Möte 2020-02-20
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
3
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
4
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
5
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 a § föräldrabalken (FB)
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 4 februari och den 18 februari 2020 anmäls.
-
7
Information från förvaltningen
-
Välkommen att presentera ditt inskickade medborgarförslag, framföra synpunkter eller ställa frågor till stadsdelsnämnden. Allmänhetens frågestund startar klockan 18.00.
-
Det nu gällande ramavtalet med gemensam konsult för byggledning av parkinvesteringsprojekt inom stadsdelarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm löper ut 2020-04-30. Stadsdelsförvaltningarna planerar en gemensam upphandling av konsulttjänsten för byggledning. Beräknat värde för avtalet med de fyra ingående nämnderna uppskattas till totalt 10 mnkr över avtalsperioden (2+1+1 år).
Upphandlingen föreslås att administreras av Södermalms stadsdelsförvaltning. Övriga stadsdelsnämnder lämnar delegation till Södermalms stadsdelsdirektör att teckna avtal och fatta beslut kring avtalet. Avtal planeras att tecknas i maj 2020 och ska börja gälla omgående.Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
-
Under perioden 8 januari – 31 januari 2020 har fyra medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
173kb Ladda ner dokument
-
630kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att anlägga en småhundsrastplats nära Stockholms södra station.
Under 2020 planerar förvaltningen att inrätta en hundrastgård i kvarteret Skjutsgossen, precis norr om Wollmar Yxkullsgatan. Från utgången till Stockholms södra station vid Rosenlundsgatan blir promenadavståndet till denna hundrastgård cirka 380 meter. Under året kommer också arbetena med att anlägga Fatbursparkens norra del att påbörjas. I dessa arbeten ingår att göra den befintliga hundrastgården i Fatbursparken större. Från Södra stations utgång vid Swedenborgsgatan är avståndet till denna hundrastgård cirka 350 meter.
Förvaltningen kommer att följa upp behovet av ytterligare en hundrastgård i området efter att de två ovanstående hundrastgårdarna inrättats.Bilagor
-
601kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att anlägga fler badbryggor längs Årstaviken.
Södermalms stadsdelsförvaltning uppskattar medborgarförslaget som innebär att medborgarnas tillgång till vattnet längs med stadsdelsområdets stränder utvecklas.
Förvaltningen har i tidigare ärenden till stadsdelsnämnden beskrivit möjligheten att tillföra stadsdelsområdet fler strandbad. Med hänvisning till att den övervägande delen av stadsdelsområdets strandlinjer och kajer är definierade som hamnområde, där det råder badförbud har förvaltningen bedömt att det under rådande förhållanden saknas förutsättningar att anlägga nya strandbad inom stadsdelsområdet. Driften av strandbad är dessutom förenat med betydande kostnader då bland annat löpande vattenprovtagningar måste tas och botten inspekteras av dykare.
Vad gäller bryggor som inte är avsedda för bad, finns det längs med stadsdelsområdets stränder ett antal så kallade solbryggor som erbjuder medborgarna tillgång till vattnet. Solbryggorna är inte anordnade för bad utan ska kunna användas för bland annat vila, picknick eller annan rekreation. För att säkerställa att befintliga solbryggor bibehålls i funktionsdugligt skick anges i stadsdelsnämndens verksamhetsplan för år 2020 att ett projekteringsarbete för kommande renovering av solbryggorna inleds under året. I samband med detta ska förvaltningen även undersöka möjligheten att anpassa solbryggorna så att de kan angöras med exempelvis paddelboards. Förvaltningen kommer även på sikt att se över möjligheten att tillskapa fler attraktiva solbryggor längs stadsdelsområdets stränder, exempelvis genom att förse befintliga betongbryggor med trätrall vilket bland annat genomfördes på västra Reimersholme under år 2019.Bilagor
-
209kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen har fått ett medborgarförslag om husdjur, särskilt katt, på äldreboenden. I medborgarförslaget önskar förslagsställaren att de som söker särskilt boende på Södermalms äldreboende ska kunna få välja att bo på en avdelning med husdjur eller på en avdelning utan husdjur. Förvaltningen uppskattar medborgarförslaget och delar förslagsställarens syn att husdjur kan tillföra något positivt, som trivsel och lugn, till äldre som bor på vård- och omsorgsboende. Förvaltningen ansvarar för driften av fyra vård- och omsorgsboenden och ett servicehus. På servicehuset är det idag en boende som har katt. På förvaltningens vård- och omsorgsboende finns det inga husdjur. Förvaltningen ser i dagsläget inte att det finns möjlighet att ha speciella avdelningar för husdjur på de vård- och omsorgsboende som förvaltningen driver utan hänvisar till de boende som finns inom ramen för stadens valfrihetssystem som tar emot husdjur. För att ta vara på de positiva effekter som husdjur har på många människor har förvaltningen, sedan tio år tillbaka, två terapihundar som arbetar tillsammans med sin förare, som är arbetsterapeut.
Bilagor
-
199kb Ladda ner dokument
-
32kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått en motion gällande ökat stöd till anhöriga drabbade av dödsskjutningar. I motionen lyfts problematiken med dödsskjutningar i Stockholm och att det behövs ökat stöd till anhöriga som drabbats av dödsskjutningar eller anhöriga till personer som har en kriminell livsstil.
Socialnämnden har fått uppdraget att tillsammans med stadsdelsnämnderna utreda hur anhörigstödet till anhöriga drabbade av skjutningar och dödligt våld kan förbättras och se över hur samordningen av stödet med Region Stockholm och Polismyndigheten ska stärkas. Förvaltningens uppfattning är att skribenternas förslag om ökat stöd till målgruppen därmed är under utredning.Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
16
Remiss av motion om öronmärkning av markanvisningar till byggaktörer som bygger bostäder med överkomliga hyror
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått en motion av Clara Lindblom (V) på remiss om öronmärkning av markanvisningar till byggaktörer som bygger bostäder med överkomliga hyror. I motionen framförs att Stockholms stad bör bli bättre på att skapa incitament för byggaktörer att vilja bygga hyresrätter med relativt sett lägre hyror än dagens nyproduktionshyror. Motionären föreslår att kommunfullmäktige ska ge exploateringsnämnden i uppdrag att utreda hur markanvisningar kan öronmärkas för byggaktörer som uppför hyresbostäder och bostäder för studenter enligt motionens intentioner.
Stadsdelsförvaltningen är inte involverad i markanvisningsprocessen och har heller inte kompetens inom det aktuella området. Förvaltningen är däremot allmänt positiv till förslag som leder till bättre tillgång till bostäder och bostäder med lägre hyror för låginkomstgrupper. Förvaltningen vill också påtala att det i stadens markanvisningspolicy framhålls att fler bostäder ska byggas till en rimlig kostnad för prioriterade grupper som unga, studenter och personer som står långt från bostadsmarknaden.Bilagor
-
17
Remiss av Stockholms stads strategi 2019-2022 för att minska risken för att barn, unga och unga vuxna dras in i kriminalitet
Kommunfullmäktige har i budget 2019 beslutat att socialnämnden i samarbete med kommunstyrelsen ska ta fram en strategi för hur staden kan minska risken för att barn, unga och unga vuxna dras in i kriminalitet. Det övergripande målet med strategin är att alla barn, unga och unga vuxna ska ges jämlika förutsättningar för en god framtid utan våld och kriminalitet. Strategin utgår från fyra övergripande prioriterade utgångspunkter som innefattar särskilt utpekade områden inom vilka vissa aktiviteter, arbetssätt och åtgärder ska äga rum på den lokala nivån.
Förvaltningen är i stort positiv till de prioriterade utgångspunkterna i strategin. Förvaltningen anser dock att strategin kan kompletteras inom vissa områden. Ett område som saknas är resonemang kring barn, unga och unga vuxna med neuropsykiatriska diagnoser och psykiskt ohälsa och hur staden kan arbeta förebyggande för att minska risken för kriminalitet inom den gruppen.
Systematisk samhandling är ett begrepp som återkommer i strategin. Förvaltningen anser att det saknas skrivningar kring samhandling med hälso- och sjukvården exempelvis första linjen, barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, och habiliteringen.Bilagor
-
244kb Ladda ner dokument
-
320kb Ladda ner dokument
-
-
18
Remiss av Objekt- och anhöriganställningar inom ledsagar- och avlösarservice - En modell för att begränsa möjligheterna till att ha anhöriga som anställda.
Socialförvaltningen har haft uppdraget att i samarbete med stadsdelsförvaltningarna ta fram en modell för att begränsa möjligheterna till anhörig- och objektanställningar inom ledsagar- och avlösarservice inom stöd och service till personer med funktionsnedsättning. En tidigare genomförd utredning visade brister gällande insyn, dokumentation, uppföljning och möjligheter att framföra klagomål i ärenden där anhöriga var anställda.
Den föreslagna modellen syftar till att kvalitetssäkra insatserna ledsagning/avlösning och förutsättningarna för att insatserna utförs på ett rättssäkert sätt. Brukarperspektivet beaktas genom att den enskildes synpunkter tydligare kan fångas upp och krav på kompetens i utförandet säkerställer att syftet med insatsen uppnås. Anställning av anhörig kan enligt modellen godkännas om det finns synnerliga skäl, vilka bedöms av berörd enhetschef.
Förvaltningens anser att det är positivt att möjligheten till anhöriganställningar begränsas. Det behöver tydliggöras i stadens riktlinjer hur bedömningarna ska ske om en anhörig behöver anställas och vad som är synnerliga skäl. Begränsning av anhöriganställning/objektsanställning föreslås omfatta förälder, barn eller andra släktingar. Förvaltningen anser att begränsningen skulle kunna utvidgas till att omfatta även vänner till brukaren.Bilagor
-
203kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
-
Regeringskansliet har tagit fram ett förslag till åtgärder inom studiemedelssystemet för att främja omställning och vidareutbildning högre upp i åldrarna. I promemorian framgår bland annat att möjligheten att vidareutbilda sig eller omskola sig högre upp i åldrarna ska utökas. Det ska ges mer generösa villkor för detta inom studiemedelssystemet. Åldersgränsen för rätt till studiemedel föreslås höjas från 56 till 60 år och återbetalningstiden för studielån justeras med motsvarande tid.
Förvaltningen ser positivt på förslaget att förbättra möjligheterna för äldre att kunna studera. Förslaget om höjda åldersgränser för rätt till studiemedel och ändring av reglerna för återbetalning innebär att många fler ges möjlighet att studera och att fler kan ändra inriktning på och ställa om sitt arbetsliv. De grupper som står allra längst ifrån arbetsmarknaden saknar ofta grundskole- eller gymnasiekompetens.Bilagor
-
193kb Ladda ner dokument
-
-
20
Remiss av departementspromemoria Språkplikt - Deltagande i grundutbildning i svenska för rätt till försörjningsstöd
Socialdepartementet föreslår ett tillägg i socialtjänstlagen om att den enskilde vid behov ska delta i grundutbildning i svenska för att anses stå till arbetsmarknadens förfogande, en så kallad språkplikt. Syftet med tillägget om språkplikt är att tydliggöra hur viktigt det är för den enskilde att delta i språkutbildning för att därigenom förbättra möjligheten att få ett arbete och att etableras i Sverige.
Förvaltningen ser positivt på insatser som gynnar individers möjligheter att få arbete och bli självförsörjande. Kravet på den enskilde att vid behov delta i språkstudier kan underlätta möjligheten att etableras på arbetsmarknaden.Bilagor
-
193kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade enligt delegation från stadsdelsnämnden anmäls vid sammanträdet.
-
Protokoll från rådets sammanträde den 11 februari 2020 anmäls.
Bilagor
-
Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 10 februari 2020 anmäls.
Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
-
25
Övriga frågor
-
§ 1
Val av justerare och dag för justering
-
§ 2
Fastställande av dagordning
-
§ 3
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
§ 4
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
§ 5
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 a § föräldrabalken (FB)
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 4 februari och den 18 februari 2020 anmäls.
-
Stadsdelsdirektören redogör för planerade studiebesök för nämnden.
Ordförande föreslår att ersättning för förlorad arbetsinkomst ska utgå till de ledamöter och ersättare som deltar vid studiebesöken och ansöker om sådan ersättning, vilket nämnden ställer sig bakom.
-
§ 8
Allmänhetens frågestund
-
Det nu gällande ramavtalet med gemensam konsult för byggledning av parkinvesteringsprojekt inom stadsdelarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm löper ut 2020-04-30. Stadsdelsförvaltningarna planerar en gemensam upphandling av konsulttjänsten för byggledning. Beräknat värde för avtalet med de fyra ingående nämnderna uppskattas till totalt 10 mnkr över avtalsperioden (2+1+1 år).
Upphandlingen föreslås att administreras av Södermalms stadsdelsförvaltning. Övriga stadsdelsnämnder lämnar delegation till Södermalms stadsdelsdirektör att teckna avtal och fatta beslut kring avtalet. Avtal planeras att tecknas i maj 2020 och ska börja gälla omgående.Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Under perioden 8 januari – 31 januari 2020 har fyra medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att anlägga en småhundsrastplats nära Stockholms södra station.
Under 2020 planerar förvaltningen att inrätta en hundrastgård i kvarteret Skjutsgossen, precis norr om Wollmar Yxkullsgatan. Från utgången till Stockholms södra station vid Rosenlundsgatan blir promenadavståndet till denna hundrastgård cirka 380 meter. Under året kommer också arbetena med att anlägga Fatbursparkens norra del att påbörjas. I dessa arbeten ingår att göra den befintliga hundrastgården i Fatbursparken större. Från Södra stations utgång vid Swedenborgsgatan är avståndet till denna hundrastgård cirka 350 meter.
Förvaltningen kommer att följa upp behovet av ytterligare en hundrastgård i området efter att de två ovanstående hundrastgårdarna inrättats.Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att anlägga fler badbryggor längs Årstaviken.
Södermalms stadsdelsförvaltning uppskattar medborgarförslaget som innebär att medborgarnas tillgång till vattnet längs med stadsdelsområdets stränder utvecklas.
Förvaltningen har i tidigare ärenden till stadsdelsnämnden beskrivit möjligheten att tillföra stadsdelsområdet fler strandbad. Med hänvisning till att den övervägande delen av stadsdelsområdets strandlinjer och kajer är definierade som hamnområde, där det råder badförbud har förvaltningen bedömt att det under rådande förhållanden saknas förutsättningar att anlägga nya strandbad inom stadsdelsområdet. Driften av strandbad är dessutom förenat med betydande kostnader då bland annat löpande vattenprovtagningar måste tas och botten inspekteras av dykare.
Vad gäller bryggor som inte är avsedda för bad, finns det längs med stadsdelsområdets stränder ett antal så kallade solbryggor som erbjuder medborgarna tillgång till vattnet. Solbryggorna är inte anordnade för bad utan ska kunna användas för bland annat vila, picknick eller annan rekreation. För att säkerställa att befintliga solbryggor bibehålls i funktionsdugligt skick anges i stadsdelsnämndens verksamhetsplan för år 2020 att ett projekteringsarbete för kommande renovering av solbryggorna inleds under året. I samband med detta ska förvaltningen även undersöka möjligheten att anpassa solbryggorna så att de kan angöras med exempelvis paddelboards. Förvaltningen kommer även på sikt att se över möjligheten att tillskapa fler attraktiva solbryggor längs stadsdelsområdets stränder, exempelvis genom att förse befintliga betongbryggor med trätrall vilket bland annat genomfördes på västra Reimersholme under år 2019.Bilagor
-
Stadsdelsförvaltningen har fått ett medborgarförslag om husdjur, särskilt katt, på äldreboenden. I medborgarförslaget önskar förslagsställaren att de som söker särskilt boende på Södermalms äldreboende ska kunna få välja att bo på en avdelning med husdjur eller på en avdelning utan husdjur. Förvaltningen uppskattar medborgarförslaget och delar förslagsställarens syn att husdjur kan tillföra något positivt, som trivsel och lugn, till äldre som bor på vård- och omsorgsboende. Förvaltningen ansvarar för driften av fyra vård- och omsorgsboenden och ett servicehus. På servicehuset är det idag en boende som har katt. På förvaltningens vård- och omsorgsboende finns det inga husdjur. Förvaltningen ser i dagsläget inte att det finns möjlighet att ha speciella avdelningar för husdjur på de vård- och omsorgsboende som förvaltningen driver utan hänvisar till de boende som finns inom ramen för stadens valfrihetssystem som tar emot husdjur. För att ta vara på de positiva effekter som husdjur har på många människor har förvaltningen, sedan tio år tillbaka, två terapihundar som arbetar tillsammans med sin förare, som är arbetsterapeut.
Bilagor
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått en motion gällande ökat stöd till anhöriga drabbade av dödsskjutningar. I motionen lyfts problematiken med dödsskjutningar i Stockholm och att det behövs ökat stöd till anhöriga som drabbats av dödsskjutningar eller anhöriga till personer som har en kriminell livsstil.
Socialnämnden har fått uppdraget att tillsammans med stadsdelsnämnderna utreda hur anhörigstödet till anhöriga drabbade av skjutningar och dödligt våld kan förbättras och se över hur samordningen av stödet med Region Stockholm och Polismyndigheten ska stärkas. Förvaltningens uppfattning är att skribenternas förslag om ökat stöd till målgruppen därmed är under utredning.Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
§ 16
Remiss av motion om öronmärkning av markanvisningar till byggaktörer som bygger bostäder med överkomliga hyror
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått en motion av Clara Lindblom (V) på remiss om öronmärkning av markanvisningar till byggaktörer som bygger bostäder med överkomliga hyror. I motionen framförs att Stockholms stad bör bli bättre på att skapa incitament för byggaktörer att vilja bygga hyresrätter med relativt sett lägre hyror än dagens nyproduktionshyror. Motionären föreslår att kommunfullmäktige ska ge exploateringsnämnden i uppdrag att utreda hur markanvisningar kan öronmärkas för byggaktörer som uppför hyresbostäder och bostäder för studenter enligt motionens intentioner.
Stadsdelsförvaltningen är inte involverad i markanvisningsprocessen och har heller inte kompetens inom det aktuella området. Förvaltningen är däremot allmänt positiv till förslag som leder till bättre tillgång till bostäder och bostäder med lägre hyror för låginkomstgrupper. Förvaltningen vill också påtala att det i stadens markanvisningspolicy framhålls att fler bostäder ska byggas till en rimlig kostnad för prioriterade grupper som unga, studenter och personer som står långt från bostadsmarknaden.Bilagor
-
§ 17
Remiss av Stockholms stads strategi 2019-2022 för att minska risken för att barn, unga och unga vuxna dras in i kriminalitet
Kommunfullmäktige har i budget 2019 beslutat att socialnämnden i samarbete med kommunstyrelsen ska ta fram en strategi för hur staden kan minska risken för att barn, unga och unga vuxna dras in i kriminalitet. Det övergripande målet med strategin är att alla barn, unga och unga vuxna ska ges jämlika förutsättningar för en god framtid utan våld och kriminalitet. Strategin utgår från fyra övergripande prioriterade utgångspunkter som innefattar särskilt utpekade områden inom vilka vissa aktiviteter, arbetssätt och åtgärder ska äga rum på den lokala nivån.
Förvaltningen är i stort positiv till de prioriterade utgångspunkterna i strategin. Förvaltningen anser dock att strategin kan kompletteras inom vissa områden. Ett område som saknas är resonemang kring barn, unga och unga vuxna med neuropsykiatriska diagnoser och psykiskt ohälsa och hur staden kan arbeta förebyggande för att minska risken för kriminalitet inom den gruppen.
Systematisk samhandling är ett begrepp som återkommer i strategin. Förvaltningen anser att det saknas skrivningar kring samhandling med hälso- och sjukvården exempelvis första linjen, barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, och habiliteringen.Bilagor
-
§ 18
Remiss av Objekt- och anhöriganställningar inom ledsagar- och avlösarservice - En modell för att begränsa möjligheterna till att ha anhöriga som anställda.
Socialförvaltningen har haft uppdraget att i samarbete med stadsdelsförvaltningarna ta fram en modell för att begränsa möjligheterna till anhörig- och objektanställningar inom ledsagar- och avlösarservice inom stöd och service till personer med funktionsnedsättning. En tidigare genomförd utredning visade brister gällande insyn, dokumentation, uppföljning och möjligheter att framföra klagomål i ärenden där anhöriga var anställda.
Den föreslagna modellen syftar till att kvalitetssäkra insatserna ledsagning/avlösning och förutsättningarna för att insatserna utförs på ett rättssäkert sätt. Brukarperspektivet beaktas genom att den enskildes synpunkter tydligare kan fångas upp och krav på kompetens i utförandet säkerställer att syftet med insatsen uppnås. Anställning av anhörig kan enligt modellen godkännas om det finns synnerliga skäl, vilka bedöms av berörd enhetschef.
Förvaltningens anser att det är positivt att möjligheten till anhöriganställningar begränsas. Det behöver tydliggöras i stadens riktlinjer hur bedömningarna ska ske om en anhörig behöver anställas och vad som är synnerliga skäl. Begränsning av anhöriganställning/objektsanställning föreslås omfatta förälder, barn eller andra släktingar. Förvaltningen anser att begränsningen skulle kunna utvidgas till att omfatta även vänner till brukaren.Bilagor
-
Regeringskansliet har tagit fram ett förslag till åtgärder inom studiemedelssystemet för att främja omställning och vidareutbildning högre upp i åldrarna. I promemorian framgår bland annat att möjligheten att vidareutbilda sig eller omskola sig högre upp i åldrarna ska utökas. Det ska ges mer generösa villkor för detta inom studiemedelssystemet. Åldersgränsen för rätt till studiemedel föreslås höjas från 56 till 60 år och återbetalningstiden för studielån justeras med motsvarande tid.
Förvaltningen ser positivt på förslaget att förbättra möjligheterna för äldre att kunna studera. Förslaget om höjda åldersgränser för rätt till studiemedel och ändring av reglerna för återbetalning innebär att många fler ges möjlighet att studera och att fler kan ändra inriktning på och ställa om sitt arbetsliv. De grupper som står allra längst ifrån arbetsmarknaden saknar ofta grundskole- eller gymnasiekompetens.Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
§ 20
Remiss av departementspromemoria Språkplikt - Deltagande i grundutbildning i svenska för rätt till försörjningsstöd
Socialdepartementet föreslår ett tillägg i socialtjänstlagen om att den enskilde vid behov ska delta i grundutbildning i svenska för att anses stå till arbetsmarknadens förfogande, en så kallad språkplikt. Syftet med tillägget om språkplikt är att tydliggöra hur viktigt det är för den enskilde att delta i språkutbildning för att därigenom förbättra möjligheten att få ett arbete och att etableras i Sverige.
Förvaltningen ser positivt på insatser som gynnar individers möjligheter att få arbete och bli självförsörjande. Kravet på den enskilde att vid behov delta i språkstudier kan underlätta möjligheten att etableras på arbetsmarknaden.Bilagor
-
Följande beslut fattade enligt delegation från stadsdelsnämnden anmäls vid sammanträdet:
- Kontorsremiss av förslag till handlingsplan för biologisk mångfald - svar på remiss från miljöförvaltningen (SÖD 2019/1650)
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i egen regi (SÖD 2020/13)
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi (SÖD 2020/14)
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 10 februari 2020 anmäls.
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
§ 25
Övriga frågor