Möte 2021-12-16
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
I ett medborgarförslag ställt till Östermalms stadsdelsnämnd föreslås ett sport/aktivitetshus för personer 50 år och äldre. Förslaget beskriver att det ska vara öppet alla dagar och kvällar och erbjuda ett flertal olika aktiviteter som bad, spa, basketplan, bowling och gym. Därutöver föreslås verksamheten också erbjuda disco, teater och musik samt café och restaurangverksamhet.
Östermalm stadsdelsförvaltning delar förslagsställarens uppfattning att det behövs verksamheter som erbjuder möjlighet till social samvaro och aktiviteter.
När det gäller de aktiviteter som specificerats i förslaget så bedömer förvaltningen att några faller inom stadsdelsförvaltningens ansvarsområde medan andra avser aktiviteter som anordnas av några av stadens övriga förvaltningar. En del av det som föreslås, som restauranger, caféer och disco avser verksamheter som hör till det privata näringslivet. Förvaltningen undersöker för närvarande intresse hos restauranger och caféer på Östermalm för att erbjuda seniorrabatt.
Förvaltningen bedömer vidare att det skulle vara praktiskt svårt att samla alla de aktiviteter och önskemål som beskrivs i förslaget i ett och samma sport/aktivitetshus och att dessutom rikta dem till enbart personer 50 år och äldre. Många av aktiviteterna efterfrågas av alla åldersgrupper och förvaltningen anser att det finns ett värde i, och en efterfrågan på, att kunna göra aktiviteter tillsammans över generationsgränser.Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
40kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag om att anlägga en mindre lekplats med lekskulpturer på Karlaplan inkom till Östermalms stadsdelsnämnd.
Förslagsställaren skriver att den sandlåda som finns på den östra sidan av Karlaplan används flitigt. Med tillägget att både ”hundar och säkert andra” tillhör användarna samt att sand från sandlådan också hamnar i fontänen. Förslagsställaren föreslår att sandlådan tas bort och att det istället anläggs en minilekpark med lekskulpturer där.
Karlaplan är planlagd som gatumark och stadsdelsförvaltningen saknar därför rådighet över marken. Ansvaret för platsen och dess innehåll ligger hos trafikkontoret. Förvaltningen anser dock att förslaget är trevligt och att ett litet antal lekskulpturer skulle kunna vara ett positivt tillskott till Karlaplans parkliknande miljö. Förvaltningen lyfter därför förslaget till trafikkontoret för att få deras synpunkter och utreda möjligheten att byta ut sandlådan.
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
-
Förslaget innebär att de befintliga dricksvattenfontänerna på Gärdet, som varit ur funktion en längre tid, renoveras och sätts i drift igen. Förslagsställaren anser att fontänerna, som bland annat finns i närheten av Tessinparkens parklek, skulle vara ett bra inslag i parkmiljön.
Denna äldre typ av dricksvattenfontäner som beskrivs i förslaget finns i ett antal parker på Östermalm. Förvaltningen har valt att behålla fontänerna, trots att de inte längre är drift, för att de är ett fint inslag att bevara och ett kulturhistoriskt värde att värna i parkerna. Många av dessa äldre dricksvattenfontäner är dock i dåligt skick funktionellt och skulle vara svåra att sätta i drift, utan då skulle nya fontäner behöva sättas upp.
Det är Stockholm Vatten och Avlopp (SVOA) som ansvarar för denna typ av anläggning även i parkerna. Ansvarsfördelningen kring anläggning och drift av dricksvattenfontäner och andra anläggningar mellan SVOA, trafikkontoret och stadsdelsförvaltningarna ses i dagsläget över. Stadsdelsförvaltningen anser därför att ansvarsfördelningen behöver utredas innan eventuella åtgärder kring dricksvattenfontäner i parkerna genomförs.Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
37kb Ladda ner dokument
-
-
Förslagsställaren efterfrågar informationsskyltar med fotografier och text kring dåtid och nutid från samma plats, i Norra Djurgårdsstaden och eventuellt på andra platser på Östermalm. Skyltarna bör placeras ut i stadsdelen så att boende och besökare får en djupare förståelse för platsen idag utifrån dess historia. Exempelvis skulle Natur- och kulturstigen, som finns i Hjorthagen idag, kunna byggas ut med mer foton och text.
Förvaltningen håller med förslagsställaren om att det är viktigt att lyfta de kulturhistoriska värdena i parkerna och i stadsmiljön. Detta är något förvaltningen arbetar med kontinuerligt, vid exempelvis upprustning av befintliga parker eller genom att genomföra kulturhistoriska vandringar i parker i samarbete med stadsmuseet.
I samband med att Natur- och kulturstigen i Hjorthagen skulle rustas upp 2014 genomfördes en medborgardialog. Ett resultat av dialogen var bland annat att stigen förlängdes ner till den nya bebyggelsen i Norra Djurgårdsstaden, för att koppla ihop det gamla och nya och bland annat berätta om stadsutvecklingen och den historiska kopplingen. Förvaltningen anser därför inte att det finns något behov av att ytterligare komplettera stigen eller sätta upp fler informationsskyltar i denna del av Hjorthagen. Förvaltningen anser däremot att det skulle vara ett positivt inslag med informationsskyltar som berättar om Gasverksområdets rika historia i takt med att denna etapp byggs ut. Förvaltningen föreslår därför att stadsdelsnämnden överlämnar förslaget till exploateringsnämnden för kännedom.Bilagor
-
41kb Ladda ner dokument
-
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
51kb Ladda ner dokument
-
-
Verksamhetsplanen för Östermalms stadsdelsnämnd anger inriktningen för nämndens verksamhet under 2022. Den utgår från kommunfullmäktiges budget för 2022 och dess tre inriktningsmål:
En sammanfattning av nämndens bidrag till respektive inriktningsmål, samt särskilda priorite-ringar för året, ges under respektive inriktningsmål. Till inriktningsmålen har kommunfullmäktige beslutat om verksamhetsområdesmål. Det arbete som planeras för att bidra till fullmäktiges mål beskrivs under respektive mål för verksamhetsområdet. Nämnden har utifrån fullmäktiges mål även formulerat egna mål. Nämnden anger årsmål för kommunfullmäktiges indikatorer och har även utformat egna indikatorer för att följa upp nämndens mål och aktiviteter.
Bilagor
-
716kb Ladda ner dokument
-
753kb Ladda ner dokument
-
917kb Ladda ner dokument
-
237kb Ladda ner dokument
-
546kb Ladda ner dokument
-
913kb Ladda ner dokument
-
386kb Ladda ner dokument
-
59kb Ladda ner dokument
-
Nämnden har gett förvaltningen i uppdrag att undersöka vilka lokaler inom förvaltningens bestånd som kan hyras ut till föreningar, samt att undersöka intresset bland föreningar och församlingar inom stadsdelsområdet att hyra ut lokaler till andra föreningar, för att skapa en helhetsbild av hur lokalbeståndet ser ut.
Inventeringen som gjorts bör ses som en ögonblicksbild, då tillgången till lokaler bäst låter sig beskrivas som rörlig materia. Genomlysningen visar att det i nuläget, inom förvaltningens bestånd, finns ett par adresser där förvaltningen står med outnyttjade lokaler efter årsskiftet. En av flera möjligheter som utreds är om en annan aktör skulle kunna ta över kontraktet på någon av dessa lokaler, och i sin tur tillhandahålla dem som mötesplats för föreningar.
Flera föreningar på Östermalm hyr ut lokaler till andra föreningar, se bilaga 1. Församlingarna på Östermalm hyr däremot inte ut lokaler till föreningar på regelbunden basis.
I ärendet nämns även andra alternativ för föreningar som söker lokaler inom stadsdelsområdet. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner återredovisningen av uppdraget.Bilagor
-
232kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har direktsänt och publicerat nämndens sammanträden på stadens videoplattform under perioden juni-december 2021. Beslutet tillkom som en åtgärd för att tillgängliggöra sammanträdena när allmänheten fysiskt inte kunde besöka sammanträdena på grund av rådande restriktioner med anledning av covid -19. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden beslutar att tillåta stadsdelsförvaltningen att direktsända, spela in och därefter publicera nämndens sammanträden på stadens videoplattform i syfte att även fortsättningsvis tillgängliggöra nämndens sammanträden utöver möjligheten att fysiskt besöka sammanträdena.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Inom hälso- och sjukvård ska det enligt 4 kap. 2 § hälso- och sjukvårdslagen, HSL (2017:30) finnas en verksamhetschef som ansvarar verksamheten. Förvaltningen bedömer att hälso- och sjukvårdsfrågorna får en alltmer framträdande roll i äldreomsorgens verksamhet, och då särskilt inom vård- och omsorgsboende som i allt högre grad tar emot enskilda med behov av omfattande hälso- och sjukvårdsinsatser. Arbetet med att förbereda, rusta, kvalitetssäkra och följa upp omställningen till en God och nära vård ställer höga krav på samverkan på flera olika nivåer. Både den nära samverkan kring enskilda personer men också på strukturell nivå. Utvecklingen av hälso- och sjukvården behöver också göras samlat med övrigt utvecklingsarbete som till exempel digitalisering.
Förvaltningens bedömning är att nödvändig utveckling av hälso- och sjukvården kopplat till omställningen till en God och nära vård förutsätter att befogenhet och ansvar kopplat till delegation som verksamhetschef enligt HSL lyfts en nivå i organisationen.
Förvaltningen föreslår därför att områdeschef Petra Nilsson ersätter enhetschef Anna-Karin Moritz som verksamhetschef enligt 4 kap 2 § hälso- och sjukvårdslagen vid Rio vård- och omsorgsboende från och med 17 december 2021.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Varje stadsdelsnämnd i Stockholms stad har ett nämndanknutet pensionärsråd. Rådet är ett rådgivande organ till stadsdelsnämnden i allmänna frågor som berör äldres levnadsförhållanden.
Kommunstyrelsen har beslutat om en instruktion för pensionärsrådens sammansättning och roll. I Östermalms stadsdelsnämnds pensionärsråd ingår de två föreningarna Sveriges pensionärsförbund (SPF Seniorerna) och Pensionärernas riksorganisation (PRO).
Ledamöter och ersättare nomineras från de lokala föreningarna och utses av stadsdelsnämnden för ett år i taget.Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
-
Nämnden har den 4 januari 2021 uppdragit åt delegationens ordförande, vice ordförande och ledamot Magnus Granat (M) att fatta ordförandebeslut å nämndens vägnar enligt LVU och LVM. För att stärka upp möjligheten att fatta ordförandebeslut under del av vintern föreslås att ledamot Vivianne Gunnarsson (MP) under tidsperioden 27 december 2021 till och med 9 januari 2022 ges i uppdrag att besluta på nämndens vägnar i ärenden som rör enskilda individer och är så brådskande att nämndens (sociala delegationens) avgörande inte kan avvaktas i frånvaro av ordförande, vice ordförande eller tidigare utsedd ledamot.
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
13
Remiss av uppdragsbeskrivningar för stadsdelsnämndernas dagverksamhet och vård- och omsorgsboenden inom staden.
Östermalms stadsdelsnämnd har fått uppdragsbeskrivningar för stadsdelsnämndernas dagverksamhet och vård- och omsorgsboenden på remiss för yttrande till kommunstyrelsen senast 20 december 2021. För verksamheter som drivs i egen regi regleras stadens krav och förutsättningar i uppdragsbeskrivningar som i tillämpliga delar ska motsvara förfrågningsunderlagen för privata utförare.
De nu reviderade uppdragsbeskrivningarna skiljer sig från motsvarande förfrågningsunderlag främst genom att kraven på personalens kompetens är högre ställda. Bakgrunden är erfarenheter från pandemin, och i ärendet föreslås att förfrågningsunderlagen får samma krav vid nästa revidering.
Förvaltningen bedömer att uppdragsbeskrivningarna tydliggör uppdrag och förutsättningar för verksamheterna i egen regi på ett bra och hjälpsamt sätt. Förvaltningen ser positivt på en ambitionshöjning när det gäller medarbetarnas kompetens, men bedömer att det kan bli svårt att få höjningen till stånd inom den tidsperiod som anges. Vidare önskar förvaltningen att äldreförvaltningen håller ihop och anordnar kompetenshöjande insatser för hela staden.
Förvaltningen välkomnar således uppdragsbeskrivningarna, men beskriver också delar som bör korrigeras innan de antas för att de ska överensstämma med aktuella regelverk och delegationsordningar.Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
308kb Ladda ner dokument
-
377kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsledningskontoret har tagit fram förslag till ändringar av reglementen för vissa facknämnder och stadsdelsnämnderna. Ändringar föreslås utifrån kommunfullmäktiges budget för 2020 och lagändringar. Förvaltningen instämmer i förslaget till ändring av reglementen för vissa facknämnder och stadsdelsnämnderna
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
241kb Ladda ner dokument
-
205kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen redovisar i den ekonomiska månadsrapporten en kortfattad redovisning om aktuell bokföring och budget.
Bilagor
-
273kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
243kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har genomfört verksamhetsuppföljning av Östermalms dagverksamhet. Syftet med verksamhetsuppföljningen är att få kunskap om verksamhetens kvalitet i förhållande till regelverk, avtal och kvalitetsmål. Uppföljningen genomfördes under oktober 2021 och omfattar både social omsorg och hälso- och sjukvård. Verksamhetsuppföljningen baseras på dialog med ledning, personal, brukarundersökning, individuppföljning och inkomna synpunkter.
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen redovisar inkomna beslut, skrivelser med mera.
Bilagor
-
110kb Ladda ner dokument
-
402kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för pensionärsfrågor från den 22 november 2021.
Bilagor
-
260kb Ladda ner dokument
-
270kb Ladda ner dokument
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för funktionshinderfrågor 4 november 2021.
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
237kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av delegationsbeslut fattade utifrån delegationsordningen.
Bilagor
-
239kb Ladda ner dokument
-
65kb Ladda ner dokument
-
-
22
Övriga frågor
-
23
Övervägande om umgängesbegränsning enligt 14§ 2 stycket 1 punkten Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.
-
24
Rapportering av ej verkställda beslut enligt SoL (äldreomsorg) för år 2021.
-
Anmälan av sociala delegationens protokoll från den 2 december 2021.
-
Upprop och närvaroregistrering, val av protokollsjusterare, tid för protokollsjustering, anmälan av föregående protokoll och fastställande av dagordning.
-
I ett medborgarförslag ställt till Östermalms stadsdelsnämnd föreslås ett sport/aktivitetshus för personer 50 år och äldre. Förslaget beskriver att det ska vara öppet alla dagar och kvällar och erbjuda ett flertal olika aktiviteter som bad, spa, basketplan, bowling och gym. Därutöver föreslås verksamheten också erbjuda disco, teater och musik samt café och restaurangverksamhet.
Östermalm stadsdelsförvaltning delar förslagsställarens uppfattning att det behövs verksamheter som erbjuder möjlighet till social samvaro och aktiviteter.
När det gäller de aktiviteter som specificerats i förslaget så bedömer förvaltningen att några faller inom stadsdelsförvaltningens ansvarsområde medan andra avser aktiviteter som anordnas av några av stadens övriga förvaltningar. En del av det som föreslås, som restauranger, caféer och disco avser verksamheter som hör till det privata näringslivet. Förvaltningen undersöker för närvarande intresse hos restauranger och caféer på Östermalm för att erbjuda seniorrabatt.
Förvaltningen bedömer vidare att det skulle vara praktiskt svårt att samla alla de aktiviteter och önskemål som beskrivs i förslaget i ett och samma sport/aktivitetshus och att dessutom rikta dem till enbart personer 50 år och äldre. Många av aktiviteterna efterfrågas av alla åldersgrupper och förvaltningen anser att det finns ett värde i, och en efterfrågan på, att kunna göra aktiviteter tillsammans över generationsgränser.Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
40kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag om att anlägga en mindre lekplats med lekskulpturer på Karlaplan inkom till Östermalms stadsdelsnämnd.
Förslagsställaren skriver att den sandlåda som finns på den östra sidan av Karlaplan används flitigt. Med tillägget att både ”hundar och säkert andra” tillhör användarna samt att sand från sandlådan också hamnar i fontänen. Förslagsställaren föreslår att sandlådan tas bort och att det istället anläggs en minilekpark med lekskulpturer där.
Karlaplan är planlagd som gatumark och stadsdelsförvaltningen saknar därför rådighet över marken. Ansvaret för platsen och dess innehåll ligger hos trafikkontoret. Förvaltningen anser dock att förslaget är trevligt och att ett litet antal lekskulpturer skulle kunna vara ett positivt tillskott till Karlaplans parkliknande miljö. Förvaltningen lyfter därför förslaget till trafikkontoret för att få deras synpunkter och utreda möjligheten att byta ut sandlådan.
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
Förslaget innebär att de befintliga dricksvattenfontänerna på Gärdet, som varit ur funktion en längre tid, renoveras och sätts i drift igen. Förslagsställaren anser att fontänerna, som bland annat finns i närheten av Tessinparkens parklek, skulle vara ett bra inslag i parkmiljön.
Denna äldre typ av dricksvattenfontäner som beskrivs i förslaget finns i ett antal parker på Östermalm. Förvaltningen har valt att behålla fontänerna, trots att de inte längre är drift, för att de är ett fint inslag att bevara och ett kulturhistoriskt värde att värna i parkerna. Många av dessa äldre dricksvattenfontäner är dock i dåligt skick funktionellt och skulle vara svåra att sätta i drift, utan då skulle nya fontäner behöva sättas upp.
Det är Stockholm Vatten och Avlopp (SVOA) som ansvarar för denna typ av anläggning även i parkerna. Ansvarsfördelningen kring anläggning och drift av dricksvattenfontäner och andra anläggningar mellan SVOA, trafikkontoret och stadsdelsförvaltningarna ses i dagsläget över. Stadsdelsförvaltningen anser därför att ansvarsfördelningen behöver utredas innan eventuella åtgärder kring dricksvattenfontäner i parkerna genomförs.Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
37kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
Förslagsställaren efterfrågar informationsskyltar med fotografier och text kring dåtid och nutid från samma plats, i Norra Djurgårdsstaden och eventuellt på andra platser på Östermalm. Skyltarna bör placeras ut i stadsdelen så att boende och besökare får en djupare förståelse för platsen idag utifrån dess historia. Exempelvis skulle Natur- och kulturstigen, som finns i Hjorthagen idag, kunna byggas ut med mer foton och text.
Förvaltningen håller med förslagsställaren om att det är viktigt att lyfta de kulturhistoriska värdena i parkerna och i stadsmiljön. Detta är något förvaltningen arbetar med kontinuerligt, vid exempelvis upprustning av befintliga parker eller genom att genomföra kulturhistoriska vandringar i parker i samarbete med stadsmuseet.
I samband med att Natur- och kulturstigen i Hjorthagen skulle rustas upp 2014 genomfördes en medborgardialog. Ett resultat av dialogen var bland annat att stigen förlängdes ner till den nya bebyggelsen i Norra Djurgårdsstaden, för att koppla ihop det gamla och nya och bland annat berätta om stadsutvecklingen och den historiska kopplingen. Förvaltningen anser därför inte att det finns något behov av att ytterligare komplettera stigen eller sätta upp fler informationsskyltar i denna del av Hjorthagen. Förvaltningen anser däremot att det skulle vara ett positivt inslag med informationsskyltar som berättar om Gasverksområdets rika historia i takt med att denna etapp byggs ut. Förvaltningen föreslår därför att stadsdelsnämnden överlämnar förslaget till exploateringsnämnden för kännedom.Bilagor
-
41kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
51kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Verksamhetsplanen för Östermalms stadsdelsnämnd anger inriktningen för nämndens verksamhet under 2022. Den utgår från kommunfullmäktiges budget för 2022 och dess tre inriktningsmål:
En sammanfattning av nämndens bidrag till respektive inriktningsmål, samt särskilda priorite-ringar för året, ges under respektive inriktningsmål. Till inriktningsmålen har kommunfullmäktige beslutat om verksamhetsområdesmål. Det arbete som planeras för att bidra till fullmäktiges mål beskrivs under respektive mål för verksamhetsområdet. Nämnden har utifrån fullmäktiges mål även formulerat egna mål. Nämnden anger årsmål för kommunfullmäktiges indikatorer och har även utformat egna indikatorer för att följa upp nämndens mål och aktiviteter.
Bilagor
-
716kb Ladda ner dokument
-
753kb Ladda ner dokument
-
917kb Ladda ner dokument
-
237kb Ladda ner dokument
-
546kb Ladda ner dokument
-
913kb Ladda ner dokument
-
59kb Ladda ner dokument
-
368kb Ladda ner dokument
-
Nämnden har gett förvaltningen i uppdrag att undersöka vilka lokaler inom förvaltningens bestånd som kan hyras ut till föreningar, samt att undersöka intresset bland föreningar och församlingar inom stadsdelsområdet att hyra ut lokaler till andra föreningar, för att skapa en helhetsbild av hur lokalbeståndet ser ut.
Inventeringen som gjorts bör ses som en ögonblicksbild, då tillgången till lokaler bäst låter sig beskrivas som rörlig materia. Genomlysningen visar att det i nuläget, inom förvaltningens bestånd, finns ett par adresser där förvaltningen står med outnyttjade lokaler efter årsskiftet. En av flera möjligheter som utreds är om en annan aktör skulle kunna ta över kontraktet på någon av dessa lokaler, och i sin tur tillhandahålla dem som mötesplats för föreningar.
Flera föreningar på Östermalm hyr ut lokaler till andra föreningar, se bilaga 1. Församlingarna på Östermalm hyr däremot inte ut lokaler till föreningar på regelbunden basis.
I ärendet nämns även andra alternativ för föreningar som söker lokaler inom stadsdelsområdet. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner återredovisningen av uppdraget.Bilagor
-
232kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har direktsänt och publicerat nämndens sammanträden på stadens videoplattform under perioden juni-december 2021. Beslutet tillkom som en åtgärd för att tillgängliggöra sammanträdena när allmänheten fysiskt inte kunde besöka sammanträdena på grund av rådande restriktioner med anledning av covid -19. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden beslutar att tillåta stadsdelsförvaltningen att direktsända, spela in och därefter publicera nämndens sammanträden på stadens videoplattform i syfte att även fortsättningsvis tillgängliggöra nämndens sammanträden utöver möjligheten att fysiskt besöka sammanträdena.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Inom hälso- och sjukvård ska det enligt 4 kap. 2 § hälso- och sjukvårdslagen, HSL (2017:30) finnas en verksamhetschef som ansvarar verksamheten. Förvaltningen bedömer att hälso- och sjukvårdsfrågorna får en alltmer framträdande roll i äldreomsorgens verksamhet, och då särskilt inom vård- och omsorgsboende som i allt högre grad tar emot enskilda med behov av omfattande hälso- och sjukvårdsinsatser. Arbetet med att förbereda, rusta, kvalitetssäkra och följa upp omställningen till en God och nära vård ställer höga krav på samverkan på flera olika nivåer. Både den nära samverkan kring enskilda personer men också på strukturell nivå. Utvecklingen av hälso- och sjukvården behöver också göras samlat med övrigt utvecklingsarbete som till exempel digitalisering.
Förvaltningens bedömning är att nödvändig utveckling av hälso- och sjukvården kopplat till omställningen till en God och nära vård förutsätter att befogenhet och ansvar kopplat till delegation som verksamhetschef enligt HSL lyfts en nivå i organisationen.
Förvaltningen föreslår därför att områdeschef Petra Nilsson ersätter enhetschef Anna-Karin Moritz som verksamhetschef enligt 4 kap 2 § hälso- och sjukvårdslagen vid Rio vård- och omsorgsboende från och med 17 december 2021.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
Varje stadsdelsnämnd i Stockholms stad har ett nämndanknutet pensionärsråd. Rådet är ett rådgivande organ till stadsdelsnämnden i allmänna frågor som berör äldres levnadsförhållanden.
Kommunstyrelsen har beslutat om en instruktion för pensionärsrådens sammansättning och roll. I Östermalms stadsdelsnämnds pensionärsråd ingår de två föreningarna Sveriges pensionärsförbund (SPF Seniorerna) och Pensionärernas riksorganisation (PRO).
Ledamöter och ersättare nomineras från de lokala föreningarna och utses av stadsdelsnämnden för ett år i taget.Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Nämnden har den 4 januari 2021 uppdragit åt delegationens ordförande, vice ordförande och ledamot Magnus Granat (M) att fatta ordförandebeslut å nämndens vägnar enligt LVU och LVM. För att stärka upp möjligheten att fatta ordförandebeslut under del av vintern föreslås att ledamot Vivianne Gunnarsson (MP) under tidsperioden 27 december 2021 till och med 9 januari 2022 ges i uppdrag att besluta på nämndens vägnar i ärenden som rör enskilda individer och är så brådskande att nämndens (sociala delegationens) avgörande inte kan avvaktas i frånvaro av ordförande, vice ordförande eller tidigare utsedd ledamot.
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
§ 13
Remiss av uppdragsbeskrivningar för stadsdelsnämndernas dagverksamhet och vård- och omsorgsboenden inom staden.
Östermalms stadsdelsnämnd har fått uppdragsbeskrivningar för stadsdelsnämndernas dagverksamhet och vård- och omsorgsboenden på remiss för yttrande till kommunstyrelsen senast 20 december 2021. För verksamheter som drivs i egen regi regleras stadens krav och förutsättningar i uppdragsbeskrivningar som i tillämpliga delar ska motsvara förfrågningsunderlagen för privata utförare.
De nu reviderade uppdragsbeskrivningarna skiljer sig från motsvarande förfrågningsunderlag främst genom att kraven på personalens kompetens är högre ställda. Bakgrunden är erfarenheter från pandemin, och i ärendet föreslås att förfrågningsunderlagen får samma krav vid nästa revidering.
Förvaltningen bedömer att uppdragsbeskrivningarna tydliggör uppdrag och förutsättningar för verksamheterna i egen regi på ett bra och hjälpsamt sätt. Förvaltningen ser positivt på en ambitionshöjning när det gäller medarbetarnas kompetens, men bedömer att det kan bli svårt att få höjningen till stånd inom den tidsperiod som anges. Vidare önskar förvaltningen att äldreförvaltningen håller ihop och anordnar kompetenshöjande insatser för hela staden.
Förvaltningen välkomnar således uppdragsbeskrivningarna, men beskriver också delar som bör korrigeras innan de antas för att de ska överensstämma med aktuella regelverk och delegationsordningar.Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
308kb Ladda ner dokument
-
377kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
341kb Ladda ner dokument
-
416kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsledningskontoret har tagit fram förslag till ändringar av reglementen för vissa facknämnder och stadsdelsnämnderna. Ändringar föreslås utifrån kommunfullmäktiges budget för 2020 och lagändringar. Förvaltningen instämmer i förslaget till ändring av reglementen för vissa facknämnder och stadsdelsnämnderna
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
241kb Ladda ner dokument
-
205kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen redovisar i den ekonomiska månadsrapporten en kortfattad redovisning om aktuell bokföring och budget.
Bilagor
-
273kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
243kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har genomfört verksamhetsuppföljning av Östermalms dagverksamhet. Syftet med verksamhetsuppföljningen är att få kunskap om verksamhetens kvalitet i förhållande till regelverk, avtal och kvalitetsmål. Uppföljningen genomfördes under oktober 2021 och omfattar både social omsorg och hälso- och sjukvård. Verksamhetsuppföljningen baseras på dialog med ledning, personal, brukarundersökning, individuppföljning och inkomna synpunkter.
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen redovisar inkomna beslut, skrivelser med mera.
Bilagor
-
110kb Ladda ner dokument
-
402kb Ladda ner dokument
-
27mb Ladda ner dokument
-
33mb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för pensionärsfrågor från den 22 november 2021.
Bilagor
-
260kb Ladda ner dokument
-
270kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för funktionshinderfrågor 4 november 2021.
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
237kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av delegationsbeslut fattade utifrån delegationsordningen.
Bilagor
-
239kb Ladda ner dokument
-
65kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Informationspunkter från stadsdelsdirektören till möte med Östermalms stadsdelsnämnd 2021-12-16.
Bilagor
-
§ 23
Övervägande om umgängesbegränsning enligt 14§ 2 stycket 1 punkten Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.
-
§ 24
Rapportering av ej verkställda beslut enligt SoL (äldreomsorg) för år 2021.
-
Anmälan av sociala delegationens protokoll från den 2 december 2021.