Möte 2022-11-24
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
3
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
4
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
5
Upphandling av årsentreprenör för parkinvesteringar
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 25 oktober, 8 november och 22 november 2022 anmäls.
-
Välkommen att presentera ditt inskickade medborgarförslag, framföra synpunkter eller ställa frågor till stadsdelsnämnden. Allmänhetens frågestund startar kl. 18.00.
-
8
Förlängning av entreprenadavtal avseende driften av Bergsunds vård- och omsorgsboende, A&O Ansvar och Omsorg AB
Nuvarande entreprenadavtal avseende driften av Bergsunds vård- och omsorgsboende gäller från och med den 1 oktober 2020 till och med den 30 september 2023. Avtalet kan förlängas i ytterligare 3 år med möjlighet till ytterligare förlängning om två år. Längsta möjliga avtalstid är till och med den 30 september 2028. Överenskommelsen om förlängning ska vara skriftlig och träffas senast nio månader före avtalstidens utgång.
Uppföljning av verksamheten sker genom äldreomsorgens modell för avtalsuppföljning där syftet är att säkerställa att entreprenören följer gällande avtal, förfrågningsunderlag och utfästelser i anbudet.
Uppföljningen visar att de boende får god och säker omvårdnad och att det är en fungerande verksamhet.Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningens avtal med Fryshuset gällande fritidsverksamheten Fryschillet för ungdomar i åldern 10 till 20 år upphör 2023-06-30. Stadsdelsnämnden behöver med anledning av detta besluta om driften av öppen fritidsverksamhet för ungdomar ska tas över i egen regi eller om en upphandling ska genomföras.
Förvaltningen föreslår att driften av öppen fritidsverksamhet för ungdomar upphandlas och att förvaltningen får i uppdrag att återkomma till nämnden med ett förslag på förfrågningsunderlag innan annonsering.Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Tantolunden är en av Södermalms största parker, anlagd på två bergshöjder med en dalgång emellan. Hela parken upplevs idag som natur och har stora historiska, sociala och ekologiska värden. Tantolunden har stora upprustningsbehov där framför allt gångvägar, möblering samt lekplatsen behöver rustas upp.
Programmet består av tre delar. Del 1 beskriver parkens historia och dess kulturhistoriska värden. Del 2 redovisar den omfattande inventering som gjorts i parken samt presenterar analys och målbild för upprustning av entréer, gångvägar, belysning, möblering samt lek, idrott och andra aktiviteter. Del 3 redovisar inventering, analys och målbild för Tantolundens grönstruktur.
Förvaltningen föreslår att insatserna som beskrivs i programmet genomförs utifrån den prioritetsordning som redovisas i tjänsteutlåtandet.
Bilagor
-
848kb Ladda ner dokument
-
51mb Ladda ner dokument
-
48mb Ladda ner dokument
-
57mb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen har fått i uppdrag att bereda en skrivelse från Frida Nehrfors Hultén med flera (V). Skribenterna önskar få svar på följande ”Hur arbetar förvaltningen för att framöver säkra att 100 % av barnen går i en grupp där det finns minst en förskollärare?” samt ”Finns det en ambition att minska andelen personal som helt saknar utbildning att arbeta med barn? I så fall hur ser den målsättningen och strategin ut?”
Förskolorna inom Södermalms kommunala förskolor har en hög andel legitimerade förskollärare sett på helheten. Utmaningen är att det skiljer sig i fördelningen när en jämförelse genomförs mellan förskolorna och inom förskolan. Det finns idag sju avdelningar som inte har undervisning som leds av en legitimerad förskollärare. Förvaltningens målsättning är att alla barngrupper ska ha förskollärare som ansvarar för och leder undervisningen. Förskoleenheterna inom förskoleområdet har en strategi för hur de ska arbeta om det saknas legitimerade förskollärare på någon avdelning.
Förvaltningen arbetar ständigt för att öka andelen personal med utbildning för att arbeta med barn. Förvaltningen uppmanar medarbetare att delta i barnskötarutbildningen som genomförs i stadens regi vid Midsommarkransens gymnasium.Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd svarar för socialtjänstens individ- och familjeomsorg inom Södermalms stadsdelsområde. Den nämnd som svarar för denna verksamhet fattar ett särskilt beslut om vilka tjänstepersoner som ska ha rätt att begära polishandräckning enligt LVU.
Förvaltningen föreslår nämnden att förordna namngivna tjänstepersoner vid sociala avdelningen, Södermalms stadsdelsförvaltning rätt att begära polishandräckning för att genomföra beslut om vård eller omhändertagande enligt LVU.Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
13
Delegation enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) och förordnande enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)
Framställan om förordnande enligt LVU och delegation enligt LVM för tjänstemän inom Socialjouren har inkommit från Socialnämnden.
Socialnämnden svarar för stadens jourverksamhet inom individ- och familjeomsorg och fattar ett särskilt beslut om vilka tjänstemän som ska ha rätt att begära polishandräckning enligt LVM och LVU. Beslutet överlämnas till stadsdelsnämnderna som en uppmaning till stadsdelsnämnderna att fatta motsvarande beslut.
Beslut om att begära polishandräckning enligt LVM kan delegeras till tjänsteperson medan beslut om att begära polishandräckning enligt LVU inte kan delegeras. Däremot kan särskilda tjänstepersoner förordnas av nämnden att fatta sådana beslut. Delegation att fatta ett beslut innebär således att ett beslut får fattas av innehavare av viss befattning medan förordnande att fatta ett beslut är personligt.
Förvaltningen föreslår nämnden att förordna namngivna tjänstepersoner vid socialjouren rätt att begära polishandräckning för att genomföra beslut om vård eller omhändertagande enligt LVU samt utse namngivna personer som enligt delegation får besluta om polishandräckning för att få till stånd läkarundersökning enligt LVM och för att föra den enskilde till LVM-vård på sjukhus eller LVM-hem.Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
781kb Ladda ner dokument
-
186kb Ladda ner dokument
-
-
14
Förslag om att utöka tillståndspliktiga områden för tillfällig försäljning inom Södermalms stadsdelsområde
Södermalms stadsdelsnämnd har erhållit ett PM från Polismyndigheten, daterad den 16 september 2022, som bland annat beskriver problematiken med anledning av användning och försäljning av lustgas vid Medborgarplatsen, Folkungagatan, Björns trädgård och Fatbursparken. Mot bakgrund av det som framkommer i underlaget föreslås en utökning av tillståndsplikt för tillfällig försäljning i nämnda områden.
Stadsdelsförvaltningen instämmer i polisens bedömning att en utökning av tillståndsplikt för tillfällig försäljning skulle vara en preventiv åtgärd, minska risk för att bli utsatt för brott samt öka tryggheten i området.
Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
232kb Ladda ner dokument
-
118mb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
284kb Ladda ner dokument
-
-
Månadsrapport per oktober med helårsprognos visar på ett överskott om 71,0 mnkr före och ett överskott om 62,5 mnkr efter resultatöverföring.
Sjukfrånvaron för Södermalms stadsdelsförvaltning är senaste månaden något lägre jämfört med samma period föregående år. Statistik för senaste rullande 12 månader var i september 9,06 procent vilket är en minskning från förra månadsrapporten. Förvaltningen har erhållit 10,5 mnkr i covidkompensation för ökade sjuklönekostnader för december 2021 – mars 2022.
Äldreomsorg prognostiserar ett överskott om 34,0 mnkr, övrig verksamhet ett överskott om 15,0 mnkr, individ- och familjeomsorg ett överskott om 8,0 mnkr, stöd och service till personer med funktionsnedsättning ett överskott om 5,5 mnkr, förskolan ett överskott om 3,0 mnkr, administration ett överskott om 2,0 mnkr, ekonomiskt bistånd ett överskott om 2,5 mnkr och fritidsverksamhet ett överskott om 1,0 mnkr. Övriga verksamheter prognostiserar en budget i balans.
Den mest svårbedömda kostnadsutvecklingen är behov av platser inom vård- och omsorgsboende som succesivt har ökat under året.Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
232kb Ladda ner dokument
-
21kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
398kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande avskärmning mot Rosenlundsgatan i Bergsgruvan. Enligt förslagsställaren utgör Bergsgruvan en oas då parken bland annat erbjuder mycket lek. Det enda som enligt förslagsställaren saknas i parken är en bättre avskärmning mot den relativt hårt trafikerade Rosenlundsgatan.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget lyfter viktiga aspekter vid platsen främst gällande säkerheten för lekande barn i Bergsgruvan.
Utifrån ett beslut i stadsdelsnämnden kring ett medborgarförslag planterade förvaltningen för ett antal år sedan buskar mellan befintliga träd längs med Rosenlundsgatan. Buskarna har enligt förvaltningen växt till sig på ett bra sätt och ger en avskärmande effekt i parken längs merparten av gatans sträckning.
Av trygghetsskäl anser förvaltningen inte att uppförandet av ett plank mot gatan är lämpligt eftersom det skulle hindra insynen in i parken från gatan. Förvaltningen bedömer därutöver att parkens lekplats, där de flesta barn och vuxna uppehåller sig, är placerad på ett betryggande avstånd från gatan vilket gör att risken för incidenter bedöms som liten.
Förvaltningen föreslår med anledning av resonemanget ovan att inga ytterliga åtgärder i Bergsgruvan mot Rosenlundsgatan bör genomföras.Bilagor
-
562kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande farthinder i Lilla Blecktornsparken. Enligt förslagsställaren rör sig små barn på och intill gångvägen genom parken då det längs med denna finns gungor och en populär plaskdamm. I förslaget beskrivs att cyklar ofta kommer i hög fart utan att visa hänsyn till att barn kan springa ut på gångvägen. Med anledning av beskrivningen ovan föreslås att flera farthinder placeras ut längs med gångvägen som sträcker sig mellan bollplanerna och plaskdammen i parken.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget lyfter en viktig aspekt som rör trafiksäkerhet i parken.
Beträffande cykling på gångbanor är det endast tillåtet för barn upp till åtta år om cykelbana saknas. Sedan den 1 september 2022 är det dessutom förbjudet att köra elsparkcyklar på gångbanor och trottoarer.
Ovannämnda trafikregler innebär att det är förbjudet för personer över åtta år att cykla på aktuell gångväg. Därmed utgör cykling på gångvägen genom parken ett brott mot gällande trafikregler och är en fråga som ska hanteras av polisen. Att tillföra farthinder till en plats där det inte är tillåtet att cykla är enligt förvaltning olämpligt.
Förvaltningen kommer med anledning av det som lyfts i medborgarförslaget tillsammans med trafikkontoret diskutera om det eventuellt vid denna plats finns behov av att förtydliga trafikreglerna.Bilagor
-
532kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande anläggande av beachplan i Drakenbergsparken. I dagsläget finns enligt förslagsställarna ingen beachplan med officiella mått i Stockholm med omnejd och behovet av en sådan är stort. Den föreslagna beachplanen, som med fördel kan placeras i anslutning till bangolfbanan i parken, skulle enligt förslaget kunna användas för flera beachsporter, såsom ultimate frisbee och beachfotboll.
Stadsdelsförvaltningen tackar för det intressanta och välbeskrivna förslaget. Beträffande anläggningens mått (30 x 80 meter) skulle denna utgöra en påtaglig inverkan på Drakenbergsparken nuvarande utformning. Förvaltningen anser att det är viktigt att den aktuella gräsytan kan användas av så många parkbesökare som möjligt, exempelvis för picknick, solbad och annan spontan rekreation. I Parkplan Södermalm, som anger den långsiktiga planeringen för stadsdelsområdets parkmiljöer, anges att Drakenbergsparkens gröna och öppna parkrum ska bevaras.
Med hänvisning till ovanstående anser förvaltningen att det inte är lämpligt att anlägga en beachplan i enlighet med förslaget i Drakenbergsparken.
Mot bakgrund av att det i medborgarförslaget föreslås att beachplanen bör vara bokningsbar föreslår förvaltningen att stadsdelsnämnden överför medborgarförslaget till idrottsnämnden för vidare hantering. I det fallet att idrottsnämnden bedömer att gå vidare med förslaget behöver i sådant fall en annan plats än Drakenbergsparken identifieras.Bilagor
-
457kb Ladda ner dokument
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande duschar i Vitabergsparken. I förslaget beskrivs att det är många som solar i Vitabergsparken sommartid. Eftersom det inte finns bad i närheten vore det enligt förslagsställaren positivt om det kunde finnas ett par duschar i parken där man kan svalka sig och samtidigt fylla på sin vattenflaska.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget lyfter fram en intressant idé som skulle bredda Vitabergsparkens utbud och innehåll.
Att anlägga nya duschar och dricksvattenutkast innebär relativt stora investeringskostnader i form av bland annat framdragande av nya vatten- och avloppsledningar. Förutom nämnda investeringskostnader innebär förslaget även betydande kostnader i form av löpande drift- och underhåll av anläggningarna.
I närheten av Vitabergsparken finns idag duschar i anslutning till plaskdammarna i Lilla Blecktornsparken och i Tengdahlsparken. I Lilla Blecktornsparken finns även ett vattenutkast varifrån man kan hämta dricksvatten. Utifrån den nuvarande tillgången till duschar och vattenutkastare i närheten av Vitabergsparken, bedömer förvaltningen att tillförsel av ytterligare vattenanläggningar i denna del av stadsdelsområdet inte bör prioriteras.Bilagor
-
334kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
-
Under oktober månad har två medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
68kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Kaferang, Hammarby Allé 66.
Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.Bilagor
-
189kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Forma, Hornsbruksgatan 28. Förvaltningen avstyrker serveringstillstånd till kl. 03.00 både i restaurangen och i uteserveringen. Det finns inget i övrigt att invända mot ansökan.
Bilagor
-
285kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om stadigvarande ändring av serveringstid gällande nuvarande serveringstillstånd för Caliente, Österlånggatan 26. Förvaltningen invänder mot ansökan eftersom det strider emot stadens riktlinjer.
Bilagor
-
212kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Santo, Hornsgatan 1. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
263kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
248kb Ladda ner dokument
-
-
Region Stockholm har remitterat Tunnelbana till Älvsjö, samråd placering av stationsuppgångar till bland annat Stockholms stad för besvarande.
Syftet med samrådet var att samla in kunskap och synpunkter om stationslägen samt var uppgångarna ska placeras för den nya planerade tunnelbanelinjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö. Vid samrådet föreslogs sex stationer; Fridhemsplan, Liljeholmen, Årstaberg, Årstafältet, Östberga och Älvsjö. Efter samrådet kommer inkomna synpunkter vara underlag för beslut om placering av de nya stationerna och deras uppgångar.
Stadsledningskontoret, exploateringskontoret, stadsbyggnadskontoret, miljöförvaltningen, trafikkontoret, Södermalms stadsdelsförvaltning, Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, Hägersten-Älvsjös stadsdelsförvaltning, Kungsholmens stadsdelsförvaltning, kulturförvaltningen och Stockholms stadshus AB har i ett gemensamt tjänsteutlåtande lämnat synpunkter på samrådsunderlaget.
I tjänsteutlåtandet anger remissinstanserna att man ser positivt på att en utbyggnad av tunnelbanan sker i enlighet med Sverigeförhandlingens ramavtal 6.
I tjänsteutlåtandet understryker kontoret vikten av att det pågående samarbetet och den nära dialogen mellan staden och förvaltningen för utbyggd tunnelbana fortsätter. Kontoren lyfter vidare fram att tunnelbanans anläggningar behöver fungera ihop med ny planerad bebyggelse och att det ska vara möjligt att bygga intill och ovanpå stationsentréerna för effektivt nyttjande av marken. Aktuella stadsutvecklingsprojekt vid stationslägena behöver samverka med tunnelbanan så att de inte hindras eller försenas i och med tunnelbanans utbyggnad.
Kontoren anger vidare att de nya stationsuppgångarna behöver placeras så att det blir bra trafiklösningar på de aktuella platserna, för gång-, cykel-, kollektiv- och biltrafik. Kontoren anser också att stationsuppgångarnas närområde/angöringsytor bör vara klimatanpassade.
I tjänsteutlåtandet anges att kontoren anser att de precisa stationslägena längs linjesträckningen ska bestämmas tillsammans med Stockholms stad.Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
627kb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade på delegation anmäls:
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling barn- och ungdomsinsatser med dygnetruntvård, SÖD 2022/1100
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling barn- och ungdomsinsatser öppenvård, SÖD 2022/1134
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling insatser för personer med missbruk, SÖD 2022/1133
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling säker och miljövänlig hantering av uttjänta elektronikprodukter så som datorer, surfplattor och telefoner, SÖD 2022/996
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling julklappar 2022, SÖD 2022/963
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling ramavtal tekniska konsulter skyfallsprojektering, SÖD 2022/1141
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling av profilprodukter, SÖD 2022/1194
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling av juridiska tjänster, SÖD 2022/1247
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling konsumentvägledning, SÖD 2022/1298
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i egen regi dnr. SÖD 2022/175
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi dnr. SÖD 2022/174
-
Protokoll från Södermalms råd för funktionshinderfrågor den 15 november 2022 anmäls.
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
31
Information från förvaltningen
-
32
Övriga frågor
-
§ 1
Val av justerare och dag för justering
-
§ 2
Fastställande av dagordning
-
§ 3
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
§ 4
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
§ 5
Upphandling av årsentreprenör för parkinvesteringar
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 25 oktober, 8 november och 22 november 2022 anmäls.
-
Den öppna frågestunden inleds klockan 18.00.
- En synpunkt gällande Tantolunden - godkännande av program och genomförande (SÖD 2022/795), ärende 10 på dagordningen, framförs.
- Förslagslämnaren till medborgarförslag gällande lön och CSN (SÖD 2022/1071), ärende 20 på dagordningen, deltar och presenterar sitt förslag.
- En synpunkt framförs gällande byggplanerna kring Münchenbryggeriet.
- Förslagslämnaren till medborgarförslag gällande anläggande av beachplan i Drakenbergsparken (SÖD 2022/784), ärende 18 på dagordningen, deltar och framför synpunkter på förvaltningens svar på medborgarförslaget.
- En fråga ställs kring hemtjänsten på Södermalm.
Frågestunden avslutas klockan 18.45.
-
§ 8
Förlängning av entreprenadavtal avseende driften av Bergsunds vård- och omsorgsboende, A&O Ansvar och Omsorg AB
Nuvarande entreprenadavtal avseende driften av Bergsunds vård- och omsorgsboende gäller från och med den 1 oktober 2020 till och med den 30 september 2023. Avtalet kan förlängas i ytterligare 3 år med möjlighet till ytterligare förlängning om två år. Längsta möjliga avtalstid är till och med den 30 september 2028. Överenskommelsen om förlängning ska vara skriftlig och träffas senast nio månader före avtalstidens utgång.
Uppföljning av verksamheten sker genom äldreomsorgens modell för avtalsuppföljning där syftet är att säkerställa att entreprenören följer gällande avtal, förfrågningsunderlag och utfästelser i anbudet.
Uppföljningen visar att de boende får god och säker omvårdnad och att det är en fungerande verksamhet.Bilagor
-
236kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningens avtal med Fryshuset gällande fritidsverksamheten Fryschillet för ungdomar i åldern 10 till 20 år upphör 2023-06-30. Stadsdelsnämnden behöver med anledning av detta besluta om driften av öppen fritidsverksamhet för ungdomar ska tas över i egen regi eller om en upphandling ska genomföras.
Förvaltningen föreslår att driften av öppen fritidsverksamhet för ungdomar upphandlas och att förvaltningen får i uppdrag att återkomma till nämnden med ett förslag på förfrågningsunderlag innan annonsering.Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
-
Tantolunden är en av Södermalms största parker, anlagd på två bergshöjder med en dalgång emellan. Hela parken upplevs idag som natur och har stora historiska, sociala och ekologiska värden. Tantolunden har stora upprustningsbehov där framför allt gångvägar, möblering samt lekplatsen behöver rustas upp.
Programmet består av tre delar. Del 1 beskriver parkens historia och dess kulturhistoriska värden. Del 2 redovisar den omfattande inventering som gjorts i parken samt presenterar analys och målbild för upprustning av entréer, gångvägar, belysning, möblering samt lek, idrott och andra aktiviteter. Del 3 redovisar inventering, analys och målbild för Tantolundens grönstruktur.
Förvaltningen föreslår att insatserna som beskrivs i programmet genomförs utifrån den prioritetsordning som redovisas i tjänsteutlåtandet.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen har fått i uppdrag att bereda en skrivelse från Frida Nehrfors Hultén med flera (V). Skribenterna önskar få svar på följande ”Hur arbetar förvaltningen för att framöver säkra att 100 % av barnen går i en grupp där det finns minst en förskollärare?” samt ”Finns det en ambition att minska andelen personal som helt saknar utbildning att arbeta med barn? I så fall hur ser den målsättningen och strategin ut?”
Förskolorna inom Södermalms kommunala förskolor har en hög andel legitimerade förskollärare sett på helheten. Utmaningen är att det skiljer sig i fördelningen när en jämförelse genomförs mellan förskolorna och inom förskolan. Det finns idag sju avdelningar som inte har undervisning som leds av en legitimerad förskollärare. Förvaltningens målsättning är att alla barngrupper ska ha förskollärare som ansvarar för och leder undervisningen. Förskoleenheterna inom förskoleområdet har en strategi för hur de ska arbeta om det saknas legitimerade förskollärare på någon avdelning.
Förvaltningen arbetar ständigt för att öka andelen personal med utbildning för att arbeta med barn. Förvaltningen uppmanar medarbetare att delta i barnskötarutbildningen som genomförs i stadens regi vid Midsommarkransens gymnasium.Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd svarar för socialtjänstens individ- och familjeomsorg inom Södermalms stadsdelsområde. Den nämnd som svarar för denna verksamhet fattar ett särskilt beslut om vilka tjänstepersoner som ska ha rätt att begära polishandräckning enligt LVU.
Förvaltningen föreslår nämnden att förordna namngivna tjänstepersoner vid sociala avdelningen, Södermalms stadsdelsförvaltning rätt att begära polishandräckning för att genomföra beslut om vård eller omhändertagande enligt LVU.Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
§ 13
Delegation enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) och förordnande enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)
Framställan om förordnande enligt LVU och delegation enligt LVM för tjänstemän inom Socialjouren har inkommit från Socialnämnden.
Socialnämnden svarar för stadens jourverksamhet inom individ- och familjeomsorg och fattar ett särskilt beslut om vilka tjänstemän som ska ha rätt att begära polishandräckning enligt LVM och LVU. Beslutet överlämnas till stadsdelsnämnderna som en uppmaning till stadsdelsnämnderna att fatta motsvarande beslut.
Beslut om att begära polishandräckning enligt LVM kan delegeras till tjänsteperson medan beslut om att begära polishandräckning enligt LVU inte kan delegeras. Däremot kan särskilda tjänstepersoner förordnas av nämnden att fatta sådana beslut. Delegation att fatta ett beslut innebär således att ett beslut får fattas av innehavare av viss befattning medan förordnande att fatta ett beslut är personligt.
Förvaltningen föreslår nämnden att förordna namngivna tjänstepersoner vid socialjouren rätt att begära polishandräckning för att genomföra beslut om vård eller omhändertagande enligt LVU samt utse namngivna personer som enligt delegation får besluta om polishandräckning för att få till stånd läkarundersökning enligt LVM och för att föra den enskilde till LVM-vård på sjukhus eller LVM-hem.Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
§ 14
Förslag om att utöka tillståndspliktiga områden för tillfällig försäljning inom Södermalms stadsdelsområde
Södermalms stadsdelsnämnd har erhållit ett PM från Polismyndigheten, daterad den 16 september 2022, som bland annat beskriver problematiken med anledning av användning och försäljning av lustgas vid Medborgarplatsen, Folkungagatan, Björns trädgård och Fatbursparken. Mot bakgrund av det som framkommer i underlaget föreslås en utökning av tillståndsplikt för tillfällig försäljning i nämnda områden.
Stadsdelsförvaltningen instämmer i polisens bedömning att en utökning av tillståndsplikt för tillfällig försäljning skulle vara en preventiv åtgärd, minska risk för att bli utsatt för brott samt öka tryggheten i området.
Bilagor
-
220kb Ladda ner dokument
-
-
Månadsrapport per oktober med helårsprognos visar på ett överskott om 71,0 mnkr före och ett överskott om 62,5 mnkr efter resultatöverföring.
Sjukfrånvaron för Södermalms stadsdelsförvaltning är senaste månaden något lägre jämfört med samma period föregående år. Statistik för senaste rullande 12 månader var i september 9,06 procent vilket är en minskning från förra månadsrapporten. Förvaltningen har erhållit 10,5 mnkr i covidkompensation för ökade sjuklönekostnader för december 2021 – mars 2022.
Äldreomsorg prognostiserar ett överskott om 34,0 mnkr, övrig verksamhet ett överskott om 15,0 mnkr, individ- och familjeomsorg ett överskott om 8,0 mnkr, stöd och service till personer med funktionsnedsättning ett överskott om 5,5 mnkr, förskolan ett överskott om 3,0 mnkr, administration ett överskott om 2,0 mnkr, ekonomiskt bistånd ett överskott om 2,5 mnkr och fritidsverksamhet ett överskott om 1,0 mnkr. Övriga verksamheter prognostiserar en budget i balans.
Den mest svårbedömda kostnadsutvecklingen är behov av platser inom vård- och omsorgsboende som succesivt har ökat under året.Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande avskärmning mot Rosenlundsgatan i Bergsgruvan. Enligt förslagsställaren utgör Bergsgruvan en oas då parken bland annat erbjuder mycket lek. Det enda som enligt förslagsställaren saknas i parken är en bättre avskärmning mot den relativt hårt trafikerade Rosenlundsgatan.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget lyfter viktiga aspekter vid platsen främst gällande säkerheten för lekande barn i Bergsgruvan.
Utifrån ett beslut i stadsdelsnämnden kring ett medborgarförslag planterade förvaltningen för ett antal år sedan buskar mellan befintliga träd längs med Rosenlundsgatan. Buskarna har enligt förvaltningen växt till sig på ett bra sätt och ger en avskärmande effekt i parken längs merparten av gatans sträckning.
Av trygghetsskäl anser förvaltningen inte att uppförandet av ett plank mot gatan är lämpligt eftersom det skulle hindra insynen in i parken från gatan. Förvaltningen bedömer därutöver att parkens lekplats, där de flesta barn och vuxna uppehåller sig, är placerad på ett betryggande avstånd från gatan vilket gör att risken för incidenter bedöms som liten.
Förvaltningen föreslår med anledning av resonemanget ovan att inga ytterliga åtgärder i Bergsgruvan mot Rosenlundsgatan bör genomföras.Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande farthinder i Lilla Blecktornsparken. Enligt förslagsställaren rör sig små barn på och intill gångvägen genom parken då det längs med denna finns gungor och en populär plaskdamm. I förslaget beskrivs att cyklar ofta kommer i hög fart utan att visa hänsyn till att barn kan springa ut på gångvägen. Med anledning av beskrivningen ovan föreslås att flera farthinder placeras ut längs med gångvägen som sträcker sig mellan bollplanerna och plaskdammen i parken.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget lyfter en viktig aspekt som rör trafiksäkerhet i parken.
Beträffande cykling på gångbanor är det endast tillåtet för barn upp till åtta år om cykelbana saknas. Sedan den 1 september 2022 är det dessutom förbjudet att köra elsparkcyklar på gångbanor och trottoarer.
Ovannämnda trafikregler innebär att det är förbjudet för personer över åtta år att cykla på aktuell gångväg. Därmed utgör cykling på gångvägen genom parken ett brott mot gällande trafikregler och är en fråga som ska hanteras av polisen. Att tillföra farthinder till en plats där det inte är tillåtet att cykla är enligt förvaltning olämpligt.
Förvaltningen kommer med anledning av det som lyfts i medborgarförslaget tillsammans med trafikkontoret diskutera om det eventuellt vid denna plats finns behov av att förtydliga trafikreglerna.Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande anläggande av beachplan i Drakenbergsparken. I dagsläget finns enligt förslagsställarna ingen beachplan med officiella mått i Stockholm med omnejd och behovet av en sådan är stort. Den föreslagna beachplanen, som med fördel kan placeras i anslutning till bangolfbanan i parken, skulle enligt förslaget kunna användas för flera beachsporter, såsom ultimate frisbee och beachfotboll.
Stadsdelsförvaltningen tackar för det intressanta och välbeskrivna förslaget. Beträffande anläggningens mått (30 x 80 meter) skulle denna utgöra en påtaglig inverkan på Drakenbergsparken nuvarande utformning. Förvaltningen anser att det är viktigt att den aktuella gräsytan kan användas av så många parkbesökare som möjligt, exempelvis för picknick, solbad och annan spontan rekreation. I Parkplan Södermalm, som anger den långsiktiga planeringen för stadsdelsområdets parkmiljöer, anges att Drakenbergsparkens gröna och öppna parkrum ska bevaras.
Med hänvisning till ovanstående anser förvaltningen att det inte är lämpligt att anlägga en beachplan i enlighet med förslaget i Drakenbergsparken.
Mot bakgrund av att det i medborgarförslaget föreslås att beachplanen bör vara bokningsbar föreslår förvaltningen att stadsdelsnämnden överför medborgarförslaget till idrottsnämnden för vidare hantering. I det fallet att idrottsnämnden bedömer att gå vidare med förslaget behöver i sådant fall en annan plats än Drakenbergsparken identifieras.Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande duschar i Vitabergsparken. I förslaget beskrivs att det är många som solar i Vitabergsparken sommartid. Eftersom det inte finns bad i närheten vore det enligt förslagsställaren positivt om det kunde finnas ett par duschar i parken där man kan svalka sig och samtidigt fylla på sin vattenflaska.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget lyfter fram en intressant idé som skulle bredda Vitabergsparkens utbud och innehåll.
Att anlägga nya duschar och dricksvattenutkast innebär relativt stora investeringskostnader i form av bland annat framdragande av nya vatten- och avloppsledningar. Förutom nämnda investeringskostnader innebär förslaget även betydande kostnader i form av löpande drift- och underhåll av anläggningarna.
I närheten av Vitabergsparken finns idag duschar i anslutning till plaskdammarna i Lilla Blecktornsparken och i Tengdahlsparken. I Lilla Blecktornsparken finns även ett vattenutkast varifrån man kan hämta dricksvatten. Utifrån den nuvarande tillgången till duschar och vattenutkastare i närheten av Vitabergsparken, bedömer förvaltningen att tillförsel av ytterligare vattenanläggningar i denna del av stadsdelsområdet inte bör prioriteras.Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Under oktober månad har två medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Kaferang, Hammarby Allé 66.
Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Forma, Hornsbruksgatan 28. Förvaltningen avstyrker serveringstillstånd till kl. 03.00 både i restaurangen och i uteserveringen. Det finns inget i övrigt att invända mot ansökan.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om stadigvarande ändring av serveringstid gällande nuvarande serveringstillstånd för Caliente, Österlånggatan 26. Förvaltningen invänder mot ansökan eftersom det strider emot stadens riktlinjer.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Santo, Hornsgatan 1. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Café Gränden, Fatburs Kvarngata 4B. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Region Stockholm har remitterat Tunnelbana till Älvsjö, samråd placering av stationsuppgångar till bland annat Stockholms stad för besvarande.
Syftet med samrådet var att samla in kunskap och synpunkter om stationslägen samt var uppgångarna ska placeras för den nya planerade tunnelbanelinjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö. Vid samrådet föreslogs sex stationer; Fridhemsplan, Liljeholmen, Årstaberg, Årstafältet, Östberga och Älvsjö. Efter samrådet kommer inkomna synpunkter vara underlag för beslut om placering av de nya stationerna och deras uppgångar.
Stadsledningskontoret, exploateringskontoret, stadsbyggnadskontoret, miljöförvaltningen, trafikkontoret, Södermalms stadsdelsförvaltning, Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, Hägersten-Älvsjös stadsdelsförvaltning, Kungsholmens stadsdelsförvaltning, kulturförvaltningen och Stockholms stadshus AB har i ett gemensamt tjänsteutlåtande lämnat synpunkter på samrådsunderlaget.
I tjänsteutlåtandet anger remissinstanserna att man ser positivt på att en utbyggnad av tunnelbanan sker i enlighet med Sverigeförhandlingens ramavtal 6.
I tjänsteutlåtandet understryker kontoret vikten av att det pågående samarbetet och den nära dialogen mellan staden och förvaltningen för utbyggd tunnelbana fortsätter. Kontoren lyfter vidare fram att tunnelbanans anläggningar behöver fungera ihop med ny planerad bebyggelse och att det ska vara möjligt att bygga intill och ovanpå stationsentréerna för effektivt nyttjande av marken. Aktuella stadsutvecklingsprojekt vid stationslägena behöver samverka med tunnelbanan så att de inte hindras eller försenas i och med tunnelbanans utbyggnad.
Kontoren anger vidare att de nya stationsuppgångarna behöver placeras så att det blir bra trafiklösningar på de aktuella platserna, för gång-, cykel-, kollektiv- och biltrafik. Kontoren anser också att stationsuppgångarnas närområde/angöringsytor bör vara klimatanpassade.
I tjänsteutlåtandet anges att kontoren anser att de precisa stationslägena längs linjesträckningen ska bestämmas tillsammans med Stockholms stad.Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade på delegation anmäls:
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling barn- och ungdomsinsatser med dygnetruntvård, SÖD 2022/1100
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling barn- och ungdomsinsatser öppenvård, SÖD 2022/1134
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling insatser för personer med missbruk, SÖD 2022/1133
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling säker och miljövänlig hantering av uttjänta elektronikprodukter så som datorer, surfplattor och telefoner, SÖD 2022/996
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling julklappar 2022, SÖD 2022/963
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling ramavtal tekniska konsulter skyfallsprojektering, SÖD 2022/1141
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling av profilprodukter, SÖD 2022/1194
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling av juridiska tjänster, SÖD 2022/1247
- Vidaredelegation avseende gemensam upphandling konsumentvägledning, SÖD 2022/1298
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i egen regi dnr. SÖD 2022/175
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi dnr. SÖD 2022/174
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
Protokoll från Södermalms råd för funktionshinderfrågor den 15 november 2022 anmäls.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
Protokoll från rådets sammanträde den 14 november 2022 anmäls.
Bilagor
-
§ 31
Information från förvaltningen
-
§ 32
Övriga frågor
-
Martin Westmont (SD) väcker ett ärende genom en skrivelse avseende buss 55.
Bilagor
-
230kb Ladda ner dokument
-
-
Ashna Ibrahim (C) väcker ett ärende genom en skrivelse om upplevd otrygghet kring Ekbacken i Hammarby Sjöstad.
Bilagor
-
190kb Ladda ner dokument
-