Möte 2022-09-29
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
Ett medborgarförslag inkom till Östermalms stadsdelsnämnd i april 2022 om att anlägga en inomhuspark i Stockholm. Vid sitt sammanträde den 31 maj beslutade nämnden att lämna över medborgarförslaget till förvaltningen för beredning.
Förslagsställaren uppmärksammar att det finns få möjliga aktiviteter på allmän plats vintertid och föreslår därför en inomhuspark. Inomhusparken ska ha glasväggar och inrymma växtlighet och plats för olika typer av rekreation. Förslagsställaren ser att anläggningen kan placeras på tomma ytor i väntan på exploatering vid exempelvis Norra Djurgårdsstaden.
Förvaltningen ser att förslaget skulle kunna vara trygghetsskapande och öka rekreationsmöjligheterna i stadsdelsområdet. Förvaltningen är också positiv till att tomma ytor aktiveras i väntan på exploatering. Dock ligger det inte inom förvaltningens ansvar att bygga den typ av anläggning som föreslås. Exploateringskontoret ansvarar för stadsutvecklingen i Norra Djurgårdsstaden. Därmed kommer förslaget delges exploateringskontoret för kännedom.Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag inkom till Östermalms stadsdelsnämnd i juni 2022 om att bygga en trappa som genväg från Furusundsgatan 13 till Gärdets Tunnelbanestation. Vid sitt sammanträde den 21 juni beslutade nämnden att ta upp medborgarförslaget för beredning.
Förslagsställaren önskar att stadsdelsförvaltningen anlägger en trappa från parkeringen vid Furusundsgatan 13 ned till gångstråket Troppstigen som leder till Gärdets Tunnelbanestation. Anledningen är flera boende i området genar över parkeringen och utför slänten.
Läget för den föreslagna trappan ingår i fastigheten Vattentornet 5 som är privat mark tillhörande en bostadsrättsförening. Förvaltningen anser därför inte att det är lämpligt att den bygger trappan.
Bilagor
-
646kb Ladda ner dokument
-
-
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
40kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
74kb Ladda ner dokument
-
-
Nämnden har, med utgångspunkt i kommunfullmäktiges inriktningsmål och mål för verksamhetsområden, fastställt nämndmål för 2022. För att mäta måluppfyllelse finns indikatorer och aktiviteter kopplade till målen. Tertialrapporten fokuserar på avvikelserapportering och åtgärder för att uppnå kommunfullmäktiges mål. Under respektive mål redovisas uppnådda resultat, förväntad måluppfyllelse och en kortfattad beskrivning av arbetet under perioden januari till och med augusti. Arbetet med nämndens förvaltningsgemensamma fokusområden; Stärkt trygghets- och säkerhetsarbete, Samverkan för barns och ungas välmående och skydd samt Utveckling av framtidens äldreomsorg beskrivs under verksamhetsområde 1.2, 1.4 respektive 1.5.
Bilagor
-
259kb Ladda ner dokument
-
Östermalms stadsdelsnämnd har uppdragit åt förvaltningen att besvara en skrivelse om ungdomsverksamhet i Ekhagen-Lappkärrsberget. Bakgrunden till skrivelsen är att den föreningsdrivna fritidsgården Hjorthagens ungdomsgård i stadsdelsområdet Hjorthagen-Norra Djurgårdsstaden under pågående verksamhetsår, i juni 2022, beslöt att lägga ner verksamheten. I skrivelsen lyfts att det i och med nedläggningen blivit tydligt att det är viktigt att det finns verksamhet för ungdomar i deras närmiljö och att det inte finns någon fritidsverksamhet för unga i stadsdelsområdet Ekhagen-Lappkärrsberget. I skrivelsen ges förvaltningen därför i uppdrag att återkomma med svar i fråga om att anordna ungdomsverksamhet i stadsdelsområdet Ekhagen-Lappkärrsberget.
Hösten 2021 fattade nämnden beslut om en inriktning för fritidsverksamheten på Östermalm. Inriktningen innebär i korthet att fritidsverksamheten ska möta de ungas behov och att besökarna ska kunna påverka aktivitetsutbudet. Verksamheten ska nå stadens prioriterade målgrupper och utformas med nära koppling till föreningslivet. Utifrån nämndens inriktning ser förvaltningen att Humlanhuset som bas för fritidsverksamheten i dagsläget kan möta målgruppens behov och efterfrågan av fritidsaktiviteter på Östermalm. Baserat på stadens befolkningsprognos 2021-2030 ser förvaltningen också och att det är i stadsdelsområdet Hjorthagen-Norra Djurgårdsstaden det i dagsläget är mest relevant att göra satsningar på kompletterande fritidsaktiviteter. Humlanhuset har idag flera pågående utvecklingsprojekt och samarbeten i enlighet med nämndens inriktning för fritidsverksamheten. Förvaltningen föreslår att dessa satsningar ska få arbetas in och utvärderas för att bibehålla hög kvalitet i de insatser verksamheten erbjuder.
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
205kb Ladda ner dokument
-
241kb Ladda ner dokument
-
-
7
Remiss av Reviderade riktlinjer för handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB), familjehem m.m.
Östermalms stadsdelsnämnd har besvarat en remiss av reviderade riktlinjer för handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB), familjehem m.m.
Den huvudsakliga förändringen i riktlinjerna avser hantering av fakturering av egenavgift till den enskilde. Ändringen innebär att placerande stadsdelsförvaltning alltid ska betala hela vårdavgiften (inklusive egenavgiften) till vårdgivaren och fakturera den enskilde beslutad egenavgift. Riktlinjerna innebär ingen ändring i vilka egenavgifter som tas ut från den enskilde. En förändring som genomförts är att den del som avser kost har höjts i budget 2022 från 86 kr per dygn till 97 kr per dygn.
Förvaltningen skriver i sitt svar att de reviderade riktlinjerna ger ett bra stöd vid handläggning. Den ändringen som skett avseende fakturering av egenavgift vid placering kommer att innebära ökad administration för förvaltningen. Förvaltningen är positiv till ambitionen att riktlinjerna ska bidra till likvärdig tillämpning i handläggningen av egenavgifter i staden.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner tjänsteutlåtandet och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
237kb Ladda ner dokument
-
308kb Ladda ner dokument
-
-
8
Remiss av Beslut om arbetsmarknadsinsats för vissa målgrupper som nås via arbetsmarknadsnämndens uppsökande uppdrag
Östermalms stadsdelsnämnd har ombetts besvara remissen Beslut om arbetsmarknadsinsats för vissa målgrupper som nås via arbetsmarknadsnämndens uppsökande uppdrag.
Arbetsmarknadsnämnden arbetar uppsökande mot målgrupperna unga 19-29 år som varken arbetar eller studerar (UVAS) respektive kvinnor med svag ställning på arbetsmarknaden. I syfte att förtydliga stödet till aktuella målgrupper föreslår arbetsmarknadsnämnden att nämnden, genom Jobbtorg Stockholm, ska få ansvar för särskilda stödinsatser och biståndsprövning enligt 4 kap. 1 och 2 §§ SoL. Prövningen ska ske enligt fastställda riktlinje
Förvaltningen skriver i sitt svar att man är positiv till nämndens ambition att öka rättssäkerhet och likabehandling i handläggningen för berörda målgrupper.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner tjänsteutlåtandet och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
513kb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
-
9
Remiss av Beslut om särskilt individanpassad stödinsats för att underlätta arbete eller studier enligt 4 kap. 2 § socialtjänstlagen (2001:453)
Östermalms stadsdelsnämnd har besvarat remissen Beslut om särskilt individanpassad stödinsats för att underlätta arbete eller studier enligt 4 kap. 2 § socialtjänstlagen.
Som en del i implementeringen av stadens strategi för arbetsmarknadsinsatser, och i syfte att stärka tillgången till arbetslivsinriktade insatser för målgrupper inom socialpsykiatri och LSS, har socialnämnden beslutat om individanpassade stödinsatser för att underlätta arbete eller studier. Stadsdelsnämndernas socialtjänster ska utreda och fatta beslut om insatsen i enlighet med socialtjänstlagen.
Förvaltningen skriver i sitt svar att man välkomnar ambitionen att fler ska ges möjlighet att erbjudas en arbetslivsinriktad stödinsats. Att insatsen ska föregås av en prövning enligt socialtjänstlagen främjar såväl likställighetsprincipen som den enskildes rättssäkerhet.
För förvaltningens socialtjänst innebär förslaget förändrade arbetssätt och behov av ökad kompetens i frågor som rör arbetsmarknad och studier med koppling till målgrupperna. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner tjänsteutlåtandet och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
340kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har besvarat en remiss av ärendet Funktionshindersrådens arbetssätt och organisation.
De förslag som framkommer i stadsledningskontorets utredning innebär att råden ges förutsättningar för en mer strategisk roll i stadens arbete. Bland annat föreslås att antalet råd på stadsdelsnämndsnivå minskar och att en möjlighet för ersättning för förlorad inkomst införs. Vidare föreslås rådens uppdrag få en tydligare koppling till stadens strategiska arbete och genomförandet av Program för delaktighet och inflytande för personer med funktionsnedsättning.Förvaltningen skriver i sitt svar att samarbetet med nämndens råd för funktionshinderfrågor fungerar mycket väl. Förvaltningen är positiv till utredningens förslag om möjligheten till ersättning vid förlorad arbetsinkomst då det sannolikt bidrar till att fler platser kan tillsättas och att representationen breddas. Förvaltningen välkomnar ambitionen att öka fokus på övergripande frågeställningar som ger råden en mer strategisk roll. Förvaltningen föreslår att nämnden överlämnar tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
637kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
-
11
Remiss av avgränsningssamråd om ändringstillstånd för Värtaverket att avskilja och lagra koldioxid (bio-CCS) samt att förbränna slam
Stockholm Exergi har bjudit in till avgränsningssamråd om ändringstillstånd för Värtaverket att få börja urskilja koldioxid ur rökgaserna. Tekniken bio-CCS innebär att koldioxid urskiljs ur rökgaserna vid förbränning av biobränslet, vilket då ger ett minusutsläpp av koldioxid eftersom koldioxid som biobränslet inbundit från luften inte återgår till luften vid förbränning utan tas omhand. I samband med denna ändring av miljötillståndet vill bolaget komplettera de bränslen som används idag och ersätta delar med slam från reningsverk. Sammantaget beräknar bolaget att åtgärderna minskar mängden koldioxid i luften med 1 000 000 ton per år.
Förvaltningen ställer sig positiv till ärendet och ser åtgärderna som viktiga ur både ett lokalt, nationellt och internationellt perspektiv och att åtgärderna går i linje med både Stockholms stads mål om ett fossilfritt och klimatpositivt Stockholm 2040, mål 13 i Agenda 2030 om att bekämpa klimatförändringarna samt även Parisavtalet.
Förvaltningen vill ändå belysa att både bostäder och verksamheter finns i direkt närhet till både Värtaverket och Energihamnen. Därför är det av yttersta vikt att Stockholm Exergi lägger stor vikt vid både säkerhet och att minska störningsrisker från exempelvis buller. Vid utformning och lokalisering av tillkommande anläggningsdelar behöver Stockholm Exergi även beakta hur dessa anläggningar kommer att påverka områdets estetik och siluett.
Bilagor
-
682kb Ladda ner dokument
-
-
Villa Täcka udden AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap, i restauranglokal och uteservering måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 02:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Villa Täcka udden som är belägen på adress Djurgårdsvägen 250. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
203kb Ladda ner dokument
-
-
LCC Restaurang AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten i restauranglokal och uteservering måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 23:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Bar Saturnus som är belägen på adress Eriksbergsgatan 6. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
-
Karla Frukt AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten i restauranglokal måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 00:00 och uteservering måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 23:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Karla Frukt som är belägen på adress Karlavägen 72. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
318kb Ladda ner dokument
-
-
15
Anmälan av information om arbetsmiljöverkets inspektion
-
Förvaltningen redovisar inkomna beslut, skrivelser med mera.
Bilagor
-
128kb Ladda ner dokument
-
74kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för pensionärsfrågor från den 8 augusti 2022.
Bilagor
-
19
Informationspunkter från stadsdelsdirektören till möten med Östermalms stadsdelsnämnd under år 2022.
-
20
Övriga frågor
-
21
Rapportering av ej verkställda beslut enligt SoL (äldreomsorg) för år 2022
-
22
Övervägande umgängesbegränsning enligt 14§ 2 stycket 1 punkten lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.
-
23
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
24
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
25
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
Anmälan av sociala delegationens protokoll från den 30 juni, 4 augusti och 1 september 2022.
-
Upprop och närvaroregistrering, val av protokollsjusterare, tid för protokollsjustering, anmälan av föregående protokoll och fastställande av dagordning.
-
Ett medborgarförslag inkom till Östermalms stadsdelsnämnd i april 2022 om att anlägga en inomhuspark i Stockholm. Vid sitt sammanträde den 31 maj beslutade nämnden att lämna över medborgarförslaget till förvaltningen för beredning.
Förslagsställaren uppmärksammar att det finns få möjliga aktiviteter på allmän plats vintertid och föreslår därför en inomhuspark. Inomhusparken ska ha glasväggar och inrymma växtlighet och plats för olika typer av rekreation. Förslagsställaren ser att anläggningen kan placeras på tomma ytor i väntan på exploatering vid exempelvis Norra Djurgårdsstaden.
Förvaltningen ser att förslaget skulle kunna vara trygghetsskapande och öka rekreationsmöjligheterna i stadsdelsområdet. Förvaltningen är också positiv till att tomma ytor aktiveras i väntan på exploatering. Dock ligger det inte inom förvaltningens ansvar att bygga den typ av anläggning som föreslås. Exploateringskontoret ansvarar för stadsutvecklingen i Norra Djurgårdsstaden. Därmed kommer förslaget delges exploateringskontoret för kännedom.Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag inkom till Östermalms stadsdelsnämnd i juni 2022 om att bygga en trappa som genväg från Furusundsgatan 13 till Gärdets Tunnelbanestation. Vid sitt sammanträde den 21 juni beslutade nämnden att ta upp medborgarförslaget för beredning.
Förslagsställaren önskar att stadsdelsförvaltningen anlägger en trappa från parkeringen vid Furusundsgatan 13 ned till gångstråket Troppstigen som leder till Gärdets Tunnelbanestation. Anledningen är flera boende i området genar över parkeringen och utför slänten.
Läget för den föreslagna trappan ingår i fastigheten Vattentornet 5 som är privat mark tillhörande en bostadsrättsförening. Förvaltningen anser därför inte att det är lämpligt att den bygger trappan.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
646kb Ladda ner dokument
-
-
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
40kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
74kb Ladda ner dokument
-
-
Nämnden har, med utgångspunkt i kommunfullmäktiges inriktningsmål och mål för verksamhetsområden, fastställt nämndmål för 2022. För att mäta måluppfyllelse finns indikatorer och aktiviteter kopplade till målen. Tertialrapporten fokuserar på avvikelserapportering och åtgärder för att uppnå kommunfullmäktiges mål. Under respektive mål redovisas uppnådda resultat, förväntad måluppfyllelse och en kortfattad beskrivning av arbetet under perioden januari till och med augusti. Arbetet med nämndens förvaltningsgemensamma fokusområden; Stärkt trygghets- och säkerhetsarbete, Samverkan för barns och ungas välmående och skydd samt Utveckling av framtidens äldreomsorg beskrivs under verksamhetsområde 1.2, 1.4 respektive 1.5.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
259kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har uppdragit åt förvaltningen att besvara en skrivelse om ungdomsverksamhet i Ekhagen-Lappkärrsberget. Bakgrunden till skrivelsen är att den föreningsdrivna fritidsgården Hjorthagens ungdomsgård i stadsdelsområdet Hjorthagen-Norra Djurgårdsstaden under pågående verksamhetsår, i juni 2022, beslöt att lägga ner verksamheten. I skrivelsen lyfts att det i och med nedläggningen blivit tydligt att det är viktigt att det finns verksamhet för ungdomar i deras närmiljö och att det inte finns någon fritidsverksamhet för unga i stadsdelsområdet Ekhagen-Lappkärrsberget. I skrivelsen ges förvaltningen därför i uppdrag att återkomma med svar i fråga om att anordna ungdomsverksamhet i stadsdelsområdet Ekhagen-Lappkärrsberget.
Hösten 2021 fattade nämnden beslut om en inriktning för fritidsverksamheten på Östermalm. Inriktningen innebär i korthet att fritidsverksamheten ska möta de ungas behov och att besökarna ska kunna påverka aktivitetsutbudet. Verksamheten ska nå stadens prioriterade målgrupper och utformas med nära koppling till föreningslivet. Utifrån nämndens inriktning ser förvaltningen att Humlanhuset som bas för fritidsverksamheten i dagsläget kan möta målgruppens behov och efterfrågan av fritidsaktiviteter på Östermalm. Baserat på stadens befolkningsprognos 2021-2030 ser förvaltningen också och att det är i stadsdelsområdet Hjorthagen-Norra Djurgårdsstaden det i dagsläget är mest relevant att göra satsningar på kompletterande fritidsaktiviteter. Humlanhuset har idag flera pågående utvecklingsprojekt och samarbeten i enlighet med nämndens inriktning för fritidsverksamheten. Förvaltningen föreslår att dessa satsningar ska få arbetas in och utvärderas för att bibehålla hög kvalitet i de insatser verksamheten erbjuder.
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
205kb Ladda ner dokument
-
241kb Ladda ner dokument
-
-
§ 7
Remiss av Reviderade riktlinjer för handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB), familjehem m.m.
Östermalms stadsdelsnämnd har besvarat en remiss av reviderade riktlinjer för handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB), familjehem m.m.
Den huvudsakliga förändringen i riktlinjerna avser hantering av fakturering av egenavgift till den enskilde. Ändringen innebär att placerande stadsdelsförvaltning alltid ska betala hela vårdavgiften (inklusive egenavgiften) till vårdgivaren och fakturera den enskilde beslutad egenavgift. Riktlinjerna innebär ingen ändring i vilka egenavgifter som tas ut från den enskilde. En förändring som genomförts är att den del som avser kost har höjts i budget 2022 från 86 kr per dygn till 97 kr per dygn.
Förvaltningen skriver i sitt svar att de reviderade riktlinjerna ger ett bra stöd vid handläggning. Den ändringen som skett avseende fakturering av egenavgift vid placering kommer att innebära ökad administration för förvaltningen. Förvaltningen är positiv till ambitionen att riktlinjerna ska bidra till likvärdig tillämpning i handläggningen av egenavgifter i staden.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner tjänsteutlåtandet och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
237kb Ladda ner dokument
-
308kb Ladda ner dokument
-
-
§ 8
Remiss av Beslut om arbetsmarknadsinsats för vissa målgrupper som nås via arbetsmarknadsnämndens uppsökande uppdrag
Östermalms stadsdelsnämnd har ombetts besvara remissen Beslut om arbetsmarknadsinsats för vissa målgrupper som nås via arbetsmarknadsnämndens uppsökande uppdrag.
Arbetsmarknadsnämnden arbetar uppsökande mot målgrupperna unga 19-29 år som varken arbetar eller studerar (UVAS) respektive kvinnor med svag ställning på arbetsmarknaden. I syfte att förtydliga stödet till aktuella målgrupper föreslår arbetsmarknadsnämnden att nämnden, genom Jobbtorg Stockholm, ska få ansvar för särskilda stödinsatser och biståndsprövning enligt 4 kap. 1 och 2 §§ SoL. Prövningen ska ske enligt fastställda riktlinje
Förvaltningen skriver i sitt svar att man är positiv till nämndens ambition att öka rättssäkerhet och likabehandling i handläggningen för berörda målgrupper.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner tjänsteutlåtandet och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
513kb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
§ 9
Remiss av Beslut om särskilt individanpassad stödinsats för att underlätta arbete eller studier enligt 4 kap. 2 § socialtjänstlagen (2001:453)
Östermalms stadsdelsnämnd har besvarat remissen Beslut om särskilt individanpassad stödinsats för att underlätta arbete eller studier enligt 4 kap. 2 § socialtjänstlagen.
Som en del i implementeringen av stadens strategi för arbetsmarknadsinsatser, och i syfte att stärka tillgången till arbetslivsinriktade insatser för målgrupper inom socialpsykiatri och LSS, har socialnämnden beslutat om individanpassade stödinsatser för att underlätta arbete eller studier. Stadsdelsnämndernas socialtjänster ska utreda och fatta beslut om insatsen i enlighet med socialtjänstlagen.
Förvaltningen skriver i sitt svar att man välkomnar ambitionen att fler ska ges möjlighet att erbjudas en arbetslivsinriktad stödinsats. Att insatsen ska föregås av en prövning enligt socialtjänstlagen främjar såväl likställighetsprincipen som den enskildes rättssäkerhet.
För förvaltningens socialtjänst innebär förslaget förändrade arbetssätt och behov av ökad kompetens i frågor som rör arbetsmarknad och studier med koppling till målgrupperna. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner tjänsteutlåtandet och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
340kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har besvarat en remiss av ärendet Funktionshindersrådens arbetssätt och organisation.
De förslag som framkommer i stadsledningskontorets utredning innebär att råden ges förutsättningar för en mer strategisk roll i stadens arbete. Bland annat föreslås att antalet råd på stadsdelsnämndsnivå minskar och att en möjlighet för ersättning för förlorad inkomst införs. Vidare föreslås rådens uppdrag få en tydligare koppling till stadens strategiska arbete och genomförandet av Program för delaktighet och inflytande för personer med funktionsnedsättning.Förvaltningen skriver i sitt svar att samarbetet med nämndens råd för funktionshinderfrågor fungerar mycket väl. Förvaltningen är positiv till utredningens förslag om möjligheten till ersättning vid förlorad arbetsinkomst då det sannolikt bidrar till att fler platser kan tillsättas och att representationen breddas. Förvaltningen välkomnar ambitionen att öka fokus på övergripande frågeställningar som ger råden en mer strategisk roll. Förvaltningen föreslår att nämnden överlämnar tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
637kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
-
§ 11
Remiss av avgränsningssamråd om ändringstillstånd för Värtaverket att avskilja och lagra koldioxid (bio-CCS) samt att förbränna slam
Stockholm Exergi har bjudit in till avgränsningssamråd om ändringstillstånd för Värtaverket att få börja urskilja koldioxid ur rökgaserna. Tekniken bio-CCS innebär att koldioxid urskiljs ur rökgaserna vid förbränning av biobränslet, vilket då ger ett minusutsläpp av koldioxid eftersom koldioxid som biobränslet inbundit från luften inte återgår till luften vid förbränning utan tas omhand. I samband med denna ändring av miljötillståndet vill bolaget komplettera de bränslen som används idag och ersätta delar med slam från reningsverk. Sammantaget beräknar bolaget att åtgärderna minskar mängden koldioxid i luften med 1 000 000 ton per år.
Förvaltningen ställer sig positiv till ärendet och ser åtgärderna som viktiga ur både ett lokalt, nationellt och internationellt perspektiv och att åtgärderna går i linje med både Stockholms stads mål om ett fossilfritt och klimatpositivt Stockholm 2040, mål 13 i Agenda 2030 om att bekämpa klimatförändringarna samt även Parisavtalet.
Förvaltningen vill ändå belysa att både bostäder och verksamheter finns i direkt närhet till både Värtaverket och Energihamnen. Därför är det av yttersta vikt att Stockholm Exergi lägger stor vikt vid både säkerhet och att minska störningsrisker från exempelvis buller. Vid utformning och lokalisering av tillkommande anläggningsdelar behöver Stockholm Exergi även beakta hur dessa anläggningar kommer att påverka områdets estetik och siluett.
Bilagor
-
369kb Ladda ner dokument
-
682kb Ladda ner dokument
-
-
Villa Täcka udden AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap, i restauranglokal och uteservering måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 02:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Villa Täcka udden som är belägen på adress Djurgårdsvägen 250. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
340kb Ladda ner dokument
-
203kb Ladda ner dokument
-
-
LCC Restaurang AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten i restauranglokal och uteservering måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 23:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Bar Saturnus som är belägen på adress Eriksbergsgatan 6. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
-
Karla Frukt AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten i restauranglokal måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 00:00 och uteservering måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 23:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Karla Frukt som är belägen på adress Karlavägen 72. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
339kb Ladda ner dokument
-
318kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen redovisar inkomna beslut, skrivelser med mera.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
74kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för pensionärsfrågor från den 8 augusti 2022.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av delegationsbeslut fattade utifrån delegationsordningen.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
284kb Ladda ner dokument
-
-
§ 19
Informationspunkter från stadsdelsdirektören till möten med Östermalms stadsdelsnämnd under år 2022.
-
§ 21
Rapportering av ej verkställda beslut enligt SoL (äldreomsorg) för år 2022
-
§ 22
Övervägande umgängesbegränsning enligt 14§ 2 stycket 1 punkten lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.
-
§ 23
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
§ 24
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
§ 25
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken