Möte 2023-02-16
-
1
Val av justerare och godkännande av dagordning
-
I ett medborgarförslag föreslås att stadsdelsnämnden renoverar lokalerna på Skogvaktargatan 11NB i Hjorthagen som tidigare nyttjats av en ideell förening och låter dem bli ett permanent centrum för fritid, ungdomsverksamhet och föreningsverksamhet. I sitt svar förklarar förvaltningen att nämndens arbete med fritidsverksamhet för unga bedrivs inom socialtjänstavdelningens preventionsenhet. Samverkan sker med kulturförvaltningen som har ett samordningsuppdrag gällande verksamhetsområdet barn, kultur och fritid. I svaret lyfter förvaltningen vidare att stadsdelsnämndens målsättning för 2023 är att barn och unga inom stadsdelsområdet har en rik och meningsfull fritid samt att nämnden givit förvaltningen i uppdrag att under året undersöka förutsättningarna för att etablera en fritidsgård i Hjorthagen eller Norra Djurgårdsstaden. Förvaltningen påtalar att en sådan undersökning behöver genomföras i samråd med Norrmalms stadsdelsförvaltning, då förvaltningarna den 1 juli 2023 läggs samman till den nya stadsdelsförvaltningen Norra innerstaden. Förvaltningen avser att under hösten 2023 återkoppla på stadsdelsnämndens önskan om att etablera fritidsgård i området.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
I ett medborgarförslag föreslås att stadsdelsnämnden öppnar en permanent fritidsgård för unga i Hjorthagen-Norra Djurgårdsstaden. Förvaltningen lyfter i sitt svar att stadsdelsnämndens målsättning för 2023 att barn och unga inom stadsdelsområdet har en rik och meningsfull fritid samt att nämnden givit förvaltningen i uppdrag att under året undersöka förutsättningarna för att etablera en fritidsgård i Hjorthagen eller Norra Djurgårdsstaden. Förvaltningen lyfter att en sådan undersökning behöver genomföras i samråd med Norrmalms stadsdelsförvaltning. Detta då förvaltningarna den 1 juli 2023 läggs samman till den nya stadsdelsförvaltningen Norra innerstaden. Förvaltningen avser att under hösten 2023 återkoppla på stadsdelsnämndens önskan om att etablera fritidsgård i området.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt förslaget bör en ny tunnelbanestation på den röda linjen, mellan stationerna Tekniska Högskolan och Universitetet, byggas i det framväxande området Albano. Förslagsställaren menar att avståndet mellan de två stationerna idag är långt och att en ny station även vara värdefullt för att förse alla boende och yrkesverksamma med effektiv och miljövänlig transport. I förslaget föreslår även att öppna ytterligare en uppgång vid Universitetets tunnelbanestation. I dagsläget finns endast en uppgång och enligt förslagsställaren blir det ofta trängsel vid rusningstrafik.
Förvaltningen anser att det är viktigt att kollektivtrafiken i Stockholm utvecklas och byggs ut i takt med det omfattande stadsbyggande som sker, vilket bland annat innebär att fler personer ska transporteras på samma yta. I enlighet med stadens framkomlighetsstrategi ställer detta krav på att kollektiva transportmedel, gång och cykel prioriteras, vilket också är positivt ur miljösynpunkt. Det nya universitetsområdet Albano med nya universitetslokaler och cirka 1000 nya student- och forskarbostäder som planeras stå helt klart våren 2023, kommer innebära fler resenärer till stationerna Tekniska Högskolan och Universitetet på röda linjen. Förvaltningen har inte rådighet över kollektivtrafiken och har därför skickat förslaget vidare till ansvarig huvudman, vilket är trafikförvaltningen Region Stockholm.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
Varje sammanträde redovisas inkomna medborgarförslag och Östermalms stadsdelsnämnd beslutar sedan om hur dessa ska hanteras. Förvaltningen anmäler också de medborgarförslag som sänts vidare till annan nämnd.
Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
62kb Ladda ner dokument
-
-
I verksamhetsberättelsen redovisas hur och i vilken omfattning nämnden har bidragit till att uppfylla kommunfullmäktiges tre inriktningsmål och tillhörande tolv verksamhetsområdesmål. Bedömningen av måluppfyllelsen omfattar även underliggande nämndmål med tillhörande förväntade resultat, indikatorer och aktiviteter
Bilagor
-
403kb Ladda ner dokument
-
348kb Ladda ner dokument
-
700kb Ladda ner dokument
-
241kb Ladda ner dokument
-
471kb Ladda ner dokument
-
299kb Ladda ner dokument
-
303kb Ladda ner dokument
-
Nämndens föreningsstöd syftar till att uppmuntra och stödja stadsdelsområdets invånare att i organiserade former påverka och engagera sig ideellt i exempelvis socialt eller kulturellt arbete. För verksamhet 2022 har 17 föreningar beviljats stöd om totalt 1 500 000 kronor. Bilaga 2 – Redovisning av beviljat stöd 2022 sammanfattar föreningarnas redovisningar och förvaltningens bedömning om huruvida verksamhet har genomförts i linje med nämndens beslut, ansökan och de lokala reglerna för föreningsstöd. Samtliga föreningars redovisningar godkänns av förvaltningen.
Folkkulturcentrum har kvar 37 723 kronor av stöd som inte nyttjats under 2022. Dessa medel föreslår förvaltningen att föreningen ska kunna nyttja i 2023 års verksamhet. För verksamhet 2023 har 16 föreningar inkommit med en ansökan. Av dessa föreslår förvaltningen att 14 beviljas stöd med en total fördelning om 950 500 kronor. Tre föreningar ansöker om stöd för första gången. I bilaga 3 – Bedömning av ansökan om stöd 2023 sammanfattas föreningarnas ansökningar, förvaltningens förslag till belopp för stöd för respektive förening och förvaltningens bedömning utifrån nämndens Lokala regler för föreningsstöd.
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
201kb Ladda ner dokument
-
608kb Ladda ner dokument
-
847kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen (6 kap. 37 §) har en nämnd möjlighet att delegera sin beslutanderätt till presidiet, ett utskott, till en ledamot eller ersättare i nämnden, eller till en anställd i kommunen (7 kap. 5-8 §§). Delegationerna sammanställs i en delegationsordning. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner ett antal revideringar av delegationsordningen. Förvaltningen genomför varje år i februari en översyn av delegationsordningen och föreslår i samband med det förändringar som verksamheten ser behov av för nämnden.
Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige i Stockholms stad har utfärdat riktlinjer (2013) för tillämpning av bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Stadens övergripande riktlinjer ska kompletteras med lokala rutiner för varje nämnds arbete enligt bestämmelserna om lex Sarah. Förvaltningens lokala rutin från 2014 har setts över och reviderats för att få en effektivare hantering av lex Sarah-ärenden. De främsta förändringarna bygger på förslaget om ändrad delegationsordning där avdelningscheferna för socialtjänst och äldreomsorg blir lex Sarah-ansvariga och får delegation att fatta beslut om att avsluta utredningar samt anmäla allvarliga missförhållanden eller risker till IVO.
Stadsdelsnämndens sociala delegation kommer att informeras om utredningar som görs enligt lex Sarah-bestämmelserna, anmälningar av allvarliga missförhållanden och risker för allvarliga missförhållanden till IVO samt beslut från IVO.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
322kb Ladda ner dokument
-
-
10
Redovisning av verksamhet med personligt ombud under år 2022 samt ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2023
Personligt ombud är en verksamhet till stöd för personer med psykiska funktionsnedsättningar som behöver hjälp med att påverka sin livssituation och bli mer delaktiga i samhället. Länsstyrelsen kan bevilja statsbidrag för delfinansiering av verksamheten. För stadsdelsnämnderna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm är verksamheten organiserad under Östermalms stadsdelsnämnd. I redovisningen till Länsstyrelsen framgår att 183 personer hade kontakt med verksamheten för personligt ombud under 2022. Den vanligaste orsaken till kontakt uppgavs vara behov av stöd i kontakt med andra myndigheter följt av behov av stöd att hantera den egna ekonomin. Ansökan om medel för 2023 samt redovisning av verksamhetsåret 2022 har lämnats till Länsstyrelsen i januari 2023.
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
I skrivelsen lyfts det att det finns en brist på idrottsytor på Östermalm och att det därför är glädjande att idrottsnämnden har fattat beslut om två hybridgräsplaner på Sportfältet på Gärdet. Författarna av skrivelsen har dock gett förvaltningen i uppdrag att besvara ett antal frågor kopplade till de nya planerna. Frågorna gäller bland annat höjden på staketet som omgärdar anläggningen och vad det finns för tillgång till toalett och omklädningsrum i anslutning till planerna.
De nya planerna ligger på idrottsförvaltningens mark på sportfältet, som de i sin tur hyr av Kungliga Djurgårdens förvaltning. Stadsdelsförvaltningen har därför inte varit delaktig i planeringen av anläggningen. Förvaltningen har varit i kontakt med fastighetskontoret, som har planerat och anlagt planerna på uppdrag av idrottsförvaltningen. Höjden på staketet som omgärdar planerna är en avvägning som bland annat grundar sig på Fotbollsförbundets rekommendation för höjd på staket kring denna typ av plan. Fastighetskontoret hade inte i uppdrag att anlägga nya toaletter och omklädningsrum vid planerna då Kampementsbadet, vilket också är idrottsförvaltningens anläggning, ligger i närheten och där dessa möjligheter finns. En samordning mellan dessa anläggningar kommer finnas så att det blir möjlighet att boka dessa i samband med att planerna bokas.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har överlämnat remissen av Riktlinjer avseende Stockholms stads sommarkollo, KS 2022/240, till stadsdelsnämnden för yttrande. Kommunstyrelsen har i enlighet med kommunfullmäktiges budget 2021 uppdraget att vid behov uppdatera stadens riktlinjer för sommarkolloverksamhet från år 2004. Framtagandet av de reviderade riktlinjerna har skett i samarbete med kulturnämnden och Södermalms stadsdelsnämnd. Samråd har också skett med arrangörer av sommarkollo som staden har avtal med.
Förvaltningen ställer sig generellt positiv till revideringen av riktlinjerna och framför att det är viktigt att riktlinjerna införlivas i den Kollohandbok som används i staden. I de reviderade riktlinjerna återfinns skrivningar om personalförstärkning för enskilda barn, vilket förvaltningen välkomnar. Utifrån ett likvärdighetsperspektiv efterfrågar förvaltningen gemensamma riktlinjer för bedömningen och uppföljningen av förstärkningsbehov. Avslutningsvis noterar förvaltningen stadsdelsnämndernas ansvar att verka för att fler barn från underrepresenterade grupper söker sommarkollo. Förvaltningen saknar ett klargörande av vilka dessa grupper är, hur de identifieras och hur stadsdelsnämndernas får kännedom om dem.
Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
266kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion från Nike Örbrink (KD) föreslås kommunstyrelsen inrätta en central bidragsnämnd med ansvar för stadens fördelning, utbetalning och uppföljning av föreningsbidrag. Med hjälp av en kontrollfunktion med uppföljning och insyn i verksamheterna menar motionären att oseriösa aktörer och välfärdsbrott ska motverkas och leverans av service och tjänster till medborgarna säkerställas.
Förvaltningen tror att en central bidragsnämnd skulle ha flera fördelar när det gäller likvärdighet och rättssäkerhet. Förvaltningen ser en fördel med att det på central nivå utförs ekonomisk och juridisk kontroll av föreningar som söker stadsdelsnämndernas stöd. Med en central bidragsnämnd som beslutar om fördelningen av stöd stärks principen om armlängds avstånd och risken för jäv minskar. Samtidigt ser förvaltningen att den kvalitativa handläggningen och kontakterna med föreningslivet med fördel kvarstår hos stadsdelsförvaltningarna för att gynna samverkan och bevara lokalkännedomen. Förvaltningen menar att hanteringen av föreningsstöd då skulle gynnas av att stadsdelarna har samma riktlinjer, rutiner och checklistor.
Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
667kb Ladda ner dokument
-
-
I Stockholm stad finns idag cirka 4 000 tomträttsrättsupplåtelser för flerfamiljshus och cirka 4 500 småhus som är uppförda på stadens mark med tomträtt, mot betalning av en årlig avgäld till staden. I grunden anser motionären att det är rimligt att staden, det vill säga alla stockholmare, får "hyra" för dess gemensamma egendom. Det som däremot blivit ett problem de senaste åren är att markvärdena ökar markant och att de nya avgälderna därför också blir väsentligt högre. Motionären föreslår därför kommunfullmäktige besluta att ge berörda nämnder/bolag i uppdrag att utreda samt ge förslag på hur ett tak i tomträttsavgälden för flerbostadshus och småhus ska kunna införas. Förvaltningen har ingen rådighet eller insyn i frågan, och har därför inga invändningar mot att frågan utreds vidare hos berörda nämnder/bolag.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningsrätten i Stockholm har förelagt Östermalms stadsdelsnämnd att senast 2023-01-26 yttra sig angående en laglighetsprövning enligt kommunallagen. Förvaltningen har ansökt om anstånd och beviljats detta till 2023-02-17. Överklagan gäller nämndens beslut den 27 oktober 2022, § 5. Beslutet avsåg balanslista för medborgarförslag och nämndens beslut att överlämna medborgarförslag till stadsdelsdirektören för besvarande. Förvaltningen bedömer att klaganden inte anfört någon omständighet som innebär att beslutet strider mot lag eller annan författning.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Compass Group AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap, i restauranglokal och måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang MR Bastionen som är belägen på adress Lidingövägen 24. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
235kb Ladda ner dokument
-
-
7 Degrees AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00, och i uteservering måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 23:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang 7 Degrees som är belägen på Husarvikstorget 8. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
241kb Ladda ner dokument
-
-
Y Sports AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 22:00. De ansökta alkoholdryckerna avser vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang V Social Club som är belägen på adress Jungfrugatan 7B. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
182kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsförvaltning har tilldelats uppföljningsansvar för den kommunala hemtjänsten, Banérgatan, Linnégatan, Rio och Sandelsgatan under 2022. I ärendet redovisas uppföljningen av samtliga fyra enheter. Förvaltningens samlade bedömning är att majoriteten av verksamheterna är välfungerande och att en av enheterna behöver prioritera arbetet med komplett ledningssystem. Bedömningen är att enheten har rätt förutsättningar för att arbeta med identifierade utvecklingsområden under första kvartalet 2023. Övriga konstaterade utvecklingsområden rör främst klagomålsrutiner, utveckla det systematiska kvalitetsarbetet samt arbetet med egenkontroller, tydliggöra personalens medverkan i förbättringsarbetet samt utveckla den sociala dokumentationen. Resultatet i brukarundersökningen visar att brukarna är sammantaget nöjda och trygga med sin hemtjänst med vissa lokala avvikelser.
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
193kb Ladda ner dokument
-
194kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av promemoria med förteckning över inkomna brev, skrivelse med mera för perioden 13 januari till och med 2 februari 2023.
Bilagor
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av förteckning över delegerade beslut under perioden 13 januari till och med den 2 februari 2023.
Bilagor
-
300kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av pensionärsrådets protokoll från den 30 januari 2023.
Bilagor
-
23
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för funktionshinderfrågor år 2023
-
Anmälan av förvaltningsgruppens protokoll från den 18 januari 2023.
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
26
Övrigt
-
I ett medborgarförslag föreslås att stadsdelsnämnden renoverar lokalerna på Skogvaktargatan 11NB i Hjorthagen som tidigare nyttjats av en ideell förening och låter dem bli ett permanent centrum för fritid, ungdomsverksamhet och föreningsverksamhet. I sitt svar förklarar förvaltningen att nämndens arbete med fritidsverksamhet för unga bedrivs inom socialtjänstavdelningens preventionsenhet. Samverkan sker med kulturförvaltningen som har ett samordningsuppdrag gällande verksamhetsområdet barn, kultur och fritid. I svaret lyfter förvaltningen vidare att stadsdelsnämndens målsättning för 2023 är att barn och unga inom stadsdelsområdet har en rik och meningsfull fritid samt att nämnden givit förvaltningen i uppdrag att under året undersöka förutsättningarna för att etablera en fritidsgård i Hjorthagen eller Norra Djurgårdsstaden. Förvaltningen påtalar att en sådan undersökning behöver genomföras i samråd med Norrmalms stadsdelsförvaltning, då förvaltningarna den 1 juli 2023 läggs samman till den nya stadsdelsförvaltningen Norra innerstaden. Förvaltningen avser att under hösten 2023 återkoppla på stadsdelsnämndens önskan om att etablera fritidsgård i området.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
I ett medborgarförslag föreslås att stadsdelsnämnden öppnar en permanent fritidsgård för unga i Hjorthagen-Norra Djurgårdsstaden. Förvaltningen lyfter i sitt svar att stadsdelsnämndens målsättning för 2023 att barn och unga inom stadsdelsområdet har en rik och meningsfull fritid samt att nämnden givit förvaltningen i uppdrag att under året undersöka förutsättningarna för att etablera en fritidsgård i Hjorthagen eller Norra Djurgårdsstaden. Förvaltningen lyfter att en sådan undersökning behöver genomföras i samråd med Norrmalms stadsdelsförvaltning. Detta då förvaltningarna den 1 juli 2023 läggs samman till den nya stadsdelsförvaltningen Norra innerstaden. Förvaltningen avser att under hösten 2023 återkoppla på stadsdelsnämndens önskan om att etablera fritidsgård i området.
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt förslaget bör en ny tunnelbanestation på den röda linjen, mellan stationerna Tekniska Högskolan och Universitetet, byggas i det framväxande området Albano. Förslagsställaren menar att avståndet mellan de två stationerna idag är långt och att en ny station även vara värdefullt för att förse alla boende och yrkesverksamma med effektiv och miljövänlig transport. I förslaget föreslår även att öppna ytterligare en uppgång vid Universitetets tunnelbanestation. I dagsläget finns endast en uppgång och enligt förslagsställaren blir det ofta trängsel vid rusningstrafik.
Förvaltningen anser att det är viktigt att kollektivtrafiken i Stockholm utvecklas och byggs ut i takt med det omfattande stadsbyggande som sker, vilket bland annat innebär att fler personer ska transporteras på samma yta. I enlighet med stadens framkomlighetsstrategi ställer detta krav på att kollektiva transportmedel, gång och cykel prioriteras, vilket också är positivt ur miljösynpunkt. Det nya universitetsområdet Albano med nya universitetslokaler och cirka 1000 nya student- och forskarbostäder som planeras stå helt klart våren 2023, kommer innebära fler resenärer till stationerna Tekniska Högskolan och Universitetet på röda linjen. Förvaltningen har inte rådighet över kollektivtrafiken och har därför skickat förslaget vidare till ansvarig huvudman, vilket är trafikförvaltningen Region Stockholm.
Bilagor
-
168kb Ladda ner dokument
-
-
Varje sammanträde redovisas inkomna medborgarförslag och Östermalms stadsdelsnämnd beslutar sedan om hur dessa ska hanteras. Förvaltningen anmäler också de medborgarförslag som sänts vidare till annan nämnd.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
I verksamhetsberättelsen redovisas hur och i vilken omfattning nämnden har bidragit till att uppfylla kommunfullmäktiges tre inriktningsmål och tillhörande tolv verksamhetsområdesmål. Bedömningen av måluppfyllelsen omfattar även underliggande nämndmål med tillhörande förväntade resultat, indikatorer och aktiviteter.
Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
-
Nämndens föreningsstöd syftar till att uppmuntra och stödja stadsdelsområdets invånare att i organiserade former påverka och engagera sig ideellt i exempelvis socialt eller kulturellt arbete. För verksamhet 2022 har 17 föreningar beviljats stöd om totalt 1 500 000 kronor. Bilaga 2 – Redovisning av beviljat stöd 2022 sammanfattar föreningarnas redovisningar och förvaltningens bedömning om huruvida verksamhet har genomförts i linje med nämndens beslut, ansökan och de lokala reglerna för föreningsstöd. Samtliga föreningars redovisningar godkänns av förvaltningen.
Folkkulturcentrum har kvar 37 723 kronor av stöd som inte nyttjats under 2022. Dessa medel föreslår förvaltningen att föreningen ska kunna nyttja i 2023 års verksamhet. För verksamhet 2023 har 16 föreningar inkommit med en ansökan. Av dessa föreslår förvaltningen att 14 beviljas stöd med en total fördelning om 950 500 kronor. Tre föreningar ansöker om stöd för första gången. I bilaga 3 – Bedömning av ansökan om stöd 2023 sammanfattas föreningarnas ansökningar, förvaltningens förslag till belopp för stöd för respektive förening och förvaltningens bedömning utifrån nämndens Lokala regler för föreningsstöd.
Bilagor
-
194kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen (6 kap. 37 §) har en nämnd möjlighet att delegera sin beslutanderätt till presidiet, ett utskott, till en ledamot eller ersättare i nämnden, eller till en anställd i kommunen (7 kap. 5-8 §§). Delegationerna sammanställs i en delegationsordning. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner ett antal revideringar av delegationsordningen. Förvaltningen genomför varje år i februari en översyn av delegationsordningen och föreslår i samband med det förändringar som verksamheten ser behov av för nämnden.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige i Stockholms stad har utfärdat riktlinjer (2013) för tillämpning av bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Stadens övergripande riktlinjer ska kompletteras med lokala rutiner för varje nämnds arbete enligt bestämmelserna om lex Sarah. Förvaltningens lokala rutin från 2014 har setts över och reviderats för att få en effektivare hantering av lex Sarah-ärenden. De främsta förändringarna bygger på förslaget om ändrad delegationsordning där avdelningscheferna för socialtjänst och äldreomsorg blir lex Sarah-ansvariga och får delegation att fatta beslut om att avsluta utredningar samt anmäla allvarliga missförhållanden eller risker till IVO.
Stadsdelsnämndens sociala delegation kommer att informeras om utredningar som görs enligt lex Sarah-bestämmelserna, anmälningar av allvarliga missförhållanden och risker för allvarliga missförhållanden till IVO samt beslut från IVO.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
§ 10
Redovisning av verksamhet med personligt ombud under år 2022 samt ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2023
Personligt ombud är en verksamhet till stöd för personer med psykiska funktionsnedsättningar som behöver hjälp med att påverka sin livssituation och bli mer delaktiga i samhället. Länsstyrelsen kan bevilja statsbidrag för delfinansiering av verksamheten. För stadsdelsnämnderna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm är verksamheten organiserad under Östermalms stadsdelsnämnd. I redovisningen till Länsstyrelsen framgår att 183 personer hade kontakt med verksamheten för personligt ombud under 2022. Den vanligaste orsaken till kontakt uppgavs vara behov av stöd i kontakt med andra myndigheter följt av behov av stöd att hantera den egna ekonomin. Ansökan om medel för 2023 samt redovisning av verksamhetsåret 2022 har lämnats till Länsstyrelsen i januari 2023.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
I skrivelsen lyfts det att det finns en brist på idrottsytor på Östermalm och att det därför är glädjande att idrottsnämnden har fattat beslut om två hybridgräsplaner på Sportfältet på Gärdet. Författarna av skrivelsen har dock gett förvaltningen i uppdrag att besvara ett antal frågor kopplade till de nya planerna. Frågorna gäller bland annat höjden på staketet som omgärdar anläggningen och vad det finns för tillgång till toalett och omklädningsrum i anslutning till planerna.
De nya planerna ligger på idrottsförvaltningens mark på sportfältet, som de i sin tur hyr av Kungliga Djurgårdens förvaltning. Stadsdelsförvaltningen har därför inte varit delaktig i planeringen av anläggningen. Förvaltningen har varit i kontakt med fastighetskontoret, som har planerat och anlagt planerna på uppdrag av idrottsförvaltningen. Höjden på staketet som omgärdar planerna är en avvägning som bland annat grundar sig på Fotbollsförbundets rekommendation för höjd på staket kring denna typ av plan. Fastighetskontoret hade inte i uppdrag att anlägga nya toaletter och omklädningsrum vid planerna då Kampementsbadet, vilket också är idrottsförvaltningens anläggning, ligger i närheten och där dessa möjligheter finns. En samordning mellan dessa anläggningar kommer finnas så att det blir möjlighet att boka dessa i samband med att planerna bokas.
Bilagor
-
Kommunstyrelsen har överlämnat remissen av Riktlinjer avseende Stockholms stads sommarkollo, KS 2022/240, till stadsdelsnämnden för yttrande. Kommunstyrelsen har i enlighet med kommunfullmäktiges budget 2021 uppdraget att vid behov uppdatera stadens riktlinjer för sommarkolloverksamhet från år 2004. Framtagandet av de reviderade riktlinjerna har skett i samarbete med kulturnämnden och Södermalms stadsdelsnämnd. Samråd har också skett med arrangörer av sommarkollo som staden har avtal med.
Förvaltningen ställer sig generellt positiv till revideringen av riktlinjerna och framför att det är viktigt att riktlinjerna införlivas i den Kollohandbok som används i staden. I de reviderade riktlinjerna återfinns skrivningar om personalförstärkning för enskilda barn, vilket förvaltningen välkomnar. Utifrån ett likvärdighetsperspektiv efterfrågar förvaltningen gemensamma riktlinjer för bedömningen och uppföljningen av förstärkningsbehov. Avslutningsvis noterar förvaltningen stadsdelsnämndernas ansvar att verka för att fler barn från underrepresenterade grupper söker sommarkollo. Förvaltningen saknar ett klargörande av vilka dessa grupper är, hur de identifieras och hur stadsdelsnämndernas får kännedom om dem.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion från Nike Örbrink (KD) föreslås kommunstyrelsen inrätta en central bidragsnämnd med ansvar för stadens fördelning, utbetalning och uppföljning av föreningsbidrag. Med hjälp av en kontrollfunktion med uppföljning och insyn i verksamheterna menar motionären att oseriösa aktörer och välfärdsbrott ska motverkas och leverans av service och tjänster till medborgarna säkerställas.
Förvaltningen tror att en central bidragsnämnd skulle ha flera fördelar när det gäller likvärdighet och rättssäkerhet. Förvaltningen ser en fördel med att det på central nivå utförs ekonomisk och juridisk kontroll av föreningar som söker stadsdelsnämndernas stöd. Med en central bidragsnämnd som beslutar om fördelningen av stöd stärks principen om armlängds avstånd och risken för jäv minskar. Samtidigt ser förvaltningen att den kvalitativa handläggningen och kontakterna med föreningslivet med fördel kvarstår hos stadsdelsförvaltningarna för att gynna samverkan och bevara lokalkännedomen. Förvaltningen menar att hanteringen av föreningsstöd då skulle gynnas av att stadsdelarna har samma riktlinjer, rutiner och checklistor.
Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
I Stockholm stad finns idag cirka 4 000 tomträttsrättsupplåtelser för flerfamiljshus och cirka 4 500 småhus som är uppförda på stadens mark med tomträtt, mot betalning av en årlig avgäld till staden. I grunden anser motionären att det är rimligt att staden, det vill säga alla stockholmare, får "hyra" för dess gemensamma egendom. Det som däremot blivit ett problem de senaste åren är att markvärdena ökar markant och att de nya avgälderna därför också blir väsentligt högre. Motionären föreslår därför kommunfullmäktige besluta att ge berörda nämnder/bolag i uppdrag att utreda samt ge förslag på hur ett tak i tomträttsavgälden för flerbostadshus och småhus ska kunna införas. Förvaltningen har ingen rådighet eller insyn i frågan, och har därför inga invändningar mot att frågan utreds vidare hos berörda nämnder/bolag.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningsrätten i Stockholm har förelagt Östermalms stadsdelsnämnd att senast 2023-01-26 yttra sig angående en laglighetsprövning enligt kommunallagen. Förvaltningen har ansökt om anstånd och beviljats detta till 2023-02-17. Överklagan gäller nämndens beslut den 27 oktober 2022, § 5. Beslutet avsåg balanslista för medborgarförslag och nämndens beslut att överlämna medborgarförslag till stadsdelsdirektören för besvarande. Förvaltningen bedömer att klaganden inte anfört någon omständighet som innebär att beslutet strider mot lag eller annan författning.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Compass Group AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap, i restauranglokal och måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang MR Bastionen som är belägen på adress Lidingövägen 24. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
7 Degrees AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00, och i uteservering måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 23:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdryck, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang 7 Degrees som är belägen på Husarvikstorget 8. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Y Sports AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 22:00. De ansökta alkoholdryckerna avser vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang V Social Club som är belägen på adress Jungfrugatan 7B. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsförvaltning har tilldelats uppföljningsansvar för den kommunala hemtjänsten, Banérgatan, Linnégatan, Rio och Sandelsgatan under 2022. I ärendet redovisas uppföljningen av samtliga fyra enheter. Förvaltningens samlade bedömning är att majoriteten av verksamheterna är välfungerande och att en av enheterna behöver prioritera arbetet med komplett ledningssystem. Bedömningen är att enheten har rätt förutsättningar för att arbeta med identifierade utvecklingsområden under första kvartalet 2023. Övriga konstaterade utvecklingsområden rör främst klagomålsrutiner, utveckla det systematiska kvalitetsarbetet samt arbetet med egenkontroller, tydliggöra personalens medverkan i förbättringsarbetet samt utveckla den sociala dokumentationen. Resultatet i brukarundersökningen visar att brukarna är sammantaget nöjda och trygga med sin hemtjänst med vissa lokala avvikelser.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av promemoria med förteckning över inkomna brev, skrivelse med mera för perioden 13 januari till och med 2 februari 2023.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av förteckning över delegerade beslut under perioden 13 januari till och med den 2 februari 2023.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Inget protokoll förelåg då Östermalms och Södermalms stadsdelsnämnders gemensamma råd för funktionshinderfrågor ännu inte har haft årets första sammanträde.
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av förvaltningsgruppens protokoll från den 18 januari 2023.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
- Daniele Fava m.fl. (C) lämnar in en skrivelse till förvaltningen avseende Östermalms trädbestånd.
- Daniele Fava (C) ställer en fråga till förvaltningen om reklamskyltar i parker och alléer.
- Daniele Fava (C) ställer en fråga till förvaltningen om antal timmar i förskolan för föräldralediga.
- Daniele Fava (C) framför ett önskemål om att stadsdelsnämnden ska få löpande information om exploateringsprojekten i Frihamnen, Värtahamnen och Loudden.
- Joakim Rönnbäck (L) och Anton Bylin (MP) återrapporterar från konferensen "Idrottsarenan" som ägde rum den 3 februari.
- Annika Elmlund (S) ställer en fråga till majoriteten avseende ABF:s verksamheter på Östermalm.
- Berit Nyberg (S) framför ett önskemål om att förvaltningen ska ta kontakt med tidningen Mitti angående att vissa invånare på Östermalm inte får tidningen i tid.