Möte 2023-02-23
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 31 januari och 14 februari 2023 anmäls.
-
Välkommen att presentera ditt inskickade medborgarförslag, framföra synpunkter eller ställa frågor till stadsdelsnämnden. Allmänhetens frågestund startar kl. 18.00.
-
Förvaltningen bedömer att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål har uppfyllts helt. Bedömningen grundas på att elva av tolv verksamhetsområdesmål som är kopplade till inriktningsmålen har uppfylls helt och ett har uppfyllts delvis. 19 av 22 nämndmål uppfyllts helt och tre har uppfyllts delvis. Nämnden redovisar år 2022 ett överskott om 67,3 mnkr efter resultatdispositioner.
Bilagor
-
466kb Ladda ner dokument
-
232kb Ladda ner dokument
-
333kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
253kb Ladda ner dokument
-
201kb Ladda ner dokument
-
481kb Ladda ner dokument
-
509kb Ladda ner dokument
-
263kb Ladda ner dokument
-
Stadsdelsnämnden beslutade på nämndsammanträdet den 20 oktober 2022 att återremittera ärendet angående måltidsdryck på Södermalms öppna träffpunkter för äldre.
Förvaltningen kan konstatera att eftersom de öppna träffpunkternas lokaler klassas som allmän plats där det bedrivs yrkesmässig försäljning av lättdrycker såsom kaffe, te, alkoholfri cider och lättöl så krävs ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten för att alkohol ska kunna säljas och serveras. För ett få ett stadigvarande serveringstillstånd finns bland annat krav på lagad mat i form av förrätt, huvudrätt och efterrätt. För verksamhetens kök skulle det innebära en omfattande ombyggnation för att kunna uppfylla de krav som ställs på matservering.
Förvaltningens fortsatta inställning i frågan är att dessa aktiviteter som erbjuds vid de öppna träffpunkterna exempelvis herrträffar, damträffar och festluncher ska fortsätta men utan alkohol. Detta utifrån uppdraget om att förvaltningen ska arbeta preventivt och utifrån öppna träffpunkternas uppdrag att skapa en meningsfull vardag, motverka otrygghet och ensamhet och öka den sociala gemenskapen för stadsdelsområdets seniorer.Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
197kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med nämndsammanträdet den 24 november 2022 gav Södermalms stadsdelsnämnd stadsdelsförvaltningen i uppdrag att bereda en skrivelse från Martin Westmont (SD) och Ulf Wester (SD) avseende busslinje 55. I skrivelsen ges förvaltningen i uppdrag att i en skrivelse till Region Stockholm framföra att stadsdelsnämnden ser positivt på att Region Stockholm ser över turtäthet och sträckning för busslinje 55.
Stadsdelsnämnden framförde redan i samband med att ärendet ”Remiss av Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2020/2021 (T21)” (SÖD 2020/212) beslutades i stadsdelsnämnden 2020-04-23, att den planerade förändringen av busslinje 55, som innebär att linjen inte trafikerar sträckan Slussen – Hjorthagen, skulle utgöra en viss försämring för resenärer i bland annat Tantoområdet.
Nämnden erhåller varje år (vanligtvis under våren) en remiss från kommunstyrelsen med Region Stockholms förslag till förändringar av SL-trafiken kommande år. Förvaltningen föreslår att nämnden i samband med kommande remiss avseende förändringar av SL-trafiken framför önskemålet om att se över turtätheten och sträckning för busslinje 55.Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd svarar för socialtjänstens individ- och familjeomsorg inom Södermalms stadsdelsområde. Den nämnd som svarar för denna verksamhet fattar ett särskilt beslut om vilka tjänstepersoner som ska ha rätt att begära polishandräckning enligt LVU.
Förvaltningen föreslår nämnden att förordna namngiven tjänsteperson vid sociala avdelningen, Södermalms stadsdelsförvaltning rätt att begära polishandräckning för att genomföra beslut om vård eller omhändertagande enligt LVU.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
Under 2022 har västra Södermalm klassats som en öppen drogscen. Detta innebär att det idag finns tre öppna drogscener i stadsdelen. En öppen drogscen är en geografisk, bestående plats där bruk och försäljning av narkotika sker offentligt och uppfattas som problematisk av både myndigheter och allmänheten.
På Södermalm finns en mängd verksamheter som ger stöd åt personer med beroendeproblematik och/eller psykisk ohälsa. Detta medför ökad förekomst av narkotika, våldsbrott och annan form av kriminalitet. Södermalms stadsdelsförvaltning inleder nu ett målinriktat arbete i nära samarbetet med Polisen i form att projektet ”Sommar i Tanto”.1 Projektet syftar till att öka tryggheten samt minska förekomsten av narkotikamissbruk och försäljning i området. Samtidigt ska enskilda i behov av stöd och vård få tillgång till det.
”Sommar i Tanto” löper mellan 1 januari och 31 december 2023 och har som effektmål att västra Södermalm inte längre ska klassas som en öppen drogscen från och med 1 januari 2025. Kostnaden för projektet beräknas bli 2 mnkr varav 275 tkr avser extra föreningsbidrag för att anordna aktiviteter i parkmiljön.
”Sommar i Tanto” genomförs utifrån de fyra områdena:
- Samverkan med berörda aktörer i närområdet kring lägesbilden
- Socialt uppsökande arbete
- Åtgärder i stadsmiljön
- Sommaraktiviteter och kulturevenemang
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
310kb Ladda ner dokument
-
Under januari månad har tre medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
518kb Ladda ner dokument
-
223kb Ladda ner dokument
-
416kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar att Stockholms stad ska inrätta en central bidragsnämnd med ansvar för stadens fördelning, utbetalning och uppföljning av föreningsbidrag. Med en central styrning ska staden få bättre kontroll över de bidrag som årligen beviljas ideella föreningar, och samtidigt motverka bidragsfusk och jäv.
I kommunfullmäktiges reglemente står att stadsdelsnämnderna ska ge bidrag till föreningar med lokal verksamhet. Södermalms stadsdelsnämnd beviljar årligen bidrag till ideella föreningar med utpräglad lokal förankring inom stadsdelsområdet och som uppfyller kraven enligt nämndens rutiner. Föreningen ska vara demokratisk och komplettera någon av kärnverksamheterna som finns inom socialtjänst, äldreomsorg, förskola och fritidsverksamhet.
Förvaltningen har bra rutiner för föreningsbidragen med kontroller, dialog med föreningar i förebyggande syfte, klargörande samtal med föreningar som söker för första gången, och uppföljningar. Detta gör att det finns goda förutsättningar för att förhindra eventuella försök till fusk.
Förvaltningen ställer sig positiv till den aktivitet som ligger i budget för 2023 om ett gemensamt ansökningssystem för föreningsbidrag i Stockholms stad, vilket kommer att underlätta ansökningsförfarandet för föreningar, och ge en viktig överblick över vilka bidrag som kan vara aktuella för deras sorts verksamhet. Ett gemensamt system underlättar även samarbetet mellan stadsdelarna.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
667kb Ladda ner dokument
-
-
Folkbildningsrådet ansvarar för att fördela och följa upp statsbidragen till studieförbunden. De har efter en översyn tagit fram ett förslag till ett nytt system för statsbidrag till studieförbunden. Det nya systemet föreslås träda i kraft den 1 januari 2024. Statsbidraget föreslås framöver fördelas utifrån ett kvalitetsbedömningssystem. Detta är en stor förändring av det statliga stödet till folkbildningen där de tidigare fördelningsmodellerna har använt sig av statistik över tidigare genomförd verksamhet som underlag för beräkningen av bidrag.
Stockholms stad har en stödmodell och en hantering av stöd till studieförbunden som är fristående från statens modell. En modell som infördes 2022 och som på många sätt liknar Folkbildningsrådets förslag. Då staden har en fristående modell berörs inte staden direkt av Folkbildningsrådets detaljer i förslaget. Förvaltningen ser i sin helhet positivt på förslaget.
Studieförbunden i Stockholm kan bidra till att utjämna utbildningsklyftor, ge människor möjlighet att prova kultur och ge människor möjlighet att vara aktiva i samhället. Folkbildningsrådet skriver att studieförbunden inte når en tillräcklig mångfald av människor och framför allt når de inte tillräckligt mång korttidsutbildade. Förvaltningen håller med om den analysen och att en förändring av systemet är nödvändig. Förvaltningen välkomnar ett system som premierar verksamhet riktat mot de medborgare som behöver folkbildningen mest. Förvaltningen inspireras också av förslaget i det egna arbetet med att stärka handläggningen och framförallt uppföljningen av utbetalda lokala föreningsbidrag som görs årligen av stadsdelsförvaltningarna.
Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
364kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått Riktlinjer avseende Stockholms stads sommarkollo för yttrande.
Kommunstyrelsen föreslår nya riktlinjer avseende Stockholms stads sommarkollo. Riktlinjerna innebär en förändring i hur antal sommarkolloplatser fördelas per stadsdelsnämnd. De nya riktlinjerna medför att antalet sommarkolloplatser på Södermalm kommer att minska. Förvaltningen menar dock att den nya fördelningen kan anses rimlig utifrån stadens mål om en jämn fördelning av kolloplatser till barn från olika delar av staden. Förvaltningen föreslår dock att efter den första fördelningen av kolloplatser, att antalet ansökningar ses över för att säkerställa att de platser som finns kvar fördelas på de sökande som inte har fått en plats i första fördelningen. Förvaltningen ser det som positivt att det nya förslaget klargör att arrangörerna vid urval ska sträva efter att få in barn som tidigare inte deltagit i kolloverksamhet. Förvaltningen framhåller vikten av att följa upp och utvärdera utfallet av de nya riktlinjerna.
Bilagor
-
202kb Ladda ner dokument
-
266kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Dhakaiya Restaurant & Bar, Södermannagatan 43 n.b.
Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.Bilagor
-
259kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Florentine, Folkungagatan 44.
Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.Bilagor
-
221kb Ladda ner dokument
-
-
16
Kontorsremiss: Remiss av Inbjudan till avgränsningssamråd inför tillståndsansökan vattenverksamhet och ändringstillståndsansökan miljöfarlig verksamhet
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått en inbjudan till avgränsningssamråd inför tillståndsansökan vattenverksamhet och ändringstillståndsansökan miljöfarlig verksamhet inom fastighet Reningsverket 1 och Södra Hammarbyhamnen 1 :37, Henriksdal på remiss. Remissen har förutom till Södermalms stadsdelsnämnd skickats till stadsledningskontoret, exploateringsnämnden, kulturnämnden, miljö- och hälsoskyddsnämnden och trafiknämnden för yttrande.
Remisstiden sträcker sig till den 31 januari 2023.
Med anledning av den korta svarstiden har det inte varit möjligt för stadsdelsnämnden att hinna med att ta upp ärendet för beslut varför ett kontorsyttrande lämnas på remissen. Detta förfarande har stämts av med stadsledningskontoret. Kontorsyttrandet kommer att anmälas i stadsdelsnämnden.
Bilagor
-
17
Kontorsremiss: Stadsdelsvist åtgärdsförslag för biologisk mångfald: Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm och Södermalm. Anmälningsärende.
Miljöförvaltningen har till bland annat Södermalms stadsdelsförvaltning skickat en kontorsremiss innehållande ”Stadsdelsvist åtgärdsförslag för biologisk mångfald: Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm och Södermalm” med tillhörande bilagor.
Syftet med materialet är att presentera åtgärdsförslag för biologisk mångfald som exempelvis kan användas vid skötsel och förvaltning av park- och grönområden samt vid stärkande av ekologiska värden och funktioner.
Förvaltningen uppgav i sitt svar på kontorsremissen vara positiv till förslaget till "Stadsdelsvist åtgärdsförslag för biologisk mångfald: Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm och Södermalm" då det kan användas som vägledning och verktygslåda för förvaltningens dagliga arbete med drift och underhåll av stadsdelsområdets parker. Vidare uppgav förvaltningen att åtgärdsförslagen även kan användas som vägledning i de investeringsprojekt som bedrivs i stadsdelsområdets parker och grönområden.
Förvaltningen uppgav sig inte ha rådighet att genomföra alla platsspecifika åtgärdsförslag som lyfts fram i dokumentet. Det gäller exempelvis för åtgärder i vattenområden eller på gatumark. Inom ramen för projektet har det inte lagts vikt vid att peka ut ansvariga förvaltningar för genomförande, eftersom det handlar om förslag. Förvaltningen angav dock i sitt svar att det skulle vara lämpligt för att möjliggöra en så hög grad av genomförande som möjligt. Förslagsvis skulle information om ansvarig markförvaltare kunna läggas in i det digitala kartmaterialet till varje åtgärdsförslag.
Förvaltningen angav slutligen att det är viktigt att staden avsätter medel som möjliggör ett genomförande av åtgärderna som ansvariga nämnder och bolag tilldelas eller kan söka.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden planerar att godkänna ”Stadsdelsvist åtgärdsförslag för biologisk mångfald: Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm och Södermalm” i samband med miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde i februari 2023.
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
549kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade på delegation anmäls:
- Anmälan om yttranden till Spelinspektionen 2022-01-01 -- 2022-12-31, dnr. SÖD 2023/57
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i egen regi, dnr. SÖD 2022/1448
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi, dnr. SÖD 2022/1449
-
Protokoll från rådets sammanträde den 13 februari 2023 anmäls.
Bilagor
-
238kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
-
21
Information från förvaltningen
-
22
Övriga frågor
-
§ 1
Val av justerare och dag för justering
-
§ 2
Fastställande av dagordning
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 31 januari och 14 februari 2023 anmäls.
-
Allmänhetens frågestund inleds kl. 18:00.
En medborgare deltar för att ställa frågor till nämnden gällande problematiken på västra Södermalm, Tantolunden/Drakenbergsparken.
Allmänhetens frågestund avslutas kl. 18:09.
-
Förvaltningen bedömer att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål har uppfyllts helt. Bedömningen grundas på att elva av tolv verksamhetsområdesmål som är kopplade till inriktningsmålen har uppfylls helt och ett har uppfyllts delvis. 19 av 22 nämndmål uppfyllts helt och tre har uppfyllts delvis. Nämnden redovisar år 2022 ett överskott om 67,3 mnkr efter resultatdispositioner.
Bilagor
-
304kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden beslutade på nämndsammanträdet den 20 oktober 2022 att återremittera ärendet angående måltidsdryck på Södermalms öppna träffpunkter för äldre.
Förvaltningen kan konstatera att eftersom de öppna träffpunkternas lokaler klassas som allmän plats där det bedrivs yrkesmässig försäljning av lättdrycker såsom kaffe, te, alkoholfri cider och lättöl så krävs ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten för att alkohol ska kunna säljas och serveras. För ett få ett stadigvarande serveringstillstånd finns bland annat krav på lagad mat i form av förrätt, huvudrätt och efterrätt. För verksamhetens kök skulle det innebära en omfattande ombyggnation för att kunna uppfylla de krav som ställs på matservering.
Förvaltningens fortsatta inställning i frågan är att dessa aktiviteter som erbjuds vid de öppna träffpunkterna exempelvis herrträffar, damträffar och festluncher ska fortsätta men utan alkohol. Detta utifrån uppdraget om att förvaltningen ska arbeta preventivt och utifrån öppna träffpunkternas uppdrag att skapa en meningsfull vardag, motverka otrygghet och ensamhet och öka den sociala gemenskapen för stadsdelsområdets seniorer.Bilagor
-
324kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med nämndsammanträdet den 24 november 2022 gav Södermalms stadsdelsnämnd stadsdelsförvaltningen i uppdrag att bereda en skrivelse från Martin Westmont (SD) och Ulf Wester (SD) avseende busslinje 55. I skrivelsen ges förvaltningen i uppdrag att i en skrivelse till Region Stockholm framföra att stadsdelsnämnden ser positivt på att Region Stockholm ser över turtäthet och sträckning för busslinje 55.
Stadsdelsnämnden framförde redan i samband med att ärendet ”Remiss av Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2020/2021 (T21)” (SÖD 2020/212) beslutades i stadsdelsnämnden 2020-04-23, att den planerade förändringen av busslinje 55, som innebär att linjen inte trafikerar sträckan Slussen – Hjorthagen, skulle utgöra en viss försämring för resenärer i bland annat Tantoområdet.
Nämnden erhåller varje år (vanligtvis under våren) en remiss från kommunstyrelsen med Region Stockholms förslag till förändringar av SL-trafiken kommande år. Förvaltningen föreslår att nämnden i samband med kommande remiss avseende förändringar av SL-trafiken framför önskemålet om att se över turtätheten och sträckning för busslinje 55.Bilagor
-
241kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd svarar för socialtjänstens individ- och familjeomsorg inom Södermalms stadsdelsområde. Den nämnd som svarar för denna verksamhet fattar ett särskilt beslut om vilka tjänstepersoner som ska ha rätt att begära polishandräckning enligt LVU.
Förvaltningen föreslår nämnden att förordna namngiven tjänsteperson vid sociala avdelningen, Södermalms stadsdelsförvaltning rätt att begära polishandräckning för att genomföra beslut om vård eller omhändertagande enligt LVU.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Under 2022 har västra Södermalm klassats som en öppen drogscen. Detta innebär att det idag finns tre öppna drogscener i stadsdelen. En öppen drogscen är en geografisk, bestående plats där bruk och försäljning av narkotika sker offentligt och uppfattas som problematisk av både myndigheter och allmänheten.
På Södermalm finns en mängd verksamheter som ger stöd åt personer med beroendeproblematik och/eller psykisk ohälsa. Detta medför ökad förekomst av narkotika, våldsbrott och annan form av kriminalitet. Södermalms stadsdelsförvaltning inleder nu ett målinriktat arbete i nära samarbetet med Polisen i form att projektet ”Sommar i Tanto”. Projektet syftar till att öka tryggheten samt minska förekomsten av narkotikamissbruk och försäljning i området. Samtidigt ska enskilda i behov av stöd och vård få tillgång till det.
”Sommar i Tanto” löper mellan 1 januari och 31 december 2023 och har som effektmål att västra Södermalm inte längre ska klassas som en öppen drogscen från och med 1 januari 2025. Kostnaden för projektet beräknas bli 2 mnkr varav 275 tkr avser extra föreningsbidrag för att anordna aktiviteter i parkmiljön.
”Sommar i Tanto” genomförs utifrån de fyra områdena:
- Samverkan med berörda aktörer i närområdet kring lägesbilden
- Socialt uppsökande arbete
- Åtgärder i stadsmiljön
- Sommaraktiviteter och kulturevenemang
Bilagor
-
301kb Ladda ner dokument
-
Under januari månad har tre medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar att Stockholms stad ska inrätta en central bidragsnämnd med ansvar för stadens fördelning, utbetalning och uppföljning av föreningsbidrag. Med en central styrning ska staden få bättre kontroll över de bidrag som årligen beviljas ideella föreningar, och samtidigt motverka bidragsfusk och jäv.
I kommunfullmäktiges reglemente står att stadsdelsnämnderna ska ge bidrag till föreningar med lokal verksamhet. Södermalms stadsdelsnämnd beviljar årligen bidrag till ideella föreningar med utpräglad lokal förankring inom stadsdelsområdet och som uppfyller kraven enligt nämndens rutiner. Föreningen ska vara demokratisk och komplettera någon av kärnverksamheterna som finns inom socialtjänst, äldreomsorg, förskola och fritidsverksamhet.
Förvaltningen har bra rutiner för föreningsbidragen med kontroller, dialog med föreningar i förebyggande syfte, klargörande samtal med föreningar som söker för första gången, och uppföljningar. Detta gör att det finns goda förutsättningar för att förhindra eventuella försök till fusk.
Förvaltningen ställer sig positiv till den aktivitet som ligger i budget för 2023 om ett gemensamt ansökningssystem för föreningsbidrag i Stockholms stad, vilket kommer att underlätta ansökningsförfarandet för föreningar, och ge en viktig överblick över vilka bidrag som kan vara aktuella för deras sorts verksamhet. Ett gemensamt system underlättar även samarbetet mellan stadsdelarna.
Bilagor
-
305kb Ladda ner dokument
-
-
Folkbildningsrådet ansvarar för att fördela och följa upp statsbidragen till studieförbunden. De har efter en översyn tagit fram ett förslag till ett nytt system för statsbidrag till studieförbunden. Det nya systemet föreslås träda i kraft den 1 januari 2024. Statsbidraget föreslås framöver fördelas utifrån ett kvalitetsbedömningssystem. Detta är en stor förändring av det statliga stödet till folkbildningen där de tidigare fördelningsmodellerna har använt sig av statistik över tidigare genomförd verksamhet som underlag för beräkningen av bidrag.
Stockholms stad har en stödmodell och en hantering av stöd till studieförbunden som är fristående från statens modell. En modell som infördes 2022 och som på många sätt liknar Folkbildningsrådets förslag. Då staden har en fristående modell berörs inte staden direkt av Folkbildningsrådets detaljer i förslaget. Förvaltningen ser i sin helhet positivt på förslaget.
Studieförbunden i Stockholm kan bidra till att utjämna utbildningsklyftor, ge människor möjlighet att prova kultur och ge människor möjlighet att vara aktiva i samhället. Folkbildningsrådet skriver att studieförbunden inte når en tillräcklig mångfald av människor och framför allt når de inte tillräckligt mång korttidsutbildade. Förvaltningen håller med om den analysen och att en förändring av systemet är nödvändig. Förvaltningen välkomnar ett system som premierar verksamhet riktat mot de medborgare som behöver folkbildningen mest. Förvaltningen inspireras också av förslaget i det egna arbetet med att stärka handläggningen och framförallt uppföljningen av utbetalda lokala föreningsbidrag som görs årligen av stadsdelsförvaltningarna.
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått Riktlinjer avseende Stockholms stads sommarkollo för yttrande.
Kommunstyrelsen föreslår nya riktlinjer avseende Stockholms stads sommarkollo. Riktlinjerna innebär en förändring i hur antal sommarkolloplatser fördelas per stadsdelsnämnd. De nya riktlinjerna medför att antalet sommarkolloplatser på Södermalm kommer att minska. Förvaltningen menar dock att den nya fördelningen kan anses rimlig utifrån stadens mål om en jämn fördelning av kolloplatser till barn från olika delar av staden. Förvaltningen föreslår dock att efter den första fördelningen av kolloplatser, att antalet ansökningar ses över för att säkerställa att de platser som finns kvar fördelas på de sökande som inte har fått en plats i första fördelningen. Förvaltningen ser det som positivt att det nya förslaget klargör att arrangörerna vid urval ska sträva efter att få in barn som tidigare inte deltagit i kolloverksamhet. Förvaltningen framhåller vikten av att följa upp och utvärdera utfallet av de nya riktlinjerna.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Dhakaiya Restaurant & Bar, Södermannagatan 43 n.b.
Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Florentine, Folkungagatan 44.
Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
§ 16
Kontorsremiss: Remiss av Inbjudan till avgränsningssamråd inför tillståndsansökan vattenverksamhet och ändringstillståndsansökan miljöfarlig verksamhet
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått en inbjudan till avgränsningssamråd inför tillståndsansökan vattenverksamhet och ändringstillståndsansökan miljöfarlig verksamhet inom fastighet Reningsverket 1 och Södra Hammarbyhamnen 1 :37, Henriksdal på remiss. Remissen har förutom till Södermalms stadsdelsnämnd skickats till stadsledningskontoret, exploateringsnämnden, kulturnämnden, miljö- och hälsoskyddsnämnden och trafiknämnden för yttrande.
Remisstiden sträcker sig till den 31 januari 2023.
Med anledning av den korta svarstiden har det inte varit möjligt för stadsdelsnämnden att hinna med att ta upp ärendet för beslut varför ett kontorsyttrande lämnas på remissen. Detta förfarande har stämts av med stadsledningskontoret. Kontorsyttrandet kommer att anmälas i stadsdelsnämnden.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
§ 17
Kontorsremiss: Stadsdelsvist åtgärdsförslag för biologisk mångfald: Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm och Södermalm. Anmälningsärende.
Miljöförvaltningen har till bland annat Södermalms stadsdelsförvaltning skickat en kontorsremiss innehållande ”Stadsdelsvist åtgärdsförslag för biologisk mångfald: Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm och Södermalm” med tillhörande bilagor.
Syftet med materialet är att presentera åtgärdsförslag för biologisk mångfald som exempelvis kan användas vid skötsel och förvaltning av park- och grönområden samt vid stärkande av ekologiska värden och funktioner.
Förvaltningen uppgav i sitt svar på kontorsremissen vara positiv till förslaget till "Stadsdelsvist åtgärdsförslag för biologisk mångfald: Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm och Södermalm" då det kan användas som vägledning och verktygslåda för förvaltningens dagliga arbete med drift och underhåll av stadsdelsområdets parker. Vidare uppgav förvaltningen att åtgärdsförslagen även kan användas som vägledning i de investeringsprojekt som bedrivs i stadsdelsområdets parker och grönområden.
Förvaltningen uppgav sig inte ha rådighet att genomföra alla platsspecifika åtgärdsförslag som lyfts fram i dokumentet. Det gäller exempelvis för åtgärder i vattenområden eller på gatumark. Inom ramen för projektet har det inte lagts vikt vid att peka ut ansvariga förvaltningar för genomförande, eftersom det handlar om förslag. Förvaltningen angav dock i sitt svar att det skulle vara lämpligt för att möjliggöra en så hög grad av genomförande som möjligt. Förslagsvis skulle information om ansvarig markförvaltare kunna läggas in i det digitala kartmaterialet till varje åtgärdsförslag.
Förvaltningen angav slutligen att det är viktigt att staden avsätter medel som möjliggör ett genomförande av åtgärderna som ansvariga nämnder och bolag tilldelas eller kan söka.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden planerar att godkänna ”Stadsdelsvist åtgärdsförslag för biologisk mångfald: Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm och Södermalm” i samband med miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde i februari 2023.
Bilagor
-
216kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade på delegation anmäls:
- Anmälan om yttranden till Spelinspektionen 2022-01-01 -- 2022-12-31, dnr. SÖD 2023/57
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i egen regi, dnr. SÖD 2022/1448
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi, dnr. SÖD 2022/1449
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
Stadsdelsdirektör Alexandra Wynn återkopplar gällande en tidigare inkommen synpunkt om framkomligheten till Medborgarhuset på Medborgarplatsen. Detta ska nu vara åtgärdat och tillgänglighetsanpassat.
-
§ 22
Övriga frågor
-
Martin Westmont (SD) väcker ett ärende genom en skrivelse om ordningsvakter.
Bilagor
-
219kb Ladda ner dokument
-