Möte 2020-11-17
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
I ett medborgarförslag vill förslagsställaren att medborgare ska kunna vara närvarande via länk för att göra stadsdelsnämndens möten mer tillgängliga.
För att minimera risken för smittspridning råder det för tillfället ett undantag från huvudprincipen att stadsdelsnämndens möten ska vara öppna för allmänheten. Nämndmötena kommer att hållas öppna för åhörare när förutsättningarna tillåter det. Öppenhet och tillgänglighet är grundläggande i det demokratiska arbetet där webbsändning av nämndmöten kan vara en del. Östermalms stadsdelsnämnd erbjuder dock många andra möjligheter till insyn och dialog för stadsdelens invånare.
Bilagor
-
256kb Ladda ner dokument
-
37kb Ladda ner dokument
-
-
Förslagsställaren föreslår att en eller flera s.k. Fritidsbanker ska inrättas på Östermalm, förslagsvis invid parklekarna.
Nämnden behandlade i februari 2020 ett liknande förslag, en skrivelse angående inrättande av Sportotek från S och V. Liknande förslag har tidigare även behandlats av kommunstyrelsen. Stadsdelsförvaltning anser fortsatt att utlåning av begagnad idrottsutrustning, vare sig verksamheten kallas Fritidsbank eller Sportotek, är positivt både ur jämlikhets- och miljöhänseende.
Däremot menar förvaltningen att parklekarna inte har vare sig lokaler eller bemanning nog för ett sådant utökat uppdrag. Enligt förslagsställaren bör kostnaden, som främst omfattar lokalhyra och anställd platsansvarig, delas på flera förvaltningar och driftsansvaret ligga under kommunledningskontoret. Därför föreslår förvaltningen att nämnden beslutar att ärendet skickas till kommunstyrelsen och idrottsnämnden för kännedom.
Bilagor
-
272kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
Föräldrar till barn på förskolan Fjällklockan har tillsammans författat ett medborgarförslag till Östermalms stadsdelsnämnd. I medborgarförslaget lyfts problematiken med att förskolas innergård till följd av slitage i huvudsak består av jord och grus. Någon form av konstmaterial förespråkas i skrivelsen. Stockholms stad och Norra Djurgårdsstaden har höga krav kring hållbarhet och miljö. Stadens styrdokument föreskriver att användningen av konstmaterial av gummi och plast är tillåtna men ska minimeras. I de fall som konstmaterial är motiverat ska krav bland annat ställas på materialets egenskaper och kemiskt innehåll. Förvaltningen är medvetna om den problembild som finns på Fjällklockans innergård och har under åren vidtagit åtgärder. Under hösten har en utredning påbörjats av innergårdens ytbeläggning. Ett första förslag väntas under november månad.
Bilagor
-
260kb Ladda ner dokument
-
-
Förslagsställaren anser att de östra stadsdelarna på Östermalm bör kompletteras med en skatepark, då avsaknaden av detta inom stadsdelsområdet är stor. Förslagsställaren anser att Gärdet och Frihamnen där stadsutveckling pågår kunde vara en lämplig plats.
Stadsdelsförvaltningen instämmer med förslagsställaren om att en större skatepark skulle vara ett attraktivt tillskott på Östermalm. Förvaltningen har därför en pågående dialog med exploateringskontoret om att möjliggöra för skate på någon av de offentliga ytorna i de kommande etapperna av Norra Djurgårdsstaden. Tjänsteutlåtandet skickas därför till exploateringsnämnden för kännedom.
Bilagor
-
250kb Ladda ner dokument
-
37kb Ladda ner dokument
-
-
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
-
242kb Ladda ner dokument
-
55kb Ladda ner dokument
-
48kb Ladda ner dokument
-
-
Med anledning av att ny stadsdelsdirektör tillträdde 5 oktober 2020 föreslås nämnden fördela arbetsmiljöuppgifter till stadsdelsdirektör Kerstin Andersson. Genom fördelningen möjliggör nämnden att stadsdelsdirektören kan fördela arbetsmiljöuppgifter till linjens chefer.
-
Förvaltningen har tagit fram ett förslag till sammanträdesdagar för år 2021. Förslaget har anpassats till stadsledningskontorets tidplan för när beslut om tertialrapport, delårsbeslut och budget för 2021 med inriktning 2023 och 2024 ska fattas av nämnden.
Kommunallagen reglerar att nämnderna ska besluta om tid och plats för sina sammanträden.
Sammanträdena hålls med något undantag kvällstid på torsdagar. Sammanträdet den 4 januari 2021 är ett konstituerande sammanträde då stadsdelsnämnden utser social delegation.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Clara Lindholm och Robert Mjörnberg (båda V) lämnar i en motion ställd till kommunfullmäktige förslag om dels en stärkt uppföljning av efterlevnaden av basala hygienrutiner och dels om att utreda möjligheten att införa krav på arbetsskor till personal i äldreomsorgen samt ytterkläder till anställda som rör sig mellan olika arbetsställen.
Förvaltningen delar motionens beskrivning av vikten av att de basala hygienrutinerna följs och ställer sig positiv till att uppföljning av efterlevnaden stärks, som ett komplement till verksamhetens egenkontroll på området.
Förvaltningen ser det som rimligt och bra att arbetsgivaren tillhandahåller ytterkläder i form av jackor till medarbetare inom hemtjänsten, under förutsättning att de tvättas och förvaras på enheten samt att de, liksom övriga arbetskläder, är obligatoriska att använda.
Föreskrifterna om basal hygien i vård och omsorg beskriver inga särskilda krav för arbetsskor ur ett hygieniskt perspektiv. Förvaltningen bedömer också att arbetsskor inom äldreomsorgen skulle komma att omfattas av skatteplikt, utifrån Skatteverkets gällande regler. För att arbetsgivare och medarbetare ska kunna ta ställning till det alternativet anser förvaltningen att de juridiska, ekonomiska och praktiska förutsättningarna och konsekvenserna behöver utredas vidare.
Bilagor
-
285kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
10
Remiss av Stockholms stads program mot våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, prostitution, människohandel för sexuella tjänster samt sexuellt våld i oberoende relationer.
Förvaltningen är positiv till stadens ambition som tydligt avspeglas i programmet. Att programmet omfattar fler typer av våld än tidigare kommer, menar förvaltningen, bidra till ökad kännedom om våldets olika uttryck.
Förvaltningen välkomnar att betydelsen av det förebyggande arbetet samt målsättningen avseende arbetet som riktas mot våldsutövare betonas.
Förvaltningen menar att aktiviteterna i programmet i större utsträckning bör beskriva vilka metoder eller insatser som avses. Detta för att programmet ska kunna fungera som det stöd det ämnar vara. En tydligare styrning skulle också bidra till en ökad likställighet inom staden, vilket är ett annat uttalat syfte med programmet.
I något fall menar förvaltningen att kedjan mellan mål, aktiviteter och indikatorer är svag. Det kan komma att påverka möjligheten att följa upp stadens arbete utifrån programmet.
Bilagor
-
327kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
713kb Ladda ner dokument
-
-
Berghs School of Communication AB med serveringsstället Berghs Café på Storviltsgatan 3 ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap i restaurang, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. Alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker.
Stadsdelsförvaltningen finner inte att ett serveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.Bilagor
-
429kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen redovisar inkomna brev, skrivelser med mera.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
14
Anmälan av verksamhetsuppföljning av Nytida AB - Gällande entreprenadavtal för drift av Gärdets gruppbostäder och Hjorthagens Ateljé dagliga verksamhet
Nytida AB driver sedan 2014 fem av nämndens verksamheter inom LSS på entreprenad. Fyra av dessa är gruppbostäder och en är en daglig verksamhet. Enligt avtalet samt förvaltningens plan för uppföljning och egenkontroll ska verksamheterna årligen följas upp. Uppföljningen följer anvisningarna i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, SOSFS 2011:9. Uppföljningen har gjorts vid platsbesök under september månad samt genom avstämning med förvaltningens ansvarige för dokumentation i sociala system och beställare. Vid platsbesöken redovisas bemanning, kompetenstabeller, genomförandeplaner och löpande dokumentation. Förvaltningen tar också del av verksamhetsplan, verksamhetsberättelse samt avvikelser och klagomål.
Förvaltningen bedömer att utföraren bedriver verksamhet i enlighet med gällande avtal. Den sociala dokumentationen har granskats för brukarna i respektive verksamhet. Genomförandeplaner och löpande journalanteckningar görs i enlighet med stadens anvisningar och socialstyrelsens föreskrifter även om utförare inom såväl gruppboende som daglig verksamhet beskriver utvecklingsområden, vilket uppföljningen också har noterat.
Områden inom ledning och personal såsom antal anställda och bemanning på enheterna är i enlighet med anvisningarna i stadens förfrågningsunderlag inom LOV samt entreprenadavtalet. Nytidas ledningssystem för egenkontroll, riskanalys, avvikelsehantering samt förbättringsarbete omfattar alla beskrivna områden i SOSFS 2011:9. Brukarnas synpunkter tas tillvara i antingen brukarråd eller individuella möten för de boenden som inte önskar medverka i råd. Enheterna använder sig av stadens brukarundersökningar.
Bilagor
-
340kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av stadsdelsnämndens pensionärråds protokoll från den 26 oktober 2020.
Bilagor
-
Anmälan av stadsdelsnämndens råd för funktionshindersfrågors protokoll från den 22 oktober 2020.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
60kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen anmäler delegationsbeslut för perioden 8 oktober 2020 till och med den 5 november 2020.
Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
19
Övriga frågor
-
20
Nedskrivning av fordringar i bokföringen år 2020.
-
21
Rapportering av ej verkställda beslut enligt LSS och SoL (socialtjänst) för år 2020
-
22
Information om inkommen rapport enligt 14 kapitlet socialtjänstlagen (lex Sarah) – egen regi
-
23
Information och utredning enligt 14 kapitlet socialtjänstlagen (lex Sarah) - egen regi
-
Anmälan av sociala delegationens protokoll från den 4 november 2020 och 12 november 2020.
-
25
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kapitlet 7 § 2 stycket föräldrabalken
-
26
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kapitlet 7 § 2 stycket föräldrabalken
-
27
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kapitlet 7 § 2 stycket föräldrabalken
-
28
Yttrande till förvaltningsrätten avseende överklagan av beslut om umgängesbegränsning
-
Upprop och närvaroregistrering, val av protokollsjusterare, tid för protokollsjustering, anmälan av föregående protokoll och fastställande av dagordning.
-
I ett medborgarförslag vill förslagsställaren att medborgare ska kunna vara närvarande via länk för att göra stadsdelsnämndens möten mer tillgängliga.
För att minimera risken för smittspridning råder det för tillfället ett undantag från huvudprincipen att stadsdelsnämndens möten ska vara öppna för allmänheten. Nämndmötena kommer att hållas öppna för åhörare när förutsättningarna tillåter det. Öppenhet och tillgänglighet är grundläggande i det demokratiska arbetet där webbsändning av nämndmöten kan vara en del. Östermalms stadsdelsnämnd erbjuder dock många andra möjligheter till insyn och dialog för stadsdelens invånare.
Bilagor
-
256kb Ladda ner dokument
-
37kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
Förslagsställaren föreslår att en eller flera s.k. Fritidsbanker ska inrättas på Östermalm, förslagsvis invid parklekarna.
Nämnden behandlade i februari 2020 ett liknande förslag, en skrivelse angående inrättande av Sportotek från S och V. Liknande förslag har tidigare även behandlats av kommunstyrelsen. Stadsdelsförvaltning anser fortsatt att utlåning av begagnad idrottsutrustning, vare sig verksamheten kallas Fritidsbank eller Sportotek, är positivt både ur jämlikhets- och miljöhänseende.
Däremot menar förvaltningen att parklekarna inte har vare sig lokaler eller bemanning nog för ett sådant utökat uppdrag. Enligt förslagsställaren bör kostnaden, som främst omfattar lokalhyra och anställd platsansvarig, delas på flera förvaltningar och driftsansvaret ligga under kommunledningskontoret. Därför föreslår förvaltningen att nämnden beslutar att ärendet skickas till kommunstyrelsen och idrottsnämnden för kännedom.
Bilagor
-
272kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Föräldrar till barn på förskolan Fjällklockan har tillsammans författat ett medborgarförslag till Östermalms stadsdelsnämnd. I medborgarförslaget lyfts problematiken med att förskolas innergård till följd av slitage i huvudsak består av jord och grus. Någon form av konstmaterial förespråkas i skrivelsen. Stockholms stad och Norra Djurgårdsstaden har höga krav kring hållbarhet och miljö. Stadens styrdokument föreskriver att användningen av konstmaterial av gummi och plast är tillåtna men ska minimeras. I de fall som konstmaterial är motiverat ska krav bland annat ställas på materialets egenskaper och kemiskt innehåll. Förvaltningen är medvetna om den problembild som finns på Fjällklockans innergård och har under åren vidtagit åtgärder. Under hösten har en utredning påbörjats av innergårdens ytbeläggning. Ett första förslag väntas under november månad.
Bilagor
-
260kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Förslagsställaren anser att de östra stadsdelarna på Östermalm bör kompletteras med en skatepark, då avsaknaden av detta inom stadsdelsområdet är stor. Förslagsställaren anser att Gärdet och Frihamnen där stadsutveckling pågår kunde vara en lämplig plats.
Stadsdelsförvaltningen instämmer med förslagsställaren om att en större skatepark skulle vara ett attraktivt tillskott på Östermalm. Förvaltningen har därför en pågående dialog med exploateringskontoret om att möjliggöra för skate på någon av de offentliga ytorna i de kommande etapperna av Norra Djurgårdsstaden. Tjänsteutlåtandet skickas därför till exploateringsnämnden för kännedom.
Bilagor
-
250kb Ladda ner dokument
-
37kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
-
242kb Ladda ner dokument
-
55kb Ladda ner dokument
-
48kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Med anledning av att ny stadsdelsdirektör tillträdde 5 oktober 2020 föreslås nämnden fördela arbetsmiljöuppgifter till stadsdelsdirektör Kerstin Andersson. Genom fördelningen möjliggör nämnden att stadsdelsdirektören kan fördela arbetsmiljöuppgifter till linjens chefer.
Bilagor
-
538kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har tagit fram ett förslag till sammanträdesdagar för år 2021. Förslaget har anpassats till stadsledningskontorets tidplan för när beslut om tertialrapport, delårsbeslut och budget för 2021 med inriktning 2023 och 2024 ska fattas av nämnden.
Kommunallagen reglerar att nämnderna ska besluta om tid och plats för sina sammanträden.
Sammanträdena hålls med något undantag kvällstid på torsdagar. Sammanträdet den 4 januari 2021 är ett konstituerande sammanträde då stadsdelsnämnden utser social delegation.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Clara Lindholm och Robert Mjörnberg (båda V) lämnar i en motion ställd till kommunfullmäktige förslag om dels en stärkt uppföljning av efterlevnaden av basala hygienrutiner och dels om att utreda möjligheten att införa krav på arbetsskor till personal i äldreomsorgen samt ytterkläder till anställda som rör sig mellan olika arbetsställen.
Förvaltningen delar motionens beskrivning av vikten av att de basala hygienrutinerna följs och ställer sig positiv till att uppföljning av efterlevnaden stärks, som ett komplement till verksamhetens egenkontroll på området.
Förvaltningen ser det som rimligt och bra att arbetsgivaren tillhandahåller ytterkläder i form av jackor till medarbetare inom hemtjänsten, under förutsättning att de tvättas och förvaras på enheten samt att de, liksom övriga arbetskläder, är obligatoriska att använda.
Föreskrifterna om basal hygien i vård och omsorg beskriver inga särskilda krav för arbetsskor ur ett hygieniskt perspektiv. Förvaltningen bedömer också att arbetsskor inom äldreomsorgen skulle komma att omfattas av skatteplikt, utifrån Skatteverkets gällande regler. För att arbetsgivare och medarbetare ska kunna ta ställning till det alternativet anser förvaltningen att de juridiska, ekonomiska och praktiska förutsättningarna och konsekvenserna behöver utredas vidare.
Bilagor
-
285kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
§ 10
Remiss av Stockholms stads program mot våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, prostitution, människohandel för sexuella tjänster samt sexuellt våld i oberoende relationer.
Förvaltningen är positiv till stadens ambition som tydligt avspeglas i programmet. Att programmet omfattar fler typer av våld än tidigare kommer, menar förvaltningen, bidra till ökad kännedom om våldets olika uttryck.
Förvaltningen välkomnar att betydelsen av det förebyggande arbetet samt målsättningen avseende arbetet som riktas mot våldsutövare betonas.
Förvaltningen menar att aktiviteterna i programmet i större utsträckning bör beskriva vilka metoder eller insatser som avses. Detta för att programmet ska kunna fungera som det stöd det ämnar vara. En tydligare styrning skulle också bidra till en ökad likställighet inom staden, vilket är ett annat uttalat syfte med programmet.
I något fall menar förvaltningen att kedjan mellan mål, aktiviteter och indikatorer är svag. Det kan komma att påverka möjligheten att följa upp stadens arbete utifrån programmet.
Bilagor
-
327kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
713kb Ladda ner dokument
-
195kb Ladda ner dokument
-
-
Berghs School of Communication AB med serveringsstället Berghs Café på Storviltsgatan 3 ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap i restaurang, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. Alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker.
Stadsdelsförvaltningen finner inte att ett serveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.Bilagor
-
429kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen redovisar inkomna brev, skrivelser med mera.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
§ 14
Anmälan av verksamhetsuppföljning av Nytida AB - Gällande entreprenadavtal för drift av Gärdets gruppbostäder och Hjorthagens Ateljé dagliga verksamhet
Nytida AB driver sedan 2014 fem av nämndens verksamheter inom LSS på entreprenad. Fyra av dessa är gruppbostäder och en är en daglig verksamhet. Enligt avtalet samt förvaltningens plan för uppföljning och egenkontroll ska verksamheterna årligen följas upp. Uppföljningen följer anvisningarna i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, SOSFS 2011:9. Uppföljningen har gjorts vid platsbesök under september månad samt genom avstämning med förvaltningens ansvarige för dokumentation i sociala system och beställare. Vid platsbesöken redovisas bemanning, kompetenstabeller, genomförandeplaner och löpande dokumentation. Förvaltningen tar också del av verksamhetsplan, verksamhetsberättelse samt avvikelser och klagomål.
Förvaltningen bedömer att utföraren bedriver verksamhet i enlighet med gällande avtal. Den sociala dokumentationen har granskats för brukarna i respektive verksamhet. Genomförandeplaner och löpande journalanteckningar görs i enlighet med stadens anvisningar och socialstyrelsens föreskrifter även om utförare inom såväl gruppboende som daglig verksamhet beskriver utvecklingsområden, vilket uppföljningen också har noterat.
Områden inom ledning och personal såsom antal anställda och bemanning på enheterna är i enlighet med anvisningarna i stadens förfrågningsunderlag inom LOV samt entreprenadavtalet. Nytidas ledningssystem för egenkontroll, riskanalys, avvikelsehantering samt förbättringsarbete omfattar alla beskrivna områden i SOSFS 2011:9. Brukarnas synpunkter tas tillvara i antingen brukarråd eller individuella möten för de boenden som inte önskar medverka i råd. Enheterna använder sig av stadens brukarundersökningar.
Bilagor
-
340kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av stadsdelsnämndens pensionärråds protokoll från den 26 oktober 2020.
Bilagor
-
128kb Ladda ner dokument
-
Anmälan av stadsdelsnämndens råd för funktionshindersfrågors protokoll från den 22 oktober 2020.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
60kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen anmäler delegationsbeslut för perioden 8 oktober 2020 till och med den 5 november 2020.
Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsdirektör Kerstin Andersson informerar om aktuella frågor i förvaltningen:
Annika Myhr Aron – nominerad till Årets hjälte
Annica Myhr Ahron, medicinskt ansvarig sjuksköterska på förvaltningen, var en av de nominerade till utmärkelsen Årets hjälte på Framtidsgalan. Årets hjälte har gjort något extraordinärt för en medmänniska, grupp eller samhället under 2020.
Motiveringen löd:
”Med mycket stor kunskap, mod, energi, gott humör och målmedvetenhet har Annica stöttat och lotsat organisationen i arbetet med coronapandemin. Hon bidrar alltid generöst med sin kompetens på alla nivåer i organisationen och vågar stå för sina beslut och bedömningar!”
Framtidsgalan anordnas av Framtidsverket. Vinnaren i kategorin Årets hjälte korades igår efter en öppen omröstning på nätet. Årets hjälte blev Hobbe Eriksson, arbetsledare för resursgruppens fritidsgrupp i Härnösands kommun.
Besöksstopp på vård- och omsorgsboenden
Med anledning av den ökande smittspridningen vid länets äldreboenden har Stockholms stads krisledningsnämnd fattat beslut om förnyat besöksstopp vid stadens vård- och omsorgsboenden.
Beslutet om besöksstopp gäller från den 12 november till den 30 november. Före den 30 november kommer en omprövning av beslutet att ske med utgångspunkt från smittläget i Stockholm.
Rapporten från Rio vård- och omsorgsboende är att närstående hittills respekterat besöksstoppet.
Kulturkatalogen för äldre på webben – nu uppdaterad
Med anledning av coronapandemin tog förvaltningens kultursekreterare i våras, i samarbete med äldreomsorgsavdelningen, fram en Kulturkatalog med upplevelser på webben. Katalogen presenterar kulturupplevelser och friskvårdstips samt kontaktuppgifter för äldre som behöver stöd i vardagen.
En uppdaterad version är snart klar där representant från pensionärsrådet har deltagit i arbetet.
Katalogen är mycket uppskattad och sprids i Östermalms äldreverksamheter, till föreningslivet, i Fältöversten, på bibliotek med mera.
Öppen förskola i alla parklekar
Parkleken med öppen förskola, Hjortgläntan i Norra Djurgårdsstaden, beräknas vara återställd efter vattenskadan till januari. Den ytskiktsrenovering som pågår i öppna förskolan i Gustav Adolfsparkens parklek börjar närma sig sitt slut. Öppen förskola kommer inrymmas i parkleken och beräknas kunna öppna första veckan i februari. Detta innebär att samtliga parklekar kommer att vara öppna och erbjuda öppen förskola från och med februari 2021.
Nätverksmöte om övergången från förskola till skola
Den 4 november anordnade förskole- och parklekavdelningen det årliga nätverksmötet för gemensamma pedagogiska frågor med fokus på blivande förskoleklasselever. Deltagaren fick bland annat höra en föreläsning av Ann S. Pihlgren, fil. dr. och forskningsledare vid Ignite Research Institute på temat Samverkan mellan utbildningsformerna för kontinuitet och progression.
I det digitala mötet deltog drygt 50 personer från både kommunal och fristående förskolor samt kommunala grundskolor.
Upprustning av innergården i kvarteret Dubbelbössan i Hjorthagen
Nu påbörjas upprustningen av Stockholms stads del av innergården i kvarteret Dubbelbössan i Hjorthagen. Storvuxna buskage skärs ned så att gården blir öppnare. Det anläggs även en ny gångväg från Artemisgatan och nya bärbuskar och fruktträd planteras. Arbetet beräknas vara klart i vår.
Nya perennrabatter längs Karlavägen
I början av november anlades sex stycken nya perennrabatter längs mittstråket på Karlavägen 96–104, utanför Garnisonen. I rabatterna planteras växter som tål lite skuggiga lägen och till våren får vi njuta av de nya planteringarna.
-
Birgit Marklund Beijer (S) m.fl. ställde följande övriga frågor:
1. Medborgarförslag/frågor som rör Dianaparken har enligt uppgift skickats in. När kommer dessa att besvaras (Berit Nyberg).
2. Smittspridningen på Östermalm ser ut att vara störst i staden. Finns någon förklaring. (Birgit Marklund Beijer).
3. Fråga när det gäller visstidsanställningar/timanställningar under kommande höst/vinter och julledigheten vid hemtjänst och på Rio. Varför anställs inte personal tills vidare (Fredrik Boeke).
4. En fråga när det gäller personal i förskolan som har förkylningssymptom. Enligt uppgift får personalen i vissa kommuner komma tillbaka först efter ett negativt test, vilket av förklarliga skäl kan ställa till det med bemanningen. Finns det sådana restriktioner även på Östermalm (Birgit Marklund Beijer).5. En en artikel i DN har kommunerna inte hängt med när det gäller att jobba hemifrån. Hur kan Östermalms förvaltnings personal arbeta hemifrån.
6. Rapporter:
Från förtroenderåd på Kampementet (Emil Bustos). -
§ 20
Nedskrivning av fordringar i bokföringen år 2020.
-
§ 21
Rapportering av ej verkställda beslut enligt LSS och SoL (socialtjänst) för år 2020
-
§ 22
Information om inkommen rapport enligt 14 kapitlet socialtjänstlagen (lex Sarah) – egen regi
-
§ 23
Information och utredning enligt 14 kapitlet socialtjänstlagen (lex Sarah) - egen regi
-
Anmälan av sociala delegationens protokoll från den 4 november 2020 och 12 november 2020.
-
§ 25
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kapitlet 7 § 2 stycket föräldrabalken
-
§ 26
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kapitlet 7 § 2 stycket föräldrabalken
-
§ 27
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kapitlet 7 § 2 stycket föräldrabalken
-
§ 28
Yttrande till förvaltningsrätten avseende överklagan av beslut om umgängesbegränsning