Möte 2021-06-22
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
Förslagsställaren föreslår att förskola, skola, fritids, bibliotek och andra platser i kommunens regi där barn vistas ska vara en porrfri zon. Förslagsställaren efterfrågar en aktiv porrprevention bestående av såväl tekniska åtgärder som en policy om att det inte är acceptabelt att spela upp nätpornografi i de verksamheter som kommunen är huvudman för där barn vistas.
I detta tjänsteutlåtande beskrivs hur Östermalms stadsdels nämnds verksamheter för barn förhåller sig till frågan. Eftersom förslaget avser hela kommunen föreslår förvaltningen att medborgarförslaget skickas till kommunstyrelsen och utbildningsnämnden för kännedom.
Bilagor
-
232kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
-
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
413kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
-
Birgit Marklund Beijer m.fl. (S) och Jaime Barrios m.fl. lämnade i samband med Östermalms stadsdelsnämnds sammanträde 22 april en skrivelse om lekvärdesfaktorer som verktyg för förskolegårdar med plats för barns lek. I skrivelsen föreslås stadsdelsförvaltningen att utreda möjligheter till att ta fram ett funktionsprogram som fastställer lekvärdesfaktorer utifrån aspekter som omväxlande vegetation, topografi, lekutrustning, underlagets kvalitet och närhet till bra grönområden.
Förvaltningen påbörjade ett arbete under februari månad med att utarbeta övergripande funktionsprogram för förskolelokaler och i det arbetet ingår även att se över frågan om förskolans utemiljö. Förvaltningen planerar att presentera förslag till funktionsprogram för förskolan under hösten.
Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnds föreningsstöd syftar till att uppmuntra och stödja stadsdelsområdets invånare att i organiserade former påverka och engagera sig ideellt genom social eller kulturell verksamhet. Ideella föreningar har mellan den 18 mars och den 15 april 2021 haft möjlighet att ansöka om aktivitetsstöd för 2021.
Nämnden har 38 000 kronor i budget att fördela i ansökningsperiod 2. Totalt har tre föreningar ansökt om aktivitetsstöd för 2021 i ansökningsperiod 2. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens förslag till fördelning av föreningsstöd i ansökningsperiod 2, 2021.
Bilagor
-
219kb Ladda ner dokument
-
299kb Ladda ner dokument
-
294kb Ladda ner dokument
-
-
Stiftelsen Stockholms studentbostäder (SSSB) planerar att bygga totalt 720 studentbostäder i kvarteret Filosofen, Stora Lappkärrsberget. I planerad bebyggelse inrättas en ny förskola, vilken ersätter den befintliga förskolan Forskaren, som är belägen inom planområdet och ska rivas. Den nya förskolan, som beräknas kunna tas i bruk under augusti månad 2023, kommer att ha generösa ytor såväl inom- som utomhus för cirka 100 barns lek och lärande, med närhet till natur- och skogsmiljöer. Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar om att inrätta en ny förskola i kvarteret Filosofen under förutsättning av kommunstyrelsens ekonomiutskotts godkännande.
Bilagor
-
258kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt Stockholms stads regler för ekonomisk förvaltning, 3 kap 5 §, ska varje nämnd utse person med befogenhet att på nämndens vägnar beordra utbetalning av pengar. Nämnden ska ge denna befogenhet till förvaltningschefen samt till förvaltningschefen för serviceförvaltningen.
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
Nämnden har den 4 januari 2021 uppdragit åt delegationens ordförande, vice ordförande och ledamot Magnus Granat (M) att fatta ordförandebeslut å nämndens vägnar enligt LVU och LVM.
För att stärka upp möjligheten att fatta ordförandebeslut under del av sommaren föreslås att ledamot Vivianne Gunnarsson (MP) under tidsperioden 1 juli till och med 11 augusti 2021 ges i uppdrag att besluta på nämndens vägnar i ärenden som rör enskilda individer och är så brådskande att nämndens (sociala delegationens) avgörande inte kan avvaktas i frånvaro av ordförande, vice ordförande eller tidigare utsedd ledamot.
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
Regeringen beslutade år 2018 att göra en utredning av tandvårdssystemet. Utredningens övergripande uppdrag var att utreda och lämna förslag till hur tandvårdssystemet kan utvecklas för att bli mer resurseffektivt och jämlikt.
Utredningens bedömningar och förslag gäller huvudsakligen att vård och behandling ska ges efter behov, vara av god kvalitet och bedrivas i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Förslagen syftar även till att sänka den ekonomiska tröskeln för patienten samt öka tandvårdens förmåga att nå grupper som av socioekonomiska, kulturella eller andra skäl idag avstår tandvård.
Förvaltningen anser att föreslagna förändringar till stor del är till stöd för att främja en minskning av skillnaderna i tandhälsa bland befolkningen. Förvaltningen ser i likhet med utredningen att föreslagna interventioner bör leda till att överbrygga socioekonomiska klyftor och att personer som idag av olika skäl avstår regelbunden tandvård i ökad utsträckning nås.
Förvaltningen ser även att de steg tandvårdssystemet i och med utredningens förslag tar mot att bli mer likt hälso- och sjukvårdens system är av godo för att likställa tandhälsa och tandvård som en del av den övriga hälso- och sjukvården.
Förvaltningen vill påtala de risker som är förenade med förslaget om att ansvaret för utbildning i munhälsovård övergår till kommunen. Förvaltningen anser att stödet till kommunerna behöver stärkas inför övergången för att säkerställa fortsatt god kvalitet och fortsatt god munhälsa för de målgrupper som omfattas av den kommunala hälso- och sjukvården. I likhet med detta anser förvaltningen även att den uppsökande verksamhet som omfattar att munhälsobedömning utförs på patienter som är berättigade till så kallad nödvändig tandvård fortsatt behövs för att säkerställa en god munhälsa för dessa målgrupper.
Bilagor
-
300kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen fått en motion av Peter Wallmark (SD) på remiss för yttrande senast 2021-09-07.
Motionen behandlar införandet av integrationsplikt för nyanlända. Motionären anför att de insatser som idag erbjuds nyanlända under etableringen inte är tillräckliga för att integrera individen. Detta då det inte ställs några motkrav på den enskilde. I motionen föreslås att socialförvaltningen tar fram ett förslag på hur integrationsplikt för nyanlända kan utformas.
Förvaltningen gör bedömningen att de insatser staden erbjuder nyanlända under etableringen kan anses motsvara vad motionen avser och att dessa insatser inte sker utan att motkrav ställs på den enskilde. Förvaltningen anser att ett stärkt initialt stöd genom Etableringscentrum kommer att ge nyanlända bättre, mer likställda och snabbare integrationsmöjligheter. Därmed anser förvaltningen att det inte finns något behov av att socialförvaltningen tar fram ett förslag på hur integrationsplikt för nyanlända kan utformas.
Bilagor
-
228kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
Trafikkontoret fick i budget 2020 i uppdrag av kommunfullmäktige att i samarbete med stadsledningskontoret och stadsdelsförvaltningarna ta fram en handlingsplan för minskat klotter i staden. Den problembild trafikkontoret ser är en förekommande okunskap rörande stadens policy mot klotter, förekomsten av olika arbetssätt inom staden, ogynnsamma materialval, brist på underhåll av objekt som ställs ut i stadsmiljön, objekt som ligger utanför Stockholms stads ansvarsområde samt att förekomsten av klotter kan minska upplevelsen av trygghet i staden.
Förvaltningen är positiv till att handlingsplanen tagits fram i samverkan med stadsdelsförvaltningarna. Antalet inkomna anmälningar för klotter på Östermalm har ökat från 227 år 2014 till 1033 år 2020. Den stora ökning av anmälningar, vilket är en trend i hela staden, beror dels på införandet och marknadsföringen av ”Tyck-till-appen” och dels på att förekomsten av klotter har ökat.
Bilagor
-
262kb Ladda ner dokument
-
-
Blå Porten AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal och uteservering, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. Ansökan avser även stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap, i restauranglokal och uteservering, måndag till söndag mellan kl. 01:00 – 02:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa drycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Blå Porten på adress Djurgårdsvägen 64. Östermalms stadsdels-förvaltning finner inte att ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan befaras föranleda en nackdel utifrån de sociala aspekterna.
Bilagor
-
311kb Ladda ner dokument
-
-
Cuoco Holding AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00 samt i uteservering måndag till söndag mellan kl. 11:00-23:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serverings-tillstånd avser restaurang Il Posto som är belägen på adress Värtavägen 67. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan befaras föranleda en nackdel utifrån de sociala aspekterna.
Bilagor
-
311kb Ladda ner dokument
-
-
Westers Catering & Arrangemang AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap i restauranglokal, måndag till söndag mellan kl. 01:00 – 03:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa drycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Sjö & Land på adress Strandvägs-kajen 21. Företaget är sedan tidigare beviljat stadigvarande serveringstillstånd i restauranglokal måndag – söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan befaras föranleda en nackdel utifrån de sociala aspekterna.
Bilagor
-
255kb Ladda ner dokument
-
-
Panefresco North AB ansöker om ett stadigvarande serverings-tillstånd till allmänheten, i restauranglokal, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 23:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa drycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Osteria Panefresco Fältöversten som är belägen på adress Erik Dahlbergsallén 24. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att ett stadigvarande serverings-tillstånd enligt ansökan befaras föranleda en nackdel utifrån de sociala aspekterna.
Bilagor
-
336kb Ladda ner dokument
-
-
Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner, överskott om 23,1 mnkr. Nettobudgeten, inklusive beräknade prestationsjusteringar är ca 6,8 % högre än nettoutfallet 2020. Inom förskoleverksamheten prognostiseras budgetjustering för höga hyror, barnomsorgsgaranti och barnantalsförändring om sammanlagt 1,2 mnkr och inom omsorg om funktionsnedsatta om 3,8 mnkr. Nämnden har beviljats i verksamhetsplanen sökta medel om 0,3 mnkr för trygghetsinvesteringar samt 8,3 mnkr för klimatinvesteringar. I samband med kommunfullmäktiges ärende avstämning av budget 2021 fördelades till stadsdelen 0,6 mnkr för miljösamordnare, 1,5 mnkr för platssamverkan, 0,4 mnkr för tryggt mottagande, 0,5 mnkr för aktivitetscentra och 0,4 mnkr för giftfri förskola.
Nettokostnaderna uppgår per maj till 586,3 mnkr (584,0 mnkr år 2020).
Bilagor
-
295kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stads revisorer har granskat Östermalms stadsdelsnämnds verksamhetsår 2020. Stadsrevisionen bedömer utifrån de speciella förutsättningar som pandemin medfört, som nämnden till del inte haft rådighet över, att verksamheten ur ett brukarperspektiv inte kunnat bedrivas på ett helt ändamålsenligt sätt. Östermalms stadsdelsnämnd bedöms från ekonomisk synpunkt har bedrivit verksamheten på ett tillfredsställande sätt. Räkenskaperna bedöms ge en rättvisande bild av verksamhetens resultat och ekonomisk ställning, och vara upprättade i enlighet med lagstiftning och god redovisningssed. Nämndens styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten bedöms i huvudsak ha varit tillräcklig.
Årsrapporten innehåller även en översiktlig redovisning av resultatet av revisionens grundläggande och fördjupande granskningar samt en uppföljning av hur nämnden har beaktat rekommendationer från tidigare års granskningar. Uppföljningen visar att nämnden har vidtagit åtgärder utifrån revisorernas rekommendationer. Revisionen lämnar därtill rekommendationer till nämnden utifrån ett antal genomförda granskningar. Förvaltningen anser att revisionens rekommendationer ska följas och arbetar för det.
Bilagor
-
319kb Ladda ner dokument
-
386kb Ladda ner dokument
-
-
Kampementets vård- och omsorgsboende är ett boende för personer över 65 år med behov av heldygnsomsorg.
Det finns 96 lägenheter förlagda på sex våningsplan, 48 med inriktning somatiskt vård och 48 platser inriktning demens. Våningsplanen är uppdelade i två enheter med åtta lägenheter på varje sida. Varje boendeenhet har gemensamma utrymmen för social samvaro och måltider samt tillgång till balkong. Äldreförvaltningen genomförde en föranmäld inspektion under mars 2021 med anledning av inkomna klagomål inom områdena utevistelse, bemötande, trygghetslarm, hantering av synpunkter och klagomål, mat och måltider, basala hygienrutiner, avvikelsehantering, personalens kompetens och bemanning.
Resultatet av inspektionen visar att verksamheten behöver arbeta med att öka personalens kompetens i det svenska språket, bemötande, öka brukarnas delaktighet, erbjuda daglig utevistelse, få till en bra avvikelsehantering och att öka följsamheten till basala hygienrutiner.
Stadsdelsförvaltningen har begärt in en handlingsplan där verksamheten behöver visa hur man avser att fortsätta arbeta med utvecklingsområden som framkommit i inspektionsrapporten. Handlingsplanen kommer att följas upp under samverkansmöten under året.
Bilagor
-
178kb Ladda ner dokument
-
-
Stöd- och serviceenhetens beställarenhet har valt att delta i Stockholm stads Kvalitetsutmärkelsen 2021. Enhetens ansvarsområde omfattar utredning av enskildas behov av insatser i form av särskilt stöd och service till personer med funktionsnedsättning under 65 år.
Kvalitetsutmärkelsen är stadens årliga pris för att uppmärksamma och belöna framgångsrik verksamhetsutveckling. Alla kommunalt och enskilt drivna verksamheter, finansierade av staden, kan delta. Kommunalt drivna verksamheter ska anmäla sitt deltagande till nämnd.
Det är förvaltningens mening att deltagande i Kvalitetsutmärkelsen bidrar positivt till verksamhetsutveckling. Den tävlande enheten kommer att få återkoppling på sitt bidrag vilket, oavsett utgång, kan bidra till enhetens förbättringsarbete.
Förvaltningen föreslår att nämnden noterar enhetens anmälan och lägger den till handlingarna.
Bilagor
-
195kb Ladda ner dokument
-
-
Den digitala hanteringen och distributionen av sammanträdeshandlingar till nämnd- och styrelsemöten sker via eDok, Meetings Plus. För att säkerställa att nämnden har fungerande verktyg som ger tillgång till nämndhandlingarna har förvaltningen sett över status när det gäller användandet av läsplattorna, Meetingsapplikationen och behov av stöd i användandet av Meetings. Utifrån detta planeras ett antal åtgärder.
Bilagor
-
189kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen redovisar inkomna brev, skrivelser med mera.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
257kb Ladda ner dokument
-
238kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för pensionärsfrågor från den 26 april 2021 och 24 maj 2021.
Bilagor
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens ungdomsråd från den 17 maj 2021.
Bilagor
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen anmäler delegationsbeslut för perioden den 11 maj 2021 till och med den 8 juni 2021.
Bilagor
-
265kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd beslutade på sitt sammanträde den 22 april 2021 om ett antal trygghetsskapande åtgärder på Strandvägen. Stadsdelsförvaltningen redogör i ärendet för de åtgärder som vidtagits med anledning av beslutet.
Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
220kb Ladda ner dokument
-
-
27
Övriga frågor
-
28
Rapportering av ej verkställda beslut enligt SoL (äldreomsorg) för år 2021
-
29
Övervägande om umgängesbegränsning enligt 14§ 2 stycket 1 punkten Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU
-
30
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kapitlet 7 § 1 punktenföräldrabalken (FB)
-
Anmälan av sociala delegationens protokoll från den 3 juni 2021.
-
Upprop och närvaroregistrering, val av protokollsjusterare, tid för protokollsjustering, anmälan av föregående protokoll och fastställande av dagordning.
-
Förslagsställaren föreslår att förskola, skola, fritids, bibliotek och andra platser i kommunens regi där barn vistas ska vara en porrfri zon. Förslagsställaren efterfrågar en aktiv porrprevention bestående av såväl tekniska åtgärder som en policy om att det inte är acceptabelt att spela upp nätpornografi i de verksamheter som kommunen är huvudman för där barn vistas.
I detta tjänsteutlåtande beskrivs hur Östermalms stadsdels nämnds verksamheter för barn förhåller sig till frågan. Eftersom förslaget avser hela kommunen föreslår förvaltningen att medborgarförslaget skickas till kommunstyrelsen och utbildningsnämnden för kännedom.
Bilagor
-
232kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
413kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Birgit Marklund Beijer m.fl. (S) och Jaime Barrios m.fl. lämnade i samband med Östermalms stadsdelsnämnds sammanträde 22 april en skrivelse om lekvärdesfaktorer som verktyg för förskolegårdar med plats för barns lek. I skrivelsen föreslås stadsdelsförvaltningen att utreda möjligheter till att ta fram ett funktionsprogram som fastställer lekvärdesfaktorer utifrån aspekter som omväxlande vegetation, topografi, lekutrustning, underlagets kvalitet och närhet till bra grönområden.
Förvaltningen påbörjade ett arbete under februari månad med att utarbeta övergripande funktionsprogram för förskolelokaler och i det arbetet ingår även att se över frågan om förskolans utemiljö. Förvaltningen planerar att presentera förslag till funktionsprogram för förskolan under hösten.
Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnds föreningsstöd syftar till att uppmuntra och stödja stadsdelsområdets invånare att i organiserade former påverka och engagera sig ideellt genom social eller kulturell verksamhet. Ideella föreningar har mellan den 18 mars och den 15 april 2021 haft möjlighet att ansöka om aktivitetsstöd för 2021.
Nämnden har 38 000 kronor i budget att fördela i ansökningsperiod 2. Totalt har tre föreningar ansökt om aktivitetsstöd för 2021 i ansökningsperiod 2. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens förslag till fördelning av föreningsstöd i ansökningsperiod 2, 2021.
Bilagor
-
219kb Ladda ner dokument
-
299kb Ladda ner dokument
-
294kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Stiftelsen Stockholms studentbostäder (SSSB) planerar att bygga totalt 720 studentbostäder i kvarteret Filosofen, Stora Lappkärrsberget. I planerad bebyggelse inrättas en ny förskola, vilken ersätter den befintliga förskolan Forskaren, som är belägen inom planområdet och ska rivas. Den nya förskolan, som beräknas kunna tas i bruk under augusti månad 2023, kommer att ha generösa ytor såväl inom- som utomhus för cirka 100 barns lek och lärande, med närhet till natur- och skogsmiljöer. Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar om att inrätta en ny förskola i kvarteret Filosofen under förutsättning av kommunstyrelsens ekonomiutskotts godkännande.
Bilagor
-
258kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt Stockholms stads regler för ekonomisk förvaltning, 3 kap 5 §, ska varje nämnd utse person med befogenhet att på nämndens vägnar beordra utbetalning av pengar. Nämnden ska ge denna befogenhet till förvaltningschefen samt till förvaltningschefen för serviceförvaltningen.
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Nämnden har den 4 januari 2021 uppdragit åt delegationens ordförande, vice ordförande och ledamot Magnus Granat (M) att fatta ordförandebeslut å nämndens vägnar enligt LVU och LVM.
För att stärka upp möjligheten att fatta ordförandebeslut under del av sommaren föreslås att ledamot Vivianne Gunnarsson (MP) under tidsperioden 1 juli till och med 11 augusti 2021 ges i uppdrag att besluta på nämndens vägnar i ärenden som rör enskilda individer och är så brådskande att nämndens (sociala delegationens) avgörande inte kan avvaktas i frånvaro av ordförande, vice ordförande eller tidigare utsedd ledamot.
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Regeringen beslutade år 2018 att göra en utredning av tandvårdssystemet. Utredningens övergripande uppdrag var att utreda och lämna förslag till hur tandvårdssystemet kan utvecklas för att bli mer resurseffektivt och jämlikt.
Utredningens bedömningar och förslag gäller huvudsakligen att vård och behandling ska ges efter behov, vara av god kvalitet och bedrivas i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Förslagen syftar även till att sänka den ekonomiska tröskeln för patienten samt öka tandvårdens förmåga att nå grupper som av socioekonomiska, kulturella eller andra skäl idag avstår tandvård.
Förvaltningen anser att föreslagna förändringar till stor del är till stöd för att främja en minskning av skillnaderna i tandhälsa bland befolkningen. Förvaltningen ser i likhet med utredningen att föreslagna interventioner bör leda till att överbrygga socioekonomiska klyftor och att personer som idag av olika skäl avstår regelbunden tandvård i ökad utsträckning nås.
Förvaltningen ser även att de steg tandvårdssystemet i och med utredningens förslag tar mot att bli mer likt hälso- och sjukvårdens system är av godo för att likställa tandhälsa och tandvård som en del av den övriga hälso- och sjukvården.
Förvaltningen vill påtala de risker som är förenade med förslaget om att ansvaret för utbildning i munhälsovård övergår till kommunen. Förvaltningen anser att stödet till kommunerna behöver stärkas inför övergången för att säkerställa fortsatt god kvalitet och fortsatt god munhälsa för de målgrupper som omfattas av den kommunala hälso- och sjukvården. I likhet med detta anser förvaltningen även att den uppsökande verksamhet som omfattar att munhälsobedömning utförs på patienter som är berättigade till så kallad nödvändig tandvård fortsatt behövs för att säkerställa en god munhälsa för dessa målgrupper.
Bilagor
-
300kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen fått en motion av Peter Wallmark (SD) på remiss för yttrande senast 2021-09-07.
Motionen behandlar införandet av integrationsplikt för nyanlända. Motionären anför att de insatser som idag erbjuds nyanlända under etableringen inte är tillräckliga för att integrera individen. Detta då det inte ställs några motkrav på den enskilde. I motionen föreslås att socialförvaltningen tar fram ett förslag på hur integrationsplikt för nyanlända kan utformas.
Förvaltningen gör bedömningen att de insatser staden erbjuder nyanlända under etableringen kan anses motsvara vad motionen avser och att dessa insatser inte sker utan att motkrav ställs på den enskilde. Förvaltningen anser att ett stärkt initialt stöd genom Etableringscentrum kommer att ge nyanlända bättre, mer likställda och snabbare integrationsmöjligheter. Därmed anser förvaltningen att det inte finns något behov av att socialförvaltningen tar fram ett förslag på hur integrationsplikt för nyanlända kan utformas.
Bilagor
-
228kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
Blå Porten AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal och uteservering, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. Ansökan avser även stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap, i restauranglokal och uteservering, måndag till söndag mellan kl. 01:00 – 02:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa drycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Blå Porten på adress Djurgårdsvägen 64. Östermalms stadsdels-förvaltning finner inte att ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan befaras föranleda en nackdel utifrån de sociala aspekterna.
Bilagor
-
Cuoco Holding AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00 samt i uteservering måndag till söndag mellan kl. 11:00-23:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serverings-tillstånd avser restaurang Il Posto som är belägen på adress Värtavägen 67. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan befaras föranleda en nackdel utifrån de sociala aspekterna.
Bilagor
-
311kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Westers Catering & Arrangemang AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap i restauranglokal, måndag till söndag mellan kl. 01:00 – 03:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa drycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Sjö & Land på adress Strandvägs-kajen 21. Företaget är sedan tidigare beviljat stadigvarande serveringstillstånd i restauranglokal måndag – söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan befaras föranleda en nackdel utifrån de sociala aspekterna.
Bilagor
-
255kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Panefresco North AB ansöker om ett stadigvarande serverings-tillstånd till allmänheten, i restauranglokal, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 23:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa drycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Osteria Panefresco Fältöversten som är belägen på adress Erik Dahlbergsallén 24. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att ett stadigvarande serverings-tillstånd enligt ansökan befaras föranleda en nackdel utifrån de sociala aspekterna.
Bilagor
-
336kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner, överskott om 23,1 mnkr. Nettobudgeten, inklusive beräknade prestationsjusteringar är ca 6,8 % högre än nettoutfallet 2020. Inom förskoleverksamheten prognostiseras budgetjustering för höga hyror, barnomsorgsgaranti och barnantalsförändring om sammanlagt 1,2 mnkr och inom omsorg om funktionsnedsatta om 3,8 mnkr. Nämnden har beviljats i verksamhetsplanen sökta medel om 0,3 mnkr för trygghetsinvesteringar samt 8,3 mnkr för klimatinvesteringar. I samband med kommunfullmäktiges ärende avstämning av budget 2021 fördelades till stadsdelen 0,6 mnkr för miljösamordnare, 1,5 mnkr för platssamverkan, 0,4 mnkr för tryggt mottagande, 0,5 mnkr för aktivitetscentra och 0,4 mnkr för giftfri förskola.
Nettokostnaderna uppgår per maj till 586,3 mnkr (584,0 mnkr år 2020).
Bilagor
-
295kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stads revisorer har granskat Östermalms stadsdelsnämnds verksamhetsår 2020. Stadsrevisionen bedömer utifrån de speciella förutsättningar som pandemin medfört, som nämnden till del inte haft rådighet över, att verksamheten ur ett brukarperspektiv inte kunnat bedrivas på ett helt ändamålsenligt sätt. Östermalms stadsdelsnämnd bedöms från ekonomisk synpunkt har bedrivit verksamheten på ett tillfredsställande sätt. Räkenskaperna bedöms ge en rättvisande bild av verksamhetens resultat och ekonomisk ställning, och vara upprättade i enlighet med lagstiftning och god redovisningssed. Nämndens styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten bedöms i huvudsak ha varit tillräcklig.
Årsrapporten innehåller även en översiktlig redovisning av resultatet av revisionens grundläggande och fördjupande granskningar samt en uppföljning av hur nämnden har beaktat rekommendationer från tidigare års granskningar. Uppföljningen visar att nämnden har vidtagit åtgärder utifrån revisorernas rekommendationer. Revisionen lämnar därtill rekommendationer till nämnden utifrån ett antal genomförda granskningar. Förvaltningen anser att revisionens rekommendationer ska följas och arbetar för det.
Bilagor
-
319kb Ladda ner dokument
-
386kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Kampementets vård- och omsorgsboende är ett boende för personer över 65 år med behov av heldygnsomsorg.
Det finns 96 lägenheter förlagda på sex våningsplan, 48 med inriktning somatiskt vård och 48 platser inriktning demens. Våningsplanen är uppdelade i två enheter med åtta lägenheter på varje sida. Varje boendeenhet har gemensamma utrymmen för social samvaro och måltider samt tillgång till balkong. Äldreförvaltningen genomförde en föranmäld inspektion under mars 2021 med anledning av inkomna klagomål inom områdena utevistelse, bemötande, trygghetslarm, hantering av synpunkter och klagomål, mat och måltider, basala hygienrutiner, avvikelsehantering, personalens kompetens och bemanning.
Resultatet av inspektionen visar att verksamheten behöver arbeta med att öka personalens kompetens i det svenska språket, bemötande, öka brukarnas delaktighet, erbjuda daglig utevistelse, få till en bra avvikelsehantering och att öka följsamheten till basala hygienrutiner.
Stadsdelsförvaltningen har begärt in en handlingsplan där verksamheten behöver visa hur man avser att fortsätta arbeta med utvecklingsområden som framkommit i inspektionsrapporten. Handlingsplanen kommer att följas upp under samverkansmöten under året.
Bilagor
-
178kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Stöd- och serviceenhetens beställarenhet har valt att delta i Stockholm stads Kvalitetsutmärkelsen 2021. Enhetens ansvarsområde omfattar utredning av enskildas behov av insatser i form av särskilt stöd och service till personer med funktionsnedsättning under 65 år.
Kvalitetsutmärkelsen är stadens årliga pris för att uppmärksamma och belöna framgångsrik verksamhetsutveckling. Alla kommunalt och enskilt drivna verksamheter, finansierade av staden, kan delta. Kommunalt drivna verksamheter ska anmäla sitt deltagande till nämnd.
Det är förvaltningens mening att deltagande i Kvalitetsutmärkelsen bidrar positivt till verksamhetsutveckling. Den tävlande enheten kommer att få återkoppling på sitt bidrag vilket, oavsett utgång, kan bidra till enhetens förbättringsarbete.
Förvaltningen föreslår att nämnden noterar enhetens anmälan och lägger den till handlingarna.
Bilagor
-
195kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Den digitala hanteringen och distributionen av sammanträdeshandlingar till nämnd- och styrelsemöten sker via eDok, Meetings Plus. För att säkerställa att nämnden har fungerande verktyg som ger tillgång till nämndhandlingarna har förvaltningen sett över status när det gäller användandet av läsplattorna, Meetingsapplikationen och behov av stöd i användandet av Meetings. Utifrån detta planeras ett antal åtgärder.
Bilagor
-
189kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen redovisar inkomna brev, skrivelser med mera.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
257kb Ladda ner dokument
-
238kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för pensionärsfrågor från den 26 april 2021 och 24 maj 2021.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens ungdomsråd från den 17 maj 2021.
Bilagor
-
111kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen anmäler delegationsbeslut för perioden den 11 maj 2021 till och med den 8 juni 2021.
Bilagor
-
265kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd beslutade på sitt sammanträde den 22 april 2021 om ett antal trygghetsskapande åtgärder på Strandvägen. Stadsdelsförvaltningen redogör i ärendet för de åtgärder som vidtagits med anledning av beslutet.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
§ 26
Informationspunkter från stadsdelsdirektören till möten med Östermalms stadsdelsnämnd under år 2021
Informationspunkter från stadsdelsdirektören till möte med Östermalms stadsdelsnämnd 2021-06-22
Årets feriejobbare igång
Nu är den första gruppen sommarjobbare igång i stadsdelen. Målet var att erbjuda 150 ungdomar jobb, men eftersom efterfrågan är stor och det getts ekonomiska möjligheter kommer nu 215 platser att erbjudas. Det var drygt 500 sökande och cirka 20 av dessa tillhör den prioriterade gruppen ungdomar med funktionsvariation eller sociala skäl. Alla i den prioriterade gruppen har fått erbjudande om jobb och de övriga platserna har tilldelats förstagångssökande som inte haft feriejobb tidigare. Matchningen är inte helt avslutad eftersom det hittills är ett 60-tal som tackat nej till erbjuden plats.
Förvaltningen erbjuder själv 121 platser. Drygt 90 av dem är hos entreprenörerna inom parkmiljöavdelningen. Resterande platser inom främst parkleken och fritidsgården Humlanhuset. De ungdomar som feriejobbar inom dessa verksamheter kommer också att bidra till ökad trygghet för de barn och ungdomar som vistas i parkerna eller besöker verksamheterna.
Trygghetsvandring på Gyllenstiernsgatan 15 juni
Under pandemin har det hittills inte varit möjligt att genomföra trygghetsvandringar. Men den 15 juni genomförde stadsdelsförvaltningen, trafikkontoret och polisen den sedan tidigare planerade trygghetsvandringen på Gyllenstiernsgatan tillsammans med ett 10-tal boende.
Man konstaterade att gatan överlag är välskött, men det finns synpunkter att hantera vidare. Det gäller exempelvis oklippt gräs och trottoarplattor som satt sig. Alla sakägare får nu de synpunkter som noterades för åtgärd och återkoppling. Till hösten planeras två trygghetsvandringar, en i Tessinparken och en vid Universitetet/
Lappkärrsberget.Tillfällig platssamverkan Strandvägen
Utifrån den tillfälliga platssamverkan kring Strandvägen, med syfte att få bukt med ordningsstörningar som fortkörningar, oljud och otrygga miljöer, har förvaltningen en kontinuerlig dialog med trafikkontoret och polisen. Den 17 juni anordnade Andréa Hedin, ordförande i stadsdelsnämnden, ett digitalt informations- och dialogmöte för boende längs Strandvägen där även förvaltningen och polisen deltog. Syftet var att informera om de åtgärder som vidtagits och lyssna till de boendes upplevelser och förslag till åtgärder. Ett 35-tal boende deltog i mötet och många framförde sina synpunkter och förslag.
Många av förslagen har stadsdelsnämnden inte rådighet över, men de förs vidare till den förvaltning eller myndighet som har ansvaret. Nu sker fortsatt dialog med polisen och trafikkontoret kring vilka åtgärder som är möjliga att vidta både i det korta och långa perspektivet.
Skolsocionomer arbetar för ökad skolnärvaro
Socialtjänstavdelningen har anställt två skolsocionomer som börjar i juli. De kommer att arbeta i nära samverkan med skolornas elevhälsoteam. Syftet med insatsen är att elever i årskurs 4–9 med längre eller upprepad frånvaro ska öka sin närvaro i skolan och uppnå gymnasiebehörighet.
Forskning visar att en genomförd skolgång med godkända betyg är den viktigaste skyddsfaktorn för att barn och unga ska klara sig bra senare i livet. Stadsdelsförvaltningarna och utbildningsförvaltningen har i budget fått uppdrag att utveckla tvärprofessionella skolsociala team för att tillsammans arbeta med elever som har en hög skolfrånvaro och som därmed riskerar att inte klara skolgången.
Kulturupplevelse över generationsgränserna
Efter sommaren kommer Rio vård- och omsorgsboende och förskolorna Rio och Sandhamn att tillsammans uppleva den interaktiva föreställningen Dripp, Dropp, Drippelidropp, ett musikaliskt och rörligt äventyr med Aqua och Vesi. Föreställningen är full av lek och fantasi där Aqua med dockan Vesi far på äventyr. Publiken deltar genom att sjunga med och vara en del av leken i föreställningen. Efteråt fikar och möts skådespelerskan och publiken kring favoritsaker som barn, då och nu.
Föreställningen är en del av kulturförvaltningens projekt Livskvalité – rätten till lek, med syfte att skapa möten och upplevelser mellan generationerna.
Konstprogrammet för minnesplatsen för Avicii klart
Arbetet med utformningen av minnesplatsen för Tim ”Avicii” Bergling löper på enligt plan. Nu är konstprogrammet för verket fastställt. Beslutet har, enligt Stockholm konsts process, tagits av en samrådsgrupp bestående av representanter från Stockholm konst, stadsdelsförvaltningen och förtroendevalda från Stockholms konstråd. Konstprogrammet beskriver den övergripande konstnärliga visionen för det konstnärliga gestaltningsprojektet.
Nu tar nästa steg vid som innebär att Stockholm konst upphandlar en konstnär för uppdraget. Konstnären tar utifrån det fastställda programmet fram en skiss för konstverket. Sedan är det åter samrådsgruppen som tar ställning och fattar beslut om konstverket.
Medborgardialogen för Ruddammsparken avslutad
Nu är sammanställningen från medborgardialogen inför Ruddammsparkens upprustning klar. Under perioden 15 mars–15 april fanns det möjlighet att tycka till om parken och lekplatsen via en webbenkät. Även förskolor i området har fått chansen att tycka till. Medborgardialogen är nu avslutad och 134 svar har inkommit.
Sammanställningen finns presenterad på Stockholm växer. https://vaxer.stockholm/projekt/ruddammsparken/
Medborgardialogen för Tessinparkens lekplats avslutad
Även medborgardialogen för Tessinparkens lekplats är avslutad. Den genomfördes den 10 maj–10 juni. I den dialogen fanns det även möjlighet att föreslå vilket tema lekplatsen ska få.
Drygt 200 har tagit chansen att tycka till och nu pågår sammanställning av de inkomna förslagen och synpunkterna.
Östermalms saluhall – årets Stockholmsbyggnad
Östermalms saluhall har utsetts till Årets Stockholmsbyggnad. I år hade Östermalm ytterligare två bidrag bland de tio finalisterna, vår egen Förskolan Anna som kom på en hedrande andraplats och bostadshuset Bergsvåg på sjätte plats, båda i Hjorthagen. Detta innebär att det för andra året i rad blev en Östermalmsbyggnad som fick utmärkelsen. Förra året gick priset till Folke Bernadottes bro över Djurgårdsbrunnsviken.
Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
197kb Ladda ner dokument
-
-
Tre skrivelser lämnas från Birgit Marklund Beijer m.fl. (S) och Jaime Barrios m.fl (V).
Skrivelserna heter: Inrättande av ett digitalt näringslivsråd, Skrivelse - Tillgång till sittplatser i Fältöversten och Trygghetsvandring på Strandvägen.
Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-