Möte 2020-06-11
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
Förslagsställaren anser att en ny hundrastgård bör anläggas i Hjorthagsparken samt att slyröjning och förbättrad belysning längs gångvägen i parken bör genomföras. Förslagsställaren anser även att belysningen längs trappan som går mellan Dianavägen och Ropsten genom parken bör förbättras.
I dagsläget finns det två hundrastgårdar och ett hundrastområde i Hjorthagen och stadsdelsförvaltningen anser därför inte att ytterligare en del av Hjorthagsparken bör hägnas in och göras om till hundrastgård. Stadsdelsförvaltningen kommer se över var i Hjorthagsparken där det finns behov av att genomföra slyröjning och förvaltningen har varit i kontakt med trafikkontoret, som ansvarar för belysningen i parken, och bett dem se över om belysningen längs gångvägen kan förstärkas. Vad gäller trappan som går genom parken, från Dianavägen till Ropsten, pågår just byggnation av en ny tunnelmynning till bergrummet i Hjorthagsberget längs en bit av trappan. När byggnationen är färdigställd kommer hela trappan, inklusive belysning, ses över.
Bilagor
-
420kb Ladda ner dokument
-
-
I ett medborgarförslag föreslås att Östermalms stadsdelsnämnd öppnar en träfflokal för personer med psykisk ohälsa. Förslagsställarens önskemål är att denna ska vara ”av samma typ” som en numera nerlagd verksamhet (Lotsen). Förvaltningen menar i sitt svar att den verksamhet som bedrivs idag, kallad Startpunkten, möter målgruppens behov och att en ny träfflokal därför inte bör startas upp.
Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Förskolan Sandön i Norra Djurgårdsstaden har fyra avdelningar med cirka 70 barn. Förskolan har endast en utsläppsgård och bedriver därför en stor del av verksamheten i Jaktparken under den ljusa delen av året. Förslagsställaren menar att förskolan inte kan vara i parken lika mycket under årets mörka tid eftersom att parken är för mörk och för att vatten blir stående, vilket gör att det blir blött och lerigt. Förslagsställaren föreslår därför att stadsdelsförvaltningen bör säkerställa en god dränering av marken samt att belysningen i parken bör utökas och förstärkas.
När Jaktparken var nybyggd 2015 uppmärksammade stadsdelsförvaltningen att vatten samlades och blev stående på gräsytan och lyfte detta med exploateringskontoret som byggt parken. Därefter anlades en brunn för att gräsytan skulle kunna dräneras bättre. Utifrån de bilder som förslagsställaren bilagt i medborgarförslaget är det tydligt att denna åtgärd inte var tillräcklig och förvaltningen ska nu återigen lyfta frågan med exploateringskontoret så att de kan åtgärda problemet. Stadsdelsförvaltningen har även varit i kontakt med trafikkontoret, som ansvarar för belysningen på platsen, och de kommer se över hur belysningen kan förbättras i parken.
Bilagor
-
611kb Ladda ner dokument
-
-
I skrivelsen står det att staden den 3 april på sin hemsida konstaterade att nästan hälften av de planerade sommarjobben riskerade att försvinna i spåren av Covid-19 och då i en situation där fler unga kommer att vara kvar i staden samtidigt som färre sommarjobb finns att söka hos andra aktörer. Skribenterna erfar risken för ett enormt tryck i stadens parker och vill därför undersöka möjligheten att kraftigt utöka antalet feriejobbare i dessa. Förvaltningen uppmanas också att vara kreativa när det gäller att hitta ersättningsjobb för dem som har försvunnit. Skälen därtill beskrivs bland annat vara att unga får värdefulla erfarenheter och att stadsdelsförvaltningen hittar nya medarbetare. Med stöd av ovanstående föreslås förvaltningen att utreda möjligheten att kraftigt utöka antalet sommarjobbare som ska arbeta i stadsdelens parker och offentliga miljöer.
Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
Rudolf Sjöstrand m.fl. (S) och Stephanie Branzell m.fl. (V) har i en skrivelse till nämnden begärt svar på hur förvaltningen arbetar för att alla barn och ungdomar på Östermalm har tillgång till sommaraktiviteter samt om möjligheten för föräldravandrarna att utöka nattvandringen. Nämnden har överlämnat skrivelsen till förvaltningen för beredning.
Förvaltningen beskriver i detta tjänsteutlåtande den planering som i dagsläget finns inför sommaren. I viss mån pågår planeringen fortfarande, varför förvaltningen betonar att alla som är nyfikna bör söka information på stadens webbplats som uppdateras kontinuerligt.
Bilagor
-
231kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
-
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
314kb Ladda ner dokument
-
-
Ideella föreningar har under perioden 19 mars till 23 april haft möjlighet att ansöka om aktivitetsstöd för verksamhet 2020. I bedömningen av föreningarnas ansökningar utgår förvaltningen från nämndens regelverk, Lokala regler för föreningsstöd.
Nämnden har 37 000 kronor i budget att fördela på ansökningsperiod 2. Totalt sex föreningar har ansökt om stöd, varav en föreslås beviljas stöd. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens förslag till fördelning av föreningsstöd ansökningsperiod 2, 2020.
Förvaltningen lägger även ett förslag om att återbetalning av tidigare beviljat stöd inte ska krävas av de föreningar vars verksamhet ställts in eller förändrats med anledning av coronapandemin.
Bilagor
-
251kb Ladda ner dokument
-
299kb Ladda ner dokument
-
314kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stads revisorer har granskat Östermalms stadsdelsnämnds verksamhetsår 2019. Stadsrevisionen bedömer sammantaget att Östermalms stadsdelsnämnd allt väsentligt har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt. Den samlade bedömningen är att nämndens styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten varit tillräcklig.
Årsrapporten innehåller även en översiktlig redovisning av resultatet av revisionens grundläggande och fördjupade granskningar samt en uppföljning av hur nämnden har beaktat rekommendationer från tidigare års granskningar. Uppföljningen visar att nämnden i huvudsak har beaktat revisionens rekommendationer. Revisionen lämnar därtill rekommendationer till nämnden utifrån ett antal genomförda granskningar, som kommenteras i ärendet. Förvaltningen anser att revisionens rekommendationer ska följas och arbetar för det.
Bilagor
-
281kb Ladda ner dokument
-
340kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har fått God och nära vård- en reform för ett hållbart hälso- och sjukvårdssystem (SOU 2020:19) på remiss för yttrande till kommunstyrelsen senast 26 juni 2020. Utredningen, Samordnad utveckling för god och nära vård, har sedan 2017 till uppdrag att stödja regioner, kommuner, berörda myndigheter och organisationer i arbetet med att utveckla en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård med fokus på primärvården.
Utredningen leds av regeringens särskilda utredare Anna Nergårdh och har till och med 2020 överlämnat tre delbetänkanden och det nu aktuella huvudbetänkandet. I januari 2021 överlämnas det sista betänkandet som avrapporterar ett tilläggsuppdrag om tidiga insatser vid psykisk ohälsa.
Förvaltningen ställer sig positiv till utredningens bedömningar och förslag som helhet, men saknar resonemang och tydlighet kring om den hälso- och sjukvård som bedrivs inom särskilda boendeformer i alla delar är att betrakta som den i remissen beskrivna hälso- och sjukvården i hemmet.
Bilagor
-
360kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har ombetts lämna ett yttrande på en motion från Vänsterpartiet i Stockholms stad. Motionen behandlar utsatta EUmedborgares situation.
Stadsdelsförvaltningen skriver i sitt svar att det finns enstaka sovplatser men inga boplatser inom stadsdelen. Vidare skriver förvaltningen att stöd till utsatta personer ska ges utifrån socialtjänstlagen som säger att en person från ett land i EU som saknar uppehållsrätt kan ha rätt till bistånd för att avhjälpa en akut nödsituation. Det stöd och de insatser som föreslås i motionen kan bedömas gå utöver denna rätt.
Bilagor
-
212kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
Nybroe Smörrebröd AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang och i uteservering, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 22:00. Ansökan om serveringstillstånd avser Nybroe Smörrebröd i Östermalms Saluhall.
Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att alkoholserveringstillstånd enligt ansökan kan befaras föranleda en nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.
Bilagor
-
191kb Ladda ner dokument
-
-
Röda Villan AB ansöker om ett tidsbegränsat (t.o.m. 2020-09-06) serveringstillstånd till allmänheten, i uteservering, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 22:00. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Gärdets Sportfält på Lindarängsvägen, Gärdet.
Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att alkoholserveringstillstånd enligt ansökan kan befaras föranleda en nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.
Bilagor
-
191kb Ladda ner dokument
-
-
Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner, budget i balans. Nedan visas nettobudget per avdelning efter justerad budget 2020, beräknat utfall och beräknat resultat samt bokslut för 2019. Budgeten har justerats i Kommunstyrelsens avstämningsärende där nämnden beviljats 5,0 mnkr för klimatinvesteringar, 8,0 mnkr för investeringar i maskiner och inventarier, 0,4 mnkr för tryggt mottagande i hemmet, 0,5 mnkr för aktivitetscentra, 0,3 mnkr för miljösamordnare. Budgeten har även justerats med 0,3 mnkr för begärda trygghetsinvesteringar begärda i verksamhetsplanen och 0,6 mnkr som är en beviljad ombudgetering från 2019.
Bilagor
-
302kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
Kvalitetsutmärkelsen är stadens årliga pris för att uppmärksamma och belöna framgångsrik verksamhetsutveckling. Utmärkelsen syftar också till att inspirera och skapa dialog om kvalitetsarbete i alla delar av de verksamheter som staden finansierar och för att skapa mesta möjliga nytta för stockholmarna. Enheternas kvalitetsarbete stimuleras och enheter som arbetar aktivt med att utveckla sin verksamhet belönas och tjänar som goda exempel.
Bilagor
-
190kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen redovisar inkomna brev, skrivelser med mera.
Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
282kb Ladda ner dokument
-
617kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnds pensionärsråds sammanträde 1 juni ställs in med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridning av coronaviruset och covid -19.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen anmäler delegationsbeslut för perioden 13 maj 2020 till och med den 29 maj 2020.
Bilagor
-
210kb Ladda ner dokument
-
-
20
Information från stadsdelsdirektören
-
21
Övriga frågor
-
22
Information om inkommen rapport enligt 24 b § LSS (lex Sarah), egen regi
-
Anmälan av sociala delegationens protokoll från den 6 maj, 14 maj samt 28 maj 2020.
-
Upprop och närvaroregistrering, val av protokollsjusterare, tid för protokollsjustering, anmälan av föregående protokoll och fastställande av dagordning.
-
Förslagsställaren anser att en ny hundrastgård bör anläggas i Hjorthagsparken samt att slyröjning och förbättrad belysning längs gångvägen i parken bör genomföras. Förslagsställaren anser även att belysningen längs trappan som går mellan Dianavägen och Ropsten genom parken bör förbättras.
I dagsläget finns det två hundrastgårdar och ett hundrastområde i Hjorthagen och stadsdelsförvaltningen anser därför inte att ytterligare en del av Hjorthagsparken bör hägnas in och göras om till hundrastgård. Stadsdelsförvaltningen kommer se över var i Hjorthagsparken där det finns behov av att genomföra slyröjning och förvaltningen har varit i kontakt med trafikkontoret, som ansvarar för belysningen i parken, och bett dem se över om belysningen längs gångvägen kan förstärkas. Vad gäller trappan som går genom parken, från Dianavägen till Ropsten, pågår just byggnation av en ny tunnelmynning till bergrummet i Hjorthagsberget längs en bit av trappan. När byggnationen är färdigställd kommer hela trappan, inklusive belysning, ses över.
Bilagor
-
420kb Ladda ner dokument
-
857kb Ladda ner dokument
-
-
Förskolan Sandön i Norra Djurgårdsstaden har fyra avdelningar med cirka 70 barn. Förskolan har endast en utsläppsgård och bedriver därför en stor del av verksamheten i Jaktparken under den ljusa delen av året. Förslagsställaren menar att förskolan inte kan vara i parken lika mycket under årets mörka tid eftersom att parken är för mörk och för att vatten blir stående, vilket gör att det blir blött och lerigt. Förslagsställaren föreslår därför att stadsdelsförvaltningen bör säkerställa en god dränering av marken samt att belysningen i parken bör utökas och förstärkas.
När Jaktparken var nybyggd 2015 uppmärksammade stadsdelsförvaltningen att vatten samlades och blev stående på gräsytan och lyfte detta med exploateringskontoret som byggt parken. Därefter anlades en brunn för att gräsytan skulle kunna dräneras bättre. Utifrån de bilder som förslagsställaren bilagt i medborgarförslaget är det tydligt att denna åtgärd inte var tillräcklig och förvaltningen ska nu återigen lyfta frågan med exploateringskontoret så att de kan åtgärda problemet. Stadsdelsförvaltningen har även varit i kontakt med trafikkontoret, som ansvarar för belysningen på platsen, och de kommer se över hur belysningen kan förbättras i parken.
Bilagor
-
611kb Ladda ner dokument
-
-
I skrivelsen står det att staden den 3 april på sin hemsida konstaterade att nästan hälften av de planerade sommarjobben riskerade att försvinna i spåren av Covid-19 och då i en situation där fler unga kommer att vara kvar i staden samtidigt som färre sommarjobb finns att söka hos andra aktörer. Skribenterna erfar risken för ett enormt tryck i stadens parker och vill därför undersöka möjligheten att kraftigt utöka antalet feriejobbare i dessa. Förvaltningen uppmanas också att vara kreativa när det gäller att hitta ersättningsjobb för dem som har försvunnit. Skälen därtill beskrivs bland annat vara att unga får värdefulla erfarenheter och att stadsdelsförvaltningen hittar nya medarbetare. Med stöd av ovanstående föreslås förvaltningen att utreda möjligheten att kraftigt utöka antalet sommarjobbare som ska arbeta i stadsdelens parker och offentliga miljöer.
Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
356kb Ladda ner dokument
-
-
Rudolf Sjöstrand m.fl. (S) och Stephanie Branzell m.fl. (V) har i en skrivelse till nämnden begärt svar på hur förvaltningen arbetar för att alla barn och ungdomar på Östermalm har tillgång till sommaraktiviteter samt om möjligheten för föräldravandrarna att utöka nattvandringen. Nämnden har överlämnat skrivelsen till förvaltningen för beredning.
Förvaltningen beskriver i detta tjänsteutlåtande den planering som i dagsläget finns inför sommaren. I viss mån pågår planeringen fortfarande, varför förvaltningen betonar att alla som är nyfikna bör söka information på stadens webbplats som uppdateras kontinuerligt.
Bilagor
-
231kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
411kb Ladda ner dokument
-
-
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
314kb Ladda ner dokument
-
547kb Ladda ner dokument
-
-
Ideella föreningar har under perioden 19 mars till 23 april haft möjlighet att ansöka om aktivitetsstöd för verksamhet 2020. I bedömningen av föreningarnas ansökningar utgår förvaltningen från nämndens regelverk, Lokala regler för föreningsstöd.
Nämnden har 37 000 kronor i budget att fördela på ansökningsperiod 2. Totalt sex föreningar har ansökt om stöd, varav en föreslås beviljas stöd. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens förslag till fördelning av föreningsstöd ansökningsperiod 2, 2020.
Förvaltningen lägger även ett förslag om att återbetalning av tidigare beviljat stöd inte ska krävas av de föreningar vars verksamhet ställts in eller förändrats med anledning av coronapandemin.
Bilagor
-
251kb Ladda ner dokument
-
299kb Ladda ner dokument
-
314kb Ladda ner dokument
-
709kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stads revisorer har granskat Östermalms stadsdelsnämnds verksamhetsår 2019. Stadsrevisionen bedömer sammantaget att Östermalms stadsdelsnämnd allt väsentligt har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt. Den samlade bedömningen är att nämndens styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten varit tillräcklig.
Årsrapporten innehåller även en översiktlig redovisning av resultatet av revisionens grundläggande och fördjupade granskningar samt en uppföljning av hur nämnden har beaktat rekommendationer från tidigare års granskningar. Uppföljningen visar att nämnden i huvudsak har beaktat revisionens rekommendationer. Revisionen lämnar därtill rekommendationer till nämnden utifrån ett antal genomförda granskningar, som kommenteras i ärendet. Förvaltningen anser att revisionens rekommendationer ska följas och arbetar för det.
Bilagor
-
281kb Ladda ner dokument
-
340kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har fått God och nära vård- en reform för ett hållbart hälso- och sjukvårdssystem (SOU 2020:19) på remiss för yttrande till kommunstyrelsen senast 26 juni 2020. Utredningen, Samordnad utveckling för god och nära vård, har sedan 2017 till uppdrag att stödja regioner, kommuner, berörda myndigheter och organisationer i arbetet med att utveckla en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård med fokus på primärvården.
Utredningen leds av regeringens särskilda utredare Anna Nergårdh och har till och med 2020 överlämnat tre delbetänkanden och det nu aktuella huvudbetänkandet. I januari 2021 överlämnas det sista betänkandet som avrapporterar ett tilläggsuppdrag om tidiga insatser vid psykisk ohälsa.
Förvaltningen ställer sig positiv till utredningens bedömningar och förslag som helhet, men saknar resonemang och tydlighet kring om den hälso- och sjukvård som bedrivs inom särskilda boendeformer i alla delar är att betrakta som den i remissen beskrivna hälso- och sjukvården i hemmet.
Bilagor
-
360kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har ombetts lämna ett yttrande på en motion från Vänsterpartiet i Stockholms stad. Motionen behandlar utsatta EUmedborgares situation.
Stadsdelsförvaltningen skriver i sitt svar att det finns enstaka sovplatser men inga boplatser inom stadsdelen. Vidare skriver förvaltningen att stöd till utsatta personer ska ges utifrån socialtjänstlagen som säger att en person från ett land i EU som saknar uppehållsrätt kan ha rätt till bistånd för att avhjälpa en akut nödsituation. Det stöd och de insatser som föreslås i motionen kan bedömas gå utöver denna rätt.
Bilagor
-
212kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
622kb Ladda ner dokument
-
-
Nybroe Smörrebröd AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang och i uteservering, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 22:00. Ansökan om serveringstillstånd avser Nybroe Smörrebröd i Östermalms Saluhall.
Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att alkoholserveringstillstånd enligt ansökan kan befaras föranleda en nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.
Bilagor
-
191kb Ladda ner dokument
-
301kb Ladda ner dokument
-
-
Röda Villan AB ansöker om ett tidsbegränsat (t.o.m. 2020-09-06) serveringstillstånd till allmänheten, i uteservering, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 22:00. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Gärdets Sportfält på Lindarängsvägen, Gärdet.
Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att alkoholserveringstillstånd enligt ansökan kan befaras föranleda en nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.
Bilagor
-
191kb Ladda ner dokument
-
304kb Ladda ner dokument
-
-
Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner, budget i balans. Nedan visas nettobudget per avdelning efter justerad budget 2020, beräknat utfall och beräknat resultat samt bokslut för 2019. Budgeten har justerats i Kommunstyrelsens avstämningsärende där nämnden beviljats 5,0 mnkr för klimatinvesteringar, 8,0 mnkr för investeringar i maskiner och inventarier, 0,4 mnkr för tryggt mottagande i hemmet, 0,5 mnkr för aktivitetscentra, 0,3 mnkr för miljösamordnare. Budgeten har även justerats med 0,3 mnkr för begärda trygghetsinvesteringar begärda i verksamhetsplanen och 0,6 mnkr som är en beviljad ombudgetering från 2019.
Bilagor
-
302kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
478kb Ladda ner dokument
-
-
Kvalitetsutmärkelsen är stadens årliga pris för att uppmärksamma och belöna framgångsrik verksamhetsutveckling. Utmärkelsen syftar också till att inspirera och skapa dialog om kvalitetsarbete i alla delar av de verksamheter som staden finansierar och för att skapa mesta möjliga nytta för stockholmarna. Enheternas kvalitetsarbete stimuleras och enheter som arbetar aktivt med att utveckla sin verksamhet belönas och tjänar som goda exempel.
Bilagor
-
190kb Ladda ner dokument
-
14mb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen redovisar inkomna brev, skrivelser med mera.
Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnds pensionärsråds sammanträde 1 juni ställs in med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridning av coronaviruset och covid -19.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av stadsdelsnämndens Råd för funktionshinderfrågors protokoll från den 28 maj 2020.
Bilagor
-
310kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
579kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen anmäler delegationsbeslut för perioden 13 maj 2020 till och med den 29 maj 2020.
Bilagor
-
210kb Ladda ner dokument
-
336kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsdirektör Christina Klang informerade stadsdelsnämnden om följande:
Förvaltningens hantering av coronapandemin
Från och med denna vecka träffas krisledningen, såvida inget akut inträffar, för avstämning en gång i veckan i samband med förvaltningsledningens ordinarie möten. Avstämning kommer att ske på detta sätt under hela sommaren.
Alla avdelningar uppdaterar nu sin beredskapsplanering ytterligare en gång inför sommaren och bemanningsplaneringen är gjord för att säkra alla funktioner som är viktiga ur krisberedskapssynpunkt.
Nu pågår även en fördjupad beredskaps- och kontinuitetsplanering i respektive verksamhet inför hösten som syftar till att ha en god beredskap och kunna göra snabba anpassningar till nya förutsättningar. Rapport till nämnden sker på det sätt som den centrala krisledningen beslutar, tillsvidare gäller en gång i veckan på onsdagar.
Sommar 2020 – ingen vanlig sommar
På grund av pandemin kan vi räkna med att fler stockholmare än normalt kommer att tillbringa sommaren hemma. Med nya resereglerna kan det även vara fler som kommer till Stockholm för att semestra. Fler kanske ger sig iväg. Men totalt räknar vi med att många kommer att vistas i Stockholm i sommar. Därför har alla stadsdelar i uppdrag att planera coronaanpassade aktiviteter för i första hand barn, ungdomar och äldre.
”Vi håller avstånd och tar hand om varandra”, med betoning på det personliga ansvaret är för övrigt huvudbudskapet från staden till både invånare och besökare under sommaren.
Sommaraktiviteter för barn och ungdomar
Exempel på sommaraktiviteter för barn och ungdomar som stadsdelen anordnar finns i det svar ni fått på skrivelsen angående En levande sommar fo¨r alla barn och unga. Nu i vecka har sajten Sommar i Stockholm lanserats på stadens webbplats där ni kan ta del av merparten av de aktiviteter som erbjuds i hela staden, men även guider till stadens badplatser, parker och naturreservat.
Innehållet uppdateras kontinuerligt under sommaren.
Sommaraktiviteter för seniorer
Våra seniorer erbjuds liksom förra året många varierande aktiviteter att ta del av. Skillnaden i år är att de, liksom alla aktiviteter stadsdelen anordnar, måste vara corona anpassade.
Träffverksamheterna för äldre på Bo Bergmans gata och Rioträffen anordnar utomhusaktiviteter hela sommaren i form av exempelvis träningar och olika slag, promenader, fika, bingo och allsång.
Kulturprogrammet ”I det fria – kulturhändelser för vård och omsorgsboenden på Östermalm”, besöker stadsdelens vård- och omsorgsboenden oavsett driftsform, under juli och augusti månad. Planering för ytterligare kulturprogram pågår.
Rio vård- och omsorgsboende kan sedan en tid tillbaka erbjuda boende och anhöriga att träffas utomhus vilket är mycket efterlängtat och uppskatta.
Förebyggandeenheten kommer att finnas tillgänglig via telefon och e-post under hela sommaren för den som har behov av att prata med någon.
-
Sociala delegationens ansvarsområde regleras i lagar som socialtjänstlagen (SoL), lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM), lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och skollagen (SL) med flera lagar.
Beslut i dessa ärenden handlar ofta om myndighetsutövning mot enskilda och innehåller uppgifter som är sekretessbelagda, vilket innebär att dessa ärenden måste behandlas inom stängda dörrar. Det finns ett antal beslut i enskilda ärenden som stadsdelsnämnden inte får delegera till vare sig utskott eller tjänstemän enligt 6 kapitlet 38 § kommunallagen och 10 kapitlet 5 § socialtjänstlagen.
Bilagor
-
235kb Ladda ner dokument
-
-
Ordförande Andréa Hedin (M) uppdrar förvaltningen att bereda två intiativ, "Pausgympa vid Tessinparken" och "Anpassning av odlingslådor".
Två gemensamma skrivelser från Rudolf Sjöstrand m.fl. (S) och Stephanie Branzell m.fl (V) gällande samma frågor "Skrivelse om redskap för utomhusgymnastik i Tessinparken" och "Skrivelse anpassning av odlingslådor".
-
§ 23
Information om inkommen rapport enligt 24 b § LSS (lex Sarah), egen regi
-
Anmälan av sociala delegationens protokoll från den 6 maj, 14 maj samt 28 maj 2020.