Möte 2022-04-28
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av föredragningslista
-
3
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
4
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
5
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
6
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
7
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
8
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
9
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
10
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § första stycket punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
11
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § första stycket punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
12
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § första stycket punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
Nämndens uppdrag i det här ärendet är att lyfta faktorer som har stor påverkan på verksamhetens utveckling och ekonomi under perioden 2023-2025. Utgångspunkten för analysen är förändringar i omvärlden och i den egna verksamheten. Slutsatserna ska användas som underlag i stadens kommande budgetarbete.
Bilagor
-
764kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
Månadsrapport per mars med helårsprognos visar på ett överskott om 30,0 mnkr före och ett överskott om 30,0 mnkr efter resultatöverföring.
Sjukfrånvaron för Södermalms stadsdelsförvaltning ökade den senaste månaden jämfört med tidigare månader och var i februari 8,97 procent rullande 12 månader. Förvaltningen har erhållit 10,5 mnkr i covid kompensation för ökade sjuklönekostnader för december 2021 – mars 2022.
Verksamhetsområdet äldreomsorg redovisar ett överskott om 15,0 mnkr och övrig verksamhet ett överskott om 15,0 mnkr. Övriga verksamheter prognostiserar en budget i balans.
Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
438kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
410kb Ladda ner dokument
-
598kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsförvaltning har under en period hyrt en lokal av hyresvärden, HSB:s brf Hamnvakten för Hammarby dagliga verksamhet. I samband med att avtalsperioden löpte ut 31 december 2020 meddelade hyresvärden förvaltningen att avtalet sägs upp med villkorsändring. Förvaltningen har sedan dess diskuterat villkor för en ny avtalsperiod med hyresvärden. Under våren 2022 enades förvaltningen och hyresvärden om hyresvillkor för planerad hyresperiod om sju år. Villkoren innebär en årshyra om 3 406 000 kronor, vilket motsvarar en årshyra om 2 567 kronor per kvadratmeter. Utöver hyra tillkommer en tomträttsavgäld om 345 600 kr per år. Villkoren innefattar även att hyresvärden åtar sig att genomföra överenskomna underhållsåtgärder i lokalen. Förvaltningen ser ett långsiktigt behov av lokalen och föreslår att stadsdelsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att teckna ett nytt sjuårigt hyresavtal med hyresvärden.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm, har arbetat fram ett för region innerstaden gemensamt underlag till stadens boendeplanering för äldre. Den stadsövergripande planen, som ska vara vägledande för beslut gällande förändringar av stadens äldreboendebestånd, sammanställs av äldreförvaltningen och beslutas av kommunstyrelsen.
Sammanfattningsvis bedömer region innerstaden att planerad nybyggnation av vård- och omsorgsboende i innerstaden är osäker och helt otillräcklig utifrån den prognosticerade demografiska utvecklingen. Vidare görs bedömningen att staden behöver ta ett samlat grepp kring hur nybyggnationsprojekt ska kunna genomföras i innerstadens täta stadsmiljöer med begränsade tomter, både till antal och storlek. Alternativ till nybyggnation, till exempel ombyggnationer av befintliga fastigheter behöver också ses över.
Region innerstaden framför även behov av fler seniorbostäder, platser i profilboende för personer med hörselnedsättning, särskilda platser för yngre äldre, 65-80 år, med demenssjukdom samt anpassade insatser för äldre i hemlöshet/ psykisk ohälsa och/eller missbruksproblematik.
Region innerstaden bedömer vidare att efterfrågan på intressentboenden med inriktning HBTQI+ eller minoritetsspråk inte säkert speglar behovet och föreslår att en undersökning görs bland stadens seniorer, gärna tillsammans med relevanta intresseorganisationer.
Underlaget bifogas tjänsteutlåtandet.Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
17
Skrivelse från (V) om utredning av möjligheter för upprättande av vikariepool i kommunala förskolan
En skrivelse daterad 24 februari 2022 har inkommit till stadsdelsnämnden från Charlotte Lilja Pittuco m fl (V) om utredning av möjligheter för upprättande av vikariepool i kommunala förskolan. I ärendet redogör förvaltningen för andel timanställda, hur många vikarier som används i snitt per dag samt förutsättningar för en vikariepool. Dessutom vill förvaltningen uppmärksamma att det år som beräkningarna bygger på, 2021, inte var ett normalår då det var präglat av Corona-pandemin och karantänreglerna. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag angående belysning i Rosenlundsparken. Förslaget innebär att pulkabacken i parken förses med belysning för att därmed öka användbarheten av pulkabacken.
Södermalms stadsdelsförvaltning anser att förslaget att tillföra pulkabacken i Rosenlundsparken belysning i sig är ett positivt förslag då det skulle innebära att pulkabacken kan användas mer under den mörka årstiden.
Stadsdelsområdets pulkabackar saknar idag belysning. Om dessa ska förses med belysning ansvarar stadsdelsnämnden för detta.
Eftersom en eventuell belysning av stadsdelsområdets pulkabackar endast skulle göra nytta vid ett fåtal dagar under året då det finns snö, anser förvaltningen att det finns andra platser som har ett större behov att få belysning. Eftersom det finns begränsade resurser måste förvaltningen välja vilka parkmiljöer som ska förses med ny belysning för att ge största möjliga nytta.
Gällande Rosenlundsparken har, precis som förslagsställarna nämner i förslaget, den nya lekplatsen intill pulkabacken fått ny belysning. Därutöver pågår även ett trygghetsprojekt i samverkan mellan stadsdelsförvaltningen och trafikkontoret som innebär att den centrala delen av Rosenlundsparken förses med förstärkt belysning.Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
457kb Ladda ner dokument
-
-
19
Medborgarförslag angående att stoppa servering av kyckling på stadsdelens tillställningar av etiska skäl
Nämnden har erhållit ett medborgarförslag gällande att stoppa servering av kyckling på stadsdelens tillställningar av etiska skäl. Bakgrunden till detta menar förslagsställaren är att WWF har utfärdat rött ljus för svensk kyckling på grund av klimatskäl och etiska skäl. Vidare betonar förslagsställaren att lidandet för kycklingarna är enormt. Förvaltningen anser att medborgarförslaget är intressant dock är större tillställningar med matservering i förvaltningens regi mycket sällan förekommande om näst intill obefintlig. Den större matlagningsförekomsten sker i förvaltningens verksamheter inom äldreomsorg och förskolor. Förvaltningen förhåller sig till det upphandlade sortimentet av matvaror som Stockholm stad har handlat upp. I upphandlingen finns det ”Djurskyddskrav för kött, fågel och mjölk”. Vidare arbetar verksamheterna efter Stockholm stads miljöprogram samt matstrategin God, hälsosam och klimatsmart mat. Utöver detta så har Stockholm stad ett mål att minska klimatpåverkan från upphandlade livsmedel. Detta innebär att verksamheterna per automatik behöver minska sin konsumtion av köttprodukter då dessa livsmedel genererar höga koldioxidutsläpp.
Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
417kb Ladda ner dokument
-
-
Under mars månad har åtta medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
243kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
43kb Ladda ner dokument
-
43kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
-
En remiss har inkommit till stadsdelsnämnden från kommunstyrelsen avseende Stockholms stads strategi för fritids- och ungdomsgårdar.
Remissen ska besvaras senast 2 maj 2022.
Stockholms stads strategi för fritids- och ungdomsgårdar är ett styrdokument som ger riktning för hur verksamheterna ska arbeta för att fler unga ska få en rik och meningsfull fritid. Alla unga i staden ska erbjudas trygga fritids- och ungdomsgårdar med hög kvalitet som jämnar ut livsvillkor och skapar glädje, gemenskap och starka unga.
Våren 2021 fick kulturnämnden i uppdrag att genomföra en utredning av stadens fritids- och ungdomsgårdar (diarienummer: 1.1/3954/2020). Med avstamp i denna utredning, och dess förslag på åtgärder, har Stockholms stads strategi för fritids- och ungdomsgårdar arbetats fram.
Strategin visar på vägval och de områden som staden ska fokusera på för att nå uppsatta mål samt hur verksamheterna ska följas upp.
Strategin föreslås gälla för perioden 2022 till 2025. Varje stadsdelsförvaltning ska utarbeta en utvecklingsplan utifrån lokala förutsättningar som visar hur strategin ska realiseras.
Förvaltningen ställer sig positiv till den nya strategin för fritids- och ungdomsgårdar i Stockholms stad. Det är positivt att man stärker stadens fritidsverksamheter och arbetar för ett ökat deltagande, mer jämlik tillgång och en bredare verksamhet för stadens unga. Det är viktigt att strategin lyfter fram att verksamheterna ska ta tillvara de ungas egna idéer, kompetenser och intressen.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden överlämnar detta tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
232kb Ladda ner dokument
-
292kb Ladda ner dokument
-
-
En remiss har inkommit till stadsdelsnämnden från kommunstyrelsen angående ändring av reglementen för vissa facknämnder och stadsdelsnämnder.
Stadsledningskontoret har tagit fram förslag till ändringar i reglementena för arbetsmarknadsnämnden, kulturnämnden, servicenämnden, socialnämnden, stadsdelsnämnderna, trafiknämnden, utbildningsnämnden och äldrenämnden. Ändringar har skett utifrån fullmäktiges beslut om budget 2021 och budget 2022. Viss redaktionell översyn har även gjorts.
Förvaltningen ställer sig positiv till förändringarna av reglementen för vissa facknämnder och stadsdelsnämnder och har inga synpunkter att tillägga i sak.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden överlämnar detta tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
278kb Ladda ner dokument
-
223kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått ett förslag till kajstrategi för Stockholms stad 2022 på remiss. Kajstrategin syftar till att skapa förutsättningar att utveckla stadens kajer till mer levande mötesplatser, tillgängliga för folkliv, restauranger och caféer. Syftet är också att skapa fortsatt goda förutsättningar för sjöfartens behov. Strategin innehåller fokusområden och planeringsprinciper för hur kajerna ska utvecklas till levande och attraktiva platser. I förslaget beskrivs dessutom åtta kajer med en nulägesbeskrivning samt förslag på utvecklingsmöjligheter på och vid respektive kaj.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget till kajstrategi för Stockholms stad är ett mycket väl genomarbetat dokument som beskriver kajernas nuvarande funktioner och hur de kan utvecklas till mer levande mötesplatser samtidigt som de uppfyller sjöfartens behov.
Angående de förslag till utveckling av kajerna inom Södermalms stadsdelsområde anser förvaltningen att idéerna generellt är positiva. I ärendet redovisas förvaltningens synpunkter och förslag kring respektive kajområde som berör stadsdelsområdet.Bilagor
-
277kb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har skickat en remiss från trafikförvaltningen inom Region Stockholm till bland annat Södermalms stadsdelsnämnd för yttrande. Remissen innehåller förslag till trafikförändringar i SL-trafiken under 2022/2023 (T23).
Stadsdelsförvaltningen tycker att det är positivt att ett beslut tagits om att långsiktig hållbarhet står i fokus för trafikförsörjningsprogrammet. Det är också tillfredsställande att de övergripande målen för trafikförsörjningsprogrammet handlar om att planera transportsystemet så att kollektivt resande främjas, att utveckla smarta kollektivtrafiksystem som hushållar med resurser och att kollektivtrafiken ska bidra till ökad jämlikhet och jämställdhet.
Förvaltningen noterar att remissen inte innehåller några nämnbara förslag till trafikförändringar inom samtliga trafikslag som rör Södermalms stadsdelsområde. Förvaltningen förutsätter därmed att inga betydande förändringar av kollektivtrafiken inom stadsdelsområdet är planerade.Bilagor
-
191kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har översänt för yttrande ett förslag till detaljplan som innebär en utökning av Tullgårdsskolan, vid hörnet Östgötagatan/Tullgårdsgatan, från en skola omfattande klasserna F-6 med cirka 360 elever till en skola för klasserna F-9 med cirka 900 elever inom befintlig skolfastighet.
Stadsdelsförvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till förslaget till ny detaljplan då den möjliggör en utbyggnad av Tullgårdsskolan som möter framtida behov av grundskoleplatser.
Förvaltningen noterar att den idag obebyggda platsen med bland annat träd, buskar och gräsmattor till stora delar kommer att tas bort vid ett genomförande av planen. Enligt förvaltningen är det därför viktigt att se över möjligheten till kompensationsåtgärder inom den ytan som blir kvar i form av skolgård så att förlusten av stadsdelsområdets sammanlagda grönstruktur begränsas.
I förlaget anges att den intilliggande parken, Tullgårdsparken, ska utgöra ett komplement till den begränsade ytan för skolgården. Förvaltningen vill i detta sammanhang framhålla att Tullgårdsparken redan idag i stor omfattning används av omkringliggande skolor och förskolor och att parken därmed är utsatt för ett stort slitage.
I och med att Tullgårdsparken kommer att få en än mer omfattande funktion som skolgård önskar förvaltningen att projektet undersöker eventuell möjlighet att tillföra kompletterande utrustning i parken anpassat till elever.
I samband med ett genomförande av planen är det enligt förvaltningen viktigt att hänsyn tas till befintlig förskoleverksamhet norr om planområdet. Under byggnationen måste tillgängligheten till förskolan vara säker och trygg och buller som uppkommer måste omhändertas, exempelvis genom att bullerskärmar sätts upp.Bilagor
-
19mb Ladda ner dokument
-
26
Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1 i stadsdelarna Hammarbyhöjden och Södra Hammarbyhamnen, Dp 2016-13579
Stadsbyggnadskontoret har översänt för yttrande ett förslag till detaljplan som innebär att Hammarbyvägen utvecklas till ett urbant stråk i form av ett attraktivt, levande och sammanhängande stadsrum. Förslaget syftar även till att utveckla en del av det utpekade strategiska sambandet mellan Hammarbyhöjden och Hammarby Sjöstad med nya arbetsplatser, bostäder, lokaler, torg- och platsbildningar i ett läge nära kollektivtrafik, natur och rekreation.
Stadsdelsförvaltningen anser i huvudsak att planförslaget är positivt då det innebär att Hammarbyvägen, tillsammans med Hammarby Fabriksväg, utvecklas till ett nytt attraktivt urbant stråk med bland annat dubbelriktade gång- och cykelbanor. Förslaget som syftar till att stadsdelarna Hammarbyhöjden och Hammarby Sjöstad knyts samman med en mångfald av funktioner innebär vidare, enligt förvaltningen, att stadsmiljön i området tydligt utvecklas i positiv riktning.
Planförslaget innebär att viktiga ekologiska samband i stor omfattning försvinner söder om Hammarbyvägen. Förvaltningen är därför positiv till att påverkan på naturvärdena i området har minskats sedan programskedet. Förvaltningen önskar om möjligt att ytterligare lösningar hittas för att bibehålla spridningssamband inom planområdet.
I planförslaget anges att byggskedet kommer att innebära stor aktivitet inom flera delar av planområdet med bland annat arbetsmaskiner, bergsschakter och ett stort antal transporter med massor och byggmaterial till och från området. Förvaltningen vill i detta sammanhang lyfta behovet av att på bästa sätt mildra de negativa konsekvenser som uppkommer i samband med byggskedet, bland annat med hänsyn tagen till intilliggande skolor och förskolor.Bilagor
-
37mb Ladda ner dokument
-
19mb Ladda ner dokument
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Hotell Söder, Tjärhovsgatan 20. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
220kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Balkan WineBar & Meze,
Hornsgatan 149. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.Bilagor
-
225kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Chili Texmex, Ringvägen 65. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
240kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Elias Café Bar, Gotlandsgatan 65. Förvaltningen bedömer att det är olämpligt att servera alkohol i restaurang Elias Café Bar eftersom restaurangen och delar av uteservering är belägen i en inhägnad lekpark. Enligt de allmänna lokala ordningsföreskrifterna i Stockholms stad råder det alkoholförbud dygnet runt på vissa platser i staden såsom lekparker. Mot bakgrund av detta avstyrker förvaltningen ansökan om serveringstillstånd.
Bilagor
-
232kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Sundbergs Konditori,
Järntorget 83. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Panem, Stora Nygatan 26. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
211kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Voodoo Room, Södermannagatan 8/Folkungagatan 84. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för foodtruck Lykke Parkeringen, Bondegatan 21 B. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
220kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Kajsas Hornstull, Bergsunds Strand 31. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Izakaya Ninja, Hornsgatan 127. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
203kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Moumo, Götgatan 78B. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
195kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har beretts möjlighet att yttra sig över ”En skärpt syn på brott mot journalister och utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner” (SOU 2022:2). Utredningen har till uppgift att ta ställning till vilka samhällsnyttiga funktioner som är i behov av ett förstärkt straffrättsligt skydd och hur ett sådant skydd bör utformas. En annan uppgift är att analysera behovet och lämpligheten av en lagändring som innebär att brottet våld eller hot mot tjänsteman delas upp och att straffskalan för våld mot tjänsteman skärps. Utredningen ska också överväga och ta ställning till om det straffrättsliga ansvaret för tjänstefel bör utvidgas och om straffskalan för brott mot tystnadsplikt bör skärpas.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade på delegation anmäls:
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi, dnr. SÖD 2022/174
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i egen regi, dnr. SÖD 2022/175
- Nyanställningar januari - mars 2022, dnr. SÖD 2022/52
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 29 mars, 12 april och 26 april anmäls.
-
Protokoll från Södermalms pensionärsråds sammanträde den 19 april anmäls.
Bilagor
-
231kb Ladda ner dokument
-
-
Protokoll från sammanträdet med Södermalms råd för funktionshinderfrågor den 19 april anmäls.
Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 19 april anmäls.
Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
-
44
Information från förvaltningen
-
45
Övriga frågor
-
§ 1
Val av justerare och dag för justering
-
§ 2
Fastställande av föredragningslista
-
§ 3
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
§ 4
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
§ 5
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
§ 6
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
§ 7
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
§ 8
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
§ 9
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
§ 10
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § första stycket punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
§ 11
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § första stycket punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
§ 12
Nedläggning faderskap enligt 2 kap 7 § första stycket punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
Nämndens uppdrag i det här ärendet är att lyfta faktorer som har stor påverkan på verksamhetens utveckling och ekonomi under perioden 2023-2025. Utgångspunkten för analysen är förändringar i omvärlden och i den egna verksamheten. Slutsatserna ska användas som underlag i stadens kommande budgetarbete.
Bilagor
-
622kb Ladda ner dokument
-
-
Månadsrapport per mars med helårsprognos visar på ett överskott om 30,0 mnkr före och ett överskott om 30,0 mnkr efter resultatöverföring.
Sjukfrånvaron för Södermalms stadsdelsförvaltning ökade den senaste månaden jämfört med tidigare månader och var i februari 8,97 procent rullande 12 månader. Förvaltningen har erhållit 10,5 mnkr i covid kompensation för ökade sjuklönekostnader för december 2021 – mars 2022.
Verksamhetsområdet äldreomsorg redovisar ett överskott om 15,0 mnkr och övrig verksamhet ett överskott om 15,0 mnkr. Övriga verksamheter prognostiserar en budget i balans.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsförvaltning har under en period hyrt en lokal av hyresvärden, HSB:s brf Hamnvakten för Hammarby dagliga verksamhet. I samband med att avtalsperioden löpte ut 31 december 2020 meddelade hyresvärden förvaltningen att avtalet sägs upp med villkorsändring. Förvaltningen har sedan dess diskuterat villkor för en ny avtalsperiod med hyresvärden. Under våren 2022 enades förvaltningen och hyresvärden om hyresvillkor för planerad hyresperiod om sju år. Villkoren innebär en årshyra om 3 406 000 kronor, vilket motsvarar en årshyra om 2 567 kronor per kvadratmeter. Utöver hyra tillkommer en tomträttsavgäld om 345 600 kr per år. Villkoren innefattar även att hyresvärden åtar sig att genomföra överenskomna underhållsåtgärder i lokalen. Förvaltningen ser ett långsiktigt behov av lokalen och föreslår att stadsdelsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att teckna ett nytt sjuårigt hyresavtal med hyresvärden.
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm, har arbetat fram ett för region innerstaden gemensamt underlag till stadens boendeplanering för äldre. Den stadsövergripande planen, som ska vara vägledande för beslut gällande förändringar av stadens äldreboendebestånd, sammanställs av äldreförvaltningen och beslutas av kommunstyrelsen.
Sammanfattningsvis bedömer region innerstaden att planerad nybyggnation av vård- och omsorgsboende i innerstaden är osäker och helt otillräcklig utifrån den prognosticerade demografiska utvecklingen. Vidare görs bedömningen att staden behöver ta ett samlat grepp kring hur nybyggnationsprojekt ska kunna genomföras i innerstadens täta stadsmiljöer med begränsade tomter, både till antal och storlek. Alternativ till nybyggnation, till exempel ombyggnationer av befintliga fastigheter behöver också ses över.
Region innerstaden framför även behov av fler seniorbostäder, platser i profilboende för personer med hörselnedsättning, särskilda platser för yngre äldre, 65-80 år, med demenssjukdom samt anpassade insatser för äldre i hemlöshet/ psykisk ohälsa och/eller missbruksproblematik.
Region innerstaden bedömer vidare att efterfrågan på intressentboenden med inriktning HBTQI+ eller minoritetsspråk inte säkert speglar behovet och föreslår att en undersökning görs bland stadens seniorer, gärna tillsammans med relevanta intresseorganisationer.
Underlaget bifogas tjänsteutlåtandet.Bilagor
-
459kb Ladda ner dokument
-
-
§ 17
Skrivelse från (V) om utredning av möjligheter för upprättande av vikariepool i kommunala förskolan
En skrivelse daterad 24 februari 2022 har inkommit till stadsdelsnämnden från Charlotte Lilja Pittuco m fl (V) om utredning av möjligheter för upprättande av vikariepool i kommunala förskolan. I ärendet redogör förvaltningen för andel timanställda, hur många vikarier som används i snitt per dag samt förutsättningar för en vikariepool. Dessutom vill förvaltningen uppmärksamma att det år som beräkningarna bygger på, 2021, inte var ett normalår då det var präglat av Corona-pandemin och karantänreglerna. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
231kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag angående belysning i Rosenlundsparken. Förslaget innebär att pulkabacken i parken förses med belysning för att därmed öka användbarheten av pulkabacken.
Södermalms stadsdelsförvaltning anser att förslaget att tillföra pulkabacken i Rosenlundsparken belysning i sig är ett positivt förslag då det skulle innebära att pulkabacken kan användas mer under den mörka årstiden.
Stadsdelsområdets pulkabackar saknar idag belysning. Om dessa ska förses med belysning ansvarar stadsdelsnämnden för detta.
Eftersom en eventuell belysning av stadsdelsområdets pulkabackar endast skulle göra nytta vid ett fåtal dagar under året då det finns snö, anser förvaltningen att det finns andra platser som har ett större behov att få belysning. Eftersom det finns begränsade resurser måste förvaltningen välja vilka parkmiljöer som ska förses med ny belysning för att ge största möjliga nytta.
Gällande Rosenlundsparken har, precis som förslagsställarna nämner i förslaget, den nya lekplatsen intill pulkabacken fått ny belysning. Därutöver pågår även ett trygghetsprojekt i samverkan mellan stadsdelsförvaltningen och trafikkontoret som innebär att den centrala delen av Rosenlundsparken förses med förstärkt belysning.Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
§ 19
Medborgarförslag angående att stoppa servering av kyckling på stadsdelens tillställningar av etiska skäl
Nämnden har erhållit ett medborgarförslag gällande att stoppa servering av kyckling på stadsdelens tillställningar av etiska skäl. Bakgrunden till detta menar förslagsställaren är att WWF har utfärdat rött ljus för svensk kyckling på grund av klimatskäl och etiska skäl. Vidare betonar förslagsställaren att lidandet för kycklingarna är enormt. Förvaltningen anser att medborgarförslaget är intressant dock är större tillställningar med matservering i förvaltningens regi mycket sällan förekommande om näst intill obefintlig. Den större matlagningsförekomsten sker i förvaltningens verksamheter inom äldreomsorg och förskolor. Förvaltningen förhåller sig till det upphandlade sortimentet av matvaror som Stockholm stad har handlat upp. I upphandlingen finns det ”Djurskyddskrav för kött, fågel och mjölk”. Vidare arbetar verksamheterna efter Stockholm stads miljöprogram samt matstrategin God, hälsosam och klimatsmart mat. Utöver detta så har Stockholm stad ett mål att minska klimatpåverkan från upphandlade livsmedel. Detta innebär att verksamheterna per automatik behöver minska sin konsumtion av köttprodukter då dessa livsmedel genererar höga koldioxidutsläpp.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Under mars månad har åtta medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
-
En remiss har inkommit till stadsdelsnämnden från kommunstyrelsen avseende Stockholms stads strategi för fritids- och ungdomsgårdar.
Remissen ska besvaras senast 2 maj 2022.
Stockholms stads strategi för fritids- och ungdomsgårdar är ett styrdokument som ger riktning för hur verksamheterna ska arbeta för att fler unga ska få en rik och meningsfull fritid. Alla unga i staden ska erbjudas trygga fritids- och ungdomsgårdar med hög kvalitet som jämnar ut livsvillkor och skapar glädje, gemenskap och starka unga.
Våren 2021 fick kulturnämnden i uppdrag att genomföra en utredning av stadens fritids- och ungdomsgårdar (diarienummer: 1.1/3954/2020). Med avstamp i denna utredning, och dess förslag på åtgärder, har Stockholms stads strategi för fritids- och ungdomsgårdar arbetats fram.
Strategin visar på vägval och de områden som staden ska fokusera på för att nå uppsatta mål samt hur verksamheterna ska följas upp.
Strategin föreslås gälla för perioden 2022 till 2025. Varje stadsdelsförvaltning ska utarbeta en utvecklingsplan utifrån lokala förutsättningar som visar hur strategin ska realiseras.
Förvaltningen ställer sig positiv till den nya strategin för fritids- och ungdomsgårdar i Stockholms stad. Det är positivt att man stärker stadens fritidsverksamheter och arbetar för ett ökat deltagande, mer jämlik tillgång och en bredare verksamhet för stadens unga. Det är viktigt att strategin lyfter fram att verksamheterna ska ta tillvara de ungas egna idéer, kompetenser och intressen.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden överlämnar detta tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
-
239kb Ladda ner dokument
-
-
En remiss har inkommit till stadsdelsnämnden från kommunstyrelsen angående ändring av reglementen för vissa facknämnder och stadsdelsnämnder.
Stadsledningskontoret har tagit fram förslag till ändringar i reglementena för arbetsmarknadsnämnden, kulturnämnden, servicenämnden, socialnämnden, stadsdelsnämnderna, trafiknämnden, utbildningsnämnden och äldrenämnden. Ändringar har skett utifrån fullmäktiges beslut om budget 2021 och budget 2022. Viss redaktionell översyn har även gjorts.
Förvaltningen ställer sig positiv till förändringarna av reglementen för vissa facknämnder och stadsdelsnämnder och har inga synpunkter att tillägga i sak.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden överlämnar detta tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått ett förslag till kajstrategi för Stockholms stad 2022 på remiss. Kajstrategin syftar till att skapa förutsättningar att utveckla stadens kajer till mer levande mötesplatser, tillgängliga för folkliv, restauranger och caféer. Syftet är också att skapa fortsatt goda förutsättningar för sjöfartens behov. Strategin innehåller fokusområden och planeringsprinciper för hur kajerna ska utvecklas till levande och attraktiva platser. I förslaget beskrivs dessutom åtta kajer med en nulägesbeskrivning samt förslag på utvecklingsmöjligheter på och vid respektive kaj.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget till kajstrategi för Stockholms stad är ett mycket väl genomarbetat dokument som beskriver kajernas nuvarande funktioner och hur de kan utvecklas till mer levande mötesplatser samtidigt som de uppfyller sjöfartens behov.
Angående de förslag till utveckling av kajerna inom Södermalms stadsdelsområde anser förvaltningen att idéerna generellt är positiva. I ärendet redovisas förvaltningens synpunkter och förslag kring respektive kajområde som berör stadsdelsområdet.Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har skickat en remiss från trafikförvaltningen inom Region Stockholm till bland annat Södermalms stadsdelsnämnd för yttrande. Remissen innehåller förslag till trafikförändringar i SL-trafiken under 2022/2023 (T23).
Stadsdelsförvaltningen tycker att det är positivt att ett beslut tagits om att långsiktig hållbarhet står i fokus för trafikförsörjningsprogrammet. Det är också tillfredsställande att de övergripande målen för trafikförsörjningsprogrammet handlar om att planera transportsystemet så att kollektivt resande främjas, att utveckla smarta kollektivtrafiksystem som hushållar med resurser och att kollektivtrafiken ska bidra till ökad jämlikhet och jämställdhet.
Förvaltningen noterar att remissen inte innehåller några nämnbara förslag till trafikförändringar inom samtliga trafikslag som rör Södermalms stadsdelsområde. Förvaltningen förutsätter därmed att inga betydande förändringar av kollektivtrafiken inom stadsdelsområdet är planerade.Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har översänt för yttrande ett förslag till detaljplan som innebär en utökning av Tullgårdsskolan, vid hörnet Östgötagatan/Tullgårdsgatan, från en skola omfattande klasserna F-6 med cirka 360 elever till en skola för klasserna F-9 med cirka 900 elever inom befintlig skolfastighet.
Stadsdelsförvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till förslaget till ny detaljplan då den möjliggör en utbyggnad av Tullgårdsskolan som möter framtida behov av grundskoleplatser.
Förvaltningen noterar att den idag obebyggda platsen med bland annat träd, buskar och gräsmattor till stora delar kommer att tas bort vid ett genomförande av planen. Enligt förvaltningen är det därför viktigt att se över möjligheten till kompensationsåtgärder inom den ytan som blir kvar i form av skolgård så att förlusten av stadsdelsområdets sammanlagda grönstruktur begränsas.
I förlaget anges att den intilliggande parken, Tullgårdsparken, ska utgöra ett komplement till den begränsade ytan för skolgården. Förvaltningen vill i detta sammanhang framhålla att Tullgårdsparken redan idag i stor omfattning används av omkringliggande skolor och förskolor och att parken därmed är utsatt för ett stort slitage.
I och med att Tullgårdsparken kommer att få en än mer omfattande funktion som skolgård önskar förvaltningen att projektet undersöker eventuell möjlighet att tillföra kompletterande utrustning i parken anpassat till elever.
I samband med ett genomförande av planen är det enligt förvaltningen viktigt att hänsyn tas till befintlig förskoleverksamhet norr om planområdet. Under byggnationen måste tillgängligheten till förskolan vara säker och trygg och buller som uppkommer måste omhändertas, exempelvis genom att bullerskärmar sätts upp.Bilagor
-
308kb Ladda ner dokument
-
-
§ 26
Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1 i stadsdelarna Hammarbyhöjden och Södra Hammarbyhamnen, Dp 2016-13579
Stadsbyggnadskontoret har översänt för yttrande ett förslag till detaljplan som innebär att Hammarbyvägen utvecklas till ett urbant stråk i form av ett attraktivt, levande och sammanhängande stadsrum. Förslaget syftar även till att utveckla en del av det utpekade strategiska sambandet mellan Hammarbyhöjden och Hammarby Sjöstad med nya arbetsplatser, bostäder, lokaler, torg- och platsbildningar i ett läge nära kollektivtrafik, natur och rekreation.
Stadsdelsförvaltningen anser i huvudsak att planförslaget är positivt då det innebär att Hammarbyvägen, tillsammans med Hammarby Fabriksväg, utvecklas till ett nytt attraktivt urbant stråk med bland annat dubbelriktade gång- och cykelbanor. Förslaget som syftar till att stadsdelarna Hammarbyhöjden och Hammarby Sjöstad knyts samman med en mångfald av funktioner innebär vidare, enligt förvaltningen, att stadsmiljön i området tydligt utvecklas i positiv riktning.
Planförslaget innebär att viktiga ekologiska samband i stor omfattning försvinner söder om Hammarbyvägen. Förvaltningen är därför positiv till att påverkan på naturvärdena i området har minskats sedan programskedet. Förvaltningen önskar om möjligt att ytterligare lösningar hittas för att bibehålla spridningssamband inom planområdet.
I planförslaget anges att byggskedet kommer att innebära stor aktivitet inom flera delar av planområdet med bland annat arbetsmaskiner, bergsschakter och ett stort antal transporter med massor och byggmaterial till och från området. Förvaltningen vill i detta sammanhang lyfta behovet av att på bästa sätt mildra de negativa konsekvenser som uppkommer i samband med byggskedet, bland annat med hänsyn tagen till intilliggande skolor och förskolor.Bilagor
-
290kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Hotell Söder, Tjärhovsgatan 20. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Balkan WineBar & Meze,
Hornsgatan 149. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Chili Texmex, Ringvägen 65. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Elias Café Bar, Gotlandsgatan 65. Förvaltningen bedömer att det är olämpligt att servera alkohol i restaurang Elias Café Bar eftersom restaurangen och delar av uteservering är belägen i en inhägnad lekpark. Enligt de allmänna lokala ordningsföreskrifterna i Stockholms stad råder det alkoholförbud dygnet runt på vissa platser i staden såsom lekparker. Mot bakgrund av detta avstyrker förvaltningen ansökan om serveringstillstånd.
Bilagor
-
214kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Sundbergs Konditori,
Järntorget 83. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Panem, Stora Nygatan 26. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Voodoo Room, Södermannagatan 8/Folkungagatan 84. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för foodtruck Lykke Parkeringen, Bondegatan 21 B. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Kajsas Hornstull, Bergsunds Strand 31. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Izakaya Ninja, Hornsgatan 127. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Moumo, Götgatan 78B. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
§ 38
Kontorsutlåtande avseende En skärpt syn på brott mot journalister och utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner
Förvaltningen har beretts möjlighet att yttra sig över ”En skärpt syn på brott mot journalister och utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner” (SOU 2022:2). Utredningen har till uppgift att ta ställning till vilka samhällsnyttiga funktioner som är i behov av ett förstärkt straffrättsligt skydd och hur ett sådant skydd bör utformas. En annan uppgift är att analysera behovet och lämpligheten av en lagändring som innebär att brottet våld eller hot mot tjänsteman delas upp och att straffskalan för våld mot tjänsteman skärps. Utredningen ska också överväga och ta ställning till om det straffrättsliga ansvaret för tjänstefel bör utvidgas och om straffskalan för brott mot tystnadsplikt bör skärpas.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade på delegation anmäls:
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi, dnr. SÖD 2022/174
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i egen regi, dnr. SÖD 2022/175
- Nyanställningar januari - mars 2022, dnr. SÖD 2022/52
Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 29 mars, 12 april och 26 april anmäls.
-
Protokoll från Södermalms pensionärsråds sammanträde den 19 april anmäls.
Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Protokoll från sammanträdet med Södermalms råd för funktionshinderfrågor den 19 april anmäls.
Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 19 april anmäls.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsdirektör Ann-Christine Jenvén informerar:
- Etapp 2 vad avser sandupptagningen i stadsdelen ska vara färdig till Valborgshelgen. Efter det kommer synpunkter och felanmälningar avseende detta att tas om hand av förvaltningen.
- Förskolans dag den 19 maj 2022 kommer att firas på Medborgarplatsen. Där kommer förskolorna bland annat ha en utställning med tema "Vad växer i vår stad?" samt en filmfestival.
-
Inga övriga frågor.
-
Anders Göransson m.fl. (S) väcker ett ärende genom en skrivelse om att låta barnen få vara med och utforma julbelysningen på Södermalm.
Bilagor
-
329kb Ladda ner dokument
-