Möte 2020-09-24
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av föredragningslista
-
3
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
4
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
5
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
Stadsdelsnämnden gav den 16 juni 2020 förvaltningen i uppdrag att bereda en skrivelse från Charlotte Lilja Pittuco (V). Hon vill med anledning av rådande pandemi som slagit hårt mot landets äldreboende få svar på ett antal frågor. Förvaltningen svarar i tjänsteutlåtandet på dessa frågor.
Bilagor
-
642kb Ladda ner dokument
-
Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande. Förvaltningen gör bedömningen att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål kommer att nås under året. Bedömningen grundas på att elva av tolv mål för verksamhetsområdet som är kopplade till inriktningsmålen bedöms uppnås och 24 av 27 nämndmål bedöms uppnås. Tertialrapport 2 med helårsprognos visar på ett överskott om 40,0 mnkr efter resultatöverföring. Denna bedömning har beaktat ekonomiska effekter av Covid-19.
Bilagor
-
289kb Ladda ner dokument
-
720kb Ladda ner dokument
-
488kb Ladda ner dokument
-
Tellus fritidscenter och Tanto seniorlokus är en kommunövergripande öppen fritidsverksamhet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning som fyllt 65 år och bor i Stockholm. Uppdraget är att förhindra och bryta isolering samt erbjuda en meningsfull vardag. Nuvarande avtal löper ut den 31 december 2021 och kan inte förlängas.
Det finns två alternativ att hantera den framtida driften av Tellus fritidscenter och Tanto seniorlokus, stadsdelsnämnden kan ta över driften i egen regi eller förnyad upphandling.
Förvaltningen föreslår att driften av Tellus fritidscenter och Tanto seniorlokus upphandlas på nytt.Bilagor
-
195kb Ladda ner dokument
-
-
Städning är en biståndsbedömd insats inom stadsdelsnämndens äldreomsorg och omsorg för personer med funktionsnedsättning. I insatsen ingår även fönsterputs.
Förvaltningen har sedan den 3 april 2017 ett avtal med Adlersons Fönsterputs och städ AB. Avtalet löper ut den 2 april 2021 och en ny upphandling behöver därför göras.
Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden är personuppgiftsansvarig och ansvarar därmed för en korrekt personuppgiftshantering inom nämndens verksamheter. Med anledning av detta måste Södermalms stadsdelsnämnd ha ett dataskyddsombud som bland annat har till uppgift att bevaka hur nämnden efterlever bestämmelserna i dataskyddsförordningen och brottsdatalagen.
Mot bakgrund av organisatoriska förändringar inom stadsdelsdirektörens stab och kansli, föreslår förvaltningen att nämnden utser Anna Remmets till nytt dataskyddsombud från och med den 1 oktober 2020 och att nuvarande dataskyddsombud Maria Engfors samtidigt entledigas från uppdraget. Utnämnandet och entledigandet ska anmälas till Datainspektionen.Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
-
Under perioden 1 till 31 augusti 2020 har tolv medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
65kb Ladda ner dokument
-
562kb Ladda ner dokument
-
956kb Ladda ner dokument
-
559kb Ladda ner dokument
-
200kb Ladda ner dokument
-
220kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
362kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att genomföra åtgärder för gräsmattorna på Mariatorget.
Under juni och juli stängde förvaltningen av cirka en fjärdedel av Mariatorgets gräsyta i syfte att ge gräsytan möjlighet att återhämta sig. Utfallet blev positivt och gräset växte till sig. Förvaltningen har nu en förhoppning om att göra på liknande sätt nästa år för en annan del av Mariatorgets gräsyta.
Nästa år planerar förvaltningen också för att inleda arbetet med en större upprustning av parken. Målet med upprustningsarbetet är att skapa en park som bättre klarar det höga besökstrycket och som upplevs som en välvårdad, trygg och vacker stadsdelspark.Bilagor
-
212kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen har fått ett medborgarförslag om att utreda konsekvenserna av generella effektiviseringskrav. I medborgarförslaget önskar förslagsställaren att Södermalms stadsdelsnämnd bland annat utreder hur årliga effektiviseringskrav har påverkat kvaliteten i välfärdstjänsterna för brukarna. Förvaltningen ser positivt på medborgarförslaget och anser att förslagsställaren lyfter väsentliga frågor.
Sammanfattningsvis är förvaltningens bedömning att generella effektiviseringar inte påverkat medarbetarnas arbetsmiljö eller kvaliteten i någon av verksamheterna negativt. Verksamheten planeras och prioriteras utifrån rådande förutsättningar och det är till stor del invånarnas behov, beslutade ersättningsnivåer samt lagar och riktlinjer som styr. Effektiviseringar görs i form av utvecklade arbetssätt och metoder, mindre administration, bättre upphandlingar med mera.Bilagor
-
205kb Ladda ner dokument
-
65kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att anlägga en ny stig från badplatsen på Långholmen till Karlshällsvägen.
Vid ett besök på plats kan förvaltningen konstatera att området väster om fastigheten Sjötullen utgörs av branta klippor och hällar. Om en tillgänglig stig eller gångväg ska anläggas genom detta område, vilket föreslås i medborgarförslaget, måste mycket omfattande ingrepp i miljön göras. Åtgärden bedöms även innebära stor kostnad.
På sikt kan eventuellt en utredning göras för att se över möjliga lösningar med tillhörande kostnader för en förbindelse i detta område.Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
715kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden gav den 16 juni 2020 stadsdelsförvaltningen i uppdrag att bereda en skrivelse från Christina Wallmark (SD). Skrivelsens författare vill ha svar på två frågor som berör försörjningsstöd och äldreomsorg.
Bilagor
-
247kb Ladda ner dokument
-
895kb Ladda ner dokument
-
-
16
Skrivelse angående ljud- och ljusspel om Stockholms blodbad på Stortorget 6-8 november 2020 - ÄRENDET UTGÅR
-
Programtiden för Stockholms stads program mot hemlöshet 2014-2019 har löpt ut och socialförvaltningen har därför tagit fram ett nytt program för 2020-2025. Programmet beskriver hur stadens socialtjänst ska arbeta för att motverka hemlöshet, dels vilka insatser och verktyg som stadens socialtjänst kan använda till stöd för personer i processer ur hemlöshet, dels de förhållningssätt som ska prägla socialtjänstens arbete med att motverka hemlöshet.
Förvaltningen ställer sig bakom det nya programmet för att motverka hemlöshet för 2020-2025. Det är välskrivet och utgör ett bra kunskapsstöd och en bra genomgång av stadens resurser inom området. Programmet tar upp relevanta delar och har tydligt formulerade mål, strategier och åtgärder som underlättar det dagliga arbetet och arbetet generellt inom förvaltningen med att motverka hemlöshet. Förvaltningen är även positiv till de språkliga förändringarna samt ändringen av tidigare skrivningar kring längden på biståndsbeslut.Bilagor
-
279kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har skickat en remiss innehållande miljöförvaltningens förslag till handlingsplan för biologisk mångfald i Stockholms stad till bland annat Södermalms stadsdelsnämnd för yttrande.
Handlingsplanen är ett tematiskt tillägg till stadens miljöprogram och syftar till att peka ut, förmedla och skapa samsyn kring ett antal strategier för att uppnå ett Stockholm med biologisk mångfald i väl fungerande och sammanhängande ekosystem.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget till handlingsplan för biologisk mångfald i Stockholms stad är ett mycket ambitiöst och viktigt dokument då den innebär en konkretisering av miljöprogrammet och dess mål om ”Ett Stockholm med biologisk mångfald i väl fungerade och sammanhängande ekosystem”.
För att kunna förverkliga handlingsplanen är det enligt förvaltningen mycket viktigt att tillräckliga medel tillförs respektive ansvarig nämnd så att nödvändiga åtgärder kan genomföras. Det gäller exempelvis medel för att sköta artrika miljöer, såsom värdefulla ek- och tallmiljöer, vilka kräver skötselinsatser utöver den ordinarie parkskötseln. Andra föreslagna åtgärder, till exempel att andelen ekologiska livsmedel och andra ekologiskt certifierade produkter ska öka innebär också ökade kostnader.Bilagor
-
386kb Ladda ner dokument
-
-
Avfallsnämnden har, genom Stockholm Vatten och Avfall, tagit fram ett förslag till ny avfallsplan för Stockholms kommun 20212024. Förslaget till avfallsplan för 2021–2024 är i stort en revidering av avfallsplanen för 2017–2020. Tre av de fyra huvudmålen är kvar men något omarbetade. Ett nytt huvudmål ”Nedskräpningen i Stockholm ska minska” har tillkommit där åtgärder för att förebygga och avhjälpa nedskräpning samlats.
Grunden för Avfallsplanen ligger i globala, nationella och regionala miljömål samt avfallsplaner. Målen har även koppling till stadens övriga handlingsplaner och program som bl.a. Stockholms stads miljöprogram 2020–2023 samt klimathandlingsplan 2020-2023.
Förvaltningen är positiv till förslaget och anser att det är en bra och framåtsträvande avfallsplan med skärpta krav på cirkulär ekonomi, matavfallsinsamling, minskad resursanvändning med mera. Avfallsplanens koppling till stadens miljöprogram 2020–2023 och klimathandlingsplan 2020–2023 skapar en bra helhet och gör det enklare att arbeta in delmål och åtgärder i nämndens verksamhetsplan.Bilagor
-
365kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknadsnämnden har, enligt uppdrag i kommunfullmäktiges budget för år 2019, tagit fram en sammanhållen strategi för stadens arbetsmarknadsinsatser och etablering på arbetsmarknaden. Stockholms stad bedriver ett omfattande arbete med arbetsmarknadsinsatser som komplement till de statliga arbetsmarknadsåtgärderna. Stadens insatser riktar sig till kommunens målgrupper, främst arbetslösa som får försörjningsstöd.
Strategin definierar målsättningar, prioriteringar och vägledande principer. I strategin finns också en fördjupad beskrivning av hur ansvaret för arbetsmarknadsinsatser är fördelat inom Stockholms stad med utgångspunkt från stadens budget.
Förvaltningen ser positivt på att det tagits fram en sammanhållen strategi för stadens långsiktiga arbete med arbetsmarknadsinsatser. Förvaltningens uppfattning är att strategin på ett samlat sätt ger en överblick över hur ansvaret för arbetsmarknadsinsatserna är fördelat inom staden. Förvaltningen har önskemål om vissa förtydliganden i strategin.Bilagor
-
221kb Ladda ner dokument
-
673kb Ladda ner dokument
-
-
Regeringen beslutade år 2019 att analysera vissa frågor kring kommunernas roll i den statliga arbetsmarknadspolitiken när Arbetsförmedlingen reformeras och fristående aktörer ska matcha och rusta arbetssökande för de lediga jobben.
Utredningen har nu lämnat ett betänkande i vilken det sägs att det är tillåtet för kommunerna att på uppdrag av och med ersättning från Arbetsförmedlingen vara leverantörer av arbetsmarknadspolitiska tjänster som upphandlats enligt LOU eller i valfrihetssystem enligt LOV. Kommunmedverkan är ett flexibelt sätt att ta tillvara resurser och erfarenhet. Enligt utredningen ger förslagen ökad tydlighet och konkurrensneutralitet samt bättre förutsättningar för Arbetsförmedlingen att ta tillvara kommunernas kompetens.
Förvaltningen ser positivt på att kommunernas befogenheter tydliggörs och att det finns tydliga gränser för statens och kommunernas uppgifter på arbetsmarknadsområdet.Bilagor
-
198kb Ladda ner dokument
-
-
Ett utkast till en lagrådsremiss har utarbetats enligt uppdrag av regeringen. Uppdraget var att föreslå ändringar gällande den straffrättsliga särbehandlingen av lagöverträdare i åldersgruppen 18–20 år.
I utkastet till lagrådsremiss lämnas nu förslag som innebär att om någon som är 18–20 år har begått ett brott, och det för brottet är föreskrivet fängelse i lägst ett år eller mer, ska hens ungdom inte beaktas särskilt vid straffmätningen. Det ska inte heller krävas särskilda skäl för att döma lagöverträdare i den åldersgruppen till fängelse, och samma straff ska kunna dömas ut som för andra myndiga lagöverträdare exempelvis fängelse på livstid.
Förvaltningen ställer sig positiv till att frågan om straffrabatt setts över. Vid grova brott bör samhället kunna reagera med adekvata sanktioner och en kriminell livsstil ska kunna avbrytas i tid. Förvaltningens uppfattning är att samlade och förstärkta insatser krävs för att möta ungdomsbrottsligheten och detta måste kopplas till effektivt brottsförebyggande arbete för att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Stockholms stad behöver fortsätta prioritera och utveckla socialt förebyggande arbete och tidigt stöd.Bilagor
-
210kb Ladda ner dokument
-
890kb Ladda ner dokument
-
-
23
Remiss av Departementspromemorian Stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende –förslag till bestämmelser rörande bl.a. omedelbar placering, sekretess och skolgång (Ds 2020:16)
I promemorian förslår Socialdepartementet att socialnämnderna ska få en ny befogenhet att omedelbart kunna placera ett barn i skyddat boende tillsammans med en vårdnadshavare när det saknas samtycke från den andra vårdnadshavaren. Det saknas idag en tydlig reglering och definition av insatsen skyddat boende. Det saknas även tillståndsplikt och särskilda kvalitetskrav på skyddat boende. I betänkandet Ett fönster av möjligheter (SOU 2017:112) föreslås att skyddat boende ska regleras som en ny placeringsform enligt socialtjänstlagen och omfattas av tillståndsplikt samt särskilda kvalitetskrav. Denna promemoria ska komplettera betänkandet.
I promemorian föreslås också nya bestämmelser om offentlighet och sekretess. Detta för att göra sekretess möjlig hos kommuner och regioner för adresser till bland annat skyddade boenden. Det föreslås även vissa tydliggöranden vad gäller elevers rätt att gå i skola när de vistas i skyddat boende.
Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget.Bilagor
-
197kb Ladda ner dokument
-
864kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har överlämnat en remiss till Södermalms stadsdelsnämnd som gäller en motion om stockholmarnas deltagande i klimatomställningen. Motionen är skriven av Emilia Bjuggren (S).
I motionen lyfter Emilia Bjuggren (S) fram att något som brister stort i remissutkasten av Stockholms stads nya miljöprogram och klimathandlingsplan är hur staden ska arbeta med invånarna kopplat till klimatmålen. Staden behöver göra ett skyndsamt utvecklingsarbete om hur man ska arbeta proaktivt mot invånarna.
Förvaltningen ansvarar för att integrera arbetet för att nå miljökvalitetsmålen inom den egna organisationens verksamheter. Vidare har förvaltningen en egen miljö- och klimathandlingsplan som preciserar förvaltningens miljöarbete för att nå de högt uppsatta målen i stadens miljöprogram med tillhörande handlingsplan. Förvaltningen arbetar idag aktivt och har en kontinuerlig dialog med olika bostadsrättsföreningar och fastighetsägare.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden lämnar svar på remissen till kommunstyrelsen enligt detta tjänsteutlåtande.Bilagor
-
274kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått en motion om att tillgängliggöra demokratin. I motionen lyfter skribenterna stadens program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning och fokusområdet i programmet som handlar om målgruppens rätt att delta i demokratin på samma villkor som andra. Skribenterna vill att staden ska vidta ett antal åtgärder för att i högre grad kunna leva upp till målen i detta fokusområde.
Förvaltningens uppfattning är att det är angeläget att staden kontinuerligt ser över och genomför insatser för att personer med funktionsnedsättning ska ges möjlighet att delta i demokratin på samma villkor som andra. Förvaltningen ser positivt på att staden genomför en översyn på stadsövergripande nivå.Bilagor
-
198kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått en motion av Peter Wallmark (SD) på remiss om att bebygga och utveckla Katarinavägens södra sida.
I motionen framförs att Katarinavägens södra sida idag är en otrygg plats utan bebyggelse i den sista, östra delen upp mot Renstiernas gata. Att låta denna del av Södermalm med en av Stockholms mest magnifika utsikter stå obebyggd, är enligt motionären, slöseri i ett Stockholm med svår bostadsbrist. Området skulle, enligt motionens författare, kunna utvecklas och tillföras bostäder, lokaler, kultur och fler och större grönytor utan att omkringliggande bebyggelse störs.
Katarinavägen är en bred gata och en viktig förbindelse för fordonstrafik, cyklar och gående mellan Slussen och Söders höjder. Katarinavägens södra sida består bland annat av en smal gräsremsa vilken utgör den enda möjligheten att tillföra träd, grönska och biologisk mångfald till platsen. Eventuell ny bebyggelse skulle skymma berget och därmed störa den kända vyn över Söders höjder. Bergsskärningarna är karaktäristiska för Stockholm och på bergets topp finns äldre kulturbebyggelse som är blåklassad enligt Stadsmuseets klassifikation. Dessa hus och dess närmiljö är också bevarandevärda för förståelsen av Stockholms framväxt och tidigare stockholmares liv i staden.
Stadsdelsförvaltningen anser, med hänvisning till beskrivningen ovan, att den aktuella platsen är olämplig för ny bebyggelse och ser inte hur både nya verksamheter och nya grönytor skulle kunna få plats utan att skada viktiga natur- och kulturvärden.Bilagor
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Gemla Vinbar, Magnus Ladulåsgatan 8 D. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
411kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Lilla Caféet på Söder, Ringvägen 131. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
303kb Ladda ner dokument
-
-
29
Remiss angående serveringstillstånd, utökad serveringstid, restaurang Mr Zwegro Bar, Folkungagatan 102
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om utökad serveringstid för restaurang Mr Zwegro Bar, Folkungagatan 102. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
317kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Brother Tuck, Götgatan 85. Ansökan gäller utökad serveringstid. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan gällande den utökade serveringstiden i restaurangen men avstyrker utökad serveringstid i uteserveringen.
Bilagor
-
324kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang The Central Bar Götgatan, Götgatan 84. Ansökan gäller utökad serveringstid. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan gällande den utökade serveringstiden i restaurangen.
Bilagor
-
320kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har för kvartal 2 2020 rapporterat 245 individrapporter till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avseende ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
199 rapporter var nya och avsåg gynnande beslut som för första gången rapporterades till IVO som ej verkställda. 46 avsåg återrapportering i ärenden som tidigare insänts till IVO. Den stora ökningen av ej verkställda beslut återfinns inom äldreomsorgen och är en direkt följd av covid-19-pandemin.Bilagor
-
317kb Ladda ner dokument
-
-
33
Anmälan av delegationsbeslut
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 8 september och den 22 september 2020 anmäls vid sammanträdet.
-
Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 14 september 2020 anmäls.
Bilagor
-
38
Information från förvaltningen
-
39
Övriga frågor
-
§ 1
Val av justerare och dag för justering
-
§ 2
Fastställande av föredragningslista
-
§ 3
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
§ 4
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
§ 5
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
Stadsdelsnämnden gav den 16 juni 2020 förvaltningen i uppdrag att bereda en skrivelse från Charlotte Lilja Pittuco (V). Hon vill med anledning av rådande pandemi som slagit hårt mot landets äldreboende få svar på ett antal frågor. Förvaltningen svarar i tjänsteutlåtandet på dessa frågor.
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande. Förvaltningen gör bedömningen att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål kommer att nås under året. Bedömningen grundas på att elva av tolv mål för verksamhetsområdet som är kopplade till inriktningsmålen bedöms uppnås och 24 av 27 nämndmål bedöms uppnås. Tertialrapport 2 med helårsprognos visar på ett överskott om 40,0 mnkr efter resultatöverföring. Denna bedömning har beaktat ekonomiska effekter av Covid-19.
Bilagor
-
Tellus fritidscenter och Tanto seniorlokus är en kommunövergripande öppen fritidsverksamhet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning som fyllt 65 år och bor i Stockholm. Uppdraget är att förhindra och bryta isolering samt erbjuda en meningsfull vardag. Nuvarande avtal löper ut den 31 december 2021 och kan inte förlängas.
Det finns två alternativ att hantera den framtida driften av Tellus fritidscenter och Tanto seniorlokus, stadsdelsnämnden kan ta över driften i egen regi eller förnyad upphandling.
Förvaltningen föreslår att driften av Tellus fritidscenter och Tanto seniorlokus upphandlas på nytt.Bilagor
-
Städning är en biståndsbedömd insats inom stadsdelsnämndens äldreomsorg och omsorg för personer med funktionsnedsättning. I insatsen ingår även fönsterputs.
Förvaltningen har sedan den 3 april 2017 ett avtal med Adlersons Fönsterputs och städ AB. Avtalet löper ut den 2 april 2021 och en ny upphandling behöver därför göras.Bilagor
-
Stadsdelsnämnden är personuppgiftsansvarig och ansvarar därmed för en korrekt personuppgiftshantering inom nämndens verksamheter. Med anledning av detta måste Södermalms stadsdelsnämnd ha ett dataskyddsombud som bland annat har till uppgift att bevaka hur nämnden efterlever bestämmelserna i dataskyddsförordningen och brottsdatalagen.
Mot bakgrund av organisatoriska förändringar inom stadsdelsdirektörens stab och kansli, föreslår förvaltningen att nämnden utser Anna Remmets till nytt dataskyddsombud från och med den 1 oktober 2020 och att nuvarande dataskyddsombud Maria Engfors samtidigt entledigas från uppdraget. Utnämnandet och entledigandet ska anmälas till Datainspektionen.Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
Under perioden 1 till 31 augusti 2020 har tolv medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att genomföra åtgärder för gräsmattorna på Mariatorget.
Under juni och juli stängde förvaltningen av cirka en fjärdedel av Mariatorgets gräsyta i syfte att ge gräsytan möjlighet att återhämta sig. Utfallet blev positivt och gräset växte till sig. Förvaltningen har nu en förhoppning om att göra på liknande sätt nästa år för en annan del av Mariatorgets gräsyta.
Nästa år planerar förvaltningen också för att inleda arbetet med en större upprustning av parken. Målet med upprustningsarbetet är att skapa en park som bättre klarar det höga besökstrycket och som upplevs som en välvårdad, trygg och vacker stadsdelspark.Bilagor
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen har fått ett medborgarförslag om att utreda konsekvenserna av generella effektiviseringskrav. I medborgarförslaget önskar förslagsställaren att Södermalms stadsdelsnämnd bland annat utreder hur årliga effektiviseringskrav har påverkat kvaliteten i välfärdstjänsterna för brukarna. Förvaltningen ser positivt på medborgarförslaget och anser att förslagsställaren lyfter väsentliga frågor.
Sammanfattningsvis är förvaltningens bedömning att generella effektiviseringar inte påverkat medarbetarnas arbetsmiljö eller kvaliteten i någon av verksamheterna negativt. Verksamheten planeras och prioriteras utifrån rådande förutsättningar och det är till stor del invånarnas behov, beslutade ersättningsnivåer samt lagar och riktlinjer som styr. Effektiviseringar görs i form av utvecklade arbetssätt och metoder, mindre administration, bättre upphandlingar med mera.Bilagor
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att anlägga en ny stig från badplatsen på Långholmen till Karlshällsvägen.
Vid ett besök på plats kan förvaltningen konstatera att området väster om fastigheten Sjötullen utgörs av branta klippor och hällar. Om en tillgänglig stig eller gångväg ska anläggas genom detta område, vilket föreslås i medborgarförslaget, måste mycket omfattande ingrepp i miljön göras. Åtgärden bedöms även innebära stor kostnad.
På sikt kan eventuellt en utredning göras för att se över möjliga lösningar med tillhörande kostnader för en förbindelse i detta område.Bilagor
-
Stadsdelsnämnden gav den 16 juni 2020 stadsdelsförvaltningen i uppdrag att bereda en skrivelse från Christina Wallmark (SD). Skrivelsens författare vill ha svar på två frågor som berör försörjningsstöd och äldreomsorg.
Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
-
Programtiden för Stockholms stads program mot hemlöshet 2014-2019 har löpt ut och socialförvaltningen har därför tagit fram ett nytt program för 2020-2025. Programmet beskriver hur stadens socialtjänst ska arbeta för att motverka hemlöshet, dels vilka insatser och verktyg som stadens socialtjänst kan använda till stöd för personer i processer ur hemlöshet, dels de förhållningssätt som ska prägla socialtjänstens arbete med att motverka hemlöshet.
Förvaltningen ställer sig bakom det nya programmet för att motverka hemlöshet för 2020-2025. Det är välskrivet och utgör ett bra kunskapsstöd och en bra genomgång av stadens resurser inom området. Programmet tar upp relevanta delar och har tydligt formulerade mål, strategier och åtgärder som underlättar det dagliga arbetet och arbetet generellt inom förvaltningen med att motverka hemlöshet. Förvaltningen är även positiv till de språkliga förändringarna samt ändringen av tidigare skrivningar kring längden på biståndsbeslut.Bilagor
-
Kommunstyrelsen har skickat en remiss innehållande miljöförvaltningens förslag till handlingsplan för biologisk mångfald i Stockholms stad till bland annat Södermalms stadsdelsnämnd för yttrande.
Handlingsplanen är ett tematiskt tillägg till stadens miljöprogram och syftar till att peka ut, förmedla och skapa samsyn kring ett antal strategier för att uppnå ett Stockholm med biologisk mångfald i väl fungerande och sammanhängande ekosystem.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget till handlingsplan för biologisk mångfald i Stockholms stad är ett mycket ambitiöst och viktigt dokument då den innebär en konkretisering av miljöprogrammet och dess mål om ”Ett Stockholm med biologisk mångfald i väl fungerade och sammanhängande ekosystem”.
För att kunna förverkliga handlingsplanen är det enligt förvaltningen mycket viktigt att tillräckliga medel tillförs respektive ansvarig nämnd så att nödvändiga åtgärder kan genomföras. Det gäller exempelvis medel för att sköta artrika miljöer, såsom värdefulla ek- och tallmiljöer, vilka kräver skötselinsatser utöver den ordinarie parkskötseln. Andra föreslagna åtgärder, till exempel att andelen ekologiska livsmedel och andra ekologiskt certifierade produkter ska öka innebär också ökade kostnader.Bilagor
-
Avfallsnämnden har, genom Stockholm Vatten och Avfall, tagit fram ett förslag till ny avfallsplan för Stockholms kommun 20212024. Förslaget till avfallsplan för 2021–2024 är i stort en revidering av avfallsplanen för 2017–2020. Tre av de fyra huvudmålen är kvar men något omarbetade. Ett nytt huvudmål ”Nedskräpningen i Stockholm ska minska” har tillkommit där åtgärder för att förebygga och avhjälpa nedskräpning samlats.
Grunden för Avfallsplanen ligger i globala, nationella och regionala miljömål samt avfallsplaner. Målen har även koppling till stadens övriga handlingsplaner och program som bl.a. Stockholms stads miljöprogram 2020–2023 samt klimathandlingsplan 2020-2023.
Förvaltningen är positiv till förslaget och anser att det är en bra och framåtsträvande avfallsplan med skärpta krav på cirkulär ekonomi, matavfallsinsamling, minskad resursanvändning med mera. Avfallsplanens koppling till stadens miljöprogram 2020–2023 och klimathandlingsplan 2020–2023 skapar en bra helhet och gör det enklare att arbeta in delmål och åtgärder i nämndens verksamhetsplan.Bilagor
-
Arbetsmarknadsnämnden har, enligt uppdrag i kommunfullmäktiges budget för år 2019, tagit fram en sammanhållen strategi för stadens arbetsmarknadsinsatser och etablering på arbetsmarknaden. Stockholms stad bedriver ett omfattande arbete med arbetsmarknadsinsatser som komplement till de statliga arbetsmarknadsåtgärderna. Stadens insatser riktar sig till kommunens målgrupper, främst arbetslösa som får försörjningsstöd.
Strategin definierar målsättningar, prioriteringar och vägledande principer. I strategin finns också en fördjupad beskrivning av hur ansvaret för arbetsmarknadsinsatser är fördelat inom Stockholms stad med utgångspunkt från stadens budget.
Förvaltningen ser positivt på att det tagits fram en sammanhållen strategi för stadens långsiktiga arbete med arbetsmarknadsinsatser. Förvaltningens uppfattning är att strategin på ett samlat sätt ger en överblick över hur ansvaret för arbetsmarknadsinsatserna är fördelat inom staden. Förvaltningen har önskemål om vissa förtydliganden i strategin.Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
Regeringen beslutade år 2019 att analysera vissa frågor kring kommunernas roll i den statliga arbetsmarknadspolitiken när Arbetsförmedlingen reformeras och fristående aktörer ska matcha och rusta arbetssökande för de lediga jobben.
Utredningen har nu lämnat ett betänkande i vilken det sägs att det är tillåtet för kommunerna att på uppdrag av och med ersättning från Arbetsförmedlingen vara leverantörer av arbetsmarknadspolitiska tjänster som upphandlats enligt LOU eller i valfrihetssystem enligt LOV. Kommunmedverkan är ett flexibelt sätt att ta tillvara resurser och erfarenhet. Enligt utredningen ger förslagen ökad tydlighet och konkurrensneutralitet samt bättre förutsättningar för Arbetsförmedlingen att ta tillvara kommunernas kompetens.
Förvaltningen ser positivt på att kommunernas befogenheter tydliggörs och att det finns tydliga gränser för statens och kommunernas uppgifter på arbetsmarknadsområdet.Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
Ett utkast till en lagrådsremiss har utarbetats enligt uppdrag av regeringen. Uppdraget var att föreslå ändringar gällande den straffrättsliga särbehandlingen av lagöverträdare i åldersgruppen 18–20 år.
I utkastet till lagrådsremiss lämnas nu förslag som innebär att om någon som är 18–20 år har begått ett brott, och det för brottet är föreskrivet fängelse i lägst ett år eller mer, ska hens ungdom inte beaktas särskilt vid straffmätningen. Det ska inte heller krävas särskilda skäl för att döma lagöverträdare i den åldersgruppen till fängelse, och samma straff ska kunna dömas ut som för andra myndiga lagöverträdare exempelvis fängelse på livstid.
Förvaltningen ställer sig positiv till att frågan om straffrabatt setts över. Vid grova brott bör samhället kunna reagera med adekvata sanktioner och en kriminell livsstil ska kunna avbrytas i tid. Förvaltningens uppfattning är att samlade och förstärkta insatser krävs för att möta ungdomsbrottsligheten och detta måste kopplas till effektivt brottsförebyggande arbete för att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Stockholms stad behöver fortsätta prioritera och utveckla socialt förebyggande arbete och tidigt stöd.Bilagor
-
§ 23
Remiss av Departementspromemorian Stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende –förslag till bestämmelser rörande bl.a. omedelbar placering, sekretess och skolgång (Ds 2020:16)
I promemorian förslår Socialdepartementet att socialnämnderna ska få en ny befogenhet att omedelbart kunna placera ett barn i skyddat boende tillsammans med en vårdnadshavare när det saknas samtycke från den andra vårdnadshavaren. Det saknas idag en tydlig reglering och definition av insatsen skyddat boende. Det saknas även tillståndsplikt och särskilda kvalitetskrav på skyddat boende. I betänkandet Ett fönster av möjligheter (SOU 2017:112) föreslås att skyddat boende ska regleras som en ny placeringsform enligt socialtjänstlagen och omfattas av tillståndsplikt samt särskilda kvalitetskrav. Denna promemoria ska komplettera betänkandet.
I promemorian föreslås också nya bestämmelser om offentlighet och sekretess. Detta för att göra sekretess möjlig hos kommuner och regioner för adresser till bland annat skyddade boenden. Det föreslås även vissa tydliggöranden vad gäller elevers rätt att gå i skola när de vistas i skyddat boende.
Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget.Bilagor
-
Kommunstyrelsen har överlämnat en remiss till Södermalms stadsdelsnämnd som gäller en motion om stockholmarnas deltagande i klimatomställningen. Motionen är skriven av Emilia Bjuggren (S).
I motionen lyfter Emilia Bjuggren (S) fram att något som brister stort i remissutkasten av Stockholms stads nya miljöprogram och klimathandlingsplan är hur staden ska arbeta med invånarna kopplat till klimatmålen. Staden behöver göra ett skyndsamt utvecklingsarbete om hur man ska arbeta proaktivt mot invånarna.
Förvaltningen ansvarar för att integrera arbetet för att nå miljökvalitetsmålen inom den egna organisationens verksamheter. Vidare har förvaltningen en egen miljö- och klimathandlingsplan som preciserar förvaltningens miljöarbete för att nå de högt uppsatta målen i stadens miljöprogram med tillhörande handlingsplan. Förvaltningen arbetar idag aktivt och har en kontinuerlig dialog med olika bostadsrättsföreningar och fastighetsägare.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden lämnar svar på remissen till kommunstyrelsen enligt detta tjänsteutlåtande.Bilagor
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått en motion om att tillgängliggöra demokratin. I motionen lyfter skribenterna stadens program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning och fokusområdet i programmet som handlar om målgruppens rätt att delta i demokratin på samma villkor som andra. Skribenterna vill att staden ska vidta ett antal åtgärder för att i högre grad kunna leva upp till målen i detta fokusområde.
Förvaltningens uppfattning är att det är angeläget att staden kontinuerligt ser över och genomför insatser för att personer med funktionsnedsättning ska ges möjlighet att delta i demokratin på samma villkor som andra. Förvaltningen ser positivt på att staden genomför en översyn på stadsövergripande nivå.Bilagor
-
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått en motion av Peter Wallmark (SD) på remiss om att bebygga och utveckla Katarinavägens södra sida.
I motionen framförs att Katarinavägens södra sida idag är en otrygg plats utan bebyggelse i den sista, östra delen upp mot Renstiernas gata. Att låta denna del av Södermalm med en av Stockholms mest magnifika utsikter stå obebyggd, är enligt motionären, slöseri i ett Stockholm med svår bostadsbrist. Området skulle, enligt motionens författare, kunna utvecklas och tillföras bostäder, lokaler, kultur och fler och större grönytor utan att omkringliggande bebyggelse störs.
Katarinavägen är en bred gata och en viktig förbindelse för fordonstrafik, cyklar och gående mellan Slussen och Söders höjder. Katarinavägens södra sida består bland annat av en smal gräsremsa vilken utgör den enda möjligheten att tillföra träd, grönska och biologisk mångfald till platsen. Eventuell ny bebyggelse skulle skymma berget och därmed störa den kända vyn över Söders höjder. Bergsskärningarna är karaktäristiska för Stockholm och på bergets topp finns äldre kulturbebyggelse som är blåklassad enligt Stadsmuseets klassifikation. Dessa hus och dess närmiljö är också bevarandevärda för förståelsen av Stockholms framväxt och tidigare stockholmares liv i staden.
Stadsdelsförvaltningen anser, med hänvisning till beskrivningen ovan, att den aktuella platsen är olämplig för ny bebyggelse och ser inte hur både nya verksamheter och nya grönytor skulle kunna få plats utan att skada viktiga natur- och kulturvärden.Bilagor
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Gemla Vinbar, Magnus Ladulåsgatan 8 D. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Lilla Caféet på Söder, Ringvägen 131. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
§ 29
Remiss angående serveringstillstånd, utökad serveringstid, restaurang Mr Zwegro Bar, Folkungagatan 102
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om utökad serveringstid för restaurang Mr Zwegro Bar, Folkungagatan 102. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Brother Tuck, Götgatan 85. Ansökan gäller utökad serveringstid. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan gällande den utökade serveringstiden i restaurangen men avstyrker utökad serveringstid i uteserveringen.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang The Central Bar Götgatan, Götgatan 84. Ansökan gäller utökad serveringstid. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan gällande den utökade serveringstiden i restaurangen.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har för kvartal 2 2020 rapporterat 245 individrapporter till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avseende ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
199 rapporter var nya och avsåg gynnande beslut som för första gången rapporterades till IVO som ej verkställda. 46 avsåg återrapportering i ärenden som tidigare insänts till IVO. Den stora ökningen av ej verkställda beslut återfinns inom äldreomsorgen och är en direkt följd av covid-19-pandemin.Bilagor
-
Följande beslut fattade enligt delegation från stadsdelsnämnden anmäls vid sammanträdet:
- Beslut att stadsdelsnämndens sammanträde den 24 september 2020 hålls inom stängda dörrar (SÖD 2020/282)
- Anmälan om Lex Sarah avseende verksamheter i egen regi (dnr SÖD 2020/13)
- Anmälan om Lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi (dnr SÖD 2020/14)
Bilagor
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 8 september och den 22 september 2020 anmäls vid sammanträdet.
-
Protokoll från rådets sammanträde den 14 september 2020 anmäls.
Bilagor
-
Protokoll från rådets sammanträde den 15 september 2020 anmäls.
Bilagor
-
Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 14 september 2020 anmäls.
Bilagor
-
§ 38
Information från förvaltningen
-
§ 39
Övriga frågor
-
Charlotte Lilja Pittuco m.fl. (V) väcker ett ärende med anledning av den information som gavs från boende- och integrationsprojektet på Södermalm för nyanlända, som föredrogs nämnden på informationsmötet den 17 september 2020.
Bilagor
-
Christina Wallmark (SD) väcker ett ärende genom en skrivelse om kostnader inom och utanför riksnormen.
Bilagor
-
681kb Ladda ner dokument