Möte 2020-06-16
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av föredragningslista
-
3
Ansökan enligt 2 a kap. 8 § 2 punkten socialtjänstlagen (SoL)
-
Månadsrapport per maj med helårsprognos visar på en budget i balans efter resultatöverföring. Förvaltningen ser ekonomiska effekter av covid-19 i form av kostnadsökningar för extrabemanning skyddsutrustning och ökad sjukfrånvaro. Men samtidigt har förvaltningen minskade kostnader för turbundna resor, inställda hemtjänstbesök då kunder avsäger sig hjälpen samt minskade kostnader för köp av platser på vård- och omsorgsboende. Den sammanvägda bedömningen i dagsläget är att nämnden för året kommer kunna ha en budget i balans. För förvaltningens samtliga sjuklönekostnader för dag 1-14 kommer förvaltningen få kompensationer från staten för perioden april-juli. Den mest svårbedömda effekten av rådande omständighet är ökade kostnader för försörjningsstöd till följd av ökad arbetslöshet. Under året har det dock inte varit någon större ökning, men förvaltningen bedömer att det kommer öka under året.
Individ- och familjeomsorg prognostiserar ett underskott
om 15,0 mnkr och ekonomiskt bistånd ett underskott om 7,0 mnkr.
Äldreomsorg prognostiserar ett överskott om 10,0 mnkr, förskolan ett överskott om 4,0 mnkr och övrig verksamhet ett överskott om 10,0 mnkr.
Övriga verksamhetsområden prognostiserar en budget i balans.
Sjukfrånvaron för mars är 8,01 procent för rullande 12 månader.Bilagor
-
257kb Ladda ner dokument
-
985kb Ladda ner dokument
-
-
Under perioden 1 maj till 30 maj 2020 har tio medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
48kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
48kb Ladda ner dokument
-
55kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om åtgärder i Älvsborgsparken.
Förvaltningen håller med om att det finns ett behov för åtgärder i parken. Under 2021 har förvaltningen som ambition att genomföra upprustningsåtgärder i parken i syfte att ge den ett mer omhändertaget utseende. Att kraftigt beskära träden anser förvaltningen inte vara en lämplig idé ur både estetiskt och ekonomiskt perspektiv. Förvaltningen föreslår istället att träden besiktigas av arborist i samband med förvaltningens önskade upprustningsåtgärder 2021 och att besiktningen blir vägvisande för vilka eventuella trädåtgärder som kan bli aktuella.Bilagor
-
216kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om upprustning av parkmark vid slutet av Skånegatan.
I förvaltningens inventering av grusytor 2019 har nämnda parkmarks grusytor givits klass 3 på en fyragradig skala, där klass 1 är ytor i störst behov av åtgärder och klass 4 grusytor som anses godkända, och anses därför inte i nuläget ha högsta prioritet. En eventuell upprustning av platsens trasiga räcken i år beror på budget och ska också vägas mot behoven av upprustning av andra räcken inom stadsdelen.
Förslagen som rör utveckling av platsen, namngivning av platsen samt placering av bänkar längs Skånegatan 119-115 föreslår förvaltningen sänds till exploateringsnämnden, stadsbyggnadsnämnden och SISAB för vidare hantering.Bilagor
-
225kb Ladda ner dokument
-
826kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om Monteliusvägen på Mariaberget. Medborgarförslaget utgörs av tre delförslag: Utsidan av staketet längs med Monteliusvägen förses med vertikala planteringar samt att i övrigt förse Monteliusvägen med blommor, tillföra kikare till utsiktsplatserna och att fler bänkar placeras ut samt att göra om planket mellan Ivar Los park och Bastugatan till ett plank av glas eller att planket förses med fönster, detta för att öppna upp utsikten mot Riddarfjärden.
Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget innehåller trevliga och intressanta förslag som skulle innebära att den välbesökta Monteliusvägen blir än mer attraktiv än vad den är idag.
Beträffande förslaget att anlägga vertikala blomplanteringar på utsidan av staketet har trafikkontoret, som äger anläggningen, till stadsdelsförvaltningen lämnat information om att man generellt sett inte vill tillföra denna typ av anläggningar något som kan hindra eller försvårar inspektioner av anläggningen. Stadsdelsförvaltningen anser vidare att förslaget att tillföra staketet vertikalplanteringar, eller Monteliusvägen i övrigt med blommor, inte är resursmässigt prioriterat.
På sikt kommer förvaltningen att utreda om det finns möjlighet att tillföra stråket fler bänkar. I samband med detta kommer förvaltningen även se över möjligheten att eventuellt tillföra utsiktsplatserna kikare.
För att öka insynen i Ivar Los park har förvaltningen påbörjat att undersöka vilka möjligheter det finns att öka insynen i parken såsom att öppna upp gluggar i planket. Genom att öka insynen i parken kommer även utsikten mot Riddarfjärden från Bastugatan att förbättras.
Förslaget att göra om det befintliga träplanket till ett plank av glas anser förvaltningen inte vara lämpligt att genomföra ur skötselsynpunkt och av gestaltningsmässiga skäl.Bilagor
-
230kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag beträffande Skinnarviksparken. I medborgarförslaget föreslås att muren vid lekplatsen i parken blockeras med buskvegetation/murvegetation eller med träspaljé, detta för att förhindra att muren blir nedklottrad. I medborgarförslaget lämnas även förslag på att serveringskiosken i parken tas bort då den blivit nerklottrad och att den ofta används som skydd av personer som uträttar sina behov.
Stadsdelsförvaltningen anser att det är positivt att medborgarförslaget innehåller en ambition om att göra Skinnarviksparken ännu attraktivare och trevligare att besöka än idag.
På sikt överväger förvaltningen att tillföra växtlighet intill den del av mursträckan som idag är öppen för insyn från parken, detta för att minska risken att muren blir nedklottrad.
Beträffande den del av medborgarförslaget som innebär att serveringskiosken ska tas bort från platsen, är det ett förslag som ligger utanför stadsdelsnämndens ansvarsområde. Eftersom kiosken har ett markupplåtelseavtal med staden, vilket administreras av trafikkontoret, föreslår stadsdelsförvaltningen att stadsdelsnämnden överför denna del av medborgarförslaget till trafiknämnden för vidare hantering.Bilagor
-
222kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har fått en skrivelse från Anders Göransson med flera (S) om så kallad social dumpning. Social dumpning innebär att kommuner bidrar till eller uppmanar personer i stort behov av samhällsservice att flytta till en annan kommun, ofta utan att den mottagande kommunen informerats. Skrivelsen tar bland annat upp en händelse gällande detta som nämnts i massmedia. Händelsen rör en person som ska ha fått hjälp av en stadsdelsförvaltning att flytta till en glesbygdskommun för att han och familjen inte skulle bli bostadslösa. Mot bakgrund av denna händelse ställer skribenterna ett antal frågor. Frågorna besvaras i detta tjänsteutlåtande.
Bilagor
-
206kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd gav den 27 mars 2020 förvaltningen i uppdrag att bereda en skrivelse från Anders Göransson med flera (S) och Elis Wibacke (V). Skribenterna vill att förvaltningen kartlägger och snabbutreder föreningarnas behov av ”överbryggningsstöd” som en följd av pandemin. De föreningar som skribenterna främst lyfter fram är Södergården, Timmermansgården, Mäster Olofsgården och Viljan som får föreningsbidrag år 2020 av Södermalms stadsdelsnämnd. Skribenterna vill att även Hartwickska huset, Kristinehovs Malmgård och Pumpan/Åsö föreningsråd inkluderas i underlaget.
Södergården, Timmermansgården, Mäster Olofsgården, Hartwickska Huset, Kristinehovs Malmgård och Pumpan/Åsöföreningsråd ingår i den bidragsgivning som kulturnämnden har för lokalförvaltande organisationer. Kulturnämnden beslutade den 21 april 2020 om ett stödpaket för intäktsbortfall som kan sökas av de lokalförvaltande organisationerna.
Södergården, Timmermansgården, Mäster Olofsgården och Viljan har år 2020 fått beviljat föreningsbidrag av Södermalms stadsdelsnämnd. Södermalms stadsdelsnämnds föreningsbidrag är inte kopplat till specifika kostnader eller antal medlemmar utan ska vara ett stöd till att genomföra aktiviteter och verksamhet. Hemgårdarna har haft sin verksamhet igång för barn och unga även under pandemin, om än i annan omfattning. Viljan har sin lokal stängd men har strukturerat om verksamheten till digitala lösningar för att stödja de äldre.Bilagor
-
202kb Ladda ner dokument
-
-
Revisorerna för Södermalms stadsdelsnämnd har avslutat revisionen för nämndens verksamhet under år 2019. I årsrapporten redovisas resultat och bedömningar av revisionsårets granskningar samt hur rekommendationer från tidigare års granskningar har tagits hänsyn till.
Revisionens sammantagna bedömning är att Södermalms stadsdelsnämnd i allt väsentligt har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt.
Den samlade bedömningen, grundad på 2019 års granskning, är att nämndens styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten i huvudsak har varit tillräcklig. Nämndens räkenskaper bedöms ge en rättvisande bild av verksamhetens resultat och ekonomisk ställning och är i allt väsentligt upprättade i enlighet med lagstiftning och god redovisningssed.
De granskningar som revisionen har genomfört under året visar på vissa utvecklingsområden. Förvaltningen kommenterar de rekommendationer som lyfts fram i årsrapporten.Bilagor
-
245kb Ladda ner dokument
-
-
Revisionsgrupp 1 har behandlat bifogad revisionsrapport gällande äldre med psykisk ohälsa. Syftet med granskningen är att bedöma om staden bedriver ett ändamålsenligt arbete med att förebygga och uppmärksamma psykisk ohälsa bland personer som är 65 år och äldre.
Granskningen omfattar äldrenämnden och stadsdelsnämnderna Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Södermalm. Nämnderna har valts utifrån att Enskede-Årsta-Vantörs och Södermalms stadsdels-nämnder har det högsta antalet äldre i staden samtidigt som Farsta stadsdelsnämnd har högst andel personer över 80 år i staden.
Stadsdelsnämndernas planering, organisering och utbud avseende det förebyggande och uppsökande arbetet varierar. Vissa brister har konstaterats och de rekommendationer, från revisorerna, som berör Södermalms stadsdelsnämnd besvaras i tjänsteutlåtandet.Bilagor
-
230kb Ladda ner dokument
-
-
14
Remiss av motion om att klarlägga Stockholms stads kostnader för nyanlända, asylinvandring och illegala invandrare
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått en motion om att klarlägga Stockholms stads kostnader för nyanlända, asylinvandring och illegala invandrare. Skribenterna vill att staden initierar en utredning om vilka ekonomiska konsekvenser som den förda och pågående mottagningen av nyanlända, illegala- och asylinvandrare får för staden och dess invånare.
Den ekonomiska uppföljningen följer kommunfullmäktiges budgettilldelning och görs därmed utifrån verksamhetsområden och inte för hur en viss grupp av befolkningen har tagit del av nämndens verksamheter. Förvaltningens uppfattning är att stadens befintliga uppföljningssystem är tillräckligt och ser därför inte något behov av att staden tillsätter föreslagen utredning.Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
I stadens riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism framgår att inga stöd i form av ekonomiska bidrag ska ske från staden till någon aktör som inte står bakom den demokratiska rättsstatens principer, de mänskliga rättigheterna och jämställdhet mellan kvinnor och män.
För att säkerställa att bidrag inte ges till föreningar och organisationer som har verksamheter som strider mot samhällets grundläggande värderingar som respekt för alla människors lika värde och enskildas grundläggande fri- och rättigheter har stadsledningskontoret tagit fram förslag till stadsövergripande gemensamma riktlinjer avseende förenings- och kulturbidrag. De stadsövergripande riktlinjerna är ett stöd i nämndernas arbete med föreningsbidrag.
Nämnderna ska i sina riktlinjer eller rutiner för handläggning av föreningsbidrag föra in ett demokrativillkor. Riktlinjen för hantering av föreningsbidrag ska tydliggöra att det är en förutsättning att föreningen/organisationen uppfyller demokratikravet för att få bidrag och att föreningen/organisationen kan bli återbetalningsskyldig om villkoret inte uppfylls.
Förvaltningen ser positivt på att det tagits fram gemensamma riktlinjer för Stockholms stad avseende förenings- och kulturbidrag med fokus på demokrativillkoren. Förvaltningen anser att riktlinjerna kommer vara till nytta vid ansökningsprocessen för föreningsbidrag.Bilagor
-
293kb Ladda ner dokument
-
554kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ärendet ”Stockholms stads riktlinjer avseende lokalupplåtelse” till Södermalms stadsdelsnämnd för yttrande senast den 1 september 2020.
För att säkerställa att tillgång till lokaler inte ska gå till aktörer med odemokratiska värderingar eller som uppmuntrar eller möjliggör våldbejakande extremism har förslag till stadsgemensamma riktlinjer för lokalupplåtelse tagits fram.
För att säkerställa att tillgång till lokaler inte ges till någon aktör som står i strid med samhällets grundläggande värderingar om respekt för alla människors lika värde och enskildas grundläggande fri- och rättigheter ska nämnderna i sina riktlinjer eller rutiner för handläggning av upplåtelse av lokal föra in ett demokrativillkor i vilket det ska tydliggöras att det är en förutsättning att aktören uppfyller demokratikravet för att få tillgång till stadens lokaler. Det huvudsakliga syftet med demokrativillkoret är att förhindra att stadens lokaler upplåts till aktörer som inte delar de grundläggande värderingar som ska skyddas och främjas av det allmänna.
Riktlinjerna beskriver hur demokrativillkoret säkerställs och vilken information som ska kontrolleras i samband med lokalupplåtelse.
Förvaltningen ser positivt på att det tagits fram gemensamma riktlinjer för Stockholms stad avseende lokalupplåtelse med fokus på demokrativillkoren. Förvaltningens uppfattning är att riktlinjerna ger ett stöd i vilka föreningar/organisationer/aktörer som det är möjligt att upplåta lokaler åt.Bilagor
-
281kb Ladda ner dokument
-
634kb Ladda ner dokument
-
-
I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar att Stockholms stad utreder en utvecklad fritidsverksamhet på grundskolor från förskoleklass till och med årskurs 9. Skolan måste rustas för att i så hög utsträckning som möjligt kompensera för att barn kommer dit med olika resurser. Skoldagen, inklusive fritidshem och fritidsklubb, ska ses som en helhet. I förslaget till modell ska ökad samverkan mellan skola, fritids, kulturskolan och idrottsföreningar ske. Läxläsning och olika former av särskilt stöd av speciallärare, kan vara aktuellt.
Förvaltningens uppfattning är att staden behöver fortsätta att prioritera och utveckla arbetet med sociala förebyggande insatser och tidigt stöd. Flera uppdrag i stadens budget för år 2020 fokuserar på förebyggande arbete med avstamp i sambandet mellan barns uppväxtvillkor och levnadsvillkor senare i livet. Att klara skolan är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för barn och unga oavsett det sker i sammanhållen form eller på annat sätt.
Förvaltningens bedömning är att de insatser som sker i samverkan mellan olika aktörer är tillräckliga. Såväl staden som stadsdelsförvaltningen kommer att prioritera samverkan med skolan och andra aktörer framledes.Bilagor
-
224kb Ladda ner dokument
-
1010kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Phils Burger, Magnus Ladulåsgatan 2. Förvaltningen tillstyrker serveringstillstånd inne i restaurangen enligt ansökan men avstyrker servering till kl 01.00 i uteserveringen.
Bilagor
-
397kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Le Rouge, Brunnsgränd 2-4. Ansökan gäller utökad serveringstid. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
324kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Café Fika, Österlånggatan 5. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
328kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Kajplats 20, Söder Mälarstrand. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
290kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade enligt delegation från stadsdelsnämnden anmäls vid sammanträdet.
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträde den 9 juni 2020 anmäls vid sammanträdet.
-
Protokoll från rådets sammanträde den 8 juni 2020 anmäls.
Bilagor
-
Protokoll från rådets sammanträde den 9 juni 2020 anmäls.
Bilagor
-
Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 8 juni 2020 anmäls.
Bilagor
-
28
Information från förvaltningen
-
29
Övriga frågor
-
§ 1
Val av justerare och dag för justering
-
§ 2
Fastställande av föredragningslista
-
§ 3
Ansökan enligt 2 a kap. 8 § 2 punkten socialtjänstlagen (SoL)
-
Månadsrapport per maj med helårsprognos visar på en budget i balans efter resultatöverföring. Förvaltningen ser ekonomiska effekter av covid-19 i form av kostnadsökningar för extrabemanning skyddsutrustning och ökad sjukfrånvaro. Men samtidigt har förvaltningen minskade kostnader för turbundna resor, inställda hemtjänstbesök då kunder avsäger sig hjälpen samt minskade kostnader för köp av platser på vård- och omsorgsboende. Den sammanvägda bedömningen i dagsläget är att nämnden för året kommer kunna ha en budget i balans. För förvaltningens samtliga sjuklönekostnader för dag 1-14 kommer förvaltningen få kompensationer från staten för perioden april-juli. Den mest svårbedömda effekten av rådande omständighet är ökade kostnader för försörjningsstöd till följd av ökad arbetslöshet. Under året har det dock inte varit någon större ökning, men förvaltningen bedömer att det kommer öka under året.
Individ- och familjeomsorg prognostiserar ett underskott
om 15,0 mnkr och ekonomiskt bistånd ett underskott om 7,0 mnkr.
Äldreomsorg prognostiserar ett överskott om 10,0 mnkr, förskolan ett överskott om 4,0 mnkr och övrig verksamhet ett överskott om 10,0 mnkr.
Övriga verksamhetsområden prognostiserar en budget i balans.
Sjukfrånvaron för mars är 8,01 procent för rullande 12 månader.Bilagor
-
Under perioden 1 maj till 30 maj 2020 har tio medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om åtgärder i Älvsborgsparken.
Förvaltningen håller med om att det finns ett behov för åtgärder i parken. Under 2021 har förvaltningen som ambition att genomföra upprustningsåtgärder i parken i syfte att ge den ett mer omhändertaget utseende. Att kraftigt beskära träden anser förvaltningen inte vara en lämplig idé ur både estetiskt och ekonomiskt perspektiv. Förvaltningen föreslår istället att träden besiktigas av arborist i samband med förvaltningens önskade upprustningsåtgärder 2021 och att besiktningen blir vägvisande för vilka eventuella trädåtgärder som kan bli aktuella.Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om upprustning av parkmark vid slutet av Skånegatan.
I förvaltningens inventering av grusytor 2019 har nämnda parkmarks grusytor givits klass 3 på en fyragradig skala, där klass 1 är ytor i störst behov av åtgärder och klass 4 grusytor som anses godkända, och anses därför inte i nuläget ha högsta prioritet. En eventuell upprustning av platsens trasiga räcken i år beror på budget och ska också vägas mot behoven av upprustning av andra räcken inom stadsdelen.
Förslagen som rör utveckling av platsen, namngivning av platsen samt placering av bänkar längs Skånegatan 119-115 föreslår förvaltningen sänds till exploateringsnämnden, stadsbyggnadsnämnden och SISAB för vidare hantering.Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om Monteliusvägen på Mariaberget. Medborgarförslaget utgörs av tre delförslag: Utsidan av staketet längs med Monteliusvägen förses med vertikala planteringar samt att i övrigt förse Monteliusvägen med blommor, tillföra kikare till utsiktsplatserna och att fler bänkar placeras ut samt att göra om planket mellan Ivar Los park och Bastugatan till ett plank av glas eller att planket förses med fönster, detta för att öppna upp utsikten mot Riddarfjärden.
Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget innehåller trevliga och intressanta förslag som skulle innebära att den välbesökta Monteliusvägen blir än mer attraktiv än vad den är idag.
Beträffande förslaget att anlägga vertikala blomplanteringar på utsidan av staketet har trafikkontoret, som äger anläggningen, till stadsdelsförvaltningen lämnat information om att man generellt sett inte vill tillföra denna typ av anläggningar något som kan hindra eller försvårar inspektioner av anläggningen. Stadsdelsförvaltningen anser vidare att förslaget att tillföra staketet vertikalplanteringar, eller Monteliusvägen i övrigt med blommor, inte är resursmässigt prioriterat.
På sikt kommer förvaltningen att utreda om det finns möjlighet att tillföra stråket fler bänkar. I samband med detta kommer förvaltningen även se över möjligheten att eventuellt tillföra utsiktsplatserna kikare.
För att öka insynen i Ivar Los park har förvaltningen påbörjat att undersöka vilka möjligheter det finns att öka insynen i parken såsom att öppna upp gluggar i planket. Genom att öka insynen i parken kommer även utsikten mot Riddarfjärden från Bastugatan att förbättras.
Förslaget att göra om det befintliga träplanket till ett plank av glas anser förvaltningen inte vara lämpligt att genomföra ur skötselsynpunkt och av gestaltningsmässiga skäl.Bilagor
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag beträffande Skinnarviksparken. I medborgarförslaget föreslås att muren vid lekplatsen i parken blockeras med buskvegetation/murvegetation eller med träspaljé, detta för att förhindra att muren blir nedklottrad. I medborgarförslaget lämnas även förslag på att serveringskiosken i parken tas bort då den blivit nerklottrad och att den ofta används som skydd av personer som uträttar sina behov.
Stadsdelsförvaltningen anser att det är positivt att medborgarförslaget innehåller en ambition om att göra Skinnarviksparken ännu attraktivare och trevligare att besöka än idag.
På sikt överväger förvaltningen att tillföra växtlighet intill den del av mursträckan som idag är öppen för insyn från parken, detta för att minska risken att muren blir nedklottrad.
Beträffande den del av medborgarförslaget som innebär att serveringskiosken ska tas bort från platsen, är det ett förslag som ligger utanför stadsdelsnämndens ansvarsområde. Eftersom kiosken har ett markupplåtelseavtal med staden, vilket administreras av trafikkontoret, föreslår stadsdelsförvaltningen att stadsdelsnämnden överför denna del av medborgarförslaget till trafiknämnden för vidare hantering.Bilagor
-
Förvaltningen har fått en skrivelse från Anders Göransson med flera (S) om så kallad social dumpning. Social dumpning innebär att kommuner bidrar till eller uppmanar personer i stort behov av samhällsservice att flytta till en annan kommun, ofta utan att den mottagande kommunen informerats. Skrivelsen tar bland annat upp en händelse gällande detta som nämnts i massmedia. Händelsen rör en person som ska ha fått hjälp av en stadsdelsförvaltning att flytta till en glesbygdskommun för att han och familjen inte skulle bli bostadslösa. Mot bakgrund av denna händelse ställer skribenterna ett antal frågor. Frågorna besvaras i tjänsteutlåtandet.
Bilagor
-
Södermalms stadsdelsnämnd gav den 27 mars 2020 förvaltningen i uppdrag att bereda en skrivelse från Anders Göransson med flera (S) och Elis Wibacke (V). Skribenterna vill att förvaltningen kartlägger och snabbutreder föreningarnas behov av ”överbryggningsstöd” som en följd av pandemin. De föreningar som skribenterna främst lyfter fram är Södergården, Timmermansgården, Mäster Olofsgården och Viljan som får föreningsbidrag år 2020 av Södermalms stadsdelsnämnd. Skribenterna vill att även Hartwickska huset, Kristinehovs Malmgård och Pumpan/Åsö föreningsråd inkluderas i underlaget.
Södergården, Timmermansgården, Mäster Olofsgården, Hartwickska Huset, Kristinehovs Malmgård och Pumpan/Åsöföreningsråd ingår i den bidragsgivning som kulturnämnden har för lokalförvaltande organisationer. Kulturnämnden beslutade den 21 april 2020 om ett stödpaket för intäktsbortfall som kan sökas av de lokalförvaltande organisationerna.
Södergården, Timmermansgården, Mäster Olofsgården och Viljan har år 2020 fått beviljat föreningsbidrag av Södermalms stadsdelsnämnd. Södermalms stadsdelsnämnds föreningsbidrag är inte kopplat till specifika kostnader eller antal medlemmar utan ska vara ett stöd till att genomföra aktiviteter och verksamhet. Hemgårdarna har haft sin verksamhet igång för barn och unga även under pandemin, om än i annan omfattning. Viljan har sin lokal stängd men har strukturerat om verksamheten till digitala lösningar för att stödja de äldre.Bilagor
-
Revisorerna för Södermalms stadsdelsnämnd har avslutat revisionen för nämndens verksamhet under år 2019. I årsrapporten redovisas resultat och bedömningar av revisionsårets granskningar samt hur rekommendationer från tidigare års granskningar har tagits hänsyn till.
Revisionens sammantagna bedömning är att Södermalms stadsdelsnämnd i allt väsentligt har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt.
Den samlade bedömningen, grundad på 2019 års granskning, är att nämndens styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten i huvudsak har varit tillräcklig. Nämndens räkenskaper bedöms ge en rättvisande bild av verksamhetens resultat och ekonomisk ställning och är i allt väsentligt upprättade i enlighet med lagstiftning och god redovisningssed.
De granskningar som revisionen har genomfört under året visar på vissa utvecklingsområden. Förvaltningen kommenterar de rekommendationer som lyfts fram i årsrapporten.Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
-
Revisionsgrupp 1 har behandlat bifogad revisionsrapport gällande äldre med psykisk ohälsa. Syftet med granskningen är att bedöma om staden bedriver ett ändamålsenligt arbete med att förebygga och uppmärksamma psykisk ohälsa bland personer som är 65 år och äldre.
Granskningen omfattar äldrenämnden och stadsdelsnämnderna Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Södermalm. Nämnderna har valts utifrån att Enskede-Årsta-Vantörs och Södermalms stadsdels-nämnder har det högsta antalet äldre i staden samtidigt som Farsta stadsdelsnämnd har högst andel personer över 80 år i staden.
Stadsdelsnämndernas planering, organisering och utbud avseende det förebyggande och uppsökande arbetet varierar. Vissa brister har konstaterats och de rekommendationer, från revisorerna, som berör Södermalms stadsdelsnämnd besvaras i tjänsteutlåtandet.Bilagor
-
§ 14
Remiss av motion om att klarlägga Stockholms stads kostnader för nyanlända, asylinvandring och illegala invandrare
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått en motion om att klarlägga Stockholms stads kostnader för nyanlända, asylinvandring och illegala invandrare. Skribenterna vill att staden initierar en utredning om vilka ekonomiska konsekvenser som den förda och pågående mottagningen av nyanlända, illegala- och asylinvandrare får för staden och dess invånare.
Den ekonomiska uppföljningen följer kommunfullmäktiges budgettilldelning och görs därmed utifrån verksamhetsområden och inte för hur en viss grupp av befolkningen har tagit del av nämndens verksamheter. Förvaltningens uppfattning är att stadens befintliga uppföljningssystem är tillräckligt och ser därför inte något behov av att staden tillsätter föreslagen utredning.Bilagor
-
I stadens riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism framgår att inga stöd i form av ekonomiska bidrag ska ske från staden till någon aktör som inte står bakom den demokratiska rättsstatens principer, de mänskliga rättigheterna och jämställdhet mellan kvinnor och män.
För att säkerställa att bidrag inte ges till föreningar och organisationer som har verksamheter som strider mot samhällets grundläggande värderingar som respekt för alla människors lika värde och enskildas grundläggande fri- och rättigheter har stadsledningskontoret tagit fram förslag till stadsövergripande gemensamma riktlinjer avseende förenings- och kulturbidrag. De stadsövergripande riktlinjerna är ett stöd i nämndernas arbete med föreningsbidrag.
Nämnderna ska i sina riktlinjer eller rutiner för handläggning av föreningsbidrag föra in ett demokrativillkor. Riktlinjen för hantering av föreningsbidrag ska tydliggöra att det är en förutsättning att föreningen/organisationen uppfyller demokratikravet för att få bidrag och att föreningen/organisationen kan bli återbetalningsskyldig om villkoret inte uppfylls.
Förvaltningen ser positivt på att det tagits fram gemensamma riktlinjer för Stockholms stad avseende förenings- och kulturbidrag med fokus på demokrativillkoren. Förvaltningen anser att riktlinjerna kommer vara till nytta vid ansökningsprocessen för föreningsbidrag.Bilagor
-
Kommunstyrelsen har remitterat ärendet ”Stockholms stads riktlinjer avseende lokalupplåtelse” till Södermalms stadsdelsnämnd för yttrande senast den 1 september 2020.
För att säkerställa att tillgång till lokaler inte ska gå till aktörer med odemokratiska värderingar eller som uppmuntrar eller möjliggör våldbejakande extremism har förslag till stadsgemensamma riktlinjer för lokalupplåtelse tagits fram.
För att säkerställa att tillgång till lokaler inte ges till någon aktör som står i strid med samhällets grundläggande värderingar om respekt för alla människors lika värde och enskildas grundläggande fri- och rättigheter ska nämnderna i sina riktlinjer eller rutiner för handläggning av upplåtelse av lokal föra in ett demokrativillkor i vilket det ska tydliggöras att det är en förutsättning att aktören uppfyller demokratikravet för att få tillgång till stadens lokaler. Det huvudsakliga syftet med demokrativillkoret är att förhindra att stadens lokaler upplåts till aktörer som inte delar de grundläggande värderingar som ska skyddas och främjas av det allmänna.
Riktlinjerna beskriver hur demokrativillkoret säkerställs och vilken information som ska kontrolleras i samband med lokalupplåtelse.
Förvaltningen ser positivt på att det tagits fram gemensamma riktlinjer för Stockholms stad avseende lokalupplåtelse med fokus på demokrativillkoren. Förvaltningens uppfattning är att riktlinjerna ger ett stöd i vilka föreningar/organisationer/aktörer som det är möjligt att upplåta lokaler åt.Bilagor
-
I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar att Stockholms stad utreder en utvecklad fritidsverksamhet på grundskolor från förskoleklass till och med årskurs 9. Skolan måste rustas för att i så hög utsträckning som möjligt kompensera för att barn kommer dit med olika resurser. Skoldagen, inklusive fritidshem och fritidsklubb, ska ses som en helhet. I förslaget till modell ska ökad samverkan mellan skola, fritids, kulturskolan och idrottsföreningar ske. Läxläsning och olika former av särskilt stöd av speciallärare, kan vara aktuellt.
Förvaltningens uppfattning är att staden behöver fortsätta att prioritera och utveckla arbetet med sociala förebyggande insatser och tidigt stöd. Flera uppdrag i stadens budget för år 2020 fokuserar på förebyggande arbete med avstamp i sambandet mellan barns uppväxtvillkor och levnadsvillkor senare i livet. Att klara skolan är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för barn och unga oavsett det sker i sammanhållen form eller på annat sätt.
Förvaltningens bedömning är att de insatser som sker i samverkan mellan olika aktörer är tillräckliga. Såväl staden som stadsdelsförvaltningen kommer att prioritera samverkan med skolan och andra aktörer framledes.Bilagor
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Phils Burger, Magnus Ladulåsgatan 2. Förvaltningen tillstyrker serveringstillstånd inne i restaurangen enligt ansökan men avstyrker servering till kl 01.00 i uteserveringen.
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
§ 19
Remiss angående serveringstillstånd, utökad serveringstid, restaurang Le Rouge, Brunnsgränd 2-4
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Le Rouge, Brunnsgränd 2-4. Ansökan gäller utökad serveringstid. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Café Fika, Österlånggatan 5. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Kajplats 20, Söder Mälarstrand. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
Följande beslut fattade enligt delegation från stadsdelsnämnden anmäls vid sammanträdet:
- Beslut att stadsdelsnämndens sammanträde den 16 juni 2020 hålls inom stängda dörrar (SÖD 2020/282)
- Tillförordnande av stadsdelsdirektör sommaren 2020 (SÖD 2020/446)
- Förskolornas öppethållande vecka 27-32 (SÖD 2020/435)
- Anmälan om Lex Sarah avseende verksamheter i egen regi (dnr SÖD 2020/13)
- Anmälan om Lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi (dnr SÖD 2020/14)
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträde den 9 juni 2020 anmäls vid sammanträdet.
-
Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 8 juni 2020 anmäls.
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsdirektören ger en lägesbild från förvaltningen med anledning av covid-19.
-
§ 29
Övriga frågor
-
Den 27 maj 2020 fattade riksdagen beslut som möjliggör utreseförbud för att skydda barn från att föras utomlands i syfte att ingå barnäktenskap eller att könsstympas. Den nya bestämmelsen återfinns i Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, förkortad LVU, och träder i kraft den 1 juli 2020.
De nya lagrummen i LVU innebär att stadsdelsnämnden behöver ta ställning till vilken instans som ska fatta beslut när ett ärende blir aktuellt. Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar om delegeringar och förordnanden enligt tjänsteutlåtandet.Bilagor
-
239kb Ladda ner dokument
-
Charlotte Lilja Pittuco (V) väcker ett ärende genom en skrivelse om äldreomsorgen och covid-19.
Bilagor
-
§ 32
Skrivelse från (Fi) om att motverka strukturell rasism och diskriminering samt ta tillvara på ungas engagemang i rättighetsfrågor
Antonia Simon (Fi) väcker ett ärende genom en skrivelse om att motverka strukturell rasism och diskriminering samt ta tillvara på ungas engagemang i rättighetsfrågor.
Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
-
Christina Wallmark (SD) väcker ett ärende genom en skrivelse angående förvaltningens svar på tidigare skrivelse om prioriteringar i budgeten.
Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
895kb Ladda ner dokument
-