Möte 2022-05-31
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
Ett medborgarförslag med önskemål om plats för förvaring av kajaker vid Husarviken har inkommit till Östermalms stadsdelsnämnd i februari 2022. Vid sitt sammanträde den 24 mars beslutade nämnden att ta upp medborgarförslaget till besvarande.
Förvaltningens bedömning är att en förvaring av kajaker på parkmark inte är genomförbar utan påtaglig inverkan på parkmiljön. Det smala stråket och parkytorna är avsedda som ett promenadstråk planerat för att utgöra ett varsamt möte mellan Djurgårdslandskapet och bostadsområdet. Parkytorna behöver ge möjlighet till spontana aktiviteter.
Förslagsställaren har varit i kontakt med Djurgårdsförvaltningen och med båtklubben på norra sidan av Husarviken utan att få gehör. Därför föreslår förvaltningen att förslagsställaren ställer frågan till exploateringskontoret som är markägare och ansvarar för den ännu ej bebyggda marken i stadsutvecklingsområdet.
Förvaltningen skickar förslaget vidare till exploateringskontoret för kännedom.Bilagor
-
467kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att utöka den digitala fixartjänsten inom äldreomsorgen.
Äldreomsorgen har sedan juni 2021 en heltids digital fixartjänst som erbjuder information, kunskap och praktisk hjälp med digital teknik genom träffar på de öppna mötesplatserna och genom hembesök. Den digitala fixaren erbjuder också stöd via telefon varje helgfri vardag. Tjänsten är mycket uppskattad och efterfrågad, vilket gör att det uppstår väntetid för framförallt hembesök.
Förvaltningen har, precis som förslagsställaren, sett behov av att tjänsten utökas för att motsvara behovet. Ytterligare en digital fixartjänst har därför rekryterats och påbörjat sin anställning 2 maj. Förutom att förstärka arbetet riktat mot äldre ska tjänsten också möta behoven hos personer med funktionsnedsättning inom socialtjänsten. I maj invigs också DigiCenter för seniorer, där grundläggande kurser och aktiviteter riktade till stadsdelens äldre kommer att anordnas.
För att alla äldre ska ges samma möjlighet och förutsättning att få stöd med digitala verktyg bedömer förvaltningen att det är viktigt att tjänsten även i fortsättningen erbjuds kostnadsfrittBilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
37kb Ladda ner dokument
-
-
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
65kb Ladda ner dokument
-
59kb Ladda ner dokument
-
71kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
71kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
70kb Ladda ner dokument
-
-
Tertialrapporter med helårsprognoser är en del av den löpande uppföljningen. Rapporteringen ska ge kommunstyrelsen en samlad bild av budgethållning, effektivitet och kvalitet i relation till beslutade mål. I tertialrapporten redogör nämnden för uppnådda resultat. Avvikelser för verksamhet och ekonomi analyseras utifrån verksamhetsplanen och förväntade resultat.
Bilagor
-
255kb Ladda ner dokument
-
310kb Ladda ner dokument
-
Förvaltningen har utarbetat ett internt funktionsprogram med lekvärdesfaktor. Programmet är tänkt att användas vid planeringen av ny- och ombyggnation av förskolor i stadsdelen. Det kan även användas som underlag vid översyn och anpassning av befintliga förskoleverksamheter. Programmet är ett viktigt arbetsverktyg i dialoger förvaltningen har med olika aktörer. Dessa är bland annat stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret, men också byggherrar som omvandlar funktionskraven till rum och miljöer. I fokus för programmet står kraven på ändamålsenliga, funktionella, trygga, säkra, hållbara och kostnadseffektiva miljöer både inom- och utomhus, såväl i friliggande förskolor som i förskolor inrymda i flerbostadshus. Funktionsprogrammet förväntas på sikt bidra till en ökad likvärdighet gällande förskolornas utformning inomhus och utomhus, men också till en mer kostnads- och tidseffektiv planering av nya förskolor liksom vid anpassningar i befintliga förskolor.
Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
7
Överenskommelse om IOP – Beredskapslyftet
-
Östermalms stadsdelsnämnd har uppdragit åt förvaltningen att återkomma med förslag till åtgärd för säkerställa att det finns fritidssysselsättning för ungdomar i Hjorthagen-Norra Djurgårdsstaden i händelse av att Hjorthagens ungdomsgård stänger. Bakgrunden till uppdraget är att den ideella förening som driver Hjorthagens ungdomsgård efter ansökan om föreningsstöd för 2022 aviserat att de inte avser att fortsätta bedriva verksamheten.
Humlanhuset är nämndens egen fritidsverksamhet för unga.
För att i närtid säkerställa fritidssysselsättning i området planerar förvaltningen att stärka marknadsföringen av Humlanhusets befintliga aktiviteter och vid behov lotsa ungdomar från Hjorthagen-Norra Djurgårdsstaden till dessa. Humlanhuset har under 2022 påbörjat flera utvecklingsprojekt i linje med stadens kommande strategi för fritids- och ungdomsgårdar, nämndens inriktning för fritidsverksamhet på Östermalm samt förvaltningens genomlysning av fritidsverksamheten som gjordes under 2021. Förvaltningen ser att flera av dessa projekt kan skalas upp och spridas för att täcka upp behoven av fritidssysselsättning i Hjorthagen-Norra Djurgårdsstaden.
Som ytterligare led i att säkerställa sysselsättning i området föreslår förvaltningen att omgående initiera fler samarbeten med föreningslivet. Förvaltningen har tagit kontakt med Folkkulturcentrum och Hjortgläntans parklek i Hjorthagen, för möjlighet att använda lokaler för aktiviteter. Förvaltningen föreslår vidare att samarbeten med idrottsföreningar i området inleds.
Som ett komplement till de satsningar förvaltningen i dagsläget kan göra för att säkerställa fritidssysselsättning i närtid i Hjorthagen-Norra Djurgårdsstaden kommer förvaltningen att ansöka till stadens innovationsarena Openlab. Detta för att på sikt skapa en hållbar fritidsverksamhet av hög kvalitet och med stor delaktighet och inflytande från ungdomarna.
Stadsdelsnämnden har i november 2021 gett förvaltningen i uppdrag att utforma fritidsverksamhet utanför Humlanhusets lokaler, bland annat genom attraktiva aktiviteter. Mot bakgrund av att föreningen som drivit Hjorthagens ungdomsgård aviserat att de inte längre avser att fortsätta med sin verksamhet samt att den lokal som föreningen förhyr i andra hand av stadsdelsnämnden på Skogvaktargatan 11 har ett omfattande behov av renovering anser förvaltningen att lokalen kan avyttras och att förvaltningen fortsätter med det pågående arbetet med att utveckla fritidsverksamheten med aktivitetsinriktning i enlighet med nämndens uppdrag.Bilagor
-
205kb Ladda ner dokument
-
212kb Ladda ner dokument
-
241kb Ladda ner dokument
-
232kb Ladda ner dokument
-
-
9
Val till Östermalms stadsdelsnämnds råd för funktionshinderfrågor – avsägelser och fyllnadsnominering
Östermalms stadsdelsnämnds råd för funktionshinderfrågor är ett samrådsorgan mellan stadsdelsnämnden och funktionsrättsrörelsen. Nomineringar av ledamöter till rådet samordnas av Funktionsrätt Stockholms stad.
Funktionsrätt Stockholms stad har meddelat att Christina Barthlow, DHR, och Kirsi Leijonmarck, Reumatikerföreningen, avsäger sina platser i rådet. Till ny ledamot i rådet för den återstående delen av perioden 2019-2022 föreslås Stefan Fagerström, FUB Stockholm – För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning.
Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar i enlighet med Funktionsrätt Stockholms stads förslag.Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har fått en remiss om flyktingmottagande med anledning av händelseutvecklingen i Ukraina. I ärendet föreslås förstärkningar inom områdena skola/förskola, öppna verksamheter, socialtjänst, egen försörjning, samverkan med civilsamhället samt kommunikation och rådgivning.
Staden föreslås söka ersättning för de delar som inte åligger kommunerna utifrån nuvarande lagstiftning. Vidare föreslås att nämnderna ska kunna ansöka om kompensation i kommande större uppföljningsärenden. Några verksamheter bedöms redan i dagsläget behöva utökade anslag. Bland annat föreslås stadsdelsnämnderna få totalt 13 miljoner kronor för att anpassa och förstärka sin öppna verksamhet.
Förvaltningen ser positivt på att en stadsgemensam inriktning har tagits fram. Nämnden välkomnar sedan våren flyktingar från Ukraina till öppna förskolan i Gustav Adolfsparken, till seniorträffen på Bo Bergmans gata samt till ungdomsgården Humlanhuset. Förvaltningen samverkar också med församlingar och civilsamhälle för att sprida information om varandras aktiviteter.
Hittills har nio barn erbjudits och tackat ja till förskoleplats inom Östermalms stadsdelsområde. Förvaltningen bedömer idag att det ordinarie beståndet av förskoleplatser kommer att räcka för att ta emot anvisade barn från Ukraina.
Ett fåtal ensamkommande barn har anvisats till Östermalm, om antalet skulle öka innebär det ett behov av ökade resurser för socialtjänstavdelningen.
Nämnden har fått förfrågan om samverkan från förening som avser anordna sommarverksamhet för barn och ungdomar som flytt från Ukraina. Förvaltningen utreder för närvarande ärendet med hjälp av socialförvaltningen och stadsledningskontoret.Bilagor
-
213kb Ladda ner dokument
-
799kb Ladda ner dokument
-
-
Idrottsnämnden fick uppdraget i 2021 års budget att ta fram en strategi för fritidsbåtlivet. Strategin vilar på ett antal övergripande mål för fritidsbåtsverksamheten i staden. Dessa innebär att skapa förutsättningar för fler småbåtshamnar, gästhamnar och daghamnar samt verka för långsiktighet för båtklubbarna vad gäller ekonomi och arrenden. De innebär även att använda uppläggningsmarken mer effektivt samt att tillsammans med båtklubbarna utveckla ett miljömässigt och hållbart fritidsbåtliv.
Förvaltningen är positiv till den nya strategin för stadens fritidbåtsliv. Båtar och båtsport är en viktig del av många stockholmares vardagsliv. Det är värdefullt som fritidsaktivitet, för rekreation, naturupplevelser och även för gemenskap i klubbarna. Men båtlivet är också en betydelsefull del av stadsbilden som uppskattas även av många som inte har en båt.
Förvaltningen håller med om att det i anslutning till vissa båtområden saknas tillfartsvägar och parkeringsplatser, vilket gör att bilar körs på parkvägar och parkeras otillåtet. Det är därför viktigt att denna aspekt tas om hand vid planeringen av nya båtområden samt vid befintliga. I strategin framgår att ett trettiotal båtklubbar idag har sin verksamhet helt eller delvis på parkmark, vilken stadsdelsförvaltningarna ansvarar för. Förvaltningen anser även att det är viktigt att denna fråga ses över, i syfte att klargöra vilken typ av mark båtklubbarna använder för sin verksamhet och om det finns behov av detaljplaneändring eller i vissa fall att båtuppläggningsplatser på parkmark flyttas till andra platser.Bilagor
-
263kb Ladda ner dokument
-
309kb Ladda ner dokument
-
-
MTJ Cafédrift AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal och uteservering tisdag-söndag mellan kl. 11:00 – 18:00. De ansökta alkoholdryckerna avser vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Spårvägsmuseet som är belägen på adress Gasverkstorget 1. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
222kb Ladda ner dokument
-
-
LNR AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag-söndag kl 11:00-01:00 och uteservering måndag-söndag kl. 11:00 – 23:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Quality Caviar som är belägen på adress Sturegatan 20. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
-
Sv Gårdskök AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag-söndag kl. 11:00 – 23:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Arena Pizza som är belägen på adress Sturegatan 62. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
261kb Ladda ner dokument
-
-
Restaurang Ocra AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 01:00 samt i uteservering måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 22:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Ocra som är belägen på adress Tengelinsgatan 10. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
213kb Ladda ner dokument
-
-
Granero Bakery AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal och uteservering måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 22:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Granero Bakery som är belägen på adress Tengelinsgatan 14. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
214kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningens övergripande resultat av medarbetarenkäts-undersökningen visar fortsatt goda resultat med ett AMI-totalindex på 82. Inget värde understiger 70 vilket innebär att utmaningen till stor det kommer att handla om att förvalta och förädla.
Förvaltningen fortsätter arbeta med att behålla de goda resultaten som visar på tydlighet i hur medarbetarnas arbete bidrar till verksamhetens måluppfyllnad samt gott ledarskap i form av att ge medarbetare förutsättningar och förtroende i sitt arbete. De områden som förvaltningen bör lägga fokus på och jobba vidare med är att följa upp mål, det som har beslutats samt utvärdera målen, testa nya arbetssätt och ge återkoppling på prestation och arbetsresultat.Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Äldrenämnden utarbetar årligen en stadsövergripande rapport för äldreomsorgen. Syftet med årsrapporten är att ge en samlad bild och analys av stadens äldreomsorg och utvecklingen inom verksamhetsområdet.
Årsrapporten innehåller övergripande statistik om den äldre befolkningen, äldreomsorgens insatser och volym, resultat från olika uppföljningar samt identifierade utvecklingsområden. Dessa rör kompetensutveckling och kompetensförsörjning, teambaserat arbetssätt på vård- och omsorgsboende, stöd till chefer, samt utveckling av ramtid inom hemtjänsten.
Även vikten av att staden i högre utsträckning tar tillvara de äldres synpunkter på äldreomsorgen samt digitalisering lyfts som områden som stadens äldreomsorg behöver prioritera i arbetet framåt.Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
186kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt patientsäkerhetslagen (PSL 210:659) ska vårdgivare årligen beskriva sitt patientsäkerhetsarbete i en särskild patientsäkerhetsberättelse. Samtliga vård- och omsorgsboenden inom stadsdelsnämndens huvudmannaskap har tagit fram patientsäkerhetsberättelser.
För att ge en samlad bild och bedömning gör förvaltningens medicinskt ansvariga sjuksköterska (MAS) och medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) också en övergripande patientsäkerhetsberättelse för de verksamheter som ingår i stadsdelsnämndens huvudmannaskap. Den rådande pandemin har fortsatt påverkat verksamheternas systematiska och strukturerade patientsäkerhetsarbete. Gemensamma styrkor i verksamheterna är att hälsoplaner upprättas i högre utsträckning utifrån identifierade risker i det preventiva arbetet, att följsamheten till basala hygienrutiner säkerställs och följs regelbundet upp samt att sjuksköterska är på plats dygnet runt. Identifierade gemensamma utvecklingsområden bedöms vara kontinensvård, munhälsa samt att skapa en struktur för vårdhygienisk standard.Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
573kb Ladda ner dokument
-
440kb Ladda ner dokument
-
577kb Ladda ner dokument
-
596kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen redovisar inkomna beslut, skrivelser med mera.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för pensionärsfrågor från den 16 maj 2022.
Bilagor
-
312kb Ladda ner dokument
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för funktionshinderfrågor från den 19 maj 2022.
Bilagor
-
239kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
-
25
Övriga frågor
-
26
Rapportering av ej verkställda beslut enligt SoL (äldreomsorg) för år 2022
-
Upprop och närvaroregistrering, val av protokollsjusterare, tid för protokollsjustering, anmälan av föregående protokoll och fastställande av dagordning.
-
Ett medborgarförslag med önskemål om plats för förvaring av kajaker vid Husarviken har inkommit till Östermalms stadsdelsnämnd i februari 2022. Vid sitt sammanträde den 24 mars beslutade nämnden att ta upp medborgarförslaget till besvarande.
Förvaltningens bedömning är att en förvaring av kajaker på parkmark inte är genomförbar utan påtaglig inverkan på parkmiljön. Det smala stråket och parkytorna är avsedda som ett promenadstråk planerat för att utgöra ett varsamt möte mellan Djurgårdslandskapet och bostadsområdet. Parkytorna behöver ge möjlighet till spontana aktiviteter.
Förslagsställaren har varit i kontakt med Djurgårdsförvaltningen och med båtklubben på norra sidan av Husarviken utan att få gehör. Därför föreslår förvaltningen att förslagsställaren ställer frågan till exploateringskontoret som är markägare och ansvarar för den ännu ej bebyggda marken i stadsutvecklingsområdet.
Förvaltningen skickar förslaget vidare till exploateringskontoret för kännedom.Bilagor
-
467kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att utöka den digitala fixartjänsten inom äldreomsorgen.
Äldreomsorgen har sedan juni 2021 en heltids digital fixartjänst som erbjuder information, kunskap och praktisk hjälp med digital teknik genom träffar på de öppna mötesplatserna och genom hembesök. Den digitala fixaren erbjuder också stöd via telefon varje helgfri vardag. Tjänsten är mycket uppskattad och efterfrågad, vilket gör att det uppstår väntetid för framförallt hembesök.
Förvaltningen har, precis som förslagsställaren, sett behov av att tjänsten utökas för att motsvara behovet. Ytterligare en digital fixartjänst har därför rekryterats och påbörjat sin anställning 2 maj. Förutom att förstärka arbetet riktat mot äldre ska tjänsten också möta behoven hos personer med funktionsnedsättning inom socialtjänsten. I maj invigs också DigiCenter för seniorer, där grundläggande kurser och aktiviteter riktade till stadsdelens äldre kommer att anordnas.
För att alla äldre ska ges samma möjlighet och förutsättning att få stöd med digitala verktyg bedömer förvaltningen att det är viktigt att tjänsten även i fortsättningen erbjuds kostnadsfrittBilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
37kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
65kb Ladda ner dokument
-
59kb Ladda ner dokument
-
71kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
71kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
70kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Tertialrapporter med helårsprognoser är en del av den löpande uppföljningen. Rapporteringen ska ge kommunstyrelsen en samlad bild av budgethållning, effektivitet och kvalitet i relation till beslutade mål. I tertialrapporten redogör nämnden för uppnådda resultat. Avvikelser för verksamhet och ekonomi analyseras utifrån verksamhetsplanen och förväntade resultat.
Bilagor
-
255kb Ladda ner dokument
-
310kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
Förvaltningen har utarbetat ett internt funktionsprogram med lekvärdesfaktor. Programmet är tänkt att användas vid planeringen av ny- och ombyggnation av förskolor i stadsdelen. Det kan även användas som underlag vid översyn och anpassning av befintliga förskoleverksamheter. Programmet är ett viktigt arbetsverktyg i dialoger förvaltningen har med olika aktörer. Dessa är bland annat stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret, men också byggherrar som omvandlar funktionskraven till rum och miljöer. I fokus för programmet står kraven på ändamålsenliga, funktionella, trygga, säkra, hållbara och kostnadseffektiva miljöer både inom- och utomhus, såväl i friliggande förskolor som i förskolor inrymda i flerbostadshus. Funktionsprogrammet förväntas på sikt bidra till en ökad likvärdighet gällande förskolornas utformning inomhus och utomhus, men också till en mer kostnads- och tidseffektiv planering av nya förskolor liksom vid anpassningar i befintliga förskolor.
Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har uppdragit åt förvaltningen att återkomma med förslag till åtgärd för säkerställa att det finns fritidssysselsättning för ungdomar i Hjorthagen-Norra Djurgårdsstaden i händelse av att Hjorthagens ungdomsgård stänger. Bakgrunden till uppdraget är att den ideella förening som driver Hjorthagens ungdomsgård efter ansökan om föreningsstöd för 2022 aviserat att de inte avser att fortsätta bedriva verksamheten.
Humlanhuset är nämndens egen fritidsverksamhet för unga.
För att i närtid säkerställa fritidssysselsättning i området planerar förvaltningen att stärka marknadsföringen av Humlanhusets befintliga aktiviteter och vid behov lotsa ungdomar från Hjorthagen-Norra Djurgårdsstaden till dessa. Humlanhuset har under 2022 påbörjat flera utvecklingsprojekt i linje med stadens kommande strategi för fritids- och ungdomsgårdar, nämndens inriktning för fritidsverksamhet på Östermalm samt förvaltningens genomlysning av fritidsverksamheten som gjordes under 2021. Förvaltningen ser att flera av dessa projekt kan skalas upp och spridas för att täcka upp behoven av fritidssysselsättning i Hjorthagen-Norra Djurgårdsstaden.
Som ytterligare led i att säkerställa sysselsättning i området föreslår förvaltningen att omgående initiera fler samarbeten med föreningslivet. Förvaltningen har tagit kontakt med Folkkulturcentrum och Hjortgläntans parklek i Hjorthagen, för möjlighet att använda lokaler för aktiviteter. Förvaltningen föreslår vidare att samarbeten med idrottsföreningar i området inleds.
Som ett komplement till de satsningar förvaltningen i dagsläget kan göra för att säkerställa fritidssysselsättning i närtid i Hjorthagen-Norra Djurgårdsstaden kommer förvaltningen att ansöka till stadens innovationsarena Openlab. Detta för att på sikt skapa en hållbar fritidsverksamhet av hög kvalitet och med stor delaktighet och inflytande från ungdomarna.
Stadsdelsnämnden har i november 2021 gett förvaltningen i uppdrag att utforma fritidsverksamhet utanför Humlanhusets lokaler, bland annat genom attraktiva aktiviteter. Mot bakgrund av att föreningen som drivit Hjorthagens ungdomsgård aviserat att de inte längre avser att fortsätta med sin verksamhet samt att den lokal som föreningen förhyr i andra hand av stadsdelsnämnden på Skogvaktargatan 11 har ett omfattande behov av renovering anser förvaltningen att lokalen kan avyttras och att förvaltningen fortsätter med det pågående arbetet med att utveckla fritidsverksamheten med aktivitetsinriktning i enlighet med nämndens uppdrag.Bilagor
-
205kb Ladda ner dokument
-
212kb Ladda ner dokument
-
241kb Ladda ner dokument
-
232kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
-
§ 9
Val till Östermalms stadsdelsnämnds råd för funktionshinderfrågor – avsägelser och fyllnadsnominering
Östermalms stadsdelsnämnds råd för funktionshinderfrågor är ett samrådsorgan mellan stadsdelsnämnden och funktionsrättsrörelsen. Nomineringar av ledamöter till rådet samordnas av Funktionsrätt Stockholms stad.
Funktionsrätt Stockholms stad har meddelat att Christina Barthlow, DHR, och Kirsi Leijonmarck, Reumatikerföreningen, avsäger sina platser i rådet. Till ny ledamot i rådet för den återstående delen av perioden 2019-2022 föreslås Stefan Fagerström, FUB Stockholm – För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning.
Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar i enlighet med Funktionsrätt Stockholms stads förslag.Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har fått en remiss om flyktingmottagande med anledning av händelseutvecklingen i Ukraina. I ärendet föreslås förstärkningar inom områdena skola/förskola, öppna verksamheter, socialtjänst, egen försörjning, samverkan med civilsamhället samt kommunikation och rådgivning.
Staden föreslås söka ersättning för de delar som inte åligger kommunerna utifrån nuvarande lagstiftning. Vidare föreslås att nämnderna ska kunna ansöka om kompensation i kommande större uppföljningsärenden. Några verksamheter bedöms redan i dagsläget behöva utökade anslag. Bland annat föreslås stadsdelsnämnderna få totalt 13 miljoner kronor för att anpassa och förstärka sin öppna verksamhet.
Förvaltningen ser positivt på att en stadsgemensam inriktning har tagits fram. Nämnden välkomnar sedan våren flyktingar från Ukraina till öppna förskolan i Gustav Adolfsparken, till seniorträffen på Bo Bergmans gata samt till ungdomsgården Humlanhuset. Förvaltningen samverkar också med församlingar och civilsamhälle för att sprida information om varandras aktiviteter.
Hittills har nio barn erbjudits och tackat ja till förskoleplats inom Östermalms stadsdelsområde. Förvaltningen bedömer idag att det ordinarie beståndet av förskoleplatser kommer att räcka för att ta emot anvisade barn från Ukraina.
Ett fåtal ensamkommande barn har anvisats till Östermalm, om antalet skulle öka innebär det ett behov av ökade resurser för socialtjänstavdelningen.
Nämnden har fått förfrågan om samverkan från förening som avser anordna sommarverksamhet för barn och ungdomar som flytt från Ukraina. Förvaltningen utreder för närvarande ärendet med hjälp av socialförvaltningen och stadsledningskontoret.Bilagor
-
213kb Ladda ner dokument
-
799kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Idrottsnämnden fick uppdraget i 2021 års budget att ta fram en strategi för fritidsbåtlivet. Strategin vilar på ett antal övergripande mål för fritidsbåtsverksamheten i staden. Dessa innebär att skapa förutsättningar för fler småbåtshamnar, gästhamnar och daghamnar samt verka för långsiktighet för båtklubbarna vad gäller ekonomi och arrenden. De innebär även att använda uppläggningsmarken mer effektivt samt att tillsammans med båtklubbarna utveckla ett miljömässigt och hållbart fritidsbåtliv.
Förvaltningen är positiv till den nya strategin för stadens fritidbåtsliv. Båtar och båtsport är en viktig del av många stockholmares vardagsliv. Det är värdefullt som fritidsaktivitet, för rekreation, naturupplevelser och även för gemenskap i klubbarna. Men båtlivet är också en betydelsefull del av stadsbilden som uppskattas även av många som inte har en båt.
Förvaltningen håller med om att det i anslutning till vissa båtområden saknas tillfartsvägar och parkeringsplatser, vilket gör att bilar körs på parkvägar och parkeras otillåtet. Det är därför viktigt att denna aspekt tas om hand vid planeringen av nya båtområden samt vid befintliga. I strategin framgår att ett trettiotal båtklubbar idag har sin verksamhet helt eller delvis på parkmark, vilken stadsdelsförvaltningarna ansvarar för. Förvaltningen anser även att det är viktigt att denna fråga ses över, i syfte att klargöra vilken typ av mark båtklubbarna använder för sin verksamhet och om det finns behov av detaljplaneändring eller i vissa fall att båtuppläggningsplatser på parkmark flyttas till andra platser.Bilagor
-
263kb Ladda ner dokument
-
309kb Ladda ner dokument
-
196kb Ladda ner dokument
-
-
MTJ Cafédrift AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal och uteservering tisdag-söndag mellan kl. 11:00 – 18:00. De ansökta alkoholdryckerna avser vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Spårvägsmuseet som är belägen på adress Gasverkstorget 1. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
222kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
LNR AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag-söndag kl 11:00-01:00 och uteservering måndag-söndag kl. 11:00 – 23:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Quality Caviar som är belägen på adress Sturegatan 20. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Sv Gårdskök AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag-söndag kl. 11:00 – 23:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Arena Pizza som är belägen på adress Sturegatan 62. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
Restaurang Ocra AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 01:00 samt i uteservering måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 22:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Ocra som är belägen på adress Tengelinsgatan 10. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
213kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Granero Bakery AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal och uteservering måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 22:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Granero Bakery som är belägen på adress Tengelinsgatan 14. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
214kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningens övergripande resultat av medarbetarenkäts-undersökningen visar fortsatt goda resultat med ett AMI-totalindex på 82. Inget värde understiger 70 vilket innebär att utmaningen till stor det kommer att handla om att förvalta och förädla.
Förvaltningen fortsätter arbeta med att behålla de goda resultaten som visar på tydlighet i hur medarbetarnas arbete bidrar till verksamhetens måluppfyllnad samt gott ledarskap i form av att ge medarbetare förutsättningar och förtroende i sitt arbete. De områden som förvaltningen bör lägga fokus på och jobba vidare med är att följa upp mål, det som har beslutats samt utvärdera målen, testa nya arbetssätt och ge återkoppling på prestation och arbetsresultat.Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Äldrenämnden utarbetar årligen en stadsövergripande rapport för äldreomsorgen. Syftet med årsrapporten är att ge en samlad bild och analys av stadens äldreomsorg och utvecklingen inom verksamhetsområdet.
Årsrapporten innehåller övergripande statistik om den äldre befolkningen, äldreomsorgens insatser och volym, resultat från olika uppföljningar samt identifierade utvecklingsområden. Dessa rör kompetensutveckling och kompetensförsörjning, teambaserat arbetssätt på vård- och omsorgsboende, stöd till chefer, samt utveckling av ramtid inom hemtjänsten.
Även vikten av att staden i högre utsträckning tar tillvara de äldres synpunkter på äldreomsorgen samt digitalisering lyfts som områden som stadens äldreomsorg behöver prioritera i arbetet framåt.Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
186kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt patientsäkerhetslagen (PSL 210:659) ska vårdgivare årligen beskriva sitt patientsäkerhetsarbete i en särskild patientsäkerhetsberättelse. Samtliga vård- och omsorgsboenden inom stadsdelsnämndens huvudmannaskap har tagit fram patientsäkerhetsberättelser.
För att ge en samlad bild och bedömning gör förvaltningens medicinskt ansvariga sjuksköterska (MAS) och medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) också en övergripande patientsäkerhetsberättelse för de verksamheter som ingår i stadsdelsnämndens huvudmannaskap. Den rådande pandemin har fortsatt påverkat verksamheternas systematiska och strukturerade patientsäkerhetsarbete. Gemensamma styrkor i verksamheterna är att hälsoplaner upprättas i högre utsträckning utifrån identifierade risker i det preventiva arbetet, att följsamheten till basala hygienrutiner säkerställs och följs regelbundet upp samt att sjuksköterska är på plats dygnet runt. Identifierade gemensamma utvecklingsområden bedöms vara kontinensvård, munhälsa samt att skapa en struktur för vårdhygienisk standard.Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
573kb Ladda ner dokument
-
440kb Ladda ner dokument
-
577kb Ladda ner dokument
-
596kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen redovisar inkomna beslut, skrivelser med mera.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för pensionärsfrågor från den 16 maj 2022.
Bilagor
-
312kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för funktionshinderfrågor från den 19 maj 2022.
Bilagor
-
239kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av delegationsbeslut fattade utifrån delegationsordningen.
Bilagor
-
263kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Informationspunkter från stadsdelsdirektören till möte med Östermalms stadsdelsnämnd 2022-05-31.
Bilagor
-
Följande två ordförandeförslag har lämnats in:
Ordförandeförslag om Kulturfestival för de minsta
Förslag till beslut:
- Att anordna Östermalms kulturfestival för de minsta
- Att därutöver anföra:
Barn och unga har rätt att både ta del av, och vara med och skapa, konst och kultur. Inom Östermalms verksamheter för barn är kulturupplevelser integrerade i de dagliga aktiviteterna och genom olika besök men i år vill vi testa något nytt.
I slutet av augusti äger Stockholms kulturfestival rum. En härlig festival som skapar möjlighet för människor att upptäcka, eller fördjupa sin kontakt med olika kulturformer kostnadsfritt. I samband med detta föreslås, för första gången någonsin, att en lokal kulturfestival för barn anordnas samtidigt på Östermalm. Med fokus på inspiration, nyfikenhet och möjlighet att utforska kan nya former av kultur kommer på besök på våra förskolor, parklekar och på vår ungdomsgård i den form som är möjlig.
Mini-festivalen för de minsta ska ses som ett testprojekt för att se vad som uppskattas och vad som är möjligt att skala upp i framtiden. Det kan handla om att få möjlighet att måla, uppträda eller på andra sätt själv få utöva kulturell verksamhet i nya miljöer, eller att få se och uppleva andra som uppträder eller visar upp kulturella inslag.
Festivalen får gärna arrangeras i samverkan med andra aktörer, så som Kulturskolan, det lokala föreningslivet m.fl. eller förläggas inom andra verksamheter, exempelvis inom ramen för vårt samarbete mellan förskolan och äldreomsorgen.
Syftet med mini-festivalen är att ta ett nytt grepp om barnkulturen lokalt och uppmärksamma barns rätt till ett rikt kulturliv i samband med att Stockholm fylls av kulturella inslag under flera dagar.
Vivianne Gunnarsson (MP), Daniele Fava (C), Birgit Marklund Beijer (S), Jaime Barrios (V) och Anders Lindman (SD) stödjer ordförandeförslaget från Andrèa Hedin (M).
Ordförandeförslag om att starta platssamverkan på Karlaplan
Förslag till beslut:
- Att starta platssamverkan på Karlaplan
- Att skicka beslutet till trafiknämnden för kännedom
- Att därutöver anföra:
Under en längre tid har stadsdelen samverkat med andra aktörer för att utveckla Karlaplan och öka tryggheten på torget framför Fältöversten. Efter den skottlossning som skedde här om veckan kan vi dock se att ännu mer snabbt behöver göras och att fler behöver involveras för att stoppa den negativa trenden och motverka att en känsla av otrygghet biter sig fast hos människor. Mot bakgrund av detta behöver stadsdelen ta på sig ledartröjan i en formaliserad platssamverkan för Karlaplan.
Platssamverkan är ett sätt att skapa säkra, trygga och attraktiva offentliga miljöer där människor bor och verkar. Genom att samla olika aktörer för att jobba praktiskt tillsammans med trygghetsskapande, brottsförebyggande och trivselskapande åtgärder runt en speciell plats kan en förändring snabbt komma på plats.
För att utveckla en platssamverkan på Karlaplan är det i ett första skede viktigt att bjuda in polis, fastighetsägare, näringsidkare, civilsamhälle och berörda förvaltningar i Stockholms stad, samt andra aktörer som stadsdelsförvaltningen finner relevanta. Syftet med platssamverkan är att snabbt åstadkomma en positiv skillnad på Karlaplan. Prioriterade områden är:
-Få människor att vilja stanna upp och känna sig trygga på Karlaplan.
-Alla elsparkcyklar och mopeder som framförs på torget behöver hindras och ges en alternativ väg för att minska risken att någon blir påkörd.
-Belysning på och runt torget utanför Fältöversten behöver ses över.
-Möjligheten att sätta upp trygghetskameror på platsen behöver utredas.
-Närvaro av fältassistenter behöver tryggas redan under sommaren och ett samarbete med SL bör inledas.
-Trivselskapande åtgärder i from av blommor och planteringar samt utökning av antalet cykelställ och reparation av befintliga cykelställ behöver komma till.
Målet är att platssamverkan startar upp före sommaren och kan fortsätta utvecklas under året.
Vivianne Gunnarsson (MP), Daniele Fava (C) och Anders Lindman (SD) stödjer ordförandeförslaget från Andrèa Hedin (M).
Socialdemokraterna och vänsterpartiet deltog inte i beslutet.