Möte 2023-04-27
-
1
Val av justerare och godkännande av dagordning
-
Ett medborgarförslag inkom till Östermalms stadsdelsnämnd i februari 2022 med synpunkter på upprustningsbehov av Gustav Adolfsparken. Vid sitt sammanträde den 16 februari beslutade nämnden att överlämna förslaget till förvaltningen för beredning. Förslagsställaren skriver att slitaget av Gustav Adolfsparken är högt och att detta beror på att skolor och förskolor använder parken för sin utevistelse. Förslagsställaren påpekar även att cyklister kör i parken. Slutligen önskar förslagsställaren att flera soffor sätts ut i parken.
Förvaltningen instämmer i att Gustav Adolfsparken har ett högt slitage och planerar flera åtgärder för att försöka möta detta så att parken kan bli grönare och mer trivsam. I mars 2023 satte förvaltningen ut 11 st nya bänkar i parken varav sju var på nya platser.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag inkom till Östermalms stadsdelsnämnd i januari 2023 om att anlägga en grillplats i anslutning till sportfältet på Gärdet. Vid sitt sammanträde den 16 februari 2023 beslutade nämnden att överlämna förslaget till förvaltningen för beredning. En ny grillplats föreslås vid sportfältet eller i skogen ovanför sportfältet. Förslagsställaren påpekar en avsaknad av grillplatser i området och menar att en grill skulle vara uppskattad av de som vistas här.
Grillplatser kan fungera som sociala mötesplatser och möjliggöra längre vistelsetider utomhus. Förvaltningen ser dock att utformning och placering av grillplatser behöver övervägas noga för att minimera risken för skadegörelse, felanvändning och i förlängningen otrygghet. Våren 2022 tog förvaltningen bort grillen vid Plockepinns lekplats efter skadegörelse och flertalet klagomål. Kungliga Djurgårdens förvaltning (KDF) äger marken som utgör Gärdets sportfält, samt det naturområde som ligger direkt norr om sportfältet. Idrottsanläggningarna på sportfältet förvaltas av idrottsförvaltningen i samarbete med fastighetskontoret. Förvaltningen har därmed inte rådighet att ensamt anordna en ny grillplats enligt förslagsställarens önskemål. Med bakgrund i detta kommer förvaltningen vidareförmedla förslaget till KDF samt idrottsförvaltningen för kännedom. Genom att även överlämna förvaltningens tjänsteutlåtande kan förvaltningens erfarenheter gällande den tidigare grillplatsen vid Plockepinns lekplats förmedlas vidare.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
65kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag inkom i januari 2023 om gatumiljön i Abessinien, Hjorthagen. I förslaget beskrivs problematik med otrygghet för cyklister längs med Lanforsvägen i Hjorthagen i och med anläggandet av en ny korsning vid Lanforsvägen/Jägmästargatan samt ökat antal parkerade bilar längs med sträckan.
Stadsdelsförvaltningen har inte rådighet av gatumiljön och har därför vidarebefordrat detta förslag till trafikkontoret för besvarande. Förvaltningen håller dock med förslagsställaren om att det är viktigt med trygga samt säkra cykelbanor och är därför positiv till att den problematik som lyfts i förslaget har uppmärksammats. I den omfattande stadsutveckling som sker i Stockholm idag, inte minst i Hjorthagen i och med utbyggnaden av Norra Djurgårdsstaden, krävs prioritering av gång, cykel och kollektivtrafik, i enlighet med stadens framkomlighetsstrategi.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Varje sammanträde redovisas inkomna medborgarförslag och Östermalms stadsdelsnämnd beslutar sedan om hur dessa ska hanteras. Förvaltningen anmäler också de medborgarförslag som sänts vidare till annan nämnd.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
68kb Ladda ner dokument
-
283kb Ladda ner dokument
-
637kb Ladda ner dokument
-
300kb Ladda ner dokument
-
-
Underlaget anger inriktningen för den kommande stadsdelsnämndens Norra innerstadens verksamhet under 2024-2026 och anknyter till kommunfullmäktiges tre inriktningsmål. I enlighet med kommunfullmäktiges budget kommer stadsdelsnämnderna för Norrmalm och Östermalm att läggas samman den 1 juli 2023. Underlaget har därmed tagits fram i samverkan mellan Östermalms och Norrmalms stadsdelsförvaltningar, utifrån den kommande stadsdelsnämnden för Norra innerstaden.
Bilagor
-
625kb Ladda ner dokument
-
447kb Ladda ner dokument
-
Stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm har arbetat fram ett för region innerstaden gemensamt underlag till stadens boendeplanering för äldre. Den stadsövergripande planen, som ska vara vägledande för beslut gällande förändringar av stadens äldreboendebestånd, sammanställs av äldreförvaltningen och beslutas av kommunstyrelsen.
Sammanfattningsvis bedömer region innerstaden att planerad nybyggnation av vård- och omsorgsboende i innerstaden är osäker och otillräcklig utifrån den prognosticerade demografiska utvecklingen. Staden behöver ta ett samlat grepp kring hur nybyggnationsprojekt ska kunna genomföras i innerstadens täta stadsmiljöer med begränsade tomter, både till antal och storlek. Alternativ till nybyggnation, till exempel ombyggnationer av befintliga fastigheter, behöver också ses över. Region innerstaden framför även behov av fler seniorbostäder, särskilda platser för yngre äldre, 65-80 år, med demenssjukdom samt anpassade insatser för äldre i hemlöshet/psykisk ohälsa och/eller missbruksproblematik. Region innerstaden bedömer vidare att efterfrågan på intressentboenden med inriktning HBTQI+ eller minoritetsspråk inte säkert speglar behovet och föreslår att en undersökning görs bland stadens seniorer, gärna tillsammans med intresseorganisationer.
Bilagor
-
171kb Ladda ner dokument
-
198kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har genomfört en årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbete, samverkansavtalet samt aktiva åtgärder mot diskriminering. Enkäten besvarades av chefer tillsammans med skyddsombud under december 2022. Resultatet visar sammanfattningsvis att det systematiska arbetsmiljöarbetet, samverkansavtalet och arbetet med aktiva åtgärder fungerar väl. I jämförelse med 2021 års resultat har det skett en viss förbättring inom området samverkan med fackliga organisationer. Inom vissa områden kvarstår förbättringsbehov särskilt när det gäller introduktion av medarbetare där arbetsmiljöinformation ingår.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har gett förvaltningen i uppdrag att svara på en skrivelse om konsekvenserna för stadsdelen på grund av minskat antal ordningsvakter centralt från Annika Elmlund m.fl. (M), Daniele Fava m.fl. (C) och Gaby Roseen (KD). Författarna lyfter att ordningsvakter är en av flera insatser inom trygghetsområdet i Stockholm stad och har tidigare varit centralt finansierade. Den nya politiska majoriteten menar att stadsdelsnämnderna är bättre lämpade att avgöra vilken typ av trygghetsarbete som ska bedrivas och har utlovat att de pengar som tidigare centralt har lagts på ordningsvakter istället ska fördelas till stadsdelsnämnderna. Författarna av skrivelsen har svårt att återse de utlovade pengarna i majoritetens budget och har med anledning av det önskat svar på ett antal frågor kopplade till förvaltningens finansiering av och arbete med ordningsvakter.
I lagen (1980:578) om ordningsvakter (LOV) regleras bland annat att ordningsvakters arbete enbart får ske på, av Polismyndigheten godkända platser så kallade LOV3§-områden. Inom stadsdelsområdet finns tre LOV3§-områden vilka är Fältöverstens köpcentrum, Värtahamnen samt områden tillhörande Storstockholms Lokaltrafik. Ordningsvakterna inom respektive område verkar inte på uppdrag av stadsdelsförvaltningen då förvaltningen inte har några egna LOV3§-områden. Förvaltningen arbetar kontinuerligt med andra säkerhetsfrämjande och trygghetsskapande åtgärder och insatser.
Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har gett förvaltningen i uppdrag att svara på en skrivelse om ordningsvakter från Anders Lindman och Ann-Kristin Carlberg (SD). I skrivelsen framförs en oro kring att de ekonomiska resurserna kraftigt reducerats för ordningsvakter i stadsdelarna, jämfört med tidigare år. Med anledning av detta vill skribenterna ha svar på ett antal frågor som berör antalet stationerade respektive mobila ordningsvakter i stadsdelen, idag samt för kommande år.
Stockholms stads mobila ordningsvakter är en mobil ordningsvaktsenhet som genom transporter tar sig mellan olika förordnandeområden (LOV§3) runt om i Stockholms stads förvaltningsområde. Eftersom uppdraget är mobilt är ordningsvakterna aldrig stationerade på ett och samma ställe. Det finns idag inga LOV3§-områden inom stadsdelens förvaltningsområde vilket innebär att det inte finns möjligheter för förvaltningen att anlita ordningsvakter.
Bilagor
-
182kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
Daniele Fava m.fl. (C) inkom med en skrivelse till Östermalms stadsdelsnämnd i februari där det hemställdes till förvaltningen att besvara en rad frågor om Östermalms trädbestånd. Frågorna berör i huvudsak mängden träd på Östermalm, almsjukan, hur stadsdelsförvaltningen på kort och lång sikt arbetar med stadsdelsområdets träd samt om hur planering för träd sker i Värtahamnen, Frihamnen och Loudden.
Ansvaret för träden i Stockholms offentliga miljöer är fördelade på olika förvaltningar där stadsdelsförvaltningarna ansvarar för träd på park- och naturmark och trafikkontoret ansvarar för träd på gator och torg samt hanteringen av almsjuka almar. Exploateringskontoret ansvarar för planering och anläggning av nya gröna ytor och träd i Stockholms stadsutvecklingsområden. Stadsdelsförvaltningens roll är främst att förvalta det befintliga trädbeståndet i park och naturmark med målsättningen att beståndet är friskt och att antalet träd bibehålls och på sikt kan öka.
Bilagor
-
193kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat en motion till stadsdelsnämnden för yttrande, gällande att genomföra en stadsövergripande lokaleffektivisering. Enligt motionen står lokaler outnyttjade under kvällar och helger, vilket är kostsamt för staden och därför bör samnyttjandet av lokaler öka. Föreningar bör till exempel få ökade möjligheter att nyttja stadens lokaler. Enligt motionen bör det även finnas större möjligheter till andrahandsuthyrning. Motionären anser därför att det bör genomföras en stadövergripande lokaleffektvisering och att indikatorer ska utarbetas som mäter nyttjandegraden i stadens lokaler samt att tydliga mål fastställs för stadens nämnder och bolag kring hur nyttjandegraden ska kunna öka.
Förvaltningen ställer sig generellt positiv till att genomföra en stadsövergripande lokaleffektivisering. Denna bör föregås av en kartläggning av de olika kommunala verksamheternas möjligheter att samnyttja lokaler med interna och externa verksamheter. En kartläggning bör också utreda avtalstekniska möjligheter, lås- och larmrutiner och försäkringsfrågor vid samverkan och uthyrning till interna och externa verksamheter.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
558kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har fått i uppdrag att besvara en remiss av skrivelsen Uppföljning av omhändertagna och placerade barns betyg. Skrivelsen är författad av Jan Jönsson (L), Christofer Fjellner m.fl. (M), Karin Ernlund (C) och Nike Örbrink (KD). I skrivelsen anförs att kommunstyrelsen och stadsdelsnämnderna har ett särskilt ansvar för att säkerställa placerade och omhändertagna barns och ungas rätt till utbildning, hälsa och trygghet. Skrivelsen är ställd till den rödgröna majoriteten.
I sitt remissvar redovisar förvaltningen hur man arbetar med att följa upp placerade barns utbildning och hälsa. I svaret beskrivs bland annat det stöd som erbjuds familjehemmen, i syfte att stärka barnens förutsättningar att klara skolan, samt den samverkansmodell, SAMS, som används vid samverkan mellan skola och socialtjänst. Vidare redogörs för hur barnets hälsa, inklusive tandhälsa, ingår som en del i socialtjänstens utredning av barns behov av stöd och skydd samt att barn som placeras utanför det egna hemmet erbjuds en hälsoundersökning av hälso- och sjukvården.
Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för en utökad byggrätt för cirka 300 student- och forskarboenden, samt undervisnings- och forskarlokaler, inom fastigheten Norra Djurgården 1:44 i campusområdet Kräftriket. Ny bebyggelse ska till sin utformning och volym anpassas och harmoniera med den befintliga äldre bebyggelsen på platsen. Syftet är också att säkerställa bevarandet av den kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen, områdets karaktär som institutionspark samt de höga naturvärdena på platsen.
Förvaltningen är positiv till förslaget, vilket innebär ett tillskott av student- och forskarbostäder som det råder brist på i Stockholm idag. Enligt framtagen miljökonsekvensbeskrivning är förslaget i linje med de särskilda bestämmelserna för naturmiljö i Nationalstadsparken samt riksintresset för kulturmiljövården Stockholms innerstad med Djurgården. Förvaltningen är även positiv till att förslaget innebär att andelen grönyta ökar samt förbättrad dagvattenhantering på platsen, vilket gynnar möjligheterna att uppnå miljökvalitetsnormerna för vatten i Brunnsviken.
Bilagor
-
27mb Ladda ner dokument
-
Konoba AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i uteservering med kök i direkt anslutning, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa drycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Sasa Vinbar som är belägen på adress Södra Hamnvägen 5. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
210kb Ladda ner dokument
-
-
CAFE FIA-JONAS AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten i restauranglokal, måndag till söndag mellan kl. 11:00 och 01:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang ISH Sturegallerian som är belägen på adress Grev Turegatan 11A-C. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
250kb Ladda ner dokument
-
-
Konglig Elektrosektionen THS ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap, i restauranglokal, måndag till söndag mellan kl. 11:00 och 03:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser Tolvan (12:an) vid THS:s Elektrosektion som är belägen på adress Osquars Backe 12. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
204kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms Korvspecialist AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i uteservering, måndag till söndag mellan kl. 11:00 och 21:00, under perioden 11 maj till 19 september. De ansökta alkoholdryckerna avser starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Brunos Korvbar som är belägen på adress Nybrogatan 57B. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
234kb Ladda ner dokument
-
-
Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner överskott om 17,5 mnkr. Det råder osäkerhet kring kostnadsutvecklingar för bland annat lönerörelsen och hyresförhandlingar. Nedan visas nettobudget per avdelning, beräknat utfall och beräknat resultat samt bokslut för 2022.
Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av förteckning över inkomna och upprättade handlingar för Östermalms stadsdelsnämnd för perioden 9 mars till och med 12 april 2023.
Bilagor
-
494kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av förteckning över delegerade beslut under perioden 9 mars till och med 12 april 2023.
Bilagor
-
311kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråds sammanträde den 17 april 2023.
Bilagor
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för funktionshinderfrågors sammanträde den 30 mars 2023.
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
693kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
259kb Ladda ner dokument
-
-
26
Övrigt
-
Ett medborgarförslag inkom till Östermalms stadsdelsnämnd i februari 2022 med synpunkter på upprustningsbehov av Gustav Adolfsparken. Vid sitt sammanträde den 16 februari beslutade nämnden att överlämna förslaget till förvaltningen för beredning. Förslagsställaren skriver att slitaget av Gustav Adolfsparken är högt och att detta beror på att skolor och förskolor använder parken för sin utevistelse. Förslagsställaren påpekar även att cyklister kör i parken. Slutligen önskar förslagsställaren att flera soffor sätts ut i parken.
Förvaltningen instämmer i att Gustav Adolfsparken har ett högt slitage och planerar flera åtgärder för att försöka möta detta så att parken kan bli grönare och mer trivsam. I mars 2023 satte förvaltningen ut 11 st nya bänkar i parken varav sju var på nya platser.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag inkom till Östermalms stadsdelsnämnd i januari 2023 om att anlägga en grillplats i anslutning till sportfältet på Gärdet. Vid sitt sammanträde den 16 februari 2023 beslutade nämnden att överlämna förslaget till förvaltningen för beredning. En ny grillplats föreslås vid sportfältet eller i skogen ovanför sportfältet. Förslagsställaren påpekar en avsaknad av grillplatser i området och menar att en grill skulle vara uppskattad av de som vistas här.
Grillplatser kan fungera som sociala mötesplatser och möjliggöra längre vistelsetider utomhus. Förvaltningen ser dock att utformning och placering av grillplatser behöver övervägas noga för att minimera risken för skadegörelse, felanvändning och i förlängningen otrygghet. Våren 2022 tog förvaltningen bort grillen vid Plockepinns lekplats efter skadegörelse och flertalet klagomål. Kungliga Djurgårdens förvaltning (KDF) äger marken som utgör Gärdets sportfält, samt det naturområde som ligger direkt norr om sportfältet. Idrottsanläggningarna på sportfältet förvaltas av idrottsförvaltningen i samarbete med fastighetskontoret. Förvaltningen har därmed inte rådighet att ensamt anordna en ny grillplats enligt förslagsställarens önskemål. Med bakgrund i detta kommer förvaltningen vidareförmedla förslaget till KDF samt idrottsförvaltningen för kännedom. Genom att även överlämna förvaltningens tjänsteutlåtande kan förvaltningens erfarenheter gällande den tidigare grillplatsen vid Plockepinns lekplats förmedlas vidare.
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag inkom i januari 2023 om gatumiljön i Abessinien, Hjorthagen. I förslaget beskrivs problematik med otrygghet för cyklister längs med Lanforsvägen i Hjorthagen i och med anläggandet av en ny korsning vid Lanforsvägen/Jägmästargatan samt ökat antal parkerade bilar längs med sträckan.
Stadsdelsförvaltningen har inte rådighet av gatumiljön och har därför vidarebefordrat detta förslag till trafikkontoret för besvarande. Förvaltningen håller dock med förslagsställaren om att det är viktigt med trygga samt säkra cykelbanor och är därför positiv till att den problematik som lyfts i förslaget har uppmärksammats. I den omfattande stadsutveckling som sker i Stockholm idag, inte minst i Hjorthagen i och med utbyggnaden av Norra Djurgårdsstaden, krävs prioritering av gång, cykel och kollektivtrafik, i enlighet med stadens framkomlighetsstrategi.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Varje sammanträde redovisas inkomna medborgarförslag och Östermalms stadsdelsnämnd beslutar sedan om hur dessa ska hanteras. Förvaltningen anmäler också de medborgarförslag som sänts vidare till annan nämnd.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Underlaget anger inriktningen för den kommande stadsdelsnämndens Norra innerstadens verksamhet under 2024-2026 och anknyter till kommunfullmäktiges tre inriktningsmål. I enlighet med kommunfullmäktiges budget kommer stadsdelsnämnderna för Norrmalm och Östermalm att läggas samman den 1 juli 2023. Underlaget har därmed tagits fram i samverkan mellan Östermalms och Norrmalms stadsdelsförvaltningar, utifrån den kommande stadsdelsnämnden för Norra innerstaden.
Bilagor
-
337kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm har arbetat fram ett för region innerstaden gemensamt underlag till stadens boendeplanering för äldre. Den stadsövergripande planen, som ska vara vägledande för beslut gällande förändringar av stadens äldreboendebestånd, sammanställs av äldreförvaltningen och beslutas av kommunstyrelsen.
Sammanfattningsvis bedömer region innerstaden att planerad nybyggnation av vård- och omsorgsboende i innerstaden är osäker och otillräcklig utifrån den prognosticerade demografiska utvecklingen. Staden behöver ta ett samlat grepp kring hur nybyggnationsprojekt ska kunna genomföras i innerstadens täta stadsmiljöer med begränsade tomter, både till antal och storlek. Alternativ till nybyggnation, till exempel ombyggnationer av befintliga fastigheter, behöver också ses över. Region innerstaden framför även behov av fler seniorbostäder, särskilda platser för yngre äldre, 65-80 år, med demenssjukdom samt anpassade insatser för äldre i hemlöshet/psykisk ohälsa och/eller missbruksproblematik. Region innerstaden bedömer vidare att efterfrågan på intressentboenden med inriktning HBTQI+ eller minoritetsspråk inte säkert speglar behovet och föreslår att en undersökning görs bland stadens seniorer, gärna tillsammans med intresseorganisationer.
Bilagor
-
241kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har genomfört en årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbete, samverkansavtalet samt aktiva åtgärder mot diskriminering. Enkäten besvarades av chefer tillsammans med skyddsombud under december 2022. Resultatet visar sammanfattningsvis att det systematiska arbetsmiljöarbetet, samverkansavtalet och arbetet med aktiva åtgärder fungerar väl. I jämförelse med 2021 års resultat har det skett en viss förbättring inom området samverkan med fackliga organisationer. Inom vissa områden kvarstår förbättringsbehov särskilt när det gäller introduktion av medarbetare där arbetsmiljöinformation ingår.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har gett förvaltningen i uppdrag att svara på en skrivelse om konsekvenserna för stadsdelen på grund av minskat antal ordningsvakter centralt från Annika Elmlund m.fl. (M), Daniele Fava m.fl. (C) och Gaby Roseen (KD). Författarna lyfter att ordningsvakter är en av flera insatser inom trygghetsområdet i Stockholm stad och har tidigare varit centralt finansierade. Den nya politiska majoriteten menar att stadsdelsnämnderna är bättre lämpade att avgöra vilken typ av trygghetsarbete som ska bedrivas och har utlovat att de pengar som tidigare centralt har lagts på ordningsvakter istället ska fördelas till stadsdelsnämnderna. Författarna av skrivelsen har svårt att återse de utlovade pengarna i majoritetens budget och har med anledning av det önskat svar på ett antal frågor kopplade till förvaltningens finansiering av och arbete med ordningsvakter.
I lagen (1980:578) om ordningsvakter (LOV) regleras bland annat att ordningsvakters arbete enbart får ske på av Polismyndigheten godkända platser, så kallade LOV3§-områden. Inom stadsdelsområdet finns tre LOV3§-områden vilka är Fältöverstens köpcentrum, Värtahamnen samt områden tillhörande Storstockholms Lokaltrafik. Ordningsvakterna inom respektive område verkar inte på uppdrag av stadsdelsförvaltningen då förvaltningen inte har några egna LOV3§-områden. Förvaltningen arbetar kontinuerligt med andra säkerhetsfrämjande och trygghetsskapande åtgärder och insatser.
Bilagor
-
239kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har gett förvaltningen i uppdrag att svara på en skrivelse om ordningsvakter från Anders Lindman och Ann-Kristin Carlberg (SD). I skrivelsen framförs en oro kring att de ekonomiska resurserna kraftigt reducerats för ordningsvakter i stadsdelarna, jämfört med tidigare år. Med anledning av detta vill skribenterna ha svar på ett antal frågor som berör antalet stationerade respektive mobila ordningsvakter i stadsdelen, idag samt för kommande år.
Stockholms stads mobila ordningsvakter är en mobil ordningsvaktsenhet som genom transporter tar sig mellan olika förordnandeområden (LOV§3) runt om i Stockholms stads förvaltningsområde. Eftersom uppdraget är mobilt är ordningsvakterna aldrig stationerade på ett och samma ställe. Det finns idag inga LOV3§-områden inom stadsdelens förvaltningsområde vilket innebär att det inte finns möjligheter för förvaltningen att anlita ordningsvakter.
Bilagor
-
229kb Ladda ner dokument
-
-
Daniele Fava m.fl. (C) inkom med en skrivelse till Östermalms stadsdelsnämnd i februari där det hemställdes till förvaltningen att besvara en rad frågor om Östermalms trädbestånd. Frågorna berör i huvudsak mängden träd på Östermalm, almsjukan, hur stadsdelsförvaltningen på kort och lång sikt arbetar med stadsdelsområdets träd samt om hur planering för träd sker i Värtahamnen, Frihamnen och Loudden.
Ansvaret för träden i Stockholms offentliga miljöer är fördelade på olika förvaltningar där stadsdelsförvaltningarna ansvarar för träd på park- och naturmark och trafikkontoret ansvarar för träd på gator och torg samt hanteringen av almsjuka almar. Exploateringskontoret ansvarar för planering och anläggning av nya gröna ytor och träd i Stockholms stadsutvecklingsområden. Stadsdelsförvaltningens roll är främst att förvalta det befintliga trädbeståndet i park och naturmark med målsättningen att beståndet är friskt och att antalet träd bibehålls och på sikt kan öka.
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat en motion till stadsdelsnämnden för yttrande, gällande att genomföra en stadsövergripande lokaleffektivisering. Enligt motionen står lokaler outnyttjade under kvällar och helger, vilket är kostsamt för staden och därför bör samnyttjandet av lokaler öka. Föreningar bör till exempel få ökade möjligheter att nyttja stadens lokaler. Enligt motionen bör det även finnas större möjligheter till andrahandsuthyrning. Motionären anser därför att det bör genomföras en stadövergripande lokaleffektvisering och att indikatorer ska utarbetas som mäter nyttjandegraden i stadens lokaler samt att tydliga mål fastställs för stadens nämnder och bolag kring hur nyttjandegraden ska kunna öka.
Förvaltningen ställer sig generellt positiv till att genomföra en stadsövergripande lokaleffektivisering. Denna bör föregås av en kartläggning av de olika kommunala verksamheternas möjligheter att samnyttja lokaler med interna och externa verksamheter. En kartläggning bör också utreda avtalstekniska möjligheter, lås- och larmrutiner och försäkringsfrågor vid samverkan och uthyrning till interna och externa verksamheter.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har fått i uppdrag att besvara en remiss av skrivelsen Uppföljning av omhändertagna och placerade barns betyg. Skrivelsen är författad av Jan Jönsson (L), Christofer Fjellner m.fl. (M), Karin Ernlund (C) och Nike Örbrink (KD). I skrivelsen anförs att kommunstyrelsen och stadsdelsnämnderna har ett särskilt ansvar för att säkerställa placerade och omhändertagna barns och ungas rätt till utbildning, hälsa och trygghet. Skrivelsen är ställd till den rödgröna majoriteten.
I sitt remissvar redovisar förvaltningen hur man arbetar med att följa upp placerade barns utbildning och hälsa. I svaret beskrivs bland annat det stöd som erbjuds familjehemmen, i syfte att stärka barnens förutsättningar att klara skolan, samt den samverkansmodell, SAMS, som används vid samverkan mellan skola och socialtjänst. Vidare redogörs för hur barnets hälsa, inklusive tandhälsa, ingår som en del i socialtjänstens utredning av barns behov av stöd och skydd samt att barn som placeras utanför det egna hemmet erbjuds en hälsoundersökning av hälso- och sjukvården.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för en utökad byggrätt för cirka 300 student- och forskarboenden, samt undervisnings- och forskarlokaler, inom fastigheten Norra Djurgården 1:44 i campusområdet Kräftriket. Ny bebyggelse ska till sin utformning och volym anpassas och harmoniera med den befintliga äldre bebyggelsen på platsen. Syftet är också att säkerställa bevarandet av den kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen, områdets karaktär som institutionspark samt de höga naturvärdena på platsen.
Förvaltningen är positiv till förslaget, vilket innebär ett tillskott av student- och forskarbostäder som det råder brist på i Stockholm idag. Enligt framtagen miljökonsekvensbeskrivning är förslaget i linje med de särskilda bestämmelserna för naturmiljö i Nationalstadsparken samt riksintresset för kulturmiljövården Stockholms innerstad med Djurgården. Förvaltningen är även positiv till att förslaget innebär att andelen grönyta ökar samt förbättrad dagvattenhantering på platsen, vilket gynnar möjligheterna att uppnå miljökvalitetsnormerna för vatten i Brunnsviken.
Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
-
Konoba AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i uteservering med kök i direkt anslutning, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa drycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Sasa Vinbar som är belägen på adress Södra Hamnvägen 5. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
CAFE FIA-JONAS AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten i restauranglokal, måndag till söndag mellan kl. 11:00 och 01:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang ISH Sturegallerian som är belägen på adress Grev Turegatan 11A-C. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Konglig Elektrosektionen THS ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap, i restauranglokal, måndag till söndag mellan kl. 11:00 och 03:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser Tolvan (12:an) vid THS:s Elektrosektion som är belägen på adress Osquars Backe 12. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms Korvspecialist AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i uteservering, måndag till söndag mellan kl. 11:00 och 21:00, under perioden 11 maj till 19 september. De ansökta alkoholdryckerna avser starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Brunos Korvbar som är belägen på adress Nybrogatan 57B. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner överskott om 17,5 mnkr. Det råder osäkerhet kring kostnadsutvecklingar för bland annat lönerörelsen och hyresförhandlingar. Nedan visas nettobudget per avdelning, beräknat utfall och beräknat resultat samt bokslut för 2022.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av förteckning över inkomna och upprättade handlingar för Östermalms stadsdelsnämnd för perioden 9 mars till och med 12 april 2023.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av förteckning över delegerade beslut under perioden 9 mars till och med 12 april 2023.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämnds råd för pensionärsfrågors sammanträde den 17 april 2023.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan om protokoll från stadsdelsnämndens råd för funktionshinderfrågors sammanträde den 30 mars 2023.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Följande skrivelser lämnas in till Östermalms stadsdelsförvaltning för beredning:
- Skrivelse från Daniele Fava m.fl. (C) om bad i Djurgårdsbrunnsviken.
- Skrivelse från Anders Lindman m.fl. (SD) om kostnader för sanering av bosättningar.
-
Skrivelse från Daniele Fava m.fl. (C), Annika Elmlund m.fl. (M), Christina Schönberg Messick m.fl. (L) och Gaby Roseen (ersättaryttrande) (KD) om Östermalmstorg.
Följande muntliga frågor behandlas:
- Daniele Fava (C) ställer en fråga till parkmiljöavdelningen avseende upprustning av parklekarna i Ruddammsparken och Tessinparken.
- Annika Elmlund (M) ställer en fråga till majoriteten avseende tidplan för upprustning av Tessinparkens entré vid Karlavägen.