Möte 2023-08-24
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
3
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap.7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken (FB)
-
4
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap.7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
5
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap.7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
6
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap.7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
7
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap.7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
8
Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap.7 § andra stycket föräldrabalken (FB)
-
9
Upphandling av tvättjänst inom hemtjänsten, Södertjänst
-
Protokoll från sociala delegationens sammanträden 20 juni, 4 juli, 25 juli och 15 augusti anmäls.
-
Välkommen att presentera ditt inskickade medborgarförslag, framföra synpunkter eller ställa frågor till stadsdelsnämnden. Allmänhetens frågestund startar kl. 18.00.
-
Månadsrapport per juli med helårsprognos visar på ett överskott om 35,0 mnkr före och ett överskott om 35,0 mnkr efter resultatöverföring.
Sjukfrånvaron för Södermalms stadsdelsförvaltning är senaste månaden lägre jämfört med samma period föregående år. Statistik för senaste rullande 12 månader var i juni 8,25 procent vilket är lägre jämfört med förra månaden.
Äldreomsorg prognostiserar ett överskott om 21,5 mnkr, övrig verksamhet ett överskott om 12,5 mnkr och ekonomiskt bistånd ett överskott om 1,0 mnkr. Övriga verksamheter prognostiserar en budget i balans.
Den mest svårbedömda kostnadsutvecklingen är behovet av försörjningsstöd och behovet av platser inom vård- och omsorgsboende som succesivt förväntas öka under året.Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
229kb Ladda ner dokument
-
20kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
319kb Ladda ner dokument
-
-
Ovanstående personer har nominerats av Funktionsrätt Stockholm. Ordförande och vice ordförande utses av rådet. Rådets ledamöter väljs för 4 år efter val till kommunfullmäktige. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden utser de nominerade till ledamöter i Södermalms råd för funktionshinderfrågor.
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har översänt för yttrande ett förslag till
detaljplan som syftar till att möjliggöra cirka 50 lägenheter i tre fristående flerbostadshus på Färgarplan i korsningen Barnängsgatan och Tengdahlsgatan. Ingen parkmark berörs.
Förvaltningen anser att den föreslagna bebyggelsen, som uppförs i trä, positivt kan bidra till områdets variationsrika karaktär. De planerade butikslokalerna kan enligt förvaltningen bidra till levande bottenvåningar till gagn för området attraktivitet och trygghet.
Det är enligt förvaltningen viktigt att de träd som försvinner, eller riskerar att skadas i samband med att planerade bostadshus uppförs, ersätts. De träd som står på Tengdahlsgatan kommer inte att kunna ersättas med lika stora träd som står på plats idag då de nya husen då skulle komma för nära. Detta innebär enligt förvaltningen en förlust av områdets biologiska värden.
Det är enligt förvaltningen önskvärt att den nya bebyggelsen i största möjliga mån tar hänsyn till befintliga axlar och gångvägar i intilliggande kvarter för att skapa tydliga siktlinjer och därmed inte bidra till otrygga hörn.Bilagor
-
16mb Ladda ner dokument
-
715kb Ladda ner dokument
-
15
Samråd om förslag till ändring av detaljplan för Mars och Vulcanus 1 i stadsdelen Gamla Stan, SDp 2022-08258
Stadsbyggnadskontoret har översänt för yttrande ett förslag till
detaljplan som syftar till att ge planmässigt stöd för en befintlig tillbyggnad till det så kallade ledamotshuset inom fastigheten Mars och Vulcanus i Gamla stan vilken förvaltas av Riksdagsförvaltningen. Tillbyggnadens grundläggande syfte har sitt ursprung i de krav som ställs på säkerhet och funktion för riksdagens verksamhet.
Tillbyggnaden består av fem våningar varav en i suterräng mot
Rådhusgränd. Flyglarna som omgärdar den västra gården byggs samman med fler lokaler för riksdagens ledamöter och mot gården
tillgodoses också behovet av en ny hörsal med plats för cirka 100 personer.
Stadsdelsförvaltningen anser att stadsbyggnadskontoret för ett klokt och välavvägt resonemang i planbeskrivningen kring de konsekvenser som tillbyggnaden till ledamotshuset innebär för stadsbilden och den kulturhistoriska miljön i förhållande till de behov riksdagen har för sin verksamhet.
Då den huvudsakliga anledningen till totalrenovering av bygganden, inklusive aktuell tillbyggnad, uppges vara kopplad till rådande förhållanden kring säkerhet och att det är en förutsättning för att kunna bedriva verksamheten effektivt och långsiktigt, anser förvaltningen det som positivt att åtgärden får ett planstöd.Bilagor
-
507kb Ladda ner dokument
-
16
Medborgarförslag gällande olika åtgärder som berör parkmark inom den västra delen av Södermalms stadsdelsområde
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande olika åtgärder som främst berör parkmark inom den västra delen av Södermalms stadsdelsområde. Förslagen omfattar skapande av gågata, utplacering av bänkbord, skyltning av vattenutkast för dricksvatten, utplacering av föreningsmeddelandetavlor och utplacering av barnvagnsramp.
Stadsdelsförvaltningen tackar för medborgarförslaget som syftar till
att utveckla stadsdelsområdets parker och andra offentliga miljöer i positiv riktning.
I tjänsteutlåtandet ger förvaltningen förslag till svar på de olika delförslagen som berör Södermalms stadsdelsnämnds ansvarsområden.
Vad gäller förslaget att omvandla den västra gatan vid Mariatorget, mellan Hornsgatan och Sankt Paulsgatan, till gågata så omfattar detta förslag gatumark som trafiknämnden ansvarar för. Förvaltningen föreslår med anledning av detta att denna del av medborgarförslaget överlämnas till trafiknämnden.Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
220kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag som innebär att en sluss anläggs vid ingången till hundrastgården i Vitabergsparken. Enligt förslagsställaren förekommer slagsmål mellan hundar då de ska passera in och ut från hundrastgården. Om en sluss anläggs vid ingången skulle detta problem effektivt motverkas. I medborgarförslaget föreslås därutöver att ett tappställe för vatten installeras inom hundrastgården.
Stadsdelsförvaltningen tackar för medborgarförslaget som syftar till
att utveckla hundrastgården i Vitabergsparken.
I dagsläget saknar stadsdelsområdets hundrastgårdar föreslagen sluss. Förvaltningen anser dock att det är befogat att dessa på sikt tillförs då det skulle minska risken för konfliktsituationer mellan hundar och att hundar smiter ut från hundrastgårdarna. Tidplanen för när hundrastgården i Vitabergsparken kan tillföras denna sluss kommer att beslutas i samband med verksamhetsplaneringen inför 2024. I samband med att nya hundrastgårdar anläggs inom stadsdelsområdet kommer dessa att förses med sluss vid in- och utgången.
Beträffande förslaget att tillföra hundrastgården ett tappställe för vatten så innebär denna åtgärd förhållandevis stora kostnader för anläggning och efterkommande drift och underhåll. Förvaltningen anser inte att denna åtgärd är prioriterad i jämförelse med andra mer angelägna underhålls- och investeringsåtgärder i stadsdelsområdets parkmiljöer.Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag som föreslår att Tantolunden förses med betande får. Detta skulle enligt förslagsställaren medföra många fördelar för staden och dess invånare och vara i linje med Stockholms ambition att vara en grön och hållbar stad. I medborgarförslaget anges vidare att det finns en ideell förening som är beredd och angelägen om att ta hand om fåren. Förening har omfattande erfarenhet av djurhållning och är engagerad i att främja hållbara jordbruksmetoder.
Stadsdelsförvaltningen tackar för medborgarförslaget som syftar till
att tillföra Tantolunden ett nytt och spännande inslag som bland annat kan bidra till att öka den biologiska mångfalden.
Förvaltningen ser flera utmaningar med förslaget att införa fårbete i Tantolunden. Bland annat skulle de delar av parken där fåren ska beta stängslas in och en infrastruktur byggas upp i form av vindskydd till fåren och tillförsel av vatten. Vintertid måste fåren härbärgeras på annan plats där de ska utfodras.
För att sköta och underhålla stadsdelsområdets parker och grönområden behöver förvaltningen använda tillgängliga medel på bästa möjliga resurseffektiva sätt. Införandet av fårbeting i Tantolunden skulle enligt förvaltningen innebära ökade kostnader samt även innebära betydande tillkommande arbetsinsatser även om en förening, vilket anges i förslaget, skulle kunna ta hand om fåren.
Beträffande att bidra till att ökad den biologiska mångfalden i Tantolunden så kan detta uppnås på andra sätt än genom fårbetning, exempelvis genom att gräsytor inte slås och att tillföra växlighet som attraherar pollinerare. Förvaltningen kommer under 2023 inleda arbetet med att ta fram en naturvårdsplan för Tantolunden som bland annat syftar till att långsiktigt öka den biologiska mångfalden i parken.
Förvaltningen vill även nämna att djurhållning med får finns inom stadsdelsområdet. Detta inom parklekens verksamhet i Stora Blecktornsparken.Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsförvaltning har fått ett medborgarförslag om att utreda möjligheten att göra det sydvästra hörnet av parken Bergsgruvan till en grön aktivitetsplats med bland annat klättervägg och på så sätt bevara den biologiska mångfalden. Stadsdelsnämnden beslutade vid nämndsammanträdet den 27 april 2023 att ge förvaltningen i uppdrag att bereda medborgarförslaget. Medborgarförslaget bifogas som bilaga till tjänsteutlåtandet.
Bilagor
-
686kb Ladda ner dokument
-
225kb Ladda ner dokument
-
-
Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om ytterligare en boulebana i Älvsborgsparken.
Idag finns en bouleyta i Älvsborgsparken som består av två boulebanor. Ytan anlades år 2017 och banornas mått uppfyller kraven för att reglerna för boule ska vara tillämpliga. I hela parken är det stenmjöl på marken. Det gör det möjligt att också spela boule på ytor vid sidan av bouleytan, även om marken där inte är helt i våg.
Förvaltningen bedömer att det finns andra åtgärder i stadsdelsområdets parker som förvaltningen behöver prioritera. Det finns cirka 130 parker och parkstråk, täppor och parktorg samt gröna gaturum inom stadsdelsområdet. Investeringsbehovet är stort och förvaltningen lägger sina resurser på att underhålla och vårda det som finns. Att anlägga ytterligare en boulebana i Älvsborgsparken ser förvaltningen därmed som inte prioriterat. Utöver Älvsborgsparken finns idag också möjligheten att spela boule i bland annat Södermalmsallén och Björns trädgård.Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
27kb Ladda ner dokument
-
-
Under juni och juli har 16 medborgarförslag lämnats in till
Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska
beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
260kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
769kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått en motion om ett förbud mot lustgasförsäljning i Stockholm. I motionen lyfter skribenten problematiken kring användning och försäljning av lustgas. Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms stad styr vad som är tillåtet att göra på offentliga platser inom kommunen och det finns en risk att lustgassäljarna placerar sig precis utanför det tillståndspliktiga området och kan fortsätta med sin verksamhet. Skribenten föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar att Stockholms stads lokala ordningsföreskrifter ändras med syfte att införa tillståndsplikt för tillfällig försäljning i hela staden efter klockan 21:00.
Södermalms stadsdelsnämnd beslutade vid nämndsammanträdet i november 2022 att föreslå Kommunfullmäktige besluta att utöka de tillståndspliktiga områdena inom Södermalms stadsdelsområde till att även omfatta Medborgarplatsen, Folkungagatan, Björns trädgård och Fatbursparken. Kommunfullmäktige beslutade i mars 2023, i enlighet med stadsdelsnämndens förslag, om utökning av tillståndspliktiga områden för tillfällig försäljning. Utökningen är en preventiv åtgärd som syftar till att minska risken att bli utsatt för brott och ökar tryggheten i området. Förvaltningen avser att tillsammans med polisen utvärdera effekterna av tillståndspliktiga områden för tillfällig försäljning samt eventuella förflytningseffekter.Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått en motion från
Markus Berensson (C) på remiss som handlar om att möjliggöra för individer att ansöka om och bidraga ekonomiskt till minnesmöbler runt om i staden. Motionens författare hänvisar till ett koncept som bland annat finns i London, där privatpersoner kan bidra ekonomiskt till montage och underhåll av nya utemöbler eller underhåll av existerande utemöbler i utbyte mot att privatpersonen får sätta en liten skylt på utemöbeln till minne av en närstående under ett visst antal år.
Stadsdelsförvaltningen anser att formerna kring att eventuellt möjliggöra för medborgare att bidra till skötsel av befintliga parkmöbler eller bidra till nya parkmöbler bör tas fram stadsövergripande så att tillvägagångssätt görs lika över hela staden.
Vid eventuellt beslut om vidare utredning av förslaget anser
förvaltningen att utredningen bör ledas av trafikkontoret och dess
stadsträdgårdsmästare med möjlighet för berörda nämnder att lämna
synpunkter.
Förvaltningen ser flera utmaningar med förslaget då det kommer att innebära stora administrativa insatser i form av dokumentation och uppföljning av de parkmöbler vars skötsel eller utplacering är kopplade till enskilda medborgares bidrag och engagemang.
Förvaltningen har sedan tidigare erfarenhet av minnesträd och av enstaka minnesbänkar i stadsmiljön. Det är enligt förvaltningen svårt att över tid hantera ärenden kopplat till minnesträd och möbler, exempelvis när anhöriga påtalar att minnesskyltar försvunnit eller att träd vissnat och möbler gått sönder. Det ställs ibland specifika krav från anhöriga på hur trädet eller möbeln ska underhållas eller ersättas.Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått
Förskolerapport 2022 för yttrande. Förskolerapporten syftar till att
ge en stadsövergripande bild av både fristående och kommunal
förskola i Stockholms stad under år 2022. Förvaltningen instämmer
med förskolerapportens tre utvecklingsområden, tillgång
till förskola och tidigare förberedelser för fortsatt utbildning, personalens utbildningsnivå och förutsättningar för uppdraget samt bidra till en likvärdig kvalitet i stadens förskola genom bättre uppföljningsmetoder och att dessa fortsatt bör prioriteras.Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
661kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsledningskontoret har tagit fram riktlinje för chefsstruktur i Stockholms stad i syfte att ge alla verksamheter stöd i utformningen av en chefsstruktur som främjar hållbara organisatoriska förutsättningar för chefer och indirekt för medarbetare.
Chefer inom Stockholms stad ska ha helhetssyn, vara närvarande, utvecklingsinriktade, mål- och resultatorienterade, tydliga och ha en god samarbetsförmåga. Uppdraget som chef inom Stockholms stad innebär ett sammanhållet ansvar för verksamhet, personal och ekonomi. I riktlinjen beskrivs mer specifikt vad som ingår i dessa tre ansvarsområden. Riktlinjen beskriver stadsgemensamma chefsnivåer och även ett riktvärde för antalet medarbetare per chef. Riktlinjen utgör ett gemensamt styrdokument direkt kopplat till Stockholms stads personalpolicy samt kvalitetsprogram. Förhoppningen är att riktlinjen bidrar till att stärka stadens arbetsgivarvarumärke.
Förvaltningen anser att riktlinjen blir ett viktigt styrdokument för att skapa ändamålsenliga och hållbara arbetsplatser både för chefer och medarbetare inom staden. Förvaltningen ställer sig positiv till ett gemensamt riktvärde för maximalt antal medarbetare per chef i syfte att säkerställa kvalitet i verksamheterna och att skapa förutsättningar för ett gott och närvarande ledarskap. Förvaltningen anser att alla chefer ska ha de tre ansvarsområdena verksamhet, ekonomi och personal som beskrivs i riktlinjen. Det är avgörande att det finns en tydlighet kring vem som har det yttersta ansvaret i dessa frågor. Förvaltningen ser vidare ett behov av att ta bort titeln biträdande enhetschef då den är missvisande utifrån arbetets faktiska innehåll.
Förvaltningen ser ekonomiska konsekvenser kopplade till de förändringar som kan bli effekten av att riktlinjen blir gällande, då förvaltningen kan komma att behöva utöka antalet chefer. Det finns dock en förhoppning om att förändringarna på lång sikt kan ge positiva ekonomiska effekter i form av minskad sjukfrånvaro och personalomsättning hos chefer och medarbetare.Bilagor
-
243kb Ladda ner dokument
-
326kb Ladda ner dokument
-
331kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Bågspännaren, Kornhamnstorg 2-4. Förvaltningen tillstyrker ansökan om serveringstillstånd enligt Stockholms stads riktlinjer.
Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
571kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Upp och Ner restaurang och bar, Ringvägen 104. Förvaltningen tillstyrker ansökan om serveringstillstånd enligt Stockholms stads riktlinjer.
Bilagor
-
259kb Ladda ner dokument
-
209kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang M/S Ambiance, Skeppsbrokajen 102-103. Förvaltningen tillstyrker ansökan om serveringstillstånd enligt Stockholms stads riktlinjer.
Bilagor
-
239kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Haqet, Ringvägen 108. Förvaltningen tillstyrker ansökan om serveringstillstånd enligt Stockholms stads riktlinjer.
Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
197kb Ladda ner dokument
-
-
- Delegationsbeslut om Nya lokalavtal dnr. SÖD 2023/876
- Anmälan om personuppgiftsincident förskolan dnr. SÖD 2023/739
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i egen regi, dnr. SÖD 2022/1448
- Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi, dnr. SÖD 2022/1449
-
33
Information från förvaltningen
-
34
Övriga frågor