Möte 2021-09-23
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
3
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 a föräldrabalken (FB)
-
4
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
5
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
6
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
7
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
8
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
9
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
10
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
Stadsdelsnämnden gav den 28 maj 2020 förvaltningen i uppdrag att genomföra en upphandling av dagverksamhet med inriktning demens. Upphandlingen gällde driften av Guldäggets, Grindstugans, Pärlans och Magdas dagverksamheter med inriktning demens för personer över 65 år. Upphandlingen vanns av Ersta Diakonisällskap. Efter vunnen upphandling sökte Ersta Diakonisällskap tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att driva verksamhet för dessa fyra dagverksamheter. IVO fattade beslut om att avslå alla fyra ansökningar. IVO:s sammantagna bedömning är att Ersta diakonisällskap inte har förutsättningar att bedriva verksamheten med god kvalitet och säkerhet i enlighet gällande lagstiftning. Ersta diakonisällskap valde att inte överklaga IVO:s beslut. En förtida uppsägning av avtalet avseende driften av dagverksamheterna mellan förvaltningen och Ersta diakonisällskap genomfördes och verksamheterna fick övergå till förvaltningens regi från den 1 september 2021. Förvaltningen föreslår att nämnden ger förvaltningen i uppdrag att genomföra en utredning av de organisatoriska förutsättningarna och strukturen för Guldäggets, Grindstugans, Pärlans och Magdas dagverksamheter som underlag i arbetet med att ta fram ett nytt upphandlingsunderlag. Fram till dess att en ny upphandling kan genomföras föreslår förvaltningen att Guldäggets, Grindstugans, Pärlans och Magdas dagverksamheter fortsatt drivs i förvaltningens regi.
Bilagor
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden gav den 24 september 2020 förvaltningen i uppdrag att genomföra en upphandling av Tellus fritidscenter och Tanto seniorlokus. Ett anbud inkom och förvaltningen kunde konstatera att anbudet inte uppfyllde de obligatoriska kraven i kravspecifikationen. Den 2 juni 2021 beslutade förvaltningen därför att avbryta upphandlingen. Avtalet med nuvarande entreprenör Tellus fritidscenter AB upphör den 31 december 2021. Tellus fritidscenter och Tanto seniorlokus är kommunövergripande öppna verksamheter som vänder sig till seniorer och seniorer med funktionsnedsättning som bor i Stockholms stad. Stadens kommunövergripande verksamheter är anslagsfinansierade. Storleken på anslaget fastställs av kommunfullmäktige i samband med beslut om stadens budget. Anslaget har varit oförändrat sedan år 1997 medan kostnaderna för att driva verksamheterna ökat. Förvaltningen vill därför föreslå att nämnden ger förvaltningen i uppdrag att arbeta vidare med ersättningsfrågan gällande kommunövergripande verksamhet i olika forum i staden för att öka förutsättningarna för en verksamhet av god kvalitet och för ökade möjligheter att utvecklas i linje med målgruppernas behov och önskemål. Förvaltningen gör bedömningen att det blir svårt att hinna göra en ny upphandling dels utifrån tidsaspekten men även rådande ersättningsnivåer. I avvaktan på resultatet av förvaltningens arbete med ersättningsnivåerna och till dess att en ny upphandling kan genomföras föreslår förvaltningen för nämnden att Tellus fritidscenter och Tanto seniorlokus ska drivas i förvaltningens regi från och med 1 januari 2022.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande. Förvaltningen gör bedömningen att kommunfullmäktiges treinriktningsmål kommer att uppfyllas under året. Bedömningen grundas på att samtliga tolv mål för verksamhetsområdet som är kopplade till inriktningsmålen bedöms uppfyllas och samtliga 27 nämndmål bedöms uppfyllas. Tertialrapport 2 med helårsprognos visar på ett överskott om 83,0 mnkr efter resultatöverföring. Denna bedömning har beaktat ekonomiska effekter av pandemin. Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande.
Bilagor
-
619kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
533kb Ladda ner dokument
-
630kb Ladda ner dokument
-
58kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
319kb Ladda ner dokument
-
759kb Ladda ner dokument
-
592kb Ladda ner dokument
-
Under augusti månad 2021 har 13 medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande cykelförbud längs Årstaviken. I förslaget föreslås att cykelförbud införs längs Årstavikens norra strandpromenad och att stadsdelsnämnden hos kommunfullmäktige hemställer att cykelstråket tas bort från stadens Cykelplan och att stråket eventuellt flyttas till Ringvägen.
Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget lyfter en viktig fråga då trafikmiljön längs med gång- och cykelstråket mellan Skanstull och Liljeholmsbron är angelägen. Stråket ansvaras dock av trafiknämnden varför förslaget ligger utanför stadsdelsnämndens ansvarsområde.
På uppdrag från trafiknämnden har trafikkontoret inlett en utredning av gång- och cykelförhållandena längs med det aktuella stråket. I utredningen ser kontoret över hela stråket från Hornstull till Skanstull för att hitta sträckor som kan breddas och/eller förbättras med ny beläggning, sittplatser och liknande åtgärder. I uppdraget ingår också att utreda möjligheten att leda cykeltrafiken genom den gamla järnvägstunneln under Eriksdalsgatan samt att utreda möjligheten att anlägga en brygga för gående som skulle kunna avlasta stråket där det är som smalast. Under hösten 2021 planeras utredningens resultat att presenteras för trafiknämnden och stadsdelsnämnden inför ett eventuellt inriktningsbeslut 2022.
Mot bakgrund av att gång- och cykelstråket ansvaras av trafiknämnden föreslår förvaltningen att nämnden beslutar att överföra medborgarförslaget till trafiknämnden för vidare hantering.Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om padelbanor under Västerbron. I medborgarförslaget beskrivs att ytorna under Västerbron på Långholmens södra sida är lämpliga för padelbanor, bland annat att då Västerbron utgör ett naturligt regnskydd samt att platsens ytmått passar för padelbanor. I förslaget anges även att padelbanor på denna plats skulle utgöra ett bra komplement till Långholmens övriga uteaktiviteter såsom kajakuthyrning, promenad, fotbollsspel, löpning, båtliv, strandbad och parkteater.
Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget i grunden är ett positivt förslag då det skulle innebära en utveckling av spontanidrotten på Södermalm och därmed främja folkhälsan.
Beträffande den i medborgarförslaget föreslagna platsen för anläggandet av padelbanor finns det sedan tidigare ett beslut i stadsdelsnämnden, från den 22 maj 2014, att söka medel för anläggandet av en parkouranläggning på denna plats. Förvaltningen har dock på grund av det stora behovet av underhålls- och investeringsåtgärder av befintliga parkanläggningar inte haft möjlighet att prioritera projektet. Nämndens beslut omöjliggör därmed medborgarförslaget.
Därutöver vill förvaltningen påtala att förslag om padelbanor bör ställas till idrottsnämnden eftersom padelbanor är att betrakta som idrottsanläggningar vilka ligger inom idrottsnämndens ansvar.Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
Skrivelsen om meddelarskydd inom äldreomsorgen tar upp att anställda inom bland annat offentligt finansierad äldreomsorg sedan 2017 har samma rätt till meddelarskydd som offentligt anställda. Vidare lyfter författarna till skrivelsen att respekten för meddelarskyddet och efterforskningsförbudet uppenbarligen i vissa fall brister. Författarna till skrivelsen vill att de företag som på uppdrag av Södermalms stadsdelsnämnd bedriver vård- och omsorgsboenden redovisar för nämnden på vilket sätt de i den egna verksamheten säkrar att meddelarskyddet och efterforskningsförbudet tillämpas.
Förvaltningen har kontaktat de vård- och omsorgsboenden som drivs på entreprenad i stadsdelsområdet och bett företrädare beskriva på vilket sätt verksamheterna säkrar att meddelarskyddet och efterforskningsförbudet tillämpas. Alla verksamheter har inkommit med svar.Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har fått en skrivelse från Charlotte Lilja Pittuco med flera (V). Skrivelsens författare önskar få svar på frågor som uppstod i samband med information om jäv på grund av bisyssla för anställd inom hemtjänsten. Frågorna besvaras i detta tjänsteutlåtande.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har till bland annat Södermalms stadsdelsnämnd skickat ett förslag till handlingsplan mot nedskräpning på land och i vatten på remiss. Handlingsplanen innehåller bland annat stadens ambitioner och utmaningar kring renhållningen och hur nedskräpningssituationen ser ut i staden. I handlingsplanen presenteras även förslag till olika åtgärder som ska leda till minskad nedskräpning på land och i vatten. De föreslagna åtgärderna berör bland annat optimering av skräpkorgarnas storlek och städintervall, innovativa metoder, utvecklad kommunikation och samverkan samt skräpmätning.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget till handlingsplan mot nedskräpning på land och i vatten är ett viktigt dokument som kan bidra till att staden på sikt kan bli en renare och tryggare stad samtligt som spridningen av mikroplaster i naturmiljön minskar.
I handlingsplanen anges huruvida budget finns avsatt eller inte för respektive åtgärd. Förvaltningen vill påtala vikten av att medel finns tillgängliga vid framförallt investering i nya skräpkorgar. En förutsättning för att kunna placera ut flera självkomprimerande solcellsdrivna skräpkorgar är att det finns klimatinvesteringsmedel att söka för dessa.
Vad gäller handlingsplanens förslag att ta fram rutiner och metoder för städning på allmänna platser och stränder anser förvaltningen att detta är speciellt viktigt när det gäller städning i strandnära områden. Förvaltningen upplever att ansvarsfördelningen idag inte är tydlig inom staden.Bilagor
-
291kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått en motion av Peter Wallmark (SD) på remiss om att utöka antalet båtplatser i Stockholm. För att öka tillgången till båtplatser inom staden föreslås i motionen att kommunfullmäktige beslutar att utöka antalet båtplatser i befintliga båtklubbar och hamnanläggningar samt att anlägga nya båtklubbar och hamnanläggningar inklusive platser för vinterförvaring. Vidare föreslås att en redovisning görs som visar hur nya båtplatser kan ingå som en del av planeringen för nya stadsdelar i vattennära lägen.
Stadsdelsförvaltningen ser i grunden positivt på motionens intension att öka antalet båtplatser inom staden. Båtlivet utgör, vilket motionens författare också framhåller, en viktig del av stadens karaktär och bidrar också till en attraktiv stad.
Samtidigt som båtlivet bidrar till flera positiva värden, hindrar båtuppläggningsplatser och småbåtshamnar enligt förvaltningen redan idag tillgången till vattenkontakt på flera platser, bland annat längs med Årstavikens norra strand och på Långholmen. Vid anläggande av fler båtplatser, på nya platser och inom befintliga båtklubbar, är det enligt förvaltningen därför angeläget att allmänheten ges tillträde till berörda områden.
I Parkplan Södermalm anges att det är av stor vikt att spara så mycket naturstrand som möjligt inom stadsdelsområdet. Mot bakgrund av detta anser förvaltningen att eventuella nya båtplatser noga ska avvägas mot naturvärden.
Det är enligt förvaltningen också angeläget att nya båtplatser inte står i konflikt med möjligheten till bad där det är tillåtet.Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat betänkandet ”Ändrade regler i medborgarskapslagen (SPU:2021:54) till stadsdelsnämnden.
Utredningen föreslår att medborgaskapslagen kompletteras med en regel som gör det möjligt för statslösa 18- till 21-åringar att få medborgarskap om den statslöse har hemvist i landet sedan fem år eller under sammanlagt tio år. Ändringarna syftar till att säkerställa bestämmelserna med Sveriges konventionsrättsliga åtagande och att hemvistkravet ska gälla lika för alla statslösa unga som anmäler om medborgarskap oavsett ålder.
Utredningen föreslår ett system med automatiskt förvärv av svenskt medborgarskap för statslösa barn i Sverige där en förälder har permanent uppehållstillstånd, även om man inte rekommenderar ett sådant system. Utredaren menar att för dessa ärenden måste handläggningen ske snabbt och smidigt vilket leder till ökade kostnader som utredaren inte anser är försvarbart.
Utredningen föreslår också att bestämmelserna om förvärv av svenskt medborgarskap vid anmälan ska kompletteras med olika krav som kan diskvalificera den som anmälan avser om personen till exempel har begått allvarliga brott.
Slutligen föreslår utredningen att bestämmelserna om befrielse från svenskt medborgarskap ska utökas med villkor om att för barns befrielse ska krävas dels att detta inte bedöms stå i strid med barnets bästa, dels samtycke av barn som har fyllt 12 år. Vid bedömningen av om en befrielse står i strid med barnets bästa ska hänsyn tas till barnets åsikter utifrån barnets ålder och mognad.
Stadsdelsförvaltningen ser positivt på förslagen som stärker barns rättigheter samt motverkar hedersrelaterat våld och förtryck för barn och vuxna.Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått Mer relevant än någonsin – biblioteksplan 2022-2025 för yttrande. Med utgångspunkt i Vision 2040 och förslag på fem strategiska förflyttningar pekar planen ut riktningen för biblioteksverksamheten under den kommande fyraårsperioden. Förvaltningen är överlag positiv till den nya biblioteksplanen som är fint illustrerad och innehåller tilltalande citat och exempel. De strategiska förflyttningarna är relevanta och speglar samhällets utveckling. Dock saknar förvaltningen en tydlig koppling mellan de strategiska förflyttningarna och de prioriterade grupperna som anges i bibliotekslagen. Förvaltningen anser att det behöver tydliggöras vad det är som egentligen ska göras för att underlätta för biblioteksverksamheten, och eventuellt övriga ansvariga, att verkställa planen. Planen skulle också kunna nå ut till fler, som information om vad staden planerar, om den var mer lättläst.
Bilagor
-
203kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Café Fåtöljen, Götgatan 14.
Förvaltningen har inget att invända mot ansökan under förutsättning att restaurang Café Fåtöljen säkerställer att de inte serverar alkohol till någon minderårig då en del av gästerna är ungdomar.Bilagor
-
204kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Suris Street Food, Ringvägen 129. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
210kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang En Juicebar & Cafe, Fredriksdalsgatan 6. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang SoFo Bageri & Konditori, Folkungagatan 58. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
209kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Studio, Blekingegatan 16. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
210kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Nara-De Sushi Japans & Koreansk, Munkbrogatan 9. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har för kvartal 2 2021 rapporterat 96 individrapporter till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avseende ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). 15 rapporter var nya och avsåg gynnande beslut som för första gången rapporterades till IVO som ej verkställda. 81 rapporter avsåg återrapportering i ärenden som tidigare insänts till IVO. Merparten av ej verkställda beslut återfinns inom äldreomsorgen.
Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade på delegation anmäls.
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 31 augusti 2021 samt 21 september 2021 anmäls.
-
Protokoll från pensionärsrådets sammanträde den 13 september 2021 anmäls.
Bilagor
-
251kb Ladda ner dokument
-
-
Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 13 september 2021 anmäls.
Bilagor
-
225kb Ladda ner dokument
-
-
35
Information från förvaltningen
-
36
Övriga frågor
-
§ 1
Val av justerare och dag för justering
-
§ 2
Fastställande av dagordning
-
§ 3
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 a föräldrabalken (FB)
-
§ 4
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
§ 5
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
§ 6
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
§ 7
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
§ 8
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
§ 9
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
§ 10
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
Stadsdelsnämnden gav den 28 maj 2020 förvaltningen i uppdrag att genomföra en upphandling av dagverksamhet med inriktning demens. Upphandlingen gällde driften av Guldäggets, Grindstugans, Pärlans och Magdas dagverksamheter med inriktning demens för personer över 65 år. Upphandlingen vanns av Ersta Diakonisällskap. Efter vunnen upphandling sökte Ersta Diakonisällskap tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att driva verksamhet för dessa fyra dagverksamheter. IVO fattade beslut om att avslå alla fyra ansökningar. IVO:s sammantagna bedömning är att Ersta diakonisällskap inte har förutsättningar att bedriva verksamheten med god kvalitet och säkerhet i enlighet gällande lagstiftning. Ersta diakonisällskap valde att inte överklaga IVO:s beslut. En förtida uppsägning av avtalet avseende driften av dagverksamheterna mellan förvaltningen och Ersta diakonisällskap genomfördes och verksamheterna fick övergå till förvaltningens regi från den 1 september 2021. Förvaltningen föreslår att nämnden ger förvaltningen i uppdrag att genomföra en utredning av de organisatoriska förutsättningarna och strukturen för Guldäggets, Grindstugans, Pärlans och Magdas dagverksamheter som underlag i arbetet med att ta fram ett nytt upphandlingsunderlag. Fram till dess att en ny upphandling kan genomföras föreslår förvaltningen att Guldäggets, Grindstugans, Pärlans och Magdas dagverksamheter fortsatt drivs i förvaltningens regi.
Bilagor
-
238kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden gav den 24 september 2020 förvaltningen i uppdrag att genomföra en upphandling av Tellus fritidscenter och Tanto seniorlokus. Ett anbud inkom och förvaltningen kunde konstatera att anbudet inte uppfyllde de obligatoriska kraven i kravspecifikationen. Den 2 juni 2021 beslutade förvaltningen därför att avbryta upphandlingen. Avtalet med nuvarande entreprenör Tellus fritidscenter AB upphör den 31 december 2021. Tellus fritidscenter och Tanto seniorlokus är kommunövergripande öppna verksamheter som vänder sig till seniorer och seniorer med funktionsnedsättning som bor i Stockholms stad. Stadens kommunövergripande verksamheter är anslagsfinansierade. Storleken på anslaget fastställs av kommunfullmäktige i samband med beslut om stadens budget. Anslaget har varit oförändrat sedan år 1997 medan kostnaderna för att driva verksamheterna ökat. Förvaltningen vill därför föreslå att nämnden ger förvaltningen i uppdrag att arbeta vidare med ersättningsfrågan gällande kommunövergripande verksamhet i olika forum i staden för att öka förutsättningarna för en verksamhet av god kvalitet och för ökade möjligheter att utvecklas i linje med målgruppernas behov och önskemål. Förvaltningen gör bedömningen att det blir svårt att hinna göra en ny upphandling dels utifrån tidsaspekten men även rådande ersättningsnivåer. I avvaktan på resultatet av förvaltningens arbete med ersättningsnivåerna och till dess att en ny upphandling kan genomföras föreslår förvaltningen för nämnden att Tellus fritidscenter och Tanto seniorlokus ska drivas i förvaltningens regi från och med 1 januari 2022.
Bilagor
-
235kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande. Förvaltningen gör bedömningen att kommunfullmäktiges treinriktningsmål kommer att uppfyllas under året. Bedömningen grundas på att samtliga tolv mål för verksamhetsområdet som är kopplade till inriktningsmålen bedöms uppfyllas och samtliga 27 nämndmål bedöms uppfyllas. Tertialrapport 2 med helårsprognos visar på ett överskott om 83,0 mnkr efter resultatöverföring. Denna bedömning har beaktat ekonomiska effekter av pandemin. Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande.
Bilagor
-
613kb Ladda ner dokument
-
-
Under augusti månad 2021 har 13 medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
193kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande cykelförbud längs Årstaviken. I förslaget föreslås att cykelförbud införs längs Årstavikens norra strandpromenad och att stadsdelsnämnden hos kommunfullmäktige hemställer att cykelstråket tas bort från stadens Cykelplan och att stråket eventuellt flyttas till Ringvägen.
Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget lyfter en viktig fråga då trafikmiljön längs med gång- och cykelstråket mellan Skanstull och Liljeholmsbron är angelägen. Stråket ansvaras dock av trafiknämnden varför förslaget ligger utanför stadsdelsnämndens ansvarsområde.
På uppdrag från trafiknämnden har trafikkontoret inlett en utredning av gång- och cykelförhållandena längs med det aktuella stråket. I utredningen ser kontoret över hela stråket från Hornstull till Skanstull för att hitta sträckor som kan breddas och/eller förbättras med ny beläggning, sittplatser och liknande åtgärder. I uppdraget ingår också att utreda möjligheten att leda cykeltrafiken genom den gamla järnvägstunneln under Eriksdalsgatan samt att utreda möjligheten att anlägga en brygga för gående som skulle kunna avlasta stråket där det är som smalast. Under hösten 2021 planeras utredningens resultat att presenteras för trafiknämnden och stadsdelsnämnden inför ett eventuellt inriktningsbeslut 2022.
Mot bakgrund av att gång- och cykelstråket ansvaras av trafiknämnden föreslår förvaltningen att nämnden beslutar att överföra medborgarförslaget till trafiknämnden för vidare hantering.Bilagor
-
211kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om padelbanor under Västerbron. I medborgarförslaget beskrivs att ytorna under Västerbron på Långholmens södra sida är lämpliga för padelbanor, bland annat att då Västerbron utgör ett naturligt regnskydd samt att platsens ytmått passar för padelbanor. I förslaget anges även att padelbanor på denna plats skulle utgöra ett bra komplement till Långholmens övriga uteaktiviteter såsom kajakuthyrning, promenad, fotbollsspel, löpning, båtliv, strandbad och parkteater.
Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget i grunden är ett positivt förslag då det skulle innebära en utveckling av spontanidrotten på Södermalm och därmed främja folkhälsan.
Beträffande den i medborgarförslaget föreslagna platsen för anläggandet av padelbanor finns det sedan tidigare ett beslut i stadsdelsnämnden, från den 22 maj 2014, att söka medel för anläggandet av en parkouranläggning på denna plats. Förvaltningen har dock på grund av det stora behovet av underhålls- och investeringsåtgärder av befintliga parkanläggningar inte haft möjlighet att prioritera projektet. Nämndens beslut omöjliggör därmed medborgarförslaget.
Därutöver vill förvaltningen påtala att förslag om padelbanor bör ställas till idrottsnämnden eftersom padelbanor är att betrakta som idrottsanläggningar vilka ligger inom idrottsnämndens ansvar.Bilagor
-
233kb Ladda ner dokument
-
-
Skrivelsen om meddelarskydd inom äldreomsorgen tar upp att anställda inom bland annat offentligt finansierad äldreomsorg sedan 2017 har samma rätt till meddelarskydd som offentligt anställda. Vidare lyfter författarna till skrivelsen att respekten för meddelarskyddet och efterforskningsförbudet uppenbarligen i vissa fall brister. Författarna till skrivelsen vill att de företag som på uppdrag av Södermalms stadsdelsnämnd bedriver vård- och omsorgsboenden redovisar för nämnden på vilket sätt de i den egna verksamheten säkrar att meddelarskyddet och efterforskningsförbudet tillämpas.
Förvaltningen har kontaktat de vård- och omsorgsboenden som drivs på entreprenad i stadsdelsområdet och bett företrädare beskriva på vilket sätt verksamheterna säkrar att meddelarskyddet och efterforskningsförbudet tillämpas. Alla verksamheter har inkommit med svar.Bilagor
-
228kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har fått en skrivelse från Charlotte Lilja Pittuco med flera (V). Skrivelsens författare önskar få svar på frågor som uppstod i samband med information om jäv på grund av bisyssla för anställd inom hemtjänsten. Frågorna besvaras i detta tjänsteutlåtande.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har till bland annat Södermalms stadsdelsnämnd skickat ett förslag till handlingsplan mot nedskräpning på land och i vatten på remiss. Handlingsplanen innehåller bland annat stadens ambitioner och utmaningar kring renhållningen och hur nedskräpningssituationen ser ut i staden. I handlingsplanen presenteras även förslag till olika åtgärder som ska leda till minskad nedskräpning på land och i vatten. De föreslagna åtgärderna berör bland annat optimering av skräpkorgarnas storlek och städintervall, innovativa metoder, utvecklad kommunikation och samverkan samt skräpmätning.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget till handlingsplan mot nedskräpning på land och i vatten är ett viktigt dokument som kan bidra till att staden på sikt kan bli en renare och tryggare stad samtligt som spridningen av mikroplaster i naturmiljön minskar.
I handlingsplanen anges huruvida budget finns avsatt eller inte för respektive åtgärd. Förvaltningen vill påtala vikten av att medel finns tillgängliga vid framförallt investering i nya skräpkorgar. En förutsättning för att kunna placera ut flera självkomprimerande solcellsdrivna skräpkorgar är att det finns klimatinvesteringsmedel att söka för dessa.
Vad gäller handlingsplanens förslag att ta fram rutiner och metoder för städning på allmänna platser och stränder anser förvaltningen att detta är speciellt viktigt när det gäller städning i strandnära områden. Förvaltningen upplever att ansvarsfördelningen idag inte är tydlig inom staden.Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått en motion av Peter Wallmark (SD) på remiss om att utöka antalet båtplatser i Stockholm. För att öka tillgången till båtplatser inom staden föreslås i motionen att kommunfullmäktige beslutar att utöka antalet båtplatser i befintliga båtklubbar och hamnanläggningar samt att anlägga nya båtklubbar och hamnanläggningar inklusive platser för vinterförvaring. Vidare föreslås att en redovisning görs som visar hur nya båtplatser kan ingå som en del av planeringen för nya stadsdelar i vattennära lägen.
Stadsdelsförvaltningen ser i grunden positivt på motionens intension att öka antalet båtplatser inom staden. Båtlivet utgör, vilket motionens författare också framhåller, en viktig del av stadens karaktär och bidrar också till en attraktiv stad.
Samtidigt som båtlivet bidrar till flera positiva värden, hindrar båtuppläggningsplatser och småbåtshamnar enligt förvaltningen redan idag tillgången till vattenkontakt på flera platser, bland annat längs med Årstavikens norra strand och på Långholmen. Vid anläggande av fler båtplatser, på nya platser och inom befintliga båtklubbar, är det enligt förvaltningen därför angeläget att allmänheten ges tillträde till berörda områden.
I Parkplan Södermalm anges att det är av stor vikt att spara så mycket naturstrand som möjligt inom stadsdelsområdet. Mot bakgrund av detta anser förvaltningen att eventuella nya båtplatser noga ska avvägas mot naturvärden.
Det är enligt förvaltningen också angeläget att nya båtplatser inte står i konflikt med möjligheten till bad där det är tillåtet.Bilagor
-
230kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat betänkandet ”Ändrade regler i medborgarskapslagen (SPU:2021:54) till stadsdelsnämnden.
Utredningen föreslår att medborgaskapslagen kompletteras med en regel som gör det möjligt för statslösa 18- till 21-åringar att få medborgarskap om den statslöse har hemvist i landet sedan fem år eller under sammanlagt tio år. Ändringarna syftar till att säkerställa bestämmelserna med Sveriges konventionsrättsliga åtagande och att hemvistkravet ska gälla lika för alla statslösa unga som anmäler om medborgarskap oavsett ålder.
Utredningen föreslår ett system med automatiskt förvärv av svenskt medborgarskap för statslösa barn i Sverige där en förälder har permanent uppehållstillstånd, även om man inte rekommenderar ett sådant system. Utredaren menar att för dessa ärenden måste handläggningen ske snabbt och smidigt vilket leder till ökade kostnader som utredaren inte anser är försvarbart.
Utredningen föreslår också att bestämmelserna om förvärv av svenskt medborgarskap vid anmälan ska kompletteras med olika krav som kan diskvalificera den som anmälan avser om personen till exempel har begått allvarliga brott.
Slutligen föreslår utredningen att bestämmelserna om befrielse från svenskt medborgarskap ska utökas med villkor om att för barns befrielse ska krävas dels att detta inte bedöms stå i strid med barnets bästa, dels samtycke av barn som har fyllt 12 år. Vid bedömningen av om en befrielse står i strid med barnets bästa ska hänsyn tas till barnets åsikter utifrån barnets ålder och mognad.
Stadsdelsförvaltningen ser positivt på förslagen som stärker barns rättigheter samt motverkar hedersrelaterat våld och förtryck för barn och vuxna.Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått Mer relevant än någonsin – biblioteksplan 2022-2025 för yttrande. Med utgångspunkt i Vision 2040 och förslag på fem strategiska förflyttningar pekar planen ut riktningen för biblioteksverksamheten under den kommande fyraårsperioden. Förvaltningen är överlag positiv till den nya biblioteksplanen som är fint illustrerad och innehåller tilltalande citat och exempel. De strategiska förflyttningarna är relevanta och speglar samhällets utveckling. Dock saknar förvaltningen en tydlig koppling mellan de strategiska förflyttningarna och de prioriterade grupperna som anges i bibliotekslagen. Förvaltningen anser att det behöver tydliggöras vad det är som egentligen ska göras för att underlätta för biblioteksverksamheten, och eventuellt övriga ansvariga, att verkställa planen. Planen skulle också kunna nå ut till fler, som information om vad staden planerar, om den var mer lättläst.
Bilagor
-
355kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Café Fåtöljen, Götgatan 14.
Förvaltningen har inget att invända mot ansökan under förutsättning att restaurang Café Fåtöljen säkerställer att de inte serverar alkohol till någon minderårig då en del av gästerna är ungdomar.Bilagor
-
223kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Suris Street Food, Ringvägen 129. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang En Juicebar & Cafe, Fredriksdalsgatan 6. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang SoFo Bageri & Konditori, Folkungagatan 58. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
223kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Studio, Blekingegatan 16. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Nara-De Sushi Japans & Koreansk, Munkbrogatan 9. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har för kvartal 2 2021 rapporterat 96 individrapporter till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avseende ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). 15 rapporter var nya och avsåg gynnande beslut som för första gången rapporterades till IVO som ej verkställda. 81 rapporter avsåg återrapportering i ärenden som tidigare insänts till IVO. Merparten av ej verkställda beslut återfinns inom äldreomsorgen.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 31 augusti 2021 samt 21 september 2021 anmäls.
-
Protokoll från pensionärsrådets sammanträde den 13 september 2021 anmäls.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 13 september 2021 anmäls.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
Ingen information presenterades från förvaltningen.
-
Inga övriga frågor ställdes.