Möte 2022-10-20
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
5
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken
-
6
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken
-
7
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken
-
8
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 27 september och 11 oktober 2022 anmäls.
-
Välkommen att presentera ditt inskickade medborgarförslag, framföra synpunkter eller ställa frågor till stadsdelsnämnden. Allmänhetens frågestund startar kl. 18.00.
-
11
Förlängning av entreprenadavtal avseende driften av Bergsunds vård- och omsorgsboende, A&O Ansvar och Omsorg AB
Nuvarande entreprenadavtal avseende driften av Bergsunds vård- och omsorgsboende gäller från och med den 1 oktober 2020 till och med den 30 september 2023. Avtalet kan förlängas i ytterligare 3 år med möjlighet till ytterligare förlängning om två år. Längsta möjliga avtalstid är till och med den 30 september 2028. Överenskommelsen om förlängning ska vara skriftlig och träffas senast nio månader före avtalstidens utgång.
Uppföljning av verksamheten sker genom äldreomsorgens modell för avtalsuppföljning där syftet är att säkerställa att entreprenören följer gällande avtal, förfrågningsunderlag och utfästelser i anbudet.
Uppföljningen visar att de boende får god och säker omvårdnad och att det är en fungerande verksamhet.Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt Reglemente med allmänna bestämmelser för Stockholms stads nämnder, får nämnden själv eller genom ombud föra stadens talan i alla mål och ärenden inom sitt ansvarsområde. Stadsledningskontorets juridiska avdelning har begärt ny rättegångsfullmakt att användas i domstol, där juridiska avdelningen har nämndens uppdrag att föra talan. Begäran föranleds av personella förändringar inom Juridiska avdelningen.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
323kb Ladda ner dokument
-
-
Månadsrapport per september med helårsprognos visar på ett överskott om 65,0 mnkr före och ett överskott om 56,5 mnkr efter resultatöverföring.
Sjukfrånvaron för Södermalms stadsdelsförvaltning ökade något den senaste månaden jämfört med tidigare månader och var i augusti 9,09 procent rullande 12 månader. Förvaltningen har erhållit
10,5 mnkr i covidkompensation för ökade sjuklönekostnader för december 2021 – mars 2022.
Äldreomsorg prognostiserar ett överskott om 29,0 mnkr, övrig verksamhet ett överskott om 15,0 mnkr, individ- och familjeomsorg ett överskott om 8,0 mnkr, stöd och service till personer med funktionsnedsättning ett överskott om 5,5 mnkr, förskolan ett överskott om 3,0 mnkr, administration ett överskott om 2,0 mnkr, ekonomiskt bistånd ett överskott om 1,5 mnkr och fritidsverksamhet ett överskott om 1,0 mnkr. Övriga verksamheter prognostiserar en budget i balans.
Den mest svårbedömda kostnadsutvecklingen är behov av platser inom vård- och omsorgsboende som succesivt har ökat under året.Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
231kb Ladda ner dokument
-
21kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
414kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med nämndsammanträdet den 25 maj 2022 gav Södermalms stadsdelsnämnd stadsdelsförvaltningen i uppdrag att bereda en skrivelse från (S) om brukaravtal och brukarmedverkan på Södermalm. I skrivelsen beskrivs bland annat de brukar- och brukarmedverkansavtal som finns inom Södermalms stadsdelsområde och att stadsdelsförvaltningen avslutat de brukaravtal som tidigare fanns mellan förvaltningen och några av bostadsrättsföreningarna på Reimersholme. Med anledning av ovannämnda önskar skrivelsens författare svar på några frågor som rör brukar- och brukarmedverkansavtal inom stadsdelsområdet.
Brukaravtal har funnits inom Södermalms stadsdelsområde sedan 1980-talet. Det har under åren funnits ett stort engagemang och vilja hos bland annat boende och föreningar att få möjlighet att sköta delar av den allmänna parkmarken inom stadsdelsområdet. Förvaltningen ser mycket positivt på att medborgare engagerar sig i parkmiljön där också klimatfrågor ofta ingår.
Det har genomförts förändringar kring de olika formerna av brukaravtal som funnits inom Södermalms stadsdelsområde. I tjänsteutlåtandet beskriver förvaltningen bakgrunden till detta samt hur det framtida arbetet med brukar- och stadsodlingsavtal planeras.Bilagor
-
215kb Ladda ner dokument
-
247kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd gav den 16 juni 2022 förvaltningen i uppdrag att bereda en skrivelse från Jonas Nilsson med flera (M) och Anders Göransson med flera (S). Skribenterna vill uppdra åt förvaltningen att undersöka möjligheten att de äldre vid Södermalms träffpunkter fortsättningsvis ska kunna välja måltidsdryck såsom öl, vin och en nubbe vid högtidliga tillfällen.
Förvaltningens rekommendation är att aktiviteterna som herrträffar, damträffar och festluncher fortsätter men utan alkohol. Detta utifrån uppdraget om att förvaltningen ska arbeta preventivt och utifrån öppna träffpunkternas uppdrag att skapa en meningsfull vardag, motverka otrygghet och ensamhet och öka den sociala gemenskapen för stadsdelsområdets seniorer.Bilagor
-
197kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med beslutet kring ”Medborgarförslag gällande förbättringar i Tanto”, SÖD 2021/800 den 27 januari 2022, lämnade majoriteten i stadsdelsnämnden ett särskilt uttalande som bland annat efterfrågar möjligheten att anlägga en så kallad Pep Park i Tantolunden. Konceptet Pep Parker drivs av Generation Pep. Det är parker med olika typer av ställningar och redskap som bjuder in till rörelse. Parkerna går att bygga i olika storlekar och anpassa efter den specifika platsen för anläggandet.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget att anlägga en Pep Park i Tantolunden är intressant då det syftar till att öka barns och ungdomars rörelse och därmed lägga grunden för ett hälsosamt liv.
Under året har ett program för en kommande upprustning av Tantolunden tagits fram och beslut kring programmet planeras att tas vid stadsdelsnämndens sammanträde oktober 2022. I programmet finns förslag att prioritera nya ytor för exempelvis spontanaktiviteter. Om detta skulle innebära en Pep Park eller någon annan typ av anläggning behöver fortsatt utredas. Det kan även finnas andra placeringar av en eventuell Pep Park inom stadsdelsområdet som är lämpligare än Tantolunden. Detta behöver också utredas vidare.
Mot bakgrund av beskrivningen ovan har förvaltningen bokat in ett möte med representanter från Generation Pep för att diskutera förutsättningar att anlägga en eventuell Pep Park inom stadsdelsområdet. Förvaltningen återkommer med resultatet av denna kontakt i samband med verksamhetsberättelsen 2022.Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
455kb Ladda ner dokument
-
-
Tantolunden är en av Södermalms största parker, anlagd på två bergshöjder med en dalgång emellan. Hela parken upplevs idag som natur och har stora historiska, sociala och ekologiska värden. Tantolunden har stora upprustningsbehov där framför allt gångvägar, möblering samt lekplatsen behöver rustas upp.
Programmet består av tre delar. Del 1 beskriver parkens historia och dess kulturhistoriska värden. Del 2 redovisar den omfattande inventering som gjorts i parken samt presenterar analys och målbild för upprustning av entréer, gångvägar, belysning, möblering samt lek, idrott och andra aktiviteter. Del 3 redovisar inventering, analys och målbild för Tantolundens grönstruktur.
Förvaltningen föreslår att insatserna som beskrivs i programmet genomförs utifrån den prioritetsordning som redovisas i tjänsteutlåtandet.Bilagor
-
848kb Ladda ner dokument
-
51mb Ladda ner dokument
-
48mb Ladda ner dokument
-
57mb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande Zinkens stadsskog. Förslaget innebär sammanfattningsvis att den del av Ringvägen som ligger norr om Hornsgatan förses med mikroskog, växthusliknande paviljonger för gemensam odling samt att mer plats skapas för befintliga serveringar och torghandel.
Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget är intressant och positivt i den bemärkelsen att det innebär att nya grönytor tillförs stadsdelsområdet. Förslaget ligger vidare i linje med det förslag till ”Stadsdelsvisa åtgärdsförslag för biologisk mångfald”, SÅF, som är under framtagande för Södermalms stadsdelsområde.
Medborgarförslaget innebär samtidigt flera större utmaningar då många frågor inför ett eventuellt genomförande först måste utredas. Exempelvis avseende trafiklösningar och konsekvenser för ansvariga nämnders investerings- och driftsansvar.
Med anledning av att förslaget i första hand berör gatumark som ansvaras av trafiknämnden, föreslår förvaltningen att stadsdelsnämnden överför medborgarförslaget till trafiknämnden för vidare hantering.Bilagor
-
500kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande promenadstråk runt Hammarby Sjö. I förslaget föreslås att den spång som finns utefter Danvikskanalen mot Danviksklippan breddas och öppnas upp från båda sidor samt att stråket därefter förlängs med en gångväg under Danviksbron och vidare mot området ovanför Boule & Berså. Enligt förslagsställaren skulle ett genomförande av förslaget göra det möjligt att gå längs med vattnet runt hela Hammarby Sjö.
Förvaltningen anser att ett gångstråk vid Danvikskanalen vore positivt eftersom det skulle skapa ett sammanhängande promenadstråk med vattenkontakt runt hela Hammarby Sjö.
Att anlägga en gångväg på den föreslagna sträckan finns med som ett av de mål exploateringskontoret arbetar för att uppnå inom ramen för stadsutvecklingsprojektet Nordöstra Sjöstan. Arbetet med Nordöstra Sjöstan är än så länge i ett tidigt stadie och det är flera moment och undersökningar som måste genomföras de kommande åren. Med tanke på detta går det idag inte att göra en tidplan över när en eventuell gångväg kan vara på plats.Bilagor
-
512kb Ladda ner dokument
-
329kb Ladda ner dokument
-
-
Under september månad har sex medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
256kb Ladda ner dokument
-
781kb Ladda ner dokument
-
853kb Ladda ner dokument
-
465kb Ladda ner dokument
-
-
21
Utkast till lagrådsremiss Ett fönster av möjligheter – stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ärendet ”Utkast till lagrådsremiss Ett fönster av möjligheter – stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende” på remiss från kommunstyrelsen.
Utkastet till lagrådsremiss innehåller förslag som syftar till att förbättra skyddet och stödet till personer som behöver skyddat boende och stärka barnrättsperspektivet för barn som följer med en vårdnadshavare till ett skyddat boende. Det föreslås bland annat att skyddat boende ska regleras i socialtjänstlagen (2001:453) som en boendeinsats till den som behöver stöd och skydd till följd av hot, våld eller andra övergrepp. Barn som följer med en vårdnadshavare till ett skyddat boende ska bedömas och beviljas insatsen individuellt och socialnämnden ska ansvara för att tillgodose barnets behov av stöd- och hjälpinsatser. När det finns samtycke från båda vårdnadshavarna ska placeringen av barnet göras med stöd av socialtjänstlagen. Saknas samtycke från den vårdnadshavare som barnet inte placeras tillsammans med, ska socialnämnden, efter ansökan hos förvaltningsrätten, kunna placera barnet i ett skyddat boende med stöd av en ny lag. En sådan placering ska även kunna göras omedelbart av socialnämnden och underställas förvaltningsrätten. I utkastet lämnas även förslag som rör bestämmanderätten över barnet under den tid barnet är placerat.
Vidare föreslås att det ska krävas tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg för att få driva verksamhet i form av skyddat boende. Kommuner och regioner som driver sådan verksamhet ska anmäla detta till myndigheten. I utkastet föreslås också bestämmelser för att tydliggöra elevers rätt att gå i skola när de vistas i skyddat boende. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 3 juli 2023.
Förvaltningen ställer sig positiv till förslagen i lagrådsremissen. Förslagen kan förbättra skydd och stöd till personer som är i behov av skyddat boende och även stärka barnrättsperspektivet för barn som följer med till ett skyddat boende.Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
-
22
Remiss av Betänkandet Nästa steg – Ökad kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg för äldre personer (SOU 2022:41)
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bland annat Södermalms stadsdelsnämnd över betänkandet Nästa steg – Ökad kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg för äldre personer (SOU 2022:41). Yttrandet ska vara kommunstyrelsen tillhanda senast den 1 november 2022. Utredningen har tagit fram förslag till en äldreomsorgslag. Äldreomsorgslagens syfte beskrivs vara att personer som får äldreomsorg ska kunna vara delaktiga och få sina behov av insatser tillgodosedda med god kvalitet på ett samordnat, tryggt och säkert sätt samt få stöd och hjälp för att få tillgång till den hälso-och sjukvård de behöver. Utöver äldreomsorgslagen har utredningen också tagit fram förslag på hur hälso- och sjukvårdslagstiftningen kan förstärkas. Till lagen förslås även en förordning om en nationell ordning för kvalitetsutveckling i äldreomsorgen (NOK) till syfte att styra och stödja utvecklingen av äldreomsorgen.
Förvaltningen anser att utredningen är väl genomarbetat och belyser flera väsentliga områden för ökad kvalitet inom äldreomsorgen. Lagens föreslagna mål inriktas till att stödja funktionsförmåga och hälsofrämjande vilket går i linje med det systematiska arbetet för att lyfta och utveckla det salutogena perspektivet i förvaltningens äldreomsorgverksamheter. Förvaltningen välkomnar att lagförslaget förstärker den enskildes och anhörigas roll ytterligare i utredningsförfarande, beslutsprocessen, genomförandet samt uppföljningen. Förvaltningen ställer sig också positiv till förslaget om fast omsorgskontakt på särskilt boende i syfte att ytterligare stärka den individanpassade omsorgen, kontinuiteten och samordningen.
Bilagor
-
296kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Teatern i Ringen, Götgatan 132. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
283kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Jäst Vinbar, Hornsgatan 180.
Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.Bilagor
-
678kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Pizzamore, Södermannagatan 45. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
275kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med budgeten för 2022 gavs Södermalms stadsdelsnämnd uppdraget att: ”Tillsammans med Stockholm vatten och avfall utreda förutsättningarna/möjligheterna att GlashusETT i Hammarby Sjöstad kan fungera som ungdoms- förenings- och allmänna lokaler.”
I samband med beslut om nämndens verksamhetsplan 2022 gavs förvaltningen uppdraget att vid tertialrapport 1 presentera en lägesrapport kring uppdraget. En lägesrapport delgavs nämnden i juni och i oktober skulle förvaltningen återkomma med en uppdaterad lägesrapport innehållande lokalens förutsättningar. I anmälningsärendet redogörs för bland annat tillgänglighet, lukt och ljud. En slutrapportering planeras att delges nämnden i januari 2023.
Förvaltningen fortsätter utredningen med Stockholm vatten och avfall (SVOA) men ser att det finns problem i lokalen som sannolikt inte kommer kunna åtgärdas. Det gäller bland annat tillgänglighetsanpassning vilket är en viktig del för att alla personer ska kunna besöka verksamheten oavsett funktionsförmåga. Oljudet från pumparna kommer inte heller kunna åtgärdas helt enligt SVOA.
Utifrån den driftskostnad som SVOA angivit ser förvaltningen redan nu tendenser på att hyresofferten med största sannolikhet kommer att bli för hög för att kunna göra en inhyrning av lokalen.
Bilagor
-
204kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade på delegation anmäls:
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i egen regi dnr. SÖD 2022/175
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi dnr. SÖD 2022/174
- Nyanställningar juli - september 2022, dnr. SÖD 2022/52
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling av busstransporter med chaufför, dnr. SÖD 2022/1127
-
Protokoll från rådets sammanträde den 11 oktober 2022 anmäls.
-
Protokoll från rådets sammanträde den 10 oktober 2022 anmäls.
-
Protokoll från Södermalms styrgrupp Barn i behov av särskilt stöd BUS sammanträde den 8 september 2022 anmäls.
-
32
Information från förvaltningen
-
33
Övriga frågor
-
§ 1
Val av justerare och dag för justering
-
§ 2
Fastställande av dagordning
-
§ 3
Upphandling avseende skötsel och underhåll av plaskdammar, duschar och vattenanläggningar inom fyra stadsdelar i Stockholms innerstad
-
§ 4
Upphandling av konsulttjänst för byggledning
-
§ 5
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken
-
§ 6
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken
-
§ 7
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken
-
§ 8
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 27 september och 11 oktober 2022 anmäls.
-
Den öppna frågestunden inleds klockan 18.00.
- En fråga ställs kring ärendet om GlashusETT - lägesbeskrivning kring uppdraget i verksamhetsplanen 2022, ärende 26 på dagordningen.
- En fråga ställs kring parkbänkarnas skick i Hammarby Sjöstad.
- En fråga ställs kring pensionärsrabatt på restauranger i Hammarby Sjöstad samt kring passager i Hammarby Sjöstad som tidigare varit öppna men nu har stängts av.
- En på förhand inskickad fråga/synpunkt gällande underhållet av Londonviadukten presenteras av frågeställaren.
- Förslagsställaren till medborgarförslag gällande Zinkens stadsskog (SÖD 2022/639), ärende 18 på dagordningen, deltar och ställer frågor kring den fortsatta hanteringen av medborgarförslaget.
- En fråga ställs angående Heliostorget i Hammarby Sjöstad.
Frågestunden avslutas klockan 18.35
-
§ 11
Förlängning av entreprenadavtal avseende driften av Bergsunds vård- och omsorgsboende, A&O Ansvar och Omsorg AB
Nuvarande entreprenadavtal avseende driften av Bergsunds vård- och omsorgsboende gäller från och med den 1 oktober 2020 till och med den 30 september 2023. Avtalet kan förlängas i ytterligare 3 år med möjlighet till ytterligare förlängning om två år. Längsta möjliga avtalstid är till och med den 30 september 2028. Överenskommelsen om förlängning ska vara skriftlig och träffas senast nio månader före avtalstidens utgång.
Uppföljning av verksamheten sker genom äldreomsorgens modell för avtalsuppföljning där syftet är att säkerställa att entreprenören följer gällande avtal, förfrågningsunderlag och utfästelser i anbudet.
Uppföljningen visar att de boende får god och säker omvårdnad och att det är en fungerande verksamhet.Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt Reglemente med allmänna bestämmelser för Stockholms stads nämnder, får nämnden själv eller genom ombud föra stadens talan i alla mål och ärenden inom sitt ansvarsområde. Stadsledningskontorets juridiska avdelning har begärt ny rättegångsfullmakt att användas i domstol, där juridiska avdelningen har nämndens uppdrag att föra talan. Begäran föranleds av personella förändringar inom Juridiska avdelningen.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Månadsrapport per september med helårsprognos visar på ett överskott om 65,0 mnkr före och ett överskott om 56,5 mnkr efter resultatöverföring.
Sjukfrånvaron för Södermalms stadsdelsförvaltning ökade något den senaste månaden jämfört med tidigare månader och var i augusti 9,09 procent rullande 12 månader. Förvaltningen har erhållit
10,5 mnkr i covidkompensation för ökade sjuklönekostnader för december 2021 – mars 2022.
Äldreomsorg prognostiserar ett överskott om 29,0 mnkr, övrig verksamhet ett överskott om 15,0 mnkr, individ- och familjeomsorg ett överskott om 8,0 mnkr, stöd och service till personer med funktionsnedsättning ett överskott om 5,5 mnkr, förskolan ett överskott om 3,0 mnkr, administration ett överskott om 2,0 mnkr, ekonomiskt bistånd ett överskott om 1,5 mnkr och fritidsverksamhet ett överskott om 1,0 mnkr. Övriga verksamheter prognostiserar en budget i balans.
Den mest svårbedömda kostnadsutvecklingen är behov av platser inom vård- och omsorgsboende som succesivt har ökat under året.Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med nämndsammanträdet den 25 maj 2022 gav Södermalms stadsdelsnämnd stadsdelsförvaltningen i uppdrag att bereda en skrivelse från (S) om brukaravtal och brukarmedverkan på Södermalm. I skrivelsen beskrivs bland annat de brukar- och brukarmedverkansavtal som finns inom Södermalms stadsdelsområde och att stadsdelsförvaltningen avslutat de brukaravtal som tidigare fanns mellan förvaltningen och några av bostadsrättsföreningarna på Reimersholme. Med anledning av ovannämnda önskar skrivelsens författare svar på några frågor som rör brukar- och brukarmedverkansavtal inom stadsdelsområdet.
Brukaravtal har funnits inom Södermalms stadsdelsområde sedan 1980-talet. Det har under åren funnits ett stort engagemang och vilja hos bland annat boende och föreningar att få möjlighet att sköta delar av den allmänna parkmarken inom stadsdelsområdet. Förvaltningen ser mycket positivt på att medborgare engagerar sig i parkmiljön där också klimatfrågor ofta ingår.
Det har genomförts förändringar kring de olika formerna av brukaravtal som funnits inom Södermalms stadsdelsområde. I tjänsteutlåtandet beskriver förvaltningen bakgrunden till detta samt hur det framtida arbetet med brukar- och stadsodlingsavtal planeras.Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd gav den 16 juni 2022 förvaltningen i uppdrag att bereda en skrivelse från Jonas Nilsson med flera (M) och Anders Göransson med flera (S). Skribenterna vill uppdra åt förvaltningen att undersöka möjligheten att de äldre vid Södermalms träffpunkter fortsättningsvis ska kunna välja måltidsdryck såsom öl, vin och en nubbe vid högtidliga tillfällen.
Förvaltningens rekommendation är att aktiviteterna som herrträffar, damträffar och festluncher fortsätter men utan alkohol. Detta utifrån uppdraget om att förvaltningen ska arbeta preventivt och utifrån öppna träffpunkternas uppdrag att skapa en meningsfull vardag, motverka otrygghet och ensamhet och öka den sociala gemenskapen för stadsdelsområdets seniorer.Bilagor
-
302kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med beslutet kring ”Medborgarförslag gällande förbättringar i Tanto”, SÖD 2021/800 den 27 januari 2022, lämnade majoriteten i stadsdelsnämnden ett särskilt uttalande som bland annat efterfrågar möjligheten att anlägga en så kallad Pep Park i Tantolunden. Konceptet Pep Parker drivs av Generation Pep. Det är parker med olika typer av ställningar och redskap som bjuder in till rörelse. Parkerna går att bygga i olika storlekar och anpassa efter den specifika platsen för anläggandet.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget att anlägga en Pep Park i Tantolunden är intressant då det syftar till att öka barns och ungdomars rörelse och därmed lägga grunden för ett hälsosamt liv.
Under året har ett program för en kommande upprustning av Tantolunden tagits fram och beslut kring programmet planeras att tas vid stadsdelsnämndens sammanträde oktober 2022. I programmet finns förslag att prioritera nya ytor för exempelvis spontanaktiviteter. Om detta skulle innebära en Pep Park eller någon annan typ av anläggning behöver fortsatt utredas. Det kan även finnas andra placeringar av en eventuell Pep Park inom stadsdelsområdet som är lämpligare än Tantolunden. Detta behöver också utredas vidare.
Mot bakgrund av beskrivningen ovan har förvaltningen bokat in ett möte med representanter från Generation Pep för att diskutera förutsättningar att anlägga en eventuell Pep Park inom stadsdelsområdet. Förvaltningen återkommer med resultatet av denna kontakt i samband med verksamhetsberättelsen 2022.Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Tantolunden är en av Södermalms största parker, anlagd på två bergshöjder med en dalgång emellan. Hela parken upplevs idag som natur och har stora historiska, sociala och ekologiska värden. Tantolunden har stora upprustningsbehov där framför allt gångvägar, möblering samt lekplatsen behöver rustas upp.
Programmet består av tre delar. Del 1 beskriver parkens historia och dess kulturhistoriska värden. Del 2 redovisar den omfattande inventering som gjorts i parken samt presenterar analys och målbild för upprustning av entréer, gångvägar, belysning, möblering samt lek, idrott och andra aktiviteter. Del 3 redovisar inventering, analys och målbild för Tantolundens grönstruktur.
Förvaltningen föreslår att insatserna som beskrivs i programmet genomförs utifrån den prioritetsordning som redovisas i tjänsteutlåtandet.Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande Zinkens stadsskog. Förslaget innebär sammanfattningsvis att den del av Ringvägen som ligger norr om Hornsgatan förses med mikroskog, växthusliknande paviljonger för gemensam odling samt att mer plats skapas för befintliga serveringar och torghandel.
Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget är intressant och positivt i den bemärkelsen att det innebär att nya grönytor tillförs stadsdelsområdet. Förslaget ligger vidare i linje med det förslag till ”Stadsdelsvisa åtgärdsförslag för biologisk mångfald”, SÅF, som är under framtagande för Södermalms stadsdelsområde.
Medborgarförslaget innebär samtidigt flera större utmaningar då många frågor inför ett eventuellt genomförande först måste utredas. Exempelvis avseende trafiklösningar och konsekvenser för ansvariga nämnders investerings- och driftsansvar.
Med anledning av att förslaget i första hand berör gatumark som ansvaras av trafiknämnden, föreslår förvaltningen att stadsdelsnämnden överför medborgarförslaget till trafiknämnden för vidare hantering.Bilagor
-
262kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande promenadstråk runt Hammarby Sjö. I förslaget föreslås att den spång som finns utefter Danvikskanalen mot Danviksklippan breddas och öppnas upp från båda sidor samt att stråket därefter förlängs med en gångväg under Danviksbron och vidare mot området ovanför Boule & Berså. Enligt förslagsställaren skulle ett genomförande av förslaget göra det möjligt att gå längs med vattnet runt hela Hammarby Sjö.
Förvaltningen anser att ett gångstråk vid Danvikskanalen vore positivt eftersom det skulle skapa ett sammanhängande promenadstråk med vattenkontakt runt hela Hammarby Sjö.
Att anlägga en gångväg på den föreslagna sträckan finns med som ett av de mål exploateringskontoret arbetar för att uppnå inom ramen för stadsutvecklingsprojektet Nordöstra Sjöstan. Arbetet med Nordöstra Sjöstan är än så länge i ett tidigt stadie och det är flera moment och undersökningar som måste genomföras de kommande åren. Med tanke på detta går det idag inte att göra en tidplan över när en eventuell gångväg kan vara på plats.Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Under september månad har sex medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
§ 21
Utkast till lagrådsremiss Ett fönster av möjligheter – stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ärendet ”Utkast till lagrådsremiss Ett fönster av möjligheter – stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende” på remiss från kommunstyrelsen.
Utkastet till lagrådsremiss innehåller förslag som syftar till att förbättra skyddet och stödet till personer som behöver skyddat boende och stärka barnrättsperspektivet för barn som följer med en vårdnadshavare till ett skyddat boende. Det föreslås bland annat att skyddat boende ska regleras i socialtjänstlagen (2001:453) som en boendeinsats till den som behöver stöd och skydd till följd av hot, våld eller andra övergrepp. Barn som följer med en vårdnadshavare till ett skyddat boende ska bedömas och beviljas insatsen individuellt och socialnämnden ska ansvara för att tillgodose barnets behov av stöd- och hjälpinsatser. När det finns samtycke från båda vårdnadshavarna ska placeringen av barnet göras med stöd av socialtjänstlagen. Saknas samtycke från den vårdnadshavare som barnet inte placeras tillsammans med, ska socialnämnden, efter ansökan hos förvaltningsrätten, kunna placera barnet i ett skyddat boende med stöd av en ny lag. En sådan placering ska även kunna göras omedelbart av socialnämnden och underställas förvaltningsrätten. I utkastet lämnas även förslag som rör bestämmanderätten över barnet under den tid barnet är placerat.
Vidare föreslås att det ska krävas tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg för att få driva verksamhet i form av skyddat boende. Kommuner och regioner som driver sådan verksamhet ska anmäla detta till myndigheten. I utkastet föreslås också bestämmelser för att tydliggöra elevers rätt att gå i skola när de vistas i skyddat boende. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 3 juli 2023.
Förvaltningen ställer sig positiv till förslagen i lagrådsremissen. Förslagen kan förbättra skydd och stöd till personer som är i behov av skyddat boende och även stärka barnrättsperspektivet för barn som följer med till ett skyddat boende.Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
§ 22
Remiss av Betänkandet Nästa steg – Ökad kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg för äldre personer (SOU 2022:41)
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bland annat Södermalms stadsdelsnämnd över betänkandet Nästa steg – Ökad kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg för äldre personer (SOU 2022:41). Yttrandet ska vara kommunstyrelsen tillhanda senast den 1 november 2022. Utredningen har tagit fram förslag till en äldreomsorgslag. Äldreomsorgslagens syfte beskrivs vara att personer som får äldreomsorg ska kunna vara delaktiga och få sina behov av insatser tillgodosedda med god kvalitet på ett samordnat, tryggt och säkert sätt samt få stöd och hjälp för att få tillgång till den hälso-och sjukvård de behöver. Utöver äldreomsorgslagen har utredningen också tagit fram förslag på hur hälso- och sjukvårdslagstiftningen kan förstärkas. Till lagen förslås även en förordning om en nationell ordning för kvalitetsutveckling i äldreomsorgen (NOK) till syfte att styra och stödja utvecklingen av äldreomsorgen.
Förvaltningen anser att utredningen är väl genomarbetat och belyser flera väsentliga områden för ökad kvalitet inom äldreomsorgen. Lagens föreslagna mål inriktas till att stödja funktionsförmåga och hälsofrämjande vilket går i linje med det systematiska arbetet för att lyfta och utveckla det salutogena perspektivet i förvaltningens äldreomsorgverksamheter. Förvaltningen välkomnar att lagförslaget förstärker den enskildes och anhörigas roll ytterligare i utredningsförfarande, beslutsprocessen, genomförandet samt uppföljningen. Förvaltningen ställer sig också positiv till förslaget om fast omsorgskontakt på särskilt boende i syfte att ytterligare stärka den individanpassade omsorgen, kontinuiteten och samordningen.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Teatern i Ringen, Götgatan 132. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Jäst Vinbar, Hornsgatan 180.
Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Pizzamore, Södermannagatan 45. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med budgeten för 2022 gavs Södermalms stadsdelsnämnd uppdraget att: ”Tillsammans med Stockholm vatten och avfall utreda förutsättningarna/möjligheterna att GlashusETT i Hammarby Sjöstad kan fungera som ungdoms- förenings- och allmänna lokaler.”
I samband med beslut om nämndens verksamhetsplan 2022 gavs förvaltningen uppdraget att vid tertialrapport 1 presentera en lägesrapport kring uppdraget. En lägesrapport delgavs nämnden i juni och i oktober skulle förvaltningen återkomma med en uppdaterad lägesrapport innehållande lokalens förutsättningar. I anmälningsärendet redogörs för bland annat tillgänglighet, lukt och ljud. En slutrapportering planeras att delges nämnden i januari 2023.
Förvaltningen fortsätter utredningen med Stockholm vatten och avfall (SVOA) men ser att det finns problem i lokalen som sannolikt inte kommer kunna åtgärdas. Det gäller bland annat tillgänglighetsanpassning vilket är en viktig del för att alla personer ska kunna besöka verksamheten oavsett funktionsförmåga. Oljudet från pumparna kommer inte heller kunna åtgärdas helt enligt SVOA.
Utifrån den driftskostnad som SVOA angivit ser förvaltningen redan nu tendenser på att hyresofferten med största sannolikhet kommer att bli för hög för att kunna göra en inhyrning av lokalen.
Bilagor
-
252kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade på delegation anmäls:
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i egen regi dnr. SÖD 2022/175
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi dnr. SÖD 2022/174
- Nyanställningar juli - september 2022, dnr. SÖD 2022/52
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling av busstransporter med chaufför, dnr. SÖD 2022/1127
Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
Protokoll från rådets sammanträde den 10 oktober 2022 anmäls.
Bilagor
-
Protokoll från Södermalms styrgrupp Barn i behov av särskilt stöd BUS sammanträde den 8 september 2022 anmäls.
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
§ 32
Information från förvaltningen
-
§ 33
Övriga frågor
-
Johan Lisspers (L) och Lars Rottem Krangnes (C) väcker ett ärende genom en skrivelse om kvalitet och kontinuitet i LSS-verksamheten.
Bilagor
-
220kb Ladda ner dokument
-