerare och dag för justering
-
§ 2
Fastställande av dagordning
-
§ 3
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7§ andra stycket föräldrabalken
-
§ 4
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7§ andra stycket föräldrabalken
-
§ 5
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7§ andra stycket föräldrabalken
-
Sociala delegationen är ett utskott till Södermalms stadsdelsnämnd som har till uppgift att på nämndens vägnar besluta i individärenden. Enligt instruktionen för sociala delegationen ska utskottet bestå av sju ledamöter och fyra ersättare som väljs för ett kalenderår i taget. Bland ledamöterna i sociala delegationen ska en ordförande och en vice ordförande utses.
Södermalms stadsdelsnämnd utsåg den 4 januari 2021 inom sig sju ledamöter, varav en ordförande och en vice ordförande, samt fyra ersättare till sociala delegationen 2021. En av ersättarna, Magnus Nilsson (S), har nu avsagt sig sitt uppdrag i sociala delegationen. Stadsdelsnämnden föreslås därför entlediga honom från sitt uppdrag samt utse en ny ersättare till sociala delegationen för resterande del av år 2021, enligt förslag som presenteras vid sammanträdet.Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Månadsrapport per oktober med helårsprognos visar på ett överskott om 94,0 mnkr före och ett överskott om 87,0 mnkr efter resultatöverföring. I prognosen råder en osäkerhet på intäkts- och kostnadsutvecklingen till följd av covid-19. Detta gäller bland annat antalet personer inom vård- och omsorgsboenden och personer med behov av försörjningsstöd.
Förvaltningen ser ekonomiska effekter av covid-19 i form av kostnadsökningar för extrabemanning, skyddsutrustning och ökad sjukfrånvaro. Samtidigt har förvaltningen minskade kostnader för inställda hemtjänstbesök då kunder avsäger sig hjälpen samt minskade kostnader för köp av platser på vård- och omsorgsboende. Totalt har förvaltningen erhållit 21,0 mnkr i covid kompensation för perioden januari – oktober.
Verksamhetsområdet äldreomsorg redovisar ett överskott om 39,5 mnkr, individ och familj ett överskott om 33,0 mnkr, ekonomiskt bistånd ett överskott om 3,5 mnkr, service till personer med funktionshinder ett överskott om 5,0 mnkr och övrig verksamhet ett överskott om 15,0 mnkr. Stadsmiljö prognostiserar ett underskott om 2,0 mnkr. Övriga verksamheter prognostiserar en budget i balans.
Sjukfrånvaron för september är 8,47 procent för rullande 12 månader.Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Vid en inspektion av förskolelokalen 2016 uppdagades bullerproblem från lokalens ventilationssystem. På grund av byggnadens ålder, krav på kostsamma och omfattande förändringar av ventilationssystem samt oenighet kring ansvar har åtgärder för att komma tillrätta med bullernivåerna blivit utdraget. Hyresvärden och stadsdelsförvaltningen har kommit överens om en tidsplan för åtgärdande av buller samt ett hyresavtal som sträcker sig över fem år. Avtalet omfattar en årshyra om 1 236 960 kr exkl. moms. Det ger en årshyra per barn om 26 318 kr exkl. moms samt en årshyra om 2 621 kr exkl. moms per kvm. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att teckna ett nytt femårigt hyresavtal med hyresvärden.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har tagit fram ett förslag till sammanträdestider för stadsdelsnämnden år 2022. Förvaltningen föreslår att nämnden sammanträder vid tolv tillfällen. Sammanträdena föreslås som regel starta klockan 17.30 och huvudsakligen genomföras i förvaltningens lokaler med undantag för ett antal tillfällen då nämnden framfört önskemål om att sammanträda på andra platser på Södermalm. Förvaltningen återkommer med förslag på lämplig tid och lokal för detta. Förvaltningen har även tagit fram förslag på tider för nämndens informationsmöten, som föreslås infalla en vecka innan nämndens sammanträden mellan klockan 17.00 och 18.00 och genomföras digitalt.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Under oktober månad 2021 har sex medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande att det behövs fler bänkar i parken längs Högalidsgatan. I förslaget föreslås att tre bänkar placeras, i hörnet av Högalidsgatan/Borgargatan samt mittemot Högalidsgatan 40 och 44.
Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget då det syftar till att öka tillgängligheten i stadsmiljön.
Ansvaret att tillhandahålla bänkar i stadsmiljön är delat mellan trafiknämnden, som ansvarar för gatumark, och stadsdelsnämnden, som ansvarar för parkmark.
Om de i medborgarförslaget föreslagna bänkarna placeras ut på önskade platser kommer de att hamna på parkmark. Bänkarna skulle dock användas av gående som använder trottoaren som löper längs med Högalidsgatan. Idag finns två bänkar i höjd med Högalidsgatan 34 som är placerade på parkmark men som används av gående på trottoaren. Dessa bänkar ansvaras och underhålls av trafikkontoret. Eventuella ytterligare bänkar längs med denna sträcka bör därmed enligt förvaltningen anläggas och underhållas av trafikkontoret.
Med anledning av beskrivningen ovan föreslår förvaltningen att nämnden överlämnar medborgarförslaget till trafiknämnden för vidare hantering.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att anlägga en gångväg mellan Henriksdalshamnen och Danviksbron.
Exploateringskontoret har inlett arbetet med stadsutvecklingsprojektet Nordöstra Sjöstan. Att anlägga en gångväg på den föreslagna sträckan finns med som ett av de mål exploateringskontoret arbetar för att uppnå. Arbetet med Nordöstra Sjöstan är än så länge i ett tidigt stadie och det är flera moment och undersökningar som måste genomföras de kommande åren. Med tanke på detta går det tyvärr inte att göra en tidplan över när en eventuell gångväg kan vara på plats.Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande flytt av badbrygga i Årstaviken av säkerhetsskäl. I förslaget beskrivs att bryggan nedanför Eriksdalslundens koloniträdgårdsförening är placerad inom Årstavikens Segelsällskaps hamnområde och att det under åren inträffat flera farliga situationer mellan badande och båtar. Förslagsställaren föreslår med anledning av detta att bryggan rivs och placeras 100-200 meter väster om den nuvarande bryggan.
Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget då det syftar till att öka säkerheten i samband med bad vid den aktuella bryggan.
På uppdrag från trafiknämnden har trafikkontoret inlett en utredning av gång- och cykelförhållandena längs med stråket som löper längs med Årstavikens norra strand. I utredningen ser trafikkontoret över hela stråket från Hornstull till Skanstull för att hitta sträckor som kan breddas och/eller förbättras med ny beläggning, sittplatser och liknande åtgärder. I uppdraget ingår även att utreda möjligheten att anlägga en eventuell brygga för gående som skulle kunna avlasta stråket där det är som smalast, mellan Vickersgatan och Hammarby Slussväg, det vill säga i anslutning till den aktuella bryggan. Förvaltningen deltar i planeringen av detta projekt och har till trafikkontoret lämnat önskemål om att den nya eventuella bryggan ska möjliggöra bad. Genom att möjliggöra för bad enbart från bryggans insida mot stranden skulle badande hindras från att komma ut för långt från stranden och därigenom inte heller riskera kollision med båtar.
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande inhägnad pool i Hammarby Sjöstad.
Miljöförvaltningen arbetar med att ta fram en handlingsplan för inrättande av fler badplatser i staden. Planen är att miljö- och hälsoskyddsnämnden ska anta handlingsplanen i juni 2022.
I arbetet med handlingsplanen för inrättande av fler badplatser i staden har miljöförvaltningen bland annat undersökt tre platser i Hammarby Sjöstad. Gällande de tre platserna i Sjöstaden är viktiga aspekter vattenkvalitet, bottenförhållanden och växtlighet.
Förvaltningen inväntar att miljöförvaltningens handlingsplan för inrättande av fler badplatser i staden ska presenteras inför antagande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Bilagor
-
220kb Ladda ner dokument
-
-
§ 15
Medborgarförslag gällande rökförbud med tydlig skyltning på samtliga bryggor på ön Reimersholme
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande rökförbud med tydlig skyltning på samtliga bryggor på Reimersholme.
Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget då det syftar till att erhålla en trivsam miljö på bryggorna på Reimersholme. Stadsdelsnämnden saknar dock mandat att införa rökförbud på allmän plats då detta regleras i lag. Förbud mot bland annat rökning utomhus regleras i lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter (LTLP).
Enligt ovanstående lag råder rökförbud i utomhusmiljöer bland annat på uteserveringar, lekplatser och vid entréer.
Utifrån lagen konstaterar förvaltningen att det inte är förbjudet att röka på bryggorna på bland annat Reimersholme. Förvaltningen kan med anledning av detta inte heller placera skyltar med information om rökförbud på bryggorna.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande biologisk mångfald. I förslaget föreslås att gräsytor ska besås med en varierad flora, att gräsytorna ska klippas mer sällan samt att gräsytorna ska städas från plast och metallskrot innan de klipps.
Stadsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget då det syftar till att öka den biologiska mångfalden i stadsdelsområdets parker.
För att bidra till den biologiska mångfalden i parkerna, i linje med stadens handlingsplan för biologisk mångfald, har förvaltningen bland annat tillfört tusensköna (Bellis perennis) till gräsytor i exempelvis Axel Landquists park, vid Katarina Bangata och parken Droskan. Förvaltningen har även det senaste året utökat antalet ängsytor i slänter där klippning sker två gånger per växtsäsong, exempelvis i Vitabergsparken, Tantolunden och Tjurbergsparken. Intill vändplanen vid Tantogatan/Sockerbruksgränd har förvaltningen även nyanlagt en äng som ska slås en gång per år.
Ovan nämnda insatser har enligt förvaltningen varit mycket lyckosamma och förvaltningen har för avsikt att under kommande år utveckla den biologiska mångfalden på stadsdelsområdets gräsytor.
Beträffande förslaget att gräsytorna ska städas från bland annat plast och metallskrot innan de klipps, anges detta som krav i de avtal som förvaltningen har med parkdriftsentreprenören.
Bilagor
-
Miljö- och hälsoskyddsnämnden fick i budgeten för 2020 i uppdrag att ta fram en handlingsplan för minskad plastanvändning. För att få till stånd en minskad plastanvändning behövs ett helhetsgrepp kring plast som innefattar både inköps- och avfallsaspekter och uppdraget har därför fått ett breddat fokus - en hållbar plastanvändning.
I handlingsplanen fastslås en plaststrategi vars syfte är att vara en vägledning vid beslut för en mer hållbar plastanvändning i Stockholms stad. Plaststrategin är uppdelad i inköp, användning och avfall för att tydliggöra att alla dessa delar är viktiga i arbetet för en hållbar plastanvändning. Så gott som alla i staden berörs på något sätt av strategin.
Förvaltningen ser positivt på handlingsplanen för hållbar plastanvändning och dess ambition att ta ett helhetsgrepp över plastanvändningen i staden samt att den kopplar an på ett logiskt och bra sätt till Miljöprogrammet. Åtgärderna som stadsdelsnämnden ansvarar för anses vara rimliga med viss stöttning av andra nämnder och bolag.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
§ 18
Förslag till detaljplan för Yxan 4, fastigheten Yxan 4 m.fl. i stadsdelen Södermalm, S-Dp 2016-14530
Stadsbyggnadskontoret har översänt för yttrande ett förslag till detaljplan som innebär att 274 bostäder kan uppföras inom fastigheten Yxan 4 vid Varvsgatan/Högalidsgatan samt på intilliggande park- och gatumark inom fastigheten Södermalm 2:8.
Stadsdelsförvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till att det tillkommer bostäder i ett centralt läge inom staden nära service och kollektivtrafik. Förslaget innebär dock stor påverkan i det aktuella området varför det är viktigt att den nya bebyggelsen i största möjliga mån anpassas till områdets karaktär.
Förvaltningen ser ett ökat behov av utevistelse i parkmiljö när delar av trädgården inom kvarteret Yxan 4 försvinner på grund av den nya bebyggelsen. Förvaltningen ser mot bakgrund av detta ett behov av grönkompensation i direkt närhet, exempelvis i Kristinehovsparken söder om planområdet.
Förvaltningen ser negativt på den del av förslaget som innebär att delar av befintlig park mellan Kristinehovsgatan och Skinnarviksringen tas i anspråk och planläggs som bostäder (kvarter 2 och 3). Förslaget att anlägga bostäder i detta område går enligt förvaltningen emot stadens strävan till anpassning till ett förändrat klimat vilket bland annat innebär bevarande av grönytor som kan omhänderta dagvatten och utjämna temperaturväxlingar. Vidare innebär förslaget i denna del påverkan på befintliga spridningssamband i landskapet. Därutöver påverkas befintliga bergsformationer.
Med anledning av ovan nämnda redogörelse ser förvaltningen negativt på föreslagen bebyggelse inom kvarteren 2 och 3.
Bilagor
-
243kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Gazza, Hornsgatan 66.
Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Villan Stadsmuseet, Ryssgården.
Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang JanBertil, Götgatan 78.
Förvaltningen avstyrker serveringstillstånd till kl. 01.00 i uteserveringen och har inget i övrigt att invända mot ansökan.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Pizzeria nivå, Lilla Nygatan 15.
Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Skåningen, Skånegatan 88.
Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
§ 24
Redovisning av särskilt stöd för att genomföra sommarcafé med kulturprogram i Kristinehovs Malmgårds trädgård
Stadsdelsdirektören beslutade den 10 juni 2021 att bevilja Kristinehovs Malmgård stöd om 60 000 kronor för att bedriva sommarcafé med kulturprogram i Kristinehovs Malmgårds trädgård.
Kristinehovs redovisning av beviljat bidrag framgår av detta tjänsteutlåtande.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade på delegation anmäls.
- Anmälan om yttranden till Spelinspektionen 2020-01-01 -- 2020-12-31, dnr. SÖD 2020/12
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
§ 26
Anmälan av sociala delegationens protokoll
-
Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 15 november 2021 anmäls.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
Protokoll från pensionärsrådets sammanträde den 15 november 2021 anmäls.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsdirektör Ann-Christine Jenvén berättade att förvaltningen har fått ett särskilt omnämnande vid Framstegspriset 2021 för senior digital fixartjänst. Tretton bidrag tävlade.
-
Inga övriga frågor.
-
Charlotte Lilja Pittuco (V) och Birgitta Sevefjord (V) väcker ett ärende genom en skrivelse med anledning av skjutning med dödlig utgång i Hammarby Sjöstad.