Möte 2019-12-12
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Godkännande av dagordning
-
3
Nedskrivning av fordringar
-
4
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 2 st föräldrabalken (FB)
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträde den 3 december anmäls.
-
6
Information från förvaltningen
-
Bilagor
-
Förvaltningen har tagit fram ett förslag till sammanträdestider för stadsdelsnämnden år 2020. Förvaltningen föreslår att nämnden sammanträder vid tolv tillfällen. Sammanträdena föreslås starta klockan 17.30 inom stängda dörrar och därefter vara offentliga från klockan 18.00 eller senare om så krävs. Den offentliga delen av sammanträdet föreslås inledas med en frågestund. Förvaltningen har även tagit fram förslag på tider för nämndens informationsmöten, som föreslås infalla en vecka innan nämndens sammanträden.
Bilagor
-
204kb Ladda ner dokument
-
-
Månadsrapport per november med helårsprognos visar på en budget i balans efter resultatöverföring.
Individ- och familjeomsorg prognostiserar ett underskott om 19,0 mnkr, ekonomiskt bistånd ett underskott om 6,0 mnkr, arbetsmarknadsåtgärder ett underskott om 1,0 mnkr och stadsmiljö ett underskott om 1,0 mnkr.
Äldreomsorg prognostiserar ett överskott om 14,0 mnkr, stöd och service till personer med funktionsnedsättning ett överskott om 1,0 mnkr, förskola ett överskott om 6,0 mnkr och övrig verksamhet ett överskott om 10,0 mnkr.
Övriga verksamhetsområden prognostiserar en budget i balans.
Sjukfrånvaron för augusti är 7,2 procent för rullande 12 månader.Bilagor
-
421kb Ladda ner dokument
-
1022kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd avsätter medel för fördelning av föreningsbidrag till verksamheter och aktiviteter som kompletterar nämndens kärnverksamhet. Bidrag kan enligt nämndens rutin för föreningsbidrag ges till verksamheter som är förenliga med stadsdelsnämndens mål och inriktning. Bidrag kan beviljas till ideella föreningar som har utpräglat lokal verksamhet inom Södermalms stadsdelsområde och som kompletterar nämndens kärnverksamheter som finns inom förskoleavdelningen, sociala avdelningen och avdelningen för äldreomsorg.
För år 2020 har det kommit in 25 ansökningar om föreningsbidrag och det totala ansökningsbeloppet uppgår till 5 429 734 kronor.
I ärendet redovisas förslag till fördelning av föreningsbidrag inklusive medel till förtroenderåden för år 2020 med ett totalt belopp på 3 100 000 kronor.Bilagor
-
419kb Ladda ner dokument
-
-
Under perioden 1 – 25 november 2019 har fem medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
297kb Ladda ner dokument
-
71kb Ladda ner dokument
-
-
12
Upprustning av trappor Utsiktsvägen och Adas trappor, södra Årstalundens koloniträdgårds-förening
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att rusta Utsiktsvägen och Adas trappor i Södra Årstalundens koloniträdgårdsförening. Stadsdelsnämnden beslutade vid nämndsammanträdet den 23 maj 2019 att ge förvaltningen i uppdrag att bereda medborgarförslaget. Medborgarförslaget bifogas som bilaga 1.
Bilagor
-
173kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att anlägga ängar på Södermalm. Förslagsställaren föreslår att små ”plättar” skulle kunna omvandlas till äng och att ängarna skulle kunna skötas av staden i samarbete med Naturskyddsföreningen och stadsodlargrupper. Förutom att vara ett miljöprojekt skulle det kunna vara ett fredsprojekt, där människor möts och sköter ängar tillsammans.
Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget går helt i linje med förvaltningens tankar kring att utveckla ängar. I Södermalms nya parkplan har flera gräsytor identifierats, som är möjliga att omvandla till äng. Redan år 2020 planerar förvaltningen att anlägga några provytor med högvuxen äng samt komplettera klippta gräsmattor med lågväxande örter för att öka den biologiska mångfalden.
Förvaltningen har redan många avtal med medborgare och föreningar kring odling i stadens parker. Förvaltningen planerar att utöka dessa avtal med ängsskötsel, där intresse och möjligheter finns. Förvaltningen har också redan pågående diskussioner med några grupper som vill anlägga äng.Bilagor
-
197kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att göra om bollplanen vid korsningen Bergsundsgatan/Högalidsgatan till basketplan.
Stadsdelsförvaltningen uppskattar förslagsställarnas engagemang för att utveckla spontanidrotten i stadsdelsområdet. Förvaltningen anser dock att förslaget innebär att planens funktion begränsas då den bland annat måste hårdgöras. Förvaltningen bedömer att det är värdefullt att bollplanens nuvarande funktion, som är mångfunktionell, bevaras.
För den som vill spela basket i området hänvisar förvaltningen till en basketplan på sydöstra Reimersholme. Den ligger knappt 300 meter från bollplanen vid korsningen Bergsundsgatan/ Högalidsgatan.-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
27kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att bygga en skateramp, förslagsvis i Tanto.
Behoven av åtgärder i parkerna är stora och inom de närmsta åren anser förvaltningen att mer angelägna projekt behöver prioriteras. Förvaltningen uppskattar förslaget och tar det med sig till sin idébank. Förvaltningen kommer också att ha det i åtanke i samband med stora parkinvesteringsprojekt. Tills vidare hänvisar förvaltningen till skatepoolerna i Björns trädgård och stadens andra skateparker med ramper och pooler.Bilagor
-
200kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att återinföra julbelysningen på Götgatsbacken.
Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget som innebär att Götgatsbacken tillförs julbelysning i form av exempelvis julstjärnor, vilket skulle ge ett trevligt tillskott i stadsmiljön.
Stadsdelsnämnden behandlade ett liknande medborgarförslag vid nämndsammanträdet 2018-11-22 som föreslog att Götagatan, från Götgatsbacken till Skanstull, skulle förses med julbelysning. I nämndens beslut framgick att ansvaret att förse en plats eller en gata med julbelysning inte i första hand ligger på staden utan hos berörda fastighetsägare och affärsidkare. De i medborgarförslaget omnämnda julstjärnorna på Götgatsbacken sattes, enligt uppgift från trafikkontoret, upp av lokala affärsidkare eller fastighetsägare.
För att stadsdelsområdet i ökad utsträckning ska lysa upp under vinterperioden har stadsdelsförvaltningen under hösten, för erhållna trygghetsmedel, bland annat försett isbanan på Medborgarplatsen och Björns trädgård med effektbelysning som innebär att mönster projiceras mot marken i olika färger. För erhållna trygghetsmedel förses dessutom julgranen på Medborgarplatsen med julgransprydnader och julbelysning i färg.Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
19kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har gett stadsdelsförvaltningen i uppdrag att bereda en skrivelse från Anders Göransson m.fl. (S) om att utveckla demokratin genom att göra parkplanen tillgänglig för medborgarna. I skrivelsen ges förvaltningen i uppdrag att återkomma med förslag på hur innehållet i Södermalms parkplan kan tillgängliggöras med hjälp av digitala verktyg såsom Google Maps.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget som ges i skrivelsen, att parkplanen ska tillgängliggöras för medborgarna med hjälp av digitala verktyg, är positivt. Enligt stadsledningskontoret är det teoretiskt möjligt att påverka platsinformation på Google Maps och på den vägen hänvisa till relaterad information såsom parkplanen för Södermalm. Dock är det i praktiken mycket resurskrävande att hantera varje enskild park för sig. Kommunikationsenheten vid stadsledningskontoret undersöker vilka möjligheter det finns att samordna hanteringen av Stockholms stads serviceutbud generellt i bland annat Google Maps. Förvaltningen avvaktar stadsledningskontoret undersökning och om denna kanal börjar användas i staden, avser förvaltningen att prova funktionen för ett urval av parker inom stadsdelsområdet.
Förvaltningen planerar att under 2020 sprida parkplanens innehåll genom att ta fram korta filmer som kan läggas ut på stadens digitala kanaler samt undersöka möjligheterna att kunna lägga upp en karta på stadens hemsida som länkas vidare till textinformation i parkplanen.
Inom ramen för ”rörelseprojektet förskola” som bedrivs av förvaltningen, har ett arbete påbörjats med att ta fram en karta, med parkplanen som kunskapsbas, som ska visa platser där det finns naturlek. Målsättningen är att kartan med tillhörande information ska finnas tillgänglig på stadens hemsida.Bilagor
-
204kb Ladda ner dokument
-
71kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen har fått i uppdrag att bereda en skrivelse från Anders Göransson med flera (S) och Birgitta Sevefjord med flera (V). Skribenterna vill uppdra åt förvaltningen att undersöka möjligheten att genomföra en riktad informationsinsats mot Södermalms gymnasieskolor. Syftet med detta är att få elever att skriva medborgarförslag till nämnden och rekrytera nya medlemmar till stadsdelsnämndens ungdomsråd.
I förvaltningens förslag till verksamhetsplan för år 2020 finns en aktivitet om att förvaltningen ska arbeta för att stadsdelsnämndens ungdomsråd återupptas. Förvaltningen kommer under våren 2020 arbeta aktivt för att rekrytera nya medlemmar så att ett nytt ungdomsråd kan utses. Skribenternas förslag om att undersöka möjligheten att genomföra en riktad informationsinsats mot Södermalms gymnasieskolor skulle kunna ingå i arbetet med att återskapa ungdomsrådet. I en sådan informationsinsats skulle även information om möjligheten att lämna medborgarförslag till nämnden kunna ingå.Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ärendet ”Stockholms stads säkerhetsprogram 2020-2023.” till Södermalms stadsdelsnämnd för yttrande. Stadsledningskontorets förslag till nytt säkerhetsprogram är en revidering av För ett tryggare och säkrare Stockholm – Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram 2018-2021 som antogs av kommunfullmäktige 2018. Den tydligaste förändringen är att det brottsförebyggande arbetet brutits ut för att samlas tillsammans med andra trygghetsrelaterade frågor i det särskilda trygghetsprogram som håller på att tas fram.
Förvaltningen delar stadsledningskontorets synpunkt att en förutsättning för att nå framgång i arbetet med säkerhetsfrågorna är att samla styrningen av dessa frågor i ett stadsövergripande styrdokument. Principerna om ansvar, närhet och likhet, som ska användas som vägledning för arbetet vid en krissituation är viktiga för att säkerhetsarbetet ska vara effektivt. Detta innebär, i stora drag, att de som ansvarar för en verksamhet under normala förhållanden gör det också under en kris.Bilagor
-
214kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen fick i uppdrag i budget 2019 att ta fram en Rese- och mötespolicy som styr mot klimatsmarta resor och möten. Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen nu fått stadsledningskontorets förslag på Rese-och mötespolicy för Stockholms stad.
Förvaltningen anser att den nya Rese- och mötespolicyn för Stockholms stad är ett bra dokument som ligger i linje med stadens strävan mot en klimatsmart stad. Förvaltningen ser bara fördelar med att det blir ett känt stadsövergripande dokument som alla arbetar efter.Bilagor
-
221kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått en motion gällande att Stockholms stad ska ansluta sig till det globala FN-initiativet The Shift. Motionen är skriven av Karin Wanngård (S).
Motionen tar upp frågan om att Stockholm behöver göra mer för att bryta den negativa utvecklingen på dagens bostadsmarknad. I motionen föreslås att Stockholms stad ansluter sig till det globala FN-initiativet The Shift i syfte att utveckla politiken för att förverkliga bostaden som en rättighet för stadens invånare.
Staden arbetar på olika sätt med frågan om bostadsförsörjning men huvudansvaret ligger inte hos stadsdelsnämnderna.
I Stockholms stad finns tre kommunala bostadsbolag, Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder. Enligt stadens budget 2020 ska de tre bostadsbolagen medverka till att Stockholm får en väl fungerande bostadsmarknad som kännetecknas av god rörlighet, tillgänglighet och rimliga hyror.
Förvaltningen anser att det uppdrag som berörda nämnder och styrelser har i budget 2020 ligger i linje med syftet med The Shift.Bilagor
-
197kb Ladda ner dokument
-
1013kb Ladda ner dokument
-
-
22
Yttrande över ansökan om serveringstillstånd, restaurang 800 grader pizza på Södermalm, Kocksgatan 3
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang 800 grader pizza på Södermalm, Kocksgatan 3. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
361kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang 4 C Pizza, Virkesvägen 17 B. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
315kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Giretto, S:t Paulsgatan 2. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
301kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Skanstulls hostel, Ringvägen 135. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
295kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Christers matsal, Hammarby Fabriksvägen33. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
340kb Ladda ner dokument
-
-
Delegationsbeslut anmäls vid sammanträdet.
-
Om en räkning inte betalas betraktas den som en så kallad osäker fordran men finns kvar i förvaltningens räkenskaper. Det krävs ett beslut om nedskrivning för att beloppet ska tas bort från räkenskaperna.
En gäldenär är fortfarande betalningsskyldig även om en fordran bokföringsmässigt skrivits ned och avförts ur räkenskaperna. Alla aktuella fordringar har handlagts enligt stadens rutiner för krav och inkasso. Oavsett om fordringarna skrivs ned kommer kraven att fortsätta drivas av stadens anlitade inkassobolag.
Enligt Kommunfullmäktiges beslut 13 december 2018 om ”Regler för ekonomisk förvaltning” ska obetalda fordringar skrivas ned senast inom ett år. Enligt delegationsordning för Södermalms stadsdelsförvaltning har ekonomichefen rätt att fatta beslut om en nedskrivning av lägre belopp än 47 400 kronor. Samtliga berörda fordringar redovisas i detta ärende.Bilagor
-
214kb Ladda ner dokument
-
-
29
Detaljplan för del av fastigheten Södermalm 8:1, Malongenparken, i stadsdelen Södermalm, Dp 2016-04114.
Under våren 2018 bjöd stadsbyggnadskontoret in till samråd om ett detaljplaneförslag som innebär att ett bostadshus (cirka 20 lägenheter) med lokaler på bottenvåningen kan uppföras i Malongenparken. Förslaget skickades på remiss till en lång rad remissinstanser, bland annat till Södermalms stadsdelsnämnd. Stadsdelsnämnden lämnade svar på remissen i samband med nämndsammanträdet den 19 april 2018.
Stadsbyggnadskontoret har nu upprättat ett förslag till detaljplan som fanns för granskning under perioden 2019-09-25 – 2019-10-23.
Stadsdelsförvaltningen har lämnat ett kontorsyttrande till stadsbyggnadskontoret med synpunkter på förslaget.Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
32
Övriga frågor
-
§ 1
Val av justerare och dag för justering
-
§ 2
Godkännande av dagordning
-
§ 3
Nedskrivning av fordringar
-
§ 4
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 2 st föräldrabalken (FB)
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträde den 3 december anmäls.
-
Stadsdelsdirektören informerar om att en utvärdering av platssamverkan 2019 på Medborgarplatsen och i Kastanjeallén, Björns trädgård, har sänts till nämnden för kännedom.
-
Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande med förslag till budget och verksamhetsplan år 2020 för stadsdelsnämnden.
Bilagor
-
Förvaltningen har tagit fram ett förslag till sammanträdestider för stadsdelsnämnden år 2020. Förvaltningen föreslår att nämnden sammanträder vid tolv tillfällen. Sammanträdena föreslås starta klockan 17.30 inom stängda dörrar och därefter vara offentliga från klockan 18.00 eller senare om så krävs. Den offentliga delen av sammanträdet föreslås inledas med en frågestund. Förvaltningen har även tagit fram förslag på tider för nämndens informationsmöten, som föreslås infalla en vecka innan nämndens sammanträden.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Månadsrapport per november med helårsprognos visar på en budget i balans efter resultatöverföring.
Individ- och familjeomsorg prognostiserar ett underskott om 19,0 mnkr, ekonomiskt bistånd ett underskott om 6,0 mnkr, arbetsmarknadsåtgärder ett underskott om 1,0 mnkr och stadsmiljö ett underskott om 1,0 mnkr.
Äldreomsorg prognostiserar ett överskott om 14,0 mnkr, stöd och service till personer med funktionsnedsättning ett överskott om 1,0 mnkr, förskola ett överskott om 6,0 mnkr och övrig verksamhet ett överskott om 10,0 mnkr.
Övriga verksamhetsområden prognostiserar en budget i balans.
Sjukfrånvaron för augusti är 7,2 procent för rullande 12 månader.Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd avsätter medel för fördelning av föreningsbidrag till verksamheter och aktiviteter som kompletterar nämndens kärnverksamhet. Bidrag kan enligt nämndens rutin för föreningsbidrag ges till verksamheter som är förenliga med stadsdelsnämndens mål och inriktning. Bidrag kan beviljas till ideella föreningar som har utpräglat lokal verksamhet inom Södermalms stadsdelsområde och som kompletterar nämndens kärnverksamheter som finns inom förskoleavdelningen, sociala avdelningen och avdelningen för äldreomsorg.
För år 2020 har det kommit in 25 ansökningar om föreningsbidrag och det totala ansökningsbeloppet uppgår till 5 429 734 kronor.
I ärendet redovisas förslag till fördelning av föreningsbidrag inklusive medel till förtroenderåden för år 2020 med ett totalt belopp på 3 100 000 kronor.Bilagor
-
Under perioden 1 – 25 november 2019 har fem medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
§ 12
Upprustning av trappor Utsiktsvägen och Adas trappor, södra Årstalundens koloniträdgårds-förening
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att rusta Utsiktsvägen och Adas trappor i Södra Årstalundens koloniträdgårdsförening. Stadsdelsnämnden beslutade vid nämndsammanträdet den 23 maj 2019 att ge förvaltningen i uppdrag att bereda medborgarförslaget. Medborgarförslaget bifogas som bilaga 1.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att anlägga ängar på Södermalm. Förslagsställaren föreslår att små ”plättar” skulle kunna omvandlas till äng och att ängarna skulle kunna skötas av staden i samarbete med Naturskyddsföreningen och stadsodlargrupper. Förutom att vara ett miljöprojekt skulle det kunna vara ett fredsprojekt, där människor möts och sköter ängar tillsammans.
Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget går helt i linje med förvaltningens tankar kring att utveckla ängar. I Södermalms nya parkplan har flera gräsytor identifierats, som är möjliga att omvandla till äng. Redan år 2020 planerar förvaltningen att anlägga några provytor med högvuxen äng samt komplettera klippta gräsmattor med lågväxande örter för att öka den biologiska mångfalden.
Förvaltningen har redan många avtal med medborgare och föreningar kring odling i stadens parker. Förvaltningen planerar att utöka dessa avtal med ängsskötsel, där intresse och möjligheter finns. Förvaltningen har också redan pågående diskussioner med några grupper som vill anlägga äng.Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att göra om bollplanen vid korsningen Bergsundsgatan/Högalidsgatan till basketplan.
Stadsdelsförvaltningen uppskattar förslagsställarnas engagemang för att utveckla spontanidrotten i stadsdelsområdet. Förvaltningen anser dock att förslaget innebär att planens funktion begränsas då den bland annat måste hårdgöras. Förvaltningen bedömer att det är värdefullt att bollplanens nuvarande funktion, som är mångfunktionell, bevaras.
För den som vill spela basket i området hänvisar förvaltningen till en basketplan på sydöstra Reimersholme. Den ligger knappt 300 meter från bollplanen vid korsningen Bergsundsgatan/ Högalidsgatan.Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att bygga en skateramp, förslagsvis i Tanto.
Behoven av åtgärder i parkerna är stora och inom de närmsta åren anser förvaltningen att mer angelägna projekt behöver prioriteras. Förvaltningen uppskattar förslaget och tar det med sig till sin idébank. Förvaltningen kommer också att ha det i åtanke i samband med stora parkinvesteringsprojekt. Tills vidare hänvisar förvaltningen till skatepoolerna i Björns trädgård och stadens andra skateparker med ramper och pooler.Bilagor
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att återinföra julbelysningen på Götgatsbacken.
Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget som innebär att Götgatsbacken tillförs julbelysning i form av exempelvis julstjärnor, vilket skulle ge ett trevligt tillskott i stadsmiljön.
Stadsdelsnämnden behandlade ett liknande medborgarförslag vid nämndsammanträdet 2018-11-22 som föreslog att Götagatan, från Götgatsbacken till Skanstull, skulle förses med julbelysning. I nämndens beslut framgick att ansvaret att förse en plats eller en gata med julbelysning inte i första hand ligger på staden utan hos berörda fastighetsägare och affärsidkare. De i medborgarförslaget omnämnda julstjärnorna på Götgatsbacken sattes, enligt uppgift från trafikkontoret, upp av lokala affärsidkare eller fastighetsägare.
För att stadsdelsområdet i ökad utsträckning ska lysa upp under vinterperioden har stadsdelsförvaltningen under hösten, för erhållna trygghetsmedel, bland annat försett isbanan på Medborgarplatsen och Björns trädgård med effektbelysning som innebär att mönster projiceras mot marken i olika färger. För erhållna trygghetsmedel förses dessutom julgranen på Medborgarplatsen med julgransprydnader och julbelysning i färg.Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har gett stadsdelsförvaltningen i uppdrag att bereda en skrivelse från Anders Göransson m.fl. (S) om att utveckla demokratin genom att göra parkplanen tillgänglig för medborgarna. I skrivelsen ges förvaltningen i uppdrag att återkomma med förslag på hur innehållet i Södermalms parkplan kan tillgängliggöras med hjälp av digitala verktyg såsom Google Maps.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget som ges i skrivelsen, att parkplanen ska tillgängliggöras för medborgarna med hjälp av digitala verktyg, är positivt. Enligt stadsledningskontoret är det teoretiskt möjligt att påverka platsinformation på Google Maps och på den vägen hänvisa till relaterad information såsom parkplanen för Södermalm. Dock är det i praktiken mycket resurskrävande att hantera varje enskild park för sig. Kommunikationsenheten vid stadsledningskontoret undersöker vilka möjligheter det finns att samordna hanteringen av Stockholms stads serviceutbud generellt i bland annat Google Maps. Förvaltningen avvaktar stadsledningskontoret undersökning och om denna kanal börjar användas i staden, avser förvaltningen att prova funktionen för ett urval av parker inom stadsdelsområdet.
Förvaltningen planerar att under 2020 sprida parkplanens innehåll genom att ta fram korta filmer som kan läggas ut på stadens digitala kanaler samt undersöka möjligheterna att kunna lägga upp en karta på stadens hemsida som länkas vidare till textinformation i parkplanen.
Inom ramen för ”rörelseprojektet förskola” som bedrivs av förvaltningen, har ett arbete påbörjats med att ta fram en karta, med parkplanen som kunskapsbas, som ska visa platser där det finns naturlek. Målsättningen är att kartan med tillhörande information ska finnas tillgänglig på stadens hemsida.Bilagor
-
Stadsdelsförvaltningen har fått i uppdrag att bereda en skrivelse från Anders Göransson med flera (S) och Birgitta Sevefjord med flera (V). Skribenterna vill uppdra åt förvaltningen att undersöka möjligheten att genomföra en riktad informationsinsats mot Södermalms gymnasieskolor. Syftet med detta är att få elever att skriva medborgarförslag till nämnden och rekrytera nya medlemmar till stadsdelsnämndens ungdomsråd.
I förvaltningens förslag till verksamhetsplan för år 2020 finns en aktivitet om att förvaltningen ska arbeta för att stadsdelsnämndens ungdomsråd återupptas. Förvaltningen kommer under våren 2020 arbeta aktivt för att rekrytera nya medlemmar så att ett nytt ungdomsråd kan utses. Skribenternas förslag om att undersöka möjligheten att genomföra en riktad informationsinsats mot Södermalms gymnasieskolor skulle kunna ingå i arbetet med att återskapa ungdomsrådet. I en sådan informationsinsats skulle även information om möjligheten att lämna medborgarförslag till nämnden kunna ingå.Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ärendet ”Stockholms stads säkerhetsprogram 2020-2023.” till Södermalms stadsdelsnämnd för yttrande. Stadsledningskontorets förslag till nytt säkerhetsprogram är en revidering av För ett tryggare och säkrare Stockholm – Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram 2018-2021 som antogs av kommunfullmäktige 2018. Den tydligaste förändringen är att det brottsförebyggande arbetet brutits ut för att samlas tillsammans med andra trygghetsrelaterade frågor i det särskilda trygghetsprogram som håller på att tas fram.
Förvaltningen delar stadsledningskontorets synpunkt att en förutsättning för att nå framgång i arbetet med säkerhetsfrågorna är att samla styrningen av dessa frågor i ett stadsövergripande styrdokument. Principerna om ansvar, närhet och likhet, som ska användas som vägledning för arbetet vid en krissituation är viktiga för att säkerhetsarbetet ska vara effektivt. Detta innebär, i stora drag, att de som ansvarar för en verksamhet under normala förhållanden gör det också under en kris.Bilagor
-
457kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen fick i uppdrag i budget 2019 att ta fram en Rese- och mötespolicy som styr mot klimatsmarta resor och möten. Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen nu fått stadsledningskontorets förslag på Rese-och mötespolicy för Stockholms stad.
Förvaltningen anser att den nya Rese- och mötespolicyn för Stockholms stad är ett bra dokument som ligger i linje med stadens strävan mot en klimatsmart stad. Förvaltningen ser bara fördelar med att det blir ett känt stadsövergripande dokument som alla arbetar efter.Bilagor
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått en motion gällande att Stockholms stad ska ansluta sig till det globala FN-initiativet The Shift. Motionen är skriven av Karin Wanngård (S).
Motionen tar upp frågan om att Stockholm behöver göra mer för att bryta den negativa utvecklingen på dagens bostadsmarknad. I motionen föreslås att Stockholms stad ansluter sig till det globala FN-initiativet The Shift i syfte att utveckla politiken för att förverkliga bostaden som en rättighet för stadens invånare.
Staden arbetar på olika sätt med frågan om bostadsförsörjning men huvudansvaret ligger inte hos stadsdelsnämnderna.
I Stockholms stad finns tre kommunala bostadsbolag, Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder. Enligt stadens budget 2020 ska de tre bostadsbolagen medverka till att Stockholm får en väl fungerande bostadsmarknad som kännetecknas av god rörlighet, tillgänglighet och rimliga hyror.
Förvaltningen anser att det uppdrag som berörda nämnder och styrelser har i budget 2020 ligger i linje med syftet med The Shift.Bilagor
-
§ 22
Yttrande över ansökan om serveringstillstånd, restaurang 800 grader pizza på Södermalm, Kocksgatan 3
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang 800 grader pizza på Södermalm, Kocksgatan 3. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang 4 C Pizza, Virkesvägen 17 B. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Skanstulls hostel, Ringvägen 135. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
§ 27
Anmälan av delegationsbeslut
-
Om en räkning inte betalas betraktas den som en så kallad osäker fordran men finns kvar i förvaltningens räkenskaper. Det krävs ett beslut om nedskrivning för att beloppet ska tas bort från räkenskaperna.
En gäldenär är fortfarande betalningsskyldig även om en fordran bokföringsmässigt skrivits ned och avförts ur räkenskaperna. Alla aktuella fordringar har handlagts enligt stadens rutiner för krav och inkasso. Oavsett om fordringarna skrivs ned kommer kraven att fortsätta drivas av stadens anlitade inkassobolag.
Enligt Kommunfullmäktiges beslut 13 december 2018 om ”Regler för ekonomisk förvaltning” ska obetalda fordringar skrivas ned senast inom ett år. Enligt delegationsordning för Södermalms stadsdelsförvaltning har ekonomichefen rätt att fatta beslut om en nedskrivning av lägre belopp än 47 400 kronor. Samtliga berörda fordringar redovisas i detta ärende.Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
§ 29
Detaljplan för del av fastigheten Södermalm 8:1, Malongenparken, i stadsdelen Södermalm, Dp 2016-04114.
Under våren 2018 bjöd stadsbyggnadskontoret in till samråd om ett detaljplaneförslag som innebär att ett bostadshus (cirka 20 lägenheter) med lokaler på bottenvåningen kan uppföras i Malongenparken. Förslaget skickades på remiss till en lång rad remissinstanser, bland annat till Södermalms stadsdelsnämnd. Stadsdelsnämnden lämnade svar på remissen i samband med nämndsammanträdet den 19 april 2018.
Stadsbyggnadskontoret har nu upprättat ett förslag till detaljplan som fanns för granskning under perioden 2019-09-25 – 2019-10-23.
Stadsdelsförvaltningen har lämnat ett kontorsyttrande till stadsbyggnadskontoret med synpunkter på förslaget.Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
§ 32
Övriga frågor