Möte 2019-05-06
-
1
Val av justerare. Fastställande av föredragningslista
-
2
Nästa sammanträdesdag
-
3
Nästa delegationssammanträde
-
4
Protokoll fört vid sammanträde 2019.04.08
-
5
Protokoll fört vid delegationssammanträde 2019.04.29
-
7
Anmälningar för kännedom
-
8
Stångholmen 1 m.fl, område vid Stångholmsbacken och Falkholmsgränd, förslag till detaljplan, 2017-00513
Bilagor
-
535kb Ladda ner dokument
-
17mb Ladda ner dokument
-
35mb Ladda ner dokument
-
61mb Ladda ner dokument
-
15mb Ladda ner dokument
-
543kb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
17mb Ladda ner dokument
-
682kb Ladda ner dokument
-
977kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
731kb Ladda ner dokument
-
19mb Ladda ner dokument
-
18mb Ladda ner dokument
-
59mb Ladda ner dokument
-
14mb Ladda ner dokument
-
33mb Ladda ner dokument
-
21mb Ladda ner dokument
-
69mb Ladda ner dokument
-
21mb Ladda ner dokument
-
70mb Ladda ner dokument
-
65mb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
731kb Ladda ner dokument
-
23mb Ladda ner dokument
-
168mb Ladda ner dokument
-
13mb Ladda ner dokument
-
422kb Ladda ner dokument
-
63mb Ladda ner dokument
-
-
11
Skarpnäck 1:1, uppförande av byggnader för tillfälligt boende, 2019-05295-575
-
12
Parkplan Södermalm 2019
-
13
Information från stadsbyggnadskontorets planavdelning
-
14
Sekreteraren informerar
-
15
Övriga frågor
-
16
Rådet: upprustning av tunnelbanestationer och placering av reklamskyltar
-
§ 1
Val av justerare. Fastställande av föredragningslista
-
§ 2
Nästa sammanträdesdag
-
§ 3
Nästa delegationssammanträde
-
§ 4
Protokoll fört vid sammanträde 2019.04.08
-
§ 5
Protokoll fört vid delegationssammanträde 2019.04.29
-
§ 6
Rådet: Årsrapport 2018 för Rådet till skydd för Stockholms skönhet (Skönhetsrådet)
-
§ 7
Anmälningar för kännedom
-
§ 8
Stångholmen 1 m.fl, förslag till detaljplan för område vid Stångholmsbacken och Falkholmsgränd, 2017-00513
Detaljplaneförslaget syftar till att utveckla ny bebyggelse i stadsdelarna Vårberg och Skärholmen. Planen består av två delområden; Stångholmsbacken med i huvudsak bostäder i flerbostadshus (i studerat förslag 685 bostäder) och en förskola om åtta avdelningar vid Falkholmsgränd. Lokaler för centrumändamål möjliggörs i bostadshusen och parkering föreslås under byggnader och gårdar. Planförslaget är en del av Fokus Skärholmen, ett större stadsutvecklingsprojekt i stadsdelarna Skärholmen, Sätra, Bredäng och Vårberg. Ambitionen i förslaget är att bevara stora delar av områdets historiska läsbarhet, samtidigt som variation och stadskvaliteter kring offentliga rum tillförs som ett samtida tillskott. Högre byggnader placeras söder om Stångholmsbacken och lägre byggnader norr om gatan samt längs Vårbergsvägen. Nya byggnader ska vara ungefär lika stora inom respektive bebyggelsegrupp, i syfte att beakta den jämna rytmen i befintliga bebyggelsestruktur. De låga byggnaderna mellan punkthusen kan innehålla bostäder, lokaler eller mindre verksamheter. I studerat förslag föreslås radhus med egen förgårdsmark mot gata.
Skönhetsrådet fann det mycket glädjande med en plan som utgår från platsens förutsättningar och där den nya bebyggelsen i så hög grad tar hänsyn till befintliga planmönster och anpassas till topografin genom volymhantering och utformning. Projektet lägger på ett föredömligt sätt till en ny årsring som förhåller sig fint till befintlig struktur och skala, samtidigt som det tillför nya kvaliteter. I samtida stadsutveckling är det ovanligt att nya förskolor uppförs som friliggande och med generösa friytor för barnen. Därför ville rådet särskilt framhålla hur positivt det är med en friliggande förskola som är så fint bearbetad vad gäller volymer och rumslighet, och dessutom tillhandahåller en lekyta om 24 kvm/barn. Här ville dock rådet varna för risken med en icke detaljstyrd plan för förskolan, det öppnar för en olycklig möjlighet att förskolan byts ut mot en standardmodell i senare skede. Det enda rådet hade att invända emot är bebyggelsen vid Vårholmsbackarna. Medan förslagets övriga byggnader inordnar sig fint i den befintliga miljön blir denna grupp ett alltför disparat inslag. Dess karaktär av torn/portmotiv blir dessutom svårbegriplig eftersom husen vare sig markerar början eller slutet av stadsdelen utan ligger mitt i den. Här såg rådet gärna en nedtoning av byggnadernas tornkaraktär och att byggnaderna landar i en lägre skala med samordnad gestaltning. Planförslaget innehåller annars flera intressanta exempel på hur man använder sig av överstora trafikytor för att skapa nya stadsrum som sätter människan och inte bilen i centrum. Det har alla möjligheter att bli ett föredöme för hur tillägg i denna typ av miljöer görs, därför är det oerhört viktigt att den höga ambitionsnivån behålls genom processen.Bilagor
-
535kb Ladda ner dokument
-
17mb Ladda ner dokument
-
35mb Ladda ner dokument
-
61mb Ladda ner dokument
-
15mb Ladda ner dokument
-
543kb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
17mb Ladda ner dokument
-
682kb Ladda ner dokument
-
977kb Ladda ner dokument
-
-
Parkplan Södermalm är ett vägledande dokument som beskriver hur grönstrukturen inom stadsdelsområdet ska bevaras, vårdas och utvecklas för framtiden. Dokumentet är uppdelat i två delar där den första är en strategisk del som övergripande beskriver av stadsdelsområdets grönstruktur och strategier för utveckling. I del två finns beskrivning, analys, mål och strategier för respektive park- och naturområde. Parkplanen inkluderar visioner för möjlig utveckling och redovisas årsvis i förhållande till prioriterade utvecklingsområden och budget.
Skönhetsrådet fann parkplanen för Södermalm väl genomarbetad och med nya perspektiv så som jämställdhet och delaktighet som fördjupats i denna plan och som kan vidareutvecklas i nästa plan. Enligt rådet förtjänar Södermalms arbete med parkplanen att bli en modell för hur andra stadsdelar arbetar med sina planer.
Rådet har i många år framhållit att barns behov av lek och rörelse också måste kunna tillgodoses i den traditionella stenstaden, såväl som i områden som genom förtätningar utvecklas med nya bostäder. I täta miljöer måste barnens plats tidigt prioriteras så att inte starkare intressen skjuter deras utebehov åt sidan. Ett typexempel är de förskolor som planerats med för liten gård. Resultatet blir konflikter och slitage i parkmiljöerna alternativt att barnen inte får vistas tillräckligt ute. Rådet ville lyfta behovet av att ej tillrättalagda lekmiljöer med möjlighet att klättra, utforska och leka är minst lika viktigt som behovet av tillrättalagda lekplatser. Att tänka på och planera för tillgänglighet för barn med funktionshinder är också något som åligger staden. Skönhetsrådets seminarium 2018 hade temat ”Barn i tät stad. En av lärdomarna efter dagens alla föredrag var att det i många stadsdelar i princip saknas medel för skötsel och underhåll. Lekplatserna får bli så nerslitna att man måste göra en helt ny satsning med investeringsmedel i stället för att lekmiljöerna kontinuerligt sköts och underhålls. Här har stadens politiker en viktig uppgift genom att tillse att stadens gemensamma utrymmen sköts och att tillräckligt med medel finns avsatt i stadens budget – att nyinvestera i stället för att sköta är resursslöseri.
Skönhetsrådet ställde sig mycket positivt till parkplanens strategier med koppling till kulturmiljön som att man i samband med förnyelse av parker alltid ska göra en kulturhistorisk bedömning samt att man ska ta fram riktlinjer för värnande av kulturhistoriska parker. Även om intentionerna är goda så gäller det att sedan tillse att den planerade förnyelsen också utförs med största möjliga hänsyn till kulturmiljön. Som exempel på en omdiskuterad upprustning kan nämnas Norr Mälarstrands strandpark som av många uppfattats som väl hårdhänt, trots att kunskapen om parkens kulturhistoriska värden varit väl känd.
Biologisk mångfald är något som staden behöver arbeta med. Att låta vissa områden vara lite mindre väl skötta vad gäller växtligheten kan uppfattas som störande för en del. Här finns en uppgift för park- och miljövården i staden i att informera om att det behövs lite ”ostädade” platser och att dessa således inte är bortglömda utan med avsikt bedömda att kunna främja biologisk mångfald. -
Bygglovsansökan avser tillfälligt bygglov i tio år för uppförande av byggnader för tillfälligt boende. Projektet består av 75 moduler som monterats ihop till 6 hus i tre våningar, totalt 37 lägenheter. Husen utformas med utvändiga spiraltrappor samt loftgångar. Fasadmaterialet består av glasfiberarmerad polymerkomposit. Den föreslagna platsen ligger strax söder om Skogskyrkogårdens östra entré mot Gamla Tyresövägen och marken utgörs dels av parkeringsytor för besökare till kyrkogården, dels av naturmark. I planeringen för den förslagna bebyggelsen ingår även hårdgjorda ytor, lekytor samt staket mot Gamla Tyresövägen.
Rådet framhöll att våra kyrkogårdar är viktiga kulturarv. Skogskyrkogården är listad som ett av UNESCOS världsarv med motiveringarna att Arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz gestaltning av Skogskyrkogården etablerade en ny form av begravningsplats som på ett grundläggande sätt influerat gestaltningen av begravningsplatser runt om i världen och att Skogskyrkogårdens kvalitéer utgörs av dess tidiga 1900-talsarkitektur och landskapsgestaltning som anpassats till en begravningsplats. Den avgränsande stenmuren är ett landskapsgestaltande element som i allra högsta grad är del av det värde som motiverar världsarvslistningen men är också traditionellt ett viktigt arkitektoniskt byggnadsverk med högt symbolvärde.
Skönhetsrådet konstaterade att det inte finns en formell buffertzon runt världsarvet Skogskyrkogården men traditionellt sett har området runt om planerats så att omkringliggande bebyggelse inte stör upplevelsen från kyrkogården. Med föreliggande förslag frångår staden denna princip om respektavstånd och, enligt Skönhetsrådets uppfattning, kommer de föreslagna byggnaderna alltför nära kyrkogården och dess mur för att kunna accepteras. D.v.s. upplevelsemässigt blir de sex bostadshusen en del av Skogskyrkogårdens område när man som besökare rör sig på begravningsplatsen. En andra och minst lika viktig synpunkt är att tillfälliga bygglov tenderar att resultera i att platsen ifråga anses vara ianspråktagen och därmed i framtiden möjlig att detaljplanelägga för permanent bebyggelse. Skönhetsrådet har dock stor förståelse för att staden måste finna platser och lösningar för tillfälliga boende men detta bör, ansåg rådet, ske på platser som redan är eller har varit ianspråktagna men där planerings- och byggtiden för ny bebyggelse bedöms vara så långt fram i tiden att tillfälliga lösningar är möjliga.
Sammanfattningsvis ansåg Skönhetsrådet således att världsarvet Skogskyrkogården har ett skyddsvärde i paritet med nationalstadsparken och att närområdet måste hanteras därefter. Den föreslagna bebyggelsen är därmed inte möjlig att acceptera. -
Informerade planchef Thomas Stoll om avdelningens områdesindelning samt om de styrdokument och processer planavdelningen arbetar med, däribland samrådsförfaranden.
-
Bilagor
-
731kb Ladda ner dokument
-
19mb Ladda ner dokument
-
18mb Ladda ner dokument
-
59mb Ladda ner dokument
-
14mb Ladda ner dokument
-
33mb Ladda ner dokument
-
21mb Ladda ner dokument
-
69mb Ladda ner dokument
-
21mb Ladda ner dokument
-
70mb Ladda ner dokument
-
65mb Ladda ner dokument
-
-
§ 13
Lövstaverket, förslag till detaljplan för del av fastigheten Hässelby villastad 36:1, 2017-09500
Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag i syfte att uppföra ett nytt kraftvärmeverk med tillhörande hamn på före detta Lövstatippen, vilket även omfattar en kaj med transportband till verket. Kraftvärmeverket innebär storskaliga byggnader och byggnadsverk väl synliga vida omkring. Den återvinningscentral som idag finns på platsen ska även fortsättningsvis kunna verka i området. Intill planområdet pågår bildande av ett naturreservat i Kyrkhamn. Söder om planområdet ligger Riddersvik med sin engelska park och Tempeludden. Inom planområdet finns Lövstabadet, en välbesökt och populär badplats samt en småbåtshamn med ca 190 sommarplatser. Planens genomförande innebär att båda dessa kommer att försvinna. Detaljplanen är flexibel när det gäller utformning av kraftvärmeverkets byggnader. Det som regleras i plan är placering i landskapet och högsta tillåtna höjder. Gestaltningsfrågor avses hanteras i bygglovsskedet.
Det finns ett stort behov av en ny energianläggning för att säkra tillgång och distribution av energi i Stockholm. Idag importeras 29 procent av Stockholms energi och därutöver kommer en stor andel från olja. Skönhetsrådet ställde sig helt och hållet bakom stadens mål om ett fossilbränslefritt Stockholm år 2040. Det rådet invände emot i föreliggande förslag var valet av plats samt gestaltningen av en så viktig byggnad. Skönhetsrådet såg en stor risk i att låta gestaltningsfrågorna avgöras i bygglovsskedet och önskade en betydligt mer styrd detaljplan vad gäller utformning och material. Rådet ansåg vidare att Lövstabadet och småbåtshamnen måste fredas samtidigt som det visuella intrånget i Riddersviks parkmiljö minimeras. Detta innebär att en ny last- och lossningslösning behöver studeras med utgångspunkt vid de befintliga deponikullarna, även om det medför en högre kostnad. Närliggande Hässelbyverket har förvisso en kort kaj men flytpontoner som är frikopplade från stranden, en liknande lösning borde vara möjlig även här. Möjligheten att grundlägga transportör och kaj samt gräva ned byggnaden i det tidigare föreslagna läget bör utredas och analyseras ytterligare. Det finns en stolt tradition i Stockholm i uppförandet av kommuntekniska anläggningar som förenar funktion med god arkitektur. Detta bör också gälla för Lövstaverket, som skulle kunna gestaltas i samspel med landskapet och till och med bli ett landskapsarkitektoniskt element att lyfta fram i internationella sammanhang. Med anledning av detta föreslog rådet en arkitekttävling för att säkerställa en gestaltning av hög klass. Staden i egenskap av delägare i Stockholm exergi bör göra allt som står i dess makt för att se till att platsens befintliga värden inte spolieras, och att Lövstaverket blir ett tillskott i stadsbilden.Bilagor
-
731kb Ladda ner dokument
-
23mb Ladda ner dokument
-
168mb Ladda ner dokument
-
13mb Ladda ner dokument
-
422kb Ladda ner dokument
-
63mb Ladda ner dokument
-
-
Informerade sekreteraren om möte med ordförande i Lunds tekniska nämnd för att informera om Skönhetsrådets arbete. Partiet För nya Lund, som ordförande ifråga företräder, driver frågan om att ett skönhetsråd ska tillsättas.
Sekreteraren informerade om ett kommande första möte om en arkitekturpolicy för staden med bl.a. stadsarkitekten och stadsträdgårdsmästaren.
Erinrade sekreteraren att arbetet med en tillbyggnad av Operan fortsätter och att Statens fastighetsverk nu lämnat in underlag till stadsbyggnadskontoret för att planarbete ska kunna påbörjas. Stadsbyggnadskontoret har lovat att informera Skönhetsrådet i ett tidigt skede av planprocessen.
-
Erinrade sekreteraren om att Skönhetsrådets årliga utflykt och middag genomförs torsdag 13 juni med programstart efter lunch. Kansliet återkommer inom kort med program.
-
§ 16
Rådet: upprustning av tunnelbanestationer och placering av reklamskyltar