Ett gemensamt trygghetsprogram för staden, nämnder och bolagsstyrelser, ger vägledning och gynnar på sikt stadens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. I trygghets-programmet lyfts bland annat vikten av fungerande samverkan, såväl internt som externt för att nå framgång i det brottsföre-byggande och trygghetsskapande arbetet.
Trygghetsprogrammet utgår från Agenda 2030 och ska även vara kopplat till andra beslutade styrdokument som styr mot målet om en trygg, säker och välskött stad. Stadens säkerhetsprogram och överenskommelsen mellan staden och Polisregion Stockholm är exempel på sådana styrdokument. Trygghetsprogrammet ska genomsyras av ett jämställdhets-, barn-, funktionshinder-, hbtq- samt äldreperspektiv.
Ärendet är berett av trygghets- och säkerhetssamordnaren i samråd med preventionsenheten och parkmiljöavdelningen. Funktionshinderrådet och pensionärsrådet har getts möjlighet att lämna synpunkter på programmet.
Trygghetsprogrammet ger en tyngd åt brottsförebyggande och trygghetsfrågorna. Vikten av samverkan, såväl inom stadens verksamheter som externt, samt en god kommunikation lyfts på ett bra sätt i programmet. Stadsdelsförvaltningen ser positivt på att frågorna lyfts i ett eget trygghetsprogram och ser fram emot att ta sig an arbetet på lokal nivå.
Bilagor