Möte 2021-10-28
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
I medborgarförslaget framförs att ett minnesmärke över de stockholmare som har sin sista vila i Stureparken bör uppföras på platsen. Över 10 000 stockholmare är begravda i parken, som bland annat varit en fattigmannakyrkogård på 1600-talet.
Förvaltningen håller med förslagsställaren om att det är viktigt att minnas alla de stockholmare som har begravts i Stureparken.
Förvaltningen anser dock att den informationstavla som finns i parken, informerar om platsens historia och bevarar minnet av platsen som begravningsplats. Skylten är i ganska dåligt skick och skulle behöva rustas upp. Förvaltningen har därför varit i kontakt med stadsmuseet och bett dem att genomföra detta. Förvaltningen föreslår även att stadsdelsnämnden överlämnar förslaget till kulturnämnden för kännedom.
Bilagor
-
Ett medborgarförslag har inkommit till Östermalms stadsdelsnämnd om att bygga en avancerad skateboardpark på Gärdet. Förslagsställaren hänvisar till skateboards och sparkcyklars ökade popularitet och nyttan av att röra på sig. Förslaget är att den anläggs på gräsmarken strax öster om Värtavägen.
Stadsdelsförvaltningen saknar rådighet över den föreslagna platsen då den tillhör Kronan. Vidare ingår Gärdet i Kungliga National-stadsparken där möjligheten att hårdgöra ytor är begränsad.
Förvaltningen kan emellertid lyfta förslaget till Kungliga Djurgårdens Förvaltning och idrottsförvaltningen om möjligheten att tillföra skate till aktivitetsplatsen invid Kampementsbadet.
Bilagor
-
413kb Ladda ner dokument
-
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
-
5
Upphandling av hemtjänst nattetid och larmutryckning dygnet runt
-
I samband med stadsdelsnämndens sammanträde den 22 juni 2021 inkom Birgit Marklund Beijer m.fl. (S) och Jaime Barrios m.fl. (V) med en skrivelse om tillgång till sittplatser och möjligheten att kunna betala med kontanter vid toalettbesök i Fältöversten. Nämnden beslutade att överlämna skrivelsen till förvaltningen för besvarande.
Skribenterna vill att förvaltningen inleder en dialog med förvaltaren av Fältöversten i syfte att säkra fler sittplatser och att möjliggöra kontantbetalning vid toalettbesök.
Det är AMF Fastigheter som äger och förvaltar Fältöversten och således också de som beslutar om antalet sittplatser och vilka betalningsmetoder som används i gallerian. Förvaltningen har inlett en dialog med AMF Fastigheter å nämndens vägnar för att stämma av förslagen från skrivelsen.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med stadsdelsnämndens sammanträde 26 augusti lämnade Birgit Marklund Beijer m.fl. (S) och Jaime Barrios m.fl. (V) en skrivelse angående det prognosticerade budgetöverskottet för 2021. Skribenterna föreslår att förvaltningen ska ges i uppdrag att utreda hur överskottet bäst kan användas under 2021 för att ge ytterligare guldkant på tillvaron för de äldre.
Restriktioner kopplat till pandemin har medfört påfrestningar och ökad upplevelse av ofrivillig ensamhet för många äldre. När restriktionerna nu hävs kommer de öppna mötesplatserna att kunna öppna upp för mer reguljär verksamhet med aktiviteter inomhus, och förvaltningen bedömer att det är den viktigaste faktorn för att ge seniorer på Östermalms möjlighet till samvaro, delaktighet och aktivitet. Stadsdelsnämnden beslutade också i samband med verksamhetsplanen om riktade satsningar kring högtider för stadsdelens äldre för att motverka ofrivillig ensamhet och främja social samvaro.
I samråd med stadsdelsnämndens pensionärsråd planerar förvaltningen att som extra trivselaktiviteter under hösten och till jul arrangera bussutflykter för seniorer och julluncher på de öppna träffpunkterna. Aktiviteterna kommer att finansieras av budgetöverskottet och annonseras.
Nämndens möjligheter att använda ett budgetöverskott styrs av ett flertal styrdokument, bland annat kommunfullmäktiges direktiv och regler för ekonomisk förvaltning och riktlinjer för upphandling och rekrytering. Förvaltningen bedömer att de aktiviteter som nu planeras är väl valda utifrån dialog med målgruppen, tids- och resursmässigt realistiska att genomföra samt förenliga med stadens regelverk.
Bilagor
-
168kb Ladda ner dokument
-
70kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har uppdragit åt förvaltningen att besvara en skrivelse om digital fixartjänst för fler. Bakgrunden till skrivelsen är att nämndens råd för funktionshinderfrågor uppmärksammat behovet av en digital fixartjänst för personer med funktionsnedsättningar.
I skrivelsen anges att behovet av en digital fixartjänst för målgruppen behöver genomlysas. Detta för att kunna säkerställa lämpliga insatser och vilka resurser som krävs.
Förvaltningen skriver i sitt svar att en digital fixartjänst kan bidra till ökad tillgänglighet och delaktighet för individen, oavsett funktionsförmåga och ålder.
För att för att tillgodose behovet av en digital fixartjänst för fler behöver resurser tillsättas. Därtill måste frågeställningar gällande tjänstens utformning, placering och eventuella gränsdragningar utredas.
Bilagor
-
195kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningsrätten i Stockholm har förelagt Östermalms stadsdelsnämnd att yttra sig angående en laglighetsprövning enligt kommunallagen. Överklagan gäller svar av stadsdelsdirektör angående medborgarförslag om åtgärder mot narkotikamissbruk. Förvaltningen bedömer att klaganden inte anfört någon omständighet som innebär att beslutet strider mot lag eller annan författning.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
452kb Ladda ner dokument
-
-
10
Remiss av Stockholms stads kvalitetsprogram – Utveckling genom ständiga förbättringar, innovation och digitalisering
Stadsledningskontoret har utarbetat Stockholms stads kvalitetsprogram – utveckling genom ständiga förbättringar, innovation och digitalisering. Programmet föreslås vara stadens samlade styrdokument för kvalitetsutveckling, innovation samt it och digitalisering. Samtliga nämnder ska utgå från Stockholms stads kvalitetsprogram i sitt utvecklingsarbete och sin verksamhetsplanering. Som en del av kvalitetsprogrammet har riktlinje för informationssäkerhet tagits fram. Ärendet har skickats på remiss till samtliga nämnder och bolag i Stockholms stad.
Sammantaget ser förvaltningen att Stockholms stads kvalitetsprogram kommer att utgöra ett ramverk för förvaltningens och stadens försatta kvalitetsarbete, som med vissa förtydliganden och kompletteringar kan ge ett gott stöd till utvecklingsarbetet på alla nivåer. Riktlinjen för informationssäkerhet, med tillhörande styrdokument, blir viktiga verktyg i förvaltningens och stadens systematiska informationssäkerhetsarbete.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner tjänsteutlåtandet och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
262kb Ladda ner dokument
-
592kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med trafiksäkerhetsplanen är att ta ett samlat grepp om stadens trafiksäkerhetsrelaterade arbete och att peka ut den strategiska riktningen framåt.
Förvaltningen är positiv till trafiksäkerhetsplanen och att den hanterar trafiksäkerheten i sin helhet och att den har en tydlig koppling till Stockholms framkomlighetsstrategi och stadens hållbarhetsutmaningar. Förvaltningen anser att det är positivt att det understryks att staden och andra systemutformare har ett extra stort ansvar att säkerställa en trafiksäker och trygg miljö för barn, äldre och personer med funktionsnedsättning.
Förvaltningen anser att handlingsplanens presenterade insatsområden är rätt men anser att ett viktigt perspektiv som saknas är att elsparkcyklar på kort tid blivit ett stående inslag i trafiken i Stockholm och att dessa fordon tydligare bör hanteras i trafiksäkerhetsplanen. Vidare vill förvaltningen understryka vikten av att förbättra tryggheten och säkerheten för gångtrafikanter, som blir allt mer utsatta när till exempel cyklisternas hastigheter ökar.
Enligt förvaltningen är de valda åtgärdsområdena relevanta, men förvaltningen saknar ett tydliggörande för när åtgärdsplanen kommer tas fram, hur den ska realiseras och vilken av stadens förvaltningar som kommer att ansvara för den.
Förvaltningen ser att samverkan är en förutsättning för genomförandet av trafiksäkerhetsplanen och ser också att stadsdelsförvaltningarna har en bidragande roll i detta arbete, bland annat i skötsel och investeringar i parker samt genom förvaltningens trygghets- och säkerhetsarbete.
Bilagor
-
211kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bland annat Östermalms stadsdelsnämnd med anledning av ”Motion av Peter Wallmark (SD) om förslag till upprustning av Östermalmstorg”.
Peter Wallmark (SD) poängterar vikten av att utveckla torget i samband med att den tillfälliga salupaviljongen monterats ned. I motionen ges ett illustrerat förslag till hur Östermalms torg kan utvecklas till en trygg, säker och grön plats för alla. Förslaget innehåller exempelvis paviljonger, fontän och lekplats.
Förvaltningen anser att det upprustade torget ska medge funktionen av ett klassiskt salutorg med goda möjligheter för torghandel och sittplatser för att ge förutsättningar för en flexibel och levande miljö. Vilket också kan kopplas till platsen historiskt.
Under 2021 presenterades ett ”medborgarinitiativ” från aktörer runt Östermalmstorg. Trafikkontoret har efter beslut i trafiknämnden och stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att bearbeta och anpassa trafikkontorets förslag till upprustning utifrån medborgarinitiativet. Beslut kommer att fattas i trafiknämnden under hösten/vintern.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med Cykelstaden – Cykelplan för Stockholm 2021 är att lägga fast en långsiktig inriktning för cykelplaneringen i Stockholms stad, med sikte på 2040. Det övergripande målet är fortsatt att öka såväl antalet som andelen cyklister. Detta genom att göra det enklare och säkrare att cykla, men med ett utökat fokus på att underlätta vardagscykling i bred bemärkelse, där cykeln både är ett effektivt transportmedel och en del av ett attraktivt stadsliv. En större mångfald av såväl cyklister som fordon ställer krav på en fortsatt ambitiös utbyggnad och noggrann utformning av cykelinfrastrukturen.
Förvaltningen är positiv till framtagandet av den nya cykelplanen och stadens satsning på ökad cykling i Stockholm. Staden växer med både förtätningar och stadsutvecklingsprojekt och stor utveckling inom området har skett med ny lagstiftning och innovationer. När staden växer och förtätas behöver fler människor kunna förflytta sig på samma yta. Cykling är också ett tyst och fossilbränslefritt transportmedel som bidrar till målet om minskad klimatpåverkan och till folkhälsan genom ökad fysisk aktivitet.
Förvaltningen vill framhålla vikten av att fortsätta utveckla arbetet kring ökad säkerhet och trygghet i takt med att cykelinfrastrukturen byggs ut. Både vad gäller fotgängare som rör sig i anslutning till cykelvägar och för cyklister i förhållande till övrig trafik.
Bilagor
-
353kb Ladda ner dokument
-
-
14
Remiss av Motion om en sammanhållen strategi för bad, båt, fiske och strandpromenader i Stockholm
I motionen framhålls att närheten till vatten gör vår stad unik och att god vattenkvalitet är fundamentalt för stockholmarnas livskvalitet, också ur ett rekreationsperspektiv. Motionärerna menar att staden idag saknar mål när det kommer till vattenanknuten rekreation och menar att staden skulle behöva ett särskilt program för rekreation och friluftsliv, där vattenanknutna rekreationsfrågor blir en del.
Förvaltningen håller med om att Stockholms närhet till vatten är något som gör vår stad unik och värdefullt att värna och utveckla, både utifrån rekreation och ur miljöhänsyn. Som motionärerna skriver så berör frågan om vattennära rekreation många olika områden och därför flera olika förvaltningars ansvarsområden. Förvaltningen anser att det redan idag finns ett flertal olika strategidokument som fångar motionärernas ambition om att förbättra vattenanknuten rekreation. Dessa är bland annat Stockholms översiktsplan och Grönare Stockholm, som beskriver planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden. Förvaltningen anser därmed att det inte finns behov av ytterligare strategidokument inom området.
Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har fått i uppdrag att tillsammans med berörda nämnder och styrelser ta fram en handlingsplan för klimatanpassning.
Handlingsplanen beskriver stadens ambitionsnivå för klimatanpassningsarbetet samt innehåller aktiviteter som stärker stadens förmåga att hantera effekter av skyfall och värmeböljor.
Förvaltningen ställer sig positiv till handlingsplanen som är ett viktigt dokument som prioriterar stadens klimatanpassningsarbete framöver. I handlingsplanen anges att berörda verksamheter prioriterar, implementerar och budgeterar för planen inom befintlig ram. Klimatanpassningsåtgärderna är enligt planen därmed inte tänkta att finansieras av särskilda medel för detta ändamål. Förvaltningen skulle hellre se en långsiktig finansieringslösning, där medel avsätts i en fond ur vilken ekonomiskt stöd kan sökas för att genomföra mer kostsamma men nödvändiga projekt. En sådan lösning ger bäst förutsättningar för att uppfylla handlingsplanens mål samtidigt som det garanterar att andra viktiga parkinvesteringar kan genomföras.
Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
-
Alba Golf 3 AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 00:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Alba Golf som är belägen i Sturegallerian på adress Grev Turegatan 11 A-C. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
342kb Ladda ner dokument
-
-
Cavále Vinbar AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal tisdag till lördag mellan kl. 17:00 – 00:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serverings-tillstånd avser restaurang Bar á Bulles som är belägen på adress Narvavägen 32 nb. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
222kb Ladda ner dokument
-
-
Animo Restaurant AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Animo Restaurant som är belägen på adress Kungstensgatan 9. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
-
Panar AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00 samt i uteservering måndag till söndag mellan kl. 11:00-01:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Corella Östermalm som är belägen på adress Valhallavägen 71. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
271kb Ladda ner dokument
-
-
Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner, överskott om 32,2 mnkr. Nettobudgeten, inklusive beräknade prestationsjusteringar är ca 6,8 % högre än nettoutfallet 2020. Inom förskoleverksamheten prognostiseras budgetjustering för höga hyror, barnomsorgsgaranti och barnantalsförändring om sammanlagt - 3,1 mnkr och inom omsorg om funktionsnedsatta om 6,5 mnkr. Nämnden har beviljats i verksamhetsplanen sökta medel om 0,3 mnkr för trygghetsinvesteringar samt 8,3 mnkr för klimatinvesteringar. I samband med kommunfullmäktiges ärende avstämning av budget 2021 fördelades till stadsdelen 0,6 mnkr för miljösamordnare, 1,5 mnkr för platssamverkan, 0,4 mnkr för tryggt mottagande, 0,5 mnkr för aktivitetscentra och 0,4 mnkr för giftfri förskola. I tertialrapport 1 tillfördes 0,6 mnkr för sommarkollo. I samband med tertialrapport 2 omfördelades budget från äldreomsorgen 1,3 mnkr till Förskola/Parklek 1,2 mnkr och till Socialtjänst 0,1 mnkr.
Nettokostnaderna uppgår per september till 1093,1 mnkr (1062,3 mnkr år 2020).
Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av rapport om sommarjobb 2021. Rapport redovisar resultat från sommarjobbsenkäten som genomfördes under sommaren 2021.
Bilagor
-
Syftet med verksamhetsuppföljningen är att få kunskap om verksamhetens kvalitet i förhållande till regelverk, avtal och kvalitetsmål. Uppföljningen genomfördes under maj och september 2021 och omfattar både social omsorg och hälso- och sjukvård. Verksamhetsuppföljningen baseras på dialog med ledning, brukarundersökning, individuppföljning och inkomna synpunkter. På grund av rådande pandemi har årets verksamhetsuppföljning genomförts digitalt. Rios vård- och omsorgsboende drivs i egen regi och har totalt 88 lägenheter, varav 48 platser för personer med somatiska sjukdomar och 32 platser för personer med demenssjukdom samt 8 platser för korttidsvård.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen redovisar inkomna brev, skrivelser med mera.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
343kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
569kb Ladda ner dokument
-
565kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
552kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
296kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för pensionärsfrågor från den 4 oktober 2021.
Bilagor
-
31kb Ladda ner dokument
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för funktionshinderfrågor från den 7 oktober 2021.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen anmäler delegationsbeslut för perioden den 9 september 2021 till och med den 13 oktober 2021.
Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
-
28
Övriga frågor
-
30
Rapportering av ej verkställda beslut enligt LSS och SoL (socialtjänst) för år 2021
-
31
Rapportering av ej verkställda beslut enligt SoL (äldreomsorg) för år 2021
-
32
Anmälan om särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 9 § föräldrabalken.
-
33
Beslut enligt 5 kapitlet 2 § Socialtjänstlagen
-
34
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kapitlet 7 § 2 stycket föräldrabalken.
-
Anmälan av sociala delegationens protokoll från den 7 oktober 2021.
-
Upprop och närvaroregistrering, val av protokollsjusterare, tid för protokollsjustering, anmälan av föregående protokoll och fastställande av dagordning.
-
I medborgarförslaget framförs att ett minnesmärke över de stockholmare som har sin sista vila i Stureparken bör uppföras på platsen. Över 10 000 stockholmare är begravda i parken, som bland annat varit en fattigmannakyrkogård på 1600-talet.
Förvaltningen håller med förslagsställaren om att det är viktigt att minnas alla de stockholmare som har begravts i Stureparken.
Förvaltningen anser dock att den informationstavla som finns i parken, informerar om platsens historia och bevarar minnet av platsen som begravningsplats. Skylten är i ganska dåligt skick och skulle behöva rustas upp. Förvaltningen har därför varit i kontakt med stadsmuseet och bett dem att genomföra detta. Förvaltningen föreslår även att stadsdelsnämnden överlämnar förslaget till kulturnämnden för kännedom.
Bilagor
-
Ett medborgarförslag har inkommit till Östermalms stadsdelsnämnd om att bygga en avancerad skateboardpark på Gärdet. Förslagsställaren hänvisar till skateboards och sparkcyklars ökade popularitet och nyttan av att röra på sig. Förslaget är att den anläggs på gräsmarken strax öster om Värtavägen.
Stadsdelsförvaltningen saknar rådighet över den föreslagna platsen då den tillhör Kronan. Vidare ingår Gärdet i Kungliga National-stadsparken där möjligheten att hårdgöra ytor är begränsad.
Förvaltningen kan emellertid lyfta förslaget till Kungliga Djurgårdens Förvaltning och idrottsförvaltningen om möjligheten att tillföra skate till aktivitetsplatsen invid Kampementsbadet.
Bilagor
-
413kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
-
I samband med stadsdelsnämndens sammanträde den 22 juni 2021 inkom Birgit Marklund Beijer m.fl. (S) och Jaime Barrios m.fl. (V) med en skrivelse om tillgång till sittplatser och möjligheten att kunna betala med kontanter vid toalettbesök i Fältöversten. Nämnden beslutade att överlämna skrivelsen till förvaltningen för besvarande.
Skribenterna vill att förvaltningen inleder en dialog med förvaltaren av Fältöversten i syfte att säkra fler sittplatser och att möjliggöra kontantbetalning vid toalettbesök.
Det är AMF Fastigheter som äger och förvaltar Fältöversten och således också de som beslutar om antalet sittplatser och vilka betalningsmetoder som används i gallerian. Förvaltningen har inlett en dialog med AMF Fastigheter å nämndens vägnar för att stämma av förslagen från skrivelsen.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med stadsdelsnämndens sammanträde 26 augusti lämnade Birgit Marklund Beijer m.fl. (S) och Jaime Barrios m.fl. (V) en skrivelse angående det prognosticerade budgetöverskottet för 2021. Skribenterna föreslår att förvaltningen ska ges i uppdrag att utreda hur överskottet bäst kan användas under 2021 för att ge ytterligare guldkant på tillvaron för de äldre.
Restriktioner kopplat till pandemin har medfört påfrestningar och ökad upplevelse av ofrivillig ensamhet för många äldre. När restriktionerna nu hävs kommer de öppna mötesplatserna att kunna öppna upp för mer reguljär verksamhet med aktiviteter inomhus, och förvaltningen bedömer att det är den viktigaste faktorn för att ge seniorer på Östermalms möjlighet till samvaro, delaktighet och aktivitet. Stadsdelsnämnden beslutade också i samband med verksamhetsplanen om riktade satsningar kring högtider för stadsdelens äldre för att motverka ofrivillig ensamhet och främja social samvaro.
I samråd med stadsdelsnämndens pensionärsråd planerar förvaltningen att som extra trivselaktiviteter under hösten och till jul arrangera bussutflykter för seniorer och julluncher på de öppna träffpunkterna. Aktiviteterna kommer att finansieras av budgetöverskottet och annonseras.
Nämndens möjligheter att använda ett budgetöverskott styrs av ett flertal styrdokument, bland annat kommunfullmäktiges direktiv och regler för ekonomisk förvaltning och riktlinjer för upphandling och rekrytering. Förvaltningen bedömer att de aktiviteter som nu planeras är väl valda utifrån dialog med målgruppen, tids- och resursmässigt realistiska att genomföra samt förenliga med stadens regelverk.
Bilagor
-
168kb Ladda ner dokument
-
70kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har uppdragit åt förvaltningen att besvara en skrivelse om digital fixartjänst för fler. Bakgrunden till skrivelsen är att nämndens råd för funktionshinderfrågor uppmärksammat behovet av en digital fixartjänst för personer med funktionsnedsättningar.
I skrivelsen anges att behovet av en digital fixartjänst för målgruppen behöver genomlysas. Detta för att kunna säkerställa lämpliga insatser och vilka resurser som krävs.
Förvaltningen skriver i sitt svar att en digital fixartjänst kan bidra till ökad tillgänglighet och delaktighet för individen, oavsett funktionsförmåga och ålder.
För att för att tillgodose behovet av en digital fixartjänst för fler behöver resurser tillsättas. Därtill måste frågeställningar gällande tjänstens utformning, placering och eventuella gränsdragningar utredas.
Bilagor
-
195kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
§ 10
Remiss av Stockholms stads kvalitetsprogram – Utveckling genom ständiga förbättringar, innovation och digitalisering
Stadsledningskontoret har utarbetat Stockholms stads kvalitetsprogram – utveckling genom ständiga förbättringar, innovation och digitalisering. Programmet föreslås vara stadens samlade styrdokument för kvalitetsutveckling, innovation samt it och digitalisering. Samtliga nämnder ska utgå från Stockholms stads kvalitetsprogram i sitt utvecklingsarbete och sin verksamhetsplanering. Som en del av kvalitetsprogrammet har riktlinje för informationssäkerhet tagits fram. Ärendet har skickats på remiss till samtliga nämnder och bolag i Stockholms stad.
Sammantaget ser förvaltningen att Stockholms stads kvalitetsprogram kommer att utgöra ett ramverk för förvaltningens och stadens försatta kvalitetsarbete, som med vissa förtydliganden och kompletteringar kan ge ett gott stöd till utvecklingsarbetet på alla nivåer. Riktlinjen för informationssäkerhet, med tillhörande styrdokument, blir viktiga verktyg i förvaltningens och stadens systematiska informationssäkerhetsarbete.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner tjänsteutlåtandet och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
262kb Ladda ner dokument
-
592kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med trafiksäkerhetsplanen är att ta ett samlat grepp om stadens trafiksäkerhetsrelaterade arbete och att peka ut den strategiska riktningen framåt.
Förvaltningen är positiv till trafiksäkerhetsplanen och att den hanterar trafiksäkerheten i sin helhet och att den har en tydlig koppling till Stockholms framkomlighetsstrategi och stadens hållbarhetsutmaningar. Förvaltningen anser att det är positivt att det understryks att staden och andra systemutformare har ett extra stort ansvar att säkerställa en trafiksäker och trygg miljö för barn, äldre och personer med funktionsnedsättning.
Förvaltningen anser att handlingsplanens presenterade insatsområden är rätt men anser att ett viktigt perspektiv som saknas är att elsparkcyklar på kort tid blivit ett stående inslag i trafiken i Stockholm och att dessa fordon tydligare bör hanteras i trafiksäkerhetsplanen. Vidare vill förvaltningen understryka vikten av att förbättra tryggheten och säkerheten för gångtrafikanter, som blir allt mer utsatta när till exempel cyklisternas hastigheter ökar.
Enligt förvaltningen är de valda åtgärdsområdena relevanta, men förvaltningen saknar ett tydliggörande för när åtgärdsplanen kommer tas fram, hur den ska realiseras och vilken av stadens förvaltningar som kommer att ansvara för den.
Förvaltningen ser att samverkan är en förutsättning för genomförandet av trafiksäkerhetsplanen och ser också att stadsdelsförvaltningarna har en bidragande roll i detta arbete, bland annat i skötsel och investeringar i parker samt genom förvaltningens trygghets- och säkerhetsarbete.
Bilagor
-
211kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bland annat Östermalms stadsdelsnämnd med anledning av ”Motion av Peter Wallmark (SD) om förslag till upprustning av Östermalmstorg”.
Peter Wallmark (SD) poängterar vikten av att utveckla torget i samband med att den tillfälliga salupaviljongen monterats ned. I motionen ges ett illustrerat förslag till hur Östermalms torg kan utvecklas till en trygg, säker och grön plats för alla. Förslaget innehåller exempelvis paviljonger, fontän och lekplats.
Förvaltningen anser att det upprustade torget ska medge funktionen av ett klassiskt salutorg med goda möjligheter för torghandel och sittplatser för att ge förutsättningar för en flexibel och levande miljö. Vilket också kan kopplas till platsen historiskt.
Under 2021 presenterades ett ”medborgarinitiativ” från aktörer runt Östermalmstorg. Trafikkontoret har efter beslut i trafiknämnden och stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att bearbeta och anpassa trafikkontorets förslag till upprustning utifrån medborgarinitiativet. Beslut kommer att fattas i trafiknämnden under hösten/vintern.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med Cykelstaden – Cykelplan för Stockholm 2021 är att lägga fast en långsiktig inriktning för cykelplaneringen i Stockholms stad, med sikte på 2040. Det övergripande målet är fortsatt att öka såväl antalet som andelen cyklister. Detta genom att göra det enklare och säkrare att cykla, men med ett utökat fokus på att underlätta vardagscykling i bred bemärkelse, där cykeln både är ett effektivt transportmedel och en del av ett attraktivt stadsliv. En större mångfald av såväl cyklister som fordon ställer krav på en fortsatt ambitiös utbyggnad och noggrann utformning av cykelinfrastrukturen.
Förvaltningen är positiv till framtagandet av den nya cykelplanen och stadens satsning på ökad cykling i Stockholm. Staden växer med både förtätningar och stadsutvecklingsprojekt och stor utveckling inom området har skett med ny lagstiftning och innovationer. När staden växer och förtätas behöver fler människor kunna förflytta sig på samma yta. Cykling är också ett tyst och fossilbränslefritt transportmedel som bidrar till målet om minskad klimatpåverkan och till folkhälsan genom ökad fysisk aktivitet.
Förvaltningen vill framhålla vikten av att fortsätta utveckla arbetet kring ökad säkerhet och trygghet i takt med att cykelinfrastrukturen byggs ut. Både vad gäller fotgängare som rör sig i anslutning till cykelvägar och för cyklister i förhållande till övrig trafik.
Bilagor
-
353kb Ladda ner dokument
-
273kb Ladda ner dokument
-
-
§ 14
Remiss av Motion om en sammanhållen strategi för bad, båt, fiske och strandpromenader i Stockholm
I motionen framhålls att närheten till vatten gör vår stad unik och att god vattenkvalitet är fundamentalt för stockholmarnas livskvalitet, också ur ett rekreationsperspektiv. Motionärerna menar att staden idag saknar mål när det kommer till vattenanknuten rekreation och menar att staden skulle behöva ett särskilt program för rekreation och friluftsliv, där vattenanknutna rekreationsfrågor blir en del.
Förvaltningen håller med om att Stockholms närhet till vatten är något som gör vår stad unik och värdefullt att värna och utveckla, både utifrån rekreation och ur miljöhänsyn. Som motionärerna skriver så berör frågan om vattennära rekreation många olika områden och därför flera olika förvaltningars ansvarsområden. Förvaltningen anser att det redan idag finns ett flertal olika strategidokument som fångar motionärernas ambition om att förbättra vattenanknuten rekreation. Dessa är bland annat Stockholms översiktsplan och Grönare Stockholm, som beskriver planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden. Förvaltningen anser därmed att det inte finns behov av ytterligare strategidokument inom området.
Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har fått i uppdrag att tillsammans med berörda nämnder och styrelser ta fram en handlingsplan för klimatanpassning.
Handlingsplanen beskriver stadens ambitionsnivå för klimatanpassningsarbetet samt innehåller aktiviteter som stärker stadens förmåga att hantera effekter av skyfall och värmeböljor.
Förvaltningen ställer sig positiv till handlingsplanen som är ett viktigt dokument som prioriterar stadens klimatanpassningsarbete framöver. I handlingsplanen anges att berörda verksamheter prioriterar, implementerar och budgeterar för planen inom befintlig ram. Klimatanpassningsåtgärderna är enligt planen därmed inte tänkta att finansieras av särskilda medel för detta ändamål. Förvaltningen skulle hellre se en långsiktig finansieringslösning, där medel avsätts i en fond ur vilken ekonomiskt stöd kan sökas för att genomföra mer kostsamma men nödvändiga projekt. En sådan lösning ger bäst förutsättningar för att uppfylla handlingsplanens mål samtidigt som det garanterar att andra viktiga parkinvesteringar kan genomföras.
Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
-
Alba Golf 3 AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 00:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Alba Golf som är belägen i Sturegallerian på adress Grev Turegatan 11 A-C. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
342kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Cavále Vinbar AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal tisdag till lördag mellan kl. 17:00 – 00:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serverings-tillstånd avser restaurang Bar á Bulles som är belägen på adress Narvavägen 32 nb. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
222kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Animo Restaurant AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Animo Restaurant som är belägen på adress Kungstensgatan 9. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Panar AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00 samt i uteservering måndag till söndag mellan kl. 11:00-01:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Corella Östermalm som är belägen på adress Valhallavägen 71. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
271kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner, överskott om 32,2 mnkr. Nettobudgeten, inklusive beräknade prestationsjusteringar är ca 6,8 % högre än nettoutfallet 2020. Inom förskoleverksamheten prognostiseras budgetjustering för höga hyror, barnomsorgsgaranti och barnantalsförändring om sammanlagt - 3,1 mnkr och inom omsorg om funktionsnedsatta om 6,5 mnkr. Nämnden har beviljats i verksamhetsplanen sökta medel om 0,3 mnkr för trygghetsinvesteringar samt 8,3 mnkr för klimatinvesteringar. I samband med kommunfullmäktiges ärende avstämning av budget 2021 fördelades till stadsdelen 0,6 mnkr för miljösamordnare, 1,5 mnkr för platssamverkan, 0,4 mnkr för tryggt mottagande, 0,5 mnkr för aktivitetscentra och 0,4 mnkr för giftfri förskola. I tertialrapport 1 tillfördes 0,6 mnkr för sommarkollo. I samband med tertialrapport 2 omfördelades budget från äldreomsorgen 1,3 mnkr till Förskola/Parklek 1,2 mnkr och till Socialtjänst 0,1 mnkr.
Nettokostnaderna uppgår per september till 1093,1 mnkr (1062,3 mnkr år 2020).
Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av rapport om sommarjobb 2021. Rapport redovisar resultat från sommarjobbsenkäten som genomfördes under sommaren 2021.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
Syftet med verksamhetsuppföljningen är att få kunskap om verksamhetens kvalitet i förhållande till regelverk, avtal och kvalitetsmål. Uppföljningen genomfördes under maj och september 2021 och omfattar både social omsorg och hälso- och sjukvård. Verksamhetsuppföljningen baseras på dialog med ledning, brukarundersökning, individuppföljning och inkomna synpunkter. På grund av rådande pandemi har årets verksamhetsuppföljning genomförts digitalt. Rios vård- och omsorgsboende drivs i egen regi och har totalt 88 lägenheter, varav 48 platser för personer med somatiska sjukdomar och 32 platser för personer med demenssjukdom samt 8 platser för korttidsvård.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen redovisar inkomna brev, skrivelser med mera.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
343kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
569kb Ladda ner dokument
-
565kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
552kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
296kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för pensionärsfrågor från den 4 oktober 2021.
Bilagor
-
31kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för funktionshinderfrågor från den 7 oktober 2021.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen anmäler delegationsbeslut för perioden den 9 september 2021 till och med den 13 oktober 2021.
Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
En skrivelse lämnas från Birgit Marklund Beijer m.fl. (S) och Jaime Barrios m.fl (V). Skrivelsen heter: Cykling utan ålder.
Bilagor
-
75kb Ladda ner dokument
-