Möte 2021-09-23
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
Förslagsställaren föreslår att en lekplats med historisk anknytning bör anläggas i Norra Djurgårdsstaden eller på annan plats i Hjorthagen. En historisk lekplats knyter ihop nutid och historia på ett bra sätt, som både vuxna och barn kan ta del av, och skulle vara ett bra komplement till övriga lekplatser i området.
Det är exploateringskontoret som ansvarar för planering och byggnation av nya lekplatser och parker i Norra Djurgårdstaden. Detta sker i nära dialog med stadsdelsförvaltningen.
Stadsdelsförvaltningen är positiv till ett tillskott av en historisk lekplats i Hjorthagen. En temalekplats kan på ett bra sätt knyta ihop det nya stadsutvecklingsområdet med Hjorthagens rika historia.
Det finns inga planer på byggnation av någon ny lekplats i den äldre delen av Hjorthagen, då förvaltningen anser att de lekplatser som finns där idag fyller behovet av lek för de barn som är bosatta här.
Förvaltningen kommer att lyfta idén om en lekplats med historiskt tema i kommande etapper av utbyggnaden av Norra Djurgårdsstaden.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
I medborgarförslaget framförs att en yogapaviljong borde anläggas på Östermalm. Förslagsställaren förslår Tessinparken, Humlegården eller Gärdet, exempelvis intill Kampementsbadet där det idag finns ett utegym, som lämpliga placeringar för paviljongen.
I enlighet med Östermalms parkplan är det angeläget att kunna tillskapa rofyllda platser i en intensiv stadsmiljö, med högt besökstryck i parkerna. En yogapaviljong, som kan vara en plats för kontemplation, yoga och andra lugna aktiviteter, kan därför vara ett värdefullt tillskott i innerstadens parker.
Samtidigt är det också viktigt att värna parkernas karaktär och kulturhistoriska värden, genom att bevara öppna gräsytor, utan att tillföra för många nya anläggningar i parkerna. Förvaltningen anser därför inte att Tessinparken och Humlegården är lämpliga platser att tillföra en ny yogapaviljong i. I Humlegården har förvaltningen nyligen rustat upp den befintliga musikpaviljongen i parkens nordöstra hörn och förvaltningen menar att platsen med fördel även kan användas för aktiviteter såsom yoga.
Vad gäller den föreslagna platsen på Gärdet så förvaltas marken här av idrottsförvaltningen. Förvaltningen föreslår därför att stadsdelsnämnden överlämnas förslaget till idrottsnämnden för kännedom.
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
-
Nämnden har i sin verksamhetsplan, med utgångspunkt i kommunfullmäktiges inriktningsmål och mål för verksamhetsområdena, fastställt nämndmål för 2021. Till målen finns indikatorer och aktiviteter kopplade för att kunna mäta måluppfyllelsen.
Tertialrapporten fokuserar på avvikelserapportering och åtgärder för att uppnå kommunfullmäktiges mål. Förväntad måluppfyllelse samt en kortfattad redovisning av arbetssätt och goda exempel redovisas under respektive mål. För indikatorer som inte uppfylls helt lämnas en kommentar under respektive indikator.
Det första halvåret 2021 har präglats av den pågående pandemin. Samtliga verksamheter har fortsatt arbetet med att begränsa smitta och ha beredskap för en eskalerande situation. Verksamhetsmässiga och ekonomiska konsekvenser av pandemin redovisas under rubriken Konsekvenser av covid-19-pandemin i slutet av rapporten.
Kommunfullmäktige har fastställt tre inriktningsmål. I tjänsteutlåtandet redovisas kortfattat hur och i vilken mån nämnden bidrar till att uppfylla respektive inriktningsmål.
Bilagor
-
983kb Ladda ner dokument
-
Skribenterna föreslår att förvaltningen, i samverkan med boende, polisen, näringsidkare och nämnd senast i augusti 2021 anordnar en trygghetsvandring på Strandvägen samt att trygghetsvandringen sker enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Den temporära platssamverkan med trafikkontoret och polismyndigheten kring Strandvägen som nämnden fattade beslut om i april har under slutet av våren och sommaren föranlett ett antal åtgärder på platsen. Trafikkontoret kommer att utvärdera de fysiska åtgärder som de ansvarat för under hösten. Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget och att i samband med trafikkontorets utvärdering bjuda in till en trygghetsvandring, förutsatt att en sådan går att genomföra utifrån rådande restriktioner. Syftet med trygghetsvandringen skulle då vara att fånga upp upplevelser av genomförda åtgärder men även behov, erfarenheter och synpunkter inför eventuella framtida åtgärder på Strandvägen.
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
Vid nämndsammanträdet den 22 juni 2021 inkom Birgit Marklund Beijer m.fl. (S) och Jaime Barrios m.fl. (V) med en skrivelse om att inrätta ett digitalt näringslivsråd. Nämnden beslutade att överlämna skrivelsen till förvaltningen för besvarande.
I skrivelsen framförs att arbetslösheten på Östermalm har förvärrats under pandemin och att den förväntas öka under första halvåret 2021. Skribenterna uttrycker att det finns en risk att antalet konkurser ökar i pandemins spår, och vidare att ett samarbete med näringslivet genom ett digitalt näringslivsråd skulle kunna stärka det lokala företagsklimatet och möjliggöra en bra dialog mellan näringslivet och stadsdelsförvaltningen. Skribenterna föreslår att förvaltningen får i uppdrag att utreda förutsättningarna för att inrätta ett digitalt näringslivsråd på Östermalm.
Den 1 oktober 2021 ska en digital företagsdialog hållas för företagare på Östermalm. Dialogen samordnas av Stockholm Business Region och genomförs i samarbete med stadsdelsförvaltningen och andra berörda förvaltningar inom staden. Förvaltningen anser att detta forum lämpar sig bra till att undersöka hur dessa företagare vill ha kontakt med staden och i vilka frågor de önskar stöd. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
Birgit Marklund Beijer m.fl. (S) och Jaime Barrios m.fl. (V) har den 27 maj 2021 inkommit med en skrivelse om visselblåsare och tysta arbetsplatser. Östermalms stadsdelsförvaltning delar uppfattningen från skrivelsen om att alla anställda ska ha rätt att larma om missförhållanden på arbetsplatsen utan att riskera repressalier från arbetsgivaren.
Stadsdelsförvaltningen har flera olika rutiner och anmälningsvägar för medarbetare att anmäla oegentligheter och missförhållanden på arbetsplatserna. Samtliga rutiner är publicerade på intranätet och ingår i stadsdelsförvaltningens introduktion. Östermalms stadsdelsförvaltning arbetar också aktivt för en tillåtande kultur och har nolltolerans gällande tystnadskultur. Vi som arbetsgivare har en skyldighet att utreda samtliga anmälningar och indikationer om missförhållanden.
Meddelarfriheten ger offentligt anställda en grundlagsskyddad rätt att utan att riskera repressalier göra anmälan och offentliggöra om oegentligheter på den egna arbetsplatsen. Den 1 januari 2017 stärktes skyddet ytterligare till att omfatta även privat anställda genom den så kallade ”visselblåsarlagen”.
I oktober 2019 antog EU ett ”visselblåsardirektiv” som gäller från och med den 17 december 2021. Direktivet stärker skyddet ytterligare genom att göra det lättare för individer att rapportera om oegentligheter, både inom offentlig och privat sektor. Kommuner och regioner har fram till den 17 juli 2022 på sig att inrätta interna rapporteringskanaler som direktivet krav ställer.
För att kunna leva upp till det nya ”visselblåsardirektivet” arbetar Stockholm stads juridiska avdelning just nu med att ta fram ramverket för rapporteringssystemet och visselblåsarfunktionen.
Bilagor
-
206kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
Vid sammanträdet i februari 2021 beslutade nämnden att uppdra till förvaltningen att utarbeta förslag på revidering av lokala regler för föreningsstöd, samt att övergå till att utlysa en ansökningsperiod för föreningsstöd per år, istället för två.
Förvaltningens förslag till reviderade regler utgår från stadens Riktlinjer avseende förenings- och kulturstöd – demokrativillkor, som beslutades av kommunfullmäktige 31 maj 2021. Reglerna har även reviderats med utgångspunkt i att stödet ska fördelas en gång per år. Därutöver har ett antal förtydliganden och redaktionella förändringar gjorts.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner reviderade lokala regler för föreningsstöd, i enlighet med bilaga 1.
Bilagor
-
236kb Ladda ner dokument
-
398kb Ladda ner dokument
-
386kb Ladda ner dokument
-
-
10
Remiss av Revidering av förfrågningsunderlag/kontraktsvillkor för upphandling av privata utförare till stadens valfrihetssystem för hemtjänsten
Östermalms stadsdelsnämnd har fått ärende om reviderat förfrågningsunderlag för upphandling av privata utförare av hemtjänst på remiss för yttrande till kommunstyrelsen senast 12 oktober 2021.
Förslaget beslutades i äldrenämnden 15 juni. Revideringar har gjorts utifrån erfarenheter av coronapandemin och berör framförallt kontinuitet, arbetsledning, personalens kompetens, arbetsmiljö och miljö.
Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget i sin helhet. De skärpta kraven på andel utbildad personal är bra och nödvändiga, men förvaltningen vill betona att det redan idag är svårt att rekrytera utbildade undersköterskor och vårdbiträden och att det därför kan bli svårt att få höjningen till stånd inom den tidsperiod som anges. Förvaltningen bedömer också att om den föreslagna ökningen av andel undersköterskor ska ge önskad effekt så behöver också arbetet organiseras så att undersköterskor verkligen utför omvårdnadsarbete medan vårdbiträden mer är inriktade mot serviceinsatser. Det ställer i sin tur stora krav på uppföljning av avtalen.
Förvaltningen bedömer att det finns ett ökat behov av kompetens att bemöta enskilda med psykisk ohälsa och missbruk och efterfrågar därför en tydligare beskrivning av detta. Förvaltningens erfarenhet är att det inte alltid täcks av en undersköterskeutbildning.
Förvaltningen anser vidare att skrivningen om inom vilken tidsrymd utförare ska kunna ta emot nya ärenden bör harmoniera med Lag (2017:162) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, LUS, för att ge enskilda en hemgång med god kontinuitet.
Förvaltningen välkomnar punkten som beskriver krav på fordon, men anser också att frågan är komplicerad och kan innebära en målkonflikt mellan höga krav av miljöskäl och ekonomiska konsekvenser som påverkar företagares möjlighet att vara utförare i stadens valfrihetssystem.
Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
215kb Ladda ner dokument
-
265kb Ladda ner dokument
-
206kb Ladda ner dokument
-
-
Clara Lindblom, Rikard Warlenius och Robert Mjörnberg (alla V) har skrivit en motion där de föreslår att äldrenämnden, att i samråd med miljö- och hälsovårdsnämnden, ska uppdras att ta fram förslag till nytt förfrågningsunderlag för upphandlad hemtjänst där det klargörs att fordon som ingår i uppdraget ska vara miljöbil spjutspets, enligt stadens definition. De föreslår vidare att förfrågningsunderlaget ska specificera hur uppföljning av kraven ska gå till för att säkerställa efterlevnad samt att förslag ska lämnas om vilken nämnd som ska ansvara för uppföljningen.
Ur klimatsynpunkt bedömer förvaltningen att det är viktigt att tillämpa höga krav, helst på spjutspetsnivå. Samtidigt finns risk för målkonflikt då det för företagen kan innebära ekonomiska konsekvenser i form av ökade investeringskostnader. Om konsekvensen då blir att färre företag kan bli utförare har det påverkan både på stadens valfrihetssystem och på stadens målsättning att skapa goda förutsättningar för företagare.
Det är viktigt att följa upp att krav som ställs vid upphandlingar efterlevs. Förvaltningen har emellertid ingen synpunkt eller förslag rörande exakt hur denna uppföljning ska göras eller vilken av de två föreslagna nämnderna som är mest lämpad för uppdraget.
Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Peter Wallmark (SD) har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit att utöka antalet båtplatser genom att utöka antalet platser i befintliga anläggningar samt att nya hamnanläggningar anläggs. Förslagsställaren önskar även en redovisning hur nya båtplatser kan ingå som en del i ny bebyggelse som planeras i vattennära lägen.
Förvaltningen bedömer det inte som möjligt att anlägga nya hamnanläggningar för fritidsbåtar inom stadsdelsområdet på den mark där Stockholm stad är markägare förutom den småbåtshamn som är planerade inom Norra Djurgårdsstaden.
Nya hamnanläggningar skulle medföra stor påverkan på natur- och kulturmiljön i Nationalstadsparken.
Förvaltningen är positiv till förslaget till att undersöka möjligheten att utöka antalet platser i befintliga båtklubbar för att på så sätt öka det totala antalet båtplatser i Stockholm.
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har fått Mer relevant än någonsin. Biblioteksplan för Stockholms stad 2022-2025 på remiss, för yttrande till kommunstyrelsen senast den 1 oktober 2021.
Biblioteksplan 2022-2025 pekar ut riktningen för bibliotekets roll i att bidra till en stad som är världsledande i att leva upp till mänskliga rättigheter och barnrätt, där mångfald, innovationer, nytänkande och tillgänglighet är ledord. Förvaltningen välkomnar förslaget till ny biblioteksplan som strategiskt pekar ut stadens viljeriktning framåt. Förvaltningen ser positivt på de strategiska förflyttningar som beskrivs och anser att planen är väl underbyggd och ambitiös.
Det är även positivt att samverkan med stadsdelarna och då särskilt stadens förskolor lyfts fram. Förvaltningen anser dock att äldres perspektiv inte lyfts i tillräcklig omfattning.
Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
-
14
Remiss av motion om återtagande av stadens beslutsrätt om markanvändning inom Nationalstadsparken
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bland annat Östermalms stadsdelsnämnd med anledning av ”Motion av Peter Wallmark (SD) om återtagande av stadens beslutsrätt om markanvändning inom Nationalstadsparken”.
Wallmark framhåller att trycket på nybyggnation i Stockholm har ökat sedan Nationalstadsparken bildades och att innerstaden riskerar att överexploateras med försämrade kvaliteter för allmänheten som följd.
Han menar därför att ny mark behöver tas i anspråk men att huvuddelen av den oexploaterade centralt belägna marken ingår i Nationalstadsparken. Motionären föreslår därför att Kommunfullmäktige ska inleda en diskussion på riksnivå om att omarbeta Nationalstadsparkens lagskydd så att Stockholms stad får beslutsrätt gällande byggnation inom stadens mark.
Huvuddelen av den centralt belägna marken inom Nationalstadsparken ägs av Statens Fastighetsverk och förvaltas av Kungliga Djurgårdsförvaltningen. En lagändring skulle därför få en liten inverkan på Stockholms stads möjlighet till ny exploatering.
Nationalstadsparken har ett högt värde för både allmänheten, naturen och djurlivet. Förvaltningen anser därför att det är viktigt att parkens skydd består för att motverka att parken fragmentiseras.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
668kb Ladda ner dokument
-
-
Motionären förslår kommunfullmäktige att besluta att uppdra till trafikkontoret att utreda förutsättningarna för att upprätta en central park- och naturvårdsförvaltning. Motionären anser att det behövs en mer sammanhållen struktur för planering och skötsel av Stockholms parker och grönområden. Stadsdelsförvaltningarnas ansvariga för stadsmiljön, exploateringskontoret, miljöförvaltningen samt eventuella underentreprenörer bör samarbeta med, men verka under, den nya förvaltningen.
Förvaltningen anser att en central parkförvaltning riskerar att förlora den lokala förankring och detaljkunskap kring grönfrågorna som finns på stadsdelsförvaltningarna idag. Stadsdelsförvaltningen har en nära dialog med medborgarna och anser att det är viktigt att frågor kring skötsel och investeringar i parker, som blir allt viktigare som stockholmarnas gröna vardagsrum i den växande staden, bör har en god förankring på lokal nivå.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen ombetts besvara en remiss av betänkande VAB för vårdåtgärder i skolan (SOU 2021:41). Den förändring som föreslås ger en förälder till ett barn med sjukdom eller funktionsnedsättning rätt till tillfällig föräldrapenning vid introduktion av barnets behov av hjälp med vård- eller behandlingsåtgärder i förskola, skola, fritidshem och andra pedagogiska verksamheter. Förslaget föreslås träda i kraft 1 juli 2022.
Förvaltningen skriver i sitt svar att den delar utredningens bedömning att förslaget kommer att bidra till ökad trygghet för berörda barn. Vidare delar förvaltningen bedömningen att förslaget inte kommer att minska kommunens och regionens ansvar. Förslaget bedöms heller inte innebära några administrativa konsekvenser.
Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
-
Matital Aktiebolag ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten i restauranglokal, måndag till söndag mellan kl. 00:00 – 02:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin och andra jästa drycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Beirut Café Östermalms Saluhall på adress Östermalmstorg 1. Bolaget har sedan tidigare beviljats stadigvarande serveringstillstånd till kl. 00:00. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
257kb Ladda ner dokument
-
-
La Famiglia Vissani AB ansöker om ett stadigvarande serverings-tillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00 samt i uteservering måndag till söndag mellan kl. 11:00-00:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Vissani Pasta som är belägen på adress Valhallavägen 142. Östermalms stadsdels-förvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
213kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen redovisar inkomna brev, skrivelser med mera.
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
542kb Ladda ner dokument
-
480kb Ladda ner dokument
-
418kb Ladda ner dokument
-
347kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för pensionärsfrågor från den 30 augusti 2021.
Bilagor
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för funktionshinderfrågor från den 2 september 2021.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
411kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen anmäler delegationsbeslut för perioden den 11 augusti 2021 till och med den 9 september 2021.
Bilagor
-
220kb Ladda ner dokument
-
-
24
Övriga frågor
-
Förvaltningsrätten i Stockholm har förelagt Östermalms stadsdelsnämnd att yttra sig angående en laglighetsprövning enligt kommunallagen. Överklagan gäller nämndens beslut den 26 augusti 2021, § 2. Beslutet avsåg balanslista för medborgarförslag och nämndens beslut att överlämna medborgarförslag till stadsdelsdirektören för besvarande. Förvaltningen bedömer att klaganden inte anfört någon omständighet som innebär att beslutet strider mot lag eller annan författning.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
383kb Ladda ner dokument
-
-
26
Övervägande om umgängesbegränsning enligt 14§ 2 stycket 1 punkten (LVU) Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga
-
Anmälan av sociala delegationens protokoll från den 2 september 2021.
-
Upprop och närvaroregistrering, val av protokollsjusterare, tid för protokollsjustering, anmälan av föregående protokoll och fastställande av dagordning.
-
Förslagsställaren föreslår att en lekplats med historisk anknytning bör anläggas i Norra Djurgårdsstaden eller på annan plats i Hjorthagen. En historisk lekplats knyter ihop nutid och historia på ett bra sätt, som både vuxna och barn kan ta del av, och skulle vara ett bra komplement till övriga lekplatser i området.
Det är exploateringskontoret som ansvarar för planering och byggnation av nya lekplatser och parker i Norra Djurgårdstaden. Detta sker i nära dialog med stadsdelsförvaltningen.
Stadsdelsförvaltningen är positiv till ett tillskott av en historisk lekplats i Hjorthagen. En temalekplats kan på ett bra sätt knyta ihop det nya stadsutvecklingsområdet med Hjorthagens rika historia.
Det finns inga planer på byggnation av någon ny lekplats i den äldre delen av Hjorthagen, då förvaltningen anser att de lekplatser som finns där idag fyller behovet av lek för de barn som är bosatta här.
Förvaltningen kommer att lyfta idén om en lekplats med historiskt tema i kommande etapper av utbyggnaden av Norra Djurgårdsstaden.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
I medborgarförslaget framförs att en yogapaviljong borde anläggas på Östermalm. Förslagsställaren förslår Tessinparken, Humlegården eller Gärdet, exempelvis intill Kampementsbadet där det idag finns ett utegym, som lämpliga placeringar för paviljongen.
I enlighet med Östermalms parkplan är det angeläget att kunna tillskapa rofyllda platser i en intensiv stadsmiljö, med högt besökstryck i parkerna. En yogapaviljong, som kan vara en plats för kontemplation, yoga och andra lugna aktiviteter, kan därför vara ett värdefullt tillskott i innerstadens parker.
Samtidigt är det också viktigt att värna parkernas karaktär och kulturhistoriska värden, genom att bevara öppna gräsytor, utan att tillföra för många nya anläggningar i parkerna. Förvaltningen anser därför inte att Tessinparken och Humlegården är lämpliga platser att tillföra en ny yogapaviljong i. I Humlegården har förvaltningen nyligen rustat upp den befintliga musikpaviljongen i parkens nordöstra hörn och förvaltningen menar att platsen med fördel även kan användas för aktiviteter såsom yoga.
Vad gäller den föreslagna platsen på Gärdet så förvaltas marken här av idrottsförvaltningen. Förvaltningen föreslår därför att stadsdelsnämnden överlämnas förslaget till idrottsnämnden för kännedom.
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
-
Nämnden har i sin verksamhetsplan, med utgångspunkt i kommunfullmäktiges inriktningsmål och mål för verksamhetsområdena, fastställt nämndmål för 2021. Till målen finns indikatorer och aktiviteter kopplade för att kunna mäta måluppfyllelsen.
Tertialrapporten fokuserar på avvikelserapportering och åtgärder för att uppnå kommunfullmäktiges mål. Förväntad måluppfyllelse samt en kortfattad redovisning av arbetssätt och goda exempel redovisas under respektive mål. För indikatorer som inte uppfylls helt lämnas en kommentar under respektive indikator.
Det första halvåret 2021 har präglats av den pågående pandemin. Samtliga verksamheter har fortsatt arbetet med att begränsa smitta och ha beredskap för en eskalerande situation. Verksamhetsmässiga och ekonomiska konsekvenser av pandemin redovisas under rubriken Konsekvenser av covid-19-pandemin i slutet av rapporten.
Kommunfullmäktige har fastställt tre inriktningsmål. I tjänsteutlåtandet redovisas kortfattat hur och i vilken mån nämnden bidrar till att uppfylla respektive inriktningsmål.
Bilagor
-
983kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
Skribenterna föreslår att förvaltningen, i samverkan med boende, polisen, näringsidkare och nämnd senast i augusti 2021 anordnar en trygghetsvandring på Strandvägen samt att trygghetsvandringen sker enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Den temporära platssamverkan med trafikkontoret och polismyndigheten kring Strandvägen som nämnden fattade beslut om i april har under slutet av våren och sommaren föranlett ett antal åtgärder på platsen. Trafikkontoret kommer att utvärdera de fysiska åtgärder som de ansvarat för under hösten. Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget och att i samband med trafikkontorets utvärdering bjuda in till en trygghetsvandring, förutsatt att en sådan går att genomföra utifrån rådande restriktioner. Syftet med trygghetsvandringen skulle då vara att fånga upp upplevelser av genomförda åtgärder men även behov, erfarenheter och synpunkter inför eventuella framtida åtgärder på Strandvägen.
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Vid nämndsammanträdet den 22 juni 2021 inkom Birgit Marklund Beijer m.fl. (S) och Jaime Barrios m.fl. (V) med en skrivelse om att inrätta ett digitalt näringslivsråd. Nämnden beslutade att överlämna skrivelsen till förvaltningen för besvarande.
I skrivelsen framförs att arbetslösheten på Östermalm har förvärrats under pandemin och att den förväntas öka under första halvåret 2021. Skribenterna uttrycker att det finns en risk att antalet konkurser ökar i pandemins spår, och vidare att ett samarbete med näringslivet genom ett digitalt näringslivsråd skulle kunna stärka det lokala företagsklimatet och möjliggöra en bra dialog mellan näringslivet och stadsdelsförvaltningen. Skribenterna föreslår att förvaltningen får i uppdrag att utreda förutsättningarna för att inrätta ett digitalt näringslivsråd på Östermalm.
Den 1 oktober 2021 ska en digital företagsdialog hållas för företagare på Östermalm. Dialogen samordnas av Stockholm Business Region och genomförs i samarbete med stadsdelsförvaltningen och andra berörda förvaltningar inom staden. Förvaltningen anser att detta forum lämpar sig bra till att undersöka hur dessa företagare vill ha kontakt med staden och i vilka frågor de önskar stöd. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Birgit Marklund Beijer m.fl. (S) och Jaime Barrios m.fl. (V) har den 27 maj 2021 inkommit med en skrivelse om visselblåsare och tysta arbetsplatser. Östermalms stadsdelsförvaltning delar uppfattningen från skrivelsen om att alla anställda ska ha rätt att larma om missförhållanden på arbetsplatsen utan att riskera repressalier från arbetsgivaren.
Stadsdelsförvaltningen har flera olika rutiner och anmälningsvägar för medarbetare att anmäla oegentligheter och missförhållanden på arbetsplatserna. Samtliga rutiner är publicerade på intranätet och ingår i stadsdelsförvaltningens introduktion. Östermalms stadsdelsförvaltning arbetar också aktivt för en tillåtande kultur och har nolltolerans gällande tystnadskultur. Vi som arbetsgivare har en skyldighet att utreda samtliga anmälningar och indikationer om missförhållanden.
Meddelarfriheten ger offentligt anställda en grundlagsskyddad rätt att utan att riskera repressalier göra anmälan och offentliggöra om oegentligheter på den egna arbetsplatsen. Den 1 januari 2017 stärktes skyddet ytterligare till att omfatta även privat anställda genom den så kallade ”visselblåsarlagen”.
I oktober 2019 antog EU ett ”visselblåsardirektiv” som gäller från och med den 17 december 2021. Direktivet stärker skyddet ytterligare genom att göra det lättare för individer att rapportera om oegentligheter, både inom offentlig och privat sektor. Kommuner och regioner har fram till den 17 juli 2022 på sig att inrätta interna rapporteringskanaler som direktivet krav ställer.
För att kunna leva upp till det nya ”visselblåsardirektivet” arbetar Stockholm stads juridiska avdelning just nu med att ta fram ramverket för rapporteringssystemet och visselblåsarfunktionen.
Bilagor
-
206kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Vid sammanträdet i februari 2021 beslutade nämnden att uppdra till förvaltningen att utarbeta förslag på revidering av lokala regler för föreningsstöd, samt att övergå till att utlysa en ansökningsperiod för föreningsstöd per år, istället för två.
Förvaltningens förslag till reviderade regler utgår från stadens Riktlinjer avseende förenings- och kulturstöd – demokrativillkor, som beslutades av kommunfullmäktige 31 maj 2021. Reglerna har även reviderats med utgångspunkt i att stödet ska fördelas en gång per år. Därutöver har ett antal förtydliganden och redaktionella förändringar gjorts.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner reviderade lokala regler för föreningsstöd, i enlighet med bilaga 1.
Bilagor
-
236kb Ladda ner dokument
-
398kb Ladda ner dokument
-
386kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
§ 10
Remiss av Revidering av förfrågningsunderlag/kontraktsvillkor för upphandling av privata utförare till stadens valfrihetssystem för hemtjänsten
Östermalms stadsdelsnämnd har fått ärende om reviderat förfrågningsunderlag för upphandling av privata utförare av hemtjänst på remiss för yttrande till kommunstyrelsen senast 12 oktober 2021.
Förslaget beslutades i äldrenämnden 15 juni. Revideringar har gjorts utifrån erfarenheter av coronapandemin och berör framförallt kontinuitet, arbetsledning, personalens kompetens, arbetsmiljö och miljö.
Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget i sin helhet. De skärpta kraven på andel utbildad personal är bra och nödvändiga, men förvaltningen vill betona att det redan idag är svårt att rekrytera utbildade undersköterskor och vårdbiträden och att det därför kan bli svårt att få höjningen till stånd inom den tidsperiod som anges. Förvaltningen bedömer också att om den föreslagna ökningen av andel undersköterskor ska ge önskad effekt så behöver också arbetet organiseras så att undersköterskor verkligen utför omvårdnadsarbete medan vårdbiträden mer är inriktade mot serviceinsatser. Det ställer i sin tur stora krav på uppföljning av avtalen.
Förvaltningen bedömer att det finns ett ökat behov av kompetens att bemöta enskilda med psykisk ohälsa och missbruk och efterfrågar därför en tydligare beskrivning av detta. Förvaltningens erfarenhet är att det inte alltid täcks av en undersköterskeutbildning.
Förvaltningen anser vidare att skrivningen om inom vilken tidsrymd utförare ska kunna ta emot nya ärenden bör harmoniera med Lag (2017:162) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, LUS, för att ge enskilda en hemgång med god kontinuitet.
Förvaltningen välkomnar punkten som beskriver krav på fordon, men anser också att frågan är komplicerad och kan innebära en målkonflikt mellan höga krav av miljöskäl och ekonomiska konsekvenser som påverkar företagares möjlighet att vara utförare i stadens valfrihetssystem.
Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
215kb Ladda ner dokument
-
265kb Ladda ner dokument
-
206kb Ladda ner dokument
-
214kb Ladda ner dokument
-
-
Clara Lindblom, Rikard Warlenius och Robert Mjörnberg (alla V) har skrivit en motion där de föreslår att äldrenämnden, att i samråd med miljö- och hälsovårdsnämnden, ska uppdras att ta fram förslag till nytt förfrågningsunderlag för upphandlad hemtjänst där det klargörs att fordon som ingår i uppdraget ska vara miljöbil spjutspets, enligt stadens definition. De föreslår vidare att förfrågningsunderlaget ska specificera hur uppföljning av kraven ska gå till för att säkerställa efterlevnad samt att förslag ska lämnas om vilken nämnd som ska ansvara för uppföljningen.
Ur klimatsynpunkt bedömer förvaltningen att det är viktigt att tillämpa höga krav, helst på spjutspetsnivå. Samtidigt finns risk för målkonflikt då det för företagen kan innebära ekonomiska konsekvenser i form av ökade investeringskostnader. Om konsekvensen då blir att färre företag kan bli utförare har det påverkan både på stadens valfrihetssystem och på stadens målsättning att skapa goda förutsättningar för företagare.
Det är viktigt att följa upp att krav som ställs vid upphandlingar efterlevs. Förvaltningen har emellertid ingen synpunkt eller förslag rörande exakt hur denna uppföljning ska göras eller vilken av de två föreslagna nämnderna som är mest lämpad för uppdraget.
Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
-
Peter Wallmark (SD) har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit att utöka antalet båtplatser genom att utöka antalet platser i befintliga anläggningar samt att nya hamnanläggningar anläggs. Förslagsställaren önskar även en redovisning hur nya båtplatser kan ingå som en del i ny bebyggelse som planeras i vattennära lägen.
Förvaltningen bedömer det inte som möjligt att anlägga nya hamnanläggningar för fritidsbåtar inom stadsdelsområdet på den mark där Stockholm stad är markägare förutom den småbåtshamn som är planerade inom Norra Djurgårdsstaden.
Nya hamnanläggningar skulle medföra stor påverkan på natur- och kulturmiljön i Nationalstadsparken.
Förvaltningen är positiv till förslaget till att undersöka möjligheten att utöka antalet platser i befintliga båtklubbar för att på så sätt öka det totala antalet båtplatser i Stockholm.
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har fått Mer relevant än någonsin. Biblioteksplan för Stockholms stad 2022-2025 på remiss, för yttrande till kommunstyrelsen senast den 1 oktober 2021.
Biblioteksplan 2022-2025 pekar ut riktningen för bibliotekets roll i att bidra till en stad som är världsledande i att leva upp till mänskliga rättigheter och barnrätt, där mångfald, innovationer, nytänkande och tillgänglighet är ledord. Förvaltningen välkomnar förslaget till ny biblioteksplan som strategiskt pekar ut stadens viljeriktning framåt. Förvaltningen ser positivt på de strategiska förflyttningar som beskrivs och anser att planen är väl underbyggd och ambitiös.
Det är även positivt att samverkan med stadsdelarna och då särskilt stadens förskolor lyfts fram. Förvaltningen anser dock att äldres perspektiv inte lyfts i tillräcklig omfattning.
Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
-
§ 14
Remiss av motion om återtagande av stadens beslutsrätt om markanvändning inom Nationalstadsparken
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bland annat Östermalms stadsdelsnämnd med anledning av ”Motion av Peter Wallmark (SD) om återtagande av stadens beslutsrätt om markanvändning inom Nationalstadsparken”.
Wallmark framhåller att trycket på nybyggnation i Stockholm har ökat sedan Nationalstadsparken bildades och att innerstaden riskerar att överexploateras med försämrade kvaliteter för allmänheten som följd.
Han menar därför att ny mark behöver tas i anspråk men att huvuddelen av den oexploaterade centralt belägna marken ingår i Nationalstadsparken. Motionären föreslår därför att Kommunfullmäktige ska inleda en diskussion på riksnivå om att omarbeta Nationalstadsparkens lagskydd så att Stockholms stad får beslutsrätt gällande byggnation inom stadens mark.
Huvuddelen av den centralt belägna marken inom Nationalstadsparken ägs av Statens Fastighetsverk och förvaltas av Kungliga Djurgårdsförvaltningen. En lagändring skulle därför få en liten inverkan på Stockholms stads möjlighet till ny exploatering.
Nationalstadsparken har ett högt värde för både allmänheten, naturen och djurlivet. Förvaltningen anser därför att det är viktigt att parkens skydd består för att motverka att parken fragmentiseras.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
668kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
-
Motionären förslår kommunfullmäktige att besluta att uppdra till trafikkontoret att utreda förutsättningarna för att upprätta en central park- och naturvårdsförvaltning. Motionären anser att det behövs en mer sammanhållen struktur för planering och skötsel av Stockholms parker och grönområden. Stadsdelsförvaltningarnas ansvariga för stadsmiljön, exploateringskontoret, miljöförvaltningen samt eventuella underentreprenörer bör samarbeta med, men verka under, den nya förvaltningen.
Förvaltningen anser att en central parkförvaltning riskerar att förlora den lokala förankring och detaljkunskap kring grönfrågorna som finns på stadsdelsförvaltningarna idag. Stadsdelsförvaltningen har en nära dialog med medborgarna och anser att det är viktigt att frågor kring skötsel och investeringar i parker, som blir allt viktigare som stockholmarnas gröna vardagsrum i den växande staden, bör har en god förankring på lokal nivå.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen ombetts besvara en remiss av betänkande VAB för vårdåtgärder i skolan (SOU 2021:41). Den förändring som föreslås ger en förälder till ett barn med sjukdom eller funktionsnedsättning rätt till tillfällig föräldrapenning vid introduktion av barnets behov av hjälp med vård- eller behandlingsåtgärder i förskola, skola, fritidshem och andra pedagogiska verksamheter. Förslaget föreslås träda i kraft 1 juli 2022.
Förvaltningen skriver i sitt svar att den delar utredningens bedömning att förslaget kommer att bidra till ökad trygghet för berörda barn. Vidare delar förvaltningen bedömningen att förslaget inte kommer att minska kommunens och regionens ansvar. Förslaget bedöms heller inte innebära några administrativa konsekvenser.
Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
§ 17
Remiss av serveringstillstånd för Matital Aktiebolag, restaurang Beirut Café Östermalms Saluhall
Matital Aktiebolag ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten i restauranglokal, måndag till söndag mellan kl. 00:00 – 02:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin och andra jästa drycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Beirut Café Östermalms Saluhall på adress Östermalmstorg 1. Bolaget har sedan tidigare beviljats stadigvarande serveringstillstånd till kl. 00:00. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
257kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
La Famiglia Vissani AB ansöker om ett stadigvarande serverings-tillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00 samt i uteservering måndag till söndag mellan kl. 11:00-00:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Vissani Pasta som är belägen på adress Valhallavägen 142. Östermalms stadsdels-förvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
213kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen redovisar inkomna brev, skrivelser med mera.
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
542kb Ladda ner dokument
-
480kb Ladda ner dokument
-
418kb Ladda ner dokument
-
347kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för pensionärsfrågor från den 30 augusti 2021.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för funktionshinderfrågor från den 2 september 2021.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
411kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen anmäler delegationsbeslut för perioden den 11 augusti 2021 till och med den 9 september 2021.
Bilagor
-
220kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
En skrivelse från Andréa Hedin m.fl. (M), Joakim Rönnbäck (L), Vivianne Gunnarsson (MP), Caroline Blomberg (C) och e.y. Maria Stenson (KD). Skrivelsen heter: Till trafiknämnden gällande situationen på Strandvägen.
Två skrivelser lämnas från Birgit Marklund Beijer m.fl. (S) och Jaime Barrios m.fl (V). Skrivelserna heter: Uppförande av badplatser på Södra Djurgården och Medborgardialog Östermalmstorg.
-
§ 25
Föreläggande om yttrande och handlingar i mål gällande laglighetsprövning enligt kommunallagen.
Förvaltningsrätten i Stockholm har förelagt Östermalms stadsdelsnämnd att yttra sig angående en laglighetsprövning enligt kommunallagen. Överklagan gäller nämndens beslut den 26 augusti 2021, § 2. Beslutet avsåg balanslista för medborgarförslag och nämndens beslut att överlämna medborgarförslag till stadsdelsdirektören för besvarande. Förvaltningen bedömer att klaganden inte anfört någon omständighet som innebär att beslutet strider mot lag eller annan författning.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
383kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av sociala delegationens protokoll från den 2 september 2021.