Möte 2022-08-25
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av föredragningslista
-
3
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken
-
4
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken
-
5
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken
-
6
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken
-
7
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken
-
8
Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 9 § FB
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 21 juni, 5 juli, 26 juli, 2 augusti och 16 augusti 2022 anmäls.
-
Välkommen att presentera ditt inskickade medborgarförslag, framföra synpunkter eller ställa frågor till stadsdelsnämnden. Allmänhetens frågestund startar klockan 18.00.
-
Månadsrapport per juli med helårsprognos visar på ett överskott om 50,0 mnkr före och ett överskott om 50,0 mnkr efter resultatöverföring.
Sjukfrånvaron för Södermalms stadsdelsförvaltning minskade den senaste månaden jämfört med tidigare månader och var i juni 8,92 procent rullande 12 månader. Förvaltningen har erhållit 10,5 mnkr i covid kompensation för ökade sjuklönekostnader för december 2021 – mars 2022.
Äldreomsorg prognostiserar ett överskott om 28,0 mnkr, övrig verksamhet ett överskott om 15,0 mnkr, individ- och familjeomsorg ett överskott om 5,0 mnkr, stöd och service till personer med funktionsnedsättning ett överskott om 1,0 mnkr och administration prognostiserar ett överskott om 1,0 mnkr. Övriga verksamheter prognostiserar en budget i balans.Bilagor
-
190kb Ladda ner dokument
-
225kb Ladda ner dokument
-
16kb Ladda ner dokument
-
209kb Ladda ner dokument
-
300kb Ladda ner dokument
-
-
Under juni och juli månad har sju medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
66kb Ladda ner dokument
-
457kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
56kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om fler sittplatser i Tjurbergsparken. I förslaget hävdas bland annat att många äldre inte har möjlighet att sitta ner för en stunds vila i parken.
I Tjurbergsparken finns idag 21 parksoffor. De är utplacerade med lämpliga avstånd sinsemellan för att inte driftsfordon ska hindras. Förvaltningen anser att 21 parksoffor i Tjurbergsparken inte är ett lågt antal soffor sett till parkens storlek. Samtidigt ser förvaltningen att ytterligare ett par soffor skulle kunna rymmas i parken.
Förvaltningen prioriterar idag renovering eller utbyte av trasiga befintliga parksoffor. Förvaltningen anser dock att förslaget om att tillföra ytterligare parksoffor i Tjurbergsparken är lämpligt att försöka tillmötesgå på sikt. Förvaltningen föreslår därför att förslaget läggs till förvaltningens idébank inför kommande års planering av insatser i stadsmiljön.Bilagor
-
297kb Ladda ner dokument
-
43kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande kulturhus på Henriksdalsallén. I förslaget beskrivs att en stort tomt frigjorts på Henriksdalsallén när en kommunal förskola nu flyttat till sin permanenta plats. Förslagsställaren föreslår med anledning av detta att staden utreder uppförandet av ett kulturhus på den aktuella tomten.
Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget är intressant men kan konstatera att det ligger utanför stadsdelsnämndens ansvarsområde både vad gäller typ av verksamhet samt beträffande den mark som förslaget omfattar.
Förvaltningen har varit i kontakt med exploateringskontoret gällande den aktuella platsen. Enligt exploateringskontoret studerar stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret för närvarande planeringsförutsättningarna för den aktuella tomten och övriga ytor som ansluter mot Värmdövägen. Vid ett eventuellt planarbete kommer staden i sådant fall att starta upp det genom markanvisningar i exploateringsnämnden samt inleda detaljplanearbete i stadsbyggnadsnämnden.
Med anledning av ovanstående överlämnar förvaltningen medborgarförslaget till stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden för kännedom.Bilagor
-
482kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har erhållit en skrivelse från lokalpolisområde Södermalm (LPO Södermalm), daterad den 24 maj 2022, som beskriver situationen i parkområdena på västra Södermalm. Mot bakgrund av det som framgår i underlaget föreslår LPO Södermalm ett utvidgat alkoholförbud i Tantolunden respektive Drakenbergsparken. Stadsdelsförvaltningen instämmer i polisens bedömning att ett utvidgat alkoholförbud skulle vara en preventiv åtgärd. Förändrade tider för alkoholförtäring skulle kunna möjliggöra ett effektivt och riktat arbete mot gruppen med beroendeproblematik och därmed förbättra tryggheten i området.
Bilagor
-
389kb Ladda ner dokument
-
236kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått en motion om att Stockholms stad ska ingå i Kompotten. Kompotten är en kommunsamverkan som grundades år 2008 utifrån behovet av samverkan mellan kommuner för att bistå våldsutsatta individer som behöver byta bostadsort. I motionen lyfter skribenterna fram att Stockholms stad har svårt att tillgodose behovet av bostäder för personer som tvingas flytta utanför kommunen för att undkomma mäns våld mot kvinnor, våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck. Skribenterna föreslår därför att Stockholms stad ska gå med i Kompotten för att ytterligare stärka möjligheten för våldsutsatta kvinnor och barn att få en bostad efter att de flytt från våld.
Förvaltningen menar att en medverkan i Kompotten skulle underlätta i de fall där hotbilden är så omfattande att klienten behöver flytta till annan ort. Det framgår dock inte ifall en medverkan i Kompotten medför några kostnader för staden eller om medverkan medför ett åtagande att ta emot och tillhandahålla bostäder i form av förtur till eget eller annan form av kontrakt för de klienter som bor i andra delar av Sverige. Med anledning av detta menar förvaltningen att sådana frågor behöver klargöras innan ett ställningstagande kan göras.
Bilagor
-
46kb Ladda ner dokument
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått Förskolerapport 2021 för yttrande. Förskolerapporten syftar till att ge en stadsövergripande bild av både fristående och kommunal förskola i Stockholms stad under år 2021. Förvaltningen instämmer med förskolerapportens tre utvecklingsområden; personalens utbildningsnivå och faktiska förutsättningar för uppdraget, tillgång till förskola och tidigare förberedelser för fortsatt utbildning samt att fortsätta utveckla bilden av likvärdig kvalitet i stadens förskolor och att dessa fortsatt bör prioriteras.
Bilagor
-
189kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har till bland annat Södermalms stadsdelsnämnd skickat ett förslag till riktlinjer för utplacering av enklare hinder på gång- och cykelvägar på remiss. Syftet med riktlinjerna är att de ska fungera som stöd till tjänstepersoner vid beslut kring enklare hinder på gång- och cykelvägar i syfte att stoppa obehörig trafik.
Stadsdelsförvaltningen anser att det är bra att staden tar fram riktlinjer för utplacering av enklare hinder på gång- och cykelvägar, detta för att det ska råda tydlighet från stadens sida gällande hur stadens gång- och cykelvägar utformas. Riktlinjerna kan vara aktuella att tillämpa för stadsdelsförvaltningen för de gång- och cykelvägar som stadsdelsnämnden ansvarar för på parkmark.
Enligt förvaltningen är det önskvärt att färgsättning av pollarna som ska hindra otillåten trafik överensstämmer med stadens färgskala för övrig utrustning i stadsmiljön. Detta förutsatt att trafiksäkerheten inte påverkas.Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
552kb Ladda ner dokument
-
324kb Ladda ner dokument
-
-
19
Remiss av Inspektionen för vård och omsorgs redovisning av Uppdrag att tillgängliggöra och upprätta ett nationellt register över HVB och stödboenden för barn och unga
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått Inspektionen för vård och omsorgs (IYO) delredovisning och slutrapport av Uppdrag att tillgängliggöra och upprätta ett nationellt register över HYB1 och stödboenden för barn och unga samt särskilda ungdomshem. Syftet med registret är att bidra till att förenkla kommuners placeringar samt minska risken för att placering sker på ett olämpligt HYB eller stödboende. IYO ger i sin delredovisning två förslag: ett förslag om en sekretessbrytande bestämmelse och ett förslag om en bestämmelse med syfte att möjliggöra personuppgiftsbehandling. I slutrapporten förs fram att IYO har identifierat att bestämmelsen med syfte att möjliggöra personuppgiftsbehandling (registerbestämmelsen) bör förses med ett par mindre justeringar och tillägg för att i högre grad svara mot de behov som identifierades i delrapporten. Förvaltningen instämmer i att det är viktigt att kunna ta del av information om HYB- och stödboenden för att bidra till att förenkla kommuners placeringar samt minska risken för att placering sker på ett olämpligt HYB eller stödboende. Detta ger goda förutsättningar att i högre grad säkerställa trygghet och gott omhändertagande för placerade barn och unga. Dessutom har kommunerna ett intresse av att den användarinformation avseende handläggare som enligt förslaget kommer delas med IYO skyddas i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen GDPR och den sekretess som anställda inom socialtjänst omfattas av. Förvaltningen har inget att invända mot förslagen om sekretessbrytande bestämmelse och bestämmelse med syfte att möjliggöra personuppgiftsbehandling eller de föreslagna justeringarna i bestämmelsen med syfte att möjliggöra personuppgiftsbehandling.
Bilagor
-
518kb Ladda ner dokument
-
193kb Ladda ner dokument
-
42kb Ladda ner dokument
-
369kb Ladda ner dokument
-
Socialdepartementet har lämnat förslag om att införa en sekretess- och tystnadspliktsbrytande uppgiftsskyldighet för utförare i verksamhet enligt socialtjänstlagen. Utförare som sköter uppgifter en socialnämnd ansvarar för ska enligt förslaget ha möjlighet, och skyldighet, att lämna över sådana uppgifter som nämnden behöver för kvalitetssäkring, administration, uppföljning eller utvärdering samt sådana uppgifter som nämnden behöver för att erbjuda enskilda med hemtjänst en fast omsorgskontakt.
Södermalms stadsdelsförvaltning är mycket positiv till förslaget som skulle innebära större möjlighet att kvalitetssäkra den enskildes insatser och att motverka välfärdsfusk.Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
400kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått ett förslag till stadsövergripande trädmål på remiss. Förslaget innebär i korthet att för varje träd som tas ned på gator, torg och i anlagda parker, ska staden plantera två nya träd. Förslaget innebär också att krontäckningsgraden på gator och torg ska öka.
Stadsdelsförvaltningen instämmer i förslagets beskrivning att det inte endast är stockholmsregionens gröna kilar som är av stor betydelse då den bebyggda marken ökar, utan även den finmaskiga grönstruktur som finns i olika stadsmiljöer. Träden är av stor betydelse ur olika aspekter, inte minst genom att de bidrar till att mildra effekterna av ändrade klimatförhållanden.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget till stadsövergripande trädmål i huvudsak är positivt men efterlyser att det i några avseenden förtydligas såsom var gränsen går mellan träd och sly samt inom vilka grönområden målen ska gälla.
Gällande trafikkontorets uppdrag att ta fram nya bedömningsgrunder för stadens träd på gatu- och parkmark i syfte att lägga mer fokus på löpande och återkommande vård och underhåll för att förlänga trädens livslängd, är förvaltningen angelägen om att få detta förslag på remiss då det finns färdigt.Bilagor
-
235kb Ladda ner dokument
-
317kb Ladda ner dokument
-
-
22
Remiss av Riktlinjer för övergångar mellan förskola, förskoleklass, skola och fritidshem i Stockholms stad
Utbildningsförvaltningen har reviderat de obligatoriska rutinerna för övergången mellan förskola och skola. Riktlinjerna är tänkta att bidra till barns lärande i ett långsiktigt perspektiv genom att säkerställa en väl fungerande övergång mellan förskolan, förskoleklass, skola och fritidshem.
Förvaltningen ser positivt på utbildningsförvaltningens förslag till riktlinjer. Förvaltningen ser som positivt att samtliga stadsdelsförvaltningar ska ta fram en egen handlingsplan. Detta medför att innehållet blir anpassat utifrån verksamheten. Södermalm, Östermalm och Norrmalm strävar efter att tillsammans undersöka möjligheten till en gemensam strategisk struktur inom ramen för den lokala handlingsplanen med anledning av att det är samma skolchef för grundskolans rektorsområde 6 vilket kan underlätta samverkan för alla parter.Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
301kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått ett förslag till genomförandebeslut kring projektet Cykel, Riddarholmskanalen på remiss. Förslaget innebär att cykelstråket längs med Riddarholmskanalen breddas samt att stråket tillförs bättre belysning. Förslaget innebär även att den slitna platsbildningen söder om Riddarholmskanalen rustas upp.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget till utveckling av cykelstråket mellan Vasabron och Munkbron är väl genomarbetat och anpassat till den värdefulla kulturmiljö som cykelstråket passerar.
Förvaltningen ser mycket positivt på att förslaget, förutom att det innebär förbättringar för cyklister, även utvecklar stadsmiljön längs med stråket med bland annat ny trygghetsskapande belysning.Bilagor
-
24
Remiss, Delbetänkandet Stärkt arbete med att bekämpa bidragsbrott Administrativt sanktionssystem och effektivare hantering av misstänkta brott (SOU 2022:37)
Delbetänkandet Stärk arbete för att bekämpa bidragsbrott föreslår att ett system med administrativa sanktionsavgifter införs som komplement till det straffrättsliga systemet. Syftet med det administrativa sanktionssystemet är att en reaktion från samhället ska komma snabbare. Systemet ska minska antalet felaktiga utbetalningar och motverka bidragsbrott.
Förvaltningen ställer sig positiv till stora delar av delbetänkandet. Det finns dock behov av förtydliganden i vissa delar. För att kunna tillämpa ett system med administrativa sanktionsavgifter behöver kommunerna få instruktioner om vad som avses med ”obetydliga belopp” och ”oskäligt dröjsmål”. Vidare behövs klargöranden kring när sanktionsavgift kan eller ska sättas ner, samt hur barns bästa ska beaktas om sanktionsavgift blir aktuell för en barnfamilj.
Förvaltningen bedömer att personlig assistans är det område som gagnas mest av ett system med administrativa sanktionsavgifter. Kommuner och försäkringskassa har länge uppmärksammat omfattande brottslighet kring insatsen och sanktionsavgift inom området bör ha förebyggande effekt. Sanktionsavgifter skulle ge ett bra stöd i arbetet att minska antalet felaktiga utbetalningar och motverka bidragsbrott när det gäller personlig assistans.
Förvaltningen vill understryka att det är viktigt att kommunerna får ekonomisk ersättning för uppgiften och kan rekrytera annan eller ytterligare kompetens för att minska antalet felaktiga utbetalningar och motverka bidragsbrott.
Förvaltningen har inga synpunkter kring administrativa sanktionsavgifter rörande kommunalt bostadsbidrag. Förvaltningen har inte heller några synpunkter på att Ekobrottsmyndigheten tar över ansvaret att utreda bidragsbrott eller att Ekonomistyrningsverket får i uppdrag att ta fram indikatorer som kan ingå i resultatuppföljningen.Bilagor
-
189kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Internationella Hotell- och Restaurangskolan, Tullgårdsgatan 12. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
230kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Birka Cruises,
Stadsgårdsterminalen. Förvaltningen avstyrker serveringstillstånd till kl. 01.00 i uteserveringen och har inget i övrigt att invända mot ansökan.Bilagor
-
221kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Cinnamon, Verkstadsgatan 9. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
210kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Monster Chicken, Ringvägen 106. Förvaltningen avstyrker serveringstillstånd till kl. 00.00 i uteserveringen och har inget i övrigt att invända mot ansökan.
Bilagor
-
212kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Lao Lao, Hornsgatan 63. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
197kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Helio Slottsbacken, Gamla stan. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
242kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang LasseMia Hamburgeria, Tantolunden 85. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
275kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stad genomför årligen en undersökning i stadens förskolor och familjedaghem/pedagogisk omsorg. Vårdnadshavare ombeds att fylla i en enkät och på så sätt bedöma kvaliteten i verksamheten. Syftet med undersökningen är att utveckla den pedagogiska kvaliteten och resultatet publiceras även på stadens hemsida. Undersökningen är en totalundersökning och riktas till samtliga vårdnadshavare med barn i både kommunal och fristående förskola i Stockholms stad. Svarsfrekvensen för Södermalms kommunala förskolor är 79 procent, och den totala svarsfrekvensen för Södermalms kommunala och fristående förskolor är 71 procent. Staden totalt, kommunala och fristående förskolor, har en svarsfrekvens på 68 procent.
Det totala resultatet för stadens kommunala och fristående förskolor, det totala resultatet för staden uppdelat på stadsdelsförvaltningar, resultatet för Södermalms kommunala förskolor och resultatet för Södermalms kommunala förskolor uppdelat på förskoleområden redovisas i bilagda rapporter.Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade på delegation anmäls:
-
Avtal konsult arkiv och registratur sommaren 2022, dnr. SÖD 2022/512
-
Tillförordnande av avdelningschefer sommaren 2022, dnr. SÖD 2022/826
-
Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i egen regi, dnr. SÖD 2022/175
-
Nyanställningar april - juni 2022, dnr. SÖD 2022/52
-
-
Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 15 augusti 2022 anmäls.
Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
Protokoll från Södermalms styrgrupp Barn i behov av särskilt stöd BUS sammanträde den 12 maj 2022 anmäls.
-
38
Information från förvaltningen
-
39
Övriga frågor
-
§ 1
Val av justerare och dag för justering
-
§ 2
Fastställande av föredragningslista
-
§ 3
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken
-
§ 4
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken
-
§ 5
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken
-
§ 6
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken
-
§ 7
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken
-
§ 8
Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 9 § FB
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 21 juni, 5 juli, 26 juli, 2 augusti och 16 augusti 2022 anmäls.
-
Den öppna frågestunden inleds klockan 18.00.
- En på förhand inskickad fråga gällande byggplaner vid Münchenbryggeriet presenteras av frågeställarna.
- Förslagsställaren till inkommet medborgarförslag gällande badkort för barnfamiljer (SÖD 2022/754), ärende 12 på dagordningen, presenterar sitt förslag.
- Förslagsställarna till inkommet medborgarförslag gällande anläggande av beachplan i Drakenbergsparken (SÖD 2022/784), ärende 12 på dagordningen, presenterar sitt förslag.
Frågestunden avslutas klockan 18.40.
-
Månadsrapport per juli med helårsprognos visar på ett överskott om 50,0 mnkr före och ett överskott om 50,0 mnkr efter resultatöverföring.
Sjukfrånvaron för Södermalms stadsdelsförvaltning minskade den senaste månaden jämfört med tidigare månader och var i juni 8,92 procent rullande 12 månader. Förvaltningen har erhållit 10,5 mnkr i covid kompensation för ökade sjuklönekostnader för december 2021 – mars 2022.
Äldreomsorg prognostiserar ett överskott om 28,0 mnkr, övrig verksamhet ett överskott om 15,0 mnkr, individ- och familjeomsorg ett överskott om 5,0 mnkr, stöd och service till personer med funktionsnedsättning ett överskott om 1,0 mnkr och administration prognostiserar ett överskott om 1,0 mnkr. Övriga verksamheter prognostiserar en budget i balans.Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Under juni och juli månad har sju medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om fler sittplatser i Tjurbergsparken. I förslaget hävdas bland annat att många äldre inte har möjlighet att sitta ner för en stunds vila i parken.
I Tjurbergsparken finns idag 21 parksoffor. De är utplacerade med lämpliga avstånd sinsemellan för att inte driftsfordon ska hindras. Förvaltningen anser att 21 parksoffor i Tjurbergsparken inte är ett lågt antal soffor sett till parkens storlek. Samtidigt ser förvaltningen att ytterligare ett par soffor skulle kunna rymmas i parken.
Förvaltningen prioriterar idag renovering eller utbyte av trasiga befintliga parksoffor. Förvaltningen anser dock att förslaget om att tillföra ytterligare parksoffor i Tjurbergsparken är lämpligt att försöka tillmötesgå på sikt. Förvaltningen föreslår därför att förslaget läggs till förvaltningens idébank inför kommande års planering av insatser i stadsmiljön.Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande kulturhus på Henriksdalsallén. I förslaget beskrivs att en stort tomt frigjorts på Henriksdalsallén när en kommunal förskola nu flyttat till sin permanenta plats. Förslagsställaren föreslår med anledning av detta att staden utreder uppförandet av ett kulturhus på den aktuella tomten.
Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget är intressant men kan konstatera att det ligger utanför stadsdelsnämndens ansvarsområde både vad gäller typ av verksamhet samt beträffande den mark som förslaget omfattar.
Förvaltningen har varit i kontakt med exploateringskontoret gällande den aktuella platsen. Enligt exploateringskontoret studerar stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret för närvarande planeringsförutsättningarna för den aktuella tomten och övriga ytor som ansluter mot Värmdövägen. Vid ett eventuellt planarbete kommer staden i sådant fall att starta upp det genom markanvisningar i exploateringsnämnden samt inleda detaljplanearbete i stadsbyggnadsnämnden.
Med anledning av ovanstående överlämnar förvaltningen medborgarförslaget till stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden för kännedom.Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har erhållit en skrivelse från lokalpolisområde Södermalm (LPO Södermalm), daterad den 24 maj 2022, som beskriver situationen i parkområdena på västra Södermalm. Mot bakgrund av det som framgår i underlaget föreslår LPO Södermalm ett utvidgat alkoholförbud i Tantolunden respektive Drakenbergsparken. Stadsdelsförvaltningen instämmer i polisens bedömning att ett utvidgat alkoholförbud skulle vara en preventiv åtgärd. Förändrade tider för alkoholförtäring skulle kunna möjliggöra ett effektivt och riktat arbete mot gruppen med beroendeproblematik och därmed förbättra tryggheten i området.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått en motion om att Stockholms stad ska ingå i Kompotten. Kompotten är en kommunsamverkan som grundades år 2008 utifrån behovet av samverkan mellan kommuner för att bistå våldsutsatta individer som behöver byta bostadsort. I motionen lyfter skribenterna fram att Stockholms stad har svårt att tillgodose behovet av bostäder för personer som tvingas flytta utanför kommunen för att undkomma mäns våld mot kvinnor, våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck. Skribenterna föreslår därför att Stockholms stad ska gå med i Kompotten för att ytterligare stärka möjligheten för våldsutsatta kvinnor och barn att få en bostad efter att de flytt från våld.
Förvaltningen menar att en medverkan i Kompotten skulle underlätta i de fall där hotbilden är så omfattande att klienten behöver flytta till annan ort. Det framgår dock inte ifall en medverkan i Kompotten medför några kostnader för staden eller om medverkan medför ett åtagande att ta emot och tillhandahålla bostäder i form av förtur till eget eller annan form av kontrakt för de klienter som bor i andra delar av Sverige. Med anledning av detta menar förvaltningen att sådana frågor behöver klargöras innan ett ställningstagande kan göras.
Bilagor
-
207kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått Förskolerapport 2021 för yttrande. Förskolerapporten syftar till att ge en stadsövergripande bild av både fristående och kommunal förskola i Stockholms stad under år 2021. Förvaltningen instämmer med förskolerapportens tre utvecklingsområden; personalens utbildningsnivå och faktiska förutsättningar för uppdraget, tillgång till förskola och tidigare förberedelser för fortsatt utbildning samt att fortsätta utveckla bilden av likvärdig kvalitet i stadens förskolor och att dessa fortsatt bör prioriteras.
Bilagor
-
301kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har till bland annat Södermalms stadsdelsnämnd skickat ett förslag till riktlinjer för utplacering av enklare hinder på gång- och cykelvägar på remiss. Syftet med riktlinjerna är att de ska fungera som stöd till tjänstepersoner vid beslut kring enklare hinder på gång- och cykelvägar i syfte att stoppa obehörig trafik.
Stadsdelsförvaltningen anser att det är bra att staden tar fram riktlinjer för utplacering av enklare hinder på gång- och cykelvägar, detta för att det ska råda tydlighet från stadens sida gällande hur stadens gång- och cykelvägar utformas. Riktlinjerna kan vara aktuella att tillämpa för stadsdelsförvaltningen för de gång- och cykelvägar som stadsdelsnämnden ansvarar för på parkmark.
Enligt förvaltningen är det önskvärt att färgsättning av pollarna som ska hindra otillåten trafik överensstämmer med stadens färgskala för övrig utrustning i stadsmiljön. Detta förutsatt att trafiksäkerheten inte påverkas.Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
§ 19
Remiss av Inspektionen för vård och omsorgs redovisning av Uppdrag att tillgängliggöra och upprätta ett nationellt register över HVB och stödboenden för barn och unga
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått Inspektionen för vård och omsorgs (IYO) delredovisning och slutrapport av Uppdrag att tillgängliggöra och upprätta ett nationellt register över HYB1 och stödboenden för barn och unga samt särskilda ungdomshem. Syftet med registret är att bidra till att förenkla kommuners placeringar samt minska risken för att placering sker på ett olämpligt HYB eller stödboende. IYO ger i sin delredovisning två förslag: ett förslag om en sekretessbrytande bestämmelse och ett förslag om en bestämmelse med syfte att möjliggöra personuppgiftsbehandling. I slutrapporten förs fram att IYO har identifierat att bestämmelsen med syfte att möjliggöra personuppgiftsbehandling (registerbestämmelsen) bör förses med ett par mindre justeringar och tillägg för att i högre grad svara mot de behov som identifierades i delrapporten. Förvaltningen instämmer i att det är viktigt att kunna ta del av information om HYB- och stödboenden för att bidra till att förenkla kommuners placeringar samt minska risken för att placering sker på ett olämpligt HYB eller stödboende. Detta ger goda förutsättningar att i högre grad säkerställa trygghet och gott omhändertagande för placerade barn och unga. Dessutom har kommunerna ett intresse av att den användarinformation avseende handläggare som enligt förslaget kommer delas med IYO skyddas i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen GDPR och den sekretess som anställda inom socialtjänst omfattas av. Förvaltningen har inget att invända mot förslagen om sekretessbrytande bestämmelse och bestämmelse med syfte att möjliggöra personuppgiftsbehandling eller de föreslagna justeringarna i bestämmelsen med syfte att möjliggöra personuppgiftsbehandling.
Bilagor
-
231kb Ladda ner dokument
-
-
Socialdepartementet har lämnat förslag om att införa en sekretess- och tystnadspliktsbrytande uppgiftsskyldighet för utförare i verksamhet enligt socialtjänstlagen. Utförare som sköter uppgifter en socialnämnd ansvarar för ska enligt förslaget ha möjlighet, och skyldighet, att lämna över sådana uppgifter som nämnden behöver för kvalitetssäkring, administration, uppföljning eller utvärdering samt sådana uppgifter som nämnden behöver för att erbjuda enskilda med hemtjänst en fast omsorgskontakt.
Södermalms stadsdelsförvaltning är mycket positiv till förslaget som skulle innebära större möjlighet att kvalitetssäkra den enskildes insatser och att motverka välfärdsfusk.Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått ett förslag till stadsövergripande trädmål på remiss. Förslaget innebär i korthet att för varje träd som tas ned på gator, torg och i anlagda parker, ska staden plantera två nya träd. Förslaget innebär också att krontäckningsgraden på gator och torg ska öka.
Stadsdelsförvaltningen instämmer i förslagets beskrivning att det inte endast är stockholmsregionens gröna kilar som är av stor betydelse då den bebyggda marken ökar, utan även den finmaskiga grönstruktur som finns i olika stadsmiljöer. Träden är av stor betydelse ur olika aspekter, inte minst genom att de bidrar till att mildra effekterna av ändrade klimatförhållanden.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget till stadsövergripande trädmål i huvudsak är positivt men efterlyser att det i några avseenden förtydligas såsom var gränsen går mellan träd och sly samt inom vilka grönområden målen ska gälla.
Gällande trafikkontorets uppdrag att ta fram nya bedömningsgrunder för stadens träd på gatu- och parkmark i syfte att lägga mer fokus på löpande och återkommande vård och underhåll för att förlänga trädens livslängd, är förvaltningen angelägen om att få detta förslag på remiss då det finns färdigt.Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
§ 22
Remiss av Riktlinjer för övergångar mellan förskola, förskoleklass, skola och fritidshem i Stockholms stad
Utbildningsförvaltningen har reviderat de obligatoriska rutinerna för övergången mellan förskola och skola. Riktlinjerna är tänkta att bidra till barns lärande i ett långsiktigt perspektiv genom att säkerställa en väl fungerande övergång mellan förskolan, förskoleklass, skola och fritidshem.
Förvaltningen ser positivt på utbildningsförvaltningens förslag till riktlinjer. Förvaltningen ser som positivt att samtliga stadsdelsförvaltningar ska ta fram en egen handlingsplan. Detta medför att innehållet blir anpassat utifrån verksamheten. Södermalm, Östermalm och Norrmalm strävar efter att tillsammans undersöka möjligheten till en gemensam strategisk struktur inom ramen för den lokala handlingsplanen med anledning av att det är samma skolchef för grundskolans rektorsområde 6 vilket kan underlätta samverkan för alla parter.Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått ett förslag till genomförandebeslut kring projektet Cykel, Riddarholmskanalen på remiss. Förslaget innebär att cykelstråket längs med Riddarholmskanalen breddas samt att stråket tillförs bättre belysning. Förslaget innebär även att den slitna platsbildningen söder om Riddarholmskanalen rustas upp.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget till utveckling av cykelstråket mellan Vasabron och Munkbron är väl genomarbetat och anpassat till den värdefulla kulturmiljö som cykelstråket passerar.
Förvaltningen ser mycket positivt på att förslaget, förutom att det innebär förbättringar för cyklister, även utvecklar stadsmiljön längs med stråket med bland annat ny trygghetsskapande belysning.Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
§ 24
Remiss, Delbetänkandet Stärkt arbete med att bekämpa bidragsbrott Administrativt sanktionssystem och effektivare hantering av misstänkta brott (SOU 2022:37)
Delbetänkandet Stärk arbete för att bekämpa bidragsbrott föreslår att ett system med administrativa sanktionsavgifter införs som komplement till det straffrättsliga systemet. Syftet med det administrativa sanktionssystemet är att en reaktion från samhället ska komma snabbare. Systemet ska minska antalet felaktiga utbetalningar och motverka bidragsbrott.
Förvaltningen ställer sig positiv till stora delar av delbetänkandet. Det finns dock behov av förtydliganden i vissa delar. För att kunna tillämpa ett system med administrativa sanktionsavgifter behöver kommunerna få instruktioner om vad som avses med ”obetydliga belopp” och ”oskäligt dröjsmål”. Vidare behövs klargöranden kring när sanktionsavgift kan eller ska sättas ner, samt hur barns bästa ska beaktas om sanktionsavgift blir aktuell för en barnfamilj.
Förvaltningen bedömer att personlig assistans är det område som gagnas mest av ett system med administrativa sanktionsavgifter. Kommuner och försäkringskassa har länge uppmärksammat omfattande brottslighet kring insatsen och sanktionsavgift inom området bör ha förebyggande effekt. Sanktionsavgifter skulle ge ett bra stöd i arbetet att minska antalet felaktiga utbetalningar och motverka bidragsbrott när det gäller personlig assistans.
Förvaltningen vill understryka att det är viktigt att kommunerna får ekonomisk ersättning för uppgiften och kan rekrytera annan eller ytterligare kompetens för att minska antalet felaktiga utbetalningar och motverka bidragsbrott.
Förvaltningen har inga synpunkter kring administrativa sanktionsavgifter rörande kommunalt bostadsbidrag. Förvaltningen har inte heller några synpunkter på att Ekobrottsmyndigheten tar över ansvaret att utreda bidragsbrott eller att Ekonomistyrningsverket får i uppdrag att ta fram indikatorer som kan ingå i resultatuppföljningen.Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Internationella Hotell- och Restaurangskolan, Tullgårdsgatan 12. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Birka Cruises,
Stadsgårdsterminalen. Förvaltningen avstyrker serveringstillstånd till kl. 01.00 i uteserveringen och har inget i övrigt att invända mot ansökan.Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Cinnamon, Verkstadsgatan 9. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Monster Chicken, Ringvägen 106. Förvaltningen avstyrker serveringstillstånd till kl. 00.00 i uteserveringen och har inget i övrigt att invända mot ansökan.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Lao Lao, Hornsgatan 63. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Helio Slottsbacken, Gamla stan. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang LasseMia Hamburgeria, Tantolunden 85. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stad genomför årligen en undersökning i stadens förskolor och familjedaghem/pedagogisk omsorg. Vårdnadshavare ombeds att fylla i en enkät och på så sätt bedöma kvaliteten i verksamheten. Syftet med undersökningen är att utveckla den pedagogiska kvaliteten och resultatet publiceras även på stadens hemsida. Undersökningen är en totalundersökning och riktas till samtliga vårdnadshavare med barn i både kommunal och fristående förskola i Stockholms stad. Svarsfrekvensen för Södermalms kommunala förskolor är 79 procent, och den totala svarsfrekvensen för Södermalms kommunala och fristående förskolor är 71 procent. Staden totalt, kommunala och fristående förskolor, har en svarsfrekvens på 68 procent.
Det totala resultatet för stadens kommunala och fristående förskolor, det totala resultatet för staden uppdelat på stadsdelsförvaltningar, resultatet för Södermalms kommunala förskolor och resultatet för Södermalms kommunala förskolor uppdelat på förskoleområden redovisas i bilagda rapporter.Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade på delegation anmäls:
-
Avtal konsult arkiv och registratur sommaren 2022, dnr. SÖD 2022/512
-
Tillförordnande av avdelningschefer sommaren 2022, dnr. SÖD 2022/826
-
Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i egen regi, dnr. SÖD 2022/175
-
Nyanställningar april - juni 2022, dnr. SÖD 2022/52
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 15 augusti 2022 anmäls.
Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Protokoll från Södermalms styrgrupp Barn i behov av särskilt stöd BUS sammanträde den 12 maj 2022 anmäls.
Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsdirektör Ann-Christine Jenvén informerar om hur förvaltningen arbetar för att bidra till seniorers möjligheter att delta och orientera sig i den digitala världen. Därför erbjuder Nytorgsträffen utbildning i detta under hösten.
Ann-Christine Jenvén informerar även om möjligheten för boende, personal och anhöriga till boende att förtidsrösta på fyra stycken vård- och omsorgsboenden i stadsdelen.
-
Inga övriga frågor.
-
Frida Nehrfors Hultén m.fl. (V) väcker ett ärende genom en skrivelse med anledning av Remiss av Förskolerapport 2021.
Bilagor
-
219kb Ladda ner dokument
-