Möte 2020-09-24
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
I maj 2020 inkom ett medborgarförslag om att ge platsen ge parken vid Körsbärsvägen / Valhallavägen ett namn samt beskära träden hårdare och förbättra belysningen. Platsen är en del av Roslagsparken och benämns entrétorget till Roslagsparken.
Förvaltningen delar förslagsställarens synpunkter på att parken är mörk och kan kännas otillgänglig. Förvaltningen kommer i samband med vårens trädbeskärning höja krontalet på lindarna och klippa tillbaka dem till dess ursprungliga form. Övriga åtgärder i parken, som förslås i parkplanen, kommer förvaltningen att ta upp i de kommande årens investeringsprogram för parkerna inom Östermalms stadsdelsområde
Bilagor
-
247kb Ladda ner dokument
-
50kb Ladda ner dokument
-
-
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
-
252kb Ladda ner dokument
-
55kb Ladda ner dokument
-
385kb Ladda ner dokument
-
-
Tertialrapporter med helårsprognoser är en del av den löpande uppföljningen. Rapporteringen ska ge kommunstyrelsen en samlad bild av budgethållning, effektivitet och kvalitet i relation till beslutade mål. I tertialrapporten redogör nämnden för uppnådda resultat. Avvikelser för verksamhet och ekonomi analyseras utifrån verksamhetsplanen och förväntade resultat.
Bilagor
-
216kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
264kb Ladda ner dokument
-
Efter utbildningsnämndens beslut att stänga Stockholms skolors ungdomsmottagning (SKUM) på Norrmalm fick stadsdelsnämnderna Kungsholmen, Norrmalm och Östermalm i uppdrag av stadsledningskontoret att se över möjligheten att utöka Odenplans ungdomsmottagning. För att möta behovet av ungdomsmottagning i området föreslås en utökning av befintliga lokaler på Frejgatan 85. Utökningen föreslås i samråd med stadsledningskontoret bli en kommunövergripande verksamhet finansierad genom budgetanslag.
Bilagor
-
262kb Ladda ner dokument
-
804kb Ladda ner dokument
-
-
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har inkommit med en skrivelse gällande hur förvaltningen tillvaratar skyddsombudets/medarbetares synpunkter vid planering av förskolor/förskolegårdar. Förvaltningen hänvisar till det arbete som bedrivits under året med att förtydliga en processbeskrivning för arbetet i samband med nya lokaler för förvaltningens verksamheter. Genom att följa processbeskrivningen är skyddsombudet för skyddsområdet delaktig och kan förmedla sina synpunkter från planering fram till inflyttning.
Bilagor
-
248kb Ladda ner dokument
-
538kb Ladda ner dokument
-
-
I skrivelsen framkommer en önskan om att medborgarna ska ha möjlighet att utöva utomhusgymnastik på Östermalm, och att förvaltningen därför ska undersöka möjligheten att utrusta Tessinparken med redskap för utomhusgymnastik. Detta skulle möjliggöra för prestigelös träning och skapa naturliga mötesplatser.
Förvaltningen anser att tillgången till redskap för utomhusgymnastik är tillräcklig i Tessinparken. Det är viktigt att bevara öppna ytor i stadsmiljön, som exempelvis grusytan i Tessinparken vid Valhallavägen, för tillfälliga aktiviteter som möjliggör för sociala möten.
Bilagor
-
248kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
-
I skrivelsen framförs det att det är viktigt att alla medborgare har möjlighet att använda de kommunala odlingslådor som finns på Östermalm. I skrivelsen framkommer också att det idag finns många hinder som begränsar tillgängligheten, exempelvis att odlingslådorna inte är tillgängliga med rullstol. Även Funktionshinderrådet vid Östermalms stadsdelsnämnd har inkommit med ett brev där de önskar att stadsdelsnämnden ska uppdra åt förvaltningen ska tillgängliggöra ett antal odlingslådor på olika platser inom stadsdelsområdet.
Förvaltningen håller med om att alla medborgare på Östermalm ska ha möjlighet att nyttja förvaltningens stadsodlingslådor. Tillgängliga stadsodlingsplatser finns också på flera platser inom stadsdelsområdet idag, och därför anser inte förvaltningen att finns något behov av att förbättra tillgängligheten i de befintliga stadsodlingarna. Förvaltningen kommer dock ha med synpunkterna om tillgänglighet framåt, exempelvis vid planeringen av odlingsplatsen i den tillfälliga parken som planeras börja byggas i etapp Brofästet i Norra Djurgårdsstaden under hösten 2020.
Bilagor
-
200kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt Stockholms stads regler för ekonomisk förvaltning, 3 kap 5 §, ska varje nämnd utse utanordnare med rätt att på nämndens vägnar beordra utbetalning av pengar. Nämnden ska ge denna befogenhet till förvaltningschefen. Rätten att begära utbetalning av pengar ska ges till namngiven person.
Bilagor
-
229kb Ladda ner dokument
-
-
Socialtjänstlagen (SoL), lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM), lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och skollagen (SL) med flera lagar. Beslut i dessa ärenden handlar ofta om myndighetsutövning mot enskilda och innehåller uppgifter som är sekretessbelagda, vilket innebär att dessa ärenden måste behandlas inom stängda dörrar.Det finns ett antal beslut i enskilda ärenden som stadsdelsnämnden inte får delegera till vare sig utskott eller tjänstemän enligt 6 kapitlet 38 § kommunallagen och 10 kapitlet 5 § socialtjänstlagen.
Nämnden har den 3 januari 2020 utsett fem representanter till ledamöter och fyra representanter till ersättare i sociala delegationen för år 2020. Nämnden har även uppdragit åt delegationens ordförande, vice ordförande och ledamot att fatta ordförandebeslut på nämndens vägnar enligt LVU och LVM.
Med anledning av juninämndens valärende om en tillfällig social delegation, har detta ärende aktualiserats om att ta ställning till sociala delegationens representanter för tidsperioden 24 september 2020 till och med 31 december 2020, i ärenden som omfattas av sociala delegationens ansvarsområde, föreslås Rudolf Sjöstrand (S) fortsätter som ledamot istället för Birgit Marklund Bejier (S), Vivianne Gunnarsson (MP) som ledamot istället för Henrik Lundquist (M), Stephanie Branzell (V) fortsätter som ledamot istället för Jaime Barrios (V), Emil Bustos (S) fortsätter som ersättare för Berit Nyberg (S) och Sanna Eliasson (S) som ersättare istället för Rudolf Sjöstrand (S). Rudolf Sjöstrand (S) föreslås till vice ordförande i sociala delegationen.
-
Östermalms stadsdelsnämnd har ombetts yttra sig gällande Stockholm stads riktlinjer för bostadsförsörjning. Förvaltningen är i sitt svar positiv till riktlinjernas ambition att ge en samlad bild av utmaningar och förutsättningar för en hållbar bostadsförsörjning. Vidare menar förvaltningen att riktlinjerna beskriver bostadssituationen för särskilt prioriterade målgrupperna väl och att föreslagna åtgärder är adekvata.
Bilagor
-
213kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
213kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har fått en motion om att genomföra en utvärdering av det brottspreventiva arbete som hittills bedrivits för svar till kommunstyrelsen. Motionären föreslår en utvärdering av det brottspreventiva arbetet som hittills bedrivits för att se vilka lösningar som varit effektiva och vilka som inte varit det.
Förvaltningen delar uppfattningen att det brottspreventiva arbetet är viktigt och behöver följas upp. Det är oerhört viktigt att ta till vara de resultat som de befintliga utvärderingarna visar och utifrån detta utveckla det förebyggande arbetet i syfte att bli ännu mer kostnadseffektiva och ändamålsenliga.
Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
13
Remiss av handlingsplan för biologisk mångfald i Stockholms stad. Redovisning av miljöförvaltningens förslag till handlingsplan
Stockholm har en rik och varierad naturmiljö som uppskattas av stadens invånare. Den biologiska mångfalden är en av de grundläggande förutsättningarna för att våra ekosystem ska kunna leverera funktioner och nyttor som vi människor behöver och använder. Kommunfullmäktige gav i budget för 2019 miljö- och hälsoskyddsnämnden i uppdrag att ta fram en strategi för stadens arbete med biologisk mångfald, i samarbete med samordningsgruppen för Grönare Stockholm. Behovet av en fungerande biologisk mångfald beskrivs i Stockholms Miljöprogram som antogs i maj 2020.
Parkmiljöavdelningen norra innerstaden har tillsammans med andra berörda kommunala förvaltningar och bolag ingått i en referensgrupp under det att planen tagits fram. Miljöförvaltningen har remitterat förslaget till handlingsplan för biologisk mångfald till bland annat Östermalms stadsdelsnämnd för besvarande.
Förvaltningen är positiv till handlingsplanen och bedömer att den har goda möjligheter att bidra till en stärkt biologisk mångfald i ett växande Stockholm. Planen är heltäckande i sin utformning och den tar även upp implementering, ansvarsfördelning och kunskapsutveckling. Det är positivt att miljö-och hälsoskyddsnämnden har ett övergripande ansvar planens genomförande, samt att planen avses att vara ett levande dokument som uppdateras vart fjärde år. Förvaltningen bedömer att implementeringen av handlingsplanen kommer att kräva ökade resurser för investeringar, drift och underhåll vilket också lyfts fram i planen.
Bilagor
-
365kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har ombetts lämna ett yttrande gällande Stockholm stads strategi för arbetsmarknadsinsatser. Strategin definierar stadens målsättningar, prioriteringar och vägledande principer. Stadens övergripande mål är; hög sysselsättning, lågt behov av försörjningsstöd på grund av arbetslöshet och god kompetensförsörjning för arbetsgivare.
Förvaltningen är i sitt svar positiv till att strategin betonar behovet av samarbete, förtydligar ansvarsfördelningen och lyfter stadens roll som arbetsgivare. Strategins fokus på insatser och aktiviteter välkomnas också av förvaltningen.
Bilagor
-
216kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
675kb Ladda ner dokument
-
-
Avfallsnämnden har utarbetat ett förslag till ny avfallsplan för Stockholm. Planen är i stort en revidering av nuvarande plan. Tre av de fyra huvudmålen är kvar men något omarbetade. Ett nytt huvudmål om minskad nedskräpning har tillkommit. Huvudmålet om farligt avfall har tagits bort och ingår nu istället i övriga mål.
Förvaltningen är positiv till förslaget och anser att det är en bra och framåtsträvande plan med skärpta krav på cirkulär ekonomi, matavfallsinsamling, minskad resursanvändning med mera. Planens koppling till stadens miljöprogram och klimathandlingsplan gör det enklare att arbeta in delmål och åtgärder i nämndens verksamhetsplan och att göra uppföljning i verksamhetsberättelsen.
Varje huvudmål har ett antal delmål som i sin tur har ett flertal åtgärder. Nämnden är berörd av knappt trettio åtgärder. Samtliga åtgärder som nämnden föreslås ta ansvar för bedöms vara genomförbara och flera av åtgärderna arbetar förvaltningen redan med.
Bilagor
-
349kb Ladda ner dokument
-
-
Motionären anser att Stockholms stads kulturnämnd borde initiera och ansvara för en konstutställning på elskåp runt om i staden. Elskåpen misspryds ofta av klotter enligt motionären och forskning visar att om stadsmiljön är inbjudande och trivsam så ökar tryggheten och skadegörelsen minskar.
Förvaltningen håller med om att det förekommer mycket klotter på elskåpen i stadsmiljön och att det kan göra att platsen upplevs som ovårdad, vilket i sin tur kan bidra till upplevd otrygghet. Förvaltningen är därför positiv till att en konstutställning på elskåp genomförs i Stockholms. Ett sådant arrangemang kan både bidra till en mer trivsam och tryggare stadsmiljö samt ta vara på det engagemang som finns hos invånarna för att göra staden ännu vackrare.
Bilagor
-
254kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
Kostnaderna för assistansersättning och LSS-insatser har ökat under flertalet år. Regeringen beslutade därför 2016 att se över assistans-ersättningen i socialförsäkringsbalken och delar av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Utredningen föreslår en ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning och den ska som tidigare förkortas LSS. Lagen ska fortsättningsvis gälla för dem med de mest omfattande funktionsnedsättningarna och endast de med betydande svårigheter i den dagliga livsföringen, eller med behov av särskilt kvalificerat stöd.
Flera insatser föreslås vara kvar från tidigare lagstiftning, ibland med vissa förändringar. Utredningen föreslår också tre nya LSS-insatser: personlig service och boendestöd, personligt stöd till barn samt förebyggande pedagogiskt stöd. Förvaltningen ser positivt på förslaget i sin helhet. Föreslagna nya insatser och utveckling av befintliga insatser speglar väl de behov och önskemål som förvaltningen genom åren fått från brukare, anhöriga samt organisationer.
Förvaltningen tycker ett statligt ansvar är lämpligt eftersom ett det ger bättre förutsättningar för en likriktig och därmed mer rätts-säker myndighetsutövning, oavsett var den enskilde är skriven. Utredningen har en omfattande redovisning av insatsen daglig verksamhet och de utmaningar som framkommit sedan lagens tillkomst. Förvaltningen ser behov av en utveckling av daglig verksamhet för att möta de mycket skiftande förmågor, behov och önskemål som finns hos dem som får insatsen.
Bilagor
-
431kb Ladda ner dokument
-
16mb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionens granskning av uppföljningen av utförare av korttidstillsyn enligt LSS, visade att stadsdelsnämnderna i huvudsak har en systematisk uppföljning av insatsen. De brister som fanns gällde dokumentationen av beställningar och genomförandeplaner samt uppföljning av beviljade insatser. Stadsdelsnämnden rekommenderas därför att säkerställa att beställningar och genomförandeplaner tydligt beskriver beviljad insats så att dess kvalitet kan följas upp.
Förvaltningen skriver i sitt svar att man välkomnar granskningen och rapportens rekommendation. I svaret beskrivs arbetet med att kvalitetssäkra beställningar och genomförandeplaner genom bland annat kollegial granskning, checklistor och metodmöten. Arbetet görs i syfte att utveckla uppföljningen avseende kvaliteten på de insatser som beviljas.
Bilagor
-
322kb Ladda ner dokument
-
-
I Miljödepartementets promemoria föreslås att producentansvaret för returpapper ska upphävas. Kommunerna ska från den 1 januari 2022 tillhandahålla ett system med lättillgängliga insamlingsplatser för att samla in utsorterat returpapper. Målet ska vara att minst 90 viktprocent av det returpapper som produceras ska materialåtervinnas.
Utifrån av som framgår i promemorian ser förvaltningen positivt på förslaget att producentansvaret för returpapper upphävs, då det är viktigt ur miljösynpunkt att returpapper fortsatt materialåtervinns i så stor utsträckning som möjligt. De återvinningsstationer som finns i stadsmiljön på Östermalm finns på gatumark och därför har inte stadsdelsförvaltningen någon rådighet över dessa.
Bilagor
-
336kb Ladda ner dokument
-
653kb Ladda ner dokument
-
-
Norden Sushi R52 AB med serveringsstället Sushi Rebellion på Sandhamnsgatan 1 A ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten i restaurang samt uteservering, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 23:00. Alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker.
Stadsdelsförvaltningen finner inte att ett serveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.Bilagor
-
Skorprice Invest AB med serveringsstället Café Creme på Nybrogatan 16 ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00 och till allmänheten, i uteservering, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 23:00. Alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker.
Stadsdelsförvaltningen finner inte att ett serveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.Bilagor
-
499kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen redovisar inkomna brev, skrivelser med mera.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnds pensionärsråd hade ett distansmöte per telefon via Sype med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridning av coronaviruset och covid -19.
Rådets möte redovisas i det aktuella ärendet samt nedan:
Bilagor
-
Östermalms stadsdelsnämnds råd för funktionhindersfrågor hade ett flerpartssamtal per telefon med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridning av coronaviruset och covid -19.
Rådets möte redovisas i det aktuella ärendet samt nedan:
Bilagor
-
407kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
54kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen anmäler delegationsbeslut för perioden 13 augusti 2020 till och med den 9 september 2020.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
-
26
Information från stadsdelsdirektören
-
27
Övriga frågor
-
28
Information om inkommen rapport enligt 14 kapitlet socialtjänstlagen (lex Sarah) – egen regi
-
29
Rapport enligt 14 kapitlet socialtjänstlagen och 24 b § lagen om stöd och service (lex Sarah) - egen regi
-
30
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
31
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 a § föräldrabalken
-
32
Anmälan av sociala delegationens protokoll
-
33
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 2st 1p. Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU
-
Upprop och närvaroregistrering, val av protokollsjusterare, tid för protokollsjustering, anmälan av föregående protokoll och fastställande av dagordning.
-
I maj 2020 inkom ett medborgarförslag om att ge platsen ge parken vid Körsbärsvägen / Valhallavägen ett namn samt beskära träden hårdare och förbättra belysningen. Platsen är en del av Roslagsparken och benämns entrétorget till Roslagsparken.
Förvaltningen delar förslagsställarens synpunkter på att parken är mörk och kan kännas otillgänglig. Förvaltningen kommer i samband med vårens trädbeskärning höja krontalet på lindarna och klippa tillbaka dem till dess ursprungliga form. Övriga åtgärder i parken, som förslås i parkplanen, kommer förvaltningen att ta upp i de kommande årens investeringsprogram för parkerna inom Östermalms stadsdelsområde
-
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
-
252kb Ladda ner dokument
-
55kb Ladda ner dokument
-
385kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Tertialrapporter med helårsprognoser är en del av den löpande uppföljningen. Rapporteringen ska ge kommunstyrelsen en samlad bild av budgethållning, effektivitet och kvalitet i relation till beslutade mål. I tertialrapporten redogör nämnden för uppnådda resultat. Avvikelser för verksamhet och ekonomi analyseras utifrån verksamhetsplanen och förväntade resultat.
Bilagor
-
216kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
264kb Ladda ner dokument
-
Efter utbildningsnämndens beslut att stänga Stockholms skolors ungdomsmottagning (SKUM) på Norrmalm fick stadsdelsnämnderna Kungsholmen, Norrmalm och Östermalm i uppdrag av stadsledningskontoret att se över möjligheten att utöka Odenplans ungdomsmottagning. För att möta behovet av ungdomsmottagning i området föreslås en utökning av befintliga lokaler på Frejgatan 85. Utökningen föreslås i samråd med stadsledningskontoret bli en kommunövergripande verksamhet finansierad genom budgetanslag.
Bilagor
-
262kb Ladda ner dokument
-
804kb Ladda ner dokument
-
403kb Ladda ner dokument
-
-
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har inkommit med en skrivelse gällande hur förvaltningen tillvaratar skyddsombudets/medarbetares synpunkter vid planering av förskolor/förskolegårdar. Förvaltningen hänvisar till det arbete som bedrivits under året med att förtydliga en processbeskrivning för arbetet i samband med nya lokaler för förvaltningens verksamheter. Genom att följa processbeskrivningen är skyddsombudet för skyddsområdet delaktig och kan förmedla sina synpunkter från planering fram till inflyttning.
Bilagor
-
248kb Ladda ner dokument
-
538kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
I skrivelsen framkommer en önskan om att medborgarna ska ha möjlighet att utöva utomhusgymnastik på Östermalm, och att förvaltningen därför ska undersöka möjligheten att utrusta Tessinparken med redskap för utomhusgymnastik. Detta skulle möjliggöra för prestigelös träning och skapa naturliga mötesplatser.
Förvaltningen anser att tillgången till redskap för utomhusgymnastik är tillräcklig i Tessinparken. Det är viktigt att bevara öppna ytor i stadsmiljön, som exempelvis grusytan i Tessinparken vid Valhallavägen, för tillfälliga aktiviteter som möjliggör för sociala möten.
Bilagor
-
248kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
-
I skrivelsen framförs det att det är viktigt att alla medborgare har möjlighet att använda de kommunala odlingslådor som finns på Östermalm. I skrivelsen framkommer också att det idag finns många hinder som begränsar tillgängligheten, exempelvis att odlingslådorna inte är tillgängliga med rullstol. Även Funktionshinderrådet vid Östermalms stadsdelsnämnd har inkommit med ett brev där de önskar att stadsdelsnämnden ska uppdra åt förvaltningen ska tillgängliggöra ett antal odlingslådor på olika platser inom stadsdelsområdet.
Förvaltningen håller med om att alla medborgare på Östermalm ska ha möjlighet att nyttja förvaltningens stadsodlingslådor. Tillgängliga stadsodlingsplatser finns också på flera platser inom stadsdelsområdet idag, och därför anser inte förvaltningen att finns något behov av att förbättra tillgängligheten i de befintliga stadsodlingarna. Förvaltningen kommer dock ha med synpunkterna om tillgänglighet framåt, exempelvis vid planeringen av odlingsplatsen i den tillfälliga parken som planeras börja byggas i etapp Brofästet i Norra Djurgårdsstaden under hösten 2020.
Bilagor
-
200kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt Stockholms stads regler för ekonomisk förvaltning, 3 kap 5 §, ska varje nämnd utse utanordnare med rätt att på nämndens vägnar beordra utbetalning av pengar. Nämnden ska ge denna befogenhet till förvaltningschefen. Rätten att begära utbetalning av pengar ska ges till namngiven person.
Bilagor
-
229kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Socialtjänstlagen (SoL), lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM), lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och skollagen (SL) med flera lagar. Beslut i dessa ärenden handlar ofta om myndighetsutövning mot enskilda och innehåller uppgifter som är sekretessbelagda, vilket innebär att dessa ärenden måste behandlas inom stängda dörrar.Det finns ett antal beslut i enskilda ärenden som stadsdelsnämnden inte får delegera till vare sig utskott eller tjänstemän enligt 6 kapitlet 38 § kommunallagen och 10 kapitlet 5 § socialtjänstlagen.
Nämnden har den 3 januari 2020 utsett fem representanter till ledamöter och fyra representanter till ersättare i sociala delegationen för år 2020. Nämnden har även uppdragit åt delegationens ordförande, vice ordförande och ledamot att fatta ordförandebeslut på nämndens vägnar enligt LVU och LVM.
Med anledning av juninämndens valärende om en tillfällig social delegation, har detta ärende aktualiserats om att ta ställning till sociala delegationens representanter för tidsperioden 24 september 2020 till och med 31 december 2020, i ärenden som omfattas av sociala delegationens ansvarsområde, föreslås Rudolf Sjöstrand (S) fortsätter som ledamot istället för Birgit Marklund Bejier (S), Vivianne Gunnarsson (MP) som ledamot istället för Henrik Lundquist (M), Stephanie Branzell (V) fortsätter som ledamot istället för Jaime Barrios (V), Emil Bustos (S) fortsätter som ersättare för Berit Nyberg (S) och Sanna Eliasson (S) som ersättare istället för Rudolf Sjöstrand (S). Rudolf Sjöstrand (S) föreslås till vice ordförande i sociala delegationen.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
895kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har ombetts yttra sig gällande Stockholm stads riktlinjer för bostadsförsörjning. Förvaltningen är i sitt svar positiv till riktlinjernas ambition att ge en samlad bild av utmaningar och förutsättningar för en hållbar bostadsförsörjning. Vidare menar förvaltningen att riktlinjerna beskriver bostadssituationen för särskilt prioriterade målgrupperna väl och att föreslagna åtgärder är adekvata.
Bilagor
-
213kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
213kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har fått en motion om att genomföra en utvärdering av det brottspreventiva arbete som hittills bedrivits för svar till kommunstyrelsen. Motionären föreslår en utvärdering av det brottspreventiva arbetet som hittills bedrivits för att se vilka lösningar som varit effektiva och vilka som inte varit det.
Förvaltningen delar uppfattningen att det brottspreventiva arbetet är viktigt och behöver följas upp. Det är oerhört viktigt att ta till vara de resultat som de befintliga utvärderingarna visar och utifrån detta utveckla det förebyggande arbetet i syfte att bli ännu mer kostnadseffektiva och ändamålsenliga.
Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholm har en rik och varierad naturmiljö som uppskattas av stadens invånare. Den biologiska mångfalden är en av de grundläggande förutsättningarna för att våra ekosystem ska kunna leverera funktioner och nyttor som vi människor behöver och använder. Kommunfullmäktige gav i budget för 2019 miljö- och hälsoskyddsnämnden i uppdrag att ta fram en strategi för stadens arbete med biologisk mångfald, i samarbete med samordningsgruppen för Grönare Stockholm. Behovet av en fungerande biologisk mångfald beskrivs i Stockholms Miljöprogram som antogs i maj 2020.
Parkmiljöavdelningen norra innerstaden har tillsammans med andra berörda kommunala förvaltningar och bolag ingått i en referensgrupp under det att planen tagits fram. Miljöförvaltningen har remitterat förslaget till handlingsplan för biologisk mångfald till bland annat Östermalms stadsdelsnämnd för besvarande.
Förvaltningen är positiv till handlingsplanen och bedömer att den har goda möjligheter att bidra till en stärkt biologisk mångfald i ett växande Stockholm. Planen är heltäckande i sin utformning och den tar även upp implementering, ansvarsfördelning och kunskapsutveckling. Det är positivt att miljö-och hälsoskyddsnämnden har ett övergripande ansvar planens genomförande, samt att planen avses att vara ett levande dokument som uppdateras vart fjärde år. Förvaltningen bedömer att implementeringen av handlingsplanen kommer att kräva ökade resurser för investeringar, drift och underhåll vilket också lyfts fram i planen.
Bilagor
-
365kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har ombetts lämna ett yttrande gällande Stockholm stads strategi för arbetsmarknadsinsatser. Strategin definierar stadens målsättningar, prioriteringar och vägledande principer. Stadens övergripande mål är; hög sysselsättning, lågt behov av försörjningsstöd på grund av arbetslöshet och god kompetensförsörjning för arbetsgivare.
Förvaltningen är i sitt svar positiv till att strategin betonar behovet av samarbete, förtydligar ansvarsfördelningen och lyfter stadens roll som arbetsgivare. Strategins fokus på insatser och aktiviteter välkomnas också av förvaltningen.
Bilagor
-
216kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
675kb Ladda ner dokument
-
380kb Ladda ner dokument
-
-
Avfallsnämnden har utarbetat ett förslag till ny avfallsplan för Stockholm. Planen är i stort en revidering av nuvarande plan. Tre av de fyra huvudmålen är kvar men något omarbetade. Ett nytt huvudmål om minskad nedskräpning har tillkommit. Huvudmålet om farligt avfall har tagits bort och ingår nu istället i övriga mål.
Förvaltningen är positiv till förslaget och anser att det är en bra och framåtsträvande plan med skärpta krav på cirkulär ekonomi, matavfallsinsamling, minskad resursanvändning med mera. Planens koppling till stadens miljöprogram och klimathandlingsplan gör det enklare att arbeta in delmål och åtgärder i nämndens verksamhetsplan och att göra uppföljning i verksamhetsberättelsen.
Varje huvudmål har ett antal delmål som i sin tur har ett flertal åtgärder. Nämnden är berörd av knappt trettio åtgärder. Samtliga åtgärder som nämnden föreslås ta ansvar för bedöms vara genomförbara och flera av åtgärderna arbetar förvaltningen redan med.
Bilagor
-
349kb Ladda ner dokument
-
-
Motionären anser att Stockholms stads kulturnämnd borde initiera och ansvara för en konstutställning på elskåp runt om i staden. Elskåpen misspryds ofta av klotter enligt motionären och forskning visar att om stadsmiljön är inbjudande och trivsam så ökar tryggheten och skadegörelsen minskar.
Förvaltningen håller med om att det förekommer mycket klotter på elskåpen i stadsmiljön och att det kan göra att platsen upplevs som ovårdad, vilket i sin tur kan bidra till upplevd otrygghet. Förvaltningen är därför positiv till att en konstutställning på elskåp genomförs i Stockholms. Ett sådant arrangemang kan både bidra till en mer trivsam och tryggare stadsmiljö samt ta vara på det engagemang som finns hos invånarna för att göra staden ännu vackrare.
Bilagor
-
254kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
633kb Ladda ner dokument
-
-
Kostnaderna för assistansersättning och LSS-insatser har ökat under flertalet år. Regeringen beslutade därför 2016 att se över assistans-ersättningen i socialförsäkringsbalken och delar av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Utredningen föreslår en ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning och den ska som tidigare förkortas LSS. Lagen ska fortsättningsvis gälla för dem med de mest omfattande funktionsnedsättningarna och endast de med betydande svårigheter i den dagliga livsföringen, eller med behov av särskilt kvalificerat stöd.
Flera insatser föreslås vara kvar från tidigare lagstiftning, ibland med vissa förändringar. Utredningen föreslår också tre nya LSS-insatser: personlig service och boendestöd, personligt stöd till barn samt förebyggande pedagogiskt stöd. Förvaltningen ser positivt på förslaget i sin helhet. Föreslagna nya insatser och utveckling av befintliga insatser speglar väl de behov och önskemål som förvaltningen genom åren fått från brukare, anhöriga samt organisationer.
Förvaltningen tycker ett statligt ansvar är lämpligt eftersom ett det ger bättre förutsättningar för en likriktig och därmed mer rätts-säker myndighetsutövning, oavsett var den enskilde är skriven. Utredningen har en omfattande redovisning av insatsen daglig verksamhet och de utmaningar som framkommit sedan lagens tillkomst. Förvaltningen ser behov av en utveckling av daglig verksamhet för att möta de mycket skiftande förmågor, behov och önskemål som finns hos dem som får insatsen.
Bilagor
-
431kb Ladda ner dokument
-
16mb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionens granskning av uppföljningen av utförare av korttidstillsyn enligt LSS, visade att stadsdelsnämnderna i huvudsak har en systematisk uppföljning av insatsen. De brister som fanns gällde dokumentationen av beställningar och genomförandeplaner samt uppföljning av beviljade insatser. Stadsdelsnämnden rekommenderas därför att säkerställa att beställningar och genomförandeplaner tydligt beskriver beviljad insats så att dess kvalitet kan följas upp.
Förvaltningen skriver i sitt svar att man välkomnar granskningen och rapportens rekommendation. I svaret beskrivs arbetet med att kvalitetssäkra beställningar och genomförandeplaner genom bland annat kollegial granskning, checklistor och metodmöten. Arbetet görs i syfte att utveckla uppföljningen avseende kvaliteten på de insatser som beviljas.
Bilagor
-
322kb Ladda ner dokument
-
443kb Ladda ner dokument
-
-
I Miljödepartementets promemoria föreslås att producentansvaret för returpapper ska upphävas. Kommunerna ska från den 1 januari 2022 tillhandahålla ett system med lättillgängliga insamlingsplatser för att samla in utsorterat returpapper. Målet ska vara att minst 90 viktprocent av det returpapper som produceras ska materialåtervinnas.
Utifrån av som framgår i promemorian ser förvaltningen positivt på förslaget att producentansvaret för returpapper upphävs, då det är viktigt ur miljösynpunkt att returpapper fortsatt materialåtervinns i så stor utsträckning som möjligt. De återvinningsstationer som finns i stadsmiljön på Östermalm finns på gatumark och därför har inte stadsdelsförvaltningen någon rådighet över dessa.
Bilagor
-
336kb Ladda ner dokument
-
653kb Ladda ner dokument
-
-
Norden Sushi R52 AB med serveringsstället Sushi Rebellion på Sandhamnsgatan 1 A ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten i restaurang samt uteservering, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 23:00. Alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker.
Stadsdelsförvaltningen finner inte att ett serveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.Bilagor
-
Skorprice Invest AB med serveringsstället Café Creme på Nybrogatan 16 ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00 och till allmänheten, i uteservering, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 23:00. Alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker.
Stadsdelsförvaltningen finner inte att ett serveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.Bilagor
-
499kb Ladda ner dokument
-
438kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen redovisar inkomna brev, skrivelser med mera.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnds pensionärsråd hade ett distansmöte per telefon via Sype med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridning av coronaviruset och covid -19.
Rådets möte redovisas i det aktuella ärendet samt nedan:
Bilagor
-
Östermalms stadsdelsnämnds råd för funktionhindersfrågor hade ett flerpartssamtal per telefon med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridning av coronaviruset och covid -19.
Rådets möte redovisas i det aktuella ärendet samt nedan:
Bilagor
-
407kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
54kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen anmäler delegationsbeslut för perioden 13 augusti 2020 till och med den 9 september 2020.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Tillförordnad stadsdelsdirektör Jessica Alfredsson informerar om aktuella frågor i förvaltningen:
Förberedelser inför hävt besöksförbud
Den 1 oktober hävs besöksförbudet, vilket gör att äldreomsorgen har arbetat med bland annat riskanalys och åtgärdsplan inför detta. Förberedelserna pågår nu för att möjliggöra inomhusbesök på ett säkert sätt. I arbetet beaktas myndigheternas vägledningar och rekommendationer.
Äldreomsorgsavdelningen återupptar pausade aktiviteter
Äldreomsorgsavdelningen har nu dragit igång tidigare pausade aktiviteter. Planering pågår för på vilket sätt de beviljade stimulansmedlen för förebyggande och främjande av psykisk hälsa samt suicidprevention ska användas. Detta arbete sker i samarbete med entreprenaderna.
Äldreomsorgen har även tilldelats digitaliseringsmedel för inköp i samband med start av DigiCenter för seniorer.
Kvalitetsutveckling på Rio vård- och omsorgsboende
På Rio pågår kvalitetsutveckling av korttidsavdelning. Där läggs idag stora delar av resurserna på arbetsterapeut och sjukgymnast. Nu kartläggs arbetsprocesser från beställning till utförande, kompetensnivåer, roller och ansvarsområden för att identifiera smartare arbetssätt och frigöra mer resurser till hela boendet. Arbetet leds av medicinskt ansvarig sjuksköterska och medicinskt ansvarig för rehabilitering.
På somatiska enheten påbörjas nu arbetet för en hbtqi-diplomering och på demensenheten har två undersköterskor påbörjat utbildning till Sylviasystrar.
Invigning av Dianaparken 6 oktober
Den 6 oktober kl. 14 är det dags för invigning av Dianaparken. På programmet står invigningstal av Andréa Hedin och en barnföreställning med Commediagillet. För att anpassa invigningen till de coronarestriktioner som gäller och undvika smittspridning bjuder vi inte in allmänheten. Inbjudan skickas endast till nämnden, en barngrupp från Hjorthagens förskola och några representanter från förvaltningen.
Trygghetsvandring 15 oktober
Den 15 oktober kl. 19-21 genomför stadsdelsförvaltningen tillsammans med polisen och Lidingö kommun en trygghetsvandring runt tunnelbanestationen i Ropsten. Vandringen delas upp så att hälften går gångvägar upp och ner mot Hjorthagen, den andra hälften tar stationsområdet med bland annat busstorget och parkeringen. Boende i området, näringsidkare och fackförvaltningar har fått inbjudan.
Vi måste även här säkerställa att det inte blir för många deltagare, därför anmäler den som vill delta sig till linda.wikman@stockholm.se, senast den 8 oktober.
Möjlighet att tycka till om popup-park i Norra Djurgårdsstaden
Exploateringskontoret planerar en popup-park mellan Brofästet och Kolkajen. Syftet är att erbjuda aktivitet och vistelse i väntan på att arbetena runtomkring blir klara. I förslaget finns olika ytor för aktivitet och parken kan förändras och möbleras om över tid. Fram till den 30 september finns det möjlighet att tycka till om parken via en enkät som gått ut i via Norra Djurgårdsstadens Facebook.
Gasverksdagen 2020 digital
Den 17 oktober är det dags för årets digitala version av Gasverksdagen. Dagen genomfördes för första gången förra året och är tänkt att bli ett årligen återkommande evenemang. Exploateringskontoret, tillsammans med några av aktörerna i området, medverkar och visar upp vad som är aktuellt.
Stadsdelsförvaltningen medverkar med en kort film där vi berättar om de nya förskolorna Anna och Hubertus samt den nya parkleken och öppna förskolan Hjortgläntan. Den 17 oktober blir det lansering av inslagen på den nya webbplatsen gasverksadagen.se. Det finns ett event på Facebook som går att följa för mer information.
Nya biblioteket i Norra Djurgårdsstaden öppnar 1 oktober
Biblioteket ligger på Bobergsgatan 81–83 och öppnar den 1 oktober. Det är det tidigare biblioteket i Hjorthagen som nu öppnar på ny adress. Biblioteket kommer att samarbeta med förskolorna i området. Genomgående teman kommer att vara natur, miljö och hållbarhet som kopplar an till Norra Djurgårdsstadens hållbarhetsmål.
Nu har staden en digitala medborgarpanel
Den digitala medborgarpanelen startade som ett pilotprojekt 2018 och omfattar sedan i våras hela staden. Exploateringskontoret äger och samordnar, Novus administrerar och gör undersökningarna. Syftet är att ge alla som arbetar med stadsutveckling inom staden möjlighet att ställa frågor och få in synpunkter och underlag för utveckling. Stadsdelsförvaltningen kan också använda sig av panelen.
Nu marknadsför vi panelen i olika kanaler för att få fler paneldeltagare från stadsdelsområdet.
Anmälan sker på vaxer.stockholm/medborgarpanel
Två lokaltidningar blir en
Nu slås de båda lokaltidningarna samman under namnet Mitt i Östermalm. Den nya tidningen delas ut från och med första helgen i oktober, utgivningsdagen är lördag.
Det innebär att annonsen På gång i din stadsdel, där bland annat nämndens sammanträde annonseras, fortsättningsvis kommer helgen innan nämnden. Annonsen Senior i Östermalmsområdet – se hit, kommer som tidigare sista helgen i månaden med en presentation av vad som är aktuellt månaden som kommer.
-
§ 27
Övriga frågor
-
§ 28
Information om inkommen rapport enligt 14 kapitlet socialtjänstlagen (lex Sarah) – egen regi
-
§ 29
Rapport enligt 14 kapitlet socialtjänstlagen och 24 b § lagen om stöd och service (lex Sarah) - egen regi
-
§ 30
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
§ 31
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 a § föräldrabalken. OSL 26:1
-
§ 32
Anmälan av sociala delegationens protokoll
-
§ 33
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 2st 1p. Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU