Möte 2023-06-15
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
3
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
4
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
5
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
6
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
7
Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 9 § FB 2 st
-
8
Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 9 § FB 2 st
-
9
Upphandling av årsentreprenör för parkinvesteringar
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 30 maj och 7 juni 2023 anmäls.
-
Välkommen att presentera ditt inskickade medborgarförslag, framföra synpunkter eller ställa frågor till stadsdelsnämnden. Allmänhetens frågestund startar kl. 18.00.
-
Månadsrapport per maj med helårsprognos visar på ett överskott om 35,0 mnkr före och ett överskott om 35,0 mnkr efter resultatöverföring. Sjukfrånvaron för Södermalms stadsdelsförvaltning är senaste månaden något lägre jämfört med samma period föregående år. Statistik för senaste rullande 12 månader var i mars 8,46 procent vilket är i paritet med förra månaden. Äldreomsorg prognostiserar ett överskott om 21,5 mnkr, övrig verksamhet ett överskott om 12,5 mnkr och ekonomiskt bistånd ett överskott om 1,0 mnkr. Övriga verksamheter prognostiserar en budget i balans. Den mest svårbedömda kostnadsutvecklingen är behovet av försörjningsstöd och behovet av platser inom vård- och omsorgsboende som succesivt förväntas öka under året.
Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
19kb Ladda ner dokument
-
210kb Ladda ner dokument
-
308kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningens avtal med Olivia Omsorg AB gällande Tantolundens gruppbostäder och Reimersholmes servicebostäder upphör den 31 januari 2025. Stadsdelsnämnden behöver med anledning av detta besluta om i vilken driftsform verksamheten ska bedrivas. Förvaltningen föreslår att driften av Tantolundens gruppbostäder och Reimersholmes servicebostäder återtas i egen regi.
Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att svara på en skrivelse om SHIS från Johan Lisspers med flera (L). I skrivelsen framför skribenterna att det under lång tid förekommit rapporter om att de sociala boendelösningar som SHIS erbjuder inte stämmer överens med vad stadsdelarna efterfrågar, eller att det är för dyrt. För att kunna komma med förslag till åtgärder vill liberalerna skaffa sig en övergripande bild av läget. Skribenterna vill därför veta hur stadsdelen använder sig av SHIS och vad som skulle kunna förbättras för att boendelösningarna ska kunna användas i större utsträckning.
Förvaltningen använder sig främst av SHIS boendeformer avtalat boende och boende med stöd för vuxna. Förvaltningen ingår i en arbetsgrupp som socialförvaltningen ansvarar för där ett antal andra stadsdelsförvaltningar och SHIS ingår. Syftet med gruppen är att öka samarbetet mellan stadsdelsförvaltningarna och SHIS och på så vis utveckla boendeformer tillsammans för att möta brukarnas behov.Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
Revisorerna för Södermalms stadsdelsnämnd har avslutat revisionen för nämndens verksamhet 2022. Revisorernas årsrapport redovisar resultat och bedömningar av revisionsårets granskningar samt hur nämnden tagit tillvara rekommendationer från tidigare års granskningar.
Revisorerna bedömer att Södermalms stadsdelsnämnd i allt väsentligt bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt under 2022. Nämndens interna kontroll har i huvudsak varit tillräcklig. Vidare bedömer revisorerna att räkenskaperna är upprättade i enlighet med lagstiftning, god redovisningssed och stadens anvisningar. Revisionskontorets uppföljning visar också att nämnden i huvudsak har vidtagit åtgärder utifrån tidigare års rekommendationer.
I detta tjänsteutlåtande kommenterar förvaltningen revisorernas rekommendationer samt redogör för planerade och genomförda åtgärder.Bilagor
-
258kb Ladda ner dokument
-
505kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande anpassade badbryggor för äldre på Reimersholme. Förslaget är kopplat till det medborgarförslag som stadsdelsnämnden beslutade om den 27 maj 2021, ”Medborgarförslag gällande badtrappa på badbryggan vid Reimersholme”, SÖD 2021/57. Nämnden svarade i detta ärende att det inte är möjligt att genomföra åtgärder som uppmuntrar och underlättar för bad från bryggan då det råder badförbud vid platsen (liksom för hela Reimersholme).
I det aktuella medborgarförslaget lämnas ett nytt, reviderat förslag som syftar till att möjliggöra för äldre att kunna bada på Reimersholme. I förslaget föreslås att en badtrappa med ett räcke på ena sidan tillförs bryggan på den södra delen av Reimersholme, som var aktuell i ovannämnda förslag, alternativt på en brygga på den nordvästra delen av ön.
Mot bakgrund av att det fortsatt råder badförbud vid bryggan på den södra delen av Reimersholme anser förvaltningen att nämndens tidigare beslut bör kvarstå också för det nu aktuella förslaget som rör bryggan. Eftersom det även råder badförbud vid bryggan på den nordvästra delen av Reimersholme kan förvaltningen inte heller på denna plats underlätta för bad.
I medborgarförslaget beskrivs stadsdelsförvaltningens deltagande i arbetet med framtagande av en handlingsplan för inrättande av fler badplatser i staden. Handlingsplanen är nu framtagen och godkänd av miljö- och hälsoskyddsnämnden. I handlingsplanen definieras fyra platser på Reimersholme som möjliga för nya badplatser.
Förvaltningen kan i dagsläget inte ange när ett eventuellt arbete med att få till stånd ett officiellt bad på Reimersholme kan påbörjas. Om detta blir aktuellt är det enligt förvaltningen viktigt att badet ska kunna användas av alla, även av dem som har olika former av funktionsnedsättningar.Bilagor
-
710kb Ladda ner dokument
-
380kb Ladda ner dokument
-
-
17
Medborgarförslag gällande att upprätta Malin Matsdotters örtagård som ett minnesmärke över Stockholms häxprocesser
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande att upprätta Malin Matsdotters örtagård som ett minnesmärke över Stockholms häxprocesser. Enligt förslagsställaren är det viktigt att minnas häxprocesserna då det är en händelse som präglade staden starkt i flera år. I förslaget föreslås ett antal platser på östra Södermalm där örtagården skulle kunna placeras och som föreslås skötas av den ideella föreningen, Malin Matsdotters trädgårdsförening, i form av en stadsodling. I förslaget föreslås vidare att skyltar sätts upp vid örtagården med växternas namn, deras historia och medicinska användning samt om häxprocessernas offer och deras namn. Örtagården föreslås enligt förslagsställaren omgärdas av en stenmur.
Stadsdelsförvaltningen tackar för medborgarförslaget som syftar till att tillföra stadsdelsområdet en stadsodling med örter samtidigt som ett mörkt avsnitt i stadens historia uppmärksammas.
Förvaltningen har fört diskussioner med Stadsmuseet kring medborgarförslaget och kommit fram till att det skulle kunna realiseras genom att stadsdelsnämnden anlägger en stadsodling som den ideella föreningen Malin Matsdotters trädgårdsförening får ansvaret att sköta. Av de förslag till platser som lämnas i medborgarförslaget bedömer förvaltningen Sandbacksparken som mest lämpad för detta ändamål.
Kostnaden att anlägga en stadsodling med tillhörande skyltning uppgår till cirka 0,1 mnkr kronor beroende på hur stor anläggningen blir och omfattning av skyltningen.
För att starta upp en ny plats för stadsodling behöver bland annat ett avtal upprättas samt tillverkning och utplacering av odlingslådor göras. Det finns även andra intressenter som önskar starta stadsodling inom stadsdelsområdet som förvaltningen behöver ta hänsyn till. Förvaltningen bedömer att ett genomförande av förslaget är möjligt till odlingssäsongen 2024.Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
446kb Ladda ner dokument
-
234kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
275kb Ladda ner dokument
-
186kb Ladda ner dokument
-
390kb Ladda ner dokument
-
-
18
Medborgarförslag gällande bemannad lekpark med stadsmiljö, trafikljus, cykelvägar med mera, som Trafiklegepladsen i Köpenhamn
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om en bemannad lekpark med stadsmiljö, trafikljus, cykelvägar med mera, som Trafiklegepladsen i Köpenhamn. Stadsdelsnämnden beslutade vid nämndsammanträdet den 23 mars 2023 att ge förvaltningen i uppdrag att bereda medborgarförslaget. Medborgarförslaget bifogas som bilaga till tjänsteutlåtandet.
Bilagor
-
162kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Under maj månad har tre medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
237kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått en motion författad av André Nilsson (L) på remiss som handlar om att uppföra ett minnesmärke över rösträttskvinnor på Skeppsbron. I motionen anges att kvinnor som med sin begåvning och flit satt ett djupt och bestående avtryck i vårt samhälle sällan fått sätta likvärdigt avtryck i Stockholms fysiska miljö. I motionen anges därför att Liberalerna motionerar om att rösträttskvinnorna bakom Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt förevigas med ett minnesmärke på Skeppsbron.
Stadsdelsförvaltningen anser att det kan vara motiverat att synliggöra det historiska skeendet som ledde fram till kvinnors rösträtt. Förvaltningen saknar rådighet gällande den aktuella platsen då området inte utgörs av mark som stadsdelsnämnden ansvarar för.
Enligt uppgift från Stockholm Konst finns det redan ett konstverk på Riksplan vid Riksdagshuset som synliggör kampen för kvinnlig rösträtt. Konstverket ”Kom som du är!” är en konstnärlig gestaltning av konstnär Astrid Göransson utförd genom Statens konstråd. Konstverket tillkom med anledning av demokratins hundraårsjubileum och är uppfört 2021. I verket lyfts de fem första kvinnliga ledamöterna i Sveriges riksdag fram.
I och med att ovannämnda konstverk finns i Skeppsbrons närhet kan det, enligt förvaltningen, vara relevant att staden utreder om just Skeppsbron är den rätta platsen att placera ett minnesmärke på i enlighet med förslaget.Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
21
Remiss av En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått betänkandet En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn" (SOU 2022:70) för yttrande.
Betänkandet har föreslagit en samlad nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. Strategin omfattar alla olika former av våld som barn kan utsättas för, oavsett var våldet utövas eller av vem. Den övergripande målsättningen är en uppväxt fri från våld för alla barn. Strategin slår fast en övergripande målsättning samt fem långsiktiga mål som anger riktningen för arbetet under den närmaste tioårsperioden.
Förvaltningen ställer sig positiv till de förslag som ges i En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn" (SOU 2022:70).
Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
22
Remiss av Förslag till ändring av stadsdelsnämndernas myndighets- och kostnadsansvar för brukare i LSS-bostad
I remissen föreslås att myndighets- och kostnadsansvar inte ska byta stadsdelsnämnd i samband med att brukare i bostad med särskild service enligt 9 § 9 LSS flyttar. Förvaltningen har inga invändningar mot förändringen och bedömer att den främst innebär fördelar för den enskilde brukaren. Förändrat myndighets- och kostnadsansvar ökar kontinuiteten och bör leda till ökad trygghet för den enskilde. I övrigt bedömer förvaltningen att ändrat kostnadsansvar kan ge en mer rättvis fördelning av kostnaderna i staden samt att handläggarnas arbetstid per ärende kommer öka vilket innebär att arbetssätten behöver vidareutvecklas.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
23
Förslag till ANDTS-program – Stockholms stads program om alkohol, narkotika, dopningsmedel, tobak och nikotinprodukter samt spel om pengar 2023-2026
Socialnämnden fick uppdrag i kommunfullmäktiges budget 2022 att tillsammans med stadsdelsnämnderna ta fram ett nytt program för arbetet mot alkohol, narkotika, dopningsmedel, tobak och spel om pengar (ANDTS). Stadens nya program följer den nationella målstrukturen och riktas till alla invånare med ett särskilt fokus på barn och unga. Programmet syftar till att förebygga användning och skador av ANDTS samt att ge stöd till personer med skadligt bruk/beroende och deras närstående.
I programmet ges en lägesbild av användning och skador av ANDTS i Stockholms stad samt en beskrivning av det arbete som genomförs på nationell, regional och lokal nivå. Programmet innehåller även ett avsnitt om prevention som beskriver viktiga perspektiv i det förebyggande arbetet. Slutligen presenteras det avsnitt där programmets innehåll tydliggörs i fem delar. En del mål och insatsområden är riktade till invånare och övriga delar beskriver organisatoriska förutsättningar för ett framgångsrikt ANDTS-förebyggande arbete.
Förvaltningen ser positivt på förslaget till revideringen av programmet och uppfattar att det är väl genomtänkt, tydligt och konkret. Programmet har potential att vara ett gott stöd för en stadsdelsförvaltning med att nå ett antal långsiktiga mål kopplade till stadsdelsområdets invånare.Bilagor
-
222kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Paulinas kök & kakeri, Folkungagatan 125. Förvaltningen tillstyrker ansökan om serveringstillstånd enligt Stockholms stads riktlinjer.
Bilagor
-
215kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Celeste, Torkel Knutssonsgatan 24. Förvaltningen tillstyrker ansökan om serveringstillstånd enligt Stockholms stads riktlinjer.
Bilagor
-
189kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Café Vurma, Bergsunds strand 31. Förvaltningen tillstyrker ansökan om serveringstillstånd enligt Stockholms stads riktlinjer.
Bilagor
-
200kb Ladda ner dokument
-
-
IVO genomförde under 2020–2021 en granskning av den medicinska vården på särskilt boende (SÄBO) som huvudsakligen var kopplad till vården av patienter som insjuknat i covid-19. Under 2022–2023 genomför myndigheten en fördjupad granskning av den medicinska vården på SÄBO hos alla Sveriges kommuner. Tillsynen av medicinsk vård och behandling vid de fyra särskilda boenden för äldre som drivs av Södermalms stadsdelsnämnd genomfördes i slutet av november och början av december 2022. IVO konstaterar brister inom fyra områden: den personal som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och behärskar inte det svenska språket i tillräcklig omfattning; dokumentationen sker inte enligt gällande regelverk och det finns inte en kontinuitet i personalgruppen som främjar en god vård; läkemedelshanteringen sker inte på ett patientsäkert sätt och vården i livets slutskede sker inte enligt gällande regelverk.
I tjänsteutlåtandet och i bilaga 1 svarar förvaltningen på IVO:s begäran.
Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
818kb Ladda ner dokument
-
539kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stad genomför årligen en undersökning i stadens förskolor och familjedaghem/pedagogisk omsorg. Vårdnadshavare ombeds att fylla i en enkät och på så sätt bedöma kvaliteten i verksamheten. Syftet med undersökningen är att utveckla den pedagogiska kvaliteten och resultatet publiceras även på stadens hemsida. Undersökningen är en totalundersökning och riktas till samtliga vårdnadshavare med barn i både kommunal och fristående förskola i Stockholms stad. Svarsfrekvensen för Södermalms kommunala förskolor är 77 procent, och den totala svarsfrekvensen för Södermalms kommunala och fristående förskolor är 71 procent. Staden totalt, kommunala och fristående förskolor, har en svarsfrekvens på 71 procent.
Det totala resultatet för stadens kommunala och fristående förskolor, resultatet för Södermalms kommunala och fristående förskolor, resultatet för Södermalms kommunala förskolor samt resultatet för Södermalms kommunala förskolor per förskoleområde redovisas i bilagda rapporter.
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
864kb Ladda ner dokument
-
743kb Ladda ner dokument
-
631kb Ladda ner dokument
-
632kb Ladda ner dokument
-
636kb Ladda ner dokument
-
633kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ärendet ”Stöd till barnfamiljer” på remiss från kommunstyrelsen. Med anledning av regeringens förslag i vårändringsbudgeten har stadsledningskontoret tagit fram ett ärende som avser att tydliggöra stadens inriktning samt redovisa de ekonomiska konsekvenser förslaget medför. Stadsledningskontoret föreslår att barnfamiljer som har rätt till det föreslagna tidsbegränsade förstärkta tilläggsbidraget inom bostadsbidraget får avräkna tilläggsbidraget vid beräkning av ekonomiskt bistånd vid en prövning enligt 4 kap. 2 § Socialtjänstlagen (SoL) under förutsättning att riksdagen fattar beslut i enlighet med regeringens förslag.
Stadsledningskontorets förslag kommer innebära att staden går miste om minskade kostnader för ekonomiskt bistånd som höjningen av bostadsbidraget skulle innebära. Kostnaden för ekonomiskt bistånd väntas istället ha samma nivå som hade varit utan den statliga satsningen. Förslaget kommer dock även innebära att barnhushåll med försörjningsstöd och bostadsbidrag kommer kunna tillgodogöra sig det tillfälliga tilläggsbeloppet i bostadsbidraget, vilket ger en positiv skillnad i det enskilda hushållets disponibla inkomst.
Förvaltningen delar stadsledningskontoret uppfattning att det är positivt att regeringen förlänger och höjer bostadsbidraget men att det bör förtydligas hur barnfamiljer med försörjningsstöd och bostadsbidrag ska få tillgodogöra sig den statliga satsningen.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
214kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsförvaltning har startat projekt ”Sommar i Tanto” i nära samarbete med polisen. Projektet syftar till att öka tryggheten samt minska förekomsten av narkotikamissbruk och försäljning på västra Södermalm. ”Sommar i Tanto” syftar också till att enskilda i behov av stöd och vård ska få tillgång till det. Projektet löper mellan 1 januari och 31 december 2023 och har som effektmål att västra Södermalm inte längre ska klassas som en öppen drogscen från och med 1 januari 2025.
Förvaltningen vill i denna rapport informera om projektets status.
Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Trafikkontoret har till bland annat Södermalms stadsdelsförvaltning skickat en kontorsremiss innehållande förslag till revidering av ”Gemensamma miljökrav vid upphandling av entreprenader”. Miljökraven används av Stockholms, Göteborgs och Malmö Stad samt av Trafikverket vid upphandling av entreprenader för drift och underhåll av infrastruktur samt mark- och anläggningsarbeten.
Kraven har reviderats utifrån aktuella EU-direktiv och mål samt nationella och lokala klimat- och miljömål. Målsättningen med uppdateringen har varit att på ett kostnadseffektivt sätt uppnå miljö- och klimatnytta genom krav som är tydliga, relevanta och som går att följa upp. Kraven är bas- eller grundkrav som kan ställas i upphandlingar och kompletteras med tilläggskrav beroende på vad det är för upphandling som avses.
Förvaltningen angav i sitt kontorssvar att det är positivt att de uppdaterade miljökraven reviderats utifrån EU-direktiv och gällande nationella och lokala klimat- och miljömål. Förvaltningen angav också att det är bra att det i de uppdaterade kraven framkommer att de även syftar till att minska klimatpåverkan.
I kontorssvaret framfördes vidare att det är angeläget att de uppdaterade gemensamma miljökraven, samt de uppföljningsdokument som ska användas, arbetas in i trafikkontorets projekthandbok. Miljökraven och uppföljningen av dessa kommer då in som en naturlig del vid exempelvis genomförandet av parkupprustningsprojekt.Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
481kb Ladda ner dokument
-
496kb Ladda ner dokument
-
-
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i egen regi, dnr. SÖD 2022/1448
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi, dnr. SÖD 2022/1449
-
Protokoll från rådets sammanträde den 7 juni 2023 anmäls.
Bilagor
-
293kb Ladda ner dokument
-
40kb Ladda ner dokument
-
-
35
Information från förvaltningen
-
36
Övriga frågor
-
§ 1
Val av justerare och dag för justering
-
§ 2
Fastställande av dagordning
-
§ 3
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
§ 4
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
§ 5
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
§ 6
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
§ 7
Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 9 § FB 2 st
-
§ 8
Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 9 § FB 2 st
-
§ 9
Upphandling av årsentreprenör för parkinvesteringar
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 30 maj och 7 juni 2023 anmäls.
-
Allmänhetens frågestund inleds kl. 18.00.
En medborgare deltar och delar med sig av sin upplevelse om situationen i Hammarby Sjöstad.
Förvaltningen presenterade och besvarade en synpunkt som skickats in på förhand gällande ett önskemål från en medborgare om att ombesörja en parkbänk vid Högalidsgatan/korsningen Borgargatan som nyligen tagits bort.
Allmänhetens frågestund avslutas kl. 18.15.
-
Månadsrapport per maj med helårsprognos visar på ett överskott om 35,0 mnkr före och ett överskott om 35,0 mnkr efter resultatöverföring. Sjukfrånvaron för Södermalms stadsdelsförvaltning är senaste månaden något lägre jämfört med samma period föregående år. Statistik för senaste rullande 12 månader var i mars 8,46 procent vilket är i paritet med förra månaden. Äldreomsorg prognostiserar ett överskott om 21,5 mnkr, övrig verksamhet ett överskott om 12,5 mnkr och ekonomiskt bistånd ett överskott om 1,0 mnkr. Övriga verksamheter prognostiserar en budget i balans. Den mest svårbedömda kostnadsutvecklingen är behovet av försörjningsstöd och behovet av platser inom vård- och omsorgsboende som succesivt förväntas öka under året.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningens avtal med Olivia Omsorg AB gällande Tantolundens gruppbostäder och Reimersholmes servicebostäder upphör den 31 januari 2025. Stadsdelsnämnden behöver med anledning av detta besluta om i vilken driftsform verksamheten ska bedrivas. Förvaltningen föreslår att driften av Tantolundens gruppbostäder och Reimersholmes servicebostäder återtas i egen regi.
Bilagor
-
300kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att svara på en skrivelse om SHIS från Johan Lisspers med flera (L). I skrivelsen framför skribenterna att det under lång tid förekommit rapporter om att de sociala boendelösningar som SHIS erbjuder inte stämmer överens med vad stadsdelarna efterfrågar, eller att det är för dyrt. För att kunna komma med förslag till åtgärder vill liberalerna skaffa sig en övergripande bild av läget. Skribenterna vill därför veta hur stadsdelen använder sig av SHIS och vad som skulle kunna förbättras för att boendelösningarna ska kunna användas i större utsträckning.
Förvaltningen använder sig främst av SHIS boendeformer avtalat boende och boende med stöd för vuxna. Förvaltningen ingår i en arbetsgrupp som socialförvaltningen ansvarar för där ett antal andra stadsdelsförvaltningar och SHIS ingår. Syftet med gruppen är att öka samarbetet mellan stadsdelsförvaltningarna och SHIS och på så vis utveckla boendeformer tillsammans för att möta brukarnas behov.Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Revisorerna för Södermalms stadsdelsnämnd har avslutat revisionen för nämndens verksamhet 2022. Revisorernas årsrapport redovisar resultat och bedömningar av revisionsårets granskningar samt hur nämnden tagit tillvara rekommendationer från tidigare års granskningar.
Revisorerna bedömer att Södermalms stadsdelsnämnd i allt väsentligt bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt under 2022. Nämndens interna kontroll har i huvudsak varit tillräcklig. Vidare bedömer revisorerna att räkenskaperna är upprättade i enlighet med lagstiftning, god redovisningssed och stadens anvisningar. Revisionskontorets uppföljning visar också att nämnden i huvudsak har vidtagit åtgärder utifrån tidigare års rekommendationer.
I detta tjänsteutlåtande kommenterar förvaltningen revisorernas rekommendationer samt redogör för planerade och genomförda åtgärder.Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande anpassade badbryggor för äldre på Reimersholme. Förslaget är kopplat till det medborgarförslag som stadsdelsnämnden beslutade om den 27 maj 2021, ”Medborgarförslag gällande badtrappa på badbryggan vid Reimersholme”, SÖD 2021/57. Nämnden svarade i detta ärende att det inte är möjligt att genomföra åtgärder som uppmuntrar och underlättar för bad från bryggan då det råder badförbud vid platsen (liksom för hela Reimersholme).
I det aktuella medborgarförslaget lämnas ett nytt, reviderat förslag som syftar till att möjliggöra för äldre att kunna bada på Reimersholme. I förslaget föreslås att en badtrappa med ett räcke på ena sidan tillförs bryggan på den södra delen av Reimersholme, som var aktuell i ovannämnda förslag, alternativt på en brygga på den nordvästra delen av ön.
Mot bakgrund av att det fortsatt råder badförbud vid bryggan på den södra delen av Reimersholme anser förvaltningen att nämndens tidigare beslut bör kvarstå också för det nu aktuella förslaget som rör bryggan. Eftersom det även råder badförbud vid bryggan på den nordvästra delen av Reimersholme kan förvaltningen inte heller på denna plats underlätta för bad.
I medborgarförslaget beskrivs stadsdelsförvaltningens deltagande i arbetet med framtagande av en handlingsplan för inrättande av fler badplatser i staden. Handlingsplanen är nu framtagen och godkänd av miljö- och hälsoskyddsnämnden. I handlingsplanen definieras fyra platser på Reimersholme som möjliga för nya badplatser.
Förvaltningen kan i dagsläget inte ange när ett eventuellt arbete med att få till stånd ett officiellt bad på Reimersholme kan påbörjas. Om detta blir aktuellt är det enligt förvaltningen viktigt att badet ska kunna användas av alla, även av dem som har olika former av funktionsnedsättningar.Bilagor
-
225kb Ladda ner dokument
-
-
§ 17
Medborgarförslag gällande att upprätta Malin Matsdotters örtagård som ett minnesmärke över Stockholms häxprocesser
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande att upprätta Malin Matsdotters örtagård som ett minnesmärke över Stockholms häxprocesser. Enligt förslagsställaren är det viktigt att minnas häxprocesserna då det är en händelse som präglade staden starkt i flera år. I förslaget föreslås ett antal platser på östra Södermalm där örtagården skulle kunna placeras och som föreslås skötas av den ideella föreningen, Malin Matsdotters trädgårdsförening, i form av en stadsodling. I förslaget föreslås vidare att skyltar sätts upp vid örtagården med växternas namn, deras historia och medicinska användning samt om häxprocessernas offer och deras namn. Örtagården föreslås enligt förslagsställaren omgärdas av en stenmur.
Stadsdelsförvaltningen tackar för medborgarförslaget som syftar till att tillföra stadsdelsområdet en stadsodling med örter samtidigt som ett mörkt avsnitt i stadens historia uppmärksammas.
Förvaltningen har fört diskussioner med Stadsmuseet kring medborgarförslaget och kommit fram till att det skulle kunna realiseras genom att stadsdelsnämnden anlägger en stadsodling som den ideella föreningen Malin Matsdotters trädgårdsförening får ansvaret att sköta. Av de förslag till platser som lämnas i medborgarförslaget bedömer förvaltningen Sandbacksparken som mest lämpad för detta ändamål.
Kostnaden att anlägga en stadsodling med tillhörande skyltning uppgår till cirka 0,1 mnkr kronor beroende på hur stor anläggningen blir och omfattning av skyltningen.
För att starta upp en ny plats för stadsodling behöver bland annat ett avtal upprättas samt tillverkning och utplacering av odlingslådor göras. Det finns även andra intressenter som önskar starta stadsodling inom stadsdelsområdet som förvaltningen behöver ta hänsyn till. Förvaltningen bedömer att ett genomförande av förslaget är möjligt till odlingssäsongen 2024.Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
§ 18
Medborgarförslag gällande bemannad lekpark med stadsmiljö, trafikljus, cykelvägar med mera, som Trafiklegepladsen i Köpenhamn
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om en bemannad lekpark med stadsmiljö, trafikljus, cykelvägar med mera, som Trafiklegepladsen i Köpenhamn. Stadsdelsnämnden beslutade vid nämndsammanträdet den 23 mars 2023 att ge förvaltningen i uppdrag att bereda medborgarförslaget. Medborgarförslaget bifogas som bilaga till tjänsteutlåtandet.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Under maj månad har tre medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått en motion författad av André Nilsson (L) på remiss som handlar om att uppföra ett minnesmärke över rösträttskvinnor på Skeppsbron. I motionen anges att kvinnor som med sin begåvning och flit satt ett djupt och bestående avtryck i vårt samhälle sällan fått sätta likvärdigt avtryck i Stockholms fysiska miljö. I motionen anges därför att Liberalerna motionerar om att rösträttskvinnorna bakom Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt förevigas med ett minnesmärke på Skeppsbron.
Stadsdelsförvaltningen anser att det kan vara motiverat att synliggöra det historiska skeendet som ledde fram till kvinnors rösträtt. Förvaltningen saknar rådighet gällande den aktuella platsen då området inte utgörs av mark som stadsdelsnämnden ansvarar för.
Enligt uppgift från Stockholm Konst finns det redan ett konstverk på Riksplan vid Riksdagshuset som synliggör kampen för kvinnlig rösträtt. Konstverket ”Kom som du är!” är en konstnärlig gestaltning av konstnär Astrid Göransson utförd genom Statens konstråd. Konstverket tillkom med anledning av demokratins hundraårsjubileum och är uppfört 2021. I verket lyfts de fem första kvinnliga ledamöterna i Sveriges riksdag fram.
I och med att ovannämnda konstverk finns i Skeppsbrons närhet kan det, enligt förvaltningen, vara relevant att staden utreder om just Skeppsbron är den rätta platsen att placera ett minnesmärke på i enlighet med förslaget.Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
§ 21
Remiss av En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått betänkandet En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn" (SOU 2022:70) för yttrande.
Betänkandet har föreslagit en samlad nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. Strategin omfattar alla olika former av våld som barn kan utsättas för, oavsett var våldet utövas eller av vem. Den övergripande målsättningen är en uppväxt fri från våld för alla barn. Strategin slår fast en övergripande målsättning samt fem långsiktiga mål som anger riktningen för arbetet under den närmaste tioårsperioden.
Förvaltningen ställer sig positiv till de förslag som ges i En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn" (SOU 2022:70).
Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
-
§ 22
Remiss av Förslag till ändring av stadsdelsnämndernas myndighets- och kostnadsansvar för brukare i LSS-bostad
I remissen föreslås att myndighets- och kostnadsansvar inte ska byta stadsdelsnämnd i samband med att brukare i bostad med särskild service enligt 9 § 9 LSS flyttar. Förvaltningen har inga invändningar mot förändringen och bedömer att den främst innebär fördelar för den enskilde brukaren. Förändrat myndighets- och kostnadsansvar ökar kontinuiteten och bör leda till ökad trygghet för den enskilde. I övrigt bedömer förvaltningen att ändrat kostnadsansvar kan ge en mer rättvis fördelning av kostnaderna i staden samt att handläggarnas arbetstid per ärende kommer öka vilket innebär att arbetssätten behöver vidareutvecklas.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
§ 23
Förslag till ANDTS-program – Stockholms stads program om alkohol, narkotika, dopningsmedel, tobak och nikotinprodukter samt spel om pengar 2023-2026
Socialnämnden fick uppdrag i kommunfullmäktiges budget 2022 att tillsammans med stadsdelsnämnderna ta fram ett nytt program för arbetet mot alkohol, narkotika, dopningsmedel, tobak och spel om pengar (ANDTS). Stadens nya program följer den nationella målstrukturen och riktas till alla invånare med ett särskilt fokus på barn och unga. Programmet syftar till att förebygga användning och skador av ANDTS samt att ge stöd till personer med skadligt bruk/beroende och deras närstående.
I programmet ges en lägesbild av användning och skador av ANDTS i Stockholms stad samt en beskrivning av det arbete som genomförs på nationell, regional och lokal nivå. Programmet innehåller även ett avsnitt om prevention som beskriver viktiga perspektiv i det förebyggande arbetet. Slutligen presenteras det avsnitt där programmets innehåll tydliggörs i fem delar. En del mål och insatsområden är riktade till invånare och övriga delar beskriver organisatoriska förutsättningar för ett framgångsrikt ANDTS-förebyggande arbete.
Förvaltningen ser positivt på förslaget till revideringen av programmet och uppfattar att det är väl genomtänkt, tydligt och konkret. Programmet har potential att vara ett gott stöd för en stadsdelsförvaltning med att nå ett antal långsiktiga mål kopplade till stadsdelsområdets invånare.Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Paulinas kök & kakeri, Folkungagatan 125. Förvaltningen tillstyrker ansökan om serveringstillstånd enligt Stockholms stads riktlinjer.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Celeste, Torkel Knutssonsgatan 24. Förvaltningen tillstyrker ansökan om serveringstillstånd enligt Stockholms stads riktlinjer.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Café Vurma, Bergsunds strand 31. Förvaltningen tillstyrker ansökan om serveringstillstånd enligt Stockholms stads riktlinjer.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
IVO genomförde under 2020–2021 en granskning av den medicinska vården på särskilt boende (SÄBO) som huvudsakligen var kopplad till vården av patienter som insjuknat i covid-19. Under 2022–2023 genomför myndigheten en fördjupad granskning av den medicinska vården på SÄBO hos alla Sveriges kommuner. Tillsynen av medicinsk vård och behandling vid de fyra särskilda boenden för äldre som drivs av Södermalms stadsdelsnämnd genomfördes i slutet av november och början av december 2022. IVO konstaterar brister inom fyra områden: den personal som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och behärskar inte det svenska språket i tillräcklig omfattning; dokumentationen sker inte enligt gällande regelverk och det finns inte en kontinuitet i personalgruppen som främjar en god vård; läkemedelshanteringen sker inte på ett patientsäkert sätt och vården i livets slutskede sker inte enligt gällande regelverk.
I tjänsteutlåtandet och i bilaga 1 svarar förvaltningen på IVO:s begäran.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stad genomför årligen en undersökning i stadens förskolor och familjedaghem/pedagogisk omsorg. Vårdnadshavare ombeds att fylla i en enkät och på så sätt bedöma kvaliteten i verksamheten. Syftet med undersökningen är att utveckla den pedagogiska kvaliteten och resultatet publiceras även på stadens hemsida. Undersökningen är en totalundersökning och riktas till samtliga vårdnadshavare med barn i både kommunal och fristående förskola i Stockholms stad. Svarsfrekvensen för Södermalms kommunala förskolor är 77 procent, och den totala svarsfrekvensen för Södermalms kommunala och fristående förskolor är 71 procent. Staden totalt, kommunala och fristående förskolor, har en svarsfrekvens på 71 procent.
Det totala resultatet för stadens kommunala och fristående förskolor, resultatet för Södermalms kommunala och fristående förskolor, resultatet för Södermalms kommunala förskolor samt resultatet för Södermalms kommunala förskolor per förskoleområde redovisas i bilagda rapporter.
Bilagor
-
235kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ärendet ”Stöd till barnfamiljer” på remiss från kommunstyrelsen. Med anledning av regeringens förslag i vårändringsbudgeten har stadsledningskontoret tagit fram ett ärende som avser att tydliggöra stadens inriktning samt redovisa de ekonomiska konsekvenser förslaget medför. Stadsledningskontoret föreslår att barnfamiljer som har rätt till det föreslagna tidsbegränsade förstärkta tilläggsbidraget inom bostadsbidraget får avräkna tilläggsbidraget vid beräkning av ekonomiskt bistånd vid en prövning enligt 4 kap. 2 § Socialtjänstlagen (SoL) under förutsättning att riksdagen fattar beslut i enlighet med regeringens förslag.
Stadsledningskontorets förslag kommer innebära att staden går miste om minskade kostnader för ekonomiskt bistånd som höjningen av bostadsbidraget skulle innebära. Kostnaden för ekonomiskt bistånd väntas istället ha samma nivå som hade varit utan den statliga satsningen. Förslaget kommer dock även innebära att barnhushåll med försörjningsstöd och bostadsbidrag kommer kunna tillgodogöra sig det tillfälliga tilläggsbeloppet i bostadsbidraget, vilket ger en positiv skillnad i det enskilda hushållets disponibla inkomst.
Förvaltningen delar stadsledningskontoret uppfattning att det är positivt att regeringen förlänger och höjer bostadsbidraget men att det bör förtydligas hur barnfamiljer med försörjningsstöd och bostadsbidrag ska få tillgodogöra sig den statliga satsningen.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsförvaltning har startat projekt ”Sommar i Tanto” i nära samarbete med polisen. Projektet syftar till att öka tryggheten samt minska förekomsten av narkotikamissbruk och försäljning på västra Södermalm. ”Sommar i Tanto” syftar också till att enskilda i behov av stöd och vård ska få tillgång till det. Projektet löper mellan 1 januari och 31 december 2023 och har som effektmål att västra Södermalm inte längre ska klassas som en öppen drogscen från och med 1 januari 2025.
Förvaltningen vill i denna rapport informera om projektets status.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Trafikkontoret har till bland annat Södermalms stadsdelsförvaltning skickat en kontorsremiss innehållande förslag till revidering av ”Gemensamma miljökrav vid upphandling av entreprenader”. Miljökraven används av Stockholms, Göteborgs och Malmö Stad samt av Trafikverket vid upphandling av entreprenader för drift och underhåll av infrastruktur samt mark- och anläggningsarbeten.
Kraven har reviderats utifrån aktuella EU-direktiv och mål samt nationella och lokala klimat- och miljömål. Målsättningen med uppdateringen har varit att på ett kostnadseffektivt sätt uppnå miljö- och klimatnytta genom krav som är tydliga, relevanta och som går att följa upp. Kraven är bas- eller grundkrav som kan ställas i upphandlingar och kompletteras med tilläggskrav beroende på vad det är för upphandling som avses.
Förvaltningen angav i sitt kontorssvar att det är positivt att de uppdaterade miljökraven reviderats utifrån EU-direktiv och gällande nationella och lokala klimat- och miljömål. Förvaltningen angav också att det är bra att det i de uppdaterade kraven framkommer att de även syftar till att minska klimatpåverkan.
I kontorssvaret framfördes vidare att det är angeläget att de uppdaterade gemensamma miljökraven, samt de uppföljningsdokument som ska användas, arbetas in i trafikkontorets projekthandbok. Miljökraven och uppföljningen av dessa kommer då in som en naturlig del vid exempelvis genomförandet av parkupprustningsprojekt.Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i egen regi, dnr. SÖD 2022/1448
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi, dnr. SÖD 2022/1449
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
Stadsdelsdirektör Alexandra Wynn informerar om att förvaltningen under sommaren kommer att fortsätta informera nämnden vid behov via mejl samt att det kan uppkomma behov av att sammankalla nämnden och sociala delegationen under sommaren.
Alex informerar om stadens aktiviteter under sommaren.
-
Personalföreträdare Ulf Fogelström Akademikerförbundet SRR deltar och informerar om socialsekreterarnas upplevelse av sin nuvarande arbetssituation.