Möte 2020-12-17
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av föredragningslista
-
3
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
4
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
5
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
Stadsdelsnämnden gav den 28 maj 2020 förvaltningen i uppdrag att genomföra en upphandling av dagverksamhet med inriktning demens. Upphandlingen gäller driften av Guldäggets, Grindstugans, Pärlans och Magdas dagverksamheter med inriktning demens för personer över 65 år. Upphandlingsdokumentet är nu klart och nämnden ska fatta beslut om detta. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner upphandlingsdokumentet gällande upphandling av driften av Guldäggets, Grindstugans, Pärlans och Magdas dagverksamheter och ger stadsdelsdirektören i uppdrag att fatta tilldelningsbeslut och andra för upphandlingen nödvändiga beslut, hantera eventuell överprövning och teckna avtal med leverantör.
Bilagor
-
7
Nedskrivning av fordringar
-
Månadsrapport per november med helårsprognos visar på ett överskott om 85,0 mnkr efter resultatöverföring. Förvaltningen ser ekonomiska effekter av covid-19 i form av kostnadsökningar för extrabemanning, skyddsutrustning och ökad sjukfrånvaro. Men samtidigt har förvaltningen minskade kostnader för turbundna resor, inställda hemtjänstbesök då kunder avsäger sig hjälpen samt minskade kostnader för köp av platser på vård- och omsorgsboende. För förvaltningens samtliga sjuklönekostnader för dag 1-14 kommer förvaltningen få kompensationer från staten om 14,7 mnkr för perioden april-juli. Nämnden kommer erhålla kompensation året ut från staten för de ökade kostnaderna för sjuklöner orsakad av pandemin. Förvaltningen bedömer att ytterligare ersättning om cirka 14,0 mnkr för övriga merkostnader i samband med covid-19 kommer erhållas från staten.
Förskola prognostiserar ett överskott om 11,0 mnkr, äldreomsorg ett överskott om 50,0 mnkr, stöd och service till personer med funktionshinder ett överskott om 28,0 mnkr, nämnd och administration ett överskott om 5,0 mnkr och övrig verksamhet ett överskott om 10,0 mnkr.
Individ- och familjeomsorg prognostiserar ett underskott om 4,0 mnkr, ekonomiskt bistånd ett underskott om 3,0 mnkr och stadsmiljö ett underskott om 2,0 mnkr. Övriga verksamheter prognostiserar en budget i balans.
Sjukfrånvaron för oktober är 9,42 procent för rullande 12 månader.Bilagor
-
322kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
23kb Ladda ner dokument
-
213kb Ladda ner dokument
-
254kb Ladda ner dokument
-
200kb Ladda ner dokument
-
-
Klubb Reimersholme och klubb Tanto dagverksamhets målgrupp är personer under 65 år med diagnostiserad demenssjukdom.
Verksamheten bedrivs sedan 2018 på två adresser. Förvaltningen bedömer att verksamheten behöver återgå till att bedrivas i en lokal där det är möjligt att ta emot 10 brukare per dag. Sedan förvaltningen utökade antalet platser i en ytterligare lokal har den större efterfrågan som förvaltningen förutsåg uteblivit. Detta beror på att det idag finns ett större utbud av verksamheter för målgruppen. Eftersom brukarna vistas på deltid i verksamheten är det möjligt att anpassa schemat så att samtliga deltagare även fortsättningsvis erbjuds plats.
Lokalen för klubb Tanto på Maria Bangata 17 kan sägas upp och de brukare som har sin verksamhet där erbjuds dagverksamhet på klubb Reimersholme.Bilagor
-
295kb Ladda ner dokument
-
-
Under hösten 2020 har ett förslag till upprustning tagits fram och vid årsskiftet 2020/21 planeras framtagande av projekteringshandlingar. Byggnationen planeras att genomföras under 2021.
Stadsdelsförvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens förslag till utformning och genomförande av upprustningen av Sickla Parks lekplats.Bilagor
-
275kb Ladda ner dokument
-
-
Med anledning av pågående coronapandemi har frågan om möjligheten att flytta med innevarande års föreningsbidrag till nästa år aktualiserats. Förvaltningen föreslår att nämnden medger ett tillfälligt avsteg från rutinerna för föreningsbidrag för att föreningar ska ges möjlighet att behålla bidrag som beviljats för år 2020 till år 2021. Förslaget avser enbart medel som inte kunnat förbrukas på verksamhet eller aktiviteter till följd av coronapandemin.
Bilagor
-
266kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
-
Under perioden 1 november till 30 november 2020 har sju medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
228kb Ladda ner dokument
-
340kb Ladda ner dokument
-
375kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
274kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om "pumptrack" under Västerbron på Långholmens södra sida. Pumptrack är en anläggning bestående av rundbana med olika gupp och hopp för cykel.
Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget då en pumptrackanläggning på rätt plats skulle kunna bli ett populärt tillskott till lek- och sportmöjligheterna inom Södermalms stadsdelsområde.
Med anledning av att det i stadsdelsområdets parker finns många befintliga anläggningar som är i behov av underhålls- och investeringsåtgärder anser dock förvaltningen att anläggandet av en helt ny anläggning i form av en pumptrack inte är prioriterat. Förvaltningen föreslår däremot att förslaget läggs in i förvaltningens ”idébank” för att kunna utredas i samband med kommande parkupprustningsprojekt.Bilagor
-
260kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande pumptracks. Anläggningen utgörs av en rundbana med olika gupp och hopp för cykel. Enligt förslagsställaren skulle en pumptrack kunna förläggas till Tantolunden eller vid parken Bergsgruvan.
Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget då en pumptrackanläggning på rätt plats skulle kunna bli ett populärt tillskott till lek- och sportmöjligheterna inom Södermalms stadsdelsområde.
Med anledning av att det i stadsdelsområdets parker finns många befintliga parkanläggningar som är i behov av underhålls- och investeringsåtgärder anser dock förvaltningen att anläggandet av en pumptrack inte är prioriterat. Förvaltningen föreslår däremot att förslaget läggs in i förvaltningens ”idébank” för att kunna utredas i samband med kommande parkupprustningsprojekt.
Beträffande de i medborgarförslaget föreslagna platserna för en pumptrackanläggning anser förvaltningen att det är svårt att finna en lämplig plats för en sådan anläggning i Tantolunden och i Bergsgruvan då den är förhållandevis utrymmeskrävande. Förvaltningen anser vidare att en pumptrackanläggning gestaltningsmässigt inte passar in i Tantolundens karaktär då parken är en viktig promenadpark med stora naturvärden. I Bergsgruvan är det enligt förvaltningen viktigt att behålla de grönytor som finns i parken för spontan användning då en betydande del av parken redan idag upptas av bland annat en bollplan.Bilagor
-
285kb Ladda ner dokument
-
292kb Ladda ner dokument
-
-
15
Medborgarförslag om mer grönska i Norra Hammarbyhamnen samt förslag på namnbyte av Norra Hammarbyhamnen
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om mer grönska i Norra Hammarbyhamnen samt förslag på namnbyte av Norra Hammarbyhamnen.
Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslagets första del, om mer grönska i Norra Hammarbyhamnen, i sig är positivt då det bland annat skulle innebära ökad biologisk mångfald i området. Ett genomförande av förslaget skulle också bidra till att lokalt omhänderta dagvattnet på den aktuella platsen.
Den aktuella fastigheten är upplåten som tomträtt till ett privat företag och ligger därför utanför stadsdelsnämndens ansvar. Hur marken får användas styrs av gällande detaljplan samt av tillhörande bygglov. I det fall att den nuvarande parkeringen skulle göras om till allmän park behöver en planändring göras vilket förvaltningen inte anser vara aktuellt.
Med anledning av beskrivningen ovan föreslår förvaltningen att nämnden överlämnar den del av medborgarförslaget som innebär mer grönska i Norra Hammarbyhamnen till stadsbyggnadsnämnden för vidare hantering då det är stadsbyggnadsnämnden som hanterar detaljplaner och bygglov och som därför kan besvara medborgarförslaget.
Eftersom uppdraget att namnge gator, parker och andra allmänna platser ligger hos namnberedningen, som är ett utskott till stadsbyggnadsnämnden, föreslår förvaltningen att nämnden överlämnar den del av medborgarförslaget som innebär namnändring av Norra Hammarbyhamnen till namnberedningen för vidare hantering.Bilagor
-
278kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att skapa ett bad vid den lilla båthamnen nedanför Hammarby allé 36.
Förvaltningen har i november 2020 varit i kontakt med miljöförvaltningen som bland annat ansvarar för provtagningar av stadens vattenområden. I Hammarby sjö finns omfattande föroreningar och i och med båttrafiken i sjön så rörs föroreningarna runt och sprids. I en rapport från länsstyrelsen från 2014 tillhörde Hammarby sjö riskklass 1 vad gäller föroreningsnivån. Riskklass 1 innebär en mycket stor risk för människors hälsa och miljö. Förvaltningen kan med anledning av ovanstående konstatera att förutsättningarna för att etablera ett bad vid den lilla hamnen inte finns.Bilagor
-
309kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att bygga en "Sinnenas trädgård" vid Södermalmsskolan, på den plats där arkeologiska utgrävningar genomförts inom det parkupprustningsprojekt som pågår i området.
En sinnenas trädgård på Södermalm skulle vara ett mycket fint inslag i stadsbilden men förvaltningen anser att parken i kvarteret Rosendal mindre inte är en lämplig plats för detta. En Sinnenas trädgård bör placeras på en lugn och avskild plats. Den måste också kopplas till någon verksamhet som kan driva trädgården, till exempel ett äldreboende eller någon rehabiliteringsverksamhet. Parken i kvarteret Rosendal mindre ligger mycket centralt i stadsdelen, precis bredvid Södermalmsskolan med många elever. Ytorna behövs därför till lek för skolans barn samt utevistelse för närboende och besökare, både barn och vuxna.
Stadsdelsförvaltningen kommer under 2021 att färdigställa den redan planerade upprustningen av parken i kvarteret Rosendal mindre. Eftersom en omfattande arkeologisk utgrävning precis har genomförts har förvaltningen fått ny kunskap om platsens historia. Som ett tillägg till den redan planerade upprustningen kommer stadsdelsförvaltningen därför under vintern 2020/21 att ta fram ett förslag till hur historian ska visas i parken.Bilagor
-
260kb Ladda ner dokument
-
51kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om utegym vid Tantolundsberget. I förslaget framförs att behovet av träningsanläggningar utomhus ökat med anledning av den rådande pandemin då det ur smittosynpunkt är olämpligt att använda befintliga inomhusgym. I medborgarförslaget lämnas förslag på tre platser i Tantolunden där ett utegym kan anläggas.
Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget som innebär fler möjligheter till fysisk aktivitet i stadsdelsområdets parker.
För närvarande finns 6 stycken utegym i stadsdelsområdets parker. Fyra av dessa är placerade i den västra delen av stadsdelsområdet och två är placerade i den östra delen. Förvaltningen anser med anledning av detta att nya utegym i första hand ska tillföras den östra delen av stadsdelsområdet.
Under innevarande år, 2020, har ett nytt utegym anlagts i Fatbursparken i samband med exploateringskontorets utveckling av parken. Förvaltningen saknar idag finansiering för ytterligare nya utegym inom stadsdelsområdet. Förvaltningen bedömer därmed att anläggandet av fler utegym behöver inrymmas i framtida större parkupprustningsprojekt.
Förvaltningen har nyligen påbörjat programarbetet inför en kommande större upprustning av Tantolunden. Där diskuteras möjligheten att tillföra inslag i parken för lek och träning både för barn och vuxna. Denna idé skulle kunna utvecklas så att eventuellt även gymredskap tillförs.Bilagor
-
272kb Ladda ner dokument
-
466kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att förse bryggorna på Tanto strandbad med trädäck.
Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget i sig är positivt då syftet är att bryggorna vid Tanto strandbad ska vara bekväma att använda.
Förvaltningen gör dock bedömningen att badbryggorna vid Tanto strandbad behöver bevaras i nuvarande utformning. Vid dessa bryggor bedöms att ett trädäck måste fästas in i befintlig betong vilket medför risk för frostsprängningar i konstruktionen vintertid.
Förvaltningen konstaterar därmed att det är olämpligt att förse bryggorna vid Tanto strandbad med trädäck. Däremot tillförs trädäck på andra bryggor inom stadsdelsområdet där konstruktionen medger detta.Bilagor
-
230kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag angående förbättringar av en badbrygga på Reimersholme.
Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget då förslaget bidrar till att öka vistelsevärdet på platser vid vattnet. Förvaltningen konstaterar dock att det råder badförbud vid den aktuella bryggan, eftersom vattenområdet här är klassat som hamnområde. Förvaltningen kan med anledning av detta inte genomföra åtgärder som uppmuntrar och underlättar för bad från bryggan.
Förvaltningen arbetar med att utveckla och renovera befintliga bryggor samt tillföra nya bryggor längs stadsdelsområdets stränder. Gällande utveckling av befintliga bryggor görs detta exempelvis genom att förse betongbryggor med trätrall och bänkar. Detta genomfördes bland annat på en brygga på södra Reimersholme under förra året, 2019. Dessutom har förvaltningen under året tillfört bänkar och bord i trä vid en brygga på Reimersholmes norra sida. De nya utemöblerna på bryggan används och uppskattas av bland annat boende från intilliggande äldreboende. Under innevarande år har förvaltningen även tagit över ansvaret för en ny träbrygga, tillgänglig för allmänheten, vid den västra delen av Anders Reimersväg på Reimersholme från idrottsförvaltningen.
Med anledning av de tre nyligen genomförda insatserna på Reimersholme konstaterar förvaltningen att åtgärder för att tillgängliggöra närheten till vattnet i närtid bör fokusera på andra platser längs strandlinjerna inom stadsdelsområdet. Förvaltningen tar dock till sig förslaget om en utveckling vid bryggan inför en eventuell framtida insats.Bilagor
-
274kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
71kb Ladda ner dokument
-
-
21
Medborgarförslag gällande att erbjuda växtbaserad kaffemjölk som standard på nämndmöten och möten för förvaltningens anställda
Nämnden har erhållit ett medborgarförslag gällande att erbjuda växtbaserad kaffemjölk som standard på nämndmöten och möten för förvaltningens anställda. I medborgarförslaget tar förslagsställaren upp att stadsdelsförvaltningen bör erbjuda växtbaserad kaffemjölk som standard på nämndmöten och möten för förvaltningens anställda vilket är ett litet men viktigt steg mot förverkligande av stadens matstrategi för klimat och hälsa.
Stadsdelsförvaltningen ser positivt på det inkomna medborgarförslaget då det ligger i linje med förvaltningens arbete inom miljö. Stadsdelsnämndens miljöarbete styrs genom stadens budget och vad som anges i stadens miljöprogram med tillhörande handlingsplaner. På förvaltningens huvudkontor har det under till exempel september månad 2020 beställts 90 liter havremjölk jämfört med 70 liter mellanmjölk med lång hållbarhet som används som ”kaffemjölk”. Till nämndmöten och andra möten för medarbetare inom förvaltningen finns således de båda alternativen.Bilagor
-
261kb Ladda ner dokument
-
702kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har fått i uppdrag att bereda en skrivelse gällande förvaltningens integrationsprojekt och i vilken utsträckning nyanlända i projektet valt bort att studera svenska i organiserad form framför ett lönearbete. Författaren av skrivelsen vill med skrivelsen understryka vikten av att de nyanlända motiveras till att studera svenska i organiserade former.
Deltagare i etableringsperioden uppmanas inte att välja bort att studera svenska i organiserad form framför ett lönearbete. Utifrån var och ens individuella förutsättningar görs en planering.
Efter etableringsperiodens slut har denna målgrupp, om de saknar egen försörjning, rätt att söka ekonomiskt bistånd. Ansökningar om bistånd hanteras enligt samma regler och rutiner som för andra sökanden liksom samma krav på egenansvar och egen planering. Enligt stadens riktlinjer för ekonomiskt bistånd ska personer som är arbetsföra vara beredda att ta de arbeten som erbjuds dem.
Ett av socialtjänstens huvudsakliga uppdrag är att bidra till människors självförsörjning och att leva ett självständigt liv.Bilagor
-
280kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden gav den 24 september 2020 stadsdelsförvaltningen i uppdrag att bereda en skrivelse från Christina Wallmark (SD) och Ulf Wester (SD). Skrivelsens författare vill ha svar på kostnader inom och utanför riksnormen av försörjningsstödet.
Bilagor
-
252kb Ladda ner dokument
-
681kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har fått en skrivelse från Antonia Simon (Fi). Skrivelsens författare önskar få svar på frågor kring hur Södermalms kommunala förskolor arbetar förebyggande gällande diskrimineringsgrunden funktionsnedsättning i sina verksamheter. Frågorna besvaras i detta tjänsteutlåtande.
Bilagor
-
279kb Ladda ner dokument
-
-
Regeringen beslutade år 2017 att göra en översyn av socialtjänstlagen och vissa av socialtjänstens uppgifter. Utredningens uppdrag var att utforma en socialtjänst som bidrar till social hållbarhet med individen i fokus och som med ett förebyggande perspektiv ger människor lika möjligheter och rättigheter. Socialtjänsten ska erbjuda behovsanpassade insatser med ett förebyggande och kunskapsbaserat perspektiv.
Utredningen föreslår att en ny socialtjänstlag ska ersätta nuvarande lag och få karaktären av ramlag.
Förvaltningen ställer sig positiv till utredningen och instämmer med dess slutsatser om att det lämnade förslaget kan bidra till social hållbarhet med individen i fokus och ett förebyggande perspektiv som ger människor lika möjligheter och rättigheter.Bilagor
-
339kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ”Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg” till stadsdelsnämnden för yttrande senast den 28 december 2020.
Nuvarande riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldre-omsorg är beslutade av kommunfullmäktige den 11 december 2017. I budget för 2020 fick äldrenämnden i uppdrag att revidera dessa riktlinjer för att kunna införa välfärdsteknik. Det har även framkommit behov av att förtydliga vissa avsnitt i riktlinjerna samt att dokumentet behöver få en förbättrad struktur. En arbetsgrupp med beställarchefer från stadsdelsförvaltningarna Enskede-Årsta-Vantör, Hägersten-Liljeholmen, Spånga-Tensta, och Östermalm har arbetat med ärendet och inhämtat synpunkter från biståndshandläggare. Juridiska avdelningen på stadsledningskontoret och socialförvaltningen har lämnat syn-punkter på ärendet.
Förvaltningen ser positivt på att riktlinjerna har förtydligats och fått en bättre struktur. Förvaltningen lyfter nedan några utvalda synpunkter och frågeställningar främst med fokus på välfärdsteknik.Bilagor
-
327kb Ladda ner dokument
-
746kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått skolbiblioteksplan för yttrande. Syftet med planen är att barn, elever och lärare ska ha god tillgång till välfungerande bibliotek i skolan respektive förskolan. Skolbiblioteksplanen ska vara ett styr- och stöddokument för fortsatt skolbiblioteksutveckling i stadens skolor och förskolor. Den reviderade skolbiblioteksplan 2021-2024 visar på ett tydligare fördelat ansvar för genomförande och uppföljning och förskolans del av planen har utvecklats och fått större utrymme än i tidigare plan.
Förvaltningen är överlag positiv till den reviderade skolbiblioteksplanen. Förvaltningen har funderingar om ansvaret för att skapa förskolornas inre organisatoriska förutsättningar för att stärka de nationella minoritetsspråken och stödja flerspråkighet hos barn med annat modersmål än svenska ska ligga hos förvaltningen. Stadsdelsförvaltningens ansvar kan istället vara att skapa förutsättningar för samverkan mellan rektor, förvaltning och stadsbiblioteket med målet att utveckla och stärka arbetet med de nationella minoritetsspråken och flerspråkighet i förskolan.Bilagor
-
287kb Ladda ner dokument
-
186kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått en motion om förskolans barngrupper arbetsvillkoren för barn och personal. Författarna till motionen lyfter att förskolepersonalens möjlighet till kompetensutveckling och goda arbetsvillkor är grunden för en likvärdig och kompensatorisk förskola. Författarna vill se att förskolan ska mötas av verklighetsbaserade insatser och tillräckliga resurser och för att nå löftena om minskade barngrupper, målen i läroplanen för förskolan (lpfö18) och målet om förbättrad arbetsmiljö föreslås ett antal åtgärder.
Förvaltningens uppfattning är att förskolornas systematiska kvalitetsarbete är en förutsättning för en likvärdig förskola med hög kvalitet. Förvaltningen menar att barngruppernas storlek behöver bedömas utifrån flera perspektiv. Det viktigaste är att skapa förutsättningar för varje förskola att organisera sina barngrupper på det bästa sätt så att utbildningen och undervisningen kan genomföras med hög kvalitet.Bilagor
-
284kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Tocayo, Verkstadsgatan 3. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
375kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har för kvartal 3 2020 rapporterat 220 individrapporter till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avseende ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
Elva rapporter var nya och avsåg gynnande beslut som för första gången rapporterades till IVO som ej verkställda. 209 avsåg återrapportering i ärenden som tidigare insänts till IVO. Merparten av ej verkställda beslut återfinns inom äldreomsorgen och är en direkt följd av covid-19-pandemin.Bilagor
-
244kb Ladda ner dokument
-
-
Sociala delegationens beslut om sammanträdestider för år 2021 anmäls till nämnden för kännedom.
Bilagor
-
275kb Ladda ner dokument
-
246kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade enligt delegation från stadsdelsnämnden anmäls vid sammanträdet.
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 1 december och den 15 december 2020 anmäls vid nämndens sammanträde.
-
Protokoll från styrgruppens sammanträde den 12 november 2020 anmäls.
-
Protokoll från rådets sammanträde den 7 december 2020 anmäls.
Bilagor
-
Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 7 december 2020 anmäls.
Bilagor
-
235kb Ladda ner dokument
-
-
38
Information från förvaltningen
-
39
Övriga frågor
-
§ 1
Val av justerare och dag för justering
-
§ 2
Fastställande av föredragningslista
-
§ 3
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
§ 4
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
§ 5
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
Stadsdelsnämnden gav den 28 maj 2020 förvaltningen i uppdrag att genomföra en upphandling av dagverksamhet med inriktning demens. Upphandlingen gäller driften av Guldäggets, Grindstugans, Pärlans och Magdas dagverksamheter med inriktning demens för personer över 65 år. Upphandlingsdokumentet är nu klart och nämnden ska fatta beslut om detta. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner upphandlingsdokumentet gällande upphandling av driften av Guldäggets, Grindstugans, Pärlans och Magdas dagverksamheter och ger stadsdelsdirektören i uppdrag att fatta tilldelningsbeslut och andra för upphandlingen nödvändiga beslut, hantera eventuell överprövning och teckna avtal med leverantör.
-
§ 7
Nedskrivning av fordringar
-
Månadsrapport per november med helårsprognos visar på ett överskott om 85,0 mnkr efter resultatöverföring. Förvaltningen ser ekonomiska effekter av covid-19 i form av kostnadsökningar för extrabemanning, skyddsutrustning och ökad sjukfrånvaro. Men samtidigt har förvaltningen minskade kostnader för turbundna resor, inställda hemtjänstbesök då kunder avsäger sig hjälpen samt minskade kostnader för köp av platser på vård- och omsorgsboende. För förvaltningens samtliga sjuklönekostnader för dag 1-14 kommer förvaltningen få kompensationer från staten om 14,7 mnkr för perioden april-juli. Nämnden kommer erhålla kompensation året ut från staten för de ökade kostnaderna för sjuklöner orsakad av pandemin. Förvaltningen bedömer att ytterligare ersättning om cirka 14,0 mnkr för övriga merkostnader i samband med covid-19 kommer erhållas från staten.
Förskola prognostiserar ett överskott om 11,0 mnkr, äldreomsorg ett överskott om 50,0 mnkr, stöd och service till personer med funktionshinder ett överskott om 28,0 mnkr, nämnd och administration ett överskott om 5,0 mnkr och övrig verksamhet ett överskott om 10,0 mnkr.
Individ- och familjeomsorg prognostiserar ett underskott om 4,0 mnkr, ekonomiskt bistånd ett underskott om 3,0 mnkr och stadsmiljö ett underskott om 2,0 mnkr. Övriga verksamheter prognostiserar en budget i balans.
Sjukfrånvaron för oktober är 9,42 procent för rullande 12 månader.Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
Klubb Reimersholme och klubb Tanto dagverksamhets målgrupp är personer under 65 år med diagnostiserad demenssjukdom.
Verksamheten bedrivs sedan 2018 på två adresser. Förvaltningen bedömer att verksamheten behöver återgå till att bedrivas i en lokal där det är möjligt att ta emot 10 brukare per dag. Sedan förvaltningen utökade antalet platser i en ytterligare lokal har den större efterfrågan som förvaltningen förutsåg uteblivit. Detta beror på att det idag finns ett större utbud av verksamheter för målgruppen. Eftersom brukarna vistas på deltid i verksamheten är det möjligt att anpassa schemat så att samtliga deltagare även fortsättningsvis erbjuds plats.
Lokalen för klubb Tanto på Maria Bangata 17 kan sägas upp och de brukare som har sin verksamhet där erbjuds dagverksamhet på klubb Reimersholme.Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Under hösten 2020 har ett förslag till upprustning tagits fram och vid årsskiftet 2020/21 planeras framtagande av projekteringshandlingar. Byggnationen planeras att genomföras under 2021.
Stadsdelsförvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens förslag till utformning och genomförande av upprustningen av Sickla Parks lekplats.Bilagor
-
357kb Ladda ner dokument
-
-
Med anledning av pågående coronapandemi har frågan om möjligheten att flytta med innevarande års föreningsbidrag till nästa år aktualiserats. Förvaltningen föreslår att nämnden medger ett tillfälligt avsteg från rutinerna för föreningsbidrag för att föreningar ska ges möjlighet att behålla bidrag som beviljats för år 2020 till år 2021. Förslaget avser enbart medel som inte kunnat förbrukas på verksamhet eller aktiviteter till följd av coronapandemin.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Under perioden 1 november till 30 november 2020 har sju medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om "pumptrack" under Västerbron på Långholmens södra sida. Pumptrack är en anläggning bestående av rundbana med olika gupp och hopp för cykel.
Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget då en pumptrackanläggning på rätt plats skulle kunna bli ett populärt tillskott till lek- och sportmöjligheterna inom Södermalms stadsdelsområde.
Med anledning av att det i stadsdelsområdets parker finns många befintliga anläggningar som är i behov av underhålls- och investeringsåtgärder anser dock förvaltningen att anläggandet av en helt ny anläggning i form av en pumptrack inte är prioriterat. Förvaltningen föreslår däremot att förslaget läggs in i förvaltningens ”idébank” för att kunna utredas i samband med kommande parkupprustningsprojekt.Bilagor
-
304kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande pumptracks. Anläggningen utgörs av en rundbana med olika gupp och hopp för cykel. Enligt förslagsställaren skulle en pumptrack kunna förläggas till Tantolunden eller vid parken Bergsgruvan.
Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget då en pumptrackanläggning på rätt plats skulle kunna bli ett populärt tillskott till lek- och sportmöjligheterna inom Södermalms stadsdelsområde.
Med anledning av att det i stadsdelsområdets parker finns många befintliga parkanläggningar som är i behov av underhålls- och investeringsåtgärder anser dock förvaltningen att anläggandet av en pumptrack inte är prioriterat. Förvaltningen föreslår däremot att förslaget läggs in i förvaltningens ”idébank” för att kunna utredas i samband med kommande parkupprustningsprojekt.
Beträffande de i medborgarförslaget föreslagna platserna för en pumptrackanläggning anser förvaltningen att det är svårt att finna en lämplig plats för en sådan anläggning i Tantolunden och i Bergsgruvan då den är förhållandevis utrymmeskrävande. Förvaltningen anser vidare att en pumptrackanläggning gestaltningsmässigt inte passar in i Tantolundens karaktär då parken är en viktig promenadpark med stora naturvärden. I Bergsgruvan är det enligt förvaltningen viktigt att behålla de grönytor som finns i parken för spontan användning då en betydande del av parken redan idag upptas av bland annat en bollplan.Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
-
§ 15
Medborgarförslag om mer grönska i Norra Hammarbyhamnen samt förslag på namnbyte av Norra Hammarbyhamnen
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om mer grönska i Norra Hammarbyhamnen samt förslag på namnbyte av Norra Hammarbyhamnen.
Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslagets första del, om mer grönska i Norra Hammarbyhamnen, i sig är positivt då det bland annat skulle innebära ökad biologisk mångfald i området. Ett genomförande av förslaget skulle också bidra till att lokalt omhänderta dagvattnet på den aktuella platsen.
Den aktuella fastigheten är upplåten som tomträtt till ett privat företag och ligger därför utanför stadsdelsnämndens ansvar. Hur marken får användas styrs av gällande detaljplan samt av tillhörande bygglov. I det fall att den nuvarande parkeringen skulle göras om till allmän park behöver en planändring göras vilket förvaltningen inte anser vara aktuellt.
Med anledning av beskrivningen ovan föreslår förvaltningen att nämnden överlämnar den del av medborgarförslaget som innebär mer grönska i Norra Hammarbyhamnen till stadsbyggnadsnämnden för vidare hantering då det är stadsbyggnadsnämnden som hanterar detaljplaner och bygglov och som därför kan besvara medborgarförslaget.
Eftersom uppdraget att namnge gator, parker och andra allmänna platser ligger hos namnberedningen, som är ett utskott till stadsbyggnadsnämnden, föreslår förvaltningen att nämnden överlämnar den del av medborgarförslaget som innebär namnändring av Norra Hammarbyhamnen till namnberedningen för vidare hantering.Bilagor
-
232kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att skapa ett bad vid den lilla båthamnen nedanför Hammarby allé 36.
Förvaltningen har i november 2020 varit i kontakt med miljöförvaltningen som bland annat ansvarar för provtagningar av stadens vattenområden. I Hammarby sjö finns omfattande föroreningar och i och med båttrafiken i sjön så rörs föroreningarna runt och sprids. I en rapport från länsstyrelsen från 2014 tillhörde Hammarby sjö riskklass 1 vad gäller föroreningsnivån. Riskklass 1 innebär en mycket stor risk för människors hälsa och miljö. Förvaltningen kan med anledning av ovanstående konstatera att förutsättningarna för att etablera ett bad vid den lilla hamnen inte finns.Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att bygga en "Sinnenas trädgård" vid Södermalmsskolan, på den plats där arkeologiska utgrävningar genomförts inom det parkupprustningsprojekt som pågår i området.
En sinnenas trädgård på Södermalm skulle vara ett mycket fint inslag i stadsbilden men förvaltningen anser att parken i kvarteret Rosendal mindre inte är en lämplig plats för detta. En Sinnenas trädgård bör placeras på en lugn och avskild plats. Den måste också kopplas till någon verksamhet som kan driva trädgården, till exempel ett äldreboende eller någon rehabiliteringsverksamhet. Parken i kvarteret Rosendal mindre ligger mycket centralt i stadsdelen, precis bredvid Södermalmsskolan med många elever. Ytorna behövs därför till lek för skolans barn samt utevistelse för närboende och besökare, både barn och vuxna.
Stadsdelsförvaltningen kommer under 2021 att färdigställa den redan planerade upprustningen av parken i kvarteret Rosendal mindre. Eftersom en omfattande arkeologisk utgrävning precis har genomförts har förvaltningen fått ny kunskap om platsens historia. Som ett tillägg till den redan planerade upprustningen kommer stadsdelsförvaltningen därför under vintern 2020/21 att ta fram ett förslag till hur historian ska visas i parken.Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om utegym vid Tantolundsberget. I förslaget framförs att behovet av träningsanläggningar utomhus ökat med anledning av den rådande pandemin då det ur smittosynpunkt är olämpligt att använda befintliga inomhusgym. I medborgarförslaget lämnas förslag på tre platser i Tantolunden där ett utegym kan anläggas.
Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget som innebär fler möjligheter till fysisk aktivitet i stadsdelsområdets parker.
För närvarande finns 6 stycken utegym i stadsdelsområdets parker. Fyra av dessa är placerade i den västra delen av stadsdelsområdet och två är placerade i den östra delen. Förvaltningen anser med anledning av detta att nya utegym i första hand ska tillföras den östra delen av stadsdelsområdet.
Under innevarande år, 2020, har ett nytt utegym anlagts i Fatbursparken i samband med exploateringskontorets utveckling av parken. Förvaltningen saknar idag finansiering för ytterligare nya utegym inom stadsdelsområdet. Förvaltningen bedömer därmed att anläggandet av fler utegym behöver inrymmas i framtida större parkupprustningsprojekt.
Förvaltningen har nyligen påbörjat programarbetet inför en kommande större upprustning av Tantolunden. Där diskuteras möjligheten att tillföra inslag i parken för lek och träning både för barn och vuxna. Denna idé skulle kunna utvecklas så att eventuellt även gymredskap tillförs.Bilagor
-
302kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att förse bryggorna på Tanto strandbad med trädäck.
Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget i sig är positivt då syftet är att bryggorna vid Tanto strandbad ska vara bekväma att använda.
Förvaltningen gör dock bedömningen att badbryggorna vid Tanto strandbad behöver bevaras i nuvarande utformning. Vid dessa bryggor bedöms att ett trädäck måste fästas in i befintlig betong vilket medför risk för frostsprängningar i konstruktionen vintertid.
Förvaltningen konstaterar därmed att det är olämpligt att förse bryggorna vid Tanto strandbad med trädäck. Däremot tillförs trädäck på andra bryggor inom stadsdelsområdet där konstruktionen medger detta.Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag angående förbättringar av en badbrygga på Reimersholme.
Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget då förslaget bidrar till att öka vistelsevärdet på platser vid vattnet. Förvaltningen konstaterar dock att det råder badförbud vid den aktuella bryggan, eftersom vattenområdet här är klassat som hamnområde. Förvaltningen kan med anledning av detta inte genomföra åtgärder som uppmuntrar och underlättar för bad från bryggan.
Förvaltningen arbetar med att utveckla och renovera befintliga bryggor samt tillföra nya bryggor längs stadsdelsområdets stränder. Gällande utveckling av befintliga bryggor görs detta exempelvis genom att förse betongbryggor med trätrall och bänkar. Detta genomfördes bland annat på en brygga på södra Reimersholme under förra året, 2019. Dessutom har förvaltningen under året tillfört bänkar och bord i trä vid en brygga på Reimersholmes norra sida. De nya utemöblerna på bryggan används och uppskattas av bland annat boende från intilliggande äldreboende. Under innevarande år har förvaltningen även tagit över ansvaret för en ny träbrygga, tillgänglig för allmänheten, vid den västra delen av Anders Reimersväg på Reimersholme från idrottsförvaltningen.
Med anledning av de tre nyligen genomförda insatserna på Reimersholme konstaterar förvaltningen att åtgärder för att tillgängliggöra närheten till vattnet i närtid bör fokusera på andra platser längs strandlinjerna inom stadsdelsområdet. Förvaltningen tar dock till sig förslaget om en utveckling vid bryggan inför en eventuell framtida insats.Bilagor
-
233kb Ladda ner dokument
-
-
§ 21
Medborgarförslag gällande att erbjuda växtbaserad kaffemjölk som standard på nämndmöten och möten för förvaltningens anställda
Nämnden har erhållit ett medborgarförslag gällande att erbjuda växtbaserad kaffemjölk som standard på nämndmöten och möten för förvaltningens anställda. I medborgarförslaget tar förslagsställaren upp att stadsdelsförvaltningen bör erbjuda växtbaserad kaffemjölk som standard på nämndmöten och möten för förvaltningens anställda vilket är ett litet men viktigt steg mot förverkligande av stadens matstrategi för klimat och hälsa.
Stadsdelsförvaltningen ser positivt på det inkomna medborgarförslaget då det ligger i linje med förvaltningens arbete inom miljö. Stadsdelsnämndens miljöarbete styrs genom stadens budget och vad som anges i stadens miljöprogram med tillhörande handlingsplaner. På förvaltningens huvudkontor har det under till exempel september månad 2020 beställts 90 liter havremjölk jämfört med 70 liter mellanmjölk med lång hållbarhet som används som ”kaffemjölk”. Till nämndmöten och andra möten för medarbetare inom förvaltningen finns således de båda alternativen.Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har fått i uppdrag att bereda en skrivelse gällande förvaltningens integrationsprojekt och i vilken utsträckning nyanlända i projektet valt bort att studera svenska i organiserad form framför ett lönearbete. Författaren av skrivelsen vill med skrivelsen understryka vikten av att de nyanlända motiveras till att studera svenska i organiserade former.
Deltagare i etableringsperioden uppmanas inte att välja bort att studera svenska i organiserad form framför ett lönearbete. Utifrån var och ens individuella förutsättningar görs en planering.
Efter etableringsperiodens slut har denna målgrupp, om de saknar egen försörjning, rätt att söka ekonomiskt bistånd. Ansökningar om bistånd hanteras enligt samma regler och rutiner som för andra sökanden liksom samma krav på egenansvar och egen planering. Enligt stadens riktlinjer för ekonomiskt bistånd ska personer som är arbetsföra vara beredda att ta de arbeten som erbjuds dem.
Ett av socialtjänstens huvudsakliga uppdrag är att bidra till människors självförsörjning och att leva ett självständigt liv.Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden gav den 24 september 2020 stadsdelsförvaltningen i uppdrag att bereda en skrivelse från Christina Wallmark (SD) och Ulf Wester (SD). Skrivelsens författare vill ha svar på kostnader inom och utanför riksnormen av försörjningsstödet.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har fått en skrivelse från Antonia Simon (Fi). Skrivelsens författare önskar få svar på frågor kring hur Södermalms kommunala förskolor arbetar förebyggande gällande diskrimineringsgrunden funktionsnedsättning i sina verksamheter. Frågorna besvaras i detta tjänsteutlåtande.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Regeringen beslutade år 2017 att göra en översyn av socialtjänstlagen och vissa av socialtjänstens uppgifter. Utredningens uppdrag var att utforma en socialtjänst som bidrar till social hållbarhet med individen i fokus och som med ett förebyggande perspektiv ger människor lika möjligheter och rättigheter. Socialtjänsten ska erbjuda behovsanpassade insatser med ett förebyggande och kunskapsbaserat perspektiv.
Utredningen föreslår att en ny socialtjänstlag ska ersätta nuvarande lag och få karaktären av ramlag.
Förvaltningen ställer sig positiv till utredningen och instämmer med dess slutsatser om att det lämnade förslaget kan bidra till social hållbarhet med individen i fokus och ett förebyggande perspektiv som ger människor lika möjligheter och rättigheter.Bilagor
-
420kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ”Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg” till stadsdelsnämnden för yttrande senast den 28 december 2020.
Nuvarande riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldre-omsorg är beslutade av kommunfullmäktige den 11 december 2017. I budget för 2020 fick äldrenämnden i uppdrag att revidera dessa riktlinjer för att kunna införa välfärdsteknik. Det har även framkommit behov av att förtydliga vissa avsnitt i riktlinjerna samt att dokumentet behöver få en förbättrad struktur. En arbetsgrupp med beställarchefer från stadsdelsförvaltningarna Enskede-Årsta-Vantör, Hägersten-Liljeholmen, Spånga-Tensta, och Östermalm har arbetat med ärendet och inhämtat synpunkter från biståndshandläggare. Juridiska avdelningen på stadsledningskontoret och socialförvaltningen har lämnat syn-punkter på ärendet.
Förvaltningen ser positivt på att riktlinjerna har förtydligats och fått en bättre struktur. Förvaltningen lyfter nedan några utvalda synpunkter och frågeställningar främst med fokus på välfärdsteknik.Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått skolbiblioteksplan för yttrande. Syftet med planen är att barn, elever och lärare ska ha god tillgång till välfungerande bibliotek i skolan respektive förskolan. Skolbiblioteksplanen ska vara ett styr- och stöddokument för fortsatt skolbiblioteksutveckling i stadens skolor och förskolor. Den reviderade skolbiblioteksplan 2021-2024 visar på ett tydligare fördelat ansvar för genomförande och uppföljning och förskolans del av planen har utvecklats och fått större utrymme än i tidigare plan.
Förvaltningen är överlag positiv till den reviderade skolbiblioteksplanen. Förvaltningen har funderingar om ansvaret för att skapa förskolornas inre organisatoriska förutsättningar för att stärka de nationella minoritetsspråken och stödja flerspråkighet hos barn med annat modersmål än svenska ska ligga hos förvaltningen. Stadsdelsförvaltningens ansvar kan istället vara att skapa förutsättningar för samverkan mellan rektor, förvaltning och stadsbiblioteket med målet att utveckla och stärka arbetet med de nationella minoritetsspråken och flerspråkighet i förskolan.Bilagor
-
330kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått en motion om förskolans barngrupper arbetsvillkoren för barn och personal. Författarna till motionen lyfter att förskolepersonalens möjlighet till kompetensutveckling och goda arbetsvillkor är grunden för en likvärdig och kompensatorisk förskola. Författarna vill se att förskolan ska mötas av verklighetsbaserade insatser och tillräckliga resurser och för att nå löftena om minskade barngrupper, målen i läroplanen för förskolan (lpfö18) och målet om förbättrad arbetsmiljö föreslås ett antal åtgärder.
Förvaltningens uppfattning är att förskolornas systematiska kvalitetsarbete är en förutsättning för en likvärdig förskola med hög kvalitet. Förvaltningen menar att barngruppernas storlek behöver bedömas utifrån flera perspektiv. Det viktigaste är att skapa förutsättningar för varje förskola att organisera sina barngrupper på det bästa sätt så att utbildningen och undervisningen kan genomföras med hög kvalitet.Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Tocayo, Verkstadsgatan 3. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
591kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har för kvartal 3 2020 rapporterat 220 individrapporter till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avseende ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
Elva rapporter var nya och avsåg gynnande beslut som för första gången rapporterades till IVO som ej verkställda. 209 avsåg återrapportering i ärenden som tidigare insänts till IVO. Merparten av ej verkställda beslut återfinns inom äldreomsorgen och är en direkt följd av covid-19-pandemin.Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Sociala delegationens beslut om sammanträdestider för år 2021 anmäls till nämnden för kännedom.
Bilagor
-
214kb Ladda ner dokument
-
-
Följande beslut fattade enligt delegation från stadsdelsnämnden anmäls vid sammanträdet:
- Beslut att stadsdelsnämndens sammanträde den 17 december 2020 hålls inom stängda dörrar (SÖD 2020/282)
- Anmälan om Lex Sarah avseende verksamheter i egen regi (dnr SÖD 2020/13)
- Anmälan om Lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi (dnr SÖD 2020/14)
- Nedskrivning av fordringar i förvaltningens räkenskaper (SÖD 2020/1100)
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 1 december och den 15 december 2020 anmäls.
-
Protokoll från styrgruppens sammanträde den 12 november 2020 anmäls.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 7 december 2020 anmäls.
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
§ 38
Information från förvaltningen
-
§ 39
Övriga frågor
-
§ 40
Skrivelse från (V) med följdfrågor om boende- och integrationsprojektet på Södermalm för nyanlända
Charlotte Lilja Pittuco m.fl. (V) lämnar en skrivelse med följdfrågor om boende- och integrationsprojektet på Södermalm för nyanlända. Partiet har tidigare lämnat en skrivelse i frågan som besvarats av förvaltningen och behandlats av stadsdelsnämnden vid dagens sammanträde, den 17 december 2020. I den nya skrivelsen ställs ett antal följdfrågor.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
Anders Göransson m.fl. (S) och Charlotte Lilja Pittuco m.fl. (V) väcker ett ärende genom en skrivelse om våldet under pandemin. Även ersättare Antonia Simon (Fi) står bakom skrivelsen.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
-
§ 42
Skrivelse från (S) och (V) om hur stadsdelsförvaltningen har möjliggjort för personal att stanna hemma när de är sjuka för att minska spridning av covid-19
Elis Wibacke m.fl. (V) och Anders Göransson m.fl. (S) väcker ett ärende genom en skrivelse om hur stadsdelsförvaltningen har möjliggjort för personal att stanna hemma när de är sjuka för att minska spridning av covid-19. Även ersättare Antonia Simon (Fi) står bakom skrivelsen.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-